High Tea 絕對不是英國平民的權利,更加並非貴族獨有。在美食普及的香港地,吃下午茶絕對是等閒事。 剛剛過去的星期天,就選擇和咖喱先生到尖沙咀閒逛,順便 High Tea。這間試業中的La Mer Restaurant & Lounge 每天下午三點到五點期間,會供應西式下午茶。可以選擇單人份量,雙人份量又或者其他糕點。 也許是新開的緣故,客人不多,環境清幽寧靜。 裝修未見豪華,但坐得舒適。 我們選擇了一份二人 Tea Set, 份量不算多也不算少,吃過其實也蠻飽足的句號。 Tea Set 有鹹點也有甜點,當然還是甜點的比例比較高。放在雀籠形狀的點心架上,細心排列,造型不算非常精美,但是也確實有花過一點心思。 熱烘烘的 Scone,非常鬆軟,入口即溶,配上士多啤梨果占,非常合襯。 雙層的煙三文魚牛角包,鬆軟好味,口感清新,吃罷也不會有油膩感覺。加上火灸吞拿魚串,鹹點做得比甜點出色。 相比之下莎樂美腸卷,就遜色了一點。但是香濃的朱古力慕絲,又搶回了不少分數。 芒果加百香果奶凍,是酸與甜,天上與地下的極端配搭。杯中襯托着的朱古力花,雖然以朱古力來說味道一般,卻讓人感覺

也許是新開的緣故,客人不多,環境清幽寧靜。

裝修未見豪華,但坐得舒適。

芒果加百香果奶凍,是酸與甜,天上與地下的極端配搭。杯中襯托着的朱古力花,雖然以朱古力來說味道一般,卻讓人感覺心花怒放。

法式杏仁鮩,味道不太甜,反而帶點驚喜。再以清淡的小蛋糕作為完結,身心口胃也感到滿足。

雖然這裏的 High Tea 並非高檔次貨色,但是價錢合理,食物質量不錯,最重要是服務和環境也讓人滿意,自然值得推薦。希望將來下午茶的款式可以更多變化,帶給大家更多的驚喜。
2018-01-14
呢日同好姊妹去尖沙咀行街睇戲, 突然諗起好似有位型男明星係附近開左間西餐廳--- <LA MER Restaurant & Lounge> 即興去食個下午茶~ 餐廳地點非常方便,由地鐵站行去約5分鐘, 上到之後令人眼前一亮, 如果一提藍色盒子,女仔一定會諗起T牌首飾, 而呢度就係飲食界的藍色盒子, 裝潢用左Tiffany Blue為主色,配上水晶燈, 佈置、餐具等都非常精緻, 連椅子都用左沙發的質地, 絕對是與伴侶、閨蜜約會的好地方~ <LA MER Restaurant & Lounge的法式下午茶> 價錢HK$288/2人, 每日下午3點開始提供, 食物的份量岩岩好,貴精不貴多, 光賣相已經疼非常吸引, 包括有2款鹹點、6款甜點,以及2杯飲品, 而且食物是按照當時的食材而決定, 所以每次去都有機會不一樣,充滿驚喜~ 最頂層是鹹點: 煙三文魚牛角包 + 牛油果醬伴粒粒魚 牛角包非常香脆鬆軟~ 牛油果醬非常幼滑,配上新鮮的粒粒魚惹味十足~ 中間果層開始是甜點: 金箔 紅莓雪葩鵝肝慕絲 + 芒果熱情果奶凍 酸酸的紅莓雪葩配上甜甜的爆炸糖非常夾
呢日同好姊妹去尖沙咀行街睇戲,
突然諗起好似有位型男明星係附近開左間西餐廳---
<LA MER Restaurant & Lounge>
即興去食個下午茶~

餐廳地點非常方便,由地鐵站行去約5分鐘,
上到之後令人眼前一亮,
如果一提藍色盒子,女仔一定會諗起T牌首飾,
而呢度就係飲食界的藍色盒子,
裝潢用左Tiffany Blue為主色,配上水晶燈,
佈置、餐具等都非常精緻,
連椅子都用左沙發的質地,
絕對是與伴侶、閨蜜約會的好地方~

每日下午3點開始提供,
食物的份量岩岩好,貴精不貴多,
光賣相已經疼非常吸引,
包括有2款鹹點、6款甜點,以及2杯飲品
而且食物是按照當時的食材而決定,
所以每次去都有機會不一樣,充滿驚喜~

LA MER Restaurant & Lounge下午茶

最頂層是鹹點:

煙三文魚牛角包 + 牛油果醬伴粒粒魚

牛角包非常香脆鬆軟~
煙三文魚牛角包

牛油果醬非常幼滑,配上新鮮的粒粒魚惹味十足~
牛油果醬伴粒粒魚

中間果層開始是甜點:
金箔 紅莓雪葩鵝肝慕絲 + 芒果熱情果奶凍

酸酸的紅莓雪葩配上甜甜的爆炸糖非常夾,
鵝肝慕絲口感幼滑,慢慢在口中溶化時散發出淡淡的鵝肝香味,
整個口感層次非常豐富~
金箔 紅莓雪葩鵝肝慕絲

芒果熱情果奶凍質感幼滑,
芒果香甜及奶味濃郁
芒果熱情果奶凍

最底層亦是甜點:
星星朱古力榛子撻、紅莓&草莓拿破崙、朱古力脆皮慕絲方塊磚
3款我都非常鍾意~

紅莓&草莓拿破崙香脆可口
紅莓&草莓拿破崙

星星朱古力榛子撻的朱古力味道香濃又五會太甜,
內面仲有一層脆卜卜的榛子,
撻底亦非常鬆脆~
星星朱古力榛子撻

朱古力脆皮慕絲方塊磚外皮薄而脆,
中間的裡面朱古力慕絲香濃幼滑,
五會好甜,食左一整塊都五覺得膩~
朱古力脆皮慕絲方塊磚

當然唔少得仲有英式提子鬆餅
口感鬆化,搽埋果醬味道一流,
但如果配埋忌廉醬更完美~
英式提子鬆餅

飲品方面可以選擇Latte / Cappuccino / Earl Grey等~
Cappuccino
星星朱古力榛子撻
朱古力脆皮慕絲方塊磚
Cappuccino
2018-01-10 314 瀏覽
毛毛細雨的天氣,心情壞透了﹗要打破沉悶的星期天,就跟好友來個法式下午茶。 去到尖沙咀LA MER Restaurant & Lounge,地點夠方便,又坐得舒適,下午茶後還可以去逛逛街啊﹗ LA MER Restaurant & Lounge法式下午茶,份量不多,勝在夠精緻美味﹗ 鹹甜點共8款,包兩杯飲品,HK$288  頂層是煙三文魚牛角包 及 牛油果辣醬伴魚柳粒。 我蠻喜歡牛油果辣醬伴魚柳粒,帶點墨西哥風味,一口吃掉,口感豐富又惹味﹗  中間有 紅莓雪葩鵝肝慕絲 及 芒果熱情果奶凍,紅莓雪葩鵝肝慕絲加上了爆炸糖,甜甜的與微酸的雪葩來個平衡,雪葩溶掉後就是既濃郁又幼滑的鵝肝慕絲,不需要咀嚼,慢慢在口裡溶化掉。 芒果熱情果奶凍亦要推介,同樣是酸酸甜甜的,配上濃郁奶味的奶凍,對比強烈,味道突出。 最底層是雲呢拿布甸曲奇、熱情果馬卡龍、朱古力慕絲脆皮方塊磚。最讓我有嘩一聲的,一定是朱古力慕絲脆皮方塊磚,薄脆脆皮裡面是濃郁綿滑的朱古力慕絲,甜度討好,一點也不膩,幸福感迅即提升。 最後,有英式提子鬆餅,口感鬆化,更有提子增加口感,推介。咖啡還可以選擇latte / 泡沫咖啡 / earl gr

頂層是煙三文魚牛角包 及 牛油果辣醬伴魚柳粒。

最後,有英式提子鬆餅,口感鬆化,更有提子增加口感,推介。

咖啡還可以選擇latte / 泡沫咖啡 / earl grey等等, 算是多選擇啊﹗
2018-01-06
2018-01-09 410 瀏覽
呢間法國餐廳係藝人黃長興(?)開嘅,係樓下已經見到個人形紙牌同「新張試業」,心諗見到呢四隻字已經不妙,但男朋友一早book左就試下啦。。。。🤦🏻‍♀️前後叫左三樣野海鮮拼盤 $688招牌盧魚 $1xx/2xx牛扒 $2xx埋單$13xxSuppose 海鮮拼盤有 半隻龍蝦、1皇帝蟹腳、4生蠔、2 紅蝦、2小龍蝦、4青口、2車厘蜆、4蜆仔,共8款。但上到黎嘅時候個生蠔開爛哂😠重點‼️少左皇帝蟹腳同車厘蜆🌚🌚🌚🌚仲要我食完先數數下發現😭😭果個時候講已經無用。。。真係好可惡,如果無嘅話點解唔一早同我講個海鮮拼盤裡面嘅items轉左,佢宜家咁同呃我無分別!盧魚份量真係好細,係一隻手指嘅闊度,4指手指嘅長度醬汁太多太濃,蓋左魚嘅味道,減半已經差好遠牛扒Overcooked 個廚師勁重口味,鹽到勁飲水作為一個中高價位嘅餐廳真係好唔要得!提外話,明明係新鋪開張,但啲碟已經花哂🙈講service嘅話,唔好期望太高,佢比唔到你

前後叫左三樣野
海鮮拼盤 $688
招牌盧魚 $1xx/2xx
牛扒 $2xx
埋單$13xx

但上到黎嘅時候個生蠔開爛哂😠

盧魚
份量真係好細,係一隻手指嘅闊度,4指手指嘅長度
醬汁太多太濃,蓋左魚嘅味道,減半已經差好遠

牛扒
Overcooked
廚師勁重口味,鹽到勁飲水

作為一個中高價位嘅餐廳真係好唔要得!

提外話,明明係新鋪開張,但啲碟已經花哂🙈
講service嘅話,唔好期望太高,佢比唔到你
餐前小食
海鮮拼盤
招牌盧魚
牛扒
2018-01-07
餐前小食
2018-01-07 317 瀏覽
如果唔係打算搵個地方同朋友聚聚, 靜靜地傾下計的話, 都好少會選擇去high tea~因為多數High Tea都係甜點居多, 而且多數偏貴, 今次朋友選呢間試業中的La Mer Restaurant & Lounge,係一間主打海鮮的樓上法式餐廳, 下午時段就會每日推出 Afternoon Tea,  最吸引的, 係男神黃長興開設, 而裝修係由雷頌德經手架!!!!!!!!!!!!門口大大個紙板,入到去地方唔算好大, 不過檯與檯之間空間都足夠, 而且門口另一邊仲有一個足夠坐10人的房仔可以同一班朋友聚會~個人就最Like 深藍色梳化, 好有質感~坐低就睇睇menu先....發現只有價錢沒有 Afternoon Tea 的食物種類, 原來經理過如果寫明有咩食, 就限制左廚師對新鮮食材的發揮。而家無寫明, 落單時會問清楚客人有無敏感/唔食的食材, 然後廚師就會因應當日對貨的新鮮食材去推出不同的食物~我覺得呢個手法都幾好, 因為好多酒店/餐廳都只會定期轉Menu或者推出唔同主題的食物, 如果剛好討厭該食材, 反而會流失部份客源。而且餐廳亦會多d走盞位, 食客唯一要留意的, 大概就係如果為左食某

個人就最Like 深藍色梳化, 好有質感~

原來經理過如果寫明有咩食, 就限制左廚師對新鮮食材的發揮。
如果剛好討厭該食材, 反而會流失部份客源。
而且餐廳亦會多d走盞位, 食客唯一要留意的, 大概就係如果為左食某一款食物而來的話, 最好先致電確認~~

呢個就係兩人份的 Afternoon Tea,  甜點咸點各佔1.5層但甜點數量較多, 另外加兩件Scone。
作為咸點愛好者, 一定係食咸點先!

煙三文魚牛角酥係我覺得最好食的食物, 煙三文魚唔會太咸, 而且份量好多!
唯獨係牛角酥稍嫌脆身, 如果帶點煙韌會更好吃!

第二美味係吞拿魚車厘茄串, 朋友覺得吞拿魚太多黑椒,我因為怕腥所以覺得還可以! 配車厘茄好清新~

呢道牛油果醬配紅立魚得到朋友們的一致讚好~
牛油果係當日新鮮食材, 和紅立魚刺身的配搭都幾新鮮,
怕膩的話務必要連同兩塊小小的蕃薯脆片一齊食!

依依不捨地食完咸點就由Scone開始食甜點~
只配了草莓醬沒有奶油有點失望, 而且scone唔夠乾身, 食落似濕蛋糕, 但味道還不錯。

呢杯應該係熱情果芒果奶凍(還是乳酪?), 好食! 酸酸甜甜好開胃, 下層的奶凍狀乳酪偏淡, 中和了熱情果的酸~

下層3款甜點中我覺得中間的雲呢拿馬卡龍最好吃! 不會很膩~

左邊係橙味巧克力球, 味道調得剛好, 慕絲狀的巧克力也是帶苦的種類很不錯, 可是個子太大了, 覺得吃光會超膩!!!!!

Afternoon tea 配兩杯咖啡/茶, 我就揀左iced cappuccino,  呢度d咖啡豆可能跟我口味很配吧~~杯咖啡出乎意料的高水準喎!
而且我覺得可以配意式咖啡感覺好划算! $288/2位的價錢其實都幾抵, 聽說餐廳正在研究推出全甜點/全咸點的tea set, 如果有全咸點我一定再來捧場!!!!
2017-12-30
同朋友聚舊談心或同男友約會, 揀選餐廳的要求我通常有幾點:1. 沒時間限制2. 地點就到大家3. 坐得舒適4. 價錢合理我也明白, 餐廳在繁忙時間設有時限是應該的, 但有時得90分鐘, 真係傾唔到乜所以通常約朋友大多是weekend或假期tea time時間今次來到還在試業中的La Mer, 呢度都係睇人地IG先得知呢個好地方呢度設有afternoon tea, 份量對女生黎講, 應該是剛好, 唔怕食完會影響夜晚果餐都食唔落去的時候, 還有聖誕怖置, 餐廳的座位不會密密麻麻, 在訂了座的情況下, 侍應安排了sofa位給我們, 很舒服呢~其實呢度既afternoon tea係每天都有供應的, menu上沒有例出內含甚麼食物, 只得價錢原因是...因為呢度嘅廚師唔想set好一個無彈性嘅menu他們只想將最新鮮最好的食材運用在afternoon tea set上, 咁大家便吃到唔同嘅食物就像今天剛送來的牛油梨及雲尼拿是最新鮮所以今天的tea set與之前在openrice其他食評的都不會相同外觀像鳥籠的tea set架, 層層分明放了3咸4甜, 1個scone及1杯咖啡或茶我點了cappuc
2. 地點就到大家
3. 坐得舒適
4. 價錢合理
去的時候, 還有聖誕怖置, 餐廳的座位不會密密麻麻,
其實呢度既afternoon tea係每天都有供應的,
menu上沒有例出內含甚麼食物, 只得價錢
原因是...因為呢度嘅廚師唔想set好一個無彈性嘅menu
就像今天剛送來的牛油梨及雲尼拿是最新鮮
外觀像鳥籠的tea set架, 層層分明
放了3咸4甜, 1個scone及1杯咖啡或茶

我點了cappuccino, 好靚好香~
配scone剛好!
不過呢度嘅scone比較鬆軟, 有少少像麵包與蛋榚之間的質感
入面還有葡萄乾, 配上唔會太甜嘅士多啤梨果醬, 很香甜

個人認為今次呢個tea set的咸點較甜的優勝
甜的都造得精緻, 只是個人喜歡吃咸的多點
煙三文魚迷你牛角酥, 很酥脆香口
牛油梨醬配紅立魚刺身
加了點橄欖油, 令牛油梨醬更香滑, 好似自動滑入喉嚨咁
黑胡椒舌拿魚蕃茄串燒
若胡椒粒略減少點, 更為perfect~
4個甜點當中, 因我不好太甜的, 所以呢個面頭有熱情果芒果醬的
帶酸味的甜品就最啱我
食完杯底見到一粒粒的新鮮雲尼拿籽

而第二最愛, 都是有花花的杏仁雲尼拿慕絲蛋糕
口味清淡得來帶少許杏仁味道, 軟棉棉的

馬卡龍及橙味朱古力波波就太甜了, 不是我杯茶
不過朱古力迷應該會喜歡的, 因為內裡富有濃濃的朱古力, 質感也像慕絲, 但隱藏著細少的朱古力脆波
題外話/補充資料: 雖然是試業中, 但服務態度是很好的 眼看經理都會逐檯與客人溝通及交流意見, 盡希望做到滿足大家嘅需要, 就是這點已是認真及用心去經營!
2017-12-30
2018-01-03 249 瀏覽
今日去左尖沙咀果頭返工,同朋友食好野。佢BOOK 左間法國餐廳,後尾先知原來係黃長興開既~同朋友一人一個SET LUNCH, 要左個LA MER SIGNATURE DRY-AGED BURGER SET, 一開始侍應先比盤麵包我地.麵包外脆內軟,食落好滋味~之後黎個餐湯,今日係蕃茄忌廉湯,一D 都唔酸,而且又唔會話杰/稀,湯的質感岩岩好!接著個MAIN COURSE 黎左,BURGER SET WITH FRENCE FRIES,超正,D 著條好幼好脆,最中意幼薯條,食完一條又一條。而個BURGET 入面勁多配料,有蕃茄、洋蔥、CHEESE、牛肉、菜 etc.... 味道好夾!!最後飲埋杯餐飲,好滿足~下次一定會再黎=]
今日去左尖沙咀果頭返工,同朋友食好野。
佢BOOK 左間法國餐廳,後尾先知原來係黃長興開既~

麵包外脆內軟,食落好滋味~

最後飲埋杯餐飲,好滿足~

下次一定會再黎=]
2018-01-03
2018-01-01 274 瀏覽
趁聖誕前同女友歎番個法式下午茶,傾下計,休閒一番。 因為要買聖誕禮物,所以黎左尖沙咀既<< La Mer Restaurant & Lounge >>。 門口搵左黃長興做宣傳,都好吸睛下。 餐廳裝修都好古典高雅,好有法國風。 我地兩個人,當然點個for two既tea set. 當個tea set黎到時,女友真係嘩左一聲。 仲有鬆餅,口感剛剛好,唔會太甜,加上果jam就更配合。至於個塔,當然由上而下咁食。最上層係煙三文魚牛角包及牛油果配帶子。牛角包係咸食,鬆軟又有口感,配上煙三文魚超夾。牛油果蓉夠鮮甜美味,加上帶子味道更豐富。 第二層係:吞拿魚蕃茄串及芒果呍呢拿慕絲。吞拿魚粒外面配有黑椒粉,令到咸咸地之餘又辣辣地。 而芒果慕絲,有陣陣既芒果味及呍呢拿慕絲入口香滑,外表仲好吸睛。 最底一層係朱古力榛子、紅莓馬卡龍等。我個人就鐘意食朱古力榛子,除左有脆卜卜的榛子,入口仲好滑好CREAMY,好重朱古力味。另外紅莓馬卡龍甜度剛剛好,好易入口。 跟餐仲有兩杯野飲,除左女朋友揀左熱飲伯爵茶,未飲都聞到香味。我就揀左杯凍latte,享受下。
趁聖誕前同女友歎番個法式下午茶,傾下計,休閒一番。

門口搵左黃長興做宣傳,都好吸睛下。
餐廳裝修都好古典高雅,好有法國風。

我地兩個人,當然點個for two既tea set.

當個tea set黎到時,女友真係嘩左一聲。
仲有鬆餅,口感剛剛好,唔會太甜,加上果jam就更配合。
第二層係:吞拿魚蕃茄串及芒果呍呢拿慕絲。
吞拿魚粒外面配有黑椒粉,令到咸咸地之餘又辣辣地。
最底一層係朱古力榛子、紅莓馬卡龍等。
2017-12-23
2017-12-27 244 瀏覽
位於尖沙咀的La Mer Restaurant & Lounge ,是一間新開的法國菜餐廳。今日相約好朋友去吃下午茶,順便扮聖誕老人送禮物,哈哈哈,有驚喜吧。LaMer下午茶 $168/一位 $288/二位下午茶由每天三點開始,提供三種鹹點,四種甜品,鬆餅果沾。超喜歡吃靚靚下午茶,港女喜歡吃美食兼拍美食,三層的下午茶正正符合我的需要呢。鹹點方面: 三文魚牛角包,牛油果帶子他他,燒牛肉蕃茄串。牛角包略為不夠酥脆,勝在軟熟不膩,三文魚味濃,也屬不錯。牛油果綿密可囗,帶子質感彈牙。甜點方面: 橙朱古力慕斯,雲尼拉馬卡龍,雲尼拉撻。橙朱古力慕斯質素幼滑,個人極不愛橙朱古力,由朋友吃光光啦。雲尼拉馬卡龍甜度十足,有點偏硬哦。雲尼拿撻的慕斯如雪糕順滑,撻底脆香。提子鬆餅味道最好,帶有微微牛油香氣,但又絶不油膩,也並不乾身,抹上酸甜草莓醬,好好吃呢

LaMer下午茶 $168/一位 $288/二位

鹹點方面

甜點方面

提子鬆餅
2017-12-26
2017-12-27 266 瀏覽
26號去尖沙咀睇燈飾。從來不喜歡食自助餐辛苦自己個肚。試試這間黃長興新開的法國菜。每枱送的麵包籃。可能法式包比較硬但黑松露牛油加分最精彩的海鮮盤。蠔好新鮮,海鮮種類都好多,仲配西瓜汁,奇異菜醋汁等好有心思。$688一個老公激讚的洋蔥湯。好有傳統法國洋蔥湯味道,芝士麵包好香最失敗的龍蝦意大利飯。$348完全無龍蝦味,我知、我真係知傳統意大利飯是比較硬口。但真係硬到咬到牙痛。食剩大半碟都無謂辛苦自己,最失敗的一道菜甜品見大家comment 不錯就算要等20分鐘都等。但$98就真係好一般今次是有Apps40%折扣。埋單$1100。小店仲係試業服務不錯。但個經理有問d食物可不可以,反映個意大利飯完全唔掂見人客食剩大半都唔主動換係咁2say sorry 就算有失高級餐廳水準。一家人食飯但求開開心心,對這一點是有少少失望。

每枱送的麵包籃。可能法式包比較硬但黑松露牛油加分

每枱送的麵包籃,包一般但黑松露牛油好得

老公激讚的洋蔥湯。好有傳統法國洋蔥湯味道,芝士麵包好香

。一家人食飯但求開開心心,對這一點是有少少失望。
2017-12-26
用餐優惠
優惠券
每枱送的麵包籃,包一般但黑松露牛油好得
2017-12-23 270 瀏覽
尖沙咀食完晚飯,行下街,突然見到黃長興紙牌,新開張吸引左我既眼睛,睇睇有甜品食,就去餵飽我另一個甜品胃上到去又見正黃長興紙牌坐低睇睇餐牌,菜色都幾特別,不過岩岩先食完晚餐,只可揀選甜品,甜品每款大約$80-$98真係要睇睇有幾唔同先Mango and Passionfruit mousse cake 嘩一上台個下,真係嘩左出黎估唔到成件藝術品上台,我仲以為得件mousse cake 添,哈哈!有生果,有醬汁,有mousse ,重點就係Mango and Passionfruit mousse cakemousse cake 底層雖然有朱古力片,仍然易於分開,無需大刀切,切開芒果汁及果肉湧出黎甜甜酸酸,口感幼滑,酸中帶點甜味。原來cake側邊既朱古力片係黑朱古力,咬一啖再食mousse cake味道會更酸好刺激既感覺啊!好滿足既宵夜,下次試埋其他藝術品般既甜品先得!
尖沙咀食完晚飯,行下街,突然見到黃長興紙牌,新開張

吸引左我既眼睛,睇睇有甜品食,就去餵飽我另一個甜品

上到去又見正黃長興紙牌

坐低睇睇餐牌,菜色都幾特別,不過岩岩先食完晚餐,只可揀選甜品甜品每款大約$80-$98
真係要睇睇有幾唔同先

一上台個下,真係嘩左出黎

估唔到成件藝術品上台
,我仲以為得件mousse cake 添,哈哈!

甜甜酸酸,口感幼滑,酸中帶點甜味。
好刺激既感覺啊!
好滿足既宵夜,下次試埋其他藝術品般既甜品先得!
2017-12-18
2017-12-22 284 瀏覽
同朋友慶祝生日, 發現尖沙咀樓上鋪有間新開的法國餐廳就一於去試下!環境唔算太大, 但都好有格調.bar枱前放滿海鮮先黎個餐前小食, 每兩星期會轉一轉今次係魚子製成既mousse, 好特別既口感, 好似一啖飲湯咁A5和牛冷盤,肉質好軟熟, 好有鮮味香煎野生鱸魚伴西泮菜汁魚肉超嫩滑, 配上醬汁好開胃法式燒雞, 燒得好香口, 好惹味.肉質不會太乾, 剛好!Risoto, 不算太特別, 但飯水份剛好, 不錯!薯仔粉, 全部都是用薯仔做, 好爽口, 好特別這裡環境很好, 包場都是一個不錯的選擇!值得再來啊
同朋友慶祝生日,
發現尖沙咀樓上鋪有間新開的法國餐廳就一於去試下!
環境唔算太大, 但都好有格調.
bar枱前放滿海鮮
先黎個餐前小食, 每兩星期會轉一轉
A5和牛冷盤,
肉質好軟熟, 好有鮮味
香煎野生鱸魚伴西泮菜汁
魚肉超嫩滑, 配上醬汁好開胃
法式燒雞, 燒得好香口, 好惹味.
肉質不會太乾, 剛好!
Risoto, 不算太特別, 但飯水份剛好, 不錯!
薯仔粉, 全部都是用薯仔做, 好爽口, 好特別
這裡環境很好, 包場都是一個不錯的選擇!值得再來啊
1K
2017-12-22 226 瀏覽
今晚去了間食法國菜嘅餐廳,首先間餐廳位置就腳,係金馬倫道行完街上去食飯就啱啱好,這裡主打法式風味同新鮮海鮮,而乘升降機一出就見到長興大廚!原來他是其中一位老闆!而朋友因為之前見到佢個下午茶餐超正,但行街行過了時間所以就變了一嘗晚餐,有套餐,有得散叫,朋友就建議散叫,所以先點了個French Onion Soup,個湯味道夠晒濃郁嘅洋蔥味,但入口時感覺鮮甜,而配埋啲芝士容化在洋蔥上個種口感,煙韌軟熟嘅洋蔥十分好味,而中間個法包吸收了湯中嘅味道,入口時感覺到個湯底嘅洋蔥香味!店員推介個appetizer 係個Roasted Bone Marrow,呢個真係超正,上枱時個樣,骨已切開,上面方了燒香嘅骨髓,加埋係啲骨髓上放了啲燒得好香嘅洋蔥,配埋個脆包,同個shallot jam一齊入口,真係十分滿足,而且重十分肥美,真係好味道!而個main 就點了個Charcoal Garden,上枱時店員會在上面加上少量嘅酒後再點火,畫面十分華麗,先是擺放時啲beef tenderloin,放係啲deep-fried potato 上,一點火後所有嘅potato 仔全都著了火,將啲beef tenderl

而個main 就點了個Charcoal Garden,上枱時店員會在上面加上少量嘅酒後再點火,畫面十分華麗,先是擺放時啲beef tenderloin,放係啲deep-fried potato 上,一點火後所有嘅potato 仔全都著了火,將啲beef tenderloin燒得更香滑軟熟,而用baby carrot 砌成嘅carrot 山旁再配埋炸香嘅cauliflower couscous ,入口爽口香脆,味道配搭新鮮特別,完全估不到這樣配搭有這樣啲誤果!

最後加埋個甜品,朱古力撻配紅莓雪吧,朱古力味嘅夠晒濃,中間還有紅莓雪吧流出十分驚喜,而味道亦好配合,不失正餐外嘅選擇!

同店員傾開,完來這裡可以只點甜品亦可,嘩!正又多個地方可以hea!朋友行,上來這裡夠晒私隱,又唔會被人趕!下次再來食埋個甜品下午茶先!
一提起食法國菜⋯⋯聯想到浪漫溫馨是一定的! 這晚與閏蜜們來到位於尖沙咀La Mer Restaurant & Lounge 好彩的,會與我們當晚一樣,見到藝人黃長興。點解,因為這間餐廳是他開的呀! 先來一個開胃小吃,據店長說不定是會轉換的。今次不論吃同看,都有點像份子料理。其實這個是黑魚子椰菜花蓉。 黑魚子矜貴,將椰菜花打成Mousse,口感特別細滑,味道也十分特別。不是店長預先說明,誰知道這個Mousse是椰菜花蓉?Green Garden (Warm Salad) 第一次吃暖的沙律,很特別。中間的Sorbet是薄荷味,泡沫是油醋汁,加上溫暖的火箭菜與青荳,三者一起來吃,在口中冷暖交替,當中的感覺是估不到的好吃。即使單吃薄荷味Sorbet,都是一種體驗,清新的味道,真的估不到薄荷做成Sorbet也可以好味到這個地步。 Tradition French Roasted Chicken 傳統的法式燒春雞,傳統到連春雞也是法國運來的,一點也不馬虎。這個燒春雞重點是肉質鮮嫩夠滑,切開還有一點帶粉紅的。不同怕,這是這雞的特點。 Charcoal Garden 吃前會用酒精加火在你
一提起食法國菜⋯⋯聯想到浪漫溫馨是一定的!

Green Garden (Warm Salad)

Charcoal Garden

吃前會用酒精加火在你面前一燒⋯⋯成個Camp Fire,玩得,睇得,食得。牛肉嫩滑有牛味,大廚的功交拿得好準,剛剛好約7成熟。

Earl Grey Duck Leg Confit

法式名菜封油鴨腿是不得不試的,絕對顯的大廚真功夫,油封後再收表而煎得香脆,切開肉質是一絲絲的,有鴨的油脂甘香,加埋莓醬一起吃,一點也不會油膩。

Warm Chocolate Tart with Raspberry Sorbet

最後來個甜品,先是賣相已經是一個享受。溫最的香濃朱古力撻,對朱古力愛好者的我,絕對是一個享受,加上酸酸的紅莓Sorbet,中和了朱古力的濃味,絕對是最佳的配搭。

像置身於法國一樣,餐後再來杯咖啡,與閏蜜們說說笑笑,轉眼又11點,是時候回家了!

La Mer Restaurant & Lounge
尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈1樓AB室

**********************

免責聲明:
本文章所發表的全部內容均屬個人意見及感受,並不代表該品牌之言論及立場。
如需協助或希望獲得更多有關產品資訊, 請直接聯絡該品牌查詢或尋求相關專業意見。

如從而引起任何損失或法律糾紛,本人概不負責。
2017-12-14
  • Charcoal Garden
  • Earl Grey Duck Leg Confit
  • Green Garden (Warm Salad)
2017-12-22 173 瀏覽
又到聖誕,最浪漫的12月,閨密都要約出嚟食聖誕大餐,順便交換禮物。其實我哋嘅食量真係唔大,雀仔胃,食好少野就飽。所以Baby就揀咗一間食法式精緻美食嘅 La Mer 跟我化妝枱上的 magic cream 同名店內裝修精緻,一踏進餐廳已經見到以海洋為主題嘅新鮮海鮮吧!最喜歡就係雲石枱面,金邊嘅餐碟感覺更加貴婦。Welcome bread 伴 廚師特製嘅香草牛油,感覺高人一等店長仲為我們送上餐前小食,矜貴嘅魚子,口感加晒分,仲會每隔一段時間就換下款,確保有新鮮感我們都喜愛法式洋蔥湯,真係好彩我哋每人order了一個 onion soup ,實在好味到不得了。 面頭鋪滿香濃嘅芝士,洋蔥濃郁好味,就連碗邊的 cheese 都唔放過Appetizers 選擇了一個十分特別的 RoastedBone Marrow ,好特別是因為真係好耐都冇食過骨髓這一道食材。香濃美味嘅牛骨髓配埋焦糖洋蔥絲,加秘製嘅無花果醬伴多士,果然係一個好有創意同埋有驚喜嘅菜式Main 我們 Earl grey duck leg 心思設計好特別,伯爵茶味夠突出,鴨腿肉酥香鬆軟,potato confit 吸收了精華味道, 口
跟我化妝枱上的 magic cream 同名

店內裝修精緻,一踏進餐廳已經見到以海洋為主題嘅新鮮海鮮吧!

Appetizers 選擇了一個十分特別的 Roasted

Main 我們 Earl grey duck leg 心思設計好特別,伯爵茶味夠突出,鴨腿肉酥香鬆軟,potato confit 吸收了精華味道, 口感滿足。

我哋一邊食嘢一邊傾計,唔經唔覺已經九點,估唔到呢個時間會有頗多嘅食客專程上嚟食甜品。原來甜品價錢好親民,我都忍唔住要食埋 朱古力撻配紅莓 sorbet
靚到好似藝術品一樣。甜度適中,泡沫感覺像分子料理,味道清新。

甜品後再來一杯 cappuccino,還奉上 chef 自家製的曲奇,成件事就好似置身於巴黎一樣
仲見到黃長興喺店裏面打點,老闆果然係靚仔一名。
慶祝紀念
聖誕節