2023-11-04
今個月唯一好有印象既一餐飯當然非omakase所屬。鮨石地方唔大,大概有9個吧位左右。午餐晚餐都各有2個set,午餐價錢係$580/$980,晚餐係$1680/$1980 (最少2日前預訂)大部份食材都係北海道黎既,即開即食,睇住師傳係我地面前切魚,堅新鮮。我地當日食既係《神石》$1680/pp,好難得真係全部野食都好岩食。🍽️🍽️🍽️小食:✨富山灣炸白蝦,又香又脆,食唔停口先付:✨酒盗瀨尿蝦鮮甜、八爪魚吸盤脆口、長崎無花果同醃左既果茄好鮮甜、水雲酸甜清新。刺身:✨薄切地金目鯛,油脂分佈平均,魚味鮮甜濃郁,可捲住wasabi點豉油食。✨北海道粒貝,貝味重,爽脆sok sok 聲。可點青檸、鹽或豉油wasabi食。✨北海道天然海水海膽+北海道三文魚籽2樣都好鮮甜,三文魚籽唔咸唔腥。✨北海道野生鰤魚,油脂極重超肥美。一片配wasabi,另一片配柚子胡椒,食完個油脂香仲流係口到🤤冷し鉢:✨櫻煮八爪魚,未開舖師傅就開始煮,八爪魚口感腍得黎帶點彈牙。揚物:✨炸白子,外脆內超creamy!配紫蘇超香!燒物:✨香湘蟹燒賣配俄羅斯魚子醬。呢個岩曬季節,食落成口都係蟹鮮味。壽司:✨春子鯛,即係鯛魚BB,愈咬味
🍽️🍽️🍽️
小食:
✨富山灣炸白蝦,又香又脆,食唔停口
先付:
刺身:
✨北海道天然海水海膽+北海道三文魚籽
2樣都好鮮甜,三文魚籽唔咸唔腥。
冷し鉢:
揚物:
✨炸白子,外脆內超creamy!配紫蘇超香!
燒物:
壽司:
✨春子鯛,即係鯛魚BB,愈咬味道愈清甜。
✨池魚,脂肪比例適中,食落爽口。
✨鰝蝦,即係甜蝦同牡丹蝦既結合,又甜又彈牙。
✨中拖羅,魚油脂恰到好處,非常甘香。
✨秋刀魚,濃味得黎又唔會腥。
✨鯖魚卷,有陣陣炙燒香味,入邊包左漬物蘿蔔帶出脆脆口感,紫蘇可中和腥味。
✨赤身x燒拖羅,呢件係師傅extra送俾我地食既,本身我地個set無的。但師傅話好好食所以想我地都試下☺️佢叫呢個做生死戀,因為一件生一件熟😂有赤身既口感加拖羅既油脂,perfect match🤤
✨北海道海膽,呢個好應節,係萬聖節版👻
師傅好慷慨咁每人俾成堆海膽我地擺上手食,佢話用手既餘温可以令到海膽食落仲鮮甜,再撒上淡雪鹽,真係食完有幸福既感覺☺️
麵豉湯:
唔咸之餘仲帶少少甜。
甜品:
一啲都唔hea,有成三款!
北海道夕張蜜瓜同黑鑽柿都好清甜、培茶雪糕超香茶味。