2023-11-07 162 瀏覽
沙田帝都酒店餐廳🍴改變左唔少,依家2+2餐廳岀左新餐單,全部都係新鮮食材!我好喜歡火焰龍蝦干邑濃湯 ,湯頭好濃郁,極度鮮味!火焰海鹽焗原條海鱸魚,用嘅係本地海花鱸魚🐟,再放入薑蔥、蒜 片、香草同檸檬片等去醃製,拆開封住喺魚上面嘅海鹽,聞到陣陣嘅香味,食落口魚肉嫩滑,唔會老身!甜品類就喜歡💕 意大利咖啡芝士朱古力,底部同上面嘅球狀 tiramisu 用咗手指餅、咖啡酒、濃縮咖啡同意大利軟芝士,係表面加啲朱古力粉,食落口甜而不你對於一向唔太好食朱古力🍫嘅我都食唔停口!

我好喜歡火焰龍蝦干邑濃湯 ,湯頭好濃郁,極度鮮味!

• 火焰海鹽焗原條海鱸魚
2023-10-19 130 瀏覽
2+2 Cafe 🍖凍海鮮拼盤:包括左生蠔,北海道帶子,虎蝦,南非鮑魚,波士頓龍蝦,每一樣海鮮都好新鮮😍澳洲M6和牛斧頭扒(1200克):仲大過我個頭😂中間嘅肉好嫩,好香嘅牛肉味🤩招牌烤原隻蒜香有機玉米雞:81日大嘅玉米雞,雞肉好嫩,雞皮好脆,好香嘅蒜香味,配埋醬汁,增加咗雞肉嘅味道🍗松葉蟹肉甘蝦海膽陪牛油果:生菜包埋蟹肉海膽牛油果同埋蝦,高級版本生菜包😍牛仔膝肉燴手製義大利寬條麵配燒牛骨髓:份量幾大~同埋好鍾意佢地寬條麵嘅口感,好彈牙😍配埋牛汁同埋牛骨髓好好食!魔幻球:魔幻球原來係Tiramisu!🤩好有神秘感🤤好濃咖啡味,甜道啱啱好🙌
2+2 Cafe 🍖

凍海鮮拼盤:

澳洲M6和牛斧頭扒(1200克):
仲大過我個頭😂中間嘅肉好嫩,好香嘅牛肉味🤩

招牌烤原隻蒜香有機玉米雞:

松葉蟹肉甘蝦海膽陪牛油果:
生菜包埋蟹肉海膽牛油果同埋蝦,高級版本生菜包😍

牛仔膝肉燴手製義大利寬條麵配燒牛骨髓:

魔幻球:
2023-10-17 112 瀏覽
生日飯試新嘢,由日式Yama轉左西式2+2cafe & bar,想講Yama結業好可惜,希望遲啲係酒店再重現。講返新餐廳先,裝修冇變,環境及服務令人舒服感覺,菜式同樣好食,只係bar枱位置比較嘈,但整體不影響。松葉蟹肉甘蝦海膽牛油果沙律用生菜包起來食,味道鮮甜清新,好醒胃,廚師已包好一個做樣本可以先打卡啊!但我手快快吃掉了!火焰龍蝦干邑濃湯龍蝦好鮮甜彈牙,味道好濃郁又夠熱,配上牛油麵包好好味。鮮番茄松葉蟹樱花蝦方形意大利麵又係一道鮮甜味美菜式,材料新鮮不用多講,番茄份量調得剛剛好,不會太乾入口滑滑的。拓牌烤原隻蒜香有機玉米雞飼養81天有機雞,肉質好鮮嫩,入口滑嘟嘟,但味道略嚴淡些,後來我跟侍應反映後,廚房即時調較一杯較濃郁嘅汁,味道立即提升返!果然有服務。意大利咖啡芝士朱古力最後來個打卡甜品,呢個一定要試,入口好滑不會過甜,食完咸野再食佢真係滿足哂!

松葉蟹肉甘蝦海膽牛油果沙律

火焰龍蝦干邑濃湯

龍蝦好鮮甜彈牙,味道好濃郁又夠熱,配上牛油麵包好好味。

鮮番茄松葉蟹樱花蝦方形意大利麵

拓牌烤原隻蒜香有機玉米雞

2023-10-13
慶祝紀念
生日
用餐優惠
優惠券
2023-10-16 122 瀏覽
今次同一班好朋友去咗沙田帝都酒店食一個五星級饗宴,淨係睇到佢哋擺盆都已經非常用心,無論係前菜煮食定還是係甜品,都做得非常精緻,味道梗係一流。⚜️凍海鮮拼盤佢入面係有六款海鮮,包括有北海道帶子,南非鮑魚,生蠔,波士頓龍蝦同埋虎蝦。 樣樣都係新鮮彈牙,佢仲俾咗好多份醬汁我哋可以選擇,帶出海鮮嘅鮮味。⚜️松葉蟹肉甘蝦海膽配牛油果佢呢個配搭係餐廳都好常見,但係佢嘅新穎之處就係佢睇落好似生菜包,自己可以選擇配料放落生菜度包住食,幾種海鮮配搭埋牛油果蓉生菜包住食落好有口感,外脆內軟,好有層次感。⚜️牛仔膝肉燴手製意大利寬條麵配燒牛骨髓就咁睇佢嘅巨型牛骨髓放喺闊條麵上邊就非常吸引,旁邊配有法包,配搭埋一齊食,牛骨髓味道超濃郁,食完個味道一直喺口腔徘徊。手製意大利寬條麵配搭埋肉醬口感一流。⚜️龍蝦干邑濃湯 (1/2新鮮龍蝦)佢呢個龍蝦湯絕對係用龍蝦殼海鮮熬製出嚟,龍蝦味好鮮,配搭埋少少忌廉超級香。⚜️黑松露泡沫野菌湯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻野菌湯上邊打咗一層泡沫,睇落就好似一舊雲咁,原來係用黑松露嘅泡沫打出嚟,所以特別香濃,湯入面仲有野菌嘅粒粒,飲落去又有啲口感。⚜️澳洲M6和牛斧頭扒 (1200克) 佢嘅和牛斧頭扒

⚜️凍海鮮拼盤

⚜️松葉蟹肉甘蝦海膽配牛油果

⚜️牛仔膝肉燴手製意大利寬條麵配燒牛骨髓

⚜️龍蝦干邑濃湯 (1/2新鮮龍蝦)

⚜️黑松露泡沫野菌湯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

⚜️澳洲M6和牛斧頭扒 (1200克)
佢嘅和牛斧頭扒真係超大,就咁一隻手真係舉唔起,佢嘅牛肉味道超濃郁,配搭埋佢特殊嘅醬汁,啖啖肉,好過癮。

⚜️招牌烤原隻蒜香有機玉米雞 (81日大)

呢隻雞係全晚我覺得最好食嘅,佢嘅雞肉真係好滑,食落去爆曬汁,而且佢嘅燒雞皮又係脆卜卜,真係外脆內軟,原來佢呢隻雞只係81日大,唔怪之得雞肉咁嫰滑啦,包你食過返尋味。

甜品方便佢有好多款式,每一個各有特色。

⚜️意大利咖啡芝士朱古力
呢一個甜品真係用嚟打卡一流,睇落就好似一個巨型嘅朱古力球,一打開蓋煙霧瀰漫,入面係tiramisu,好濃郁嘅咖啡味。

⚜️榛子軟糕
食落係榛子嘅味道,然後入面有啲Nuts,好有口感,非常軟熟。

⚜️朱古力心太軟配香草雪糕
心太軟配搭雪糕又係一流嘅選擇,一次落去裏面嘅朱古力流心流出嚟,再配搭埋冰凍嘅雪糕,大愛💗
2023-10-14 126 瀏覽
帝都酒店底有間相當高質嘅餐館,d嘢真係幾好食🌊凍海鮮拼盤-波士頓龍蝦 生蠔 南非鮑魚 北海道帶子 虎蝦-以冰盤上 龍蝦彈牙膏香 生蠔鮮甜帶海水味 鮑魚薄片有咬口 帶子切薄鮮甜 虎蝦大隻彈牙🦀🥑🦐松葉蟹肉甘蝦海膽配牛油果-將牛油果 蟹肉 海膽 甘蝦 放入生菜上 呢個生菜包相當鮮味 甜得嚟有唔同層次🐂牛仔膝肉燴手製意大利寬條麵配燒牛骨髓-牛仔膝拆肉燴手工寬條麵 肉份量多 可以將麵包裹膝肉 味道濃郁 而牛骨髓更加香 增加不少點綴🦞龍蝦干邑濃湯 (1/2新鮮龍蝦)-濃湯每啖都有強烈龍蝦香甜味 唔會有罐頭開出嚟果種苦澀味 仲有半隻拆好肉嘅龍蝦 鮮美彈牙🥩澳洲M6和牛斧頭扒 (1200克) -巨型斧頭扒伴上蒜頭及串茄 牛扒有炭火香味 肉嫩多汁 食一片已經好滿足 斧頭扒真係要一大班人先可以Enjoy到嘅美食🐓招牌烤原隻蒜香有機玉米雞 $468-呢隻81日大嘅玉米雞第一印象就係香味極之出色 入口之後香味更加出眾 再加上蒜香味令到呢隻皮脆肉嫩嘅雞再昇華 出色🍮榛子軟糕/ 朱古力心太軟配香草雪糕/魔幻球-榛子軟糕係外層布甸嘅口感 內層蛋糕 甜度高 榛子味好濃 好似食咗幾條繽紛樂入口-心太軟餅底好結實相當飽
帝都酒店底有間相當高質嘅餐館,d嘢真係幾好食

🌊凍海鮮拼盤
-波士頓龍蝦 生蠔 南非鮑魚 北海道帶子 虎蝦

🦀🥑🦐松葉蟹肉甘蝦海膽配牛油果

🐂牛仔膝肉燴手製意大利寬條麵配燒牛骨髓

🦞龍蝦干邑濃湯 (1/2新鮮龍蝦)

🥩澳洲M6和牛斧頭扒 (1200克)

🐓招牌烤原隻蒜香有機玉米雞 $468

🍮榛子軟糕/ 朱古力心太軟配香草雪糕/魔幻球

-心太軟餅底好結實相當飽肚 中間有少量流心朱古力 配雪糕食冰火二重奏

-魔幻球原來係意大利咖啡芝士朱古力 口感好軟 內有芝士味 外層為咖啡粉 甜度剛好

總括嚟講,擺盤相當有心思,味道好,值得推薦👍🏻
⭕做咗沙田友咁耐,從來都未食過帝都酒店😏今次就約左班好朋友一齊試下佢哋全新概念餐廳2+2 café & bar 😎用本地新鮮食材以繁複細緻既烹調手法, 打造五星級美食饗宴💓✨仲夏美食饗宴✨🔻凍海鮮拼盤 (新鮮波士頓龍蝦、新鮮生蠔、新鮮南非鮑魚、北海道帶子及虎蝦)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻每樣食材都非常新鮮,啖啖肉,一次過滿足曬你六個願望,食盡六款海鮮👍🏻😍北海道帶子 虎蝦 新鮮生蠔頂呱呱😎🔻松葉蟹肉甘蝦海膽配牛油果佢呢個做法呢好新穎,有少少似食緊生菜包嘅感覺✨又係會有菜 上面可以放松葉蟹肉 甘蝦 海膽 牛油果包住一齊食😎我覺得食材如果淨咁食就好鮮味嘅,但係個菜嘅菜青味少重,我覺得有少少cover咗本身食材嘅鮮味😹🔻牛仔膝肉燴手製意大利寬條麵配燒牛骨髓牛骨髓可以刮少少落去喺個法包上面一齊食,食起上嚟就冇咁膩👍🏻手製意大利寬條麵每一條都比較重澱粉,食起上嚟有少少係千層麵嘅感覺,仲有好多肉醬包圍住😎🔻龍蝦干邑濃湯 (1/2新鮮龍蝦)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻龍蝦味好鮮,好欣賞佢絕對唔係現成嗰啲龍蝦湯包煮出嚟嘅,飲幾多都唔會話好咸頸,調味剛剛好😍🔻黑松露泡沫野菌湯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻佢嘅湯做得好特別,

✨仲夏美食饗宴✨

🔻松葉蟹肉甘蝦海膽配牛油果

🔻牛仔膝肉燴手製意大利寬條麵配燒牛骨髓

🔻龍蝦干邑濃湯 (1/2新鮮龍蝦)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

🔻黑松露泡沫野菌湯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
佢嘅湯做得好特別,面頭係黑松露泡沫,依次係飲3d printing嘅立體咖啡,上面嗰個泡沫係可以動L,將野菌打溶咗煮成湯😏每一啖入口都有好多野菌粒🍄

🔻澳洲M6和牛斧頭扒 (1200克)
呢個絕對係其中一個重頭戲之一,澳洲M6和牛斧頭扒係頂級澳洲和牛🥩食起上嚟肉汁多 牛味極重🐄

🔻招牌烤原隻蒜香有機玉米雞 (81日大) (製作需時45分鐘) $468👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
呢個係另外一個重頭戲😹😹我都好鍾意食烤雞🍗極度極度推介大家一定要試,佢嘅雞雞爆曬汁,超級嫩滑,仲有佢個sauce完全係可以令到個雞味上埋天花板😎佢個雞仲一定記得要點汁,完全冇吹水,包你一試難忘嘅💓✨👍🏻

🔻意大利咖啡芝士朱古力/ 榛子軟糕/ 朱古力心太軟配香草雪糕
食到尾聲喇,當然要食埋甜品啦😎
意大利咖啡芝士朱古力
呢個超級打卡,拎出嚟開蓋已經係煙霧瀰漫😏👍🏻入面每一個好似麥提莎球咁樣,其實就係tiramisu😍✨睇得又食得💓

佢食落口好似榛子布丁咁樣🌰非常軟熟

朱古力心太軟配香草雪糕
心太軟個size都好大,兩個人share絕對冇問題,入面仲有朱古力流心🍫
2023-10-07 97 瀏覽
今晚自己一個人,決定試試帝都酒店2+2晚餐。先嚟杯cocktail,叫2+2 Signature,味道唔錯,略甜,入口都算清新。龍蝦干邑濃湯,龍蝦味香,夠濃,干邑味就淡淡的。主菜香草蒜茸焗紐西蘭羊鞍,5成熟,味香,肉質嫩且淋,回味無窮。最後甜品意大利咖啡芝士朱古力,一嚟就吞雲吐霧,打卡之選,朱古力波波味濃,Tiramisu亦好好味,好想食多一份。臨走問侍應隔離枱食嘅係乜,因為十分香,原來叫烤原隻蒜香有機玉米雞,下次一班人嚟時一定要試。
今晚自己一個人,決定試試帝都酒店2+2晚餐。

龍蝦干邑濃湯,龍蝦味香,夠濃,干邑味就淡淡的。

2+2 Signature
龍蝦干邑濃湯
香草蒜茸焗紐西蘭羊鞍
2023-10-07
龍蝦干邑濃湯
香草蒜茸焗紐西蘭羊鞍
意大利咖啡芝士朱古力
2+2 café & bar 耀目登場✨全新裝修全新主餐單👍🏻巧心炮製本地新鮮食材🍽️以繁複細緻的烹調手法💯打造五星美食體驗裝修高檔型格更設有酒吧枱、戶外雅座環境氣氛舒服~適合食飯慶祝🍾️聚會🎉適逢十月係Oktoberfest 慕尼黑啤酒節🍻餐廳即日起到10 月 3 日期間推出全新菜單🍽️烤香腸拼盆🐽燒德國鹹豬手配酸椰菜 🍔心煙燻燒烤豬柳芝士漢堡 🐖烤豬肋骨配菜絲沙律及香辣薯角 讓大家可以一嚐多款傳統德式🇩🇪美食更有精選Erdinger 小麥白/黑啤啤酒🍻主餐牌都好吸引💯食材新鮮、選料上選🍽️非常值得一試😊同家人品嚐左以下食物🍴食得開心又滿意。半打新鮮生蠔作為前菜~好Fresh 。伊比利亞牙橡果黑毛豬煙腿配赤肉蜜瓜🍈。鮮茄龍蝦汁意大利幼麵配波上頓龍蝦。新鮮龍蝦干邑濃湯。黑松露野菌湯。火焰海鹽焗原條海鱸魚。西班牙30日熟成頂級西冷。意大利咖啡芝士朱古力。朱古力心太軟配香草雪糕好推介大家到來 2+2 café & bar品嚐全新菜單🍽️🍴📍沙田白鶴汀街8號帝都酒店1樓@royalparkhotelhk @peony1006#royalparkhotel #2plus2cafeandbar
2+2 café & bar 耀目登場✨全新裝修
全新主餐單👍🏻巧心炮製本地新鮮食材🍽️
以繁複細緻的烹調手法💯打造五星美食體驗

裝修高檔型格更設有酒吧枱、戶外雅座
環境氣氛舒服~適合食飯慶祝🍾️聚會🎉

🍔心煙燻燒烤豬柳芝士漢堡
🐖烤豬肋骨配菜絲沙律及香辣薯角
讓大家可以一嚐多款傳統德式🇩🇪美食
更有精選Erdinger 小麥白/黑啤啤酒🍻

主餐牌都好吸引💯食材新鮮、
選料上選🍽️非常值得一試😊
同家人品嚐左以下食物🍴食得開心又滿意

。半打新鮮生蠔作為前菜~好Fresh
。伊比利亞牙橡果黑毛豬煙腿配赤肉蜜瓜🍈
。鮮茄龍蝦汁意大利幼麵配波上頓龍蝦
。新鮮龍蝦干邑濃湯

。黑松露野菌湯

。火焰海鹽焗原條海鱸魚

。西班牙30日熟成頂級西冷

。意大利咖啡芝士朱古力

。朱古力心太軟配香草雪糕

📍沙田白鶴汀街8號帝都酒店1樓

@royalparkhotelhk @peony1006
沙田帝都酒店 @royalparkhotelhk全新概念餐廳2+2 cafe & bar主打歐陸菜式嚴選本地新鮮食材🩷炮製出造五星級饗宴設有型格酒吧、私人宴會廳✨及戶外雅座不論聚餐抑或飲野睇波、睇傾都好適合🍷環境氣氛好好✔️食材新鮮💯整體體驗好好🦪新鮮生蠔半打~ 3款不同生蠔~口感豐富🐖 風乾24個月伊比利亞牙橡果黑毛豬煙腿🐽外觀鮮艷有光澤~入口帶油香配以赤肉蜜瓜、無花果~好味🦞鮮茄龍蝦汁意大利幼麵配波上頓龍蝦麵條🍝非常掛汁又彈牙配上爽口結實龍蝦肉配搭濃郁鮮茄醬🍅海鮮鮮味十足🦞龍蝦干邑濃湯用上了半隻新鮮龍蝦熬煮而成配以原隻新鮮蟹螯😆超濃郁又鮮味🥣黑松露野菌湯濃郁黑松露湯入口幼滑配加上表面泡沫✨口感層次豐富🐟火焰海鹽焗原條海鱸魚打卡一流💯✨ 職員會淋上橙酒作提鮮並有火焰效果🩷原條海鱸魚肉質鮮嫩鹹味適中🥩西班牙30日熟成頂級西冷(300克)牛扒煎到外脆內嫩多汁🥩口感細膩仲叫左兩款甜品🧀意大利咖啡芝士朱古力 🍫朱古力心太軟配香草雪糕適逢Oktoberfest 慕尼黑啤酒節餐廳即日起到10 月 3 日期間推出全新菜單- 烤香腸拼盆 (雞肉直布羅陀腸、巴伐利亞白香腸、紐倫堡香腸) 配薯仔暖沙律-
沙田帝都酒店 @royalparkhotelhk
全新概念餐廳2+2 cafe & bar主打歐陸菜式
嚴選本地新鮮食材🩷炮製出造五星級饗宴

設有型格酒吧、私人宴會廳✨及戶外雅座
不論聚餐抑或飲野睇波、睇傾都好適合🍷
環境氣氛好好✔️食材新鮮💯整體體驗好好

🦪新鮮生蠔半打~ 3款不同生蠔~口感豐富

🐖 風乾24個月伊比利亞牙橡果黑毛豬煙腿🐽
外觀鮮艷有光澤~入口帶油香配以赤肉蜜瓜、無花果~好味

🦞鮮茄龍蝦汁意大利幼麵配波上頓龍蝦

口感層次豐富

🐟火焰海鹽焗原條海鱸魚

打卡一流💯✨ 職員會淋上橙酒作提鮮並有
火焰效果🩷原條海鱸魚肉質鮮嫩鹹味適中

🥩西班牙30日熟成頂級西冷(300克)

牛扒煎到外脆內嫩多汁🥩口感細膩

有興趣快點來訂位😆 2+2 café & bar
📍沙田白鶴汀街8號帝都酒店1樓

@royalparkhotelhk
#Oyster #Iberico #Paleta #Ham
#Spaghettini #Lobster #Dry-aged #Striploin
#Lobster Bisque #SaltCrusted #Seabass #Flambé @peony1006
最近去了最新的樣貌2+2 Café & Bar 真的令人充滿期待,我們迫不及待地前去品味他們的美食,特別是他們家的招牌松露提拉米蘇。這次的用餐體驗真的讓人難以忘懷。從開胃的海鮮拼盤到手工製作的意大利面,再到精心烹調的整條鹽烤海鱸魚,每道菜都展現了極致的美味。然而,最讓人驚豔的要數他們的松露提拉米蘇甜點,它真的是這頓餐的完美收官。總之,我強烈推薦給所有美食愛好者,千萬別錯過這家餐廳!先送上令人垂涎欲滴的上海鮮拼盤,有波士頓龍蝦、生蠔、南非鮑魚、北海道帶子、虎蝦等各種海鮮,看著就讓人口水直流。更令人興奮的是,配以乾冰製造的雪霧效果簡直是社交平台打卡的絕佳選擇!再來2款cocktails 和Parma ham 作為前菜。我係湯迷,每次去西餐廳都揀龍蝦湯。佢地用新鮮波士頓龍蝦即叫即製,再加埋特製魚湯煮15分鐘,味道香濃,加埋焗過的龍蝦頭同赤米小蝦,層次更豐富。湯上枱前加燒熱干邑,完美地凸顯龍蝦鮮味,味道更出色。係湯迷嘅話,絕對唔可錯過呢碗龍蝦湯。鮮番茄松葉蟹櫻花蝦方形意大利麵 ($258) 非常特別,而且份量相當大,適合3-4人共享。主廚自家製的方形意大利麵更易吸收番茄和松葉蟹的風味,而且麵條

海鮮拼盤

Signature cocktail with Parma Ham

火焰龍蝦干邑濃湯 (1/2 隻新鮮龍蝦)

鮮番茄松葉蟹櫻花蝦方形意大利麵

鮮番茄松葉蟹櫻花蝦方形意大利麵 ($258) 非常特別,而且份量相當大,適合3-4人共享。主廚自家製的方形意大利麵更易吸收番茄和松葉蟹的風味,而且麵條彈牙有嚼勁,再配以本地有枝番茄和香煎櫻花蝦,味道豐富且清新,是夏天的絕佳選擇。
火焰海鹽焗原條海鱸魚
火焰海鹽焗原條海鱸魚 ($328)是當晚我最愛的其中之一,這道地中海特色菜以1公斤的本地海花鱸魚製作,並經過獨特的火焰效果烹調,魚肉質滑而嫩。
鹿兒島 A4 厚燒和牛肉眼扒

鹿兒島A4厚燒和牛肉眼扒(200克,$628)肉質豐腴,配上黑椒汁和海鹽作簡單的調味,牛肉味道十分出眾。此外,還有一道配有燒鮮蝦,和本地蕃茄。這道A4厚燒和牛肉眼扒絕對是肉食愛好者的必試之選,絕對值得品嘗。

最後,絕對不能錯過的是那款必點的Tiramisu 。每口都濃郁creamy,加上乾冰呈現的雪霧效果,超吸引。絕對是社交平台上的打卡甜品!無論你愛不愛提拉米蘇,一定要試試這個!
2023-08-31
海鮮拼盤
火焰龍蝦干邑濃湯 (1/2 隻新鮮龍蝦)
  • 龍蝦湯
2023-09-16 1836 瀏覽
有食開自助餐都一定聽過2+2,呢個同花月庭差唔多咁出名嘅餐廳原來前排都轉左形,搬左舖,佢而家再唔係自助餐,反而係坐得舒服又好坐嘅西餐廳,走近Fine dining路線,就係上網見到個火焰龍蝦干邑濃湯好elegant。個龍蝦湯有1/2勁新鮮嘅濃蝦肉,係酒店平時a la carte叫一定好貴,佢個湯夾上嘅干邑又濃,不錯的,又係枱枱點。海鮮拼盤勁誇張,出哂白煙上枱,仙氣十足,有波士頓龍蝦、生蠔、南非鮑魚、帶子、虎蝦,勁靚又係個個都叫,可能你會話海鮮拼盤有乜特別,當你見到佢旁邊有勁多醬汁,鮮辣根汁丶辣根茄汁、青欖欖油、 泰式酸辣汁、香辣蛋黄醬,南美香辣醋青醬,將不同嘅醬汁同海鮮mix and match 係幾好玩。前菜的西班牙橡果黑毛豬煙腿(24個月)配日本赤肉蜜瓜,我最欣賞嘅係日本赤肉蜜瓜,好想即刻係生果檔買黎食。唔愛龍蝦嘅朋友點了黑松露泡沫野菌湯,呢個普通素材但又表現幾好。最愛鮮番茄松葉蟹櫻花蝦方形意大利麵係佢嘅意粉底,自家之餘好有咬口,櫻花蝦的香同勁多嘅松葉蟹肉,又唔駛拆,懶人如我最啱。火焰海鹽焗原條海鱸魚,呢個又睇得又食得,又係放哂火,價錢又唔貴,愛海鮮嘅一定要食,勁大條,魚肉嘅溫度同

火焰海鹽焗原條海鱸魚,呢個又睇得又食得,又係放哂火,價錢又唔貴,愛海鮮嘅一定要食,勁大條,魚肉嘅溫度同味度都好好。

鹿兒島A4厚燒和牛肉眼配烤虎蝦,舊和牛靚就一定,油份強,入口即溶,而個肉眼邊燒得好好,加上那隻大虎蝦都叫人吃得開心。

甜品吃了三款,榛子軟糕,朱古力心太軟配香草雪糕,意大利咖啡芝士朱古力,我不是甜品人,但個意大利咖啡芝士朱古力用上盒中盒的概念,好新鮮。

尾聲要講下佢嘅2+2 Signature,一杯係Bombay Sapphire Dry Gin,一杯Gulfstream,兩杯都幾靚,我特別愛dry Gin,不過可惜聽日要上機,唔係一定要飲多兩杯。
2023-09-15 75 瀏覽
喺沙田返工嘅我都唔知原來帝都酒店開咗間新餐廳,今晚約咗一班朋友來食飯,店舖前身係一間日本菜,而2+2 café & bar就由3樓搬咗落嚟,由以前嘅buffet轉成自選餐牌。全新嘅餐牌嚴選本地新鮮食材,有本地飼養嘅有機粟米雞、海花鱸魚及本地有機蔬菜,亦有來自世界各地的優質食材,如日本鹿兒島A5夏多布里昂和牛柳及澳洲M6和牛斧頭扒,海鮮仲有日本松葉蟹、波士頓龍蝦、南非鮑魚、北海道甜蝦等等。超級多選擇呢~餐廳仲有多款唔同Cocktail,齊齊飲番杯chill一chill2+2 Signature呢杯桃紅色嘅Signature,有Bombay Sapphire Dry Gin, Campari, St Germen Elderflower Liqueur, Sparkling Wine,雖然係香檳,但係酒味都好濃郁。Gulfstream綠色幾特別,內有Wodka Vodka, Grème de Peach, Pineapple Juice, Grapefruit Juice, Blue Curacao,帶少少薑嘅味道,比較容易入口。海鮮拼盤 $888好豐富嘅海鮮拼盤,內有波士頓龍蝦、生蠔、南

2+2 Signature

Gulfstream

海鮮拼盤 $888
好豐富嘅海鮮拼盤,內有波士頓龍蝦、生蠔、南非鮑魚、北海道帶子同埋虎蝦。
海鮮好新鮮,特別係龍蝦同埋生蠔,帶有海水味,入口爽身,虎蝦亦啖啖肉,帶子鮮甜不過比較細片。
仲有多款醬汁配搭,鮮辣根汁、辣根茄汁、青檸欖油、泰式酸辣汁、香辣蛋黃醬、南美香辣醋青醬,總有一款啱你口味。

鮮番茄松葉蟹櫻花蝦方形意大利麵 $258
好有心思嘅意大利麵,廚師自家炮製方形意大利麵以取代傳統的圓形麵條,原來可以令麵條更容易掛上醬汁,麵條口感比一般意粉煙韌,仲有豐富蛋味,蕃茄醬汁配上松葉蟹亦都好惹味。

火焰龍蝦干邑濃湯 (1/2隻新鮮龍蝦)$218
即叫即製,會燃點干邑酒,仲有半隻新鮮龍蝦,龍蝦湯味道超濃郁,而且龍蝦彈牙爽口,仲有酒嘅香味,奶油令到湯更滑。

黑松露泡沫野菌湯 $108
第一次吃到整片黑松露,可見用料十足,還打成泡沫,增加湯的口感,每啖都飲到野菌的香味,以及黑松露的味道。

火焰海鹽焗原條海鱸魚 $328
好大條嘅海花鱸魚,以鹽焗方式烹調好特別,亦都保持到魚肉嘅嫩滑,點上冧酒仲有火焰嘅效果,入口鹽味不算濃郁。

鹿兒島A4厚燒和牛肉眼(200克) 配烤虎蝦 $628
和牛肉眼油脂分布均勻,入口充滿和牛味,肉汁伴隨油脂喺口腔滲出,充滿飽足感。虎蝦被烤過,香氣四溢。

榛子軟糕 $98
有啲似食緊布甸,不過質感更加軟,榛子味道香甜,中間仲有脆脆榛子粒粒。

朱古力心太軟配香草雪糕 $98
外脆內軟,中間流心,再配搭冰凍嘅雪糕,一冷一熱超好吃。

意大利咖啡芝士朱古力 $108
打卡一流的甜品,一打開朱古力波好吸睛,容器好似月球咁樣,打開好像進入仙境,Tiramisu好幼滑,球狀朱古力少少煙韌,好有口感。

其實餐包都好好食,仲有好多款可以揀,上枱暖笠笠,不過唔記得影相。

由即日起至2023年9月30日
每日首5位預訂之顧客可以優惠價HK$588*享用海鮮拼盤 (原價HK$888)
*另收加一服務費 (以原價計算)

• 海鮮拼盤
位於沙田站旁的帝都酒店經過翻新後餐廳也以新面貌開張,環境非常寬敞!有室內和室外的座位,更加有私人宴會廳適合舉辦派對,而且餐單也用上不少本地和海外的高質新鮮食材,整體體驗非常不錯,Staff都非常helpful環境非常寬敞,坐得舒適每一道菜用料足,而且不少菜式上菜時都有Table Service 在餐桌旁的最後點綴令人賞心悅目氣氛超好!價錢也非常相宜抵食,最適合大家庭family dinner𓌉𓇋 ‎𓈒𓏸 海鮮拼盤 Seafood Platter $888最近的新開業優惠非常抵食!限時優惠直到今年9月30日為止,每日首5位預訂的客人就可以以優惠價$588享用,非常幸運地book到拼盤,波士頓龍蝦、生蠔、 北海道帶子等都非常新鮮,令人驚喜的是經過85度低溫慢煮過的南非鮑魚,軟嫩帶有鮮味,加上乾冰的煙霧非常浪漫另外加上有六種醬汁,不同配搭之下可以感受海鮮不同的滋味𓌉𓇋 ‎𓈒𓏸 西班牙橡果黑毛豬煙腿(24個月)配日本赤肉蜜瓜 $298吃完超巨型的海鮮拼盤之後,來一份清甜的日本蜜瓜配上鹹鮮的火腿,再加上火箭菜,清一清味蕾𓌉𓇋 ‎𓈒𓏸 鮮番茄松葉蟹櫻花蝦方形意大利麵 $258真的非常足料!醬汁裡
位於沙田站旁的帝都酒店經過翻新後
餐廳也以新面貌開張,環境非常寬敞!
有室內和室外的座位,
更加有私人宴會廳適合舉辦派對,
而且餐單也用上不少本地和海外的高質新鮮食材,
整體體驗非常不錯,Staff都非常helpful
環境非常寬敞,坐得舒適
在餐桌旁的最後點綴令人賞心悅目

最近的新開業優惠非常抵食!
限時優惠直到今年9月30日為止,
每日首5位預訂的客人就可以以優惠價$588享用,
非常幸運地book到拼盤,
波士頓龍蝦、生蠔、 北海道帶子等都非常新鮮,
令人驚喜的是經過85度低溫慢煮過的南非鮑魚,
軟嫩帶有鮮味,加上乾冰的煙霧非常浪漫
另外加上有六種醬汁,
不同配搭之下可以感受海鮮不同的滋味
海鮮拼盤

吃完超巨型的海鮮拼盤之後,
來一份清甜的日本蜜瓜配上鹹鮮的火腿,
再加上火箭菜,清一清味蕾
西班牙橡果黑毛豬煙腿(24個月)配日本赤肉蜜瓜

𓌉𓇋 ‎𓈒𓏸 鮮番茄松葉蟹櫻花蝦方形意大利麵 $258
真的非常足料!
醬汁裡有非常多的松葉蟹肉,
蕃茄的酸甜味配上櫻花蝦的鹹香,
全部都吸進了質感豐富的方形意大利麵內
鮮番茄松葉蟹櫻花蝦方形意大利麵

𓌉𓇋 ‎𓈒𓏸 火焰龍蝦干邑濃湯 (1/2隻新鮮龍蝦) $218
值得一試的龍蝦湯!
用上了半隻新鮮龍蝦,
還可以吃到原隻新鮮蟹螯,味道果然濃郁又鮮甜,
再加上揮發了酒精後的干邑,是超豪華的一碗湯
火焰龍蝦干邑濃湯 (1/2隻新鮮龍蝦)

𓌉𓇋 ‎𓈒𓏸 黑松露泡沫野菌湯 $108
非常濃郁幼滑的野菌湯,加上表面的泡沫,
一口可以吃到不同的層次,再加上黑松露的香氣,非常earthy
黑松露泡沫野菌湯

𓌉𓇋 ‎𓈒𓏸 火焰海鹽焗原條海鱸魚 $328
又是一度非常吸引眼球的料理!
原條海鱸魚肉質鮮嫩鹹味適中,
魚身依然保留濕度,
加上火焰和staff的專業開魚技巧,真的是睇得又食得

火焰海鹽焗原條海鱸魚

𓌉𓇋 ‎𓈒𓏸 鹿兒島A4厚燒和牛肉眼(200克) 配烤虎蝦 $628
非常肥美的A4和牛入口即化,用牛油燒過的虎蝦肉質彈牙
鹿兒島A4厚燒和牛肉眼(200克) 配烤虎蝦

𓌉𓇋 ‎𓈒𓏸 榛子軟糕 $98
𓌉𓇋 ‎𓈒𓏸 朱古力心太軟配香草雪糕 $98
𓌉𓇋 ‎𓈒𓏸 意大利咖啡芝士朱古力 $108
每一款甜品都非常吸引!
榛子軟糕的榛子味非常濃郁;邪惡的朱古力心太軟配上香草雪糕,冷熱交替是經典的搭配;
值得一提是打卡必點的Tiramisu!
放在黑色的球體内一打開,
便有煙霧瀰漫出
在幼滑的芝士上是質地較硬的Tiramisu球
口感對比非常有趣
2023-08-29
  • 火焰龍蝦干邑濃湯
2023-09-10 132 瀏覽
位於沙田帝都酒店內的全新時尚概念餐廳 — 2+2 café & bar 匠心炮製本地新鮮食材,融合佳餚、美酒與時尚氣息於一身,同時將摩登元素融入於歐陸菜式之中,呈獻精彩極致的餐饗盛宴!🔥重點推介:🔥🦪海鮮拼盤💰$888拼盤以貝殼形狀的盤子呈現,乾冰所呈現的雪霧效果讓整道菜式賣相更加精緻美觀,十分適合打卡📸嚴選波士頓龍蝦、生蠔、南非鮑魚、北海道帶子和虎蝦等多種海鮮。時令生蠔肉質飽滿、海水味濃;南非鮑魚鮮味濃郁、肉厚帶嚼勁;配有 6 款醬汁,將海鮮鮮味提升至另一層次🦀松葉蟹肉甘蝦海膽牛油果沙律💰$348以松葉蟹肉、甜蝦和海膽為主要食材,加上紅洋蔥碎、西芹粒、黑椒碎、檸檬皮和蛋白醬等調味,將全部餡料以生菜承載着,入口時可感受到生菜的爽脆,以及東瀛食材的新鮮和多層次味道🦞火焰龍蝦干邑濃湯💰$218上碟前會先加入了燒熱的干邑,火焰上升的架勢賣相,打卡一流!同時將龍蝦鮮味進一步帶出,是整道菜的靈魂所在。採用半隻新鮮波士頓龍蝦,以即叫即製的方式炮製,濃湯本身亦配料豐富,味道濃郁迷人🐓招牌烤原隻蒜香有機玉米雞💰$468採用飼養滿 81 天的有機玉米雞,只以玉米飼料餵飼,味道帶有黃油的香氣;肉質嫩滑且豐

🔥重點推介:🔥

🦪海鮮拼盤💰$888

🦀松葉蟹肉甘蝦海膽牛油果沙律💰$348

🦞火焰龍蝦干邑濃湯💰$218

🐓招牌烤原隻蒜香有機玉米雞💰$468
採用飼養滿 81 天的有機玉米雞,只以玉米飼料餵飼,味道帶有黃油的香氣;肉質嫩滑且豐滿,油脂分佈均匀,經過45 分鐘的即叫即烹時間,每口雞肉也外皮酥脆,肉嫩多汁

🔨澳洲 M6 和牛斧頭扒 (1200 克)💰$1280
採用頂級的澳洲和牛,肉質鮮嫩多汁,口感細膩,簡單以黑椒汁或海鹽調味,牛味已十分突出

🍫意大利咖啡芝士朱古力💰$108
一道甜品,兩種口感,底部主體以傳統 tiramisu 配方製成,頂部的球狀 tiramisu 則以同樣材料拌 和後做成 tiramisu 球;外形美觀,同時每口充滿濃郁的咖啡、芝士和巧克力的風味

🍸Drinks
2+2 Signature 特別在加入了迷迭香,與稍稍帶有苦澀味的金巴利利口酒相結合,創造出了一 種獨特的草本香氣。2+2 Signature 作為招牌特式 雞尾酒,不得不試!

Gulfstream 帶有微甘的口感,使用了伏特加、智法桃味利口酒、新鮮的菠蘿汁、西柚汁和藍色橙酒等調製。Gulfstream 非常適合當作餐前酒,能夠開胃醒神,為味蕾帶來新衝擊

🩵其他菜式:
牛仔膝肉燴手製意大利寬條麵配燒牛骨髓
黑松露泡沫野菌湯
朱古力心太軟配香草雪糕

✨ 限時優惠✨
由即日起至 2023 年 9 月 30 日,每日首 5 位預訂之顧客可以優惠價 HK$588*享用海鮮拼盤 (原價 HK$888)!

___________________________
性價比:🌟🌟🌟
食物質素:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟
位置:🌟🌟🌟🌟
2023-08-11
2023-09-05 79 瀏覽
昨晚專程去到沙田帝都酒店💗全新歐陸餐廳2+2 café & bar,品嚐豐盛的晚宴。🍽️🍴🦞🦪海鮮拼盤波士頓龍蝦、生蠔、南非鮑魚、北海道帶子、虎蝦波士頓龍蝦好新鮮,肉質彈牙,印象深刻👍配搭多款醬汁:鮮辣根汁、辣根茄汁、青檸欖油、泰式酸辣汁、香辣蛋黃醬、南美香辣醋青醬😍個人鍾意泰式酸辣汁,開胃惹味。24個月西班牙橡果黑毛豬煙腿配日本赤肉蜜瓜🍈蜜瓜香甜,令人驚喜。🦞火焰龍蝦干邑濃湯 (1/2隻新鮮龍蝦)龍蝦肉足料,湯有酒香。🍄黑松露泡沫野菌湯 口感輕盈,好似Cappuccino ,唔會好鹹 ,我同朋友都非常喜歡👍必試💯🦀鮮番茄松葉蟹櫻花蝦方形意大利麵餐廳手工製意大利麵保留彈牙煙韌口感。🐟火焰海鹽焗原條海鱸魚海鱸魚好大條,肉質結實。🥩鹿兒島A4厚燒和牛肉眼(200克) 配烤虎蝦和牛油脂豐富咬落去勁juicy。🌰榛子軟糕 喜歡呢款甜品,充滿榛子果仁香氣。🍫朱古力心太軟配香草雪糕 冰凍雪糕配流心心太軟,朱古力味道香濃。🥧意大利咖啡芝士朱古力 月球餐具及乾冰好有心思🌑🍹Cocktail :🍸2+2 SignatureBombay Sapphire Dry Gin, Campari, St Germe

🦞🦪海鮮拼盤

波士頓龍蝦、生蠔、南非鮑魚、北海道帶子、虎蝦

波士頓龍蝦好新鮮,肉質彈牙,印象深刻👍

😍個人鍾意泰式酸辣汁,開胃惹味。

24個月西班牙橡果黑毛豬煙腿配日本赤肉蜜瓜

🍈蜜瓜香甜,令人驚喜。

🦞火焰龍蝦干邑濃湯 (1/2隻新鮮龍蝦)

龍蝦肉足料,湯有酒香。

🍄黑松露泡沫野菌湯

🦀鮮番茄松葉蟹櫻花蝦方形意大利麵

餐廳手工製意大利麵保留彈牙煙韌口感。

🐟火焰海鹽焗原條海鱸魚

海鱸魚好大條,肉質結實。

🥩鹿兒島A4厚燒和牛肉眼(200克) 配烤虎蝦

和牛油脂豐富咬落去勁juicy。

🌰榛子軟糕

喜歡呢款甜品,充滿榛子果仁香氣。

🍫朱古力心太軟配香草雪糕

冰凍雪糕配流心心太軟,朱古力味道香濃。

🥧意大利咖啡芝士朱古力

月球餐具及乾冰好有心思🌑

🍹Cocktail :

🍸2+2 Signature

呢杯有草本味道,味道香甜。

🥃Gulfstream

喜歡這杯的果香,較容易入口。
2023-08-30