每個人也有他的私心餐廳,我也不例外的,深水埗很多出色的餐廳,但問我一想起會是哪家? 就一定是鍋居,因為每次到來食物的水準很好,價錢合理,自己跟朋友們都超滿意的。 今次為了答謝朋友幫忙用員工價購買平板,特別來到她工作附近的鍋居。 香港人一年四季、365天也可以吃火鍋,但要找家可以好好聊天的火鍋店是不易的, 這兒有 Vip 房,一行七人到來也不會很逼的,而且有私人空間,怎樣瘋也不怕影響到別人。 今次見到新湯底,鱷魚瑪卡鍋,朋友說想試試,我們就點了這樣, 聽說瑪卡是很補的食材,我就不是很熟悉,反而鱷魚肉比較認識多, 小時候家母會經常把鱷魚肉煲湯給我,因為鱷魚肉對氣管、支氣管炎有很好的功效, 還記得以前的鱷魚肉是乾貨,今次見到有急凍的鱷魚肉,店員建議我們未煮任何食物之前可以先試試湯。 湯入口很清、很淡,用作湯底就不會搶去食物的味道。 蘇格蘭蟶子皇,按人頭每人一隻,一上到檯都覺得很大隻,什麼也不用說,相機食先。 蟶子放入鍋後約30-35秒就可以,不要煮太久,不是就會過老, 輕輕咬一口,超鮮甜、很彈牙,煮得剛剛好, 不用點任何醬油也可以,吃出海鮮的原味,非常好吃。 當天的貴妃蚌也滿大隻,

今次見到新湯底,鱷魚瑪卡鍋,朋友說想試試,我們就點了這樣,
湯入口很清、很淡,用作湯底就不會搶去食物的味道。

輕輕咬一口,超鮮甜、很彈牙,煮得剛剛好,
不用點任何醬油也可以,吃出海鮮的原味,非常好吃。

當天的貴妃蚌也滿大隻,也是每人一隻,
海鮮只要夠新鮮又沒有煮過火,怎樣也會好吃的,
貴妃蚌比起蟶子更為爽口,淡淡的鮮甜味留在口腔,令人一再回味。

手打墨魚丸,一份六粒,有朋友不吃墨魚丸,剩下每人一粒剛剛好,
她們的墨魚丸一向也很出色,彈牙、味濃,一試難忘。

火鍋不能缺少的必定是牛肉,雪花分佈均勻的牛片,一看就知道是好東西,
我個人偏好生一點的牛肉,放下鍋內45秒至1分鐘就可以吃了,
肉質軟稔,牛味相當濃郁,絕對要一試!
這個時候,店員進來建議我們試一下湯,煮過不用的食材之後,湯會因為食材變得更甜,
湯入口之後,果真比之前甜很多,我們幾個愛喝的朋友也默默喝了兩碗了。

花膠、手打芝士牛丸及烏冬
三者都是後加的,除了這些還是一些菜,作為一個不吃菜的偏吃小鬼,當然是一條也沒吃 XD
手打芝士牛丸水準一如以往很讚,我默默的吃了兩顆,
牛肉味濃郁,芝士流心,兩者配合很好,喜歡吃牛的朋友一定不要錯過。
一大班朋友成日最煩就係諗食乜好, 又要唔食生,又要唔食辣又話唔鐘意食炸野 除左放題之外,仲可以有咩選擇 當然係港人最愛,一年四季都會食既打邊爐啦 打邊爐既好處就係你自己鐘意食咩就淥咩野食 你鐘意食辣?又可以揀麻辣湯底 鐘意食濃咩既又可以揀d沙嗲湯底 鐘意食清d 既又可以食皮蛋莞西湯底 不過今次邊爐達人就話帶我去番 上次食唔到既火鍋店--鍋居 之前一路都聽過佢地呢間火鍋店食物品質不錯 加上今次老公又係附近做野可以有佢幫手睇住阿仔 大家都可以有份食下野咁啦 重要係今次黎食,有d 正既新鍋底可以試下 因為佢地話一場黎到點可以唔食海鮮 所以今次經理就介紹一款好岩係食海鮮既湯底 名為"金湯加拿大蟹鍋 $168" 話明係蟹鍋當然有蟹啦,仲要係大大隻都幾多肉食架 而湯底點解叫金湯?因為主要有南瓜同蕃茄一齊煮 係未打邊爐飲左個湯好鮮甜呀,不過薑味就重左d 今朝我地點選左兩款既主海鮮分別就係有蟶子王及大元貝 首先係有蘇格蘭蟶子王 $48/隻 蟶子王真係好夠大大隻又鮮甜, 不過記住只可以淥大約30秒就好啦, 太耐就會唔好食架啦 完全唔洗點上任何既醬油都已經好夠味 反而點左仲會失真左本身海鮮既甜味 另

一大班朋友成日最煩就係諗食乜好,
又要唔食生,又要唔食辣又話唔鐘意食炸野
除左放題之外,仲可以有咩選擇
當然係港人最愛,一年四季都會食既打邊爐啦

打邊爐既好處就係你自己鐘意食咩就淥咩野食
上次食唔到既火鍋店--鍋居

之前一路都聽過佢地呢間火鍋店食物品質不錯
加上今次老公又係附近做野可以有佢幫手睇住阿仔
大家都可以有份食下野咁啦
重要係今次黎食,有d 正既新鍋底可以試下
因為佢地話一場黎到點可以唔食海鮮
所以今次經理就介紹一款好岩係食海鮮既湯底
名為"金湯加拿大蟹鍋 $168"

話明係蟹鍋當然有蟹啦,仲要係大大隻都幾多肉食架
而湯底點解叫金湯?因為主要有南瓜同蕃茄一齊煮
係未打邊爐飲左個湯好鮮甜呀,不過薑味就重左d

今朝我地點選左兩款既主海鮮分別就係有蟶子王及大元貝
首先係有蘇格蘭蟶子王 $48/隻
蟶子王真係好夠大大隻又鮮甜,
不過記住只可以淥大約30秒就好啦,
太耐就會唔好食架啦
完全唔洗點上任何既醬油都已經好夠味
反而點左仲會失真左本身海鮮既甜味

另外就係經理推介既好新鮮又大隻既鮮甜大元貝
呢隻元貝配埋金湯既湯底好夾,
真係係街市唔識人真係唔識買到咁靚既海鮮食
即使係湯底入面滾完再夾起都唔會縮到食唔到D 乜落咁
當然大前題係唔好擺左落去又唔拎上黎啦
咁真係咩都假啦係唔係先?

除左海鮮,係鍋居朋友話唔可以唔叫佢地既牛肉試下
所以今次我地主要叫左呢個好抵食既
極品肥牛粒 $68

肥牛粒粒都有肉同脂肪都成比例,食落啖啖肉
絕對值得一點!!好味一碟都唔係好夠喉
可惜係我個日遲左到聽講好好味既
最貴既至尊手切肥牛已經賣曬.....

另外仲有一些真係唔係任食邊爐入面食到既
新鮮手打,親自包的食品
而係呢間店入面有幾款食品係廚房親自自己打
好似有兩款手打丸子,真係自己整過除左蝦之外
墨魚丸真係唔好再預我啦...
又煩又多工序,重點係又曬力
手打鲜蝦丸 $78/客
手打墨魚丸 $78/客

另外就係餃子雲吞類,要弄得好食
首先要弄好個"內涵",仲要令個皮薄"涵"靚
真係少d心機都唔得,重點係又真係好好食
可惜係我唔食得韭菜,聽朋友講佢地d 料好足
唔同平時d麵鋪食個d 咁樣
重點係,你知我呢d 要睇仔既多數都係擺左入鍋,
等到有時間先再夾黎食架啦
又好似唔會有又爛又散既跡象,雲吞啲皮好薄
不過啲蝦再多啲就最好啦

自製雲吞 $52/客
紫洋蔥香菇餃 $58/客
自製韭菜餃$48/客

除非以上介紹左既食品,我地都仲叫左稻亭烏冬,
蜂巢豆腐,娃娃菜等等,
豆腐吸曬湯底入曬味好好食,
烏冬我仔仲食得津津有味唔怪得朋友仔話再番轉頭食多次啦
聽講黎緊入秋又有新湯底仲唔係有籍口黎試新菜式?

雖然逐點計既邊爐店或者好似好唔抵食,
但當想食食品既物質,鮮甜新鮮或者要擺一間未必有靚既擺盤,
反而有質素既食店或者已經仲開心?

2017-08-28
  • 手打墨魚丸
  • 極品肥牛粒
  • 蘇格蘭蟶子王
2K
2017-09-10 423 瀏覽
從 foodies 朋友口中得知 ....在 深水埗 - 福華街 , 有一間口碑載道而且勁抵食的火鍋店 " 鍋居火鍋專門店 " , 我們都跟跟風 , 去一嚐究竟 ~佐料、醬料 應有盡有 , 而且都很新鮮 ~點單紙 ~先點一枝 蘋果雪梨茶 味道清甜潤喉 , 打邊爐最啱飲 ~我們點了 金湯加拿大蟹鍋 :  金湯加拿大蟹鍋 , 就是聽個名就知架勢堂 , 湯底以香濃清甜的南瓜和番茄湯 , 再加入了加拿大蟹 , 蜆仔的海鮮料 , 滾出來的湯底當然是味道鮮甜夾好味 ~吃得盡情一點 , 就點了 蘇格蘭蟶子皇、貴妃蚌 ; 蘇格蘭蟶子皇 : 肥大又肉厚 , 我只放湯裏拖一拖就入口吃 , 鮮甜爽口 ; 貴妃蚌 : 單看外表已知是上品好貨 , 色澤光亮圓潤 , 新鮮肉厚 , 既彈牙有咬口又鮮甜 ~ 手切肥牛 : 份量十足 ! 牛肉紅潤光澤 , 片片厚薄相稱 , 肉味濃郁 , 入口軟身又嫩滑 , 要人垂涎欲滴 , 放湯稍灼數秒便可吃 , 好吃牛肉者不容錯過 ~墨魚丸 & 蝦丸 : 一吃便知是手打貨 , 爽口又彈牙 , 墨魚丸帶有濃郁墨魚味 , 蝦丸滿有鮮味 ~水餃皇 : Size 大又很重手 , 餡料靚 ,
從 foodies 朋友口中得知 ....
佐料、醬料 應有盡有 , 而且都很新鮮 ~
點單紙 ~
先點一枝 蘋果雪梨茶 味道清甜潤喉 , 打邊爐最啱飲 ~
水餃皇 : Size 大又很重手 , 餡料靚 , 蝦新鮮又彈牙 , 水餃皮厚薄適中 , 吃得出沒有加入味精 , 包得好 , 灼久了也未會散開 ~

本篇完 ~
2017-09-09 2993 瀏覽
我們幾個舊同事也有一段時間沒友聚會, 這次飯聚也是為了"取炸彈", 下次再大伙兒齊腳應該是新娘子的大喜日子了。今次搞手揀了可以坐得耐一點的火鍋店, 還有個獨立房好讓我們七咀八舌的更新近況, 幾個女人聚起來真的可以幾嘈, 那就不怕影響隔離枱, 哈哈~這間火鍋店走街坊平實路線, 價格不算貴, 但用料都幾新鮮。即使平日七時也見近八成滿座, 相信都是要訂位才有得食的人氣熱店。平時打邊爐是很多男生的選擇, 或許是因為可以吃很多肉。而女生的邊爐點菜又好像真的有點不同, 我們這次就點了不少海鮮和蔬菜。湯底主人家就選了新推出的金湯加拿大蟹鍋, 湯料看起來份量十足。除了有大大隻的加拿大肉蟹, 還有不少南瓜和番茄, 百多元一窩取價真的幾公道。未飲完杯自家製蘋果雪梨茶, 半滾的湯底已送上。金金紅紅的湯底, 加上內有不少白蜆, 賣相吸引。待湯底真正大滾後, 店員建議我們先喝湯,嚐一嚐清湯鮮味。黃金湯果然帶有濃濃的海鮮味, 混着南瓜的甜, 番茄的清新, 更像飲着西式的南瓜海鮮清湯。店家亦在湯中加了不少薑片辟去蟹和蜆的泥味, 同時亦可驅寒, 不錯。接着我們也吃了不少湯中的海鮮, 蜆肉比想像中更甜, 而蟹亦十分多肉

待湯底真正大滾後, 店員建議我們先喝湯,嚐一嚐清湯鮮味。

接着我們也吃了不少湯中的海鮮, 蜆肉比想像中更甜, 而蟹亦十分多肉, 肉質仍幾爽滑。

其實這時店員已送上不少火鍋料, 我們亦加快手腳, 先灼了貴妃蚌繼續鮮味共賞。

大大隻的貴妃蚌肉質爽彈, 咬下去像爆汁的滿口鮮甜, 大家都對它讚不絶口。

同時我們亦點了蘇格蘭蟶子, 每隻都清潔處理很十分乾淨。

切了片的蟶子不但更易灼熟, 而且更脆口, 跟平時豉汁炒又是另一個味道, 吃到它的真正鮮甜, 令我等海鮮迷十分滿足。

這兒的餃類都是店家自己包製, 饀料十足, 每隻都包得脹卜卜。

即使如普通的韭菜餃, 水準也很高。餃子內除了有一整隻蝦仁, 大量的的韭菜也很新鮮, 水份十足, 咬下去真是肉汁爆發。另外的一款紫洋蔥香菇餃也很有特式, 又甜又香, 好像其他餐廳較為少見。

其他手打丸都很足料 蝦丸和墨魚丸都爽口彈牙, 吃得出海鮮味, 不會只是一舊粉。

打邊爐另一樣不少得是肥牛, 這晚我們多人雖然也只是點了一碟, 其實質素很不錯。

手切肥牛紅白相間, 油脂分佈均勻。肉質柔嫩, 涮幾涮便吃得。

因為同行有不好牛者, 我們也點了極品黑豚肉了。

這個豚肉味道濃香, 肉味十足, 而且肉質柔軟, 即使淥耐了也不會鞋口。加上它帶少少脂肪, 吃起來就更香更好味。

當然我們還有點不少蔬菜和冰豆腐等, 大部份都很新鮮, 亦正常地不會有什麼特別, 不詳述了。

最後要一讚店家的服務, 很殷勤細心, 不時會為我們換碟和主動加湯, 值得下次再來。

這晚大家都談得很盡興,  吃得開心, 即使整天叫減肥節食的新娘子也能飽起一頓 (海鮮少些脂肪嘛)。
2017-09-09 2512 瀏覽
再來一次鍋居,這個位於深水埗的小地方,看上去一間小小的鋪,店內卻相當寬敞,就算是帶小朋友去食也沒有問題,他們在位內也有可以郁動的位置。今次我就相約一班好朋友跟一位小小朋友一起去打邊爐。一班見慣見熟的好友,一坐底的一下就已經開始不停說說笑笑,直到我們點的食物來到, 邊等依然邊笑聲長在。其實吃一頓晚飯,都是想開開心心,而跟著他們一起,我感受到開心跟滿足呢。 這是混醬會用到的材料。每次混醬我都很開心的,也許是可以讓我發揮創意吧,再讓我自己在吃火鍋材料的時候把自己為自己炮製的醬料好好吃下去。先跟大家分享一下我們今次點的食物的湯底吧。 不老傳說鍋 ($88) 用上相對養生的食材,沒法子啦,人大了,要注重健康嘛。今次這個鍋的湯底包括蟲草花、紅棗、排骨、粟米、美白菇等。放入底湯入面,再待上一陣子等待所有材料熟透。蟲草花本身能補肺腎,適用於肺腎兩虛、精氣不足、咳嗽氣短、腰膝酸軟、勞嗽痰血;紅棗本來就是女生恩物,男生當然也可以食用啦,補血的;美白菇含高蛋白、高纖維、低醣及低脂,所含的蛋白質中氨基酸種類齊全,包括18種人體必需氨基酸,其中賴氨酸、精氨酸的含量高於一般菇類。樣樣食材均對身體有不同的營養

不老傳說鍋 ($88)

用上相對養生的食材,沒法子啦,人大了,要注重健康嘛。今次這個鍋的湯底包括蟲草花、紅棗、排骨、粟米、美白菇等。放入底湯入面,再待上一陣子等待所有材料熟透。蟲草花本身能補肺腎,適用於肺腎兩虛、精氣不足、咳嗽氣短、腰膝酸軟、勞嗽痰血;紅棗本來就是女生恩物,男生當然也可以食用啦,補血的;美白菇含高蛋白、高纖維、低醣及低脂,所含的蛋白質中氨基酸種類齊全,包括18種人體必需氨基酸,其中賴氨酸、精氨酸的含量高於一般菇類。樣樣食材均對身體有不同的營養。湯底清甜帶微甘,看似很清淡但其實味道不錯的。先喝一口,感覺身體很暖和的。

手打芝士牛丸 ($58)
手打墨魚丸 ($78)

每次打邊爐我都會說一次的,就是要看一家火鍋店是否有料,當然要點他們的手打食品再試試看。這家是完全合格的,而且蠻高分。牛丸的肉味蠻濃郁,中間的芝士香噴噴,這種在口腔入面的驚喜香氣實在叫人難以抗拒;手打墨魚丸也夠鹹香,超喜歡勁重味的墨魚味的墨魚丸。再者,兩者均是相當彈牙可口的。

紫洋蔥香菇餃 ($58)

一聽「紫洋蔥」,腦海裡就出現三個字「重口味」,我不怕吃這種味道,但放入餃入面就有點點奇怪的。持著「大佬係要打」的心態去點這個餃。煮完之後,我發現這並不「大佬」,反而「有DD鍾意咗佢」,洋蔥的味道並不濃烈,跟豬肉、香菇的比例剛剛好,吃餃不會吃得太膩,其中一個原因是有紫洋蔥在餃餃入面,不但讓餃的質感更豐富,味道也更多層次。

極品肥牛粒 ($68)

肥牛粒的份量也蠻多的,而且肉味蠻濃的,肥瘦亦剛好,入口相當淋身,不錯。

蘇格蘭蟶子王 ($48/隻)

超大隻的蟶子,煮熟以後依然超大件,食落口相當清甜可口,十分爽的,鮮味亦十足,叫人愛不釋口呢。

出前一丁 ($25)
稻庭烏冬 ($32)

作為澱粉質女孩,晚餐怎可能沒有澱粉質呢?我們點了一個出前一丁跟稻庭烏冬,讓自己的肚子填得滿滿的,相當滿足呢!
題外話/補充資料: 還有別的食物,全部都很棒。原因?我覺得一家火鍋店除了自家製的食物之外,一個懂得去從不同的商戶輸入靚的食材也相當重要。鍋居在方面做得很好的。第二次來這邊了,感覺依然不錯。好的印象一直存在著呢,朋友們,下一次再約來這邊喔。
  • 蘇格蘭蟶子王
  • 極品肥牛粒
  • 手打丸
  • 紫洋蔥香菇餃
  • 不老傳說鍋
The broths and ingredients always surprise me at 鍋居火鍋專門店.The first time I came here, we had the sweetest young coconut water broth, on the second visit I had some really good crispy chicken wings.On this third visit, I tried the crocodile maca broth which has crocodile meat, sea coconuts in it as well as nourishing MACA mushrooms. As I like trying new things, I tried the crocodile meat which is like tough chewy chicken but nice. For seafood, we had Scottish razor clams and huge clams which I tho
For seafood, we had Scottish razor clams and huge clams which I thought were going to be chewy.
It is really good that their staff did the clams for us because they were perfectly springy and sweet and they know how long it should take.
Good beef and meatballs are a must with any hotpots which are all available here!!
Last but not least, I loved the Kuruma prawn sashimi.
The prawn meat was sweet and succulent that it didn't need the soy sauce or wasabi.
Other delicious broth bases if you are not as adventurous as me!!
++Golden Canadian crab broth++:
Very appetizing and sweet because of the pumpkin, tomatoes and fresh clams.
++Forever young hotpot++:
Loaded with lots of anti aging and anti oxidant fungas, while the other ingredients help to nourish your brain and lower blood sugars!!
星期五晚上一班好朋友來到「窩居」打邊爐。一般的蕃茄湯底、窩已經不能夠滿足一班識飲識食的朋友。所以我們選擇了今期「窩居」推介時令湯底,分別有「鱷魚瑪珈鍋」、「金湯加拿大蟹鍋」和「不老傳說鍋」。人多好辦事, 三選二「鱷魚瑪珈鍋」和「金湯加拿大蟹鍋」。前者「鱷魚瑪珈鍋」主要有鱷魚肉和海底椰可以止咳化痰,對於,哮喘有一定療效。至於瑪咖含豐富蛋白質,氨基酸和維生素等,據說有效抗疲勞,增強體力,改善睡眠質素等功效。另一個「金湯加拿大蟹鍋」當然是貪其鮮甜湯底,同時可以食埋蟹和蜆肉。先吃「花竹蝦刺身」$98/隻作為熱身,由於休魚期剛過去,蝦肉超大隻,靚到好似玻璃蝦一樣,蝦肉爽口彈牙,無得頂。以新鮮海鮮配海鮮窩,口味更加一致。店員力推蘇格蘭蟶子$48 / 隻和貴妃蚌 $128 / 5 隻,重點是店方因為想客人吃到最高的質素,所以更提供專人服侍,海鮮控們也爭住食。兩者比較我個人偏愛爽口鮮味的貴妃蚌,感覺好似即捕即食一樣新鮮。本地手切肥牛吃得多,試下「A4鹿兒島和牛」$338 質素如何先?A4 和牛油花分佈其當均勻,入囗油潤、滑感十足,牛肉濃度則比本地手切牛略遜,各有捧場客。吃過海鮮、牛肉等主角外,脹卜

人多好辦事, 三選二「鱷魚瑪珈鍋」和「金湯加拿大蟹鍋」。

勞,增強體力,改善睡眠質素等功效。

以新鮮海鮮配海鮮窩,口味更加一致。

吃過海鮮、牛肉等主角外,脹卜卜韭菜餃亦相當吸引,餃子夠濕潤,料好足,韭菜翠綠好新鮮,調味剛剛好,吃到菜葉的清甜,值得一試。

打邊爐配角又怎能缺少各式各樣的自家製手打丸。牛肉、墨魚丸和蝦丸等。最好三款試齊,我最喜歡牛丸味道濃又有咬口,正!

還有即炸響令也是伴邊爐必食。

食飽飽飲多幾啖滋補湯底, 相當滿足邊爐夜。
2017-09-01
  • 鱷魚瑪珈鍋;
  • 花竹蝦刺身
「鍋居」開業四年,是深水埗熱門邊爐店,好幾次訪問拍攝和飯局都揀在這裡。無非因為作為熟客,也知道它好吃的點子,不用與朋友點菜時估估吓,可說手到拿來,各項食物都穩陣有水準。 今次與朋友吃晚飯,吃新出的湯底。先來前菜「花竹蝦刺身」$98 / 隻 九月頭食最好,因為緊接八月休魚期,就好似睇演唱會試睇第一場一樣,歌手狀態最夠氣,休魚期後海鮮也最肥美。花竹蝦刺身切得乾淨再冰鎮上,甜味濃郁,甚至甜得感到肉質有點糊口。 另加 $10 可酥炸頭尾,帶避風塘風味: 我也直接吃了一個生蝦頭,因為蝦頭味道是考察蝦是否新鮮的方法,今次都沒有腥怪味,新鮮。 我覺得今次新湯底與一般食法不同,不是滾水撈沙嗲那種,待滾完吃完後泡沫都淨上面。今次味道似優質湯頭,湯底一開始已經足料夠味,值得滾起後慢慢先喝一口,才加入配料生滾。 「金湯加拿大蟹鍋」$168,用白蜆和加拿大蟹腳做出鮮與甜,加入南瓜、蕃茄一齊滾,一開蓋已經夠味,堅多蟹和料,一班人抵吃: 湯料大集合,都是放入鍋中作湯底,有這麼多蟹肉及蜆肉,落足料已贏在邊爐前,哪有不鮮甜的可能?!?!另一重點是蜆肉清得乾淨沒有沙,抵讚。 此湯底專門用來配海鮮,當晚我們吃了蟶

另加 $10 可酥炸頭尾,帶避風塘風味:

此湯底專門用來配海鮮,當晚我們吃了蟶子及貴妃蚌,有專人免費幫忙處理,不會怕淥得過熟太嚡。

「貴妃蚌」$128/5隻,尤其好食,肉質爽身,滿口鮮甜,回甘流連在齒頰,得到在席的一致掌聲!另外「蘇格蘭蟶子」$48 / 每隻,可以切開多片,主要賣點都是爽甜系。而淥過海鮮的湯當然不能浪費,每口都是精華所在。

「鱷魚瑪珈鍋」$188

自少都知道鱷魚肉加川貝海底椰煲湯,有治咳功效,有哮喘的朋友可煲這個湯。

湯底加入瑪珈,這款保健食材,在湯水巿面上愈來愈常見,可以止咳補氣,清熱潤肺,活化新陳代謝,條氣順啲,夜間都好得瞓啲。

我一向叫鍋居的響鈴做「200分響鈴」,因為它比滿分更高份。響鈴在舖頭新鮮即炸,可即食,絕對是必點的項目:

餃類丸類都是舖家手作,非現成來貨,也是亮點:

「韮菜餃」$48,多韮菜不在說下,最好味的地方在於Juicy,滿口肉汁,每次來都必點:

雲吞則包得圓圓,每粒都有一整隻蝦、堅有料的說:

手打丸由店內師傅每日新鮮打起,特別推介混入蝦粒的「鮮蝦丸」$78 ,咬下口有兩重口感;「陳皮牛肉丸」$48,陳皮香味出:

「手打墨丸魚」$78 不會有粉糊的感覺,彈牙,新鮮:

是晚主打「A4級鹿兒島和牛」$338,成本價;

用和牛打邊爐不是新鮮事,平時或許多吃本地牛肉,或者雪白美國肥牛,今次吃真心一絕:

用料靚,雪白偏佈,油脂平佈均衡,輕輕放入鍋一焯,帶着鮮味的湯汁放入口中,不須點任何醬已經夠好吃,肉塊細滑,入口像要融化得無形,像要瀡入喉嚨。

「不老傳說鍋」$88

主打加入蟲草花,取其食療功效滋補養顏抗衰老,降血糖,其實當老火湯直接飲我覺得都可以喇:

平常人一日三餐,香港人可以吃足五、六餐,選擇其實有很多。在新舊誘惑中,仍然選定當中某些食肆當作飯堂,當然有原因。推介此邊爐飯堂,相信不會令大家失望。

2017-09-01
  • 花竹蝦刺身
  • 金湯加拿大蟹鍋
  • 蘇格蘭蟶子
  • 貴妃蚌
  • 響鈴
  • A4級鹿兒島和牛
何解是不老的傳說?因為今次火鍋主角,正正是這個不老傳說鍋 ($88) 用上了有不老草之稱的蟲草花,再加上本菇,蕪花菓⋯⋯等的一個湯底,當湯底滾起後飲一口湯也相當地美味啦! 清甜的湯底,首先下鍋的,一定是美味的海產 大元貝及蟶子 大大隻,十分爽口鮮味。每日由買手在街市買回最新鮮的海鮮,保證新鮮。 再來便是有手切肥牛及肥牛粒 雪花遍佈均勻,肥瘦適中也有鮮嫩的牛味,不論口感與味道也是很好的,與這個不老的傳說也十分夾呀! 打邊爐少不了滑同餃,今次有手製鮮蝦丸同自家製雲吞 每天新鮮手做,鮮蝦丸彈牙有蝦的鮮味,雲吞中有韮黃,蝦中豬肉,3樣材料比例也是剛剛好的。 還有極品黑豚肉,不吃牛的,這也是一個好選擇。 還有花膠仔,黑木耳,娃娃菜,萵荀片同蜂巢冰豆腐 當這些看似平平無奇的火鍋配料,放進這個已經被海鮮同肉類洗禮的鍋後,因為湯底的鮮甜,讓這些食物更加好味。黑木耳同蟲草花是一個絕配不在話下,當花膠仔同蜂巢冰豆腐吸收了湯汁後,是十分美味的食物,當中的鮮甜,真的要親身一試才可以知道。

清甜的湯底,首先下鍋的,一定是美味的海產

大元貝及蟶子

再來便是有手切肥牛及肥牛粒

打邊爐少不了滑同餃,今次有手製鮮蝦丸同自家製雲吞
還有極品黑豚肉,不吃牛的,這也是一個好選擇。

還有花膠仔,黑木耳,娃娃菜,萵荀片同蜂巢冰豆腐

2017-08-29
2017-09-02 221 瀏覽
大家有冇想像過長生不老呢?我就冇這樣的想法,人生在世活得精彩已是幸福之事,太長命得到的相機除了時間外其它的應該也不多!既然如此就要快快樂樂的開心過活,像這天相約一眾好友到鍋居火鍋專門店大擦一餐人生咪美滿無憂囉!再次吃這兒的麻辣花生依舊精彩!先來混個靚醬先,重口味的我蔥蒜必定少不了,再加點麻醬沙茶醬就更惹味喇!今次選了正是不老傳說鍋$88,內有靈芝菇、無花果、紅棗,圓肉、精肉、粟米及主角不老草即蟲草花,用料十足這價錢太抵了吧!滾起來已有幽幽菌香,用來打邊爐夠晒滋補呢!先來蘇格蘭蟶子王$48/隻,隻隻雪白壯健看見也心動,確實灼後咬口十足鮮甜至極,記得輕灼便可老了會好韌架!肉食我就選了極黑豚肉$88,粉嫩色澤迷人,灼後滿富肉香挺可口。脆鯇腩$68肉質彈牙冇泥味,叫我連吃三件也未夠喉。手打鮮蝦丸$78,彈牙又有蝦味好足料呢。一定要讚賞這兒的自製餃子,韭菜餃$48用料新鮮,餃皮挺薄滑餡料多汁味濃很好吃。另一份紫洋蔥香菇餃$58就夠晒特別,用上紫洋蔥香甜的特性拼上香菇的濃香很有火花呢!而我更點了近來至愛吃的蜂巢冰豆腐$36,層層的蜂巢緊緊鎖住湯汁好誘人啊~菜蔬選了淋甜的娃娃菜$28,跟不老傳說鍋很
再次吃這兒的麻辣花生依舊精彩!
滾起來已有幽幽菌香,用來打邊爐夠晒滋補呢!
脆鯇腩$68肉質彈牙冇泥味,叫我連吃三件也未夠喉。
手打鮮蝦丸$78,彈牙又有蝦味好足料呢。
菜蔬選了淋甜的娃娃菜$28,跟不老傳說鍋很合襯!
另外見有萵筍片$28當然要來一客啦!處理得宜沒帶老皮入口爽脆唔錯呢!
最後吃多份稻庭烏冬$32就滿載而歸,老友下次再約過十下十下,最後一提此店服務質素甚佳員工頗專業抵讚。
2017-08-29
2017-09-02 217 瀏覽
朋友推介這間店,決定來試試,餐廳人手很混亂,明明book 左枱,也要等20分鐘。今日試下椰青火鍋,要等20分鐘。如果你要落單和倒水,咁至少要叫三次先有人睬你。由到場至食第一件食物要花成個鐘。如果好餓的朋友,真係等到火😕😕😕😕😕😕😕😕😕😕😕😕😕😕😕😕椰青火鍋一開始幾清甜,但食下食下口淡淡....只能話....佢只可以吸引第一批客人....................

• 響鈴
2017-08-31 575 瀏覽
由深水埗站行過來, 經過那間..旺到無可能再旺的高登黃金商場...,  只是一街之隔, 這裡是天壤之別, 靜到暈..., 狗吠貓叫..都有三四下回音, 餐廳對到正... 新過吓既樓盤...海峰, 原來我已經十年無行過嚟呢邊, 零八年落成的前一年, 曾經嚟睇過地盤, 與現在的鈉米樓比較, 這已經算是大單位, 甚至有過千呎, 方向好的, 不下二千萬..., 與最愛去的高登黃金的窮L, 成雙成趣... 哈哈...門口貼晒宣傳招紙, 有報章介紹, 也有CCTVB台訪問..., 見到人見人愛...車見車載既...細細粒但大大隻既小寶... 好似係...法國貨, Bordeaux, Laubes 酒莊, 老實講, 如果飲平價紅酒, 舊世界 vs 新世界, 一定揀新世界, 澳洲智利等出品, 起碼穩穩陣陣, 但如果是白酒, 平價法國貨, 中伏比率甚低, 尤其是普通過普通既 Sauvignon Blanc, 出事的機會率接近零. 當然, 由我等無料之士亂噏, 大家一定無信心, So..., Parker講既, 算有些保證吧.... Complex, varietal, subtly woody, wit

法國貨, Bordeaux, Laubes 酒莊, 老實講, 如果飲平價紅酒, 舊世界 vs 新世界, 一定揀新世界, 澳洲智利等出品, 起碼穩穩陣陣, 但如果是白酒, 平價法國貨, 中伏比率甚低, 尤其是普通過普通既 Sauvignon Blanc, 出事的機會率接近零. 當然, 由我等無料之士亂噏, 大家一定無信心, So..., Parker講既, 算有些保證吧.... Complex, varietal, subtly woody, with aromas of grapefruit, pineapple, vanilla. Balanced between acidity and roundness..., 大家飲完評審下有幾真吧...

揀完酒, 再來火鍋必備調味料, 就咁樣樣..., 新鮮食材, 無需大多花臣了, 今晚, 我只揀了醬油與辣椒絲...

今晚湯底, 好長..., 我無睇過餐牌, 友人order, 我作既: 無花果栗米野菌蟲草花瘦肉湯, 真係好Q長, 先吸啖氣, 可以一口氣讀完..., 不過, 唔夠氣都無問題, 蟲草花 就係滋陰補氣, 陣間飲多兩碗...

可能隻蟹...實在太正, 無等埋就我開餐, 留翻隻巨型蟹爪比我, 肉質鮮味而輕度彈口, 蟹肉不宜蘸太多的豉油, 否則搶味太甚, 最好用筷子黐些少豉油落蟹肉, 就啱啱好了.

餐牌上寫著"蘇格蘭蟶子王",  香港海鮮...出現"蘇格蘭"這地名, 真是很少見, 而據聞..., 英國對蟶子需求很少, 當地捕捉到的蟶子, 大部份都外銷, 當然最大市場一定係中國和香港..., 但又據聞... 當地在上年已經開始實施禁止隨意出口蟶子到東亞地區..., 但用甚麼方式來禁止, 就不得而知了... 巨型蟶子, 原隻上檯, 蟶子殼太長太大, 無法一併放入鍋內, 要預先用刀拆肉, 才用湯灼熟, 醮些辣椒醬油, 入口, 彈牙度高, 鮮味一流.

餐廳內的牆上, 貼著推銷新酒, 介紹最新入貨"黃酒", 一聽黃酒, 理所當然諗起中國黃酒, 但這枝好特別, 係法國貨, 即係...法國黃酒, 連招紙上也寫住篆書格式的"黃"字, 味道與剛才的白酒, 口味完全不同, 米酒的味道, 但帶些少花香, 網上查一查..., 話係"玫瑰花", 花的味道, 我真係識條鐵, 留翻比女士慢慢品嚐..., 我都係揀翻頭先枝白酒... 哈哈哈哈...

餐紙上有三款手切肥牛, 有最平最普通的"手切肥牛" $128, 中價的"頂級手切肥牛" $198, 和最貴的"至尊手切肥牛$338. 普通人... 如我等庸俗消費者..., 當然係揀中間價錢既"頂級手切肥牛"吧... 哦哦..., 放湯灼一灼, 個人風格, 喜歡八成熟以上, 成日比人笑...食得太熟, 浪費了靚牛肉..., 無辦法, 我一見血 會暈... 哎...

手打鮮蝦丸, 這店的手打丸系列, 好特別, 通常一般火鍋店的訂價, 雙併、三併、或四併, so.. 四併即是四寶丸啦..., 會特別貴, 但這裡剛相反, 四寶丸的價格, 比單叫鮮蝦丸和單叫鮮墨魚丸的價格還平了十元, 估計是蝦丸和墨魚丸的質素, 應該屬於高級貨吧... 那我們就只叫這兩種吧... 蝦丸, 入口, 高水準, 彈牙的蝦膠中混了蝦粒碎, 口感寧捨好食.

手打墨魚丸, 與手打蝦丸一樣, 屬於貴價鮮丸系列, 不可錯過, 墨魚肉豐富, 味道夠重, 千企唔好用那些濃味醬料, 只需簡單的辣椒醬油, 就最好味了.

餐紙上寫"自製韭菜餃", 落單時... 也攪笑地再問了店長, 真係自家製? 絕非那種一般火鍋入貨式出品...? 咁巴閉, 就試吓囉... So, 都無失水準, 皮薄餡大, 韭菜...並非如我期待的一厘米長度, 而是接近一吋長, 友人問: 這重要嗎...??  好重要囉... 你唔識食..唔好問咁多啦! 哈哈哈...

原來9:30後, 有八折, 啱晒我這等孤寒友, 下次9:30後先嚟... 哈! 還有少少攪笑的.. "全日免收加一", 用貼紙貼咗個"免"字..., 變咗"全日X收加一", 不如貼晒全句好過啦... 哈哈哈哈...
2017-08-24
2017-08-13 444 瀏覽
今日同朋友來到深水埗晚餐,選擇鍋居因為想試試這個椰青礦泉水雞火鍋一開始侍應會開一支礦泉水入鍋,之後當面開兩個椰青再刮椰子肉到鍋內加上雞件滾幾分鐘左右就已經開始聞到陣陣椰香味…………之後大家都開始飲這個椰青雞湯,店家好細心會提供一小碗鹽方便我們調味!當飲完湯後正式開始火鍋了,我們簡單點了幾樣火鍋料火,肥牛必食火鍋料大致都新鮮,比較好的是手打牛肉丸,手打四寶丸,及新鮮鹅脹總結我最喜歡的椰青雞湯,椰青帶出雞的鮮味!

總結我最喜歡的椰青雞湯,椰青帶出雞的鮮味!

2017-04-27 1003 瀏覽
提提親朋好友深水埗福華街191号地下鍋居火鍋專門店,埋單結賬時一定要查單,店舖管理好混亂,經常將另一枱客人所點食物攪亂,最重要係連埋單價錢亦多左,白白比多左錢亦有試過所點食物貨不對辦這店舖經營手法值得相確,大家以後有机會到這店舖用膳,要心水清以免付出左金錢得不到應有服務,但這種經營手法,惠顧與否值得大家思考。
2017-02-26 2070 瀏覽
好評多,梗要試下,點左椰青雞,係面前咁整,的確幾過癮d椰肉軟綿綿,好好味,因為個人唔鍾意食硬嘢,平時個d老椰肉掂都唔會掂,同個湯當然正啦!飲曬咁制全程d姐姐服伺得好周到,未唉都已經知道要拿d咩黎,洗唔洗加湯,叫我地加兩只海蝦,每只$80當然我地亦無托手爭,黑豚肉嫩肉味濃,窩筍原來打邊爐好好味,重有其他都好新鮮,質數唔錯,當然好快又會再黎食過啦
好評多,梗要試下,點左椰青雞,係面前咁整,的確幾過癮
  • 椰青礦泉水走地雞鍋