餐廳: 鮨文
資訊:

住在元朗十多年,一直久仰鮨文大名,但以前尚未出社會,一位千多元的Omakase實在只能遠觀而不可褻玩焉。最近朋友升職,也該要找個好地方好好慶祝,兩個元朗人最後拍板鮨文,餐廳我們選擇好了,剩下的就拜託師傅了。很心疼地叫了兩Set$1800的Omakasa,希望這個味道對得起我的銀包。吃Omakase,我想有兩個有趣之處,第一,你永遠不知道今天會吃到什麼,就好像抽福袋一樣。第二,可以一邊吃,一邊和廚師傾談,看著食物從0變1,最後吃到自己的嘴再變0,十分過癮。1️⃣首先來個松露茶碗蒸,小小一杯蒸蛋實在講究,雞蛋完全沒氣泡和顆粒,嫩得像布丁,昆布和松露熬煮的汁淋在上面,灑上金箔,精緻又美味。2️⃣第二道是兵庫縣的真蠔刺身,拌在浸泡在酸醋上的海藻,疊著紫蘇花一齊食,微酸突出了生蠔的鮮美,當生蠔下肚,飲啖茶榔榔口,回甘味非常突出。3️⃣而下一道則是象拔蚌,其肉身加上醬油並輕輕經過燒製,肥厚爽滑,頗有嚼頭;而其水管則被切成刺身,爽口又脆。象拔蚌味道不是非常突出,略帶甜味,但吃其鮮,實在味美。4️⃣接下來是四國德島出產幼鰤魚,也就是我們平常吃的油甘魚的BB,前面是取肚腩位置的魚肉包牙蔥(也就是BB蔥)作成的刺身,蔥味

金箔松露茶碗蒸
象拔蚌
4️⃣接下來是四國德島出產幼鰤魚,也就是我們平常吃的油甘魚的BB,前面是取肚腩位置的魚肉包牙蔥(也就是BB蔥)作成的刺身,蔥味不會很重,淡淡辛味襯托得魚肉特別鮮甜;而後面那塊則是取魚的背脊位,口感比腩味爽口,同樣鮮甜。
5️⃣這一道是以北海道余市真鱈的白子做成的料理,白子以高湯灼熟,灑上紫菜。白子表面充滿溝壑,柔軟度和顏色都極似豆腐,入口細滑豐腴,非常Creamy。我能說這道白子是我這頓吃過最美味的食物嗎?好吃到讓我幾乎忘了它的原材—魚的精囊😂😂
白子
6️⃣煙燻鰹魚是比較特別的吃法,以燒製稻草煙燻,魚肉半熟未熟,鰹魚肉魚味重,因為含有豐富鐵質,味道也帶微酸。煙火的味道和魚肉相映成趣,味道很特別。
7️⃣松葉蟹聽得多,香箱蟹我是第一次聽,其實香箱蟹即是雄性松葉蟹,解禁期只有短短11、12兩個月,所以額外珍貴。產自福井的香箱蟹體形比松葉蟹嬌小,廚師以蟹膏、蟹子、蟹腳肉堆疊成三層,並淋上蟹殼曬乾後熬的蟹汁。整個香箱蟹蟹味濃郁, 而其蟹籽和蟹膏更是精髓,香得不行。
香箱蟹
8️⃣而除了白子,我想接下來這道菜可以榮登我最喜愛的第二名。用料好簡單,其實就是牡丹蝦和蘿蔔。先說蝦,看到上面的蝦子是綠色的嗎?不是因為變壞,而是因為這個蝦依附著海草生長,所以蝦子才呈綠色;而蘿蔔用了日本長野縣的蘿蔔,蘿蔔煮完再煎,徹底鎖住水分,完全沒有渣。
牡丹蝦伴大根
9️⃣接下來是即捏壽司,說幾個令我比較深刻印象的——
金目鯛鮮甜,入口帶火炙味;
山口出產的赤鯥,口感非常嫩,有點似比目魚邊的那種滿是脂肪的感覺;

拖羅,我能說這個就是一塊頂級的脂肪嗎?又香又濃郁,卡路里真要命!
拖羅

🔟吃到這裡其實我已經7分飽,下一道令我既「驚」又「嚇」,就是紫海膽丼。這個丼其實不是很大,大概就是一個成年男子拳頭的碗,但是,驚嚇位在於,師傅竟然毫不吝嗇地放入接近半板海膽,好像海膽不用錢似的。海膽固之然無比鮮甜,但看這米飯顏色呈褐色,原本我以為飯已經拌入醬油,但問完師傅才知道,原來這裡的壽司飯用的是赤醋而非普通白醋,這樣整出來的米飯沒有那麼酸,特別適合一些冬天的食材。
海膽飯
( ⚠️強烈建議食量不大的女生,切記要記得在師傅捏壽司和做丼時,讓他把米飯的份量減少一點,不然真的會超級飽!!)

1️⃣1️⃣當你以為吃完丼後就完結了嗎?錯!還有一個鰈魚邊手卷,鰈魚邊是一條鰈魚最脂肪豐盈的部位,吃進肚子滿嘴油花。
1️⃣2️⃣自家熬煮的魚湯,乳白又清徹,完全沒油花,我向來是不吃熟的魚的,即使是魚柳包裡的炸魚我也從來不吃,因為怕腥,可這個湯完全不腥,而是清甜。
1️⃣3️⃣來到最後是甜點部分,很簡單就是一小份靜岡蜜瓜,神奇的地方就在於蜜瓜肉上噴了威士忌,酒味並不會顯得突兀,反而突出了酒香味。
威士忌蜜瓜
之前跟很多朋友也有討論過,覺得鮨文價格有點貴,並非太多人捨得。但我吃完這一頓,才真真覺得價格擺在那是有理由的,你付出多少,大概也相應的回贈。每到道理都經過精雕細琢,但是簡單的壽司飯,看他們會用赤醋就知道他們對小細節很執著。我想唯一的缺點,大概就是就是份量超多了吧,現在數起來,原來我一共吃了13道不同的料理,真的要飽個半死。
2018-12-10
$1980 (晚餐)
金箔松露茶碗蒸
  • 黑松露蒸蛋
  • 牡丹蝦蘿蔔
  • 赤鯥
2018-12-19 330 瀏覽
食好啲去食廚師發板omakase,假日去一定要預早book位,店舖不大,座位不多,師傅慢慢整,客人慢慢品嚐,所以午市只做一至兩輪客人。師傅會逐款介紹食材,感覺很好。內有金箔,很矜貴!鰻魚是日本直送,師傅自己燒,表面燒得脆脆的,非常好味!拖羅很肥美,新鮮!師傅會配搭不同的醬汁和配菜,提升魚生鮮味!十分新鮮,還會動的!帶子很厚肉,非常鮮甜!裝飾也很美,捨不得吃!海膽鋪得滿滿的,師傅很不吝嗇!甜品有日本蜜瓜,好清甜!

內有金箔,很矜貴!

鰻魚是日本直送,師傅自己燒,表面燒得脆脆的,非常好味!

拖羅很肥美,新鮮!

師傅會配搭不同的醬汁和配菜,提升魚生鮮味!

十分新鮮,還會動的!

帶子很厚肉,非常鮮甜!

裝飾也很美,捨不得吃!

海膽鋪得滿滿的,師傅很不吝嗇!

甜品有日本蜜瓜,好清甜!

2018-09-16
2018-12-19 2786 瀏覽
係Omakase大受歡迎之前已經聽過鮨文大名,一直想試但礙於價錢都有少少猶豫,等到今日終於收到令我緊張已久的好消息,鬆一口氣之餘決心要食餐好慶祝一下!飽餐一頓後第一感覺,就係:值得!當晚餐單一入座先上茶碗蒸,先有黑松露獨特香味,再食到蛋香同元貝嘅鮮,令人驚喜嘅前菜。來自兵庫縣的真蠔,伴滲了醋的沖繩水草。蠔肉鮮甜幼滑,與爽口帶酸的水草極配。象拔蚌水管位置做成刺身,肉身則加上醬油及柚子灸燒,爽口鮮甜。一開始聽到幼鰤未反應到係咩魚,原來即是幼年油甘魚,兩種做法分別係將刺身夾住幼嫩牙蔥,第一次食咁幼嫩嘅蔥,有蔥香卻沒有「青」味,與魚油香極夾!掛住食唔記得影相,只淨下灸燒過的肥美魚腩有相睇!白子用高湯煮過再加入紫菜及酸湯,質感有少少似水豆腐咁幼滑,但比豆腐粘口,未必個個接受但我非常鐘意佢嘅口感!稿鰹用稻草煙燻過,加上薑同蔥花,食到中段煙燻味好突出,最尾食到鰹魚肉獨有的微酸味。香箱蟹原來係雌性松葉蟹的叫法,三層蟹肉、蟹子及蟹膏伴埋一齊食,加上蟹湯精華,極之鮮甜!牡丹蝦燙熟後肉質彈牙而且絲毫沒有腥味,加上蝦子及魚子醬一齊食味道好豐富。聽過介紹原來下面嘅日本白蘿蔔都係心機菜,先用高湯煮淋再煎香,最後加
當晚餐單
牡丹蝦燙熟後肉質彈牙而且絲毫沒有腥味,加上蝦子及魚子醬一齊食味道好豐富。聽過介紹原來下面嘅日本白蘿蔔都係心機菜,先用高湯煮淋再煎香,最後加上白麵豉,清甜冇渣。

壽司一樣精彩
金目鯛來自日本有名的產地伊豆,肉質較結實;
北寄貝刺身因為保存困難,平時食嘅多數係已經煮熟所以帶紅色。新鮮北寄貝鮮甜爽口而且完全不韌身。
針魚帶微微腥味所以同薑蓉及蔥花最夾,味道清甜。
師傅介紹的關西魚王---赤鯥,好矜貴。入口比想像中更柔軟,外皮稍為燒過令魚香更強烈。
吞拿魚唔洗多講,大拖羅入口即融,赤身魚脂較少,醃過好甘香。
好浮誇的雲丹盛,師傅幾乎將半板海膽放哂上去,北海道紫海膽無論Creamy的質感定鮮甜味都冇得輸!
鮮甜魚湯,跟係味濃嘅海膽後飲可以清一清。
鰈魚手卷,魚油香氣係口入面爆發,食完真係好飽!
最後以蜜瓜作結。

全晚亮點太多,幾乎每樣食物都俾到驚喜,上面都未能一一提及。好佩服師傅對食材產地、煮法甚至每種魚嘅釣法都瞭如指掌,唔只單單食左一餐,仲學左唔少野!

總結都係個兩隻字:值得!
2018-12-10
  • 海膽杯
2018-12-15 234 瀏覽
第3間係元朗食既omakase。食物既水準出乎意料的好,師傅會用唔同既味道配搭壽司,味道多樣性十分高,例如柚子鹽,柚子胡椒,紫蘇葉等。好多人嚟係為左佢哋既雲丹盛,我反而認為雲丹盛只係高級食材既拼搭,無太多亮點,反而一舊舊細心調味既壽司,先至係鮨文優勝既地方,比較其他兩間omakase,壽司之神同壽司源,鮨文既壽司係最出眾既。美中不足在於,每件食材都係預先一次過處理好,再握壽司,導致食期間觀賞性較低,同過程偏快,未能慢慢享受。
第3間係元朗食既omakase。
2018-12-06 301 瀏覽
一直都聽過元朗有間好好味嘅Omakase,今日終於有機會使到啦.店入面嘅裝修同其他食Omkase嘅舖頭差唔多冇,乜特別裝修簡簡單單咁. 第一味菜係茶碗蒸, 用左高湯加埋松露做個芡汁去蒸, 再溝埋金泊, 望落去好靚, 食落口好滑而且有濃濃嘅松露味.再來一隻北海道嘅蠔, 廚師調左個檸檬酸汁,食落去海水味都仲係好重, 食到中段回甘味重, 肉身比較爽, 食完後個蠔味仲可以停留係個口到一陣.鹿兒島嘅鰹魚, 用煙燻方法去整, 好香炭香味,  加埋青蔥白蔥, 肉味比較重.BB油甘魚, 油份好多, 肉身比較滑, 加埋啲3-4日嘅嫩蔥, 食落好balance雪魚, 用左個類似西餐手法去煮, 個底汁係用白麵豉整,食落好似白汁咁, 中間夾左白蘿蔔, 中和左雪魚嘅油同令到食落去多左個層次蜜柑鯛, 用蜜柑做成飼料去餵鯛魚, 令到魚肉有蜜柑味, 而且啲味越咬越出, 好得意.北寄貝, 食之前廚師會拍一拍佢, 令佢肉身曲起, 食入口會更加爽口.三文魚子, 呢個三文魚子係我食過最好味嘅 比係北海道食仲好味。用兩種酒煮成嘅糖水再去醃幾日, 外皮脆卜卜, 帶上啲酒嘅香味, 而且唔會似出面用醬油去醃個啲個咸味太over。 野

野生大拖羅, 比起養殖嘅拖羅油份冇咁重,入口有溶化嘅感覺但又保留到一啲咬口,仲可以食到魚嘅肉味。

媟魚(右口魚)手卷, 平時都係食左口魚,右口魚都係第一次食。 油份冇左口魚咁多,但肉質更香口,一路食一路啲魚油係咁流出黎, 成個手卷都係魚香味。

甜蝦海膽飯, 見住個廚師用成版海膽去砌呢個飯出黎, 淨係望住佢整個時都已經興奮, 食落真係好正,用嘅海膽係馬糞海膽嘅其中一種, 呢走款肉質會實小小, 食落甘甜, 一啲異味都冇。

最後生果係靜岡蜜瓜, 上面噴左啲威士忌,食落有小小酒香, 而啲酒又帶出左蜜瓜個甜味出黎。 食落口首先食到酒香,之後就係蜜瓜甜味, 味道非常夾。

其實之前都食過兩三日Omakase, 脂文算係最好食個間, 係元朗有一間咁高質嘅餐廳, 真係元朗人嘅幸福。

2018-11-19
2018-12-05 267 瀏覽
一直久仰元朗鮨文大名,終於有時間又卜到枱去食。地點喺鬧市嘅小巷,喺康樂路輕鐵站一落車往惠康方向行,到涼茶舖右轉就到。一入去就見到兩位師傅喺度忙碌,食廚師發辦最開心莫過於睇住佢哋將食材轉化為美食嘅過程。坐底就有蒸蛋食,汁鮮蛋滑,賣相仲好精美。冬松珍蠔,大大隻又厚肉,入口非常之爽口,師傅係上面加咗橘子汁,食完飲啖茶就可以沖走蠔嘅潺,齒頰留香之餘仲會回甘。之後係深海池魚,裡面包住水種葱,佢得葱香味但冇辛味,口感豐富有趣。另一塊係野生鰤魚,用炭火網燒,食嘅時候點少少芥末,鮮甜美味。再嚟就係鰹魚刺身,佢味道比較濃郁,師傅話重鐵質又新鮮嘅魚食到尾會有少少酸味,加上捲葱,濃厚得嚟又唔會覺膩。時令白子加上少少柚子皮同酸汁,表面微微燒過,香濃幼滑。第一次食香箱蟹,又名勢子蟹,11月先解封。師傅採用蟹乸製成凍蟹,清甜可口又顯清新。大拖羅,師傅燒完再將佢嘅魚油倒返入去,口感油潤,味道香得嚟唔霸道,仲食到芥末甜味。白麵豉汁配上煎炸過嘅鱸魚,魚肉鮮滑細緻,加上甘甜嘅日本蘿蔔。針魚魚生上有芝麻同紅莓醬,本身魚身爽口肉甜,做成壽司非常美味。之後係燒香咗銀鱈魚,油份重,配上柚子胡椒,令佢食落有啲柚子香,最後仲有少少辣

坐底就有蒸蛋食,汁鮮蛋滑,賣相仲好精美。

時令白子加上少少柚子皮同酸汁,表面微微燒過,香濃幼滑。

之後係燒香咗銀鱈魚,油份重,配上柚子胡椒,令佢食落有啲柚子香,最後仲有少少辣味。金目鯛非常驚喜,配上俄羅斯藍寶石魚子醬,味道上又唔會喧賓奪主。赤貝新鮮,趁佢未拿埋一舊嘅時候放入口,爽。鱆紅魚腩油份香,燒香咗嚟食都非常美味。

爆滿嘅海膽杯,仲可以一嚐特別競標嘅白海膽,超香濃,一啲苦味都冇,新鮮,滑身。

仲有幾種魚(白身魚魚頭魚骨)煮成嘅魚湯,奶白湯身,魚味香郁。右口魚油份都非常重,配上少許飯做成手捲,非常香口。最後一道日本蜜瓜,係依個晚餐完美又甜蜜嘅味道。
2018-12-02 220 瀏覽
返工咁攰,放假緊係要食好西。 好耐之前已經聽過元朗鮨文呢間廚師發板餐廳,今次終於一試。食omakase有樣野好好嘅就係可以同師傅有交流,除左享受食材之外,亦可以學到野。 一坐低就有一碗好香嘅黑松露茶碗蒸 ,熱騰騰非常嫩滑。再來一隻東松珍蠔,落左橘子汁,係比較爽口嘅蠔。師傅同我地講食完飲啖茶,去潺又回甘。上面深海池魚,捲啲種左3/4日嘅蔥,淨係得蔥香味。下面係油甘魚用網燒,加wasabi食充滿油香而不膩。 下圖係鰹魚,一種重鐵質嘅魚,撈埋蔥薑一齊食白子配上柚子皮同酸汁,口感creamy,養顏之物。香箱蟹又叫勢議蟹,11-1月當造,蟹味濃郁甘香,配上半個充滿蟹籽同膏嘅蟹蓋,可以完全感受到蟹嘅鮮味。魚油倒返落去,可以夾埋大大舊wasabi一齊食,會引出甜味,充滿油香而不膩,味道豐富。煎鱸魚面係白麵豉同日本蘿蔔,可以撈埋食,蘿蔔非常清甜!針魚爽口,上面有小紅梅醬中和一下;燒鱈魚配柚子胡椒作為吊味;赤貝會拍一拍先上,新鮮又爽口,品質非常好;間八,即係鱆紅魚魚腩,油分比較多網燒金目燒 配俄羅斯藍寶石魚子醬,十分搭調。排名第8嘅白海膽,果種甘香同鮮味真係唔識形容,果然係唔同啲,而海膽杯就係用普通馬糞

煎鱸魚
面係白麵豉同日本蘿蔔,可以撈埋食,蘿蔔非常清甜!
網燒金目燒 配俄羅斯藍寶石魚子醬,十分搭調。
排名第8嘅白海膽,果種甘香同鮮味真係唔識形容,果然係唔同啲,而海膽杯就係用普通馬糞海膽,以量取勝。

白身魚魚骨熬成嘅精華,鮮甜。
最後仲有個拖羅手卷。
加上清甜密瓜作結。

埋單4千幾
2018-11-28 216 瀏覽
今次黎到鮨文.... 久仰大名,我最先認識的一間Omakase 就係鮨文。 一世人 點都係要豪一次嘅!!!先黎一個茶碗蒸, 係黑松露打成蓉再用上湯煮過的芡汁加埋菇, 仲有乾瑤柱,真係好濃濃濃濃味, 再加埋金泊, 真係又矜貴 又好味。蠔- 並不普通,面頭加左檸檬汁同蘿蔔蓉, 加左少少汁料, 一入口海水味重, 但因為檸檬汁同蘿蔔蓉嘅關係, 隨即又返返去清新嗰一邊, 細味之後鮮甜味出曬黎, 個鮮味喺停留左喺口腔好一陣, 好有層次感, 回味!蜜柑鯛魚, 有少少橙香味, 師傅話呢隻魚係用蜜柑果皮做飼料。用有少少岩鹽喺面, 咬下咬下 真係會有浸出黎的橙香 感覺。來自四國的bb size 油甘魚, 係養殖場飼養的,卷住檸檬草的比較清新, 味道適中。 後者係野生的深海池魚, 經過炭燒過皮, 好香 煙燻炭燒的味道, 口感實在D ,超鍾意。白子- 好似豬腦咁, 口感都幾creamy, 師傅特登唔話比我聽知咩黎, 要我地食左先... 未擺入口都有D 驚嘅... 不過食落連埋D 汁就好似豆腐花咁, 自然不古怪。開估..... 係精巢 🤮🤮🤮同自己講.. 魚嘅啫!不過又真係ok 好食喎! 全晚唯一嘅熟食菜式,鱈

不過又真係ok 好食喎!

全晚唯一嘅熟食菜式,鱈魚反而我覺得無特別, 最特別嘅係伴碟的紅蘿蔔, 甜到好似蕃薯咁, 仲有下面個醬, 係好似白汁咁。

三文魚子- 真係我食過最好食嘅三文魚子,因為師傅話呢個係新鮮生筋子,用味淋同一啲酒醃浸過。
食落口感可以話從未試過嘅鮮... 每一粒都好分明,滑脫脫, 個皮好脆, 又唔會死咸。

根住上壽司, 當然啦....喺你面前嘅手握壽司, 特別好味。有一D 比較深刻的就係北寄貝, 因為師傅會打佢一下 令佢肌肉收縮更加爽口同彈牙。
仲有中拖羅 沒有入口溶到成口油但有嗰種油香咬落去有質感一點, 都不錯!

重點!!!!! 有一大杯海膽, 淨係睇不斷裝落個碗度... 一D 都唔吝嗇, 係一大杯.... 視覺上已經大滿足。平時一啖啖 慳住食,而家成杯食極都未食曬咁。

仲有左口魚個朋友右口魚,都係一樣火燒過, 油份極重, 超香。 最窩心係師傅會用紫菜包住個底, 唔怕D 油 滴出黎。

蜜瓜係上桌之前噴左Wiskey , 食落口沒有濃烈酒味,反而咁樣係帶出曬密瓜甜味, 就好似巨峰提子嗰種酒香甜味。

太幸福喇.... 由頭至甜品 都好合胃口, 好滿足呀!
2018-11-27 259 瀏覽
Omakase 包括茶碗蒸,刺身五款,熟食兩款,卷物兩件,壽司八件,雲丹盛,湯及果物,以一個omalase來說,份量是蠻豐富的,以下選了我比較喜歡以及深刻的來記錄一下。茶碗蒸,以松露和高湯煮成,底部有貝柱和香菇,菇香及蛋香配搭得恰到好處,為是夜之佳餚揭開一個很好的序幕。白身的是鹿兒島深海池魚,池魚包覆着的是灑上了柚子皮屑的芽葱, 入口帶有淡淡的柚子味,意想不到芽葱如此幼身,但竟然能有那麼豐富的葱味,池魚口感非常爽脆,脂肪比例適中,一點腥味都沒有,魚片透明色澤潤,首先是清甜的感覺,繼而魚油在口中爆發,慢慢滑入喉嚨,餘韻在口腔中回甘。另外一件是北海道野生獅魚,鰤魚從稚魚至全成熟就有6至8種叫法,譬如長至40至60厘米會叫油甘魚,成長至80厘米或8斤以上則稱為鰤魚,肥美的鰤魚是冬季魚中的極品,特別是腹部,魚油豐滿,非常誘人。可以看見獅魚外皮上的炭烤網紋,入口煙燻味重,炭香的味道縈繞在口腔之內久久不散。北海道秋刀魚,接着的是今晚的卷物,是來自北海道的秋刀魚,九月到十一月最為當做,此時的秋刀油份重,魚味濃郁,以青葱及日本白葱一起卷成卷物,令層次更豐;師傅說此做已是季尾,再要品嘗便需等至明年,是夜

北海道秋刀魚,接着的是今晚的卷物,是來自北海道的秋刀魚,九月到十一月最為當做,此時的秋刀油份重,魚味濃郁,以青葱及日本白葱一起卷成卷物,令層次更豐;師傅說此做已是季尾,再要品嘗便需等至明年,是夜猶幸標了個尾會,感覺良好。

瀨尿蝦,這隻來自日本的瀨尿蝦跟香港的截然不同,肉身口感軟糯,味道鮮甜多汁,底下的是昆布,伴以土佐醋作調味,土佐醋是高湯,白菊醋,薄口醬油,味醂,砂糖及鰹魚等材料經淆煮過濾而成的醬汁,味道富層次感,比只用醋汁更加柔和。

香箱蟹,踏入冬季後,日本蟹長得碩大肥美,而帝皇蟹、松葉蟹與毛蟹並稱為日本三大名蟹,無論外形、肉質或味道都各有特色,食法當然也有分別。其中香箱蟹即是雌性的松葉蟹,香箱蟹的體積比松葉蟹小,雖然肉是較少,但其精髓在於牠的蟹籽和蟹膏極多,揭開蟹蓋可以見到裏面密麻麻的蟹籽,帶來另一種口感。香箱蟹每年只有十一到十二月兩個月為捕撈的解禁期,想吃的話,現在便是最佳時機;最頂層的為香箱蟹腳,師傅將蟹腳去殼後再放回蟹蓋上密鋪平面,蟹腳之下淺啡色的是蟹籽,最底層黃黃的是蟹膏,抱歉沒有把照拍得清楚,因為聽過師傅介紹過後經已急不及待地大快朵頤;四條蟹肉下面,蟹膏及蟹子如湧泉爆出,寶藏好像挖之不盡,最佳的吃法是蟹肉蟹籽蟹膏同吃,蟹肉鮮甜,蟹籽及蟹膏味道濃郁,猶如一個手掌大小的鮮味盒子,據說因此而得「香箱蟹」之名。

和歌山鱸魚,鱸魚肉美而不多骨。魚肉有彈性,底下是經烤炙過的蘿蔔,沐浴在白麵豉的懷抱裏,白麵豉是從黃豆、鹽及不同的種麴發酵而成,有豐富的蛋白質,經過發酵已變成胺基酸,很容易被身體消化吸收,又由於它不經高溫消毒,當中有大量活性益菌,跟乳酪相似。白味噌味道清甜,不太搶味,很適合用作配搭鮮味的食材,配搭這和歌山的鱸魚便最好不過。

青森縣剝皮魚壽司,剝皮魚在日本由於產量少,是屬於超高價值的壽司材料,剝皮魚的肝臟約佔身體的三分二,一到初冬,剝皮魚的肝臟就會長得非常飽滿,漁夫會摸一摸肝臟的大小而決定價錢。握壽司的時候,通常會在一片魚肉上加少許肝臟,入口即化,和魚肉的爽脆口感形成強烈的對比。

島跟縣大拖羅壽司,大拖羅在魚腩最前位置,由於魚腩位運動量少,最容易積聚脂肪,因此也是整條魚最肥美的部分,佔整條魚不足30%,所以特別矜貴。大拖羅油分多,但筋位亦較多,故相對較有咬口。師傅介紹這拖羅來自近頸位的魚胶附近,一尾120kg的吞拿一般只有約2kg的這個部份,拖羅的筋由魚胶位開始,由粗到幼,一直延申至中拖羅部位,魚肉呈粉紅帶白色網紋的筋,中間肌理分明,有如和牛般霜降的效果,那如網紋的肉筋沒有半點渣,入口鬆化即溶,肉質油潤而軟滑,魚味濃郁。

雲丹盛,雲丹盛上面是厚厚的海膽,下面配以飯粒,海膽的比例遠多於飯粒很多,海膽用上了北海道函館市的赤海膽,海膽新鮮而帶豐富的回甘,令人滿足。

長野縣香印提子及靜岡縣蜜瓜,侍應小姐上菜時先在我們面前在蜜瓜上噴上威士忌,以模仿生果成熟時好像帶點酒氣的感覺,入口先是薄薄的威士忌香味,而後再混和蜜瓜的果香,整體感覺很好。

卒能嚐到慕名已久的鮨文,或許會有人覺得價格有點離地,但今天”一”嚐所願之後,發覺還是值得的,除了能滿足口腹之慾的各款時令鮮活之外,還有能滿足心靈的師傅詳盡解說,師傅的知識淵博得就像活字典一樣,在這一頓晚飯裏為我上了很寳貴的一課,明年今日,亦要再臨。
2018-11-26 240 瀏覽
位於元朗嘅壽司店《鮨文》,門面低調,卻來頭十足。 由於食材當造新鮮,客人品嘗過之後, 將那份滋味口耳相傳,因而聲名大噪。《鮨文》係一家主打Omakase嘅高級壽司店。 大廚會隨每個季節,選擇最當造嘅食材, 為客人度身訂做menu, 保證每次品嚐都務必有驚喜。大廚更會詳盡地介紹各種食材,由產地、盛產期、做法和特色等都會介紹給客人,保證肚子滿足之餘, 亦能增加對食材嘅認識, 對於食左咩落肚都會記憶猶新。大廚對每個細節都一絲不苟,就連簡單漬物都別出心裁。【慢煮山藥】 山藥即係淮山,係一種非常有益嘅食材 滑潺潺嘅口感來自其黏液, 當中含有消化酵素,滋補養生。 大廚用慢煮方式烹調,用 60度慢煮四小時,能夠保持其爽脆口感, 食落索索聲 ,非常特別。 加上用咗wasabi調味, 食落更為開胃。【白子】 用「白雪雪,滑捋捋」嚟形容呢樣食材就最適合不過。白子選用咗鱈魚嘅精子,口感creamy,就如豆腐一樣細滑。聞說女士食完可以養顏, 男士補身。 由於魚油味較強,有一定魚味,加上少少檸檬酸汁, 就可以撇除那份腥味。【 北海道秋刀魚卷】 秋刀魚喺 9-11月秋季盛產,油香澎湃,魚味濃。 秋刀魚卷用紫菜包裹

大廚對每個細節都一絲不苟,就連簡單漬物都別出心裁。

【 北海道秋刀魚卷】 秋刀魚喺 9-11月秋季盛產,油香澎湃,魚味濃。 秋刀魚卷用紫菜包裹著酸薑、 蔥花和白蔥。酸薑帶甜,薑味能闢腥, 蔥花、白蔥就能增加爽脆口感,同肥美彈牙嘅秋刀魚形成強烈對比,卻非常匹配。

【香箱蟹】 體型嬌小嘅香箱蟹, 重點在於其蟹膏以及蟹籽。 香箱蟹其實係雌性嘅松葉蟹。 為咗保育, 一年之中,只有11月6日至12月31日為解禁期, 才可以品嘗到這款珍貴嘅蟹。 所以想品嚐到嘅就要捉緊尾巴。 香箱蟹嘅蟹膏實淨,味道香濃,鮮味十足,蟹籽脆卜卜, 加埋手拆蟹肉, 放喺蟹蓋上面一拼品嚐, 據說因而得「香箱蟹」這個名稱。

熟食

【香煎和歌山鱸魚】  呢一度菜式帶點西日fusion感覺。鱸魚魚皮經過香煎,金黃嘅魚皮香脆,魚肉細滑。 下邊放有日本大根,白蘿蔔炆得非常之軟淋,清甜得嚟又冇渣。 配以用牛油打成的白麵鼓醬, 味道適中,較為清淡,唔會搶咗鱸魚嘅風頭, 亦能令清甜嘅白蘿蔔層次提升。

【青森縣剝皮魚配魚肝】, 剝皮魚嘅魚肝比魚肉更為矜貴, 魚肝佔魚身三分之二, 呢一款白魚味道清爽,油份較少, 口感不油不膩。 重點在於上面嘅魚肝, 口感creamy,味道肥美, 可媲美另一日本著名食材鮟「魚康」魚肝。

上為【島根縣大拖羅】 呢一款Kama Toro,位於魚頭和魚腩中間嘅魚鮫位, 份量少所以較為珍貴, 只佔吞拿魚三%左右。魚肉顏色偏淡, 脂肪豐盈,佈滿雪花。 經過一日熟成後, 筋肉軟化,由於脂肪非常豐富,脂肪融合於魚肉之中,質感入口即溶。

下為【和歌山大拖羅】 大拖羅位於魚腩部分, 由於大條吞拿魚筋肉部分較為硬, 所以需要較多熟成時間,七天後,筋肉部分軟化,白身部分入口即溶, 油份充斥著整個口腔, 徘徊不散。

【 大分縣鯖魚壽司】 鯖魚含有豐富DHA, 尤其是秋季出產嘅青魚油脂恰到好處。唔講唔知,大分縣出產嘅鯖魚用人手釣而並非網撈, 由於冇碰撞, 唔會有瘀血, 食落肉質更為結實,魚味亦更濃郁。

【醬汁漬三文魚籽壽司】 三文魚籽脹卜卜,晶瑩剔透,有別於平時食到嘅醬油漬三文魚籽,鮨文嘅漬三文魚籽由師傅自己醃製, 特別加入咗清酒嚟煮,酒精揮發後, 餘下酒香和清甜, 令到鮮味提升。 用筷子將一粒三文魚子夾起, 更能感受到那份彈牙,飽滿。 咬落清脆利落, 喺口腔內爆發, 怪不得能成為壽司店嘅招牌。

【北海道函館市赤海膽飯】呢碗海膽飯一端上枱令人嘆為觀止, 海膽分量奇多,幾乎滿瀉。 赤海膽盛產於秋季,色澤程鮮艷嘅柿色 。赤海膽令人欲罷不能嘅原因在於佢口感細膩幼滑,那份鮮味來自鮮味氨基酸,回甘十足。 大口大口地將海膽飯放一口, 那種奢華感覺, 實在令人振奮。

【火炙左口魚卷】 傳統日本人推崇白身魚, 當中以左口魚最為人所熟悉。 左口魚肉身結實,油份充足,經過火炙之後, 魚油入口即溶, 油香喺口腔徘徊揮之不散, 呢點應該係左口魚為人所愛戴嘅原因。

飯後果物

【靜岡縣哈蜜瓜配長野縣香印青提】 靜岡縣哈密瓜稱為蜜瓜中嘅王者,喺臨食之前輕輕噴上 whisky, 模仿哈密瓜成熟後發出嘅發酵酒香,入口如冬蜜般清甜,加上淡淡酒香,令層次提升。 香印提子係近期被熱捧嘅提子, 帶有清新花香味, 入口爽口香甜,令人回味無窮,一試愛上。

2018-11-20 3607 瀏覽
今日跟幾個朋友到元朗玩, 朋友推介去吃全香港數一數二高級日本料理"鮨文" , 他們主要吃的是OMAKASE, 即是由廚師發板, 吃最時令的食材, 包有驚喜的話~ 早一星期已給訂座, 千萬不要沒有預座就直去, 因為很多時都滿訂的~ 進店已經覺得自己已身在日本, 簡約又傳統的檜木長BAR枱, 服務員親切給你拉椅子, 送上熱茶, 毛巾, 接下來係寿司師夫給講緊今天的時令食材, 我們選了一個中上的套餐CNY880 , 一個黑松露金箔茶碗蒸, 三種時令刺身, 八種手握寿司, 還有幾道 廚師發板的漬物及天婦羅, 最後還有濃魚湯及鳳梨雪芭.... 首先第一道的黑松露金箔茶碗蒸, 黑松露香氣沒打開蓋子都已經聞到, 配上金箔, 賣樣已經很吸睛, 蛋蒸得很幼滑, 三種時令刺身, 有赤身, 油甘魚, 甜蝦, 材料極之新鮮, 師夫在甜蝦上刷了兩粒新鮮柚子皮,就是兩下已經顯得師夫對味道的要求~ 很清新~ 再來是一道清酒醬油慢煮漬安康魚肝~ 魚味之濃是見所未吃過的東西~ 一點都不腥, 口腔回甘很長~ 再來是一度天婦羅鮑魚, 鮑魚用天婦羅做法是很大膽的,但廚師一點都沒有破壞鮑魚的鮮味, 加上細緻的擺碟, 簡直值回
廚師一點都沒有破壞鮑魚的鮮味, 加上細緻的擺碟, 簡直值回票價, 再來係一連串的手握寿司, 有活赤貝, 牡丹蝦, 海鰻, 馬糞海膽, 拖~~~~ 羅~~~....... 我想重點說一下他的拖羅, 首先 寿司師夫從檜木盒拿出一大條吞拿魚拖羅, 用木盒盛裝刺身, 是高級料理才會這麼細緻, 師夫熟煉的切出兩大塊拖羅, 再用純熟的手法握出寿司飯, 我留意到米飯不是白色的, 我多口問問, 原來加了陳醋, 師夫說在日本是最高級的寿司店才會用陳醋作寿司~ 我的天丫~~ 寿司最後精緻上碟~ 入口微溫的寿司飯配上拖羅~ 都不用咀嚼, 拖羅的油份已經核爆出來~ 飯油混合, 再加上陳醋香味, 這一份可以話我三十多年吃過最好的寿司丫~
最後師夫給了一少杯, 濃濃的魚湯, 師夫說是用剛才刺身及寿司魚材的骨和頭淆出來的~ 分外鮮甜~ 最最後是一個日本鳳梨做的雪芭做結尾~ 這一間不單是高級日本料理, 簡直的一間日本菜的味覺學校才對~ 全力推介~
2018-11-18
2018-11-08 296 瀏覽
一直都好想試下呢間個個食完都讚不絕口既鮨文。套餐每位 $1900 ,睇價錢已經唔簡單,店內大約有10個位,黎之前最好先預約。首先會茶碗蒸,係日本高湯加松露煮成既茨。材料主要係蛋,菇,三葉,瑤柱,食落啖啖都好香濃。簡單介紹一下刺身第一款既刺身,金線鯛,香港人叫做紅衫魚,咬耐d會甜啲。鹿兒島出產深海池魚,包住温室芽葱配橘子汁,比較硬身。炙燒北海道鰤魚腩,類似油甘魚。好滑有少少入口即溶既感覺。炙燒清森帆立貝,好甜,食落仲有一絲絲既質感,好有口感。北海道牡丹蝦,馬糞海膽醬,紫蘇葉花。將蝦既鮮味逼哂岀黎。好甜北海道市岀產既白子,食落似豆腐食落好creamy, 點埋檸檬做既配汁再配啲海草。但原麵鱈魚既精巢,鍾唔鍾意真係見仁見志北海道秋刀魚,日本京葱,第一次生食秋刀魚,味道都唔錯,比較硬身金鯛,日本米通,日本茹,再做一個茨汁。好香脆好有口感,好特別👍🏻刺身新鮮有口感,壽司當然都高質🤤靜岡鯥魚,深海魚,燙熟咗皮。超鮮甜北海道魚市鱈魚,油份比較重,入口即溶赤身,呑拿魚背,口感好滑呑拿魚腩,即係大拖羅,加少許海鹽,油質比例好重,食唔到半點筋,超級正👍🏻熊本縣出產小肌魚,鹽同醋醃過,加咗紫蘇葉。味道比較重。
一直都好想試下呢間個個食完都讚不絕口既鮨文。

簡單介紹一下刺身
第一款既刺身,金線鯛,香港人叫做紅衫魚,咬耐d會甜啲。

炙燒清森帆立貝,好甜,食落仲有一絲絲既質感,好有口感。

刺身新鮮有口感,壽司當然都高質🤤

靜岡鯥魚,深海魚,燙熟咗皮。超鮮甜

北海道魚市鱈魚,油份比較重,入口即溶

赤身,呑拿魚背,口感好滑

熊本縣出產小肌魚,鹽同醋醃過,加咗紫蘇葉。味道比較重。

醬油漬三文魚子軍艦,有日本清酒,柚子皮,味淋煮成,味道比外岀食到既更鮮甜

北海道根室市白北海膽,味道比較甜同濃。北海道川老甜蝦。海膽份量超級多!☺️ 海膽同飯係呢個7,3比例,好creamy 好鮮,十分滿足

魚湯,8、9斤魚頭,飲一啖,好重奶味,骨膠原好重既質感。

餐後水果有富良野蜜瓜,長野香印提子。連水果都係揀最高質既🙈 係清甜到不得了,成餐飯都好滿足

2018-11-07 239 瀏覽
呢間嘢想食好耐, 聽聞全港數一數二,點知老公靜雞雞book咗呢間日式omakase,比左一個驚喜我, 今晚一定要慢慢品嘗一下先。內裏座位不多,一定要預先預約呀。聽聞呢度聘請咗非常出名既名廚, 今晚一定要一嚐味道。頭盤係松子金箔蛋熱辣辣既蒸蛋夠晒嫩滑, 火候控制得好好,當中還有細小既冬菇和金箔,賣相吸引,非常滋味。紫蘇秋刀魚秋刀魚用火槍燒咗一陣, 肉質比較淋身, 魚油好香,再配上少量炸蔥絲和紫蘇葉花,味道一流,可見真係花咗唔少心思。炸白子外脆內滑, 內裏軟綿綿, 好似食緊滑蛋既感覺一樣, 口感幾得意,好有驚喜。生蠔呢隻生蠔非一般嘅大隻,鮮甜之餘仲好有口感兼且好creamy㖭,完全唔會太鹹,夠晒肥美, 令人回味無窮。迷你海膽飯鋪到滿滿既海贍飯, 廚師一啲都唔吝嗇,夠晒霸氣。 顏色鮮豔奪目,鮮味十足,當中仲有隻甜蝦,非常爽甜,滿足左我呢個海贍控。深海池魚,魚肉切得好靚之餘夠哂厚身, 竟然一啲魚腥味都冇油金魚(野生),脂肪多d,油金魚自養的,肉質比較淋身。bb油金魚包裹左香蔥,口感鮮而惹味。 三文魚籽壽司有一塊薄薄既膜包住一串串嘅三文魚籽,感覺好新穎,魚汁豐富鮮甜, 好有爆汁既感覺。火灸吞拿魚

頭盤係松子金箔蛋

紫蘇秋刀魚

炸白子

生蠔

迷你海膽飯

深海池魚,魚肉切得好靚之餘夠哂厚身, 竟然一啲魚腥味都冇

油金魚(野生),脂肪多d,油金魚自養的,肉質比較淋身。

bb油金魚包裹左香蔥,口感鮮而惹味。

三文魚籽壽司

火灸吞拿魚腩配香蔥
師父知道我鍾意食火焰嘢, 所以專登用火槍燒一燒,咁樣燒完即刻連筋都冇, 食落口真係感覺唔到, 魚油豐富,非常惹味

牡丹蝦壽司
大隻之餘夠晒爽甜, 令人一試難忘。

中吞拿魚腩配柚子碎
厚而肥美,油脂適中,再配柚子碎又變左另一番風味!

最後有個日本直送嘅香印提子和蜜瓜, 提子好大粒之餘仲好甜, 而蜜瓜喺表面上噴咗少許威士忌, 味道好特別。

2018-10-29
$1900 (晚餐)
2018-11-07 221 瀏覽
元朗鮨文,人氣一直不減,今日終於食到啦,由師父用心逐件差,逐件上碟,仲要全部都是高檔食材。松子金箔蛋:蛋蒸得好玩先甜內裏有元貝冬菇還有金箔係邊成件事係十分豐富。厚切深海池魚:內裏有香蔥,魚油相當高,味道相當鮮甜。三文魚籽壽司:卜卜脆,有厚厚的魚油在你口腔遊來游去,領鮮味持久好耐。甜蝦:大大隻甜蝦,特別加了柚子皮,淡淡清香,甜味滿天飛。日本廣島蠔:手掌咁大嘅生蠔,令到好creamy,小小海水味帶出,口感真係冇得彈。海膽杯:一層又一層嘅海膽,甜到一個點,質感好creamy,海水味非常之重,連埋牡丹蝦絕對係今晚嘅高潮。威士忌蜜瓜:蜜瓜夠鮮甜,帶上濃厚威士忌,帶了又健康又刺激嘅尾聲。今晚嘅晚餐真係好豐富,久不久唔獎勵下自己亦都無妨,原來最新鮮嘅食材配上師傅精心嘅烹調,整件事非常美滿。

松子金箔蛋:
蛋蒸得好玩先甜內裏有元貝冬菇還有金箔係邊成件事係十分豐富。
厚切深海池魚:
內裏有香蔥,魚油相當高,味道相當鮮甜。
三文魚籽壽司
卜卜脆,有厚厚的魚油在你口腔遊來游去,領鮮味持久好耐。
甜蝦:
大大隻甜蝦,特別加了柚子皮,淡淡清香,甜味滿天飛。
日本廣島蠔:
海膽杯:
威士忌蜜瓜:
蜜瓜夠鮮甜,帶上濃厚威士忌,帶了又健康又刺激嘅尾聲。

2018-10-29
2018-11-06 190 瀏覽
今天與另一半慶祝週年紀念, 所以特地BOOK了這間高級日本餐廳食OMAKASE。因為第一次接觸OMAKASE,感覺十分特別。OMAKASE是指由師傅發辦, 師傅為客人製出特別的菜式,這些料理可以看出師傅的功底和創意,是中日式料理的最高境界。餐單也十分簡單, 因為師傅已準備了當下最時令的食材。師傅也為我們介紹每一道菜式。先來了茶碗蒸。這個茶碗蒸由金箔、黑松露、日本菇、元貝打做而成,令整個茶碗蒸鮮味提升,而且十分滑口。接著,師傅準備了一小碟前菜,有准山、蘿蔔、牛磅。當中准山十分爽口,原來是用了wasabi再slow cook 4-5小時而成。第一道刺身是金玉鯛,共有3片。口感十分扎實, 再加上鹽粒, 更突顯出本身的鮮味。第二道刺身是四國出產的章紅魚及鹿兒島的深海池魚。章紅魚包著芽蔥,還有有柚子香味。深海池魚經過火烤過表面,帶出點點的炭香味。魚脂比例剛剛好。接著有白勺的白子。白子的意思原來是魚的精巢。師傅說男士強身,女士養顏。白勺的白子用酸汁、蔥花、海藻而製成。白子十分creamy,入口即溶, 湯汁也十分濃味。 第三道刺身是血鰹血。用稻草明火煙燻,肉質十分口感,而食後帶點酸味,配上各種葱和濃

因為第一次接觸OMAKASE,感覺十分特別。

深海池魚經過火烤過表面,帶出點點的炭香味。魚脂比例剛剛好。

第三道刺身是血鰹血。用稻草明火煙燻,肉質十分口感,而食後帶點酸味,配上各種葱和濃身既魚味,十分特別。

下一道菜是珍蠔。因為太大隻,所以分成了一半。前半膽身,後半是肉身。珍蠔十分鮮甜甜和creamy。

下一道菜是熟食,外面是米通,中間是鯛魚。用菇打成一個芡汁, 菇味十分香濃。

下一道熟食是北寄貝。北寄用清酒、日本高湯煮成。十分鮮甜爽口。

接下來開始吃壽司。師傅建議我們用手食。
第一道壽司是石垣雕壽司。愈咬愈甜,而且有橘子汁的味道。

壽司的飯是用越光米加上赤醋而做的, 所以猜帶點酸味及酒味,十分開胃。

第二道壽司是火炙鱈魚壽司。表面用火燒過, 帶點炭香味。肉質較軟身,而且油份較重,加上表面燒過加了豉油,十分香口。

第三道壽司是秋刀魚卷,加了紫蘇葉, 味道十分豐富。秋刀魚剛剛好就快當造完,幸好可以吃得到。

第四道壽司是赤身壽司。赤身原來是吞拿魚的魚背。 加上用醬油漬做, 鹹味更帶出赤身的鮮味。

第五道壽司是大拖羅壽司。拖羅是吞拿魚的肚腩位,所以脂肪比較高,油香份較重。入口即溶,魚油甘香。

之後有醬油漬三文魚子壽司。三文魚子是由北海道出產。咬下去就像爆珠一樣,在口腔中爆發, 帶著甜味及鹹味, 十分過癮。

之後師傅開了一板板的海膽, 為我們準備海膽杯。海膽杯下面是壽司飯,上面就放滿赤海膽和一隻甜蝦。看見海膽的小山丘,簡直令人垂涎三尺。赤海膽色澤金黃,而且入口即溶,帶點海水味,after taste鮮甜餘韻,十分滿足!

之後師傅為我們送上魚湯。奶白色的魚湯加上細蔥, 清甜無比。

最後是燒蝶魚邊手卷。蝶魚邊經火燒過, 燒得很香, 而且入口即溶。

最後是甜品, 是蜜瓜和提子。店員在蜜瓜上噴上威士忌,帶了一份清醇的酒,更突出蜜瓜的鮮甜。

第一次試OMAKASE, 真的十分滿足。 今天吃的不只是一道道菜,而是一種藝術, 一種日本文化對食的享受。