2024-04-16 28 瀏覽
門外有很舒適的座椅,方便等位。傳統和式佈置。今餐我最鍾意日本象拔蚌、鰤魚及玉子,師傅很用心解釋,手法資深。前菜兩款慢煮日本南瓜很清甜,南蠻漬公魚酸甜,理想前菜。刺身四點鰈魚即是右口魚,油份比左口更重,魚味清甜。日本象拔蚌比加拿大的甜,更有貝味,柚子皮調味,真係好甜美,成個嘴都甜哂,呢個好好食!鳥貝,時令,做法配海帶醋汁調酸甜味道,很夾。鰤魚,3月尾至4月最靚,體積比油甘魚大三四倍,更肥美,少少柚子胡椒調味,好得。一品料理金目鯛立鱗燒,因為魚鱗細薄,所以一炸即豎起,因為本身魚味不濃郁,所以配料個海膽汁,更精彩!海膽汁都係酸酸地嘅,很鮮甜。壽司六貫,全部用赤醋飯:石桓鯛,鯛魚中油份最多。九州的深海池魚,熟成了令魚味更加濃郁,口感很細嫩。新鮮帆立貝帶子,並非冰鮮貨,所以更加鮮甜,一吃便知,柚子皮調味。新鮮甜蝦,放上了烏魚子調味。野生吞拿魚腩,來自和高山,水温較暖,出品更好,取貨自山幸供應商,最高品質的食材。野生果然唔同,入口之後,肉溶化成油,非常軟滑的口感。海膽紫菜卷,頂級海苔,充滿炭香。江湖前玉子,只用蝦肉、魚肉、雞蛋及糖,冇麵粉冇焗爐,做到蛋糕的質感,非常傳統的手法,現在很難得!吸物大蜆
門外有很舒適的座椅,方便等位。

傳統和式佈置。

前菜兩款
慢煮日本南瓜很清甜,南蠻漬公魚酸甜,理想前菜。

刺身四點
鰈魚即是右口魚,油份比左口更重,魚味清甜。

鳥貝,時令,做法配海帶醋汁調酸甜味道,很夾。

一品料理

壽司六貫,全部用赤醋飯:
石桓鯛,鯛魚中油份最多。

九州的深海池魚,熟成了令魚味更加濃郁,口感很細嫩。

新鮮甜蝦,放上了烏魚子調味。

海膽紫菜卷,頂級海苔,充滿炭香。

吸物
大蜆紫菜湯,很多料,清鮮。

甜品
北海道手造桃味雪葩及雪米糍。
2024-04-16 33 瀏覽
生日週繼續慶祝,今晚去咗一間性價比高嘅餐廳食Omakase $598已經食到十五道菜。今晚就高一級食十八道菜嘅。呢間都係樓上店,所以環境會靜一啲。問完有乜唔食就好快開始食。日本南瓜弓魚南蠻漬磯煮黑盤背頭盤三小碟,每款都唔同味道,酸酸甜甜好開胃。[刺身五品]日本墨魚 柚子伊佐木日本象拔蚌柚子竹炭鹽火炙鮮鯖魚華蓮生蠔幾款食材都係春夏當造,所以特別鮮甜。其中新鮮鯖魚最好食,用火逼出油香更加好食。馬友一夜干經過一晚風干熟成,魚味更加濃縮,外皮燒到香脆,魚肉油香豐盈。[壽司六貫]1. 深海池魚2. 帶子帆立貝 抽子皮3. 牡丹蝦 烏魚子4. 火炙初生銀鱈魚5. 和歌山大拖羅6. 海瞻手卷最喜愛嘅壽司環節,基本上將濃味不斷疊加,一開始已經食有油香嘅深海池魚,到大拖羅已經充滿油脂香,最後個手卷簡直濃到極至。江戶前玉子古法玉子只用蝦、魚、糖、蛋做成。石班舞茸清湯呢一道清湯非常之好味,第一次飲石班舞茸湯,回味無窮。[甜品]桃味雪吧香芋雪米糍最後甜品都係清下口腔,甜味比較特出。咁樣又過咗一個特別嘅晚上,希望出年可以再嚟試吓。

生日週繼續慶祝,今晚去咗一間性價比高嘅餐廳食Omakase $598已經食到十五道菜。今晚就高一級食十八道菜嘅[櫻]。

[前菜]
日本南瓜
弓魚南蠻漬
磯煮黑盤背

頭盤三小碟,每款都唔同味道,酸酸甜甜好開胃。

[刺身五品]

5. 和歌山大拖羅
6. 海瞻手卷

[玉子]
江戶前玉子

古法玉子只用蝦、魚、糖、蛋做成。

[吸物]
石班舞茸清湯

呢一道清湯非常之好味,第一次飲石班舞茸湯,回味無窮。

[甜品]
桃味雪吧
香芋雪米糍

2024-04-14 25 瀏覽
傳統日式佈置,服務員親切有禮貌,午餐15道壽司價錢合理,上菜速度適當,剛好享受了兩小時的悠閑午餐。前菜1.清酒煮南瓜-清甜2.天婦羅宮魚配南蠻漬-微酸解油膩刺身3.鲽魚(右口魚)-肉爽,油份重,中間包燒過的鰈魚,一種魚兩種口感4.日本象拔蚌-比加拿大的蚌更濃味更鮮甜,加配柚子碎提鮮5.鳥背配自家醋渍-肉質煙6.獅魚-大的油甘魚,34月的肉質最好及肥美一品料理7.金鲷立目燒配海胆醬-高温油炸透,連鱗都鬆脆,因鱼味不濃,故配海胆提鲜寿司8.石垣鯛-油份較高肉質结实9.九州深海池魚-熟成處理,但魚質問题,本身味薄,已經成功提升10.新鲜帆立貝-非急凍貨式,加配柚子碎提鮮,味道鮮甜美味11.甜蝦加鳥魚子-新鲜的甜蝦体形較大12.野生和歌山吞拿鱼-是日本產的吞拿魚品質最高,選霜降蛇腹部位,較為肥美,與其他吞拿魚食法確不同,油份滿瀉13.海膽手卷-皇室御用海苔,保持脆度較久及炭燒味後較濃見稱14.江户前寿司-蝦肉魚肉雞蛋和糖,做到蛋糕質地,十分傳統,在江戶前即現在東京灣,蛋味十分濃。15.介子紫菜湯-介子鮮味溶入湯中16.新鮮做桃味雪巴配雪米池-桃味清香扑鼻

前菜

11.甜蝦加鳥魚子-新鲜的甜蝦体形較大

15.介子紫菜湯-介子鮮味溶入湯中

16.新鮮做桃味雪巴配雪米池-桃味清香扑鼻
2024-04-14 12 瀏覽
聽朋友介紹咗一間位於尖沙咀高性價比嘅Omakase 鮨岸,係海防道既中達大廈,地點非常近尖沙咀地鐵站!揀左個叫”櫻”既18道菜既Omakase set,首先食三道前菜,係慢煮南瓜、糖醋車厘茄、糖醋天婦羅魚,酸酸甜甜開胃! 之後師傅開始準備刺身5點,石垣鯛魚配柚子醋,日本象拔蚌,鰤魚,鯖魚同華漣生蠔,刺身生蠔都好新鮮,鯖魚刺身最有印象,平時係日式餐廳都係食鹽燒鯖魚,估唔到做刺身都咁肥美,另外華漣生蠔配上柚子汁,鮮中帶甜,真係值回票價!去到壽司部分,有熟成深海池魚,北海道帆立貝,北海道牡丹蝦,和歌山吞拿魚,喜之次,北海道海膽,池魚油分豐富,帆立貝,加上少少柚子皮,鮮得黎帶點清新,吞拿魚唔使講,超級好食~海膽配上冠軍級嘅脆度海苔,完美配合!另外最後一件壽司係江户前玉子燒,師傅用傳統手工將蛋做到蛋糕既口感,當中完全唔用麵粉,呢種手工真係買少見少,就算係日本都唔係容易食到!去到一品料理部分,係香箱蟹釜飯,香味十足,配料豐富,蟹肉分量都唔少!食完之後,配上一道石斑清湯,中香返今日食嘢嘅油分!最後加埋甜品雪葩,非常完美既一餐!

海膽配上冠軍級嘅脆度海苔,完美配合!

2024-04-14 11 瀏覽
今次又嚟到尖沙咀食好嘢,食omakase師傅發辦,店面唔大,坐圍住師傅嘅bar 枱,可以近距離欣賞到刺身、壽司嘅製作過程、刀工,仲有專業講解每款刺身、壽司嘅調味同特點~我地揀咗18道菜式嘅櫻餐,由前菜、去到刺身、壽司、一品料理、江戶前玉子、湯同甜品,成餐食咗差唔多兩個鐘!前菜糖醋漬物,刺激味蕾,車里茄甜甜哋~五款刺身,石垣鯛魚用柚子醋帶出鮮味~日本象拔蚌幾爽口~華連生蠔蠔肉肥美飽滿,超滑溜入口軟滑鮮甜~六款壽司,深海池魚,熟成處理,油份豐富~肥美油脂嘅和歌山野生吞拿魚大拖羅,睇返相都好想再食~仲有用皇室御用海苔包住食北海道赤海膽,海水味嘅鮮甜,正!江戶前玉子考驗師傅嘅技術,唔用面粉都整到蛋糕嘅口感,幾軟綿~最後食埋香箱蟹釜飯,每人一細碗,啖啖蟹肉香氣撲鼻~食埋石斑清湯同食雪米滋雪葩甜品就完滿~
今次又嚟到尖沙咀食好嘢,食omakase師傅發辦,店面唔大,坐圍住師傅嘅bar 枱,可以近距離欣賞到刺身壽司嘅製作過程、刀工,仲有專業講解每款刺身壽司嘅調味同特點~

我地揀咗18道菜式嘅櫻餐,由前菜、去到刺身壽司、一品料理、江戶前玉子、湯同甜品,成餐食咗差唔多兩個鐘!

前菜糖醋漬物,刺激味蕾,車里茄甜甜哋~

五款刺身,石垣鯛魚用柚子醋帶出鮮味~

日本象拔蚌幾爽口~

華連生蠔蠔肉肥美飽滿,超滑溜入口軟滑鮮甜~

六款壽司,深海池魚,熟成處理,油份豐富~

肥美油脂嘅和歌山野生吞拿魚大拖羅,睇返相都好想再食~

仲有用皇室御用海苔包住食北海道赤海膽,海水味嘅鮮甜,正!

最後食埋香箱蟹釜飯,每人一細碗,啖啖蟹肉香氣撲鼻~

食埋石斑清湯同食雪米滋雪葩甜品就完滿~
2024-04-12 13 瀏覽
尖沙咀Omakase 🎌果然香港係日本海鮮岀口主要地區用一個相宜嘅價錢就可以食到日本多個省份既魚生 我覺得呢間算係Omakase入門之選 但整體而言食物質都對得着個價錢 但氣氛就無坊間嘅日料餐廳咁有feel 😂🌟 櫻 十八道菜 ($798)🌟前菜 京都波菜配搭住日本麻醬表面放左堅魚絲令到口道沒有咁單一慢煮南瓜師傅話透過低溫慢煮令到醬汁匯入南瓜🎃磯煮花縲爽口淡淡清酒味🌟刺身🎣第一道就麥金調有水果魚之稱,佢哋養殖主要食橘子🍊 魚身食落去有淡淡既橙好似淡淡既果皮香味 勁得意北海道象拔蚌 爽口鮮香海水味濃厚 師傅刨左啲柚子皮落去清香得黎又有微微既回甘表面灑左岩鹽令到視覺效果勁好🤤日本獅魚 3-4月最當做🐟魚油飽滿但黑椒鹽味道略為過重長崎県華漣生蠔 小長井牡蠣配搭住柚子醋海水味唔會太重蓋過鮮甜味🦪🌟一品料理 金鯛立鱗燒魚鱗透油180度至200度既油淋到魚鱗脆卜卜肉質細膩配海膽醬令到咸味昇華🌟壽司🍣深海池魚師傅用左熟成技巧熟成左2日魚味濃郁青魚師傅用傳統做法無落到醋同鹽去醃製 透過火炙令到魚油逼曬出嚟鮮甜得黎又勁有油香🔥北海道帶子同埋牡丹蝦都係用左新鮮貨 味道好鮮甜 🦐火炙新鮮既銀雪魚魚身清淡肉身
尖沙咀Omakase 🎌
但氣氛就無坊間嘅日料餐廳咁有feel 😂

🌟 櫻 十八道菜 ($798)

🌟前菜

青魚師傅用傳統做法無落到醋同鹽去醃製
透過火炙令到魚油逼曬出嚟鮮甜得黎又勁有油香🔥

北海道帶子同埋牡丹蝦都係用左新鮮貨 味道好鮮甜 🦐

火炙新鮮既銀雪魚魚身清淡肉身厚實

和歌山野生拖羅🤤 一睇油脂分布就好誇張啦 食落去好似食緊和牛咁 油膩爆滿

赤海膽手卷 用左皇室御用既海苔 紫菜俾一般既紫菜更脆同厚身 赤海膽清甜

🌟江戶前玉子

桃雪葩🍑配搭糯米糍

味道 7.5/10
環境 7.5/10
推介程度7.5/10
📍鮨岸 (尖沙咀)
尖沙咀海防道38-40號中達大廈13樓

2024-04-07 21 瀏覽
同朋友試左呢間omakase,只要$798就有18道菜,絕對係抵食入門之選!套餐包括前菜三款、刺身五點、一品料理、壽司六貫、江戶前玉子、吸物同甜品✨ 整個用餐體驗大約兩個小時多啲,師傅亦好用心介紹每一道菜,唯獨餐廳播放嘅背景音樂並非太符合店家風格,有點違和感🥹 前菜:麻醬菠菜 | 慢煮南瓜 | 磯煮螺刺身五點:蜜柑鯛 | 象拔蚌 | 鰤魚 |鯖魚 | 華漣生蠔鯛魚入口散發蜜柑清香;象拔蚌清甜又爽口, 利用竹炭鹽同柚子皮簡單調味,令鮮味更能呈現;獅魚比一般油甘魚大 ,現正值今年最當造時期,入口散發陣陣魚油香;鯖魚無用任何鹽醋醃製,師傅用火槍燒一燒表面,將魚油逼出來,油香滿溢;華漣生蠔味道鮮甜,海水味唔太重。一品料理:金鯛立鱗燒以接近二百度高溫油炸魚皮,香脆可口,配上海膽醬汁,令魚肉味道更豐富。壽司六貫:九州深海池魚 | 北海道帆立貝 | 北海道牡丹蝦 | 銀鱈魚 | 和歌山吞拿魚 | 根室海膽深海池魚采用熟成處理方式,令魚味更香濃,;帆立貝鮮甜肥美,帶柚子皮香;牡丹蝦肉身爽彈;銀鱈魚油脂感豐富;吞拿魚用上中拖部位,油分恰到好處;海膽以紫菜包住,入口甘甜濃郁。江戶前玉子口感綿密,有點像蛋糕

前菜:麻醬菠菜 | 慢煮南瓜 | 磯煮螺

一品料理:金鯛立鱗燒

江戶前玉子
口感綿密,有點像蛋糕口感~
吸物:鯛魚湯
用魚頭同魚身熬製接近4小時,加入日本腐竹,令口感更滑。

甜品:雪葩及芋頭雪米糍
2024-04-05 12 瀏覽
放假想食好啲,同老婆去左尖沙咀揾飯食,行過海防道見到間omakase 唔使一千每位,就膽粗粗上去問下有冇位,好彩閒日咁啱仲有兩個位,真係好彩。店鋪圍住師傅只有十幾個座位,空間感好好,夠哂寬敞坐得好舒服,睇完餐牌我哋揀左十八道菜既櫻,每位都係798。首先係三款前菜,師傅每首菜都有講解,分別係糖醋車厘茄,食落甜味十足帶點微酸,然後有慢煮南瓜,豐富南瓜甜味配上木魚味,皮都煮得好軟冧,最後係磯煮螺,慢煮兩至三個小時,螺肉既鮮甜,口感又軟冧,食到淡淡醬油味。前菜之後係五道刺身,先出場係石垣鯛,魚肉微微油份,充滿白身魚清香,師傅落少少柚子汁,相當開胃。墨魚刺身口感好爽身,味道清甜,經過師傅既刀功後一咬就開。估唔到會食到鯖魚既刺身,魚肉火炙後魚皮香口,魚肉油份高,入口即融,魚油係口到爆開,真係惹味。之後赤鯥刺身都經過火炙處理,仲加左山葵平衡,食到濃濃魚油外,魚肉都相當鮮嫩。最後既刺身係華漣生蠔,師傅加左少有既梅酒啫喱,味道微酸甜,同鮮甜既蠔味相映生輝。金鯛立鱗燒,師傅介紹金鯛比其他鯛無咁重油份,用油温190到200度既油炸魚鱗,炸到魚鱗香脆,魚油依然豐富,配上海膽醬,唔會搶走魚味又可提鮮,一塊魚肉兩

墨魚刺身口感好爽身,味道清甜,經過師傅既刀功後一咬就開。

金鯛立鱗燒,師傅介紹金鯛比其他鯛無咁重油份,用油温190到200度既油炸魚鱗,炸到魚鱗香脆,魚油依然豐富,配上海膽醬,唔會搶走魚味又可提鮮,一塊魚肉兩種口感,真係一絕。

壽司環節首先登場既係深海池魚,經過兩日熟成,魚質爽身左,油份濃縮左。

北海道帆立貝大大粒,加上柚子皮,配赤醋飯更鮮甜。

牧丹蝦來自北海道,比其他產地體積更大,更鮮甜,加上日本烏魚子少少咸香,甜度更高。

赤身以傳統做法醬油漬,口感更添棉滑感 。

大拖羅取自和歌山野生吞拿魚,選用蛇腹位,更肥美更多筋位,師傅用刀切斷筋位,入口咬幾下慢慢溶化,魚油味滲出來。

海膽海苔卷,選用日本皇室御用海苔,脆度係平時海苔既兩倍,而且有淡淡炭香,食落海苔濃烈既味道爆出來,赤海膽甜味反而變成配角。

江户前玉子,沿用三百年前造法,只以蝦肉魚肉雞蛋糖四種材料,外表似蛋糕,食落濃烈蛋香,口感鬆軟。

鯛魚清湯,一掀開蓋見到湯汁奶白色,成碗不見一塊魚肉,但飲落濃濃魚味。

成餐飯以手製紅豆餅配雪米糍作結,食完咁多道菜式,生理同心理都相當滿足,師傅精湛既技術,同每道菜用心既講解,都係一個好舒服既體驗。
2024-04-05 12 瀏覽
今日同老公食Omakase, 不過呢排多咗去日本食,所以喺香港就食少咗,今次有朋友介紹,所以就過咗嚟尖沙咀試一試🐻我地簡左$798既櫻套餐,有三款前菜,刺身五點,一品料理,寿司六貫,玉子,湯,甜品🐻前菜係醃漬左嘅車厘茄,漫煮南瓜,同譏燒螺,係傳統既京都前菜🍱🐻打頭陣係石垣雕刺身,我又好香嘅又瞓着加埋柚子汁,油分比一般鯛魚多🐻墨魚刺身,墨魚嘅油香咬落去有少少黏嘴,但每一啖都可以食到佢嘅鮮味🐻再黎係新鮮鯖魚,平時鯖魚多數用醃漬因為比較腥,但今次師傅就只係落咗少少醬油再火槍燒一燒,足見師傅處理魚生嘅自信心🐻赤鯥魚油份算魚類最高之一,所以師傅用火槍燒一燒 迫出佢既油香🐻華漣生蠔風味細膩充滿層次,雖然冇冬天嘅蠔咁肥美,但係春季就係比較鮮甜,佢海水味淡d,生蠔味好濃郁,所以師傅特登用左梅酒啫喱配,唔想破壞咗蠔嘅鮮甜🐻間場嘅金雕立鱗燒配海膽醬,魚肉非常滑上面嘅鱗片炸到卜卜脆🍙壽司方面就係熟成咗兩日嘅深海池魚,灑上左少少柚子皮嘅新鮮北海道帶子,配咗烏魚子醬嘅新鮮北海道牡丹蝦,用醬油漬醃製嘅赤身,和歌山野生吞拿魚同海膽壽司,師傅話個紫菜仲要係皇室御用嘅,有淡淡的炭香同埋脆度都係紫菜中嘅冠軍🐻最後就係鯛魚

🐻間場嘅金雕立鱗燒配海膽醬,魚肉非常滑上面嘅鱗片炸到卜卜脆

🐻最後就係鯛魚湯同埋甜品,我同🐻👨🏽都食到非常滿足
2024-04-01 19 瀏覽
今日同朋友去尖沙咀新開嘅鮨岸食Lunch Lunch set有三款omakase $398-13道(菊)、$598-15道(竹)、$798-18道(櫻)我地揀咗個13道(菊)試吓前菜有2款胡麻豆乳菠菜,菠菜食落好滑個汁唔係平時胡麻醬咁齋,味道幾fresh鍾意啲豆香磯燒花螺 d螺醃得入味,夠juicy 彈牙 幾開胃刺身3點蜜柑鯛:有柑味橙香 第一口食鮮味 第二口點醬油新鮮鯖魚:d皮燒到焦香、魚身好滑入口溶化味道甘甜生蠔:配醋嘅蠔食落幾滑,一放低就good聲食左所以影漏咗😆問返師傅,佢話呢個係夏季食嘅「長崎華漣蠔」-仲喺第一屆日本蠔比賽攞左「日本一」一品料理金鯛立鱗燒師傅用200度嘅油溫炸咗外面 再配海膽汁外皮炸到金黃色好脆、魚肉仲好爽口忍唔住點晒個好甜嘅海膽汁壽司5貫九州深海池魚壽司:爽脆鮮甜,油香啱啱好春魚 即係鮫魚鮮甜熟花竹蝦配烏魚子:好有層次彈牙仲有我最鐘意嘅2樣赤鯥同和歌山野生中拖羅食落成件入口即溶無根 完全享受晒成件拖羅 食哂壽司之後上左大硯清湯蜆肉甜 湯嘅清甜味道啱啱好 一滴不留飲晒😂最後甜品有檸檬雪葩配香芋雪米糍整得來講好食新鮮、bar枱坐得舒服唯一
今日同朋友去尖沙咀新開嘅鮨岸食Lunch
Lunch set有三款omakase

我地揀咗個13道(菊)試吓
前菜有2款
胡麻豆乳菠菜,菠菜食落好滑
個汁唔係平時胡麻醬咁齋,味道幾fresh鍾意啲豆香
磯燒花螺 d螺醃得入味,夠juicy 彈牙
幾開胃

刺身3點
蜜柑鯛:有柑味橙香
第一口食鮮味 第二口點醬油

新鮮鯖魚:d皮燒到焦香、魚身好滑入口溶化味道甘甜

金鯛立鱗燒
師傅用200度嘅油溫炸咗外面 再配海膽汁
外皮炸到金黃色好脆、魚肉仲好爽口
忍唔住點晒個好甜嘅海膽汁

壽司5貫

九州深海池魚壽司:爽脆鮮甜,油香啱啱好
春魚 即係鮫魚鮮甜
熟花竹蝦配烏魚子:好有層次彈牙
仲有我最鐘意嘅2樣赤鯥同和歌山野生中拖羅
食落成件入口即溶無根 完全享受晒成件拖羅

食哂壽司之後上左大硯清湯
蜆肉甜 湯嘅清甜味道啱啱好 一滴不留飲晒😂

最後甜品有檸檬雪葩配香芋雪米糍
整得來講好食新鮮、bar枱坐得舒服
唯一係冷氣出風好大聲 有啲嘈
搞到成日聽唔清楚師傅介紹 要問多幾次
如果可以較細聲冷氣聲就更好啦
2024-03-30 15 瀏覽
今日跟朋友到尖沙咀午餐,選擇了到鮨岸吃一頓日本菜,餐廳位於海防道中達中心13樓,只有16個吧枱位置,環境闊落,唯一的缺點是當日位置的冷氣機機聲夠大,有時未能清楚聽到師傳的介紹。我們點了十三道菜的菊omakase,首先上的是胡麻菠菜和磯燒螺,作為前菜,清清味蕾,十分恰當。接著是刺身,第一款是蜜柑鯛,師傅建議先不沾醬油,可以吃到蜜柑嘅清新香味。第二款是鯖魚,新鮮的鯖魚表皮輕輕灼燒過,香濃的魚油配上肥美的魚身,滿口都是油香。最後一款是華蓮,師傅介紹是夏季蠔,體積沒有冬季蠔般大隻,但係味道卻比較濃厚。料理是金鯛立鱗燒,200度的高溫將魚鱗炸得非常香脆,魚肉嫩滑,配上海膽醬汁非常鮮味。緊接着五貫壽司,包括九洲深海池魚,春魚(鮫魚),烏魚子花竹蝦,赤鯥和和歌山野生吞拿魚(中拖羅)。由淡至濃,每一件嘅調味得宜,吃的不是花巧,而是食材本身的鮮味。特別一提係壽司飯,個人認為調味調得非常好👍🏻最後餐點以一碗大蜆湯總結。尖沙咀地段,以此價位能吃到十三道菜,性價比非常之高,十分推介大家來試一試。

2024-03-26
2024-03-30 21 瀏覽
朋友又搵到抵食嘅Omakase🤩HK$798就有十八道菜!所以即刻book位黎食喇!◾️前菜三款🌿胡麻菠菜・沖繩水雲・磯煮花螺菠菜伴上胡麻醬,沖繩水雲加左醋調味,食落酸酸地好開胃,而磯煮花螺就用左日本傳統嘅做法,加左味啉、酒、醬油去2至3小時慢煮製成,食落爽口彈牙▪️刺身五點🌿愛媛縣蜜柑鯛呢款係用蜜柑養大嘅鯛魚,食落去真係有啖啖嘅蜜柑清香🌿北海道象拔蚌比起加拿大嘅象拔蚌,日本嘅會更鮮甜,師傅無做任何調味,只喺上面加左柚子皮做點綴,口感爽脆🌿新鮮鯖魚新鮮鯖魚無用任何鹽或醋醃製過,師傅就咁用火槍燒一燒,將油脂逼出黎, 魚味濃且嫩滑🌿新鮮北寄貝用火槍輕輕燒過,同樣加左柚子皮,口感爽滑,味道鮮甜🌿華漣生蠔用上長崎小長井嘅華漣生蠔,雖然體積比較細,但肉身飽滿,味道鮮甜,口感清爽,加上青檸汁調味無腥味,酸酸地幾開胃▪️一品料理🌿金雕立鱗燒用高溫將魚鱗炸得到香脆,伴上creamy白海膽醬汁調味▪️壽司六貫(伴子薑及日本生蒜)🌿九州深海池魚深海池魚肉質嫩滑,味道清甜🌿新鮮帶子用上北海道產嘅新鮮帶子,肉質柔軟,加上柚子皮調味,陣陣清香🌿新鮮牡丹蝦用上北海道新鮮嘅牡丹蝦,上面加了烏魚子調味,味道非常配搭🌿赤鯥赤鯥
◾️前菜三款

🌿胡麻菠菜・沖繩水雲・磯煮花螺

▪️刺身五點

🌿愛媛縣蜜柑鯛
呢款係用蜜柑養大嘅鯛魚,食落去真係有啖啖嘅蜜柑清香

🌿北海道象拔蚌

🌿新鮮鯖魚

🌿新鮮北寄貝
用火槍輕輕燒過,同樣加左柚子皮,口感爽滑,味道鮮甜

🌿華漣生蠔

▪️一品料理

🌿金雕立鱗燒
用高溫將魚鱗炸得到香脆,伴上creamy白海膽醬汁調味

▪️壽司六貫
(伴子薑及日本生蒜)

🌿九州深海池魚
深海池魚肉質嫩滑,味道清甜

🌿新鮮帶子
用上北海道產嘅新鮮帶子,肉質柔軟,加上柚子皮調味,陣陣清香

🌿新鮮牡丹蝦
用上北海道新鮮嘅牡丹蝦,上面加了烏魚子調味,味道非常配搭

🌿赤鯥
赤鯥係日本最高級嘅白身魚品種之一,油脂含量非常豐富,肉質軟滑得黎有口感,難怪被日本人視為刺身中嘅極品

🌿和歌山中拖羅
中拖羅油脂感適中,不會太油膩口感剛剛好

🌿根室海膽
海膽及飯用紫菜包住,鍾意佢唔會太大件份量剛剛好

▪️江戶前玉子
江戶前玉子燒口感綿密,食落有d似蛋糕

▪️吸物

🌿鯛魚湯
熬煮咗4小時,入面加左日本嘅「腐竹」,魚味濃郁

▪️甜品

🌿桃味雪葩配香芋雪米糍
終於黎到甜品環節,桃味雪葩味道清甜,配上香芋雪米糍更添色彩

以尖沙咀黎講,呢個價錢真係好抵食呢!
2024-03-26
2024-03-29 37 瀏覽
今次去咗食Omakase ,味道同質素都唔錯🤗 廚師用心炮製嘅菜式,每一款都有特色。首先前菜係有螢光魷魚🦑配茄子🍆同番茄🍅。螢光魷魚幾鮮味,而茄子同番茄嘅組合都好fresh,做開胃菜一流。之後刺身有石桓鯛配柚子醋。石桓鯛魚質新鮮,柚子醋嘅微酸味能夠提升整個菜式嘅清新感。另外火炙鯖魚嘅原味道。鯖魚經過特別嘅處理,保留咗鯖魚嘅原汁原味,魚肉鮮嫩。還有白只雞湯,鮮甜味美。另外令和怪物配柚子醋同立鱗燒海膽醬都唔錯。令和怪物嘅柚子醋醬汁帶出咗蠔鮮味,而立鱗燒配海膽醬令味道更突出。其他菜式包括深海池魚、梳子魚面上有磨碎芝麻、新鮮帆立貝配竹炭鹽、赤陸魚及和歌山野生吞拿魚等都鮮味十足。海膽手卷滿滿海膽。每一道菜式都展現咗廚師對於食材嘅獨到處理方法同創意應用。之後蜆湯清澈,蜆鮮甜飽滿。甜品雪芭、士多啤梨🍓最後食完甜品仲有炒飯。

還有白只雞湯,鮮甜味美。
另外令和怪物配柚子醋同立鱗燒海膽醬都唔錯。

2024-03-22 94 瀏覽
食咗咁多次Omakase,第一次有咁差嘅經驗當日我哋book咗7pm,準時到達,叫咗「18道 - 櫻」HK$ 798,等咗10分鐘,前菜都未上,在場有2組客,包括我哋,而師傅得一個。個職員走嚟聲稱佢哋啲日本食材空運嚟,航班delay,啲食材啱啱先到要時間準備,要等多10分鐘先開始。其間只見師傅都係抹下刀,整理下bar枱啲碗碗碟碟。等到7:25pm都未開始😐見師傅問職員仲有幾耐,職員話好快,之後師傅畀咗啲枝豆話請我哋食…好啦,7:30pm 有第三組客到,師傅即刻開始🙄所有魚生食材都係bar枱下面雪櫃拎出嚟…明顯我哋等咗半個鐘唔係等「空運嘅食材」,係等「遲到嘅第三組客」。咁嘅價錢,咁嘅服務,一肚氣。我哋買完單走個陣過陣響門口問個職員,佢仲講大話係等食材,直至個師傅出嚟了解件事,先同我哋話唔好意思😒當我經驗不足,但我未試過食omakase要等半個鐘等麻隔離枱先開始囉😤食物方面,不過不失,份量偏少,識合女士,男士未必夠飽。食材算生鮮,魚生種類一般,欠缺時令魚生,而魚生調味方面唔算出色,炙燒魚生方面差少少,CP值低。而最敗筆係個魚湯,完全無魚嘅鮮味,好似飲緊腐皮水咁,寧願無呢道菜
食咗咁多次Omakase,第一次有咁差嘅經驗

前菜三款
鯖魚
江戶前玉子  -  味道一般
2024-03-21
30 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
前菜1️⃣車厘茄,用糖醋浸出嚟,甜到入心2️⃣螢光魷魚配芥末醬,又爽又香口3️⃣磯煮螺肉,經過兩個半至三個鐘嘅慢煮,螺肉口感比較軟,個汁好清甜刺身1️⃣障泥烏賊配岩鹽青檸汁,口感好黏糯2️⃣火炙靖魚,魚肉厚身,火炙完滿滿油香3️⃣櫻鱒魚,魚油甘香,係高級版嘅三文魚4️⃣令和怪物岩蠔配梅酒啫喱,海水味唔算太重,配清新嘅梅酒啫喱就唔會搶走蠔味一品料理1️⃣金鯛立鱗燒,金鯛嘅魚鱗比較幼薄,脆卜卜,肉質細膩,配海膽醬,味道豐富左好多壽司六貫1️⃣深海池魚,用左熟成嘅技巧,味道再提升左2️⃣梭子魚配上白芝麻,肉質柔嫩3️⃣新鮮嘅北海道帶子加柚子皮,味道好清甜4️⃣赤身醬油漬,醬油嘅香味可以帶出赤身嘅鮮味5️⃣拖羅嚟自出產吞拿魚嘅和歌山,好肥美,入口即溶,我覺得係全晚最好食嘅野👍🏻6️⃣皇室海苔北海道赤海膽,師傅話重點係喺塊紫菜度,好清脆🌟江戶前玉子,係手工壽司,口感好綿密吸物魚湯鮮,腐竹甜甜品士多啤梨奶凍,用上淡雪士多啤梨,酸味比一般士多啤梨低,奶凍滑溜🥢廚師發辦 十五道(竹) $598
前菜

2️⃣梭子魚配上白芝麻,肉質柔嫩
3️⃣新鮮嘅北海道帶子加柚子皮,味道好清甜
4️⃣赤身醬油漬,醬油嘅香味可以帶出赤身嘅鮮味
6️⃣皇室海苔北海道赤海膽,師傅話重點係喺塊紫菜度,好清脆

🌟江戶前玉子,係手工壽司,口感好綿密

魚湯鮮,腐竹甜

甜品