餐廳: 鮨文
資訊:

2018-08-26 177 瀏覽
來了元朗吃Omakase 鮨文首先有個前菜是黑松露蒸蛋,松露味道非常重,再配上一些金泊,特別高雅刺身方面這個平盧魚配l廚師特製的檸檬汁,酸酸甜甜的,口感彈牙油甘魚和深海池魚很新鮮,深海池魚用了炭燒, 樣油的口感都出來了。珍蠔,味道比較甜,幾乎沒海水味,廚師說他的外號叫處女蠔,就是未受精的蠔龍蝦京都胡頭天婦羅,這個天婦羅不錯,配搭也非常新穎,廚師還配了天婦羅麵在上面,有驚喜關西 赤鮭魚,有一點煙薰的,口感比較軟身中拖羅,純野生, 所以魚味較重魚子壽司,廚師用了日本清酒味淋,所以完全沒有腥味!重點來了,最多人喜歡的赤海膽,果然份量很足夠,喜歡吃海膽的你一定超滿足!海膽不會有腥味, 而且也很新鮮。最後就是甜品了,蜜瓜 和桃, 都是季節水果,店員話噴了威士忌在蜜瓜上,因為這樣長能更突出蜜瓜的甜味。不斷回味
來了元朗吃Omakase 鮨文

刺身方面
這個平盧魚配l廚師特製的檸檬汁,酸酸甜甜的,口感彈牙

關西 赤鮭魚,有一點煙薰的,口感比較軟身

中拖羅,純野生, 所以魚味較重

魚子壽司廚師用了日本清酒味淋,所以完全沒有腥味!

不斷回味
2018-08-24
2018-08-26 2203 瀏覽
今晚我又約了老友記黎鮨文食Omakase..雖然以前食過一次,但今次再黎別有一番風味,因為Omakase既特別之處係每日廚師都會用最時令新鮮既食材,所以每次食餐單都有所不同,會有驚喜Omakase 每位$1800,雖貴,但間中食返一次,獎勵下自己都係應該既$1800餐單內有茶碗蒸、時令刺身、手握壽司、海膽杯、飯食、湯、生果餐牌同上次是一樣,但食材有所不同,所以有滿滿的驚喜下面我先放曬全部吃過的食物每款都十分鮮味同吸引,而且仲可以同壽司師傅有互動,一邊看著師傅在握壽司,為我們準備,一方面又會講解一下食材的來源,仲教我地點樣分別靚既魚生袋曬錢入我地袋好鍾意呢種互動既時間每款食物真是十分鮮味以下我重點介紹幾款我最喜歡的食材,希望大家來到都可以品嚐一下金光閃閃的蒸蛋,用料相當名貴有氣派,賣相又閃閃生輝,很吸睛蒸蛋又嫩又滑,入面仲有不少食材,啖啖鮮味啖啖驚喜,有元貝等等來增加當中的鮮甜味左邊是鹿兒島的深海池魚吃起來油份很重,魚油味很重很滋味經過了網燒,所以賣相都很美,燒過後更能帶出當中的魚味右邊的是四國出產的bb油金魚,加上了蔥在中間包著,吃起來鮮味無比呢款我都很喜歡是北海道毛蟹配蟹膏配了海藻醋
餐牌同上次是一樣,但食材有所不同,所以有滿滿的驚喜

下面我先放曬全部吃過的食物
袋曬錢入我地袋
好鍾意呢種互動既時間

每款食物真是十分鮮味

金光閃閃的蒸蛋,用料相當名貴有氣派,賣相又閃閃生輝,很吸睛

左邊是鹿兒島的深海池魚
吃起來油份很重,魚油味很重
很滋味
經過了網燒,所以賣相都很美,燒過後更能帶出當中的魚味
呢款我都很喜歡
是北海道毛蟹配蟹膏
配了海藻醋來吃,口感凍凍的,味道酸酸甜甜,配上了新鮮的絲絲蟹肉,更能帶出鮮甜味,很正
一啖又一啖,很快又吃光了
師傅看到我們食得差不多又會開始為我們準備下一道菜了,邊吃邊欣賞師傅用心專心地為我們帶來驚喜,呢份喜悅都可以說是無價
北海道牡丹蝦
配上了赤海膽醬汁、紫蘇葉花
啖啖蝦肉又有甜絲絲的海膽味,簡直是絕配
好鮮味
好有驚喜
我一向都喜歡吃吞拿魚,呢款食物簡直是多重享受
以拖羅加赤身以紫菜綁在一起,中間更夾著紫蘇葉,魚鮮味且肥
中間夾了紫蘇葉會清新一點,紫菜又香又脆
口感咬口確是不錯
壽司時間
多款壽司都十分特別,有山口縣的赤睦魚、靜崗縣的金目鯛、高知縣高埔魚、沖繩石垣貝、青森醬油漬赤身等等
每款都滋味無比,師傅更會教我們加了咩食材點樣可以令魚生更能帶出獨特的鮮味
又學又食又有驚喜

呢款醬油漬三文魚籽壽司,看起來好像跟一般所吃的分別不大,但這件壽司上的三文魚籽經過師傅加工處理,用了sake來浸了三天
這樣鮮味更能帶出,而且會減去腥味,所以我們吃起來覺得份外鮮甜
海膽杯亦是本餐廳的招牌菜
多年沒吃,水準依舊
鮮味無以大量既海膽鋪在飯面上,形成了一杯又大又吸睛既海膽杯
上面仲放了一隻又大又肥美既牡丹蝦
一啖又一啖,全部都係海膽
呢款長野縣松茸+京都松葉蟹,以煲仔製成,熱呼呼的,十分滋味
師傅加上了蔥花,分成一碗碗的比我們
松茸雖細件,但味道很香,很滋味
是整碗飯的靈魂。配上了松葉蟹來食,鮮甜味很突出
整碗飯又香又綿,配材又鮮
最後仲飲了一碗魚湯,魚味香濃,很正

最後吃了生果作結
是山形縣的桃跟靜崗蜜瓜
又香又甜
最獨特是蜜瓜會噴上了whiskey,帶了一份清清的酒香,有酒香外還會帶出蜜瓜的香甜味

是晚很有驚喜跟滿足,吃過飽飽
十分期待下一次再跟鮨文的約會

2018-08-20
2018-08-23 215 瀏覽
之前吃過了深圳的鮨文 廚師發板 今次在元朗鮨文試試!每次廚師發板也很期待有沒有驚喜今次這間真的讓我很滿意首先是Chawanmushi 茶碗蒸,是一個金箔黑松露蛋刺身方面,我最喜歡蟹膏毛蟹,蟹的鮮味太出色了,再配上廚師自製的酸酸甜甜醬汁,更加突顯蟹的鮮味深海池魚用了炭燒的做法, 所以油脂味道較重, 旁邊的是油甘魚,很新鮮, 但都是比較普通第一次吃血堅, 配了姜汁, 還有蔥花洋蔥,很香口, 不過我自己減少一點蔥花因為蔥花味太重了。丹蝦,陪了我很喜歡的紫蘇葉,整個配搭也很美九洲青魚壽司 ,廚師說是關青人手釣,不是經常吃得到中拖羅是野生的,所以吞拿魚味較重最有驚喜的就是吞拿魚 腦天,我真的是第一次吃,他是吞拿魚頭的肉 只有120kg以上才有300克! 非常珍貴! 真的是在廚師發板餐廳才吃得到哦,味道也完全不腥, 還很重吞拿魚味。不得不提就是這個網紅赤海膽,看着廚師大量大量的海膽放在碗上,都忍不住拍照了!海膽的份量比我想像中多很多,大滿足!最後是呑拿魚蓉手卷,因為吃到最後我也開始很飽了,所以廚師很細心地沒放很多米飯在手卷裡。整體來說我非常滿意這間廚師發板服務態度也很好廚師也很有創意, 還會跟你聊
之前吃過了深圳的鮨文 廚師發板
今次在元朗鮨文試試!
每次廚師發板也很期待有沒有驚喜
今次這間真的讓我很滿意

首先是Chawanmushi 茶碗蒸,是一個金箔黑松露蛋

丹蝦,陪了我很喜歡的紫蘇葉,整個配搭也很美

九洲青魚壽司廚師說是關青人手釣,不是經常吃得到

中拖羅是野生的,所以吞拿魚味較重

整體來說我非常滿意這間廚師發板服務態度也很好廚師也很有創意, 還會跟你聊天, 對自己店的食材非常有信心。
2018-08-15 2233 瀏覽
談及香港最出色的鮨店之一,我相信愛吃壽司的朋友都會想起鮨文。半年前有緣食過一次黃埔的新店,今次再次有幸到元朗本店品嚐料理前菜先以黑松露茶碗蒸開始,淡淡的黑松露香得黎唔會太濃而搶去其他食材的鮮味,元貝的甜味同松茸的香味令蛋的味道提血了,加添了數片金萡第一道刺身係蜜柑鯛,配上岩鹽去提味,食落有陣陣的橙香味,肉質偏腍,愈咀嚼愈感受到魚肉的甜味。(最愛一路食一路望住師傅去準備之後既料理,更加吸引)呢個油甘魚用為火烤過表面,肉質爽甜而油份非常重,加上淡淡的醬油香味,同前一道鯛真係完全不同的感覺同享受。北海蟹上面加添了蟹膏,食之前將膏同蟹肉一齊食,同時感受埋兔膏濃厚的香味,再點少少醋味道更加鮮明。第二台客已經食緊海膽,我真係流哂口水水章魚肉身部份肉質好腍,而吸管部份脆身,感覺好特別。配上梅醬同埋紫蘇花,增添埋香味添。呢個血鰹用稻草煙過,上面係芽葱丶日本葱同葱,肉質有口感,而食後肉質帶酸味,配上各種葱去中和濃身既魚味,幾特別。我勁愛的吞拿魚黎啦!同時將拖羅同埋赤身用紫菜捲起,可以一次過感受到拖羅的油香味同埋赤身的魚肉味,而中間少許的Wasabi就減卻了魚肉的油膩感,食苟真係好滿足呀!用蛋漿包住龍蝦所
(最愛一路食一路望住師傅去準備之後既料理,更加吸引)

第二台客已經食緊海膽,我真係流哂口水

我勁愛的吞拿魚黎啦!
用蛋漿包住龍蝦所做的天婦羅,肉質結實而鮮生。炸露筍同芋頭都好正,但我最鍾意就係芋頭,因為佢食落又粉又香甜。最特別既就係佢用梅做既麵,好得意下!而且佢重用埋龍蝦殼同腐皮去做埋個芡,真係一物多用。

新鮮既帆立貝做的壽司,新鮮到可以見到佢表皮一絲絲既纖維。食落口,鮮美!!

太刀魚配上梅醬同埋芽䓤,食落舒服,肉質柔軟

好正既赤睦魚,係深海魚既一種,肉質勁勁勁肥,軟身的魚質一咬落去就感受到佢的油香,真係好正!

沖繩石桓貝係我近年最愛的貝類之一,因為佢肉質勁爽身而且鮮甜,係我最愛的貝類咁濟

人手一條條去釣的池魚,因為用人手釣所以魚肉內部冇出血,食落都比較甜

滿口一粒粒的醬油積三文魚子,係口腔入面一粒粒咁爆發去感受佢的醬油甜同咸味,好爽!
足足超過20片嘅赤海膽鋪滿係醋飯上面,中間加左少少wasabi去中和海膽嘅甜味同膩度。不過20幾片嘅海膽帶來嘅甜味真係太強,連牡丹蝦嘅甜味都被比下去😱😱所以小心食到你會覺得太膩🙈
我少少貪心,將5-6片嘅海膽放開係個匙羹上面,再一啖將佢食晒落肚。赤海膽口感較硬身,甜味較濃烈,真係超感動啊
食到最後,飲番碗魚湯清一清個口腔,減低番海膽的膩感先。
和手做手卷好似都係第一次,比起平時吞拿魚的手卷當然更加重油份,真係一個滿足的Ending!
噴左少許威士忌係蜜瓜上面,食落更加甜!
2018-08-11
慶祝紀念
生日
2018-08-12 246 瀏覽
鮨文都算係元朗區第一間開既Omakase唔算難搵, 但行過都幾容易會miss左佢至於點解係網紅Omakase, 係因為入面既燈光同裝修都好岩影相普通用手機影, 不論係人同食物都變成大師級作品, 所以成日都係網上見到佢!餐牌當然唔會寫定有咩食, 因為每日用既食材都唔同同師傅傾下計先知, 就算係同一日, 黃埔分店同元朗店既menu都會唔同因為係傅博話事用咩食材!前菜係茶碗蒸有好香既黑松露味, 仲有元貝, 松茸同金萡做裝飾蜜柑鯛配岩鹽話有橙味就太誇張, 不過都幾甜都幾腍右邊係深海池魚, 食落去係爽甜而且油份比較重左邊係油甘魚配醬油, 經過炭火網燒, 聞落去好香!北海毛蟹, 上面既係蟹膏, 撈埋一齊再沾醋食, 可以無咁膩, 但又唔會搶左蟹既鮮味!水章魚配紫蘇葉既花同梅醬分別係章魚既腳同吸管, 食落去係爽脆, 梅醬好開胃用稻草煙燻過既血鰹上面有芽蔥, 日本蔥, 比較濃味大拖羅同赤身, 中間包住紫蘇葉龍蝦天婦羅配炸露荀同芋頭芡係用龍蝦殼同腐皮整既新鮮帆立貝點解要特別講係新鮮既帆立貝, 因為佢望落同平時既好唔同最初我都仲好疑惑自己有無聽錯原來要新鮮帆立貝先會見到上面一梳梳既纖維太刀魚配梅醬同芽蔥赤睦
鮨文都算係元朗區第一間開既Omakase
係因為入面既燈光同裝修都好岩影相
普通用手機影, 不論係人同食物都變成大師級作品,
所以成日都係網上見到佢!
餐牌當然唔會寫定有咩食, 因為每日用既食材都唔同
因為係傅博話事用咩食材!
前菜係茶碗蒸
有好香既黑松露味, 仲有元貝, 松茸同金萡做裝飾

蜜柑鯛配岩鹽
話有橙味就太誇張, 不過都幾甜都幾腍

右邊係深海池魚, 食落去係爽甜而且油份比較重
左邊係油甘魚配醬油, 經過炭火網燒, 聞落去好香!

北海毛蟹, 上面既係蟹膏, 撈埋一齊再沾醋食,
可以無咁膩, 但又唔會搶左蟹既鮮味!

水章魚配紫蘇葉既花同梅醬
分別係章魚既腳同吸管, 食落去係爽脆, 梅醬好開胃

用稻草煙燻過既血鰹
上面有芽蔥, 日本蔥, 比較濃味
大拖羅同赤身, 中間包住紫蘇葉

龍蝦天婦羅配炸露荀同芋頭
芡係用龍蝦殼同腐皮整既

新鮮帆立貝
點解要特別講係新鮮既帆立貝, 因為佢望落同平時既好唔同
最初我都仲好疑惑自己有無聽錯
原來要新鮮帆立貝先會見到上面一梳梳既纖維
太刀魚配梅醬同芽蔥
赤睦魚
深海魚所以比較肥同腍
沖繩石垣貝
係男朋友最喜愛既貝類
食落真係又甜又爽身!
池魚
其實好鍾意一路食一路聽師傅傾下計, 就會覺得好新奇
師傅話呢條魚係人手釣上黎, 無出血, 所以會更甜
醬油三文魚子
當然唔少呢到最搶鏡既海膽杯
真係滿滿舖滿左, 食落真係海膽多過飯!

最後就係和牛手卷!
2018-08-06
2018-08-12 271 瀏覽
薄有名氣的鮨文雖然已經衝出元朗,除左喺黃埔開分店外,去到深圳福田都有分店。今晚我同朋友還是去元朗總店,喜歡那種有「隱世小店」嘅感覺,店子雖小,服侍周到。茶碗蒸面層有黑松露金泊嘅蒸蛋,蛋香滑又有黑松露嘅芳香,裡面有元貝帶出嘅鮮甜、又有本菇嘅菇香味,簡單的蒸蛋卻帶著不同的香味,清新而順喉,好精彩的一個前菜鰈魚刺身撒上了海鹽和柚子皮,炎炎夏日先來清新的白魚刺身作開始,少少海鹽帶出清淡新鮮嘅魚味,青柚子皮帶出清新爽甜的滋味來自北海道廣田嘅生蠔,蠔身較修長,加點蒜蓉同蔥,食落蠔身較滑,海水味濃、蠔味重及餘味亦較長北海道毛蟹肉蟹膏,一絲絲蟹肉肉質細膩、蟹膏甘甜,再蘸點土佐醋及菊花花瓣帶出鮮甜清新稍為網燒過的鹿兒島勘八,加點芥末、肉質鮮嫩肥美、燒過後迫出的魚油味更香更重深海池魚夾著芽蔥,肉質爽口鮮甜、芽蔥香口清新鰹魚加點白蔥薑芽芝麻,煙燻過的鰹魚混合了其他配料後,鰹魚味濃郁突出兼香口,口腔充斥了蔥香味和煙燻味,富含一點氨基酸的鮮味呢片肥美的大拖羅,是近魚鮫位置最肥美嘅部份,眼見魚脂均勻呈現粉紅色,蘸少少海鹽芥末,好鬆軟入口即溶,超級美味呀師傅喺度炙燒緊一片拖羅炙燒過的拖羅,魚脂肪筋位較明顯,炙燒過的
茶碗蒸
深海池魚夾著芽蔥,肉質爽口鮮甜、芽蔥香口清新

師傅喺度炙燒緊一片拖羅

炙燒過的拖羅,魚脂肪筋位較明顯,炙燒過的魚油味更香口,面頭加點紫蘇葉和芝麻,夾住紫菜食,油脂香超級香口肥美惹味

宮崎縣華味鳥,用上90日嘅華味鳥做的炸雞,皮脆肉質鮮嫩多汁
配上洋蔥昆布汁鮮甜惹味

長尾濱鯛壽司配上梅醬、紫蘇葉、芝麻,魚質本身好清甜再配合埋個梅子醬酸酸的好清新,鮮甜滋味

網燒伊佐目,質地柔軟鮮味油脂香

師傅拍一拍呢塊北海道北寄貝,新鮮的北寄貝顏色略帶紫色的拍後好爽口好鮮甜,同平時食開的北寄貝截然不同

用醬油醃漬一個鐘的金目鯛,肉質比較煙韌,漬過的魚,味道較濃較香口

大分縣手釣池魚,蘸上了薑蔥,減少點池魚嘅鯹味,但魚味濃郁

自家醃製嘅三文魚子壽司,帶點酒香味少少鹹度,入口甘香

終於到全晚最期待嘅海膽杯啦,排滿晒嘅北海道網田嘅赤海膽,口感creamy細滑,味道濃郁甘甜

好戲在後頭,全晚最矜貴的白海膽,入口即溶,超級甘甜,放在口腔充斥住有濃郁的奶油味,獨有的奶油味係其他海膽不能比較的,難怪咁矜貴啦,留在口腔嘅餘韻也較長。
用白魚餚制3-4個鐘嘅魚湯,味道濃郁鮮甜,作為今晚最後一道菜,夠晒完滿。

噴點威士忌的靜岡蜜瓜,清甜多汁再配上點點酒香,又幾特別喎,甜得嚟帶點甘。
2018-06-04
2018-08-11 417 瀏覽
幾個朋友想黎元朗食鮨文好耐了,咁我就幫手book枱,鋪內全部都係bar枱,坐係廚師面前,不似有啲店係會有order枱,廚師續件做好叫我地盡量用手食,同盡快去食,好好味呀我地叫左十件既set都好夠飽了,下次會再試下其他
1K
2018-08-09 261 瀏覽
這裡嘅質素絕對係可以比美在日本食嘅高級日本料理嘅感覺,而且每道菜都係師傅即時在食客面前處理,感覺就好似身在日本嘅感覺!餐廳地方不算太大,食客嘅位置都係圍繞住張吧枱座,就係呢個設置所以師傅同食客就係咁有互動,食客可以欣賞到師傅嘅廚藝之餘,師傅亦可按客人嘅速度調節下一道菜嘅時間,以最新鮮為目標!入內座下後先有店員奉上熱茶及消毒了嘅熱毛巾,飲啖茶濕潤一下個口同抹一抺手,為今晚整理一下!而今晚就係食Omakase,這裡嘅特色之一,一切由師傅用最新鮮嘅食材為客人準備,所以就算你來過都未必會食回同一樣,每腐都會有驚喜!而個餐就包括前菜,季節魚刺身同貝類刺身六點,壽司五貫,本日之一品和食,雲丹盛,手卷,湯及果物。先來前菜茶碗蒸,裡面有薄薄金箔,蛋香嫩滑,而且用料十足,真係令人食慾大增。 而同時間就見到師傅準備下一道菜,而在吧枱旁邊上放了爽口蘿蔔漬物,同淮山刺激一下味蕾!而緊接住嘅就係先來嘅六點刺身,師傅手勢純熟地將新鮮嘅金線鯛刺身送上,肉質彈牙,加埋自家製嘅醬汁入口感覺更加清新,在口中慢慢咬時個魚味更出!而另一件就係利用了由九洲直送嘅太刀魚做成嘅天婦羅,再加上北海道嘅馬糞海膽而做成嘅刺身配搭,太刀魚

而緊接住嘅就係先來嘅六點刺身,師傅手勢純熟地將新鮮嘅金線鯛刺身送上,肉質彈牙,加埋自家製嘅醬汁入口感覺更加清新,在口中慢慢咬時個魚味更出!而另一件就係利用了由九洲直送嘅太刀魚做成嘅天婦羅,再加上北海道嘅馬糞海膽而做成嘅刺身配搭,太刀魚夠晒鮮味重要係啖啖肉入口食得分外滿足,加埋以天婦羅嘅食法取代刺身真係再進一步帶出魚肉鮮香,而為了增加味蕾嘅感覺,上面嘅北海道海膽質感軟滑,味道鮮甜濃郁,一冷一暖嘅刺激,加埋在口中混合一起時真係分外美味!

當差不多完成時,師傅已經開始準備下一份刺身
有池魚配上芽蔥,師傅用上了呢個配搭係因為本身魚味較濃,所以配上芽蔥中和了本身魚嘅腥味,而魚身肉質就夠晒嫩滑!

平政魚就先燒一燒,未入口就已經嗅到好香,入口時除了味香外,肉質亦好有彈性,魚味濃郁!

再出現就係利用北海道毛蟹,拆肉再配埋佢嘅蟹膏 刺身,賣相已經好精緻,食時再配埋個自家製造嘅醋食,蟹肉更加鮮味,而蟹膏亦好鮮味濃郁,但食完不會覺得油膩!

跟住就係廣田真蠔,新鮮大隻夠晒飽滿,配上高湯浸住,入口時外實內軟夠晒蠔味而且重好creamy!

再來鰹魚,用了煙燻嘅方法處理,本身鰹魚嘅魚味較重,配上日本洋蔥入口,味道更清新而肉質都爽口!

刺身最後就係大拖羅,用脆口嘅紫菜卷住件大拖羅入口,更加增加口感,而入口即溶充滿油份,而大拖羅與紫菜之間有片紫蘇葉中和食後嘅油膩感覺!

刺身完了後就先上本日之一品,用了彈牙爽口嘅龍蝦肉,天婦羅嘅蘆筍、芋頭,而個汁就用龍蝦餚出來,所以味道夠晒味道!

之後就先上個沖繩海草,味道軟滑軟熟,帶點酸甜夠晒醒胃!

而吃壽司時,師傅一做完就會即時交到客人手中入口,第一件就係用白蝦做成,用了少少海鹽在白蝦上,加上了橘子汁入口,口感帶黏口,而加上飯身用了赤醋飯所以會帶點酸甜嘅感覺!

第二件壽司就係用了淡路島嘅活赤貝,入口爽口甜身好有口感!

第三件就係赤鯥魚,入口肉質軟滑多汁甘甜,而師傅將之網燒後嘅魚脂更香!

第四件島根懸中吞羅,味道則較清甜,入口依然都有只溶係口嘅幸福感覺!

第五件係用大分縣直送嘅池魚,每條池魚都係利用垂釣嘅方法釣上來,令魚肉咸少淤血出現,入口魚味濃郁鮮味,入口即化!

第六件醬油漬三文魚籽,粒粒魚籽晶凝通透,入口時夠晒口感,在口中爆開時就夠晒鮮味!

完了壽司後,就係呢到最出名嘅雲丹盛出現,見到師傅取出嘅海膽感覺已經好開心,因為用上北海道赤海膽,將赤海膽鋪滿了整個碗,差不多用上了大半板海膽先可以做到呢個效果,而最後上面再加多隻甜蝦,嘩真係望主都已經覺得超正!當然入口時啖啖海膽嘅感覺,真係超正!海膽味道鮮甜,口感幼滑,而隻甜蝦亦夠鮮甜美味!呢個真係要慢慢品嘗!與飯一齊食又係另一種感覺!

當完美品嘗完雲丹盛後接住就係件手卷,師傅即時將火炙後嘅右口魚(鮫鰈)放在飯上,再卷成手卷交到手上,入口時嘅口感較晒肥美!

跟住上埋個魚湯,味道鮮甜,帶點魚香!

最後嘅果物就係靜岡縣嘅密瓜,並加上加威士忌,蜜瓜肉多汁香甜,還有陣陳威士忌香氣,加埋山形縣嘅桃,桃肉都係鮮甜多汁!

完全滿意,這裡絕對係可以享受到最優質嘅食材,同埋欣賞到師傅嘅精湛廚藝,完全係多重享受!
$1980 (晚餐)
2018-08-08 198 瀏覽
晚餐就只有一款1800/set 晚餐師傅會先問大家有冇食物敏感同唔食既食物我舉手 走wasabiiii先黎金箔燉蛋 蠔好滑無腥味刺身名就唔記得,但好新鮮呢個要沾醬先有味蟹醬好正乙每件壽司都係有師傅親手握,師傅仲建議要用手食食咗好多唔知叫咩名嘅魚 全部都好鮮到最後海膽杯出場!打卡影相一定要簡!如果唔揀海膽杯,可以揀兩件海膽,其中一件海膽壽司,師傅話係拍賣海膽,北海道出產右邊就係拍賣海膽一板4000蚊架師傅話食質素嘅話就揀兩件海膽壽司最後水果仲有日本水蜜桃同蜜瓜!
晚餐就只有一款1800/set 晚餐

師傅會先問大家有冇食物敏感同唔食既食物

我舉手 走wasabiiii

先黎金箔燉蛋

蠔好滑無腥味

刺身名就唔記得,但好新鮮
呢個要沾醬先有味

蟹醬好正

每件壽司都係有師傅親手握,師傅仲建議要用手食
食咗好多唔知叫咩名嘅魚 全部都好鮮

到最後海膽杯出場!打卡影相一定要簡!
北海道出產

右邊就係拍賣海膽
一板4000蚊架師傅話

食質素嘅話就揀兩件海膽壽司

最後水果仲有日本水蜜桃同蜜瓜!
2018-08-04 193 瀏覽
同好朋友今晚來到鮨文! 正正!食到飽飽。係有一款好似吾新鮮!清酒定價合理!食物水準比80分啦! 一定要試一次! 但下次可以再試第二間omakase ! 個海膽杯超大超多海膽以量取勝
日本
2018-07-27 255 瀏覽
依家越來越多人鍾意入元朗搵食,食在元朗真係好不簡單。好朋友喺元朗地膽,自從佢請我食過一次 sushi man 之後,我對這一間隱世高級日本料理店從此念念不忘。好希望每年都可以嚟呢度慶祝一次紀念日,餐廳位於公園仔對面,街口轉角處,和式木門,地方雖小五臟俱全。兩邊都是吧枱設計,食客可以一邊品嚐美食,一邊欣賞師傅精湛的廚藝!招呼我們的店員懂日文的,剛坐下即見她用日文跟師傅溝通協調,然後便看到師傅準備當天飛機運到的新鮮刺身和食材,手法純熟而且有一對巧手。專注 Omakase 廚師發辦,我覺得係品嘗日本料理的最高境界。每天嚴選新鮮到港的優質食材,有部份仲係十分稀有,味蕾享受。當晚計價錢 $1800 /位 也是值得的。首先來一客 茶碗蒸。第一眼就見到鋪滿了食用金箔,加上黑松露的香氣,矜貴非凡。入口蛋味香濃而且嫩滑,為今晚的Omakase 揭開序幕。然後就係師傅精心炮製嘅金線鯛刺身,每片晶瑩剔透,喺日本都算係一種高級食材。旁邊仲有九州。 太刀魚天婦羅,上面放着北海道馬糞海膽,口感豐富。就連半碟的准山漬物也是日本直送的。師傅見我哋食完之後就會放上另一款刺身,網燒深海池魚,深海魚本身油份已經高,火炙過後

師傅見我哋食完之後就會放上另一款刺身,網燒深海池魚,深海魚本身油份已經高,火炙過後,魚油既甘香更加突出! 平靖魚肉質比較爽口,加上少許柚子和日本香蔥,用料新鮮而且味道鮮甜。

我很喜歡食蟹,尤其是這一款北海道毛蟹,師傅親手將毛蟹拆肉,我們當食客的非常幸福,每一口都是蟹肉的鮮味,啖啖肉之餘伴以濃醇的蟹膏,肉汁豐腴。配合埋自家製的醋一齊食,令人再三回味。

然後到老公很喜歡的廣田珍蠔,師傅話用慢煮方式保住鮮味,時令肥美,我都係第一次食慢煮蠔,以梅醬點綴,蠔身掛滿高湯,口感爽帶點硬身,食落其實好creamy 好誘惑,好味到連汁都飲埋。

鹿兒島血鰹魚,如果我冇聽錯嘅話,係用稻草煙燻外皮至微脆,果然香氣撲鼻,肉質通透,日本洋蔥多咬幾好會食到鮮甜嘅味道。

大拖羅刺身,一出場已經光澤誘人,肥美細緻,口腔留下陣陣甘香味道!配紫菜和紫蘇葉,入口完全沒有油膩感覺。

龍蝦天婦羅,蘆筍、芋頭。非常惹味!

水雲。沖繩水藻類,中和油膩感,清新味蕾。

跟住就輪到食壽司啦!新瀉縣嘅米比較彈牙加埋赤醋,口味更豐富。白蝦白蝦 是功夫之作,眼見有好多隻小白蝦,加少許青檸汁,鮮味無比。

活赤貝來自淡路島,新鮮度高,我見到師傅拍打咗去幾下好似幫佢做運動咁,然後佢就展翅高飛咁嘅樣啊!肉質爽中帶甜!

赤鯥魚充滿油脂,口感滑身,味道豐富,吃得到一點檀香味。

島根縣的中拖羅,口感柔軟而且有豐富的魚油香味!

深海池魚,師傅說係用人手釣的,好矜貴。

醬油漬三文魚子壽司,師傅說持家醃了三天的三文魚子精華啊。入口略帶酒的甜味,好特別的風味。

終於到今晚嘅主角出場,我們期待已久的北海道海胆杯,我見師傅足足用咗半板赤海胆,淨係呢個杯都價值連成。最頂有大蝦刺身,即時淪為配角。鋪滿厚厚的海膽,入口即溶,非常creamy,甘香到不得了,老公係愛吃海膽的,他說回味無窮!

用鮮魚骨淆湯而成魚湯,香濃魚味勁滋潤。

右口魚邊手卷,小師傅馬上用火槍一炙,淡淡滋味。

最後以生果作完美句號,靜岡蜜瓜+山形桃,噴左幾下Whisky 識落更加滋味。
慶祝紀念
紀念日
  • Omakase 廚師發辦
2018-07-25 3310 瀏覽
今次經朋友介紹,去元朗盛名的"鮨文"嘗試人生第一次嘅Omakase,意即廚師發辦,即係對廚師嘅一份信任, 由廚師去挑選最優質及最時令嘅食材。我們準時六點半到達,店舖裝修簡樸,呈典型日式居酒屋風格。面積不大而中間有張吧抬可容納八至十人,再裡面就有兩張枱,而我們食Omakase當然坐吧枱係最合適不過。首先奉來茶碗蒸, 黑松露金箔蒸蛋, 賣相貴氣精緻, 濃郁的黑松露菌香味撲鼻而來, 蒸蛋非常滑溜,配合瑤柱香菇, 將一道平凡嘅料理變得不平凡。岩手縣廣田真蠔~ 新鮮大隻同飽滿,肉質爽脆帶海水味,蠔味重入口仲好creamy, 食一隻似乎有d唔夠喉,真係想再嚟多隻。😁左口魚同裙邊~左口魚魚身透白,肉質結實,魚油豐富,做刺身一流。 裙邊輕輕燒過, 油份更多, 入口更見濃郁甘香,魚味更濃。油甘魚刺身~魚腩位更是全魚最佳位置,油份極重, 肉厚滑嫩,除做刺身外,也適合用來燒,都一樣咁美味。非常吸睛的北海道毛蟹,金黃色蟹膏多到滿瀉,蟹肉飽滿鮮甜,配合蟹膏一齊食啖啖肉滋味無窮。池魚他他~表層鋪上金箔很精緻,而池魚加上蔥花,以減低魚的腥味,先用紫菜捲著切成細件的池魚吃,口感脆脆地幾特別,最後試下唔用紫菜淨食池魚,

黑松露金箔蒸蛋
岩手縣廣田真蠔

左口魚同裙邊

油甘魚刺身

北海道毛蟹
池魚他他~表層鋪上金箔很精緻,而池魚加上蔥花,以減低魚的腥味,先用紫菜捲著切成細件的池魚吃,口感脆脆地幾特別,最後試下唔用紫菜淨食池魚,魚的鮮味更為突出,值得推介。

池魚他他
左邊是中拖羅, 新鮮有光澤,油香四溢,入口即溶。右邊是燒大拖羅, 油脂
最豐富, 高溫燒過後變得更香入口仲好味。

拖羅
烤香魚~一道栩栩如生的懷石料理, 香魚肉質細嫩,味道鮮甜沒有腥味。

烤香魚
金目鯛壽司~ 微微炙過嘅金目鯛帶少許焦香味, 配合俄羅斯魚子醬, 有一種淡淡地嘅魚肉甜香 。

金目鯛壽司
沙甸魚壽司~ 魚油飽滿,脂肪非常豐富,師傅刻意放上薑蓉同蔥喺面去除腥味, 口感鮮味濃郁。

沙甸魚壽司
北寄貝壽司~師父拍打一下後肌肉收縮會更好食啲,味道超鮮甜爽口又彈牙, 真係好新鮮好美味 。

北寄貝壽司
牡丹蝦壽司,大大隻的牡丹蝦新鮮肥美,配合熟蝦膏鮮味更濃郁, 蝦肉甘甜爽滑, 係我嘅至愛 。

牡丹蝦壽司
海膽杯~ 期待已久嘅海膽杯終於出場,滿滿的金黃色海膽 ,上面襯托了牡丹蝦,賣相非常吸引, 海膽質感軟綿,味道鮮甜無比,簡直就係人間極品。
海膽杯
最後仲有靜岡蜜瓜,噴上Whisky,味道清甜多汁又有酒香,今次真係高質素又美味的晚餐。🍻
靜岡蜜瓜
牡丹蝦壽司
海膽杯
靜岡蜜瓜
2018-07-25 203 瀏覽
多謝好朋友今晩帶我來食元朗最出名嘅廚師發辦!未上第一道菜師傅已經為我哋準備了漬物淮山,非常爽滑,帶有點點wasabi 味,食小小清一清即刻開始今晚盛宴!第一道菜先來一客茶碗蒸,係帶有金箔嘅蜆肉蒸蛋,賣相矜貴,蒸蛋好嫩滑又有海鮮味。跟住就係六款刺身,有伊左目刺身,深海池魚等魚肉滑溜鮮甜,魚油味濃但又不太肥膩。仲有又黏又甜嘅白蝦,加左小許魚籽醬,多左份咸鮮味!仲有2片拖羅中間夾左1片赤身,炙過魚油香更突出,赤身魚香非常香!北海道真蠔,用慢煮方式更creamy,蠔味好突出!輕輕燒過嘅厚切大拖都好香魚油味。之後來個燒物,太刀魚,聽師傅講係人手逐條吊上黎,賣相幾可愛。再食完燒魚就食壽司啦,食左五款包括黑睦魚,池魚,北寄貝,太刀魚壽司,三文魚子壽司,非常新鮮, 仲有件好爽口好香嘅拖羅手捲!唔使怕唔夠飽,因為仲有大大個鮨文名物:海膽杯,用左大板赤海膽砌出黎,上面再加隻甜蝦,有外表又有內涵。食咗咁多生冷嘢師傅話要飲番個熱湯魚湯,個湯用左好多魚骨魚頭來煲,超特濃骨膠原,飲完皮膚都會變靚啲!最後的甜品都好精美,有個靚靚生果拼盤,分别有日本櫻桃,蜜瓜同桃,非常健康。呢餐真係食得精彩!
多謝好朋友今晩帶我來食元朗最出名嘅廚師發辦!

呢餐真係食得精彩!
2018-07-09
2018-07-23 2125 瀏覽
若不是好朋友帶我來,真的想不到在元朗舊區居然有這麼一間隱世高級日本料理私房菜。餐廳位於街口轉角處,裝修時尚。地方不太大,全是爐端燒弍的吧枱,為了方便客人可以欣賞廚師的精湛廚藝!我們剛坐下,即見廚師在準備新鮮運到的刺身食材,洗洗切切,起骨拆肉,手法靈巧,最後將一片片晶瑩剔透的刺身配上精緻的伴碟奉上,盡顯廚藝功架,真是大開眼界呢!Omakase,日語意謂廚師發辦,是品嘗日本料理的最高境界。大師傅會為你嚴選空運到港的稀有優質食材,務求以鮮味征服客人的味蕾。慢工出細貨,耐心等待也是值得的。價錢每人$1800,包括前菜,季節魚刺身,貝類刺身,漬物,和食,燒物,壽司及甜品。先來 "茶碗蒸" ~ 上面鋪了薄薄金箔盡顯矜貴,蛋香嫩滑,令人食慾大增,更加期待師傅精心炮製的Omakase。首先出場的是令人期待的時令刺身, 稍微加上岩鹽,令天然鹹味帶出刺身的天然鮮味。單看賣相已令我們食指大動,用上非常特別的鮫鲽魚,太刀魚,平静魚,血鰹魚及拖羅。刺身光澤誘人,肉質通透,用料非常新鮮,鮮甜十足 ! 首次品嚐這類特別刺身,鮮甜肥美,而且一點腥味都沒有。北海道鮫鲽魚(其中厚身係魚邊),師傅解釋同左口魚同科唔同種,味

價錢每人$1800,包括前菜,季節魚刺身,貝類刺身,漬物,和食,燒物,壽司甜品

北海道鮫鲽魚(其中厚身係魚邊),師傅解釋同左口魚同科唔同種,味道清鮮,配以自家製醬汁及沖繩苦瓜, 蘿蔔 ,份外美味!

太刀魚 ~ 伴以柚子胡椒,略帶辣味 + 平靜魚 ~ 柚子加日本香葱,口感豐富。

北海道毛蟹肉配特製海藻醋 ~ 師傅先將毛蟹以熟練手法將其拆肉,蟹肉鮮甜味美,香稔軟嫩,肉汁豐腴。再配以香滑濃味的蟹膏及自家製海藻醋,令人回味!

煙燻血鰹魚 ~ 外皮煙燻至黑色微脆, 香氣四溢,伴以日本洋蔥加薑花放在精緻綠碟上,增加整體效果。

岩手廣田真蠔 ~ 時令肥美,細緻綿化,吃後口腔還留下陣陣甘香餘韻!

嘩!師傅話要一口吃這肥美厚肉大拖羅, 鬆脆紫菜可以增加口感, 些少的紫蘇葉能中和肥腻感覺,真的想encore

京都出產香魚, 舊式燒魚法,連內藏一齊燒, 待師傅起骨後可食, 配料有蘿蔔蓉,檸檬及無花果,令本來不太喜歡吃魚的我也停不了口,吃個清光呢!

甜醋水滑( 海藻類) ~ 酸酸甜甜,是中場清膩之作,安排細心體貼。

輪到壽司隆重登場 ~ 壽司飯用新四米,較為黏身,師傅以巧手即場製作香軟鬆綿的壽司,全都清鮮甜美, 每一口都滋味滿分!

關西赤鯥魚(深海魚)壽司 ~ 網燒,油份較重

北海道活北寄貝壽司 ~ 非常新鮮,師傅輕輕拍打後魚肉還在郁動,肉質爽甜!

中拖羅壽司 ~ 跟大拖羅一樣的肥美

富山灣白蝦壽司 ~ 絕對是花功夫之作,由多隻小白蝦組合而成,加少許青檸汁,更鮮味!

鰺魚壽司 ~ 味道較濃及魚肉較乾身

醬油漬三文魚子壽司 ~ 醃了三天的三文魚子略帶酒味,風味獨特,非常惹味!

北海道海膽杯 ~ 嘩!全晚重頭之作,以爽滑大蝦刺身為裝飾,面層鋪滿厚厚的鮮海膽非常creamy, 入口即溶,下層是香軟黏飯,濃郁鮮味洋溢於口中,真的令人回味無窮!

魚湯: 用鮮魚骨淆湯而成,香濃魚味略帶薑味,補充骨膠原

吞拿魚手卷 (脊身) ~ 脆卜卜紫菜包裹住鮮甜肥美吞拿魚及彈牙黏飯,外脆内軟,令人難以抗拒!

甜品威士忌哈蜜瓜 ~ 哈蜜瓜被噴上威士忌後更覺清甜爽口,為味蕾帶來清新感覺 !

整個晚上在歡樂及互動氣氛下,不只食到罕有高級日本食材,還跟師傅邊吃邊講解食物, 收穫豐富。因為餐廳坐位有限,大家想試的話一定要預早book位,否則隨時望門興嘆!!!
2018-07-17
2018-07-20 1279 瀏覽
終於約到名星都會黎食既元朗壽司之神~鮨文地點好易揾,就係鐘聲球場後面,元朗住既就一定會知,門面簡單得黎好有日本既味道,去過日本食omakase既就會感受到!入到去,全體員工會好有禮貌同精神咁打招呼同歡迎你!專業!訂位時己說明食邊個餐,等師傅可以為你準備最好最當造既食材!上菜前,師傅準備有芥辣味既淮山伴碟,係香港少食到,係日本直接空運過黎。先上蜆肉蒸蛋,內有金萡,非常滑,而且好鮮味。伊左木刺身,皮炙燒過,用上醋調味再加上海藻,肉質滑目甜,燒過有香魚油味但加左醋所以不覺肥膩。網燒深海池魚,深海魚本身油份高,燒完後,魚油既甘香非常突出!平靖魚,爽口,白蝦加上俄羅斯魚籽醬 ,味道小小咸,有兩種口感同鮮味!中拖,中間夾左赤身,呢個係食過咁多次拖羅最好食既一次,赤身有口感得黎又有拖羅既重魚油味!北海道真蠔,慢煮,之前未試過,原來可以咁滑,連蠔汁都可以飲埋。厚切大拖,四邊輕輕燒過,魚油滴落葱,配上芥辣,成個口腔都係魚油,令人回味無窮京都特產,香魚,爽口。泰刀魚,牙帶魚,師傅話係專人逐條釣上黎,好少地方會有得食因為成本好高,可以見識一下。黑陸魚油份高,滑身,加左柚子,味道好清新。手吊池魚,鮮北寄貝,爽
終於約到名星都會黎食既元朗壽司之神~鮨文
入到去,全體員工會好有禮貌同精神咁打招呼同歡迎你!專業!
訂位時己說明食邊個餐,等師傅可以為你準備最好最當造既食材!
先上蜆肉蒸蛋,內有金萡,非常滑,而且好鮮味。
京都特產,香魚,爽口。
黑陸魚油份高,滑身,加左柚子,味道好清新。
手吊池魚,鮮北寄貝,爽口彈牙。
泰刀魚天婦羅,加左松露,香氣撲鼻。
自家醃沖繩苦瓜,酸酸甜甜。
三文魚子壽司,小小酒味,加左岩鹽,柚子,味道出奇地夾。
終於來到主角出場
海胆杯,半板赤海胆,淨係呢個杯都價值$400,海膽甘香,呢個真係正到不得了,愛吃海膽的人,你懂的!
碎拖羅手劵,用燒過既大拖魚油,加上拖羅蓉好邪惡!
最後來一碗用上大量魚來煲嘅特濃魚湯!清下口入面既油份。
甜點有和歌山櫻桃,靜岡蜜瓜同桃,又係正到一個點!
不鮮不食,不時不食,千多元可以吃到全部空運到港既新鮮食材,師傅亦會悉心安排食物先後次序,個人覺得係值得既!
$1980
$1980 (晚餐)