2018-09-04 358 瀏覽
招牌醉凍雞翼味道令人十分驚喜,除了充滿麻辣刺激的味道之外,雞翼從外到內都有很重的花雕酒味,這個麻辣加酒香的組合,令人欲罷不能。雞翼被浸滿在充滿四川風味的香辣醬汁,實在是辣得令人噴火,但有令人忍不住一口接一口的吃。招牌錫紙貝殼粉絲我們選了原味的奇香湯底,粉絲用錫紙包着放在碗裏,當我們一打開錫紙,香味就隨之而來,裏面沙白非常多,而且每一隻沙白肉質肥美,沒有沙,這個粉絲不是麻辣味,每一口湯底都充滿着沙白的鮮甜,非常好吃。招牌津市牛肉粉這個牛肉粉又是另一道我非常欣賞的菜色,沒有了麻辣的濃重口味,只靠鮮味的湯底和彈牙的麵條,已經足以令人吃掉一碗。跟貝殼粉絲一樣,牛肉和配料依然是非常大方,只是相比起,我更加喜歡新奇有趣的貝殼粉絲。我還加多了三粒貢丸,吃完已經非常飽。
招牌醉凍雞翼

2018-08-24
5 分鐘 (堂食)
有次到朋友家附近一齊食晚飯,就來到新開店~鮮蒲, 原來這間是全港首間錫紙貝殼粉。 一進去,就嗅到濃濃的四川香料味,好想有得食。雖店地方不大,但裝潢具有小屋文青feel。* *這張落單用紙(點餐用紙)可以先勾選自己喜歡的食物及辣度。**涼拌小食【招牌醉凍雞翼】 四隻 $28 是單骨雞翼好方食用,雞皮爽滑,而肉嫩滑,酒香味濃,帶少辣。**【惹味豬肚絲及彈牙牛栢葉】 雙併 $36 豬肚是咬下彈牙口感,而爽口的牛栢葉嗦晒了辣汁,勁惹味。**麵食 主角來了【招牌錫紙貝貝殼粉絲】 $52辣度可選麻辣 +$1或清香辣+$2 是用錫紙包住食物。 錫紙包內充滿湯汁鮮味十足,香辣惹味。 內料有鮮甜沙白, 茶樹菇,木耳及生菜。 而粉絲索了湯的精華, 十分之正呢!**【招牌津市牛肉粉】 $52(惹味濃香湯底) 選了微辣大大碗見到都流口水。 這碗有好多牛腩,入口嚼勁,口感豐富,如腍一點更好味。 具香濃牛味湯底, 與煙韌米粉一齊食, 十分滋味!
有次到朋友家附近一齊食晚飯,就來到新開店~鮮蒲,
原來這間是全港首間錫紙貝殼粉。
一進去,就嗅到濃濃的四川香料味,好想有得食。
雖店地方不大,但裝潢具有小屋文青feel。
這張落單用紙(點餐用紙)
可以先勾選自己喜歡的食物及辣度。
涼拌小食

招牌醉凍雞翼四隻 $28
是單骨雞翼好方食用,雞皮爽滑,
而肉嫩滑,酒香味濃,帶少辣。
惹味豬肚絲及彈牙牛栢葉 雙併 $36
豬肚是咬下彈牙口感,
而爽口的牛栢葉嗦晒了辣汁,勁惹味。
麵食 主角來了
招牌錫紙貝貝殼粉絲 $52
辣度可選麻辣 +$1或清香辣+$2
是用錫紙包住食物。

錫紙包內充滿湯汁鮮味十足,香辣惹味。

內料有鮮甜沙白, 茶樹菇,木耳及生菜。

而粉絲索了湯的精華, 十分之正呢!
招牌津市牛肉粉 $52
(惹味濃香湯底) 選了微辣
大大碗見到都流口水。

這碗有好多牛腩,入口嚼勁,口感豐富,如腍一點更好味。

具香濃牛味湯底, 與煙韌米粉一齊食, 十分滋味!
2018-08-28 1764 瀏覽
呢間餐廳好值得推介大家去,材料豐富味道有水準同時價錢十分平民,只係位置有d隱世,位於紅磡廣場後面,留意返餐廳逢星期六休息,要去既就要一至五或者星期日去。招牌醉雞翼係凍食,聞落好香酒味,雞翼每隻都破開左做單骨,方便食用。酒味香濃不嗆,浸住的紅油有好微的辣,味道以香為主,連雞皮都浸透了醬汁的香味。老麻抄手的味道由酸,辣,麻組成,可以分別選擇大中小麻/辣,店員話紅油唔代表辣,所以都放心叫了中麻中辣。抄手不死辣,辣得黎好香,麻又唔會麻到嘴脣變孖潤腸,抄手皮薄餡靚肉嫩,餃皮仲好滑。 必叫之一的錫紙貝殼粉賣相好特別,辣度都可以揀。今次揀左清辣,姐係用青椒去製造辣味,湯底好清同時好夠鮮味,貝殼有差不多十一粒,而且新鮮無沙,加6或8蚊仲可以追加多款配料。粉絲滑而彈牙,唔易斷,整體份量好大好抵食。津市牛肉麵又係大大兜,湯底香濃,麵底爽滑彈牙同樣唔易斷,牛肉超唸超多汁,肉質鬆化同時唔爛,好有水準。追加的墨汁花枝丸彈牙又重花枝味,生菜吸左牛肉汁更加惹味。鴻福堂雪梨海底椰解渴之選,清甜消暑,大大支仲好襟飲。蘭香籽豆漿好香豆味,味道真係低糖,粒粒脆卜卜的蘭香籽更為豆漿增加多層口感。最後因為雞翼太好食,仲額外打包

鴻福堂雪梨海底椰解渴之選,清甜消暑,大大支仲好襟飲。

最後因為雞翼太好食,仲額外打包左一盒返屋企加餸,食咗咁多咁好食嘅嘢都係差不多$100一個人,性格比不是一般的高。
  • 招牌錫紙貝殼粉絲
  • 招牌津市牛肉粉
係小街中隱蔽的一角,要走幾步樓梯才真正見到餐廳入口,但依然阻不到食客的決心。整晚都食客不斷,似乎都是幕名而來。餐廳面積不大,簡單的裝修配上昏黃的燈光,讓人感覺很舒服。招牌錫紙貝殼粉絲($52)以錫紙包著所有麵條和配料,煮起後直接送上檯讓客人食用。麻辣最令人著迷的地方是味蕾及舌頭觸感的享受,味道要夠辣亦夠香,加上令舌頭發麻的感覺,讓人愈食愈享受。這個錫紙內的湯頭很濃很夠香,而且麻度亦剛好,不會麻到令人味覺遲緩。夠香濃的原因是因為湯底真的好足料,用上茶樹菇﹑木耳﹑冬菇﹑生菜和各種香料煮成,而且還有大量沙白,令味道更鮮甜。我選擇了沙河粉,咬落偏爽口,跟香濃的湯底好搭。肥腸湯麵($48)加墨汁花枝丸和鱈場蟹爪棒(各加$8)而寶寶點的肥腸湯麵除了肥腸和配料外,本身好豐富,有大量肉碎和炸黃豆,所以湯底質感比較厚身,味濃郁。麵是粗麵,食落帶點韌有咬口。肥腸好乾淨,而且煮得很軟淋,味道好香。而鱈場蟹爪棒又真的很抵食,加埋彈牙的墨汁花枝丸,實在無得彈。手拍青瓜拼滑木耳($28)各種小食都好吸引,便選擇了雙拼。帶點清香的麻油和香辣的調味,兩者都同樣爽口,讓人忍不住一直在食。招牌醉凍雞翼($28/4隻)很貼

餐廳面積不大,簡單的裝修配上昏黃的燈光,讓人感覺很舒服。

招牌錫紙貝殼粉絲($52)

以錫紙包著所有麵條和配料,煮起後直接送上檯讓客人食用。

我選擇了沙河粉,咬落偏爽口,跟香濃的湯底好搭。

肥腸湯麵($48)加墨汁花枝丸和鱈場蟹爪棒(各加$8)

麵是粗麵,食落帶點韌有咬口。

手拍青瓜拼滑木耳($28)

招牌醉凍雞翼($28/4隻)

很貼心地將雞翼分邊,單骨的更方便客人進食。食落好清香酒味,醃到就連肉都好入味。值得一試。
好味就係甘簡單-鮮蒲Simple👍🏻好少去紅磡食野 有野食嘅地方距離地鐵較遠🙈之前見網上有人介紹鮮蒲 食辣野🌶作為麻辣控嘅我 點可以唔試下🧐呢到嘅裝修比較似台式cafe 有好多乾花真係估唔到佢係一間麻辣小店呀睇過menu價錢唔算貴 所以我同朋友不停瘋狂落單🙈招牌錫紙貝殼粉絲 $52呢個上枱嘅時候用錫紙包住 一打開香味四溢😍有好多沙白 仲有茶樹菇 木耳等等嗌左少辣 粉絲索唒辣湯 正呀💓沙白 大隻無沙 新鮮爽口 $52 好抵食呀肥腸熱拌麵 $48呢個嗌左原味 超級好食‼️好香麻醬味 麵係粗身嘅 所以好掛汁👍🏻醬汁好味 又開胃☺️肥腸好正 煙韌🤩加十蚊 有個青瓜食 好抵呀👍🏻招牌醉雞翼 $28 (四隻)必叫之選‼️ 呢到嘅醉雞翼 係我食過最好食最入味嘅😍雞翼幫你剪開左 係單骨雞翼 特別入味呀🤤酒味香濃 想連汁都打包埋💓彈牙牛栢葉 $32牛栢葉果然爽口 又掛汁力強惹味豬肚絲 配 爽滑木耳 $36本身想叫全份豬肚 店員同我地講得返半份所以就配左木耳 醬汁同牛栢葉嘅差不多 同樣好食😉 老麻抄手 $42 (十二隻)紅卜卜一大碗 抄手大大隻架🙈餡料係豬肉 所以都幾飽肚味道好嘅 但起甘多樣食物黎講未算凸岀😉食
好味就係甘簡單-鮮蒲Simple👍🏻

肥腸好正 煙韌🤩
青瓜

加十蚊 有個青瓜食 好抵呀👍🏻

招牌醉雞翼

招牌醉雞翼 $28 (四隻)
必叫之選‼️ 呢到嘅醉雞翼 係我食過最好食最入味嘅😍

本身想叫全份豬肚 店員同我地講得返半份
所以就配左木耳
醬汁同牛栢葉嘅差不多 同樣好食😉

老麻抄手

老麻抄手 $42 (十二隻)
紅卜卜一大碗 抄手大大隻架🙈

招牌醉雞翼
彈牙牛栢葉
老麻抄手
2018-08-19 141 瀏覽
今日喺紅磡經過一間麵店,係食錫紙粉絲嘅。咁我就入咗去試下, 店內嘅環境裝修都唔錯,坐落去幾舒適。排骨湯麵 $45排骨大大粒,肉質都幾嫩滑,而且仲有一堆肉燥, 個湯底飲落去好濃肉燥味,個排骨面仲有一啲炸黃豆,食落去脆卜卜,口感好豐富!麵質係煙韌嗰一種,吸汁嘅能力都唔錯。招牌錫紙貝殼粉絲 $52呢個粉絲嘅配料有好多,有沙白,茶樹菇,木耳,生菜,魚旦等。 沙白無沙鮮甜,茶樹菇,木耳,生菜索唒d湯汁! 個湯底我揀咗微辣,食落去有少少刺激喉嚨嘅感覺,加上個粉絲吸曬湯汁,食落好濃味。爽滑木耳 $26木耳爽口彈牙,個汁有少少微辣,食落去好惹味。手拍青瓜 $26青瓜非常新鮮, 都幾濃蒜香味。 果然啲蔬菜新鮮就已經好好食。惹味豬肚絲  $34豬肚洗得好乾淨,完全冇豬臊味。佢既醬汁都係偏濃味,少少微辣,名副其實真係惹味豬肚絲。豆漿蘭香籽  +10好香香料味嘅豆漿,飲落去唔會過甜,甜度啱啱好,非常解渴。

排骨湯麵 $45

爽滑木耳 $26
木耳爽口彈牙,個汁有少少微辣,食落去好惹味。

手拍青瓜 $26

惹味豬肚絲  $34

豆漿蘭香籽  +10
好香香料味嘅豆漿,飲落去唔會過甜,甜度啱啱好,非常解渴。
2018-08-14
2018-08-19 915 瀏覽
肥妹仔我好鍾意紅磡呢一個地方,因為紅磡有好多小店有好嘢食,今日肥妹仔路過一間叫鮮蒲嘅麵食店,見到佢哋嘅餐牌上面寫住招牌錫紙粉絲。肥妹仔又未試過喎! 所以就入咗去試下啦。排骨湯麵 $45個排骨麵湯底好濃肉燥味好香,而且排骨嘅分量好多,啖啖都係肉!佢嘅特別之處除咗個湯好香肉燥味外,仲有一啲炸黃豆粒,脆卜卜,非常香口,食落去冇咁單調。招牌錫紙貝殼粉絲 $52呢個就係佢哋出名嘅粉絲,粉絲嘅配料有好多,有沙白,茶樹菇,木耳,生菜,魚旦等等。 沙白無沙,茶樹菇,木耳,生菜都好爽脆,幾清新! 肥妹仔嗌咗個微辣嘅湯底,食落去有少少刺激喉嚨嘅感覺,好過癮!粉絲索曬啲湯汁, 好入味。爽滑木耳 $26肥妹仔我好鍾意食木耳,因為聽聞木耳嘅營養好高,可以幫助減低血壓。木耳應該撈咗少少麻油同佢哋獨特嘅醬汁,食落去非常爽脆,一啲都唔油膩。手拍青瓜 $26青瓜非常新鮮,多汁同爽脆,好好食。惹味豬肚絲  $34肥妹仔我不嬲都唔抗拒食內藏,佢嘅豬肚絲醃得好入味,醬汁有少少微辣,豬肚絲嘅肉質就非常爽口但都幾厚身,而且都一啲都冇豬臊味 ,不錯。豆漿蘭香籽  +$10食咁多重口味嘅嘢又點可以唔叫番支嘢飲呢?呢個豆漿個味道好特別

排骨湯麵 $45

爽滑木耳 $26

手拍青瓜 $26
青瓜非常新鮮,多汁同爽脆,好好食。

惹味豬肚絲  $34

豆漿蘭香籽  +$10
食咁多重口味嘅嘢又點可以唔叫番支嘢飲呢?呢個豆漿個味道好特別,有一種香料嘅味。飲落去好香,比起一般豆漿冇咁單調。
2018-08-14
2018-08-18 123 瀏覽
天氣咁熱, 食下辣辣粉絲正丫呢到主打都係辣, d用具又好懷舊, 雞公碗, 加上用錫紙載住, 又可以保溫耐d, 又特別。我同家人又簡招牌錫紙貝殼粉絲($52)我就簡了清香辣, 清香辣用尖椒弄成, 所以比平時麻辣的更清新, 幾特別另外加了墨汁花枝丸(好彈牙, 有口感👍🏻)及雪場蟹爪棒湯內已包沙白,茶樹菇,木耳,生菜就算唔加配料,但但食已包括材料及粉絲, 已經十分飽😋另外, 因家人唔食辣, 店員都好好幫我地轉清湯, 加了雪場蟹爪棒及金菇清清地, 更顯得原汁原味👍🏻當然唔少得涼拌小食,爽口蓮藕及手拍青瓜 (雙拼)($32)好入味, 我個人覺得青瓜再可以辣d🤗
天氣咁熱, 食下辣辣粉絲正丫

我同家人又簡招牌錫紙貝殼粉絲($52)
另外加了墨汁花枝丸(好彈牙, 有口感👍🏻)及雪場蟹爪棒
湯內已包沙白,茶樹菇,木耳,生菜
就算唔加配料,但但食已包括材料及粉絲, 已經十分飽😋

另外, 因家人唔食辣, 店員都好好幫我地轉清湯,
加了雪場蟹爪棒及金菇
清清地, 更顯得原汁原味👍🏻

當然唔少得涼拌小食,
爽口蓮藕及手拍青瓜 (雙拼)($32)
好入味, 我個人覺得青瓜再可以辣d🤗

2018-08-17
2018-08-15 1072 瀏覽
大學同學約食飯,即刻推介去食大熱既貝殼粉絲🤩想食好耐,佢推介去佢之前食過依間,環境靚坐得舒服傾計聚舊一流 入餐廳之前門口有個小花園 入到去好有屋企既感覺每一個麵寫一張紙按照番自己既口味簡辣度、麻度、都可以亦唔辣;招牌錫紙貝殼粉絲$52 (特製奇香湯底)配料有沙白蜆、茶樹菇、木耳、生菜、綠豆粉絲+$6蒜香墨魚丸輕輕拉開錫紙就見到滿滿既湯,小心瀉因為湯都幾滿;蜆就係最底下,其實本來餸都幾多,但我又想試多幾款,我覺得2個月仔share再叫小食都夠飽 招牌津市牛肉粉$52(惹味濃香湯底)配料有秘製牛腩、生菜、湖南米粉+8鱈場蟹爪棒老麻炒手(麻辣 - 中辣中麻) $32/8粒我平時食開辣都覺得超辣,下次都係簡番小辣好了再簡左個雙拼小食牛栢葉+豬肚絲$36有少少微微酸同小小辣,味道好爽食完想再食,2款都好好食,必叫招牌凍雞翼$28 四隻睇落細細碗但餐廳將每隻雞翼拆成8條單骨雞翼方面食用,超細心同埋好老實我食過有D係寫住4隻雞翼就比4條單骨,咁其實得2隻雞翼,所以依到真係唔錯

招牌錫紙貝殼粉絲$52 (特製奇香湯底)
配料有沙白蜆、茶樹菇、木耳、生菜、綠豆粉絲+$6蒜香墨魚丸
招牌錫紙貝殼粉絲
招牌津市牛肉粉$52(惹味濃香湯底)
配料有秘製牛腩、生菜、湖南米粉+8鱈場蟹爪棒
老麻炒手(麻辣 - 中辣中麻) $32/8粒
我平時食開辣都覺得超辣,下次都係簡番小辣好了
老麻炒手

老麻炒手
雙拼小食牛栢葉+豬肚絲
招牌凍雞翼
2018-08-14 99 瀏覽
去完紅磡探完朋友, 係附近捐窿捐罅都搵到好食既小店雖然我地唔知係咩貝殼粉, 但見係招牌粉, 就不妨一試叫做錫紙貝殼粉, 係連錫紙包住上撕開錫紙後, 入面有粉絲, 沙白, 茶樹菇, 木耳, 生菜賣相本來唔太吸引, 不過佢個特製奇香湯底幾特別幾清香, 帶輕微辣沙白無沙, 食食下個錫紙都幾深, 沙白原來都有十幾隻茶樹菇既菇味好出, 唔知係咪因為錫紙而保留住菇既鮮味另一碗都係要招牌津市牛肉粉, 都係香港第一次見到有得食, 所以都想試下湯底紅紅地色, 只係要左小辣, 味道有D 似五香肉丁牛腩好腍好入味, 沙河粉比食開既河粉爽口D, 都幾好食手拍青瓜,清甜爽脆, 用黎做涼拌菜最啱, 加上酸辣醬汁, 好開胃招牌醉凍雞翼, 陣陣酒香, 而且將雞翼切半, 食得好方便飲品選擇唔算多, 得罐裝汽水或樽裝飲品
去完紅磡探完朋友, 係附近捐窿捐罅都搵到好食既小店

雖然我地唔知係咩貝殼粉, 但見係招牌粉, 就不妨一試
叫做錫紙貝殼粉, 係連錫紙包住上
撕開錫紙後, 入面有粉絲, 沙白, 茶樹菇, 木耳, 生菜
沙白無沙, 食食下個錫紙都幾深, 沙白原來都有十幾隻
茶樹菇既菇味好出, 唔知係咪因為錫紙而保留住菇既鮮味

湯底紅紅地色, 只係要左小辣, 味道有D 似五香肉丁
牛腩好腍好入味, 沙河粉比食開既河粉爽口D, 都幾好食

招牌醉凍雞翼, 陣陣酒香, 而且將雞翼切半, 食得好方便

飲品選擇唔算多, 得罐裝汽水或樽裝飲品
2018-08-11 96 瀏覽
今晚去左紅磡約朋友拎野,之後佢帶左我黎鮮蒲食DINNER~ 我地先一人一杯野飲!之後叫左2個小食,有雙拼既木耳、豬肚絲,爽口開胃,味道小辣,食落唔錯~另一個小食係醉雞翼,雞肉嫩滑,兼有酒香味。之後一人一個粉~ 黎呢度梗係要食最出名既錫紙貝殼粉絲 AND 津市牛肉粉啦 !聽朋友講係個貝殼粉係全港首創咖。先講招牌錫紙貝殼粉絲,它係用碗裝著錫紙包,由自己打開;一打開,就感到一股熱氣沖出,入面有好多材料,eg. 沙白、茶樹菇、木耳、生菜、綠豆、粉絲、etc. 我地要左小辣,蜆肉非常大粒肥美,仲好飽滿、鮮甜,湯底亦非常鮮甜,我地飲左好多啖~而個 津市牛肉粉,入面勁多牛腩,啖啖肉,食左大半碗已經有飽肚感,值得一提係個湯底味道好濃郁,正 !overall 一d 都唔貴, 每人less than $100, 又飽肚, 食完好滿足~
今晚去左紅磡約朋友拎野,之後佢帶左我黎鮮蒲食DINNER~
我地先一人一杯野飲!

之後叫左2個小食,
有雙拼既木耳、豬肚絲,爽口開胃,味道小辣,食落唔錯~
另一個小食係醉雞翼,雞肉嫩滑,兼有酒香味。

聽朋友講係個貝殼粉係全港首創咖。

先講招牌錫紙貝殼粉絲,它係用碗裝著錫紙包,由自己打開;

2018-08-10
2018-08-09 128 瀏覽
第一次聽到峴殼粉 都唔知道食緊咩野 見到門口個牌先發現 原來係錫紙貝殼粉絲將唔同既用料 擺哂d料入去 貝殼即係蜆肉鮮蒲位於崇志街內街 由何文田站行過去大約10分鐘 但一去到 個燈牌好大 好遠都睇到入面唔算大 但勝在有小店風味菜式亦簡單直接 有辣同唔辣 有沙蜆 又有茶樹菇 加上生菜 同埋粉絲 加7蚊仲可以加綠茶飲tim炒熱左既貝殼粉 用錫紙包好上盤一打開已經香味撲鼻 飲一啖 有點雞湯味 但又唔油膩 又有點甘甜味問左侍應 原來係雞湯同豬骨湯一齊煲既用料好精緻 煮得又入味 可惜今次太飽下次會黎食埋小食😍😍
第一次聽到峴殼粉 都唔知道食緊咩野

用料好精緻 煮得又入味 可惜今次太飽
下次會黎食埋小食😍😍
2018-08-01
2018-08-05 638 瀏覽
今日整定我有食神,行過路過紅磡呢條崇志街,發現呢間唔多起眼嘅餐廳,俾佢呢個招牌吸引左標榜係「全港首間錫紙貝殼粉絲」,反正自己未試過,雖然唔係好肚餓,心諗點都要試吓時間已經係下午三點鐘左右,但客人亦不少,睇嚟仲好似係熟客咁,個個食得津津有味牆上面介紹咗幾隻不同的粉類可供選擇,我決定試吓綠豆粉絲,因為粉絲係我嘅至愛首先試咗個小食,手拍青瓜和木耳雙併青瓜味道爽甜,帶強烈麻棘香味,一向對麻辣有強烈反應的我,耳背馬上冒汗,嗜棘的人就是喜歡這種感覺主角出場了,錫紙包裹着放在一個大碗內,賣相頗有趣,有點像拆禮物的心情打開之後,香氣隨之而來,把粉絲夾起,晶凝通透湯底的餡料亦不少,看見的有蟲草花,鮮蜆及蔥花、芫茜,難怪香味濃郁,實在令人一試難忘餐廳推介的解渴精選,特別是這個豆漿蘭香籽,有點豆漿的味道,而下面的一粒粒好像西米般的很有咬口,食得好過癮有時食嘢都好講緣份,今日呢間餐廳同我就真係屬於緣份的約定,第一次品嚐到這個獨特的錫紙貝殼粉絲,下次再有機會經過紅磡,都會再嚟幫襯

青瓜、木耳

首先試咗個小食,手拍青瓜和木耳雙併
招牌錫紙貝殼粉絲
打開之後,香氣隨之而來,把粉絲夾起,晶凝通透

豆香蘭香籽

豆香蘭香籽
2018-08-03 530 瀏覽
係紅磡小街揾食,食香港首間有錫紙粉絲既餐廳!有清湯、有麻辣,更有清香辣,惹味清淡都有齊!手拍青瓜酸辣汁,食嚟開胃一流!青瓜清新汁,添健康!招牌錫紙貝殼粉絲 沙白、茶樹菇、木耳、生菜、綠豆粉絲改了沙河粉,原味重鮮味。沙白比一般花甲大同厚,非常之鮮甜嫁!無沙係加加分!木耳好滑幾好,沙河粉係更滑仲要份量好足,重量過粉絲咁,但可能粉絲更吸味。肉食朋友另外加左蓮藕 香菇貢丸 香蔥魚棗 豬肉條 生菜同冬菇蓮藕係麻辣嫁,好脆口!蓮藕勁多,又唔可以話好辣,但滿滿辣油幾爽!好似食得好辣咁,扮扮辣喔!香蔥魚棗一條仔好味過豬肉條,哈哈!軟身又有蔥香在內,外是辣!另一個係香港首創既招牌津市牛肉粉秘製牛腩、生菜、湖南米粉改了綠豆粉絲、原味係包微辣,所以完全唔食辣既朋友要留意!綠豆粉絲果然好食吸味,份量勁多!食落好爽之外,係掛湯一流!秘製牛腩外型好似醬汁排骨肉咁,軟得嚟似五香牛肉咁既,仲有d八角味咁,不過不失。生菜好吸汁,好好味,但最中辣處!另外加左好多小菜,好餓嘛!木耳 金菇 魚片頭 墨汁花枝丸 蝦米魚皮餃同冬菇冬菇係小小的一堆。木耳好多,凍凍辣,微辣有d陳醋味好正!有芝麻更香d!蝦米魚皮餃好細粒,一口過!蝦肉

手拍青瓜
酸辣汁,食嚟開胃一流!青瓜清新汁,添健康!

招牌錫紙貝殼粉絲
沙白、茶樹菇、木耳、生菜、綠豆粉絲改了沙河粉,原味重鮮味。

另一個係香港首創既招牌津市牛肉粉

綠豆粉絲果然好食吸味,份量勁多!食落好爽之外,係掛湯一流!

生菜好吸汁,好好味,但最中辣處!

蝦米魚皮餃好細粒,一口過!蝦肉滿既,有d粉,點耐d湯會好d,唔係就清味!金菇都係,留最好多汁就最好!墨汁花枝丸既花枝係好明顯一小件,唔知係湯既關係定咩,佢比其他有汁!

淨錫紙沙白
全無沙是難得!沙白肉都點滿汁,嘻嘻!

好在早嚟食,等食物時有人約左枱6個!店面不大,有點擠!公雞碗好懷舊,音樂係外國歌,好得意!

環境有點文青風。
2018-08-02 86 瀏覽
全港首間直接當錫紙係煲放上爐上煮,名就夠長啦,我地睇下味道如何。先上桌的是切粒淹漬的手拍青瓜,因為一早切定浸住,所以不夠爽脆,但就入哂味,就咸咸甜甜的。醉雞翼,好微薄的酒香,有麻辣汁,但同樣好淡,雞皮爽,肉質就雪到好實。跟住招牌麻辣炒手,麻有,辣有點,咸味完全沒有也不要緊,因為炒手内諂應該夠味的。炒手的豬肉碎得很,調味也怪,配麻辣油還是不夠味也不對味。吃完一堆重味一點的,吃這個奇味香沙白就覺得很淡,多喝幾口才喝到茶樹菇的清香。湖南米粉爽滑,配清清的湯還不錯。沙白大小中等,鮮度也中等。大腸熱伴麵就濃香很多,有擔擔麵的麻醬香,帶小辣,麵條彈牙,大腸軟淋入味也不會太肥膩,還有大量肉燥和香酥黃豆,不錯的麵。