餐廳: 鮨文
資訊:

2018-11-06 153 瀏覽
呢set Omakase menu 睇完都唔知食咩,但可以聽師傅介紹食物,交流,近距離望他不番的刀功。可稱之為食飯的藝術。師傅無論伴碟或主菜,都極之用心。第一道菜茶碗蒸,軟稔, 金薄加松露,望上去高貴貴價。入面用日本高湯元貝瑤柱及菇,越挖越多驚喜。食完暖胃,即刻期待下一個菜。伴碟有蘿蔔,槐山及牛蒡,槐山爽口,是用wasabi 沉完。估唔到不起眼的槐山。都可以咁好味,勁想encore, 師傅聴到我細細聲咁講,即刻話可以幫手加,勁體貼。開始食刺身,第一道是金玉雕,魚肉晶瑩剔透,爽口,加檸檬蓉整成酸汁及哇沙pi,越咬越甜。特別在,不加漿油都十分鮮甜。温室芽菜加章紅魚,兩者合在一起,很fresh,皮下脂肪做小小網燒。另外的是鹿兒島深海池魚,腩位,加小小炭燒,火炙味重,有小油脂。厚身而香口。師傅在面前切完北海道白子,用高湯快撈上黎伴碟。檸檬汁做底,加海草,䓤,texture creamy. 我們好奇地問何物,師傅還笑說,男士強身女士美顏,食完開估。 原來是魚的精巢,師傅說只有四個月的時期可食,呢種魚的精巢相當珍貴。再上是堅魚,用稻草去煙薰,著重食魚的鮮味。另加上白䓤,木魚碎,畺芽。味濃郁。魚肉質

再上是堅魚,用稻草去煙薰,著重食魚的鮮味。另加上白䓤,木魚碎,畺芽。味濃郁。魚肉質同之前稍有不同,軟身,魚味重。突然發現,所有的碟都沒有重覆,只是賣相都100 分。

另外上來的是珍蠔,有半個手掌大。用高湯slow cook , 半熟狀態。較甜及creamy. 有小腥及保留著海鮮味。

禾歌山雕魚。米通加菇加汁,今晚的第二個熟食。不錯。

再來北寄貝加清酒底。用高湯煮,爽口及甜。北寄貝煮的時間剛好,極之爽口。食到現在,已經半飽,師傅通知,壽司時間來了,因為飯較軟身,建議用手拎來食。

第一個為石垣雕。面頭有橘子汁微酸,油份重身,越咬越甜。順帶一提,師傅話用的是月光米,只是個名都十分吸引。使用的是赤醋而令個飯有小小啡色。較平日的醋飯無咁酸。睇師傅壓飯個技巧都不得了。第二個為微燒的雪魚, 稔身而油份重。面頭加鼓油。第三個為秋刀魚捲,用了生秋刀魚,師傅話是最肥美的時刻,好快秋刀魚就不當造了,要珍惜。再食要等下年。紫蘇葉味加上薑,味道豐富。第四個為漿油漬的赤身。泡漿油大概10~15分鍾,令魚身帶鹹,魚味重而油脂較少。第五個為大拖羅,脂肪分佈美美的一層層,油脂重,師傅撒了小小的鹽,配合的極好。

最後,漿油漬的魚子,自家製,飯香及甜,因加了柚子,混合魚子鹹腥,魚子入口,大粒到簡直出面的無得比。啖啖爆開,好過隱。

重頭戲來了,師傅打開一板壽司,無敵海膽杯。飯少海膽多加甜蝦,北海道網田出產的赤海膽,原全不腥,勁甜。加上甜蝦creamy 而鮮甜,海膽黏身易入口,猶如人間天堂,好好好幸福。重要的東西講三次。

再上了碗魚湯,用了好多魚頭魚骨淆,細䓤花加白雪雪的魚湯,好清甜。忍手無叫師傅俾多杯,因為飲埋已經十成飽。

最後,師傅表演火燒魚,上了碟魚邊手捲,好香好濃郁,入口即溶,齒頰留香。見我是女士,還得體貼地問要否小飯。

最後最後終於完了,來了個香印提子及whisky蜜瓜。提子大粒,蜜瓜鮮甜加whisky,別有一番特色。

價錢不菲,但回憶爆分。真係要再儲錢黎再encore.

2018-10-22 273 瀏覽
<好正既Omakaze>🇯🇵回想自己幾年冇食過 omakaze最欣賞食物既質素同餐廳既用料用心 今日同朋友相約呢間好正名食日本食物既鮨文 點佢既 omakaze 每位1900 蚊 😃 希望唔會令我失望! 食店完全係日本店既格局 木枱櫈 完全面香住師傅 即席表演 煮乜野野食都睇哂 保證食材新鮮 技術到家👍🏻餐廳既 omakaze 分左 茶碗蒸 ,六點刺身, 五款壽司 , 每日不同既一品料理, 雲丹盛 , 手卷 , 湯, 生果 😍 其實食下食下每樣細件但都好夠飽🍴茶碗蒸☕用左 c萡盡顯美觀, 香濃既日本高湯加松露煮成既茨汁 飲落好正昌黑松露菌味 🍄水蛋 夠香滑 充滿住草菇 類似香港芫茜既三葉🌿 仲有夠哂咸香既瑤柱😃好正 <六點刺身之一>🍴九州出產既金線鯛 🐟就係香港人叫既紅衫魚 皮用熱水煮過十分爽口😃 食嗰時點少少辣蘿白蓉🥕 加上爽口既千本漬 同慢煮爽口准山 食刺身嗰時配搭真係好正😃 <六點刺身之一>🍴池魚 用鹿兒島出產既深海池魚 口感煙靭 包住芽葱 🌿配上 橘子汁 夠酸甜開胃 而後面既係北海道 季節當造既油甘張羅 叫做鰤魚 🐟 口感香甜

<好正既Omakaze>🇯🇵

🍴茶碗蒸☕

🍴九州出產既金線鯛 🐟

🍴池魚
北海道 季節當造既油甘張羅 叫做鰤魚 🐟 口感香甜 夠哂肥味 必試😀👍🏻

🍴北海道珍蠔 用高湯蠔汁慢煮🔥因為慢煮既原因
出面爽口入面 超creamy蠔味夠 加上梅醬 芝麻 葱花調味 好味😃

<六點刺身之一>
🍴北海道 牡丹蝦 🦐超級新鮮 完全感受到佢肉質既鮮甜 配以馬糞海膽整成既醬汁做底 香濃甘香既海膽汁滲哂入蝦入面 再 加上紫蘇葉增加香味 正🌿

<六點刺身之一>
🍴北海道秋刀魚 🐟最啱食既就係秋天既時節 口感好香滑 入面肉質好肥美😍配上微辣既日本京葱 薑葱🌿 僻走魚腥味 好正

<六點刺身之一>
🍴冬天時令食材 白子😍 白子其實係雪魚既精巢 雖然有 d核突 但其實好補 肉質黏稠又帶 d彈性😃加上海草 🌿檸檬整成既酸汁 酸甜開胃 👍🏻

🍴靚崗縣 鯥魚 🐟
係深海魚既一種 燙熟左魚皮令到 魚皮爽滑彈牙 魚肉鮮甜 有彈性 正😃

🍴北海道魚市雪魚 🐟
好肥美既雪魚 出面燒焦左少少令到魚油更香🔥 配上軟熟既壽司飯 好味

: <五件手握壽司之一>🍱
🍴日本島縣赤身 吞拿魚背部既肉位 吞拿魚味好香濃 口感厚實 食得出肌肉量偏高 鍾意魚肉味既朋友要試😍

🍴大toro 🐟
吞拿魚最肥美既當然係大 toro 🔥上面鋪左海鹽 嗰 d好咸既海鹽 同吞拿魚既魚油剛好合而為一 好 match入口即溶 好味😍

🍴熊本縣小肌魚 🐟
用紫菜包住小肌肉 肉質偏煙靭 但魚肉味香濃😃入面有軟飯 比醋味香🍚加上紫蘇葉 芝麻 有口感又夠味

🍴醬油漬既三文魚子 🐟
用日本清酒 加 味淋既甜酒 🍶用大火煮醃🔥 令到魚子香甜 入面仲有柚子皮 整個軍艦都好香甜可口 又有新鮮魚子既 juicy 😃

<每日不同既一品料理 >👍🏻
🍴金鯛
用日本米通包住既金鯛魚🍚米通香脆 魚肉肉質厚實 🐟加上底部用左 松露 煮成既茨湯 加上黑松露菇🍄同爽口秋葵 味道更香濃

<雲丹盛>
🍴北海道根室出產白海膽 川老甜蝦🦐
呢隻白海膽口感香甜 而且 juicy飯落得多比較醋 同有甘味既海膽好 match 😃 川老甜蝦 好有口感夠新鮮 正

🍴吞拿魚手卷 🍱
用吞拿魚骨附近既魚肉位做成手卷 魚肉味香濃 加上蘿白同京葱增加口感 正🌿

🍴魚湯 🐟🍲
用魚肉骨煲左好多小時既魚湯 魚味香濃 邊飲邊感受到葱花既香味 仲有 d日本爽口魚蛋點綴😃

🍴飯後生果
飯後甜品用左 長野香印 提子 同 富良野 密瓜🍈
上面即席噴左 whiskey令到食生果時有少少 whiskey既甜香 🥃 提子勁香甜 juicy ,而蜜瓜夠多汁 同淋身 熟程度剛好😃

Score 平均分 <8.5/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#鮨文
元朗仁樂坊5 號利發大廈地下 e鋪
~~~~~~~~~~~~
2018-10-22
2018-10-18 309 瀏覽
朋友約我哋兩公婆去元朗食Omakase我同老公都係第一次食本身仲唔知點解要去到元朗咁山旮旯睇一睇OpenRice先知原來鮨文係咁出名差唔多長期佔據元朗OpenRice第一名位置今日我哋四個特登攞假就係為咗入嚟食佢個lunch omakase因為lunch真係比晚飯平好多每位只係$300就食到師傅係你面前手握既omakase淨係睇返啲圖都記起嗰陣嗰種鮮味我不嬲唔係特別好海膽一直覺得佢口感怪怪地但食完鮨文嘅海膽碗之後從此愛上左海膽!聽朋友講喺黃埔佢哋都開咗分店要book都book到幾個月後先有位
朋友約我哋兩公婆去元朗食Omakase

淨係睇返啲圖都記起嗰陣嗰種鮮味
我不嬲唔係特別好海膽
一直覺得佢口感怪怪地
但食完鮨文嘅海膽碗之後
從此愛上左海膽!

• 海膽杯
2018-10-16 449 瀏覽
今日終於放假,試下網上好評如潮嘅鮨文,亦都係我人生第一次食廚師發辦,雖然好貴(自助餐價錢),而且食左二十件都係僅僅飽(因為我個胃大得恐佈),但係絕對值得,因為食材無比新鮮,而且師傅識得點樣為食材調味,配搭,仲有就係一路睇住師傅握壽司比我食,莫名其妙有種治癒嘅感覺,將我讀書同工作嘅壓力釋放出黎我個胃大,所以特登係訂位嘅時候,預訂左二十貫壽司套餐1)茶碗蒸,看似普通,用料其實好高級,落左黑松露,日式干貝,滑子菇,面頭仲有金箔,真係卧虎藏龍2)蜜甘鯛,配柚子好有咬口3)甜蝦,加了柚子同蝦醬油,形成提鮮作用,而且蝦身比平時更軟諗,有咬口,同放題果D冇得比4)間八,野生章紅魚,加了岩鹽提鮮,好鮮味而且爽口5)金線鯛,即係日本嘅紅衫魚,第一次生食紅衫魚,好軟熟而且有魚味6)鰤魚,爽口兼有油香,正7)牡丹蝦,鮮甜而且蝦味好重,甜甜嘅蝦肉,配上綠色嘅蝦子,互常平衡且發揮最新鮮嘅味道8)金目鯛,師傅輕輕燒一燒,令魚油出哂黎,好香口9)帆立貝,比元X,甚至千X有咬口得多,配D豉油,一流10)貝柱,望落冇特别,但係食落真係有好鮮,好濃嘅帶子味,而且師傅唔孤寒,整左三層比我,讚11)深海池魚,同金目鯛一樣,師

我個胃大,所以特登係訂位嘅時候,預訂左二十貫壽司套餐

2)蜜甘鯛,配柚子好有咬口

4)間八,野生章紅魚,加了岩鹽提鮮,好鮮味而且爽口

6)鰤魚,爽口兼有油香,正

8)金目鯛,師傅輕輕燒一燒,令魚油出哂黎,好香口

9)帆立貝,比元X,甚至千X有咬口得多,配D豉油,一流

11)深海池魚,同金目鯛一樣,師傅用火燒一燒,令魚油出來,比金目鯛魚味更重,而且更爽口

12)竹簽魚,口感柔韌,而且魚味好濃,好重油香

13)鯖魚,好有醋香味,而且好重魚味,加D薑葱平衡一下,唔會太搶口,正

14)赤身,即吞拿背鰭位置,魚味最濃,而且軟熟冇渣,又係一般日式餐廳食唔到嘅味道

15)中拖羅,即魚腩中間嘅位置,充滿油香,但魚味冇赤身甘濃,冇渣,香口

16)大拖羅,即係魚腩最落嘅位置,油份最多,最香口,入口無筋,Excellent

17)小肌,肉質纖細有口感,而且酸酸的

18)吞拿魚蓉,師傅話係吞拿起肉後背鰭對落嘅魚碎,用湯匙挖出來,估唔到都好好味

19)三文魚子,三文魚子係佢地自家醃制,咸度控制得啱啱好,加D柚子,一絕

20)我最中意嘅海膽,用上北海道根室赤海膽,入口creamy甘香,而且用上十片有多嘅海膽,好滿足

21)穴子,比一般鰻魚濃郁,爽口,二十件裡面最濃係佢

22)魚湯,飲得出冇味精,完全係用魚煲出黎嘅,私房菜味道,飲完唔口渴

23)鰈魚邊手卷,燒一燒逼出油香,真係好正

24)哈密瓜,食完消化一下,為呢餐劃上完美句號

雖然真係偏貴,但係真係值得,因為睇得出你地真係用個心去制作,而且用嘅係最高級嘅食材,我都好耐冇食lunch食得甘開心,仿佛從高壓狀態釋放出黎,下次儲多D錢,試下你地嘅晚餐先
2018-10-14
  • 牡丹蝦壽司
  • 黑松露蒸蛋
  • 海膽軍艦
2018-10-10 259 瀏覽
今日約左朋友來元朗店打算可以少D人,點知一入屋已經滿座。原來食OMAKSE最好唔好遲到啦. 唔係就要師傅同其他食客等齊你一齊開始,真係會好唔好意思的!今次全菜色17貫,每次一件。加一道甜品。師傅特別介紹話,並不希望以量制五臟廟。務求客人品嚐各種 seasonal 菜色,以特色打動人心:黑松露茶碗蒸 (Chawanmushi with Black Truffle)お造り〜六點 Otsukuri1.左口魚刺身+醃漬昆布:醃漬昆布味單調的白身魚注入鮮味,有江戶前壽司的風韻。2.油甘魚刺身+柚子皮:清醇3.深海池魚+碳燒皮:碳香滲透魚身。4.石垣貝+日本柑橘:清甜之極。5.火炙秋刀魚+金箔大蔥絲:魚油逼出外脆內糜,里道菜係驚喜之作,平凡秋刀原來可以變藝術品,一見師傅心思。6.中Toro 。油份中度適中。7.大Toro 小炙。有筋,魚味重。略燒筋會容易咬,香味四溢。熟食1.鰆魚(馬鮫魚)+白海膽醬。大滿足。握り寿司-五貫 1.金目𩶘+岩鹽 Cavier 藍寶石(Russia) 。矜貴非凡吶。2.炸太刀魚 +雲丹。卷食,食口感,棉、脆滑3.鮮北寄貝。原來鮮活北寄貝係藍色的. 師傅仲特登” 達”個貝

お造り〜六點 Otsukuri
2.油甘魚刺身+柚子皮:清醇
3.深海池魚+碳燒皮:碳香滲透魚身。
4.石垣貝+日本柑橘:清甜之極。
6.中Toro 。油份中度適中。

熟食
1.鰆魚(馬鮫魚)+白海膽醬。大滿足。

握り寿司-五貫
2.炸太刀魚 +雲丹。卷食,食口感,棉、脆滑
3.鮮北寄貝。原來鮮活北寄貝係藍色的. 師傅仲特登” 達”個貝,等距收縮。
4.鮑魚+鮑魚肝醬。原來除了韓國蟹醬,日本鮑魚內臟都有咁甘甜creamy 的醬,非常surprise。
5.火炙沙甸魚。沙甸也算油份高,火烤完油香四溢。

壽司全部用紅醋酢作飯,因此酸甜度比街外控制得更好。

本日の一品 Honjitsu no ippin:雲丹盛 Uni Cup&湯物 Soup
1.拍賣海膽 + 配白魚湯
北海道吉岡紫針海膽,每日係魚市場拍買,最貴的貨色,每日全球只有200 版限量。
海膽有出世紙都第一次見。Price range $10000 - $8000。A,B,C盤水拍賣。綿密如雪糕的口感可不是平日能隨便食到的。如果唔係懂貨的師傅去魚市場搶,恐怕有錢都試唔到。

手巻きTemaki
1.燒右口魚裙邊+黃蘿蔔芝麻蔥
右口魚真係未聽過, 旁桌有人問:係咪即係一個口係左邊一個係右邊?師傅答:你真聰明。全部人笑左。師傅真幽默。

果物 Kudamono
蜜瓜+ whiskey:噴了日本whiskey. 原來密瓜可以咁配whiskey. 以後密瓜+ pamaham + whiskey, 漲知識了
2018-09-28 239 瀏覽
係等朋友來的時間,我爭取時間同師傅打牙祭。見到師父準備一個好似大煙壺咁,好奇問詎什麼。原來里個係SAKE尊用凍壺! 內層裝冰,外層再到SAKE,下面有個塞,要飲酒就把杯靠著把玻璃塞擠上,冰凍SAKE便緩緩流出. Perfect !唔講太多, 介紹下今次菜色:黑松露茶碗蒸(Chawanmushi with Black Truffle)1.日本菇+黑松露燉芡。日本深山裡菌類的氣味,充滿靈性的幻想。お造り〜六點 Otsukuri1.左口魚刺身+醃漬昆布:比較咬口。2.油甘魚刺身+柚子皮:清香醇滑。3.深海池魚+碳燒皮:池魚油份較高,以炭火攻其外皮。4.石垣貝+日本柑橘:5.火炙秋刀魚+金箔大蔥:沒想到家常組合「蔥」、「油」、「魚」可以如此精緻,美感度Max。6.中Toro 。無筋,建議配wasabi。7.大Toro 小炙。有筋,魚味重。略用火烤配醬油混燒魚油放落大蔥碎。配重wasabi,竟然係甜黁如砂糖。熟食1.鰆魚(馬鮫魚)+白海膽醬。里道菜比較家常,可飽肚。握り寿司-五貫 桶飯用紅醋酢。紅酢同平日壽司醋分別是什麼?紅色係用酒糟發酵,酸度減低,糖分減量之餘,酒醋香更醇而沒有烈性。菜色中鮮味
唔講太多, 介紹下今次菜色:

お造り〜六點 Otsukuri
1.左口魚刺身+醃漬昆布:比較咬口。
2.油甘魚刺身+柚子皮:清香醇滑。
3.深海池魚+碳燒皮:池魚油份較高,以炭火攻其外皮。
4.石垣貝+日本柑橘:
6.中Toro 。無筋,建議配wasabi。

熟食
1.鰆魚(馬鮫魚)+白海膽醬。里道菜比較家常,可飽肚。

握り寿司-五貫
桶飯用紅醋酢。紅酢同平日壽司醋分別是什麼?
紅色係用酒糟發酵,酸度減低,糖分減量之餘,酒醋香更醇而沒有烈性。菜色中鮮味平衡得更好。

1.金目𩶘+岩鹽 Cavier 藍寶石(Russia) :鮮味不能言語
2.炸太刀魚 +雲丹:食口感的一道菜,棉、脆、滑
3.鮮北寄貝:原來有蝦青素,新鮮呈藍色而非紅色,非常甜美爽脆。
4.鮑魚+鮑魚肝醬:好鮮美好creamy 的醬汁。紅醡飯最終像金沙一樣coat 滿鮑魚肝醬,大滿足。
5.火炙沙甸魚。

本日の一品 Honjitsu no ippin:雲丹盛 Uni Cup - 湯物 Soup
1.拍賣海膽
2.配白魚湯
北海道吉岡紫針海膽,東澤加工廠出品,雖然聽唔明,大家都可以認住好野的出產地。
每日全球200 版獨家,有出世紙的。頭啖甜味持久,後味一點海水內臟味也沒有。完了齒頰留香。

手巻きTemaki
1.燒右口魚裙邊+黃蘿蔔芝麻蔥
右口魚?什麼來的?!同左口分別係?喔師傅解釋左口比較多渣。
手卷包埋黃蘿蔔,細蔥芝麻,將魚油混酸姜,鹹、酸、甜度非常平衡。油香嘴內爆發。

果物 Kudamono
蜜瓜+ whiskey:

完美的結束,原來會食到好飽 =)
2018-09-27 222 瀏覽
生活情趣就是你氹下我,我又氹下你。因為太太知我平日工作實在太忙碌了,所以昨晚就book了一間在元朗很出名的高質素日餐廳來氹我開心。鮨文我地差唔多一年之前已經食過一次,果種感動,到而家仲回味緊唔好多講,先食前菜,茶碗蒸加入金薄、黑松露、帶子,除左好幼滑之外,仲好矜貴蜜柑鯛用蜜柑餵養,加上岩鹽,皮用熱水煨過,味道好夾,少少咸有層次平政魚爽口滑身,小小甘香,食後有餘韻深海池魚外皮經炭燒過,有炭香味加上池魚油香燒新鮮北寄貝清甜貝味,加上小清香橘子汁,帶出貝的鮮味合時秋刀魚用火燒過,上面加左炸過的大蔥絲、金泊、紫蘇花,魚油豐富野生吞拿魚魚味濃郁,加上wasabi帶出甜味吞拿魚面肉超過100kg的魚,勁香魚油,質軟鮫魚配海膽醬鬆脆,煎得剛剛好,海膽醬味道濃郁壽司:金目鯛炭火網燒過,上面加左藍寶石魚子,味道香濃,入口即溶石垣貝新鮮到上枱時仲會郁,好驚喜味道十分清甜斧山白蝦口感有少少張口,蝦味濃郁,强烈餘韻炸太刀魚,外脆內軟大拖羅魚油十足,魚肚位,有根但用刀界過和燒香,飯吸收魚油,入口即溶三文魚筋子師傅解說,筋子其實也是三文魚子,不過是新鮮從魚腹取出,故此魚子仍被卵膜包裹著,沒有經暖水沖去筋膜的程序,
生活情趣就是你氹下我,我又氹下你。

唔好多講,先食前菜,茶碗蒸

加入金薄、黑松露、帶子,除左好幼滑之外,仲好矜貴

蜜柑鯛
用蜜柑餵養,加上岩鹽,皮用熱水煨過,味道好夾,少少咸有層次

平政魚
爽口滑身,小小甘香,食後有餘韻

深海池魚
外皮經炭燒過,有炭香味加上池魚油香

燒新鮮北寄貝
清甜貝味,加上小清香橘子汁,帶出貝的鮮味

野生吞拿魚
魚味濃郁,加上wasabi帶出甜味

吞拿魚面肉
超過100kg的魚,勁香魚油,質軟

鮫魚配海膽醬
鬆脆,煎得剛剛好,海膽醬味道濃郁

壽司

金目鯛
炭火網燒過,上面加左藍寶石魚子,味道香濃,入口即溶

石垣貝
新鮮到上枱時仲會郁,好驚喜
味道十分清甜

斧山白蝦
口感有少少張口,蝦味濃郁,强烈餘韻

炸太刀魚,外脆內軟

大拖羅

三文魚筋子
師傅解說,筋子其實也是三文魚子,不過是新鮮從魚腹取出,故此魚子仍被卵膜包裹著,沒有經暖水沖去筋膜的程序,比一般加工處理過的魚子鮮味得多

加上師傅用酒醃製過,鮮味中帶有香濃酒味

海膽丼
唔駛多講,一睇咁膨拜的海膽量,入口溶化,鮮甜的海膽,令人感覺好幸福

右口魚手卷
魚油多地要滴出黎

最後甜品係靜崗蜜瓜,噴上威士忌,帶出甜味,為呢一晚劃上完美的句號

2018-09-10
2018-09-23 5598 瀏覽
一直聽朋友說鮨文甚有水準,是全港數一數二的omakase。這天難得放假,便相約朋友前來豪食一頓。先來的是茶碗蒸。這個茶碗蒸口感滑溜,而且鮮甜無比,裏面還有著菇菌、元貝等材料,上面還放有金箔呢。吃完茶碗蒸之後,便正式來到刺身6點環節。第一款刺身是真鯛。真鯛的口感比起其他魚類會更加扎實,甚有彈性。沒有過多的調味,只是簡單地撒上岩鹽,已經能夠帶出鮮味。第二款刺身-章紅魚+BB油甘雨。章紅魚刺身包裹著青葱,還有淡淡柚子的香氣,味道很好。而BB油甘魚用網微微燒過,油脂香特別突出。第三款-毛蟹。來自北海道的毛蟹,吃的時候將蟹肉和蟹膏一起拌匀來吃,鮮甜無比,加入一點點蟹醋一起吃味道更是升華不少。第四款-秋刀魚。秋刀魚一向是我很喜歡的刺身之一,這裏的做法更是充滿驚喜!微微半熟的秋刀魚,配搭炸過的葱絲,味道和口感也很豐富,而且秋刀魚很厚身,實在太肥美了!第五款-炸北海道帶子配海膽。真的看到就足以讓人食指大動了,未免太吸引了吧!炸過的帶子外脆内軟,而且鮮味不減,配上慷慨的海膽和香脆的紫菜,絕對是鮮味十足!第六款-中拖羅。看到那油脂均匀的紋路,大概已經猜想到會是有多美味了。果然,入口即溶,魚油甘香,滿滿的幸
一直聽朋友說鮨文甚有水準,是全港數一數二的omakase。
這天難得放假,便相約朋友前來豪食一頓。

先來的是茶碗蒸。

吃完茶碗蒸之後,便正式來到刺身6點環節。
第一款刺身是真鯛。
真鯛的口感比起其他魚類會更加扎實,甚有彈性。
沒有過多的調味,只是簡單地撒上岩鹽,已經能夠帶出鮮味。

第二款刺身-章紅魚+BB油甘雨。

章紅魚刺身包裹著青葱,還有淡淡柚子的香氣,味道很好。
而BB油甘魚用網微微燒過,油脂香特別突出。

第三款-毛蟹。
加入一點點蟹醋一起吃味道更是升華不少。

第四款-秋刀魚。
秋刀魚一向是我很喜歡的刺身之一,這裏的做法更是充滿驚喜!

第五款-炸北海道帶子配海膽。
真的看到就足以讓人食指大動了,未免太吸引了吧!

第六款-中拖羅。

看到那油脂均匀的紋路,大概已經猜想到會是有多美味了。
果然,入口即溶,魚油甘香,滿滿的幸福感。

吃完中拖羅之後,還有炙燒拖羅。

又是另一款讓人幸福的刺身,炙燒過後的拖羅比起刺身油脂感更重,一入口就是豐腴的魚油香。
配上面頭的蘿蔔蓉一起吃,可中和油膩的感覺,十分出色!

吃完刺身之後,先來了自家腌製的冲繩苦瓜來清一清口腔,為接下來的壽司環節做好準備。

第一款壽司是紅𩶘魚。

雖然𩶘魚不及拖羅般肥美,但同樣魚味突出,口感軟嫩。

第二款壽司-石桓貝。
非常新鮮的石桓貝,師傅一拍,石桓貝便立刻立起身來,效果很有趣呢。
口感爽脆,有著甜美的貝鮮,好吃!

第三款壽司-白蝦壽司
白蝦口感滑溜,而且鮮味極爲突出,還有淡淡橘香。
值得一提的是,這裏的白蝦都是全人手逐條逐條剝殼,很費時間和功夫呢!

第四款-赤鯥魚。
炙燒過後的赤鯥魚魚鮮更加香濃,配上俄羅斯魚子醬一起吃,味道更豐富。

第五款-三文魚子。
與一般三文魚子不同的是,平時吃到的是一顆顆的,這裏卻有一層膜包裹著成一抽抽。
三文魚子很新鮮,卜卜的口感,咬開就湧出鮮甜的味道。

第六款-海膽。
當天用上的海膽是當天在日本市場拍賣所得,排名第四的海膽,可見其質素!
果然海膽十分新鮮,而且鮮味十足,比起剛剛吃的赤海膽味道更加濃,味道在口腔久久不散呢。

吃完壽司之後,便吃釜飯。
當天的一品料理是毛蟹釜飯。
每一口米飯都能吃到毛蟹的鮮味,很不錯。

魚湯也是十分出色,奶白色的湯有著濃濃的魚鮮,清甜無比。

最後,臨完結之前還有一份手卷。
左口魚邊肥美無比,師傅更加特別地將魚油淋入手卷之中,使整個手卷更是充滿著豐富的油脂香。

這餐omakase以靜岡蜜瓜作結。
這份靜岡蜜瓜還特別地噴上了威士忌,令蜜瓜味道更加香甜,這餐以此作結實在太完美了!
2018-09-19 3618 瀏覽
今晚同老公拍拖豪食,再次黎元朗鮨文黑松露蒸蛋美好的開始等住食好野!先食刺身蜜柑鯛:用蜜柑餵飼,食落口質少少煙韌、爽口,有淡淡甜味平政魚卷牙蔥:味道有少少似油甘魚,上面上面加左柚子皮,令味道好fresh,帶出左魚既鮮味深海池魚:用火燒過個皮,有炭燒味秋刀魚:上面加左炸大蔥絲同埋紫蘇葉花,炸大蔥香脆,秋刀魚肉質好林,充滿魚油,口感好豐富野生吞拿魚:魚香味濃郁,脂肪分佈好平均食後魚油充斥住口腔吞拿魚面肉:100kg以上的魚先會有,第一次食,味道有少少似牛肉燒活北寄貝超級鮮甜口質爽爽地燒鮫魚配海膽醬個魚本身味道就無咩特別,但加埋海膽醬食就好濃郁,味道好夾跟住再食壽司金目鯛配藍寶石魚子:魚皮燒過,少少燒烤味,淡淡魚油石垣貝:師傅拍一拍之後上碟,驚喜地佢係仲會郁,除左得意之外,味道亦好鮮甜斧山白蝦:有20多隻細蝦組成,食落黏口炸太刀魚筋子:三文魚子連魚肚筋膜切出黎,用酒醃過,味道同平時食既三文魚子好唔一樣,味道甜甜地,帶有淡淡酒味大拖羅:燒過後令筋溶化,入口即溶迷你海膽丼超滿足勁多海膽!鮮甜!右口魚手卷魚油多到滴出黎在口腔中溶化甜品仍然係靜崗青肉蜜瓜噴上威士忌,令甜度昇華為呢一晚劃上完美的句號
今晚同老公拍拖豪食,再次黎元朗鮨文

黑松露蒸蛋
美好的開始
等住食好野!

先食刺身

蜜柑鯛:用蜜柑餵飼,食落口質少少煙韌、爽口,有淡淡甜味

深海池魚:用火燒過個皮,有炭燒味

野生吞拿魚:魚香味濃郁,脂肪分佈好平均
食後魚油充斥住口腔

燒活北寄貝
超級鮮甜
口質爽爽地

燒鮫魚配海膽醬
個魚本身味道就無咩特別,但加埋海膽醬食就好濃郁,味道好夾

跟住再食壽司

金目鯛配藍寶石魚子:魚皮燒過,少少燒烤味,淡淡魚油

斧山白蝦:有20多隻細蝦組成,食落黏口

炸太刀魚

大拖羅:燒過後令筋溶化,入口即溶

迷你海膽丼
超滿足
勁多海膽!鮮甜!

右口魚手卷
魚油多到滴出黎
在口腔中溶化

甜品仍然係靜崗青肉蜜瓜
噴上威士忌,令甜度昇華
為呢一晚劃上完美的句號

2018-09-10
2018-09-13 501 瀏覽
鮨文既 Omakase Lunch比我想像中抵食 $340 有十貫壽司 手卷 小食同埋水果 睇落唔多但食完真係好飽 以$340既omakase lunch嚟講味道唔錯 想試性價比高既餐廳大家可以去試下!

2018-09-13 259 瀏覽
今日山長水遠入黎探個啱啱生完b嘅friend.一早book定鮨文,探完之後特登叫honey一齊omakase當預早慶祝週年紀念。坐落於小街一角落,門面乾淨利落,簡單得來又有些氣派。餐牌,睇落都好豐富下!師傅每一道菜都會講解食材出處,整法同如何去食,一路品嚐美食又一路增長知識👍🏼刺身有:章紅魚帶有柚子清香;深海池魚 grilled,黎迫出油份;處女珍蠔so creamy! ;北海道毛蟹;秋刀魚 +紫蘇葉,好睇又好食;中拖羅超靚超鮮好多油份+wasabi去食竟然一啲辣味都冇只有甜味!大拖羅燒一加豉油燒一燒迫個油份,好香好滑嫩!壽司有:金目𩶘魚;沖繩石垣貝;Tempura赤綠魚,關西魚王,與北海道喜之次齊名!三文魚腩;三文魚籽;兩款名貴海膽!每樣都有驚喜!食到飯同湯之前已經飽飽地,以為會食唔落但係呢兩樣都又係超水準之作,竟然好享受咁慢慢清晒!水果亦是時令的!每位$1800,是一點也不便宜,但係食到不同做法、不同產地、各式各樣嘅超鮮食材,令呢餐omakase非常值得,我地好滿意好享受! keep the good work!!

坐落於小街一角落,門面乾淨利落,簡單得來又有些氣派。

餐牌,睇落都好豐富下!

大拖羅燒一加豉油燒一燒迫個油份,好香好滑嫩!

水果亦是時令的!

2018-09-09 263 瀏覽
鮨文一向是我心目中吃omakase首選,這次因為阿妹升職加人工,就請我們再去!茶碗蒸別具心思,滑溜有蛋味只是基本要求,這個還加入菇、幾隻元貝和金箔,貴氣十足,頓時令整個茶碗蒸鮮味提升。刺身六點每款都精彩絕倫,真鯛口感彈性,只是簡單灑上岩鹽,已能突出魚的甜味。接下來的是章紅魚配BB油甘魚。前者包着蔥,加上清香的柚子,平衡得宜。後者以炭火網燒,入口滑身又充滿魚油脂香,好正!接著是北海道毛蟹,把蟹肉和蟹膏拌勻後再蘸少少蟹醋,更能彰顯毛蟹的鮮味。秋風起,又是吃秋刀魚的季節。這道秋刀魚美得像一件藝術品!厚身的秋刀魚刺身沒平時食開的魚味濃郁,反而油分較重,口感柔軟,然後加上炸脆過的蔥絲,口感豐富,加上紫色的食用花和金箔,令人胃口大開。之後這道炸北海道帶子海膽手卷繼續讓人嘩聲四起。大隻又厚肉的帶子被薄薄的脆漿包裹,師傅再加上一片片赤海膽,非常慷慨!我忍不住分開來吃,赤海膽色澤和賣相都很好,沒有岀水情況,反映用料新鮮,海膽甜味突出,食完超幸福!紫菜亦用料上乘,味道濃又脆口,好味!大拖羅非常肥美,完全無筯,入口即溶,盡是魚油脂香。之後是火炙拖羅,師傅火炙厚身的拖羅,將魚油脂逼岀,再巧妙地倒上醬汁與蘿蔔蓉

刺身六點每款都精彩絕倫,
真鯛口感彈性,只是簡單灑上岩鹽,已能突出魚的甜味。

大拖羅非常肥美,完全無筯,入口即溶,盡是魚油脂香。

之後是火炙拖羅,師傅火炙厚身的拖羅,將魚油脂逼岀,再巧妙地倒上醬汁與蘿蔔蓉作中和作用,我更喜歡這個配搭!

開始壽司部分前,師傅準備了沖繩苦瓜讓我們清清味蕾,原來師傅用梅醃製過,所以味道酸酸甜甜,非常不錯。

第一件壽司紅𩶘魚,魚身柔軟,魚味香甜。

之後是石桓貝,師傅大力一拍,石桓貝立即挺起,趁新鮮吃,石桓貝爽脆之餘鮮味又突出,正!

白蝦一條條人手剝殼,絕對是心機菜!而這些白蝦比平時吃到的更軟更滑,問師傅有什麼秘訣,他道全因新鮮而已。白蝦加上橘子汁,令味道也更加豐富。

接着是有魚王之稱的赤鯥魚,火炙後魚味濃郩,用俄羅斯魚子醬作點綴更顯貴氣。

筯子即三文魚子,不過筯子是一束束,不是一粒粒,原來筯子是新鮮由魚腹取出,所以還會有一層薄薄的卵膜包住,沒有加工處理過,所以加倍鮮甜。

之後上海膽壽司。這板海膽可不得了,是當日早上在函館拍賣所得,更是當日海膽中排名第四的靚海膽,師傅話一板價值$7000元之多!
這海膽和剛剛的赤海膽有點不同。這個味道比較重,也有after taste,赤海膽就比較甜,各有千秋,難分高下。

本日一品是毛蟹釜飯,米飯吸收蟹肉鮮味,暖胃又飽肚。

魚湯鮮甜味美,內有一顆日本魚蛋。

最後手卷很有驚喜,主角竟然是左口魚邊!左口魚邊油脂甘香,飯粒吸收魚油後不但更加香口,連同左口魚邊一同吃也減低膩感。

甜品靜岡蜜瓜,蜜瓜本身當造所以已經非常甜,師傅還準備了威士忌噴霧,吃之前在蜜瓜上噴幾下,令甜度大大提升。

相隔2年多再來,質素不跌反升。鮨文,仍然是我心目中香港最好的鮨店!
2018-09-07 243 瀏覽
開左咁耐聽足咁耐佢個大名,今日終於黎一試佢嘅風采,原因係男人升職又加薪,抵請佢食餐好嘅賀一賀佢!男人不嬲都鍾意食壽司所以決定黎鮨文omakase比佢享受下。每食一道菜/壽司,師傅都會解釋一下材料、做法同食法等,又會傾下計講下笑,背景又有classical music, 係輕鬆氛圍下享受食物, 感覺簡單親切又舒適。黑松露茶碗蒸蛋滑,黑松露香,灑上片片金箔,好睇又好食!作為第一道菜幫助暖䁔胃。𩶘魚snapper背同腩 整碎橙皮,攪埋飼料同橙汁一齊去餵食,所以食落刺身有淡淡橙香,好特別。北海道毛蟹配蟹膏要先攪拌才吃,膏味香濃,配着鮮味重嘅蟹肉一齊食,正!其他刺身和壽司食材包括:章紅魚、深海池魚、處女珍蠔、秋刀魚、中拖羅、金目𩶘魚、沖繩石垣貝、拍賣海膽等 ,真係從日本各地區出名嘅食材帶回來讓食客一次過品嚐,很有誠意,大滿足呢!最後還有飯、湯同日本時令水果,是重質又重量的一餐omakase盛宴,男人同我都好滿意!

黑松露茶碗蒸

𩶘魚snapper背同腩

北海道毛蟹配蟹膏
要先攪拌才吃,膏味香濃,配着鮮味重嘅蟹肉一齊食,正!

其他刺身壽司食材包括:章紅魚、深海池魚、處女珍蠔、秋刀魚、中拖羅、金目𩶘魚、沖繩石垣貝、拍賣海膽等 ,真係從日本各地區出名嘅食材帶回來讓食客一次過品嚐,很有誠意,大滿足呢!

2018-09-04 173 瀏覽
鮨文🍣,唔駛多講,但新開時要等幾個月無book到之後,一直無左回事,然後大肚時有人係咁post搞到我抑鬱咁滯 ,今日終於去食了🤣🤣🤣,今次試左十貫,先來有充滿貴氣既金箔茶碗蒸,魚生魚生最重要食魚,無論生魚,熟魚定咸魚我都鍾意食,所以對魚好有大期望,開頭🍣油甘魚,金目鯛都幾鮮甜,帶子無乜特別,之後既蝦同燒鰻魚有d驚喜,Ok, d 海膽多到滿瀉,一啖係唔會食得哂💚然後對三文魚籽改觀喇,醬油醃過,更加無我驚既腥同油既味👍🏻平時我好唔鍾意食架🤣 再來一個帶子群邊手卷,哈蜜瓜作結,呢個lunch 好滿足店員細心既服務,還有麥師傅的專業解說,唔怪得朋友會係咁黎食🤣🤣🤣,不過店太細,坐得好迫下 ,會撞到隔離隻手
鮨文🍣,
唔駛多講,
但新開時要等幾個月無book到之後,
一直無左回事,
然後大肚時有人係咁post搞到我抑鬱咁滯 ,
今日終於去食了🤣🤣🤣,
今次試左十貫,
先來有充滿貴氣既金箔茶碗蒸,

魚生魚生最重要食魚,
無論生魚,熟魚定咸魚我都鍾意食,
所以對魚好有大期望,
開頭🍣油甘魚,金目鯛都幾鮮甜,
帶子無乜特別,
之後既蝦同燒鰻魚有d驚喜,

Ok, d 海膽多到滿瀉,
一啖係唔會食得哂💚

然後對三文魚籽改觀喇,
醬油醃過,更加無我驚既腥同油既味👍🏻
平時我好唔鍾意食架🤣

再來一個帶子群邊手卷,
哈蜜瓜作結,
呢個lunch 好滿足

店員細心既服務,還有麥師傅的專業解說,
唔怪得朋友會係咁黎食🤣🤣🤣,
不過店太細,坐得好迫下 ,
會撞到隔離隻手
1K
2018-08-28 3656 瀏覽
鮨文的Omakase薄有名氣,我跟朋友慕名而來,感受一下味蕾上的鮮味!價錢雖然不算太平,但能品嚐到時令食材,是對自己的獎勵。餐單上的食物款式眾多,分別有茶碗蒸、時令刺身、手握壽司、海膽杯、釜飯、魚湯及時令水果。坐在吧枱,跟壽司師傅近距離的互動,一邊看著師傅握壽司,一方面分享食材的來源和配搭。看見師傅用心地為我們準備不同的佳餚,等待的時候都充滿期待及驚喜。師傅很熟練地把刺身切成薄薄一片,非常吸引。茶碗蒸賣相金光閃閃,給人名貴的感覺。蒸蛋入口鮮甜、水嫰,內裡餡料有冬菇片、白果粒及元貝等提鮮,十分豐盛,真是啖啖鮮味!食過蒸蛋後,師傅給我們一小碟前菜,是准山跟蘿蔔,爽口脆身,潔淨味蕾,準備享用誘人的刺身。蜜柑鯛刺身片晶瑩剔透,入口豐腴,冰涷鮮甜,加上了橙皮、岩鹽,帶出當中的鮮味,味道愈咀嚼會變得愈香甜,令人回味。左邊是鹿兒島的深海池魚,經過網紋火炙後,表面銀色閃閃,微微焦脆,十分搶眼。厚切的池魚入口爽脆,魚脂比例很高,味道帶魚的鮮甜,更吃到肉味的香郁,是上乘的味道。右邊的是四國出產的BB油金魚,軟糯的質感包裹著香蔥,吃起來鮮而惹味。喜歡吃蟹而懶惰的食客,絕對很愛這道菜。北海道毛蟹已拆成一絲絲,
前菜
蜜柑鯛刺身晶瑩剔透,入口豐腴,冰涷鮮甜,加上了橙皮、岩鹽,帶出當中的鮮味,味道愈咀嚼會變得愈香甜,令人回味。
深海池魚+BB油金魚
北海道毛蟹
喜歡吃蟹而懶惰的食客,絕對很愛這道菜。北海道毛蟹已拆成一絲絲,表面舖滿細滑的蟹膏,蟹肉份量很多,淡雅鮮甜,配上海藻醋來吃,冰凍而酸甜怡人,使箇中鮮味加倍提升,令人回味!
北海道牡丹蝦
北海道牡丹蝦爽彈、新鮮,配上赤海膽醬汁、紫蘇葉花,令簡單變成不平凡。海膽醬汁如絲柔美,十分Creamy,配上軟糯的蝦肉,簡直是絕配!
吞拿魚
吞拿魚以拖羅加赤身結合而成,再以紫菜包裹一起,中間更夾著清新的紫蘇葉。赤身是魚背位置,肉色偏赤紅,口感相對爽而結實,唯魚味較淡;拖羅是魚腩最肥美的位置,油份極重,豐腴細緻,魚味濃郁。把兩者結合一起,相輔相成,爽脆和綿化口感兼施,滋味窩心!
赤睦魚壽司
來自山口縣的赤睦魚,這是魚腩部分,肉質粉嫰肥美,油花清晰可見,入口散發油脂甘香,肉質軟腍,卻沒有膩口的感覺。
來自靜崗縣的金目鯛油脂分佈均勻,入口洋溢濃郁的鮮味,一啖放入口是滿滿幸福。而且師傅會因應個人口味來決定是否加入WASABI,十分貼心。
高知縣高埔魚,上面放有蔥花,整件壽司都很鮮味清新
來自沖繩既石垣貝,外型有點像象拔蚌,師傅以手拍一拍石垣貝,貝身會微微彈起,師傅說這是令石垣貝更爽口的秘訣。入口鮮甜,口感酷似海蜇,質感爽口而帶嚼勁。
來自青森醬油漬赤身壽司,肉質豔紅,口感偏清爽,將赤身浸泡在風味的醬油中,味道新鮮、惹味。
圓潤而富光澤的三文魚籽,填滿壽司的空間,令人倍感幸福。咬開三文魚籽粘膜,脆卜卜之餘,濃厚魚油在口中散發,而魚籽經過師傅加工處理,用了sake浸泡三天,令鮮味久而不散,所以我們吃起來覺得份外鮮甜!
期盼已久,雲丹盛終於隆重登場,師傅拿出一板名貴的海膽,小心翼翼的砌滿海膽小山丘。粉嫰牡丹蝦放在滿滿的海膽之上,營造出震撼的視覺效果,賣相令人垂涎三尺! 海膽色澤金黃,紋理清晰,入口即溶,帶淡淡海水味,鮮甜餘韻久而不散,絕對是今晚的經典之作!
京都松葉蟹釜飯
長野縣松茸配京都松葉蟹釜飯,熱燙滋味,松茸味道幽香,配上了松葉蟹來食,是創新的吃法。師傅加上了蔥花,分為兩碗給我們,米飯濕潤,夾雜鮮甜蟹香,著實不錯。
魚湯是濃稠的白色,魚味香濃,每口洋溢魚油精華,鮮甜之餘,飲後感覺暢快。
山形縣的桃跟靜崗蜜瓜,清新迷人,最獨特是在蜜瓜上噴上了威士忌,帶了一份清醇的酒香,也誘出蜜瓜的香甜。
2018-08-24
深海池魚+BB油金魚