第一次到訪太古坊,發現附近都好多好chill既餐廳有小小唔似香港,而今次到訪係一間古典裝修既意大利餐廳,除咗裝修之外用的碟同餐具花紋都非常典雅,令到整個用餐都心情更好。BURRATA作為一個開胃前菜非常合適,沙律底部用了蕃茄作伴,主角是流心水牛芝士,由兩層芝士組成,外皮柔軟、香醇,入面係濃郁嘅cream cheese😍FANCY BEEF TARTARE生牛肉上面配搭了蛋黃同大量的白松露片跟醬,整個口腔都是松露的香味,唔會食到生牛肉的腥味CHEESE WHEEL LA TARTUFO必食之一的菜色,又好味又可以睇佢整既過程,STAFF會推個小車仔過黎上面會有一大舊芝士輪,將短管意粉係入面翻炒,每一粒都充滿住芝士,最後職員都毫不吝嗇咁加入大量既松露片,短管意粉剛剛熟透煙煙韌韌好食非常BEEF TENDERLOIN ALLA BOSCAIOLA 牛的肉質唔會過淋,因為表面有小小炭焦香,醬汁用咗蘑菇製成,但味道偏咸不過重口味人士覺得啲蘑吸晒牛肉汁好正🤣,但個牛肉本身就麻麻地,另外配菜揀咗薯仔,正常發揮TIRAMISU食意大利菜一定要揀呢個意大利傳統甜品tiramisu啦,咖啡味同酒香都好香濃
BURRATA

CHEESE WHEEL LA TARTUFO

TIRAMISU
食意大利菜一定要揀呢個意大利傳統甜品tiramisu啦,咖啡味同酒香都好香濃,而且啲cream都好細膩🫶🏻🫶🏻
  • Tiramisu
  • Cheese Wheel al Tartufo
2022-11-19 200 瀏覽
La Favorita和日本餐廳及西餐廳處身在同一個位置上, 感覺似是同區的Kim Food Halls, 當然就是更Hi-End而已. La Favorita主打意大利菜, 裝修典雅, 特別是其碟子的設計和圖案真的有心思. 它是Pirata Group的其中一員, 可以預期其意大利菜式不會是驚為天人, 但水準應該會較為標準, 不會令人覺得難食就是.午餐人均二至三百元, 正常西餐價錢, 有頭盤, 主菜和甜品. 頭盤的Burrata Cheese味道口感就是正常, 蕃茄口感清爽多汁, 吃起來舒服. 主菜是澳洲和牛Striploin, 肉質肉香皆有, 特別是邊位的脂香位烤得很香, 其實如此質素的和牛, 不用醬汁單純以岩鹽提味就可以, 偏偏這裏處理的醬汁味道過於濃重, 首尾蓋過了和牛本身的肉香. 甜品的Lemon Sorbet酸度自然, 質感偏向碎冰狀, 在口中溶化成檸檬汁, 剛好中和了和牛本身的油膩口感. La Favorita is the Italian Restaurant operated by Priata Group. You can expect the food quali

La Favorita is the Italian Restaurant operated by Priata Group. You can expect the food quality is standardized but not amazing. The set lunch costs $200-$300 that is reasonable in the business area. All the dishes are up to standard and the Australian wagyu striploin is nice in quality and texture. Juicy and meaty enough that means the steak should not have heavy dressing but the dressing here is quite strong in flavor. The lemon sorbet can neutralize the oily aftertaste that is good in arrangement.

2022-11-18 209 瀏覽
推薦指數 4/5尼到LaFavorita 每枱必叫嘅係呢個Cheese Wheel AL Tartufo 有專人喺你面前即場整將意粉喺個溶化既芝士輪入面  加埋黑松露醬 不斷攪拌 最後刨埋啲黑松露落去 正! Tagliata Ai ManzoBreadIL Grande TagliereBurrata ClassicaDecadent Prawn Cocktail Grand Dessert Platter 前菜甜品個人認為不過不失 最主要都係想食個芝士輪 哈哈環境係誇張嘅華麗宮霆風 所有食物都係用精緻的大餐碟上既 係慶祝生日/周年紀念嘅好選擇 因為今之次係慶祝生日 所以staff 會上甜品既時候唱意大利文嘅生日歌 你仲可以事前同佢地講定想寫啲乜嘢字喺個品拼盤上面 佢地都會幫手影一張即有即有送俾你架
推薦指數 4/5

Decadent Prawn Cocktail

Grand Dessert Platter

前菜甜品個人認為不過不失 最主要都係想食個芝士輪 哈哈

2022-11-18 225 瀏覽
看似高級的意大利餐廳, 環境算幾好, 建議事先book位先好去, 因為lunch time都會爆滿, 我地都係當日早上openrice book位😂😂Lunch set有兩個選擇, 一個$298/ppl, 另一個$398/ppl, 我地兩個人揀左$298黎試試, 咁包左頭盤, 主菜, 甜品Antipasti 前菜 - 我地揀左一個 Prosciutto E Melone即parma ham哈蜜瓜, 另一個揀 Mussels &Cannellini Soup, 即海鮮湯Secondi 主菜 - 我地揀左Linguine Allo Scoglio 蕃茄海鮮意粉, 仲有Homemade Tagliolini Tartufo白松露意粉, 白松露份量都算多, 但意粉唔算好出色, 食完成個碟都係油, 似係橄欖油Dolci 甜品 - menu上有雪芭同雪糕, 但我地只左普通coffee就算啦其實食物方面還可以, 但我接受唔到一間高級餐廳D碟全部都崩晒, 我作為食客, 第一個感覺很差, 而且客人唔小心就會𠝹損, 仲有D座椅係有點污糟侍應見到我地張枱污糟都唔清潔下就打算上飲品, 要我地主動開口整體我覺得

整體我覺得試一次就夠
Mussels & Cannellini Soup
Prosciutto E Melone
Homemade Tagliolini Tartufo
Linguine Allo Scoglio
Mussels & Cannellini Soup
Prosciutto E Melone
Linguine Allo Scoglio
位置太古坊sixteenth入面,裝修復古華麗,具顏色風格既地毯、窗簾,好有古典特色,加上環境舒服,坐得好舒服😌當日食左tasting menu,$580一位再加一。Sourdough 🥖酸種麵包外皮超硬,內裏鬆軟的同暖暖地,再點上olive oil同黑醋,好香!Burrata 🍅有唔同種類既蕃茄,仲有成個拳頭咁大既burrata,而一切開就有好嫩滑既burrata,再加左一啲黑椒同鹽,食落好滋味濃郁。Fancy Beef tartare 🐂生牛肉上面有雞蛋,好滑口,唔腥,再加上芝士同黑松露忌廉,食落去好creamy,亦好有黑松露既香味,非常出色,必食!Cheese Wheel al Tartufo 🧀職員會係面前將tubetti小管通心粉放入cheese wheel拌勻,而半溶芝士好creamy,加上tubbetti好煙煙韌韌,上面再加即磨黑松露同芝士,好香芝士同黑松露味,亦好有口感,必食之一。Ratte Potatoes 🥔薯仔焗得外脆內軟,再配上sour cream,好香口又嫩滑。Italian Pork Loin Arrosto 🐖呢個菜式正正常常,豬肉肉質嫩滑,但醬汁比較咸,

Sourdough 🥖

Fancy Beef tartare

Cheese Wheel al Tartufo 🧀

Ratte Potatoes 🥔

Italian Pork Loin Arrosto 🐖
呢個菜式正正常常,豬肉肉質嫩滑,但醬汁比較咸,有啲濃味,令到無肉味,旁邊配菜有薯菜,正常,沒有特別。
Italian Pork Loin Arrosto

Chocolate Mousse Cake 🍫
有香濃朱古力,食落唔算好甜,上面再加塊朱古力,成個口感好香好有可可味道。
Chocolate Mousse Cake

Fancy Beef tartare
Chocolate Mousse Cake
  • Fancy Beef Tartare
2022-11-17 388 瀏覽
🌟La Favorita-鰂魚涌📍鰂魚涌英皇道979號太古坊濠豐大厦2樓The Sixteenth📍The Sixteenth, 2/F, Oxford House, Taikoo Place, 979 King's Road, Quarry Bay==============================👤人數:2💰埋單:1201.2環境好靚,以意大利歌劇院為靈感裝修的復古餐廳,在裡面享用美食猶如置身於意大利,別有一番風味,慶祝節日等來,就一定沒錯,但美中不足的是環境相對偏暗了一點,燈光不是特別充足,對拍照不是很友好。自帶蛋糕免切餅費!食物方面喜歡黑松露的朋友值得一試,因為黑松露真的超濃郁的送的法包相對有一點點硬,最好泡一下湯汁或者橄欖油香醋🥢FANCY BEEF TARTARE $188⭐⭐⭐⭐黑松露汁真的好好吃!多出來的醬汁感覺都可以直接拌一個意粉成一個主食了,牛肉塔塔是醃製過的,吃起來鹹香,中間是生蛋黃,跟生牛肉混在一起,口感好順滑,但如果是想吃原汁原味的生鮮牛肉味,這個可能不太適合,因為黑松露味道會搶過牛肉味。🥢MEDITERRANEAN SEAFOOD STEW $178
🌟La Favorita-鰂魚涌

👤人數:2
💰埋單:1201.2
食物方面喜歡黑松露的朋友值得一試,因為黑松露真的超濃郁的
送的法包相對有一點點硬,最好泡一下湯汁或者橄欖油香醋

🥢FANCY BEEF TARTARE $188⭐⭐⭐⭐
FANCY BEEF TARTARE

🥢MEDITERRANEAN SEAFOOD STEW $178⭐⭐⭐
正常一道前菜,醬汁不是很濃,比較稀,個別貝殼稍微有一點沙,但酸酸甜甜好開胃
MEDITERRANEAN SEAFOOD STEW

🥢CHEESE WHEEL AL TARTUFO(V素食) $338⭐⭐⭐⭐
這家店的重頭戲!當初看圖片就是被他吸引來的,真的好好吃!服務員會推著車帶著裡面已經融化了一層的巨輪芝士,把通心意粉放進去,一遍混芝士一遍撈出來,然後再刷芝士,黑松露,整個過程中香味不聽飄出來,醬汁會都藏在意粉中空的洞裡面,每咬一口都是慢慢的芝士跟黑松露味道,絕了。這個意粉跟松露牛肉塔塔很相似,小編認為二選一就可以了
CHEESE WHEEL AL TARTUFO(V素食)

🥢BEEF TENDERLOIN ALLA BOSCAIOLA $388⭐⭐⭐⭐
侍應介紹,採用M3和牛嫩而不肥,中和回其他都很油膩的菜品
牛柳推薦叫Medium rare, 整個口感下去超軟超嫩,蘑菇醬的味道很特別,吃到有點煙熏味,中間略帶一點點酸,裡面加入了黃芥末令到味道更加有層次,推薦品嘗

#sikla #香港 #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港美食地圖 #香港美食推薦 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodlover
MEDITERRANEAN SEAFOOD STEW
2022-11-07 199 瀏覽
上個月生日,我阿妹就幫我book咗呢間餐廳食,慶祝生日。山長水遠嚟到鰂魚涌,唔係好識路,喺商場度行吓行吓,終於搵到個電梯位上去,一上到去好似離開咗香港咁,好有外國嘅氣氛,感覺好歡樂。而且入口位原來係連接左三間餐廳,除咗我呢間西餐之外,仲有另外兩間喺走廊嘅盡頭。由於我哋一行六個人,職員就帶我地坐左個角落,成個區域有啲豹紋牆做裝飾,好有復古嘅感覺。我哋睇完餐牌之後,分別有兩個lunch set,我哋嗌咗3個左邊嘅298 set,兩個右邊嘅388 set試吓。Prosciutto E Melone 呢個係火腿加蜜瓜,我唔食的,不過佢地話好食Burrata Classica 係水牛芝士拌番茄,好正我好鐘意呢個,2樣都係我鐘意食既。Tartare Di Tonno 係牛肉他他,味道唔錯,不過我塊牛有小小筋主菜我嗌左Tagliata Di Manzo, 係香煎和牛扒,我哋幾個都嗌咗五成熟,味道唔錯油脂感唔會太重,配埋火箭菜解膩。我阿媽仲嗌咗碟意粉,不過佢話啲自家意粉質感太淋,唔係幾好食。全餐飯最吸引嘅竟然係我仔個兒童餐,係炸魷魚配炸薯條,有蛋黃醬同果汁一杯,魷魚好淋好易咬開,又炸得幾惹味又鹹香。而

甜品,我哋一致都嗌咗開心果奶凍配紅莓雪糕,勁好味,我到而家都諗緊個開心果奶凍!

而上甜品果一刻,店員知我生日,就一直唱住外語嘅生日歌,仲送咗即影即有相,好難忘!
呢間餐廳嘅氣氛真係唔錯,但對我來講有啲遠,如果下次去開或者都會再去食嘅。
慶祝紀念
生日
  • Pistachio  panna  cotta
Restaurant week最後一日啦!哈哈!把握機會,今日再去食多一間美味嘅意大利菜😆太古坊sixteenth有四間餐廳,四間share同一層,裝修非常復古,有歌劇院嘅感覺,好靚呀!不過人太多,我就無影相了。餐廳播住輕快嘅懷舊音樂,令人心情好愉快。佢嘅餐具都好意大利風,見到好似置身意大利一樣。🔸Restaurant week lunch menu (💰198pp)ANTIPASTI前菜▫️CALAMARI FRITTI(7.5/10)Calamari, chilli garlic, mayo, lemon墨魚好鮮味,個炸粉唔會太厚,都炸得幾脆。但粒墨魚就會同個炸粉分開咗。味道較淡,可以食到墨魚嘅鮮,點沙律醬剛好!▫️VITELLO TONNATO(8.5/10)Roasted Veal, tuna Mayo, Sicilian capers呢個牛肉好食!佢有啲細細粒酸豆,平時嘅我見到應該唔會太鐘意食。但夾埋落個牛肉酸酸地好突出!MAINS主菜▫️GRAN KING CRAB CHITARRA(8.5/10)King crab sauce, black squid ink, soffrit

ANTIPASTI前菜

▫️CALAMARI FRITTI(7.5/10)

▫️VITELLO TONNATO(8.5/10)

MAINS主菜

King crab sauce, black squid ink, soffritto, capers, parsley
墨魚麵係自家製嘅,質地較硬,好彈牙!蟹肉超級鮮,一啖啖嘅蟹肉墨魚麵,幾出色。

▫️ITALIAN PORK LOIN ARROSTO (8.5/10)
Pancetta, heritage vegetables, bone marrow jus
佢將豬肉整成一捲去烤,個豬皮超級脆!豬肉亦好淋好嫩!豬肉有啲肥膏,但屬可接受嘅程度。個醬係普通嘅燒汁,如果特別啲就更好。配菜都全部烤過,好香嘅燒烤味。

DOLCI甜品

▫️TIRAMISU(8/10)
Mascarpone, lady fingers, Italian coffee, chocolate praline
呢個Tiramisu屬正常發揮,本身以為會超好味架嘛😂

▫️PISTACHIO PANNA COTTA(8.5/10)
Raspberry sorbet
未食過開心果布甸,真係俾到驚喜!好濃烈嘅開心果味,個raspberry雪芭酸酸地,又唔會太水,個質地做得幾好喎!

食過呢間la favorita,令我想試埋呢個sixteenth 另外嗰三間餐廳😆Restaurant week嘅餐廳真係唔錯!食物質素、環境、服務都係高水平。下年restaurant week再見啦😂😂

Overall評分: 8.5/10👍🏻👍🏻
秋季restaurant week又去試新嘢,今次去咗鰂魚涌太古坊一間意大利餐廳試,早兩日先訂竟然訂到位,不過試完覺得一般般,Hot Picks並不代表好食。🍴Sourdough Bread⭐️麵包唔軟熟,外皮仲硬到咬唔開!🍴Calamari Fritti ⭐️⭐️⭐️⭐️呢個炸魷魚圈好好食,炸漿薄脆魷魚又軟熟,帶少許辣好惹味,蘸埋蛋黃醬簡直一流!🍴Vitello Tonnato⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必叫,牛肉入口即化,再蘸埋鮪魚醬汁變得多種滋味,一碟份量都幾多。🍴Gran King Crab Chitarra⭐️⭐️皇帝蟹手工墨汁意粉,有少少辣,意粉口感麻麻較粗糙同乾身,蟹肉蟹絲還ok。🍴Truffle Tagliolini (+$38)⭐️⭐️⭐️白松露都算香濃,入口即溶,意大利麵帶點煙韌乾身,略嫌少咗啲醬汁!🍴Tagliata Di Manzo (+$88)⭐️⭐️⭐️⭐️和牛烤得好香好好味,medium rare口感剛好又唔會過生,邊邊有啲膏重油脂香,值得加錢試。🍴Italian Pork Loin Arrasto⭐️⭐️本身係豬里脊位置,但落order時侍應話今日無貨,會用五花肉代替,點知換嚟一嚿超多肥膏嘅五花肉,肉係

🍴Sourdough Bread⭐️
麵包唔軟熟,外皮仲硬到咬唔開!

🍴Calamari Fritti ⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴Vitello Tonnato⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴Gran King Crab Chitarra⭐️⭐️

本身係豬里脊位置,但落order時侍應話今日無貨,會用五花肉代替,點知換嚟一嚿超多肥膏嘅五花肉,肉係烤得香,但肥膏佔咗一半,而且皮亦有啲硬,失望!

🍴Tiramisu⭐️⭐️⭐️
4件賣相都非常醜,蛋糕幼滑但太過濕,似乎係酒太多,幸好仲食到咖啡味道。

4人共消費:$1010
2022-10-17
2022-10-21 293 瀏覽
La Favourita✖️自己生日週已經好想去試下,La Favourita係Pirata旗下嘅餐廳,所以都好有信心。所以趁今次有折,專登訂定位去食表姐生日飯。點知表姐生日週又好忙唔得閒,所以我決定自己一個人老遠由天水圍去到鰂魚涌食好西。上電梯去到餐廳門口The Sixteenth,就有個靚靚木櫃檯同老外服侍你入席。全層有3間餐廳,除咗呢間意大利餐廳之外,仲有兩間日式餐廳,價錢平均由$248至$498-。餐廳不停播住『藍調』音樂,好有情調。座位闊落坐得都好舒服。而且每個角落設計都唔同,有帳幕設計、亦有啲佈滿掛畫、有鏡,有碗盤等。簡直好似去咗旅行咁。。。。由於我一早做定晒功課,所以一坐低就可以叫嘢食。唔知點解人哋隔籬幾枱就有香港人慢慢介紹食乜食乜,有咩推薦咁。眼見香港男侍應最鍾意走去招呼嗰啲枱全部係有靚女嘅。而招呼我嗰位賓籍姐姐就乜嘢都冇!是日我點選嘅分別有:免費餐前包,唔夠食可添食頭盤:烤牛肉片配金䱽魚蛋黃醬酸豆▪️慢煮牛肉片,如果可以轉生牛片仲好主菜:帝王蟹墨魚汁麵▪️如果你係中意濃郁重口味嘅呢個未必啱,但好香蟹味,個麵質煮得剛剛好夠Q 彈。老外俾咗個夾我,等我好優雅咁食蟹🤭甜品:

是日我點選嘅分別有:
免費餐前包,唔夠食可添食

頭盤:烤牛肉片配金䱽魚蛋黃醬酸豆
▪️慢煮牛肉片,如果可以轉生牛片仲好

主菜:帝王蟹墨魚汁麵

甜品:覆盆子雪芭配開心果意式奶凍
▪️不得了,好濃厚嘅開心果,原來配好酸嘅覆盆子係咁夾。真係好想食多一份!

總結:餐廳氣氛一流,慶生/拍拖用餐一定加分。餐廳廁所又大又乾淨,仲可以用AESOP洗多幾次手,香噴噴!但而家$199-再加一就食到!
某年在Wiener Staatsoper用10€看了Werther,到今天回想起還是覺得what a good purchase。以貴族暗紅色﹑絲絨織物組成的復古歌劇院風格並不常見,加上採用顏色鮮艷﹑圖紋突出的食器,十分適合拍照。當時趁著restaurant week到訪,價錢比合理水平更低﹑飽到捧腹﹑每款餐點都令人極其滿意。近日又再有restaurant week,不妨一試呀~(不過友人說這次menu的內容物未必一模一樣哦)❝Restaurant Week Dinner Set❞ | $438 p.p.Antipasti有三款供分享,〔Burrata Classica〕圓轆轆的burrata cheese是我最愛~〔Mediterranean Seafood Stew〕相當足料,非常飽肚。〔Fancy Beef Tatare〕是日MVP!嫩滑的他他與松露很夾呀。Primi是dinner set才供應的品項,+$58就有招牌〔Cheese Weel Al Tartufo〕for the table,餐車推到面前,看著短管意大利粉在cheese weel之中翻滾,看得療癒之餘亦是滿滿芝士
以貴族暗紅色﹑絲絨織物組成的復古歌劇院風格並不常見,
加上採用顏色鮮艷﹑圖紋突出的食器,十分適合拍照。

當時趁著restaurant week到訪,
價錢比合理水平更低﹑飽到捧腹﹑每款餐點都令人極其滿意。
近日又再有restaurant week,不妨一試呀~
(不過友人說這次menu的內容物未必一模一樣哦)

Antipasti有三款供分享,

Primi是dinner set才供應的品項,
看得療癒之餘亦是滿滿芝士香氣的一道菜,推介推介。

Secondi點選了〔Beef Tenderloin〕,
+$98的價錢實在吸引,
質素算是正正常常,其他品項會更出色。

Dolci有招牌〔Tiramisu〕供分享,
甜品杯之中美態完美呈現,
芝士香滑味濃﹑沒有被忌廉搶風頭,
咖啡味及酒味平衡得剛好,是出色的tiramisu。
當天還有檸檬雪芭,好酸好酸好酸,
酸味愛好者表示好喜歡!

𓂃𓈒 𓂂𓏸 La Favorita 𓏸𓂂 𓈒𓂃
鰂魚涌A出口/7mins
每日11:30 - 14:30/17:30 - 00:00
2022-10-13 220 瀏覽
城中飲食界盛事 Restaurant Week Dining City是本人熱衷的活動之一以優惠的價格享受餐廳的signature cuisine是性價比甚高之選。自2021年尾開張至今一直高居熱門餐廳之列的La Favorita在我的Wish List之中佔一席位。作為黑松露愛好者的我,最喜歡的食物當然是Beef tartar with black truffle和Pasta tossed in cheese wheel topped with black truffle濃郁的黑松露味道令人不能自拔。在牛肉他他上加上生蛋黃確為畫龍點睛之舉。最令我驚喜的是短短的管形意粉非常al dente: 爽口彈牙有嚼勁有韌度,盡顯大廚功架。So authentic 另外的主菜選了多寶魚、和牛和芝士茄子。乏味的多寶魚令我十分失望,而和牛亦偏硬不夠肉味;反而平日不太常見的芝士茄子味道不錯,不會太油膩,感覺清新。結尾的Tiramisu一上桌令我們嘩然,因為分量甚巨除了量勝,它亦貫徹PIRATA Group的作風,質素高賣相佳。四人你一匙我一啖,瞬間已將它消滅

結尾的Tiramisu一上桌令我們嘩然,因為分量甚巨
2022-06-22
  • Cheese Wheel Pasta
  • Tiramisu
2022-10-13 213 瀏覽
Today I found a gem.To celebrate my wife’s birthday, I looked on the Internet for good restaurants. I came across one called “La Favorita”, and I was immediately attracted by its photos of Italian grandeur and fine decorations, so I booked there to eat tonight.When my wife and I got there, we were impressed by the drapes, ornamented ledges, and luxurious sofas. We ordered the Vitello Tonnato antipasti, followed by 2 main dishes: The Codfish alla Mugnaia and Tagliata di Manzo. The Vitello, whi
Today I found a gem.

When my wife and I got there, we were impressed by the drapes, ornamented ledges, and luxurious sofas. We ordered the Vitello Tonnato antipasti, followed by 2 main dishes: The Codfish alla Mugnaia and Tagliata di Manzo. The Vitello, which is roasted veal with tuna mayo and Sicilian capers is a refreshing surprise. The combined flavour of the veal and the sauce is Oh My Super Delicious! It certainly got me anticipating on what the main dishes taste like.

The Codfish is very juicy. Normally I would expect thin pieces, but presented in front of me are thick and chewy pieces, in which both of us liked a lot. The Tagliata, which is the Wagyu beef striploin, is a different flavour of deliciousness. We ordered Medium, but when it got here, it’s almost equivalent to Medium well, which was exactly what us both preferred actually. Combined with the small mushrooms, it provides a good taste alternative that pairs up well with the codfish.

The most memorable part was the last part. When I made the booking on OpenRice, I specified that this is a birthday occasion. The waiters and waitresses came with to our table with a lemon sorbet, and jointly sang “Happy Birthday” to my wife… in Italian! This was definitely not in my plans and exceeded my expectations. I’m very impressed with their surprise, and after the meal, my wife told me that she felt so sweet that they put their full effort in making the birthday girl happy. It was the most memorable moment for her in the entire night.

Good food, good scenery, and good staff spirit. That’s why I said I found a gem, as this is a great restaurant and I would recommend my friends to try this place too.
2022-10-12
慶祝紀念
生日
  • Vitello  Tonnato  Della  Domenica
  • Codfish  alla  Mugnaia
  • Beef Tenderloin alla Boscaiola
近呢幾年,試過pirata group嘅嘢有點翻唔到轉頭,尤其係佢地同客人慶祝生日嘅文化-佢地會好幾個同事走埋來,興高采烈咁為你唱生日歌,有時可能會拎埋結他過來,真係好岩「儀式撚」-即係我😂有時佢地會送coupon,或者幫你影即影即有,呢啲種種細微(or not?)嘅服務就顯得佢地同其他集團唔同。🐮Fancy Beef Tatare$188有別於一般嘅牛肉他他,呢款係撈埋外圍香濃嘅黑松露漿一齊食,整體份外嫩滑,口腔一直留有松露嘅香氣😌👃🏻🍄Risotto Al Funghi$198飯心比意料中硬,但面頭嘅羊肚菌係幾入味同有口感嘅🐟Codfish Alla Mugnaia$268最欣賞係鋪係魚下面嘅薯蓉,味道酸酸地,口感綿滑👌🏻👌🏻👌🏻🐮Beef Tenderloin Alla Boscaiola$388完美煮岀5成熟,又嫩又香嘅和牛牛柳🥩呢個價位可以做到真係嫩同juicy嘅唔多,呢個👌🏻🍋Lemon Sorbet$108🆓感謝La Favorita送左呢個甜品同我慶生(當然唔少得一班staff來唱生日歌呢個咁有儀式感嘅Pirata culture🙆🏻‍♀️)lemon sorbet真係裝

🐮Fancy Beef Tatare$188

🍄Risotto Al Funghi$198
飯心比意料中硬,但面頭嘅羊肚菌係幾入味同有口感嘅

🐟Codfish Alla Mugnaia$268
最欣賞係鋪係魚下面嘅薯蓉,味道酸酸地,口感綿滑👌🏻👌🏻👌🏻

🍋Lemon Sorbet$108🆓
感謝La Favorita送左呢個甜品同我慶生(當然唔少得一班staff來唱生日歌呢個咁有儀式感嘅Pirata culture🙆🏻‍♀️)lemon sorbet真係裝入檸檬內好有趣🫢清爽又酸甜🍧

🍮Pistachio creme brûlée$118
焦糖個層好薄,燉蛋雖然得淺淺一層,但密度好高,所以口感都滿足到,而且開心果味好濃,估唔到可以咁高質(因為集團最岀名係個tiramisu😂)
  • Pistachio  creme  brûlée
2022-10-11 333 瀏覽
真係多謝Restaurant Week嘅出現,今年都試咗好多唔錯嘅餐廳,今次嘅La Favorita亦帶㴝唔少驚喜,裡面裝修好華麗,有啲地方用傳統意大利宮廷式設計,牆上亦掛上好多意大利掛飾,酒吧區、廚房聘用大量外籍bartender 及 chef,serving staff 都有外藉員工,真係幾揼本😉La Favorita位於太古坊嘅 Oxford House,側魚涌站上天橋往太古坊方向,一直就可以去到 Oxford House. 今次都似喺 Dining City 訂位,$198三道菜,portion 挺大且味道不錯,性格比非常高👍🔻Burrata呢個前菜要加$48,如果自己喺屋企做過呢個salad都知,買一個Burrata隨時要$60-70,加錢食個人覺得合理,味道不錯👌🔻Calamari Fritti每圈魷魚好大件,味道還可以,如果個皮再酥啲更好😅🔻Vitello TonnatoVitello Tonnato 唔同餐廳有唔同做法,牛肉雖薄但好大片,肉質鮮嫩,個Tonnato sauce 好有 Tuna 味,正😄🔻Gran King Crab Chitarra大大隻蟹腳放喺上面已
真係多謝Restaurant Week嘅出現,今年都試咗好多唔錯嘅餐廳,今次嘅La Favorita亦帶㴝唔少驚喜,裡面裝修好華麗,有啲地方用傳統意大利宮廷式設計,牆上亦掛上好多意大利掛飾,酒吧區、廚房聘用大量外籍bartenderchef,serving staff 都有外藉員工,真係幾揼本😉

🔻Burrata
Burrata (+$48)

🔻Calamari Fritti
Calamari  Fritti
每圈魷魚好大件,味道還可以,如果個皮再酥啲更好😅

🔻Vitello Tonnato
Vitelli  Tonnato

🔻Gran King Crab Chitarra
Gran King  Crab  Chitarra
大大隻蟹腳放喺上面已經吸引,配上墨魚汁意大利麵,味道香濃👍

🔻Tagliata Di Menzo
Tagliata  Di  Menzo  (+$88)
呢件和牛Striploin 烤得有焦香味,肉嫩多汁,出色👍

🔻Italian Pork Loun Arrosto
Italian  Pork  Loin  Arrosto
一上枱見到個份量就嘩一聲,真係好大,用Pancetta 捲起再焗然後切片,肉油味好香,伴碟嘅配菜有好多款式😋

甜品有傳統嘅Tiramisu 及Panna Cotta,可以自由加配咖啡,好完滿嘅一餐👍
Tiramisu
Pistachio  Panna  Cotta
Coffee
2022-09-30
Burrata (+$48)
Calamari  Fritti
Vitelli  Tonnato
Gran King  Crab  Chitarra
Tagliata  Di  Menzo  (+$88)
Italian  Pork  Loin  Arrosto
Tiramisu