2025-02-19
星期二係我同老公既7週年拍拖紀念日,我揀左去銅鑼灣Le Chefeteria慶祝。Book完要同負責人講定揀食咩,同係甜品碟上寫咩慶祝字句,$568+1,like 社交平台可以有95折,埋單$1187.12。Taro Chips芋頭脆片唔會好鹹,脆脆地既小食,唔錯。醃製三文魚脆片層次豐富,味道酸酸地,好開胃。意大利番茄蒜香包、牛奶餐包前者好似食緊pizza甘,後者甜甜地夠鬆軟,都好食。Lobster Bisque Deluxe version, Avocado & Lemon Citric龍蝦濃湯好濃郁,有牛油果蓉,飲到後尾有啲似咖哩。Duck Leg Confit, Risotto on crisp, Nước chấm油封鴨腿、沾醬、米餅好好食,鴨腿已經去晒油分,意大利飯粒粒分明,有咬口。Milky-poached Red Snapper served with Lemon Butter Sauce本地紅鯛魚配檸檬牛油汁都好味,鯛魚夠滑,檸檬牛油汁仲加埋魚籽,薯蓉好creamy,好好食。Crispy Skin 36 hours Slow-cooked Spanish Duroc P
芋頭脆片唔會好鹹,脆脆地既小食,唔錯。
Taro Chips
層次豐富,味道酸酸地,好開胃。
醃製三文魚脆片
前者好似食緊pizza甘,後者甜甜地夠鬆軟,都好食。
意大利番茄蒜香包、牛奶餐包
龍蝦濃湯好濃郁,有牛油果蓉,飲到後尾有啲似咖哩。
龍蝦濃湯
油封鴨腿、沾醬、米餅
本地紅鯛魚配檸檬牛油汁
脆皮36小時慢煮西班牙白豬腩肉配日式照燒汁相對遜色啲,但都唔差既。
紅蘿蔔蛋糕配檸檬蘿蔔雪糕,雪糕好滑,紅蘿蔔蛋糕真係有一絲絲既紅蘿蔔係入面,蛋糕都濕潤鬆化,幾特別。
紅蘿蔔蛋糕
香蕉飛餅配泰式奶茶雪糕,泰式奶茶味好出,香蕉飛餅好香脆,好正。加上好靚既畫碟,賞心悅目,而且仲會唱埋歌。
香蕉飛餅