2022-09-24
今日朋友帶我食Omakase,我地食菊Kiku Set。遲左少少到,一嚟到太餓,食前菜Tsubugai 響螺同茶碗蒸定一定!刺身Kanpachi 間八 色澤好鮮艷,紅紅白透。食落油脂唔多,肉結實多,幾有口感同一開始食刺身由低油脂食起,層層上。Katsuo 鰹魚鰹魚本身帶木感香,帶點濃香。炙燒過食落都好鮮!日式香蔥帶點清新!壽司Madai 真鯛清爽為主,壽司飯實度ok,唔會鬆泡泡!配埋紫蘇葉食提鮮!食口酸薑ready下款!Akami 赤身紅檔檔,有光澤!醬油配點好,一口入香而肉爽。Kurumaebi車海老爽口蝦,新鮮好重要唔係就會唔爽。花竹蝦帶昆布味,白蘿蔔幫手解飽肚感,比多啲空間再食落去!Chutoro 中吞拿魚腩好正既吞拿魚腩!油脂分佈滿滿,入口近溶化,好想食多件!一口油香!Futomaki 太卷正正常常配左魚生咁。最後食埋玉子燒、湯同紅豆抹茶雪糕就飽飽滿足!
刺身
Kanpachi 間八
Katsuo 鰹魚
壽司
Madai 真鯛
Akami 赤身
紅檔檔,有光澤!醬油配點好,一口入香而肉爽。
Kurumaebi車海老
Chutoro 中吞拿魚腩
Futomaki 太卷
正正常常配左魚生咁。
最後食埋玉子燒、湯同紅豆抹茶雪糕就飽飽滿足!