2018-04-24 786 瀏覽
有朋自遠方來,自然離不開帶她品嚐香港特色美食。今次選擇了蘭桂坊一間樓上的中餐廳,帶給朋友不一樣的中菜體驗。一出電梯,映入眼簾是兩隻石獅子,在店員帶領下入座,已經有不少外籍人士在用餐。餐廳裝潢頗有氣派,黑色天花配雲石地磚,雲石桌配舒服的沙發椅,在橙黃色的燈光投射下,金光閃閃。牆上有不少古典仕女的畫作,盡現中國古典風。中午有brunch供應,每位$391+1,有十三道菜,點心更是無限添加,非常划算呢!⭐️Still water$65莆坐下,便點了一瓶水。🔸頭盤⭐️蝦餃皇一夾起來,非常重。蝦皮不算薄,但煙煙韌韌的,裡面的蝦非常飽滿,爽脆無比。⭐️波士頓龍蝦雜菜沙律沙律並不是一般的沙律,有一隻龍蝦蟹鉗,如果沙律再清爽一點就更完美啦!🔸點心 可以無限添加⭐️黑松露野菌餃嚐一口,黑松露野菌味道香濃,不俗。⭐️金珠雞粒鹹水角鹹水角的裡面是雞粒,吃多會膩,所有沒有追加。⭐️海苔素粉粿黑黝黝的外皮實在有新鮮感,裡面都是素,卻很好吃。⭐️黑魚籽燒賣皇把平凡的燒賣上點綴黑魚籽,燒賣啖啖肉,實在吃得滿足。⭐️避風塘素雞素雞炸得香脆惹味,也不覺在吃素,挺有趣的。⭐️脆皮椒鹽豆腐外酥內軟的豆腐相信沒有人不喜歡,小小一口,令人滿意。

⭐️Still water$65
莆坐下,便點了一瓶水。

🔸頭盤

⭐️蝦餃皇

⭐️波士頓龍蝦雜菜沙律

🔸點心 可以無限添加

⭐️黑松露野菌餃
嚐一口,黑松露野菌味道香濃,不俗。

⭐️金珠雞粒鹹水角
鹹水角的裡面是雞粒,吃多會膩,所有沒有追加。

⭐️海苔素粉粿
黑黝黝的外皮實在有新鮮感,裡面都是素,卻很好吃。

⭐️黑魚籽燒賣皇
把平凡的燒賣上點綴黑魚籽,燒賣啖啖肉,實在吃得滿足。
避風塘素雞

⭐️避風塘素雞
素雞炸得香脆惹味,也不覺在吃素,挺有趣的。

⭐️脆皮椒鹽豆腐
外酥內軟的豆腐相信沒有人不喜歡,小小一口,令人滿意。

🔸主菜
烤紐西蘭羊架

⭐️烤紐西蘭羊架
份量多,羊肉沒有腥味,肉質頗嫩。
鮮果咕嚕雞球

⭐️鮮果咕嚕雞球
一般咕嚕肉都有菠蘿,這客咕嚕肉除了菠蘿還有柚子肉,跟咕嚕肉的味道頗搭,酸酸甜甜,如果炸得再脆一點更可口。

🔸配菜
⭐️雜菌炒芥蘭
芥蘭新鮮爽脆,我把它全部吃完了。
香蔥蛋炒飯

⭐️香蔥蛋炒飯
吃到炒飯,基本都吃不下了。

🔸甜品
意大利椰子奶凍

⭐️意大利椰子奶凍
淋上果醬,奶凍幼滑,酸甜滋味,一洗飽膩感。
朱古力心太軟

⭐️朱古力心太軟
製作需時,但甜品值得一試,朱古力熱騰騰,配上一口雲尼拿籽雪糕,為這頓豐盛的午餐劃上句號。
$473.5 (午餐)
2018-04-24 108 瀏覽
捱左成個星期終於TGIF喇haha,同朋友商量食咩好之際就突然諗起今日星期五不如去LKF飲下野chill下咁最後就比我地搵到附近有間食中餐既餐廳,一去到感覺好得意因為間餐廳係食中式野但入面既職員全部都係外國人同講英文既,之後發現餐廳既客人大部份都係外國人,相信外國人對我們中式食物都感到好奇haha!一坐低店員已經推介我地有咩好食,想讚既係雖然佢地係外國人不過從談話間估唔到佢地都幾了解中菜!最後我地決定前菜就叫個Duck Roll可以話佢係濃縮版既片皮鴨,一食落入面真係啖啖肉好香好好食!不過我同朋友驚食物既份量會好多所以全部都叫黎開心share~~叫左一條其實真係唔係幾夠食haha不過留肚食其他野!第二樣就叫左個炸物小食拼盤:蒜茸鮮蝦春卷同芥末酥炸蝦角同黑毛豬火腿蘿蔔絲酥餅雖然外面平平無奇不過食落又唔係想像中咁普通!我最中意食佢個芥末酥炸蝦角,芥末味道唔會好重搶左蝦既鮮味!第二中意既係黑毛豬火腿蘿蔔絲酥,平時唔太好蘿蔔絲既炸物,不過食過呢間既蘿蔔絲酥就一食愛上!蒜茸鮮蝦春卷就同平時食既差唔多,不過佢勝在唔會炸到滴哂油!主菜就叫左佢餐廳推介既茉莉花綠茶燻豬肋骨,一黎到已經聞到好香既煙燻味店

最後我地決定前菜就叫個Duck Roll
可以話佢係濃縮版既片皮鴨,一食落入面真係啖啖肉好香好好食!
叫左一條其實真係唔係幾夠食haha不過留肚食其他野!

雖然外面平平無奇不過食落又唔係想像中咁普通!
我最中意食佢個芥末酥炸蝦角,芥末味道唔會好重搶左蝦既鮮味!
蒜茸鮮蝦春卷就同平時食既差唔多,不過佢勝在唔會炸到滴哂油!
店員仲好細心叫我地影左相佢先幫我地切開!
味道方面真係好香,加上肉本身已經炆到好'林'配埋d汁真係想叫碗白飯送飯haha
食完咁多濃味既野就叫左碗湯清下口先再食甜品
我地叫左竹笙瑤柱燉螺頭湯,好清好好飲,而且飲到佢係無落味精!
最後甜品方面又係叫左個拼盤:奶皇小甘筍同金箔芝麻卷同類似糯米滋既甜品
最中意食奶皇小甘筍,因為好重奶香味,我至愛haha
佢呢個甜品拼盤賣相好靚,靚得黎又好食!

雖然我地好似叫左好少野食,不過其實到最後都幾飽架!
2018-04-06
2018-04-24 94 瀏覽
以前蘭桂芳給人的感覺是煙酒去蒲之地。但近年多了許多不同的餐廳開設喺LKF。經朋友介紹下認識Fang Fang,決定帶老公一試Fang Fang的位置也算方便,位於Hard Rock旁的LKF Tower。一出𨋢門便是reception。Reception 也是走中國風,十分特別之後店員超級有善帶我們到已預約的位置。店員有禮地問我們之前有沒來過,之後介紹一下Fang Gang special和推薦二人餐。但今次我和老公選擇散叫。店員十分有禮替我們鋪上餐巾,然後落完單後會再次詢問有沒對任何食物有allergy。十分貼心首先揸車的老公點了Jasmine Tea($35)我就點了Mocktail Southern Flavours($80)Southern Flavors有好香的薄荷味,而且有淡淡的荔枝after taste,十分醒胃。點了竹笙瑤柱燉螺頭($90)本來想點兩碗,但店員十分好,替我們分做兩碗!湯十分香濃,充滿螺香。而且還有瑤柱和杞子作配搭!宮保雞丁($190)宮保雞丁用炸芋頭包住,十分特別。店員還會替我們切開芋頭,十分親切!炸芋十分香口,黏羅感覺。雞丁也有辣味,十分香口!強烈推介

之後店員超級有善帶我們到已預約的位置。

十分貼心

首先揸車的老公點了Jasmine Tea($35)

點了竹笙瑤柱燉螺頭($90)

本來想點兩碗,但店員十分好,替我們分做兩碗!
湯十分香濃,充滿螺香。而且還有瑤柱和杞子作配搭!

宮保雞丁($190)

另外也點了九層塔秋葵炒($185)

安格斯牛肉質鮮嫩,而且充滿牛香

雜菌炒鮮露荀($125)

鮮露荀非常爽甜!而且一點渣也沒有!另有,整體感覺十分香口!

黑松露蟹肉炒飯($180)

店員會先為我們裝好飯,再蓋上保溫。炒飯充滿香濃黑松露味,而且黑松露和蟹肉也絕不嗇色!
是晚埋九百多元,價錢雖然未算太便宜但服務與食物質素超越!值得一試!
2018-04-22 604 瀏覽
中環的週末格外寧靜今天就和朋友來悠閒一下今天獨沽一味只有brunch點心無限供應非常吸引蝦餃皇超大粒皮薄餡靚入口蝦味甘香非常高質再來回波士頓龍蝦雜菜沙律沙律醬汁是中式口味龍蝦拆肉味道鮮美黑松露野菌餃原隻黑漆漆咬開一口菇味在口中爆發金珠雞粒鹹水角絕對非一般炸得通透不黏口雞肉餡料配合得很好黑魚籽燒賣皇超水準豬肉和蝦肉比例恰到好處水準絕對是近年佳作雜菜腐皮卷偏油不合我口味海苔素粉粿味道清雅脆皮椒鹽豆腐剛炸起避風塘素雞是非常奇怪的配搭主菜每人可選一款朋友點了烤紐西蘭羊架羊架用中式方法醃製口味很fusion肉質過熟鬼佬叉燒一字骨份量驚人新鮮出爐的叉燒烤得香口肥瘦適中肉質嫩滑配一碗香蔥蛋炒飯就對味一人一甜品來結束這場盛宴薑汁焦燉蛋薑味極濃我的意大利椰子奶凍香滑順口一坐三小時星期六的時光總是過得特別快
中環的週末格外寧靜
鬼佬叉燒一字骨
雜菌炒芥蘭
薑汁焦燉蛋
2018-04-18 521 瀏覽
距上一次到來已有大半年時,再次來到感覺有少許不同,實情分別不大,客人都以外國客為主,大家都對這兒的亞洲菜式及創意雞尾酒感興趣。 坐下先來些開胃雞尾酒來開開胃,剛好有新款雞尾酒,各自點上一杯,入口重酒香的是什麼Forgotton Sour,另一杯則較為清爽的是Champaca Margarita,與友好暢飲一番,加上每杯雞尾酒都隨上一杯裝飾用小花,感覺到一點點春天的氣息。 還記得上次來到時,還沒有點心供應,其實小弟十分喜愛別點心,所以即時來了兩個點心拼盤,分別是蒸點及炸點。蒸點心拼盤先來,以點心籠盛載,內裡分別是芳芳蝦餃皇、南澳帶子鳳眼餃及海苔素粉粿,各款點心皮都相當薄身,餡料都相當新鮮彈牙,最特別是素粉粿,味道真的不錯。 而炸點心拼盤則有青芥末酥炸蝦角、蒜茸鮮蝦春卷及黑毛豬火腿蘿蔔絲酥餅,這幾款點心表面平平無奇,實則在餡料上作出了變化,雖然蝦餃青芥末不重,但味道不錯。如果要挑骨頭的話,蘿蔔絲酥餅未夠鬆化,薄身鬆脆一點會更好。 吃過點心後,來一道香酥鴨沙律。酸酸甜甜的梅子醬中帶著香噴噴的松露香,估不到兩者會如此合襯,與帶有酥脆的香酥鴨及松子仁配合得天衣無縫,沙田柚又夠清新不膩,越吃越滋
吃過點心後,來一道香酥鴨沙律。酸酸甜甜的梅子醬中帶著香噴噴的松露香,估不到兩者會如此合襯,與帶有酥脆的香酥鴨及松子仁配合得天衣無縫,沙田柚又夠清新不膩,越吃越滋味。
主菜選了招牌的茉莉花綠茶燻豬肋骨,當侍應打開蓋子時,煙燻的香氣一湧而出,豬肋骨早已燜煮得非常軟腍,輕影已可使之骨肉分離,調味又好,吃得大家食指大動。
還有是晚的焦點所在,就是紅咖哩乾焗龍蝦。紅咖哩香口濃郁帶點微辣,與烹煮得恰到好處的龍蝦,感到爽口彈牙,配合炸芋絲及腰果,滋味無窮。
最後來點非常有趣的炒蔬菜,意想不到的是用上黑胡椒來炒,入口已感到刺激的黑胡椒的辛香,加上炒至爽脆的蓮藕及蘆筍,令人感到意外地好吃。
2018-04-18 76 瀏覽
晏就黎到fang fang呢度食lunchsignature lunch set 有點心, 前菜, 主菜, 飯同甜品 好豐富!點心有蝦餃皇 / 海苔素粉粿 蝦餃好大粒呀 裏面有既係大蝦 又爽又彈牙海苔素粉粿 料勁多 皮薄多餡!前菜有3款沙津 2款湯 我地聽店員既推介揀哂2款湯飲 竹笙瑤柱燉螺頭 黑毛豬火腿蟹肉玉米羹特別中意個竹笙瑤柱燉螺頭 好清甜 一打開就聞到螺既香味主菜有12個選擇 我地揀左酸子秋葵咖哩鱸魚同羽衣甘藍黑椒雞 本身都係度諗羽衣甘藍如何同黑椒雞配搭呢? 原來fang fang 將羽衣甘藍用炸既方式去整 口感有啲似紫菜 香脆但唔油膩 好食 黑椒雞就略嫌乾左少少而鱸魚分量都好足 有成7-8件! 鱸魚食落都幾滑餐有配飯 絲苗白飯或松子葱花蛋飯 我就梗係揀松子葱花蛋飯啦 食落特別有層次甜品方面有4款選擇 我地揀左薑汁焦糖燉蛋同椰子奶凍椰子奶凍有熱情果醬汁 酸酸甜甜咁配埋動L既椰子奶凍 好好味! 餐仲有配埋飲品 可以一人一壺茶 super chill!呢度環境好舒服 而且staff好nice! 個個都好好笑容
晏就黎到fang fang呢度食lunch

海苔素粉粿 料勁多 皮薄多餡!

特別中意個竹笙瑤柱燉螺頭 好清甜 一打開就聞到螺既香味

而鱸魚分量都好足 有成7-8件! 鱸魚食落都幾滑

甜品方面有4款選擇 我地揀左薑汁焦糖燉蛋同椰子奶凍

餐仲有配埋飲品 可以一人一壺茶 super chill!

呢度環境好舒服 而且staff好nice! 個個都好好笑容

2018-04-17 83 瀏覽
自從轉戰中區上班,發掘了很多新的好地方。為同事補祝生日,又知道她愛中菜多於西餐,就選了LKF Tower的這間新派中菜,有set lunch,價錢中上,但食物質素十分高。Set Lunch餐牌有幾種,店員細心解說。我們選了signature lunch set,包點心、前菜、主菜、飯、甜品和咖啡或茶。前菜我和同事都選了燉湯,竹笙瑤柱燉螺頭湯,很鮮味,連湯料也好味!點心每人兩件,每人有一件蝦餃和一件素餃,同事不吃蝦,店員細心提議供應兩件素餃作為替代,我們當然說好,點心精緻,水準極高。主菜我們各點一個再share食:柚子咕嚕雞和鮮百合炒雞脾菇,看似普通,但鑊氣夠,絕對讚好!而我最欣賞的,是松子蔥花蛋炒飯!看煮食節目常説炒飯最考功力!這個飯炒得粒粒乾身但又不硬,正正是大廚的功力表現。甜品有中、西式選擇,我們都選了薑汁焦糖燉蛋,薑汁濃,蛋香,為一餐作完美白總結。連忘記拍照的咖啡也要讚,總之這次用餐經驗很好,我們打算晚市與其他同事再來食過!
Set Lunch餐牌有幾種,店員細心解說。

2018-04-13
2018-04-17 66 瀏覽
係Openrice搵到呢間中西合璧既餐廳,本人對任何種類既中餐都好感興趣,所以決定一試~門面都係中西合璧,兩隻石獅子超級有霸氣!我地就決定一人叫一個午市套餐!點心係《Fang Fang蝦餃皇 配 海苔素粉粿》先講蝦餃 皮薄,但涵同我地平時食既蝦餃有小小唔同,唔知係大舊左定點,但感覺比平時豐富推介!!!!海苔素粉粿係超級好味💯入面有大量木耳,為粉粿加左爽脆口感,非常有驚喜!另外個皮真係值得一提,平時好食既皮都只不過係薄,但佢仲多左軟糯既口感,完全係帶到另一個層次😍😍😍前菜我地一個叫左 《黑毛豬火腿蟹肉玉米羹》黑毛豬咸咸地,為玉米羹味道增加層次朋友就叫左《雜菜沙律》黎到完全嚇親,冇諗過咁大碟😂 啲菜好新鮮,食得出係靚菜,汁就另上,落幾蟹任君選擇主菜叫左《柚子咕嚕肉(豬)》同 《鮮百合露荀炒雞髀菇》飯叫左《松子蔥花蛋炒飯》《柚子咕嚕肉》超級推薦‼️除左平時咕嚕肉會見到既菠蘿之外,仲有紅石榴!菠蘿仲要係新鮮菠蘿,唔係罐頭😋單係啲配菜已經好好味肉炸得酥脆,但肉質仍然keep到滑有肉汁🤤🤤《鮮百合露荀炒雞髀菇》所有材料都好新鮮,鮮百花平時係街食都唔好食,但呢個唔苦又夠粉,露荀亦處理得好好,冇渣😋😋不
門面都係中西合璧,兩隻石獅子超級有霸氣!

我地就決定一人叫一個午市套餐!

點心係《Fang Fang蝦餃皇 配 海苔素粉粿》

前菜我地一個叫左 《黑毛豬火腿蟹肉玉米羹》
黑毛豬咸咸地,為玉米羹味道增加層次

朋友就叫左《雜菜沙律》
黎到完全嚇親,冇諗過咁大碟😂
啲菜好新鮮,食得出係靚菜,汁就另上,落幾蟹任君選擇

主菜叫左《柚子咕嚕肉(豬)》同 《鮮百合露荀炒雞髀菇》
飯叫左《松子蔥花蛋炒飯》

《柚子咕嚕肉》超級推薦‼️
肉炸得酥脆,但肉質仍然keep到滑有肉汁🤤🤤

《鮮百合露荀炒雞髀菇》
不過就偏咸左小小

甜品《椰子奶凍》
椰子奶凍滑溜,奶味極濃,懷疑係3.6牛奶整既🥛 加埋百香果汁,酸酸甜甜超級正!

《奶皇小甘荀 配 擂沙湯圓》
奶皇小甘荀既皮同點心皮一樣軟糯有口感😋

本身個餐係跟茶既
叫左jasmine green tea,冇諗過係成壺咁上😂

2018-04-16 730 瀏覽
舊年年尾晌中環同朋友試過一家主打亞洲融合菜嘅 「豐樂里」,感覺有啲西化嘅中菜,今日又喺約咗舊同學食晏,揀嚟嘅「Fang Fang」,同樣揉合西方及亞洲元素嘅新派中菜,加上環境靜局,非常啱靜靜哋同老友食餐午飯。餐廳位處LKF Tower8樓全層,一出電梯就喺餐廳接待處,走進去,先喺型格酒吧區。晌蘭桂芳呢頭,乜菜系嘅食肆都會加設酒吧區喺常識,因為,賣酒一來頗賺錢,二來不愁無客源,老外、遊客都喜歡呢度嘅飲酒氣氛。再走入啲,用餐區嘅環境盡現眼底,地方頗大,雖然賣中菜,但裝修摩登,淺灰雲石地板及餐枱,襯以深灰牆身及餐椅,有中有西嘅掛畫,一啲都無違和感。枱與枱之間嘅間距闊落,唔會覺得擠迫,而且,是日晏晝客人唔算好多,侍應都刻意安排客人坐晌唔同角落,等大家有個更幽靜嘅環境用餐。而且,整後用餐時間,侍應都殷勤有禮。從枱上餐具嘅擺設,設定中西化,一套刀叉以方便外藉客人,餐碟外觀亦好靚,唯一挑剔喺筷子喺日式類嘅即棄型,無咗環境囉。午市除有散點,亦有數款套餐供選擇,平平哋嘅有特快午餐($148位),享受多啲中價位嘅午市套餐($198位)及用料更精嘅行政套餐($488位)。計過度過,當然以5道菜嘅午市套餐最為
計過度過,當然以5道菜嘅午市套餐最為划算吸引
, 包點心、前菜或湯品、主菜、炒飯或白飯、甜品,並奉送咖啡或茶。
蝦餃皇配海苔素粉粿

點心喺兩款指定款式,一個小蒸籠裝起晒,質素之高一食就知。
蝦餃皇配海苔素粉粿
件蝦餃皇大粒有料,餃內填滿味鮮彈牙嘅蝦肉,亳無雜溝其他肉,而餃皮軟柔薄煙韌卻唔黏牙,就連摺紋都一絲不苟無迤摺。
蝦餃皇
至於海苔素粉粿同樣出色,外皮加入海苔,再放滿菌粒、木耳絲、筍粒、紅蘿蔔……等等,味道卻出奇地一啲都唔寡。
海苔素粉粿
辣椒油、豆辦醬
未上菜時已送嚟兩小碟醬料,小弟本身唔嗜辣,辣椒油就免喇,友人話啲豆辦醬好食,所以,佐以蝦餃,又確喺唔同晒。
辣椒油、豆辦醬
前菜或湯品共有5款選擇,3個喺沙律,2個喺湯,我等城市人少湯水,自自然然傾向揀碗靚湯飲吓。
竹笙瑤柱燉螺頭

咩叫做濃而不濁,碗燉螺頭就可以講喺完美演繹,湯色清澈見底,入口卻喺醇香夠晒火喉,丁點油膩都無;再者,配以笙瑤、螺頭,都喺啲健康、多功效嘅保健食品,確喺一碗真材實料嘅靚燉湯。
黑毛豬火腿蟹肉玉米羹

碗粟米羹亦都推得有水準,質感滑溜,唔會過杰,又唔會過稀,口感啱啱好;羹內混有好多清甜嘅粟米粒,又嗒得到一瓣瓣蟹肉,而羹面嘅黑毛豬火腿碎碎,點綴大過對味道提升嘅作用。
黑毛豬火腿蟹肉玉米羹
主菜方面,共有12道小菜可揀,選擇非常多,有肉、有魚、有素。單睇菜名,唔喺搞太花巧嘅款式,反而喺較紮實嘅做法,但用料喺較為精,例如鱸魚、安格斯牛肉。
酸子秋葵咖喱鱸魚

點菜時店員已溫馨提示我會辣辣哋,但食落個醬汁辣度都喺點到即止,唔嗆喉,帶微酸,惹味得嚟幾醒胃;啲鱸魚肉質嫩滑細緻,有魚味,除秋葵,件更有車厘茄及鮮菠蘿粒,添幾分清爽感。
安格斯牛肉炒西蘭花

家常菜菜芯炒牛肉就食得多,安格斯牛扒亦算喺食過唔少,搵嚟炒西蘭花,唔會有太大驚喜,但食落就知咩叫做靚料。道菜其實幾有家庭味道,但啲牛肉堅好軟腍,唔喺梳打粉醃過嗰啲腍,有肉香且富肉汁,而西蘭花處理得仲有點爽口。
安格斯牛肉炒西蘭花
松子葱花蛋炒飯

飯品一喺白飯,一喺炒飯,但相信極少人會揀前者。個蛋炒飯炒得夠乾身,飯粒分明,再加入松子仁及葱花,個人覺得如混和一齊嚟炒就更好。
松子葱花蛋炒飯
去到近尾聲又喺甜品嘅時間,估唔到有成4款選擇,款款都精,樣樣都想試
椰子奶涷

被本地酒樓啲甜點架下框架,加上喺套餐,以為簡簡單單得件奶凍,估唔到伴以雜莓,淋上新鮮酸活嘅熱情果漿,放上沉實嘅小砵上,未食先有個好印象。入口,啲奶凍有陣陣椰子香,又有濃郁奶味,質感柔滑而挺身,個人認為喺高水準嘅出品
奶皇小甘筍配擂沙湯圓

小甘筍絕對喺做得唯肖唯妙,賣相夠晒可愛,食落有啲似喺加入奶皇餡嘅甜咸水角咁,外皮帶點脆,奶皇香軟;而擂沙湯圓跟番傳統,無咩花巧,但外皮搓得軟糯,芝麻餡好香。
奶皇小甘筍配擂沙湯圓
即磨咖啡、烏龍茶

雖然喺食唐餐,但包一杯餐飲,小弟就揀即磨咖啡,睇見掛杯嘅咖啡紋路,就知啲豆唔喺普通平嘢,飲落醇香。而友人就揀壺烏龍嚟消消滯,最欣賞喺套茶具,非常精緻
即磨咖啡、烏龍茶
糧頭嘅日子,想食番餐好嘅午飯,「Fang Fang」喺個唔錯嘅選擇,唔單用餐環境寫意,且服務到位,上菜嘅時間、收碟、添水,都喺有次有序,不緩不急。再者,用料不賴,師傅手勢紮實,大家都喺捱生捱死嘅打工仔,食餐好嘅慰勞自己都應該啦
2018-04-15 350 瀏覽
約左朋友食lunch, 為左同朋友慶祝升職又加薪, 佢係中環返工, 係佢地頭, 就由佢話事佢帶左我黎呢間食Saturday Brunch, 因為佢同客黎過食lunch, 就算Brunch 價錢貴D, 佢話食得過星期六, 餐廳幾清靜, 有幾枱外國客人餐廳環境裝修夠Fusion, 在傳統氣氛上加入現代感, 有中西合壁既感覺侍應都係講英文, 感覺好high classBrunch只有一款, 價錢都幾貴, 朋友話唔緊要, 請我食包括頭盤, 點心, 小食, 主菜+配菜, 甜品, 非常豐富, 當中只有點心, 小食可以追加不過就唔包飲品, 要飲品可以加$50任飲汽水及佢地自家製既flavored iced teas, 或加$160 任飲酒精類飲品Flavored iced teas 有成6款任飲, 其中橙色個杯係柚子加烏龍茶, 味道清新帶少少酸甜另一杯係青蘋果加菊花, 味道甘甜兩款味道都好fresh蝦餃巨形, 餃皮晶瑩透薄, 蝦肉爽口彈牙, 有水準波士頓龍蝦雜菜沙律, 龍蝦肉已拆, 份量合理, 沙律菜好fresh, 沙律汁有D 似豉油, 食落都OK黑松露野菌餃, 黑卒卒的餃皮, 擠滿野菌碎, 黑松露

星期六, 餐廳幾清靜, 有幾枱外國客人
侍應都係講英文, 感覺好high class

Flavored iced teas 有成6款任飲,
其中橙色個杯係柚子加烏龍茶, 味道清新帶少少酸甜
另一杯係青蘋果加菊花, 味道甘甜
兩款味道都好fresh

蝦餃巨形, 餃皮晶瑩透薄, 蝦肉爽口彈牙, 有水準
蝦餃

波士頓龍蝦雜菜沙律

黑松露野菌餃, 黑卒卒的餃皮, 擠滿野菌碎, 黑松露味不算太重
黑松露野菌餃

鹹水角, 我地無叫到, 可能啱啱炸好, 侍應自動俾左碟我地, 內有雞肉粒, 口感香脆而不韌
鹹水角

燒賣皇, 加上黑魚籽, 充滿貴氣, 燒賣爽口彈牙, 豬肉碎用料新鮮又紮實
燒賣皇

雜菜腐皮卷, 腐皮炸得香脆又不油膩, 味道正常水準
雜菜腐皮卷

海苔素粉粿, 粉皮薄透, 餡料飽滿

脆皮椒鹽豆腐, size 細細粒, 外脆內軟, 豆腐心嫩滑, 非常香口
脆皮椒鹽豆腐

避風塘素雞, 素雞都係豆制品, 同椒鹽豆腐既口感相反, 有咬勁

主菜, 每人揀一款, 有8個選擇
我揀左四川辣子安格斯牛肉, 牛肉切成粒狀, 口感帶韌勁, 麻辣味濃
四川辣子安格斯牛肉

朋友揀左叉燒一字骨
叉燒半肥瘦, 燒得好惹味, 完整的一排肉, 要自己切開
雖然叫做一字骨, 但原來係無骨既
叉燒一字骨

食主菜時, 可以跟芥蘭同香蔥炒蛋飯
芥蘭
香蔥炒蛋飯

最後食埋甜品, 薑汁焦燉蛋, 加左薑汁後, 味道好特別好香, 焦糖脆片厚, 但燉蛋唔夠滑溜, 唔知係咪薑汁影響呢
意大利椰子奶凍, Q彈十足, 椰子味香濃
薑汁焦燉蛋, 意大利椰子奶凍

食埋甜品真係好滿足, 而且朋友仲請埋我, 好開心
午餐
今天帶朋友到蘭桂坊,找了一間較體面的中菜餐廳。餐廳內多半是外國人,星期五的晚上格外的熱鬧,安排了入座後,和朋友看看餐牌內的食物。餐廳有很多特色菜式例如鵝類的精品菜餚。晚上更安排了life music,中西味道的餐廳很有氣氛。由於不想吃太飽所以選了三個主菜和兩個甜品。九層塔秋葵炒安格斯牛柳$185 ,食物比較精緻,九層塔味道提起牛肉的鮮味,牛的份量剛好,配上飯真是惹味。喜歡它微微的辣度和洋蔥的配合。蒸點心拼盤$148之前從之前網上看見餐廳正在做下午茶的點心推介,覺得10分不錯原來晚上的時候都有點心吃。拼盤內有蝦餃,鳳眼餃,素粉粿。當中最喜歡的就是他的蝦餃非常皮薄多餡料。黑松露蟹肉炒飯一上的時候香味更迎面而來。店員幫我們兩碗的飯,大約可以分到四碗。材料有黑松露蛋白蟹肉和鮮雜菌。用煲仔的形式上可以保持米飯的溫度。兩個甜品的擺盤同埋味道都各有特色,薑味creambrûlée ,通常外邊食的都是黑松露味道,配合買中式做法所以這個燉蛋有薑的味道,而且很滑亦有少許水果在面頭,士多啤梨等等。另外叫了一個朱古力心太軟,心太軟流也,甜度適中配埋旁邊的雲呢拿雪糕放入口冷熱交錯的感覺,非常之滿足希望下次朋友到

晚上更安排了life music,中西味道的餐廳很有氣氛。

希望下次朋友到訪的時候帶他吃更多好味的食物,今次這餐廳也推介推介
2018-04-13 273 瀏覽
某日約左大班朋友去蘭桂芳飲野, 由於未夠鐘, 於是先聯同其中一個朋友去左蘭桂芳附近的一間餐廳食D野醫下肚先. 一入到餐廳, 第一感覺就係燈光昏暗有情調, 感覺似去左酒吧, 完全唔覺得自己係黎食中菜. 果然發現餐廳中間原來設有酒吧位, 除左食飯 平時仲可以同三五知已過黎飲酒談心.  裝修同時采用了中西風, 貼合左 “新派中菜” 的風格. 可能係位於蘭桂芳隔離街的原因, 基本上所有餐廳職員都係非華人, 清一色全英文溝道. 呢到的中菜原來好多菜式都加入左東南亞國家菜式元素, 非常特別, 令人眼前一亮. 係職員的介招同推介下, 點左幾款小菜. 泰式鳳尾蝦 配 菠蘿, 青蔥  用cocktail杯裝住的鳳尾蝦, 單看外形就已經十分特別又吸睛. 蝦肉係半熟狀態, size大隻又啖啖肉, 非常新鮮彈牙加爽口. 加上泰式的甜酸醬汁, 酸酸甜甜咁, 清新又開胃. 而配料新鮮菠蘿都十分唔錯, 香甜又多汁. 蒸點心併盤  點心併盤 包括有 蝦餃皇, 南澳帶子鳯眼餃 & 海苔素粉粿.  蝦餃皇的外皮薄而Q滑, 質感半晶瑩. 裡面啲餡非常飽滿, 一啖咬落去就咬到彈牙爽口的大隻蝦仁, 果然落重料.

裝修同時采用了中西風, 貼合左 “新派中菜” 的風格.

係職員的介招同推介下, 點左幾款小菜.

泰式鳳尾蝦 配 菠蘿, 青蔥

蒸點心併盤

蝦餃皇的外皮薄而Q滑, 質感半晶瑩. 裡面啲餡非常飽滿, 一啖咬落去就咬到彈牙爽口的大隻蝦仁, 果然落重料. 再加上筍絲同豬肉等等的調料, 味道鮮甜味美, 好正!

南澳帶子鳯眼餃 的口感同味道同蝦餃皇相似, 特別之處係上面的大隻南澳鮮帶子, 味道鮮甜, 口感彈牙;

海苔素粉粿 的外皮更晶瑩通透, 口感Q滑, 裡面的素菜同菇粒味道淡而清, 口感&味道都唔錯.

FANG FANG 烤肥鴨 (半隻)
 係 “起片” 前, 職員會先將完好的半隻鴨拎出黎俾大家過一過目, 睇下樣, 影下相呃下LIKE.
油光閃閃兼香噴噴的肥美烤肥鴨真係吸引死人, 簡直令人流哂口水~~~

之後拎入廚房後, 半隻鴨話咁快已經被 “起片” 完;

烤鴨外皮焦脆內裡肉嫩, 香氣撲鼻. 再配上大蔥絲, 青瓜 及 烤鴨甜醬, 用薄餅包住食, 肥美香口中又帶有蔥絲&青瓜的辛辣&清新味覺, 肥而不腻~ 正!

雜菌炒鮮露筍 內的 鮮露筍顏色鮮嫩都幾粗身, 口感爽脆, 味道都幾清甜. 食完烤鴨後再食返個清清地的炒露筍, 感覺清爽~

FANG FANG招牌炒飯
 炒飯炒得夠乾身, 飯粒粒粒分明唔會油淋淋. 而飯粒口感比平時一般食的飯較為煙韌,唔會太過硬身, 非常好. 配料有黑毛豬, 鮮百合, 毛豆 & 雞蛋. 鮮百合鮮脆, 味道甜甜地, 而新鮮毛豆就較為硬脆有口感. 比較特別係黑毛豬肉粒, 應該經過醃制風乾, 所以較有口感, 越咬越有肉香.
炒飯整體都唔錯, 都幾好味~
  • FANG FANG 烤肥鴨 ;
  • 蒸點心併盤
  • 泰式鳳尾蝦
2018-04-13 184 瀏覽
相識多年同事升職,午餐去到LKF新晉餐廳慶祝下入到去餐廳裝修中西合璧,枱與枱距離遠有空間感,待應殷勤有禮貌,詳細介紹菜式中西合璧餐廳內出現一個awesome bar,不過下午還要繼續上班,未能一嘗在外國食中菜講中文; 在LKF食中菜講英文,連餐具刀叉、筷子都完全融入中環中西文化交流  午市餐有3 款set lunch,由$148 起,今次選擇$198 午餐,包 5 course 有湯、點心、主菜、飯、甜品、茶或咖啡由前菜、主菜、甜品,全部都中西融合 竹笙瑤柱燉螺頭燉湯足料,喝不到味精,湯入口清甜而不油蝦餃蝦肉足料新鮮,蝦肉彈牙,皮薄涵靚 抽子咕嚕肉咕嚕肉絕對是中菜「名物」掦威海外,這裏咕嚕肉酸甜適中之餘帶有清新抽子,成為進化版咕嚕肉怱爆紐西蘭羊肉羊肉沒有羶味,而且炒得不油膩,配合大怱十分香口松子葱花炒飯炒飯不油膩,飯粒分明薑汁焦糖燉蛋薑汁不會辣,只有薑汁香,加入焦糖燉蛋。脆皮焦糖、香滑燉蛋、薑汁,這配搭中西融合得很好,甜度拾當,薑汁與燉蛋味道平衡最後,還有茶或咖啡

相識多年同事升職,午餐去到LKF新晉餐廳慶祝下

由前菜、主菜、甜品,全部都中西融合

竹笙瑤柱燉螺頭
燉湯足料,喝不到味精,湯入口清甜而不油

蝦餃
蝦肉足料新鮮,蝦肉彈牙,皮薄涵靚

抽子咕嚕肉

怱爆紐西蘭羊肉
羊肉沒有羶味,而且炒得不油膩,配合大怱十分香口

松子葱花炒飯
炒飯不油膩,飯粒分明

薑汁焦糖燉蛋

最後,還有茶或咖啡
2018-04-12 67 瀏覽
今日放工約個咗frd食飯,一齊去LKF揾好野食。見到有間嘢個招牌幾得意,就揀咗呢間啦。搭𨋢上到去見到reception, 跟住帶我哋入去,第一樣見到係bar,仲有live band tim,入到去呢就係食飯嘅部份。一坐低,經理就好熱情咁介紹有咩好食,原來呢間係食fusion亞洲菜所以好多餸個名都好得意。首先比佢嘅cocktail menu吸引咗,因為佢係用中國五行嘅金木水火土黎設計,揭揭下見到有個係熊貓造型,即刻就order咗杯試下啦。個杯 好!得!意!味道好fresh呀,因為有菠蘿同薑,即刻醒神晒哈哈!Appetizer我哋就叫咗fangfang雪茄鴨,個名好得意,原來個樣仲得意!真係好似雪茄咁,尾段就係紫菜啦(扮煙灰😂),再點上海鮮醬,好惹味!經理都極力推介叉燒一支骨,成舊叉燒上面鋪上桃同埋一啲奇亞籽,感覺好特別。叉燒好軟熟,同平時燒味鋪嘅叉燒當然有分別啦,佢就較甜,蜜糖味重啲。另外都叫咗野蜂蜜烤智利鱸魚,上面有蓮藕片,下面有蘆筍墊住,我覺得好似鱈魚咁,烤得啱啱好,唔會太熟,肉質幼嫩,好滑,好正呀!同埋都叫咗個雜菌炒露筍,雖然呢間係fusion菜,比較多外國人去,但炒菜都唔會馬虎,

同埋都叫咗個雜菌炒露筍,雖然呢間係fusion菜,比較多外國人去,但炒菜都唔會馬虎,好有鑊氣呀,好香,好好味!

呢間絕對係有質素嘅fusion餐廳,服務態度又好。原來晏晝會有dimsum buffet,下次黎試下先!
2018-04-04
當日星期六,突然有位好姊妹相約我到中環蘭桂坊雲咸街的 LKF Tower 的 Fang Fang 食 brunch,餐廳位於蘭桂坊 Hard Rock Cafe 樓上的商業大廈 8樓,如果知道位置便方便易找!當我們踏進餐廳,門口有一個金屬把手,設計古色古香的格局,先見開放式酒吧枱,靠玻璃窗那邊的景觀開揚光猛,設有箱房,層架放上古董擺設,糅合東方元素, 設計別樹一格!這裏的靚女侍應們全部都是外籍,她們穿上背心裙制服,令人眼前一亮!侍應們有笑容又有禮,值得一讚!食客不乏外籍人士,三五知己把酒談歡, 享受美好時光!供應:午市點心、特快午餐、行政套餐、週末亦有供應 brunch set!Brunch set $398/位+10%依上菜次序:分享小食 Starters for sharing頭盤任君選擇,除了四川辣雞之外, 其他點心每款有一件, 單是頭盤已足夠令我半飽了!菠菜沙律 Spinash salad選用新鮮菠菜混合松子仁及黑醋,酸香醒胃!特別加上食粥嚐到的薄脆,令本身口味清新的沙律錦上添花!鮮蝦春卷 Prawn spring roll金黃色的春卷外層薄如紙,入口鬆脆,內裏的蝦肉餡料卻是豐

侍應們有笑容又有禮,值得一讚!

食客不乏外籍人士,三五知己把酒談歡, 享受美好時光!

Brunch set $398/位+10%

依上菜次序:

分享小食 Starters for sharing

菠菜沙律 Spinash salad
選用新鮮菠菜混合松子仁及黑醋,酸香醒胃!
特別加上食粥嚐到的薄脆,令本身口味清新的沙律錦上添花!

菠菜沙律

鮮蝦春卷 Prawn spring roll
金黃色的春卷外層薄如紙,
入口鬆脆,內裏的蝦肉餡料卻是豐足!爽口之餘亦食出啖啖肉,真是滿足!

春卷

鹹水角 Fried chicken dumplings
金黃色的外層香脆可口,內裏煙韌軟糯, 餡料是惹味的雞肉,內外兼備!

咸水角

水晶素菜餃 Steamed vegetarian dumpling
外形飽滿而餃子皮晶瑩剔透,混合菠菜碎,呈現綠色一點點!
內裏的餡料頗為豐富, 調味亦恰到好處!

素菜水晶餃

燒賣 Steamed pork and shrimp dumpling
店方的燒賣特別加上魚籽,顯得矜貴起來,
卻是蒸熟後的魚籽變成藍色,看起來怪怪的影響美感!
混合鮮蝦、豬肉及冬菇,鮮味無比!

燒賣

椒鹽豆腐 Salt & pepper tofu
一口豆腐外層金黃,內裏的豆腐雪白嫩滑, 外脆內軟,用上黑白芝麻,惹味可口!

椒鹽豆腐

泰式醬汁蝦 Prawn in Thai dressing
以一個中式杯子盛載, 竹籤吉上大大隻鮮蝦及新鮮菠蘿, 泰式醬汁甜美香辣,
刺激味蕾!

泰式醬汁蝦

主菜 Main:
班蘭蝦 Pandan prawns
師父選用班蘭葉作為烹調的配料, 一客六隻蝦,炸蝦非常吸引,
表面灑上燕麥, 香口之餘亦減低罪惡感!

班蘭蝦

飯 Rice:
雞蛋炒飯 Wok fried egg fried rice
飯粒炒得粒粒分明,不油不膩,簡單加上雞蛋同炒,已經足夠美味,整體尚算夠鹹!

蔬菜 Vegetables
脆蓮藕 Crunchy lotus
包括:蓮藕、蘆筍、紅蘿蔔...,加入黑椒調味, 清新爽脆又微辣!

甜品 Desserts
椰青奶凍 Coconut panna cotta
椰子味濃郁,椰香滿載香滑非常,
令我想到酒樓的椰汁糕,店方特別淋上熱情果汁,粒粒熱情果子帶出嚼感,其酸味突出也是不錯的配搭!

椰青奶凍
2018-03-24