2023-06-06 88 瀏覽
ICHU餐廳坐落於中環商業核心区,餐廳主打香港少見之一的南美洲秘魯菜,食材配搭兼創新,菜式擺碟精緻,如招牌酸橘汁醃魚和ICHU皮斯科酸雞尾酒,餐廳裝修環境時尚高雅,有好多植物的擺設,充滿南美洲的風情,座位寬敞坐得舒適。Hamachi Ceviche$180用秘魯黃色辣椒醬醃製而成的油甘魚肉粒,食落酸酸地甜甜地,幾開胃,不太辣。Sirloin De Wagyu$450西冷牛扒上桌己切好,看見牛肉內邊半粉紅色澤(5成熟),入口嫩滑,有牛味,配烤粟米和醬汁。Red Snapper$450紅鯛魚上桌有D誇張,超過一尺長,魚肉鮮美,,有清甜的青豆和醬汁。Corn Tempura$100粟米,麵粉和香草炸成的天婦羅,外皮炸到金黃色又香脆,點埋蛋黃醬汁更好食。Coconut & Berries Panna Cotta$90多種鮮果什莓椰汁的奶凍,香濃的椰子味食落清新。
ICHU

Hamachi Ceviche$180

Sirloin De Wagyu$450

Red Snapper$450

Corn Tempura$100

多種鮮果什莓椰汁的奶凍,香濃的椰子味食落清新。

2023-05-02 233 瀏覽
Peruvian comfort food with a Japanese twist‼️✅️ Located in the heart of Central ✅️ Prepared with traditional ingredients and served up bistro-style✅️ Serving brunch menu on weekends with a great selection of starters to share, a main, and a dessert platter 我第一次喺香港食秘魯菜呀😛 當然都未去過秘魯啦😂 餐廳用上傳統材料, 混合咗啲日式嘅煮法, 所以喺前菜方面都有好多日式嘅元素🤭 餐廳裝修就有啲暗黑森林 x 工業風🌴 週末約埋三五知己過嚟食個brunch慢慢傾計就啱曬啦🙆🏻‍♀️

2023-04-22
午餐
2023-04-28 205 瀏覽
點樣食推介✨⭐️中環秘魯菜⭐️ICHU 地址:中環皇后大道中80號H Queen's 3樓🍖Hamachi Tiradito $180 (7/10)係用左秘魯黃色辣椒醬去醃製嘅油甘魚粒,食落有微微嘅辣同甜味🍖Corn Tempura $100 (7.2/10)依個炸波波就用左粉漿mix粟米同大量黑椒製成嘅,外脆內軟咁,佢個醬係用左秘魯rocoto辣椒配上蛋黃醬👍🏻,個醬幾好食🍖xoxo chicken $135 (7/10)炸雞脾粒嘅肉質都算嫩,醬汁同前面嘅粟米天婦羅一樣🍖Mushroom Stir Fried Rice $130 (7.5/10)中間放左一柱擎天嘅炸舞茸,個蘑菇汁好香雜菌味,飯炒到粒粒分明,份量適合三個人以上share,兩個人食勁飽🤯,依個飯好抵食🍖Pez De Amazonia $450 (7/10)原條燒鱸魚鋪上左魷魚同蝦,仲有好多洋蔥粒同番茄仔增加香氣同口感,個醬應該都係秘魯黃辣椒汁,令到條魚食落更清新-回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)-人均:$400u
點樣食推介✨

⭐️中環秘魯菜⭐️

ICHU
地址:中環皇后大道中80號H Queen's 3樓

🍖Hamachi Tiradito $180 (7/10)
係用左秘魯黃色辣椒醬去醃製嘅油甘魚粒,食落有微微嘅辣同甜味

🍖Corn Tempura $100 (7.2/10)

🍖xoxo chicken $135 (7/10)
炸雞脾粒嘅肉質都算嫩,醬汁同前面嘅粟米天婦羅一樣

🍖Pez De Amazonia $450 (7/10)
回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

人均:$400up
服務:(7/10)

2023-04-25 136 瀏覽
餐廳主打新派秘魯菜,由米芝蓮名廚 Virgilio Martinez 主理。裝潢充滿格調,有濃厚嘅異國風情~ 小編一直都好想試!Truffle Scallop ($180)鮮嫰嘅帶子片配上三文魚籽 ,令口感增加了層次,簡直鮮味大爆發,表面再加入黑松露作點綴,香氣十足。Taco Choncho ($135)墨西哥餅皮口感煙靭而有嚼勁,餡料有牛油蓉、洋蔥粒、豬肉同秘製醬汁,香料味比較重,食落幾惹味!Pez Arnazonia ($450)以蕉葉包住鱸魚,賣相相當吸睛!魚肉嫩滑,口感軟腍,醬汁味道比較淡,令魚嘅鮮香更突出,亦加入蝦仁、章魚等配料,令菜式更豐富,略嫌魚皮唔夠香脆~ Alfajor ($70)隻層曲奇夾心餅夾著焦糖牛奶醬,甜度偏高,啱曬嗜甜之人!Torta Leches Cake ($70)海綿蛋糕濕潤鬆軟,配上香甜嘅香蕉雪糕同芒果醬,味道幾夾,不錯!

Truffle Scallop ($180)

Taco Choncho ($135)

Pez Arnazonia ($450)

Alfajor ($70)
隻層曲奇夾心餅夾著焦糖牛奶醬,甜度偏高,啱曬嗜甜之人!

Torta Leches Cake ($70)
2023-04-25 123 瀏覽
ICHU是一間位於中環H Queen大廈3樓的秘魯菜餐廳,由米芝蓮名廚Virgilio Martinez主理。餐廳的名字來自秘魯安第斯山區的一種植物,象徵著主廚對秘魯豐富生物多樣性的深入了解和尊重。餐廳的設計由獲獎設計師Joyce Wang負責,營造出一種輕鬆、時尚而又具有本土特色的氛圍。餐廳的菜單展示了秘魯當代美食的精髓,同時也保留了傳統的風味和手法。呢次我哋喺一個休閒嘅星期日中午嚟到餐廳,點了他們的brunch套餐,每位$498,包括三款crudos(生魚片)、三款starters(前菜)、一款mains(主菜)和一款dessert platter(甜點拼盤)。我們還點了兩杯氣泡酒。首先上桌的是一大盤嘅拼盤入面有三款crudos,分別是SALMON TIRADITO、MIXTO CEVICHE和TRUFFLE SCALLOP。SALMON TIRADITO:用新鮮的三文魚片配上青檸汁、辣椒和香草,口感清爽而微辣,很適合開胃。MIXTO CEVICHE:用咗多款海鮮如章魚、帶子等浸泡在青檸汁、洋蔥和香菜中,海鮮的鮮味和青檸汁的酸味相互襯托,非常開胃。TRUFFLE SCALLOP:用

TRUFFLE SCALLOP:用新鮮的帶子片配上黑松露、三文魚籽和青檸汁,帶子的肉質滑嫩而富有彈性,黑松露的香氣和三文魚籽的爆口感增加了層次,青檸汁則平衡了整道菜的油膩感。

三款starters,分別是XOXO CHICKEN、TACOS DE CARNE和SALMON ANTICUCHO。

XOXO CHICKEN:香脆的炸雞塊配上辣味的蛋黃醬,炸雞塊外皮酥脆而內裡多汁,蛋黃醬則帶有一點辣度和甜度,讓人停不了口。

TACOS DE CARNE:牛肉粒、牛油果泥和秘製醬汁包在粟米餅皮裡,牛肉粒嫩滑而多汁,牛油果泥清新嘅味道,再加埋秘製嘅醬汁酸酸辣辣,令整個Taco味道更加豐富。

SALMON ANTICUCHO是用烤過的三文魚塊配上秘魯辣醬和香菜,三文魚塊外表微焦而內裡鮮嫩,辣醬則帶有一點酸辣味,香菜則增加了清新感。

mains我們分別揀選了CHICKEN PANCA和OCTOPUS。

CHICKEN PANCA:烤雞腿肉配上玉米粥和番薯薯片,雞腿肉烤得香嫩多汁,玉米粥則是很有特色的一道菜,用玉米、奶油和芝士煮成濃稠的粥狀,口感順滑而甜美,番薯薯片夠哂香脆,可以蘸埋玉米粥一齊食,味道更有層次。

OCTOPUS:烤八爪魚配上土豆泥和秘魯辣醬,八爪魚的肉質很有嚼勁味道鮮甜,土豆泥則是很細緻而滑溜,辣醬則增加了一些風味。

最後是dessert platter,包括了ALFAJOR、熱情果雪糕同埋布朗尼蛋糕。

ALFAJOR是用牛油曲奇夾著焦糖醬和椰子粉,曲奇很酥脆而焦糖醬很香濃,椰子粉則增加了一些風味。

熱情果雪糕:用普通嘅雲呢拿雪糕加上新鮮嘅熱情果醬,令雪糕帶有熱情果嘅酸甜,更有南美嘅風味。

布朗尼蛋糕:朱古力嘅蛋糕好濃郁嘅朱古力味,甜度適中,蛋糕質感濕潤。

2023-04-25 166 瀏覽
我真的很久没有吃完如此想笑/感到愤怒的店了。网红的point在于摆盘好看环境可以拍照?而且遇到了一个新来的服务生,他都不知道brunch menu是怎么点单的……说要去问一下……1/ Crudos(如图1)头盘好看,也挺好吃,但那个caramelised corn (?!) 有点莫名其妙2/ Starter- XOXO Chicken非常油,是复炸没有炸号的那种油,看上去就有点恶心,我把皮都撕了才吃的,同样是Peruvian-Japanese fusion,人家Tokyolima就做得高到不知道哪里去了!人家的mayo也比这家好吃- Salmom skewer很嫩,不错3/ Main(发现我拿的不是这张菜单,main有点不一样)- Tiger prawn (如图2)头有一点腥,感觉不新鲜,肉质很一般,这道main居然还是加了钱的…- Sea bass 一般,调味普通,但真的很难做难吃吧?吃到这里已经很不高兴了。4/ Desserts- 水果质素不高,大多酸/无味- Passion fruit sobert还不错,酸甜恰当- Brownie真的很难吃,让我感觉像是超市冰柜里买来拆开放在盘
我真的很久没有吃完如此想笑/感到愤怒的店了。

1/ Crudos(如图1)

2/ Starter
- Salmom skewer很嫩,不错

- Sea bass 一般,调味普通,但真的很难做难吃吧?

吃到这里已经很不高兴了。

4/ Desserts
- 水果质素不高,大多酸/无味
- Brownie真的很难吃,让我感觉像是超市冰柜里买来拆开放在盘子上的那种,brownie都可以做难吃真的可以去死了吧(就好像去法餐,结果creme brûlée很难吃??)
- 还有一个不知所云的华夫饼干+巧克力酱,肯定是已经拆开很久了,饼干已经不脆了,咬下去有点恶心
2023-04-23
2023-04-24 101 瀏覽
Ichu置身中環鬧市,主打南美洲的秘魯菜,🌟餐廳佈置充滿神秘色彩,店面的石雕和獵豹,加上色彩繽紛的壁畫,像走入原始的森林。落地玻璃窗,環境舒適寬敞,💓令人投入於美食之中。LIMA TASTING MENU 680 per person晚市的tasting Menu豐富,包羅四款開胃小食,及三款主菜,滿足你的味蕾。🎉TACO DE CARNE Peruvian Beef Stew| Avocado Mousse 秘魯燉牛肉入口粉嫰,品嚐到軟腍口感,😋細緻多汁,配上牛油果醬,牛肉變更嫰滑,以辣椒醬提鮮🍀,開胃惹味。SALMON TRUFFLE 三文魚口感綿潤,碰上白松露魚子醬,惹味中帶鮮味,👅打開食慾。MAGURO TORTILLA Tuna | Avocado Cream吞拿魚蓉質感綿稠、細滑,碰上香脆的墨西哥🇲🇽玉米餅,薄脆可口,😜配合紫菜的脆脆口感,💕一吃愛上。SALMON ANTICUCHO Norwegian Salmon Skewer | Salsa Acevichada 三文魚串燒肥美,邊沿燒至焦脆,魚肉軟嫰,啖啖炭火香氣,鮮味吸引。👅配上醋汁醬,細緻搭配,令人意猶未盡。Ma

🎉TACO DE CARNE

SALMON TRUFFLE

MAGURO TORTILLA
Tuna | Avocado Cream

SALMON ANTICUCHO

Main Course
SIRLOIN DE WAGYU
Sirloin Steak| Whole Corn |Anticuchera Cream
西冷牛扒邊沿焦香,緩緩切開,內裡嫰紅軟腍,肉汁豐沛油潤,😘啖啖純厚的牛香。配菜是多汁燒粟米,充滿牛油香氣,十分美味。

RED SNAPPER
Red Snapper I Mixed Green Beans
原條紅鯛魚厚身,外皮焗至微脆,魚肉柔滑,鮮香美味,加上清爽的青豆,爽脆細滑的搭配,🎉細緻均衡。

AVOCADO SALAD
熟透的牛油果,倒上胡麻醬汁及芝麻粒,💜清新又綿密,清新味蕾。

DESSERTS
Caramel Coconut Shortbread
曲奇入口鬆化,🎁夾著甜甜焦糖醬,以椰子粉點綴,清新而不膩。

TORTA DE LECHES
Sponge Cake| Mango Coulis | Banana Ice Cream
海棉蛋糕空氣感十足,表面鋪上香蕉雪糕,充滿清新果香,輕盈滑溜,令人回味。蛋糕吸收底部的煉奶,奶香蜜甜,每口香滑細緻。
Passionista 90
啜一口,熱情果香充滿口腔,濃郁果香,拌合青檸汁,感覺清爽解膩。
📍中環特色秘魯菜‼️· 周末brunch set大滿足🤤 — ICHU🇵🇪•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_中環#pigfoodiexhk_秘魯菜=======================上星期同朋友嚟咗呢間位於中環,主打秘魯菜嘅ichu,餐廳有好多植物擺設,充滿南美風情😍‼️我地當日就食咗weekend brunch set🤤------------------------------⭐️Brunch Menu $498 p.pBrunch menu有三款crudos同starters share,然後每人再自選一款mains ,最後仲有dessert platter,非常豐富!😍🔥Crudos⭐️SALMON TIRADITO (4.2/5)三文魚刺身味道鮮味,加埋酸酸甜甜嘅醬汁好開胃!😆·⭐️MIXTO CEVICHE (4.2/5)呢個係將吞拿魚、八爪魚、帶子切粒再加上番椒嘅sauce混合😋·⭐️TRUFFLE SCALLOP (4.5/5)帶子鮮甜,黑松露醬汁陣陣幽香😍我同朋友都好鍾意!==============

#pigfoodiexhk_中環
#pigfoodiexhk_秘魯菜
=======================
⭐️Brunch Menu $498 p.p

Crudos

⭐️SALMON TIRADITO (4.2/5)

三文魚刺身味道鮮味,加埋酸酸甜甜嘅醬汁好開胃!😆
⭐️MIXTO CEVICHE (4.2/5)

⭐️TRUFFLE SCALLOP (4.5/5)

帶子鮮甜,黑松露醬汁陣陣幽香😍我同朋友都好鍾意!
=======================
Starters

⭐️XOXO CHICKEN (4.1/5)

炸雞皮脆肉嫩,加埋自家製蛋黃醬滋味十足🤪
⭐️TACOS DE CARNE (4/5)

Taco餡嘅牛肉絲鹹香十足,加埋牛油果蓉帶啲清新嘅感覺!🤩
⭐️SALMON ANTICUCHO (4.2/5)

燒三文魚肉質肥美,富油脂香~
⭐️MUSHROOM STIR FRIED RICE (4/5)

店員會喺上檯嘅時候淋上蘑菇汁,飯混合大量蘑菇粒,好有口感~如果菇味再香濃的更加正🥰
⭐️CHICKEN PANCA (4.2/5)

雞肉腍身juicy幾惹味~伴碟嘅紫薯片好脆👍😛
⭐️ DESSERT PLATTER (4.2/5)

呢個有熱情果雪糕、布朗尼同埋水果~熱情果雪糕酸酸甜甜勁fresh!!🤤布朗尼香醇濃郁🤪
整體嚟講食物有特色,味道不俗👍而且brunch set食物款式多樣,食到好飽!😆餐廳環境舒適,店員服務有禮,值得一試😋
賣相:4/5
味道:4.3/5
性價比:3/5
推介度:3.8/5
店舖資料
名稱:ICHU @ichuhk
地址:中環皇后大道中80號H Queen's 3樓
前往方法:香港站C出口
<Hong Kong🇭🇰• Central>“咬我唷!比我想像中豐富嘅秘魯菜”秘魯係其中一個出走地之一,曾經想行三日三夜馬丘比丘仲未達成…點算唷 親🥹食住日系秘魯菜先🤭我想食呢間餐廳已經好耐啦,終於去到啦🤍開心仔Brunch Menu由我自由翻譯唷我鍾意食Brunch/ Semi buffet🥹呢間嘅branch相當之豐富🫶🏻Crudos(魚生料理):Salmon Tiradito 三文魚片在泡開胃混醬Mixto Ceviche 混合魚生拌拌Truffle Scallop 帶子粒粒秘魯菜必食魚生料理,我特別鍾意Mixto Ceviche😋三文魚,帶子同八爪魚魚生粒粒拌上Aii Amarillo辣椒千島混合醬,好開胃💕Starter:Xoxo Chicken 秘魯唐揚炸雞波波日系秘魯菜唐揚炸雞,外脆多汁,沾上本地紅椒蛋黃醬就岩哂Tacos de Carne 和牛眼肋肉Taco燉得軟林林嘅和牛眼肋肉同牛油果蓉佈在Taco上,少少香辣,一啖入口好滿足唷Salmon Anticucho 烤挪威三文魚串以後係豬肉串燒?其實係烤挪威三文魚串!肉滑油香,配搭漿果辣椒醬果然不錯! 記得

<Hong Kong🇭🇰• Central>
“咬我唷!比我想像中豐富嘅秘魯菜”

我想食呢間餐廳已經好耐啦,終於去到啦🤍開心仔

Brunch Menu由我自由翻譯唷

Crudos(魚生料理):

Salmon Tiradito 三文魚片在泡開胃混醬

Mixto Ceviche 混合魚生拌拌

Truffle Scallop 帶子粒粒

Starter:
Xoxo Chicken 秘魯唐揚炸雞波波
日系秘魯菜唐揚炸雞,外脆多汁,沾上本地紅椒蛋黃醬就岩哂

Tacos de Carne 和牛眼肋肉Taco

Salmon Anticucho 烤挪威三文魚串
以後係豬肉串燒?其實係烤挪威三文魚串!肉滑油香,配搭漿果辣椒醬果然不錯! 記得趁熱食! So juicy!!

Main:

Sirloin de Wagyu 和牛西冷配上紅椒粉蛋黄醬
以秘魯特色煮法烹調嘅和牛西冷,和牛內裏保留粉嫩多汁
我鍾意沾上香辣蛋黄醬,味道更有層次

Chicken Panca 經典秘魯烤雞
以多種特色香料醃製,烤得外皮香脆,雞肉多汁入味!一啖咬落去滿口多汁肉肉!

Dessert:
Dessert Platter
豐富嘅水果盤裏有蜜瓜、火龍果、菠蘿同提子,仲有香濃嘅布朗尼😍
莓莓椰奶涷

我哋兩個女仔邊食邊傾偈,都過咗一個週末日🥳

BRUNCH MENU $ 498 per person
2023-04-18 89 瀏覽
味道:🌟🌟🌟🌟🌟城中熱門秘魯菜餐廳 餐廳佈置充滿異國風🌴一出電梯有置身叢林既感覺 而且位置寬敞fine dining 就一流🥂⭐️Crudos⭐️①Salmon Tiradito三文魚切成簿簿一片 有啲似日本既刺身🍣配上有淡淡檸檬香既醬汁 非常醒胃👍🏻②Mixto Ceviche入邊大量三文魚、八爪魚、帶子粒👀配上千島醬同辣醬 食落有有少少辣🌶️但辣味又唔會蓋過海鮮既鮮甜❤️③Truffle Scallop在原粒帶子上鋪上三文魚子 入口鮮味十足🌊入口帶帶青檸既清爽既又有松露嘅回香🥹⭐️Starters⭐️①Xoxo Chicken食落好juicy 皮脆肉嫩 🍗點埋佢哋嘅自家醬汁就更好味🤫②Taco de CarneTaco餅皮唔係平時好脆嘅口感 而係有淡淡粟米香帶嚼🌾餅皮上就放滿牛肉、牛油果醬、洋蔥碎🤩餡料豐富 配上香料味比較重嘅醬汁 味道層次感突出😋③Salmon Anticucho呢串燒既三文魚都幾肥美 火候控制得燒得剛剛好 入口肉質綿滑🔥⭐️Mains courses⭐️①Mushroom Stir Fried Rice面頭有一件好日式既金菇炸物🇯🇵上枱嘅時候 侍應會即場澆上松露醬汁🧑🏼‍🍳加
味道:🌟🌟🌟🌟🌟
城中熱門秘魯菜餐廳 餐廳佈置充滿異國風🌴

⭐️Crudos⭐️
①Salmon Tiradito
三文魚切成簿簿一片 有啲似日本既刺身🍣
配上有淡淡檸檬香既醬汁 非常醒胃👍🏻

②Mixto Ceviche
入邊大量三文魚、八爪魚、帶子粒👀
配上千島醬同辣醬 食落有有少少辣🌶️

食落好juicy 皮脆肉嫩 🍗
點埋佢哋嘅自家醬汁就更好味🤫

②Taco de Carne
Taco餅皮唔係平時好脆嘅口感 而係有淡淡粟米香帶嚼🌾
餅皮上就放滿牛肉、牛油果醬、洋蔥碎🤩
餡料豐富 配上香料味比較重嘅醬汁

伴碟既就紫薯脆片和好惹味既薯蓉🫰🏻

⭐️Dessert Platter⭐️
食完Mains courses 已經好滿足
上點唔既時候都幾surprise 真係好大份🫢
入面除左有新鮮嘅生果 紅白提子、火龍果 、菠蘿 🍍
仲有幾款甜點
①布朗尼 外皮酥脆內部尚算濕潤🍫
②雜莓椰汁奶凍 口感冰涼滑溜 椰香味濃郁又帶酸酸甜甜 🥥
③香蕉雪糕蛋糕 底層係海棉蛋糕配上雲呢拿醬上層就係香蕉味雪糕 中間就夾着芒果醬 外面仲有幾塊蛋白脆片 整體果香味好出眾🍌

2023-04-17 140 瀏覽
中環高質秘魯菜無誤! 每款菜式都巨好食!🥹由沙律 頭盤 主食 至甜品 全部有驚喜❤️牛油果沙律🥗用上既菠菜葉非常新鮮 mix埋牛油果片同芝麻醬 好開胃Xoxo chicken 係皮脆肉嫩既熱辣辣炸雞🍗點埋少少辣既蛋黃醬一齊食 夾得黎一啲都唔會膩.黑松露帶子上面有三文魚籽 配左少少帶清爽既青檸汁Truffle味食落都好出~黎得呢度無可能唔食tacos 🌮今次就揀左beef🐂牛肉粒加牛油果mousse 秘製醬汁 再用甜甜地既粟米餅皮包住一齊食 肉味香濃又不會太重口味😋.Grilled octopus既肉質好入味同淋身 一啲都唔會好似香口膠咁 當日既八爪魚鬚唔係太大 所以俾左2條💓.🍄Mushroom stir fried rice 用上多種不同既雜菇上枱時 再淋上大量蘑菇醬汁 拌飯一流 而且份量唔少 一食會停唔到口 第一次食菇飯會覺得咁好食.最後少不了甜品 佢2款甜品都真係好好味包括望落平平無奇既alfajor 鬆化曲奇包住一層焦糖醬+椰子粉 甜而不膩曲奇牛油味香濃 輕輕一咬已經化開👍🏻另一款係Torta de Leches 海綿蛋糕底下係雲尼拿醬汁 再將芒果醬搽係蛋糕上面 配香蕉雪糕同蛋白
中環高質秘魯菜無誤! 每款菜式都巨好食!🥹
由沙律 頭盤 主食 至甜品 全部有驚喜❤️

Xoxo chicken 係皮脆肉嫩既熱辣辣炸雞🍗
點埋少少辣既蛋黃醬一齊食 夾得黎一啲都唔會膩

黑松露帶子上面有三文魚籽 配左少少帶清爽既青檸汁
Truffle味食落都好出~

黎得呢度無可能唔食tacos 🌮今次就揀左beef🐂

最後少不了甜品 佢2款甜品都真係好好味
包括望落平平無奇既alfajor
鬆化曲奇包住一層焦糖醬+椰子粉 甜而不膩
曲奇牛油味香濃 輕輕一咬已經化開👍🏻

再將芒果醬搽係蛋糕上面 配香蕉雪糕同蛋白脆餅🫶🏻就算已經好飽都毫不猶豫完食!💙
整體既配搭係好夾 而且多層次

下次一定會再黎食架我!! ~🤗
2023-04-07
假期同咗好朋友去中環H Queen's 嘅新派秘魯菜食Brunch 😋 環境好chill,有好大嘅落地玻璃,仲有露天嘅座位 🥰前菜總並有6款,最好味係松露帶子,松露香配柚子醋好夾。Micro Ceviche 口感豐富,另一款炸雞都份量十足,兩個人食到超飽,再點佢個Rocoto  Mayo,Rocoto係秘魯紅辣椒,個醬加咗佢特別惹味!主菜嗌咗色彩鮮艷嘅Red Snapper Fillet同埋Chicken Panca,後者醬汁甜甜哋,烤雞、醬汁同紫薯片顏色對比強烈,未食心情就好~Dessert Platter甜品有3款水果同3款甜品,最值得一試嘅係秘魯傳統甜品Tres leches, 佢個香蕉雪糕香滑到不得了,同香甜煉奶蛋糕一齊食好夾呢。望住呢個咁豐富嘅Dessert Platter,突然有一種置身泰國resort嘅感覺。🍌成個體驗開心,咁啱介紹飲品嗰個係restaurant manager,佢好nice咁介紹啲cocktail 同mocktail,最後我同朋友各嗌咗一杯。 Ichu Pisco Sour 裡面有尤加利樹蜜同青檸汁,酸中帶微甘,我個人就好鍾意。淺黃色再可一片小葉裝飾,簡

Dessert Platter

成個體驗開心,咁啱介紹飲品嗰個係restaurant manager,佢好nice咁介紹啲cocktail 同mocktail,最後我同朋友各嗌咗一杯。 Ichu Pisco Sour 裡面有尤加利樹蜜同青檸汁,酸中帶微甘,我個人就好鍾意。淺黃色再可一片小葉裝飾,簡單但唔單調。🍸

曾數次奪得米芝蓮餐廳推薦的秘魯菜餐廳,是香港比較少見的菜系,今天來一嘗這個南美洲的美食王國出品,餐廳播放著熱情的南美音樂,壁畫也盡顯彩色奔放風格,菜式同具味道和擺盤精美難得來訪就試一試他們的brunch,將拿手菜都能品味一番,由魚生、前菜、主菜到甜品也有秘魯風體驗,每位是$498起,配上freeflow酒精飲品也不算貴,是假日悠閒放鬆的好去處Crudos源自意大利文,代表了生魚料理,這裏主要使用創新風味,用柑橘類果汁和香料油去醃漬海鮮,突出鮮肉細緻風味,在食材配搭上也從傳統中走出獨特路向.Salmon Tiradito是秘魯特有的魚生片,於上菜前才用檸檬汁和酸橘調味,令果香在外層,不影響內裏三文魚嫩口鮮味Mixto Ceviche 選用了三種海鮮切粒,包括三文魚、八爪魚和帶子,用了微辣的aji amarillo辣椒和千島醬混合,入口爽脆彈牙極開胃Truffle Scallop原隻大帶子上面有三文魚籽,提供了啵啵脆口感,配汁先是青檸的清爽風味,深味後就有松露的香氣,配上鮮甜帶子刺身一流Xoxo Chicken源自日系秘魯菜的唐揚炸雞,將皮薄脆內多汁的特性完全展示出來,醬汁利用本地多產的

Salmon Tiradito

Mixto Ceviche

Truffle Scallop

Xoxo Chicken
源自日系秘魯菜的唐揚炸雞,將皮薄脆內多汁的特性完全展示出來,醬汁利用本地多產的番椒和蛋黃醬融合,厚身又解膩

Taco de Carne
連Taco包也有了日系元素,用了和牛眼肋肉做秘魯燉肉放在包上,煮得夠較爛無渣,肉味香濃,牛油果蓉令口感豐盛,將香料味道分散了

Salmon Anticucho
以串燒形式上的烤挪威三文魚,肉質柔軟油量豐富,利用秘魯特有的漿果辣椒醬調味,微辣開胃令魚肉更嫩滑

Chicken Panca
主菜是經典的秘魯烤雞,最有異國風情,因為使用不少未曾嘗過的辛香料,滋味爆發,一口咬下去就感到焦香的外皮和柔嫩多汁的雞肉,旁邊的薯蓉是萬卡約式,用了新鮮白奶酪和秘魯黃椒炒製,入口有奶香味中和辛香料

Sirloin de Wagyu
意想不到秘魯菜中也能嘗到和牛西冷,於百多年前有近萬名日本人遠渡重洋至秘魯打工,發展出東西合壁的Nikkei日系秘魯菜,這份和牛梅納效應下發出牛脂焦香,內裏依然粉嫩多汁,配上香辣的蛋黃醬更順滑入喉

Dessert Platter
最後甜品盤是以生果和糕點拼湊而成,兼具營養和甜味的選擇,生果有菠蘿、火龍果和提子,甜品有布朗尼、雜莓椰奶凍和熱情果雪糕蛋糕

吃完後真的感覺到與別不同的南美風情,由頭到尾都有不少辛香料和果味的配搭,像南美音樂一般在激情又帶有清新的樂韻
2023-04-09
2023-04-11 122 瀏覽
Long time no chill!Weekend朋友話想食特別啲,於是乎揀咗呢間食秘魯菜嘅餐廳。秘魯菜俾我嘅Feel同巴西菜有啲似,原來喺地理位置上正正就係隔離,難怪調味風格咁相近。好鐘意餐廳嘅大玻璃有自然光線透入嚟,感覺時間都放慢咗✨• Lunch Menu $298/位(1 Starter + 1 Main)- Tacos Picante de Carne迷你黑色Taco皮夾住燉牛肉、和牛肉眼、牛油果慕絲以及秘魯辣椒醬Rocoto。餅皮喺咀嚼間品嚐到粟米嘅甜味,而餡料嘅調味就偏濃,加上較清新牛油果,味道啱啱好可以balance到🙆🏻‍♀️- Salmon Anticucho +$68三文魚肉用混合多款香料醃製,燒過後迫出魚油香味,入口柔軟鬆化,冇嚡恰恰嘅感覺☺️- Chicken Panca 呢道Chicken Panca外皮燒至微脆,保留返少少雞皮嘅嫩滑口感,最正係個調味用咗秘魯嘅黑辣椒去醃到隻雞入味,食落惹味香口又完全唔辣,值得一試👍🏻- Sirloin de Wagyu +$88另一款主菜加錢叫咗和牛西冷,可惜出到嚟效果偏熟,未係最好嘅口感同味道。同平時鋸扒唔同,本身已經用醬

• Lunch Menu $298/位
(1 Starter + 1 Main)

- Tacos Picante de Carne

- Salmon Anticucho +$68

- Chicken Panca

- Sirloin de Wagyu +$88
另一款主菜加錢叫咗和牛西冷,可惜出到嚟效果偏熟,未係最好嘅口感同味道。同平時鋸扒唔同,本身已經用醬汁調咗味😉

- Torta de Leches +$80
呢款甜品嘅中文叫鮮奶蛋糕,海棉蛋糕中嘅細孔吸滿雲尼拿汁,口感非常之濕潤綿密,頂層放上香蕉雪糕同芒果醬,充滿住熱帶風味😋

- Alfajor +$80
超重牛油香嘅曲奇夾住香甜細滑嘅焦糖醬同椰絲,整體冇想像中咁甜膩🧡
2023-04-09 646 瀏覽
餐廳主打🇵🇪秘魯菜以秘魯多樣化嘅食材入饌係米芝蓮餐盤推介👍🏼由世界級名廚𝑽𝒊𝒓𝒈𝒊𝒍𝒊𝒐 𝑴𝒂𝒓𝒕𝒊𝒏𝒆𝒛開店走入餐廳 好有異國風情⛰️座位有好多卡位 非常舒適-𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫𝐬-დ 𝐂𝐨𝐫𝐧 𝐓𝐞𝐦𝐩𝐮𝐫𝐚 $𝟗𝟎天婦羅係由香甜嘅粟米炸成,配上蒜泥美乃滋。將平淡嘅食材整到好有驚喜,外層炸得好香脆,配埋辣辣地嘅醬汁好惹味。-𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝-დ 𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 $𝟗𝟎沙律分別有生菜、菠菜及牛油果,仲混合咗麻醬在內。菜特別鮮甜,牛油果🥑超嫩滑!-𝐓𝐚𝐜𝐨𝐬-დ 𝐓𝐚𝐜𝐨𝐬 𝐝𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐧𝐜𝐡𝐨 $𝟏𝟐𝟖呢款以伊比利黑豬切成肉粒以香料醃製炒成,味道辣辣地幾濃香料味。當中仲混合配牛油果醬及莎莎醬,幾特別。-𝐕𝐄𝐆 & 𝐑𝐈𝐂𝐄-დ 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 𝐒𝐭𝐢𝐫 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐑𝐢𝐜𝐞 $𝟏𝟐𝟎混合左各款唔同種類嘅菇,上菜時店員仲會再倒上磨菇醬汁係飯,攪拌均勻就食得啦!菇味真係好濃郁,飯粒粒分明,真係素食必點嘅菜式!-𝐌𝐞𝐚𝐭-დ 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚 $𝟑𝟑𝟖燒春雞係攤平一半煮成,方便客人食用👍🏼雞嘅熟度剛好,切開肉汁流出,入口嫩滑無比,外皮焦香帶蜜糖甜甜地。再配上秘魯薯仔炸成嘅薯片及
餐廳主打🇵🇪秘魯菜

დ 𝐓𝐚𝐜𝐨𝐬 𝐝𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐧𝐜𝐡𝐨 $𝟏𝟐𝟖

-𝐕𝐄𝐆 & 𝐑𝐈𝐂𝐄-

-𝐌𝐞𝐚𝐭-
დ 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚 $𝟑𝟑𝟖
燒春雞係攤平一半煮成,方便客人食用👍🏼雞嘅熟度剛好,切開肉汁流出,入口嫩滑無比,外皮焦香帶蜜糖甜甜地。再配上秘魯薯仔炸成嘅薯片及醬汁,好惹味!

-𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭-
დ 𝐀𝐥𝐟𝐚𝐣𝐨𝐫 $𝟗𝟎
呢款係焦糖椰子酥餅,上下層猶如曲奇般鬆化酥脆,內層夾住香滑焦糖忌廉及椰絲,充滿濃濃嘅椰香味,口感豐富。

2023-04-09
  • 𝐀𝐥𝐟𝐚𝐣𝐨𝐫