今日同男朋友三周年紀念,特意搵咗一間又靚又特別既西餐廳慶祝。餐廳用咗少有嘅裝飾,牆身佈置左好多捕夢網,枱上面有羽毛飾物,而Menu更加特別,好似一本魔法書咁😆未揀菜之前店員首先向我地介紹餐廳,原來餐廳名係法文「夢」既意思,難怪餐廳裝飾充滿夢境既感覺啦👍🏻我地揀左6 shades 既set dinner,每一款食物都係融合左日式元素係入面,好特別。仲有兩個surprise dishes,由廚師發辨,客人食之前係唔會知道有咩食,好神秘🤣首先係餐前小食,薄薄既pancake配上蕃茄莎莎,酸酸地好開胃。1st surprise dish: 右邊係法國既蟶子配上魚籽。蟶子只輕微煎過,因此保留到爽嫩嘅口感,而且好鮮甜。左邊係cream brûlée,好滑好濃奶香,面層有馬糞海膽同汁,沾上汁後既蟶子又係另一番惹味👍🏻2nd dish:鵝肝、粟子蓉、乳酪雪糕。配搭十分特別!好奇怪點解會配雪糕食,原來係以溫度差去中和鵝肝既油膩感😆好正呀!3rd dish:龍蝦尾🥰以slow cook方法烹煮,所以保留到龍蝦尾既鮮嫩!食落真係比一般食到既龍蝦尾更嫩更鮮甜!面層淋上菠菜打成既泡,口感更好。而底既汁用青椒、黑

1st surprise dish:

2nd dish:

3rd dish:
龍蝦尾🥰以slow cook方法烹煮,所以保留到龍蝦尾既鮮嫩!食落真係比一般食到既龍蝦尾更嫩更鮮甜!面層淋上菠菜打成既泡,口感更好。而底既汁用青椒、黑椒、川椒調製成,辣中帶甜,味道唔錯好特別👍🏻

2nd surprise dish:
係鮑魚啊🥰放係熱石上面,然後淋上玫瑰露酒,令鮑魚著火,視覺效果一流👍🏻鮑魚爽彈鮮甜,帶有微微既酒味,唔錯!湯係日本膏湯,味道正常,蘿蔔好入味好清甜☺️

5th dish:
A4鹿兒島牛柳,色澤好鮮嫩,食落好juicy,油脂感唔會太重,醬汁加入左truffle,但味道未算突出,若牛柳再稔一啲會更好,整體仍然係唔錯👍🏻

而呢個係日本既cod fish,用slow cook既方式煮,先輕煎後焗,同埋採用左魚刺身既概念,cod fish只有7成熟,食落更加滑同嫩口👍🏻魚皮亦煎得脆,clam sauce味道香濃,整體出色👍🏻

最後就係sesame ball,面頭係脆脆既杏仁片,下面有basil ice cream,同埋鮮葡萄肉,好甜,好好味👍🏻

食完整餐飯後,真心推介呢間餐廳,食物質素高之餘菜式好有新意!店員服務更係好值得欣賞,每上一道菜就會同我地介紹講解,令我地食既時候更能體會同欣賞食物背後既功夫👍🏻
2019-05-29 75 瀏覽
這是一班英國留學生的故事今晚就來到他們的夢境點了六個菜的tasting menu開始前先送上麵包配自家製牛油要以柚子漬蓮藕來揭開序幕第一道是蘇格蘭蟶子配海膽蟹味噌鮮甜的蟶子配上鮮甜的蟹膏是用盡umami的一道菜第二道是煎鵝肝栗子蓉乳酪雪糕熱辣辣鮮鹹的鵝肝配冰凍清甜的雪糕口感味道感覺就留待閣下親身感受第四道是胡椒汁龍蝦尾精緻啖啖肉第五道是大廚的驚喜菜式待者用熊熊的烈火作精彩表演是用玫瑰露酒燒磯煮鮑魚配高湯大根主菜分別要鹿兒島和牛及日本真鱈魚和牛煎至三成熟最洽到好處鱈魚魚油極重入口非常甘香最後是一道中西合璧的甜品啜一口檸檬茶從夢中回到殘酷的現實
這是一班英國留學生的故事
煎鵝肝栗子蓉乳酪雪糕
胡椒汁龍蝦尾
日本真鱈魚
2019-05-28 56 瀏覽
#fridayla_cwb⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀一直都好欣賞Le Rêve無論喺菜式定服務😳都會令你有種慢活的感覺而且好適合情侶結伴同行⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀好耐以前試過佢地夢套餐😍當中有幾道Surprise dishes喺你事前唔會知的十分過癮😳⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀今次呢個法國美食薈套餐🇫🇷雖然就無夢發,但最後既甜品都有小驚喜而且侍應全程既講解十分到位😍充分發揮到Food pairing既效用⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀Le Reve是由三個留學英國的港人開設,餐廳採用夢為主題的裝潢,菜式用上日本食材配以法國煮法,堪稱完美配搭。主打套餐當中包含幾道,食之前都唔會知道系咩菜,就好似你一日未發夢,都唔會知個夢繫點樣,夠曬驚喜!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣Le French GourMay 2019套餐 💲980 per each1⃣Veal Sweetbread with Escargot💭海苔配牛胸線同牛仔腸😳💭甜甜的,好開胃😍😍💭個忌廉醬汁配上多士
#fridayla_cwb
好耐以前試過佢地夢套餐😍
當中有幾道Surprise dishes喺你事前唔會知的
十分過癮😳
今次呢個法國美食薈套餐🇫🇷
雖然就無夢發,但最後既甜品都有小驚喜
而且侍應全程既講解十分到位😍
充分發揮到Food pairing既效用
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💭海苔配牛胸線同牛仔腸😳
💭甜甜的,好開胃😍😍
💭個忌廉醬汁配上多士喺一絕
2⃣香煎鵝肝
💭鵝肝煎得外脆內嫩🤤
💭因用酒煮過,所以無腥味
💭個raspberry醬汁一流😍
💭另外可配日本枇杷,焦糖菠蘿而食
💭個人比較中意枇杷,因佢甜而不搶
💭可襯托出鵝肝的香味及嫩滑的口感
💭可食用花亦都幾特別😎
3⃣法式洋蔥湯
💭個洋蔥湯好清😆
💭洋蔥味濃,另配上雞及芝士
💭重有一塊烤脆麵包😳
4⃣法式煮鴨腿
💭用上傳統做法,先用鴨油浸再炸😳最後去焗
💭口感外脆內嫩,配埋法國珍貴既名菇幾正
💭不過食落鹹咗d,飲翻啖wine就剛好😎
5⃣法式藝術甜品
💭好正,賣相一流😳
💭有朱古力雪糕泡芙
💭及榛子泡芙,味道皆濃郁
💭伴碟有櫻花味朱古力及蛋白餅
6⃣椰汁燉燕窩&香橙甘筍蛋糕
💭最後用上呢兩份甜品作結
💭十分完滿,終於夢醒☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔘菜式整體都好完美,流程十分Smooth
🔘但其實每次都好欣賞佢地既自家製麵包
🎆Mood:🔥🔥🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #hkrestaurant #dessert #sweet #pink #muffin #macarons #cheesecake #earlgrey #rose #lobster #salmon #rasberry #coffee
2019-05-27 65 瀏覽
曾經到訪過Le Rêve之後就已經十分喜歡,經常介紹朋友去光顧,今晚終於主動提議老公帶我去晚餐。法國fine dinning加入了日本菜的原素餐具擺設等已令我給讚,其羽毛和玻璃球令人有種置身於童話的感覺,皮製的餐牌更像一本童話故事書,頗有心思。我們和點了一個《6 shades of Flavour $890+10% svc》。Surprise Dish《龍蝦沙律》 龍蝦肉爽彈,整體清新。《餐前麵包》很喜歡他們的麵包,用袋入著,打開熱辣辣,麵包鬆軟,蘸點牛油更佳。《Pan Seared Foie Gras》煎香了的法國鵝肝配上紅酒汁,口感嫩滑Creamy和Rich,還配有粟子蓉、帶微酸的Yogurt中和膩感,上面灑上的玫瑰花瓣漂亮之餘也可食用。《Lobster Tail》煎鵝肝配法國鵝肝紅酒汁 ,加上榛子蓉,日本菇,乳酪雪糕配玫瑰花瓣。玫瑰花瓣蘸上了焦糖燒香,甜中帶玫瑰花香,與酸味的乳酪雪糕味很夾,特別!《Surprise Dish》第一款: 味淋醬油慢煮12小時,味道完全滲入還保持鮮味,點火除了視覺效果外,令表面沾有玫瑰露酒獨特的香味,最後放在用上日本昆布和雞湯淆煮成的高湯,還配上極入

法國fine dinning加入了日本菜的原素

Surprise Dish
《龍蝦沙律》
龍蝦肉爽彈,整體清新。

《餐前麵包》

《Pan Seared Foie Gras》

《Lobster Tail》

《Surprise Dish》

第一款: 味淋醬油慢煮12小時,味道完全滲入還保持鮮味,點火除了視覺效果外,令表面沾有玫瑰露酒獨特的香味,最後放在用上日本昆布和雞湯淆煮成的高湯,還配上極入味的大根。

第二款:即燒鮮鮑魚有睇頭,而且鮑魚夠鮮甜又不韌,果然夠Surprise。

主菜方面我們和點了兩款:

《Kigoshima +$198》
和牛肉質粉嫩,入口嫩腍完全不韌而且牛肉味香濃,再加上特調的和牛醬汁更提味。

《Japanses Cod Fish Kagoshima +$198》
餐廳上主菜前,會很細心會先付上两隻熱辣辣的餐碟給我們,魚肉質十分嫩滑,配上Tomato Sasa; 是綠島和牛牛柳的位置,色澤紅潤,肉味香濃。

《Sesame Ball》
杏仁脆片、中間Ice cream和新鮮的葡萄Jelly,底下帶著薄荷的煙燻,在enjoy清新雪糕的同時,嗅覺亦能聞到清新的薄荷香。

《Mignardise & Coffee or Tea》

甜品有《焦糖菠蘿撻 和 棉花糖》
份量小小的不會膩。

服務:很讚,每位職員都有禮亦溫文,每道菜都會詳細介紹,喜歡這種專業的態度。
2019-05-07
食法國菜通常都要預好多時間因為要用返法國人嘅模式去享受一個字形容——>慢所以如果你想趕時間或者你冇一個享受嘅心態,我唔建議你去呢間餐廳食一出lift ,柔和嘅燈光,浪漫嘅情調因為五月份係法國節所以出左個期間限定嘅餐點完餐之後會先為你斟白酒同講解下最鍾意呢度係佢嘅服務因為每放低一道菜佢哋都會為嗰道菜度做解釋starter係用醋醃制嘅另外仲有新鮮麵包有法包同埋牛角包好味因為夠鬆軟Lee 個賣相好得意呀除咗骨頭之外全部野都可以食嘅骨頭嘅上面呢有白汁煮嘅菇下邊係竹炭曲奇綠色嗰啲係海苔粉配埋個蒜蓉包呢個超級之好食第一次鵝肝配水果食完全將鵝肝啲肥油嘅感覺沖走晒一個係菠蘿一個係日本嘅琵琶再嚟一個靚靚嘅洋蔥湯中間有一塊雞肉跟住芝士同埋脆嘅蒜蓉包三份嘢撈埋個湯一齊食係好好味好夾嘅係咩嚟嘅呢咁樣樣嘅係火龍果加葡萄嘅雪皅食完雪皅 refresh個口之後紅酒出場啲白酒個杯相對比較濃味係豬肩個汁好正塊豬既肉口感好好分甜品完全係用精緻來形容啊粉紅色睇落好似蛋糕嘅嘢原來係朱古力嚟㗎另外值得一讚嘅就係碟上面嘅朱古力醬通常呢啲咁未都會比較假但係呢個醬將係非常之好味最後仲叫咗壺茉莉花茶我大約食咗三個半至四個鐘左右
食法國菜通常都要預好多時間
因為要用返法國人嘅模式去享受
一個字形容——>慢
所以如果你想趕時間或者你冇一個享受嘅心態,
我唔建議你去呢間餐廳食

一出lift ,柔和嘅燈光,浪漫嘅情調

因為五月份係法國節所以出左個期間限定嘅餐

我覺得完全係可以用happy Friday去形容

如果唔食飯都可以上嚟係飲嘢同埋食shisha

2019-05-23
2019-05-27 234 瀏覽
今日同朋友去銅鑼灣,去左個叫Zing!嘅新商業大廈,而今日去食野既Le Reve就係啲個大廈內,係時代廣場地鐵站出去幾分鐘就到,非常之就腳。店內有很Relax的平台戶外座位,想坐回標準座位也可以的。另外佢想客人好似發夢咁舒服咁樣食嘢,所以個細設都非常特別㗎!而Menu方面食物很多元化,今日我地就來左個6 Courses之夜,品嚐一下佢哋嘅招牌菜。是日麵包叫左野之後店員就送上了一裝麵包,它暖暖地再加上其他餸菜配搭,開胃之選。日式海膽加聖子聖子非常鮮甜味美,海膽再加上特製嘅醬汁,令人胃口大增,比人一股很Fresh的感覺,推介!香煎鵝肝佢用了厚切鵝肝,配上特製嘅醬汁,另外烹調既時間掌握得剛剛好,有口感,啖啖肉。新鮮龍蝦尾每一隻龍蝦尾用了特別的方法烹調,所以肉質有口感之餘亦很鮮嫩,又不會樣香口膠的硬口,加埋特色醬料,又一出色之選。鮮鮑魚之後來了新鮮鮑魚來品嚐,佢哋每一隻鮮鮑魚都非常之新鮮,加上帶甜美的玫瑰酒同火焰,非常有特色。仲有Juisy既味道,強烈推介!鹿兒島和牛扒到主角出場了,佢哋用咗日本直送嘅和牛,和牛keep住嫩滑既鮮味。牛肉外脆內軟,感覺非常之好,再加上佢嘅特製醬料,絕配,正! 慢

慢煮鱈魚
到了是日另一重點主菜啦,店員說鱈魚是用上了特製的方法烹調,令食物的營養及鮮味不會流失,同時間可keep住嫩滑既鮮味,外脆內軟。再加上濃湯,絕配,正!

甜品/朱古力及餐飲
最後晚餐亦包含了甜品朱古力及餐飲,亦值得一吃的。
2019-05-21
2019-05-26 316 瀏覽
有人帶我去食法國X日本菜,特別開心,而且處處都係surprise。餐廳名解做「夢」,所以處處都盡顯心思。我哋叫咗兩個6 shades of flavour,入面有幾款surprise dish,係menu唔會寫明咩嚟嘅...成間餐廳個presentation都好出色,menu好似本故事書咁,麵包都放得有feel過人。Amuse bouche 前菜嚟講,連唔太鍾意食生蕃茄嘅我都覺得好食,即係掂😆第一個Surprise Dish,係有蟶子x三文魚籽,再配海膽咪增法式燉蛋,店員推介先食蟶子再嚐creme brulee,再mix兩者嚟食,蟶子肉質彈牙,配上三文魚子之後鮮味十足,mix埋Creme brulee後味道特別,滑溜配彈牙,甜配鹹,好有趣嘅配搭。Pan Seared Foie Gras 鵝肝肥美,中間係甜甜嘅栗子,再配上乳酪雪糕,店員又係提議先試每一樣嘅味道,再mix埋嚟食,油香加上清新嘅雪糕,又係一個新鮮嘅配搭👍🏻Lobster Tail 超特別,上面嘅白泡係分子料理嘅菠菜foam,好新奇😆 雖然食落去唔太覺有菠菜味🤣 但都無乜影響,龍蝦唔會過熟,配上底下嘅醬汁,夠哂鮮。第二個Sur
Amuse  Bouche
Pan  Seared  Foie  Gras
Lobster  Tail
Surprise  Dish
第二個Surprise Dish係磯燒鮑魚配昆布高湯,鮑魚用玫瑰露燒,所以帶有陣陣香氣,配上濃郁清甜嘅昆布湯,好幸福。
Main有兩個選擇,我同友人兩款都試試。
Japanese  Cod  Fish
Japanese Cod Fish 煮得剛剛好,魚肉唔會鞋,仍保持鮮嫩,配上Saffron Clam Cream Sauce,令魚嘅鮮味更突出。
Kagoshima
Kagoshima +$198 A4鹿兒島和牛,就咁食已經好享受,沾上少少鹽調味,更加帶出牛味,超正☺️
Sesame  Ball
Sesame Ball 賣相超得,再加上各種唔同口感、又甜又鹹嘅食材互相配搭,又出奇哋match喎~
需加一服務費,埋單2人約$2180。
⁣如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
Amuse  Bouche
Pan  Seared  Foie  Gras
Lobster  Tail
Japanese  Cod  Fish
Kagoshima
Sesame  Ball
2019-05-26 70 瀏覽
今日同老公慶祝紀念日佢帶我食法國菜侍應就推介我哋食五月新出嘅套餐首先就嚟咗個前菜係汁煮茄子 調味好好而且都好開胃與此同時亦都放咗一個袋係枱面原來入面係載着牛角包而且附上忌廉牛油 真係好特別同好夾而且如果你想再食可以同侍應講係可以再添呢個時候就附上左第一杯白酒好易入口 而且好有果香之後就嚟咗個多士 配螺肉 而且可以同埋紫菜同埋竹炭一齊食 係一個好特別嘅食法之後就係香煎鵝肝去配轉菠蘿同埋plum 去食 令到鵝肝冇咁油膩之後就到法國菜不能缺少嘅洋蔥湯之後有一個類似火龍果同蘋果味嘅雪條俾我哋清一清味蕾之後就到左今晚嘅主菜就係鴨腿 仲配埋紅酒就咁食過鴨腿有啲咸 但係配埋紅酒就啱啱好最後仲有一杯飲品可以揀同埋仲有甜品呢一餐真係超級豐富而且每一道菜都好似藝術品咁
今日同老公慶祝紀念日

最後仲有一杯飲品可以揀
同埋仲有甜品
呢一餐真係超級豐富
而且每一道菜都好似藝術品咁
Le Reve 源於法文 , 意指【Dream夢】。由Lift門打開、踏入餐廳一刻,「夢の美食之旅」就已經開始啦!餐廳裝潢充滿格調,燈光柔和,配以羽毛、捕夢網、刻住蒲公英圖案嘅水晶球等裝飾品,有如電影場景,相當有氣氛,亦正好與餐廳名字【夢】互相呼應餐廳座位間距舒適,枱上擺切、餐具亦具有心思,未開始食,就已感到萬分期待!入座後,店員細心同我哋介紹餐廳嘅起源、主題及menu菜式。Menu內主要分為 4 / 6 / 8 道菜 ,而6 & 8 道菜最為特別,因當中包含 Surprise dish ( 即由廚師發辦)店員逐解釋道…… 發夢嘅時候係唔會知道下一秒將會發生咩事。餐廳希望帶俾客人同樣驚喜,沉醉喺夢中,以配合【夢】主題,此舉甚有意思最後我哋決定試下6道菜 -「 6 Shades of Flavour」($890)⭐️柚子汁煮蓮藕 (前菜)前菜係一道涼拌小食,蓮藕切成小粒,方便入口,口感爽脆,配以酸甜柚子汁,非常開胃👑餐包餐包用麻布袋裝住,好特別~內含兩款自家製餐包,麵包都有烘過~呈微暖!當中最欣賞牛角包,外層酥皮非常鬆脆,內層則夠軟熟,配埋自家製牛油一齊食~ YUMMY⭐️味噌法式燉蛋配北海
Le Reve 源於法文 , 意指【Dream夢】。

店員逐解釋道……
發夢嘅時候係唔會知道下一秒將會發生咩事。

⭐️柚子汁煮蓮藕 (前菜)

前菜係一道涼拌小食,蓮藕切成小粒,方便入口,
口感爽脆,配以酸甜柚子汁,非常開胃

👑餐包

餐包用麻布袋裝住,好特別~

⭐️味噌法式燉蛋配北海道馬糞海膽及蘇格蘭蟶子(Surprise Dish )

蘇格蘭蟶子:炒得啱啱好~ 肉質爽口彈牙,連同三文魚籽一齊食,令整體鮮味更昇華

法式燉蛋:非常驚喜!無諗過味噌同法式燉蛋可以咁夾!一甜一鹹嘅味道,層次相當豐富
上方嘅馬糞海膽亦同樣新鮮又甘甜,3者配合~口感細膩,令人想一食再食!高質!

⭐️鵝肝多士配栗子蓉及乳酪雪糕

鵝肝煎得好香~ 表層帶微焦,咬落去如口中溶化一樣,配上砵酒汁,整體味道好濃郁

栗子蓉帶微甜,質感幼滑,而乳酪雪糕味道則較清帶酸甜。店員建議我哋將三者混合一齊食,當中嘅酸甜剛好中和鵝肝既油膩感,一冷一暖,產生出一種好美妙嘅化學作用!好好味~~!

⭐️慢煮波士頓龍蝦尾配芥末籽汁及三椒汁

龍蝦尾以慢煮方法烹調,肉質爽口彈牙,且保持到當中既鮮嫩甜味。
旁邊放上以分子料理方式製成嘅菠菜奶泡,味道清新,更增添咗不少視覺效果!另外醬汁部分亦值得一讚: 芥末籽汁 及 三椒汁(以白胡椒/黑胡椒/青胡椒打成嘅醬汁)帶微辣,好惹味!伴碟嘅炸羽衣甘藍都係一個小驚喜~ 非常香脆,咸咸地~好好味!

⭐️日式磯煮鮑魚配大根及昆布高湯
( Surprise Dish )

上枱時,店員已提醒我哋要準備好相機。因為下一秒將會 上演「火燒鮑魚」。

鮑魚沐浴喺藍藍火焰當中,畫面相當唯美

盤子淋上了玫瑰露酒,火燒過程中,同時揮發出淡淡玫瑰香味,不論視覺、嗅覺都一大享受
但最重要都係味覺~ 日式磯煮鮑魚口感軟淋彈牙~仲非常入味!燉煮過嘅大根味道清甜,昆布高湯雖說係湯,
但更像濃縮咗嘅醬汁一樣,味道濃郁
果然係色、香、味俱存~~~!

⭐️刺身級別鱈魚配番茄洋蔥粒及番红花蜆汁

鱈魚用上刺身級別,魚皮部分煎得非常香脆,肉身嫩滑無比,鮮味十足,油脂豐富!配上番茄及洋蔥粒,口感更有層次、味道有小清新,再沾取旁邊既紅花蜆汁,真係回味無窮。

⭐️鹿兒島A4和牛配松露牛肉汁 (+$198)

鹿兒島A4和牛,餐廳選取牛柳位置,廚師火喉控制得宜,約3-5成熟。表皮煎得脆身帶焦香,肉質呈漂亮嘅粉嫩色,油脂及筋位不多,但牛味好出好濃郁
口感非常嫰滑,配上松露牛肉汁,好好味。 而旁邊雞油菌及時令菜都有悉心炒過!整體非常出色

⭐️炸芝蔴球配黑芝蔴雪糕及黑白芝蔴脆片

擺碟非常精美!!芝麻球外層非常香脆,內層口感軟糯煙韌,食個陣沾取少少黑芝麻雪糕一齊食~ 芝麻味非常突出!YUMMY
另外,旁邊嘅乾果粒、焦糖爆谷、黑白芝蔴製成嘅焦糖脆片等,都好好味‌!
令整體層次更豐富更具特色!

最後送上伯爵茶,估唔到都有一個小驚喜

竟然仲有配茶嘅小茶點,非常周到,當中嘅鳥結糖好好味,好多果仁碎,味道唔會過甜,一邊品茶,一邊細味著整頓晚宴嘅佳餚,為今晚劃上完美句號

由入座至整個用餐過程,就好似進入咗一個神秒夢幻角度
每上一道菜,店員都會悉心介紹當中嘅食材、特色同煮法,服務態度一流!
加上環境、食物等,各方面都非常高質!

晚餐完結後第2日,都仲有啲念念不忘,真係唔想夢醒呀~~!
下個紀念日一定要重臨Le Reve ,再次「發夢」
2019-05-23 57 瀏覽
因為聽日同朋友去個長旅行,所以今晚約左男朋友食好d!之前見我媽同老豆食過推薦我地去食呢間Fine dinning。無論係食物定服務都好高質!😍😍我地叫左個French May Menu,服務員上菜後會講解菜色,好有心機👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🐂Veal Sweetbread with Escargot呢碟前菜開胃得黎好有特色!小牛雜碎配上日本螺肉份外鮮味!再加埋海苔同麵包食口感好豐富野味😍令人一再回味Saumur Blanc白酒飲完個酒香一直徘徊左好耐☺️🦆Pan Seared Foie Gras微香煎、軟滑香柔的鵝肝加上自家特調的port wine sauce令人回味無窮!🥣French Onion Soup大廚好有心思咁將cream cheese同湯分開🍇Sorbet du jour開胃餐前小食果汁冰糕🦆French Confit Duck Leg微香脆細嫩的鴨腿配上紫椰菜食口感清新!🍫Profiterole壓軸甜品有榛果醬puff同朱古力雪糕🍦兩個字 好食!哈哈不用多說

Saumur Blanc白酒飲完個酒香一直徘徊左好耐☺️

🦆Pan Seared Foie Gras

🥣French Onion Soup
大廚好有心思咁將cream cheese同湯分開

🍇Sorbet du jour
開胃餐前小食果汁冰糕

🦆French Confit Duck Leg
微香脆細嫩的鴨腿配上紫椰菜食口感清新!

🍫Profiterole

1K
2019-05-23 54 瀏覽
五月法國節朋友就即介紹我去銅鑼灣一間很有詩意的法式餐廳,餐廳名叫“Le Reve”是法文來的,意思是Dream 「夢」,餐廳老闆想帶給每位客人有一種夢幻中吃出美夢。環境暗黑很有情調,還有露天雅座給客人吸水煙,而且每枱都有擺放內有蒲公英的水晶球,內裡是蒲公英,超有優雅感。dinner set 分4, 6及8 course,今次就叫左6 道菜式,當中有兩款是surprise dish神秘的菜式,全由廚師發板,選用當天最新鮮的食材烹調出來,這個做法令達致客人得到期待感及仿照發夢情境,總是不知下一步會發生的事情,相當有趣。上菜時侍應會主動每種菜式都解釋得十分清楚,每道的食材、煮法及食法,服務態度十分抵讚!未開始就先來一個用法國古時用布袋盛載麵包物件,打開袋口麵包香氣傳出,加上自家製牛油,麵包熱辣辣好酥脆,塗上牛油更添滋味。第一道神秘美食是法式燉蛋配蘇格蘭聖子。法式燉蛋加上味噌元素,再配上法式青口汁及北海道馬糞海膽。第一道已經十分驚喜,味道鹹中帶甜,本身還以為是甜的,但竟然是鹹味比較重,質素很幼細,超級好食。至於蘇格蘭蟶子都不錯,爽脆新鮮,加上粒粒魚子及紅椒汁,味道很獨特。第二道是名貴的Pan

第一道神秘美食是法式燉蛋配蘇格蘭聖子。

第二道是名貴的Pan Seared Foie Gras鵝肝多士,烹調方法是先煎後焗,使鵝肝外脆內軟,入口充滿甘香油脂感。

侍應建議我們先吃原味,再將一半鵝肝伴栗子茸和百靈菇一起進食,有兩種食法增添口感。

還有配上雪葩雪糕,食完油脂感重的,吃一口雪葩清新一下及中和油膩感。

第三道亦是有睇頭的Lobster Tail,用龍蝦頭殼擺盤賣相很優雅。龍蝦肉很新鮮甜美,肉質彈牙,十分優質。

第四道神秘菜式是黑毛豬肩肉, 侍應上枱時即場淋上玫瑰露後點火,場景十分壯觀,肉質腍嫩,配上pancake 再點上紅酒雜莓醬,超滋美。

第五道是重頭戲,主菜是紐西蘭羊架,肉汁豐富,一點騷味也沒有,配上絕配的薄荷醬十分清新,而且伴碟的紅酒燴梨都夠曬入味。

另外仲有鹿兒島A4和牛,上菜時和牛侍應會點火燃燒一下,使肉味更香濃及鎖住肉汁, 不得不讚,肉質十分高尚,牛肉味重,而且油脂豐富,柔軟多汁,還有伴菜是日式炒雜菜好新鮮,超正!

最後是甜品芝麻波波,擺碟富有藝術感,美得不得了。味道十分豐富,鹹,甜及酸口感通通在這個甜品內呈現。

食飽後嘆杯英式茶消滯,飲茶又點少得吃點小甜食,整體上由早到尾都是完美的體驗,在Le Reve是盡情享受美食,吃足3小時也不覺得悶。
2019-05-22 136 瀏覽
之前母親節嗰日我發燒唔太舒服🤒想同👩🏻慶祝都真係有心無力,結果全家人陪我留係屋企食粥🥺病完後即刻預多個假日再出去補祝返,有朋友推薦左呢間比我,同埋提醒一定要訂位,去到發現果然都幾爆下差唔多滿座☎️帶位既店員介紹餐廳係以夢為主題,檯面上有住羽毛同埋蒲公英水晶球,👩🏻都好奇攞上手左睇右睇🔮▪️ Le French GourMay 2019 💲980 + 10%黎之前我做左功課,餐廳Main Menu係有四、六或者八道菜既Set,而入座後就見到有法國五月美食薈既Special Menu印係白紙上,呢次食個期間限定先,打算好食的話遲下再返黎食埋個恆常既😙店員每上一道菜都會好細心咁作出講解,仲會不時問意見睇下我地滿意與否👏🏻Amuse Bouche(7/10)餐前小食有蓮藕漬物,入口比較爽脆🤗Bread(8.5/10)送上一個布袋,包裹住一堆麵包,隔左一陣都仲係好辣手🔥食落幾酥脆既牛角包帶有牛油香,👩🏻表示大愛呢個🥐另外仲有款脆身微鹹既包🥖因為啲包比較細小,食完之後店員問仲要吾要refill,牛角包其實絕對可以encore,不過我地都要留肚食其他😂1️⃣ Veal Sweetbread with Esc

Amuse Bouche(7/10)

Amuse Bouche

餐前小食有蓮藕漬物,入口比較爽脆🤗

Bread(8.5/10)
Bread

1️⃣ Veal Sweetbread with Escargot(8/10)
Veal Sweetbread with Escargot

呢個Veal Sweetbread其實並非直譯既甜麵包,佢係較為罕有既小牛胸腺,再配上田螺、切粒既蘑菇、牛肉腸,另外仲可以連埋紫菜同曲奇碎一齊食,個人鍾意鹹既前者匹配一點😛

Ackerman, Saumur Blanc "Secret des Vignes" 2012🥂

2️⃣ Pan Seared Foie Gras(8.5/10)

Pan Seared Foie Gras

鵝肝質感細膩綿密,有住入口即溶既感覺😍配以酸甜兼備既梅、菠蘿、莓醬,有助減低油膩感平衡一下🤓

3️⃣ French Onion Soup(7/10)
French Onion Soup

呢個係以洋蔥湯做底,再加上芝士、雞肉、麵包🥣因為👩🏻唔食芝士,所以預先請店員幫忙全走芝士🧀店員建議先每樣獨立試一下口味,洋蔥湯比較濃味,就咁飲可能偏鹹左些少,芝士既羶香頗為突出,麵包仲保持些少脆邊,之後索湯又係另一番既風味🙃

4️⃣ Sorbet du jour(7/10)

Sorbet du jour

食咗三道菜之後係時候清理一下味蕾,清新既時令水果雪芭最適合不過🍧上層係火龍果,幾鍾意火龍果既味道夠鮮明,而下層就係提子🍇

5️⃣ French Confit Duck Leg(8/10)

French Confit Duck Leg

主菜係油封鴨腿,鴨腿係油脂中用低溫慢煮十二個鐘⏲️出到黎帶有油光既皮非常脆身香口,但又唔會過份油膩,肉質軟嫩,有陣陣適中既鹹鮮,伴以比較清淡既蘑菇片同埋紫椰菜絲🦆

Arkerman, Chinon Rouge "Secret des Vignes" 2013🍷

6️⃣ Profiterole(7/10)

Profiterole

有一個帶有細球朱古力碎既雪糕泡芙,如無意外雪糕都係M字頭嗰隻😎另外有一個榛子泡芙,榛子忌廉頗為滑身香濃,仲有唔少好少女既粉紅色白朱古力脆脆,甜野過後食返啲杏脯肉粒中和一下🤭

Mignardises & Coffee or Tea(7/10)

Mignardises & Coffee or Tea

茶點有Banana Cake同埋鳥結糖,前者既香蕉味頗重,後者就略帶煙韌有唔少堅果粒,兩樣都係較為甜既,要左杯熱檸檬茶作結☕️

整體食物質素唔錯,而且服務的確周到👍🏻食完一致認同呢間係高回頭率既💯見有唔少人係我地十一點幾走既時候先上黎飲野,可以坐係室外幾chill,下次得閒會試下上黎飲杯野或者有節日要慶祝就再黎食恆常Course😍

🔎 整體評分(8/10)
Bread
Pan Seared Foie Gras
French Confit Duck Leg
一直都未試過係香港食法國菜,今次同男朋友黎左呢間試下fine dining,係法國菜mix日式一入到間餐廳覺得好有格調,入面燈光比較暗,有好多dream catchier 既裝飾 每一枱都有蒲公英既燈仔 D麵包全部都好香!特可以別鐘意牛角包,熱辣辣好好味,d麵包仲refill💕我地order左 Le French GourMay 2019 ,入面有6個courses 第一個course係 Veal sweetbread with escargot呢個好特別,有幾塊多士,配佢既醬真係好好味,仲可以多紫菜粉或者曲奇粉,估唔到又咁夾🤭🥰跟住就係pan seared fole gras其實本身自己麻麻地鵝肝,但呢個又係好驚喜,一食第一啖已經覺得好好食,配合plum同菠蘿,好正跟住到french onion soup, 估唔到個湯咁清甜,有濃濃既洋蔥味,加埋cream cheese同toast,個味道估唔到咁夾!下一道係Sorbet du jour 呢個比生果味好濃,唔太甜!跟住到main係french confit duck leg呢個鴨肶又係同樣咁出色,係咁多道入面我最鐘意,佢既肉好滑,一d

每一枱都有蒲公英既燈仔

跟住就係pan seared fole gras

跟住到french onion soup,

下一道係Sorbet du jour

呢個比生果味好濃,唔太甜!

呢個鴨肶又係同樣咁出色,係咁多道入面我最鐘意,佢既肉好滑,一d都唔乾身,個皮好脆身!

最後就係甜品,profiterole

呢個一上碟已經覺得好靚,入面有幾個puff,特別鐘意係hazelnut!

酒方面都有2杯,一杯白酒一杯紅酒!
白酒係Ackerman, saumur Blanc 2012
呢杯好易入口,平時少飲酒都覺呢杯唔錯

紅酒就係chinon rouge2012
呢杯甜甜地,同鴨肉好夾,食一啖鴨肉再飲一啖紅酒,令到鴨肉味更濃!

Overall覺得呢間餐廳既食物質素好高,全部都真材實料,fushion得黎又好好味,擺碟都好靚,同埋服務都好好,每次上碟,佢地都會介紹個course,環境好靚好舒服!💕
呢個價位係值得

2019-05-19
2019-05-20 39 瀏覽
一年一度的法國五月節又到了,對於藝術,我就自問認識不多,所以。。。還是專注於美食吧!餐廳提供的六道菜套餐,菜式都是很經典的法國菜式。晚餐前有一份小小的開胃菜:油醋茄子。還有麵包,每人有一個牛角包和法式麵包,麵包新鮮熱辣,味道當然好。這個套餐包有兩杯酒,第一杯是白酒,果味頗香,油味不太濃,不錯喝。第一道菜賣相很精緻,將牛肉混合牛骨髓用白汁煮完,味道很香,可以單吃,亦可以配上脆法包片,還可灑上海苔碎和曲奇碎一起吃,很有趣的配搭。第二道菜是鵝肝配焦糖菠蘿。鵝肝煎的很嫩滑,入口即溶,配上梅和紅酒調製的醬汁,很美味。來到第三道菜的法式洋蔥湯。本以為會是傳統那種很濃郁很多芝士的湯。原來這次是比較fusion的,煮法和用料都相對清淡。 洋蔥清湯,加雞肉加少少cream cheese,很健康呢。第四道是蘋果火龍果雪芭,用以清一清味蕾,好好的品嘗主菜。然後,還上了第二杯餐酒。2012年的Saumur, 微酸,果味香,酒精味不太濃,女生喝也很適合。第五道,即主菜,是一走很經典的法國菜式: Conflict Duck Leg。用油煎炸過的鴨皮很脆,而且還可以幾鴨肉的肉汁鎖住,配少少醬汁和紫椰菜一起吃很美味。

餐廳提供的六道菜套餐,菜式都是很經典的法國菜式。

晚餐前有一份小小的開胃菜:油醋茄子。

第四道是蘋果火龍果雪芭,用以清一清味蕾,好好的品嘗主菜。

然後,還上了第二杯餐酒。

最終一道,當然是甜品

兩件迷你泡芙,一件夾著朱古力雪糕,一件夾了榛子慕思,分量剛剛好,不會太多。

甜品完後,還有餐飲和小點心。

飲品我要了伯爵茶,點心竟然是椰汁冰糖燕窩和朱古力brownie,一中一西,很新鮮的配搭。

整體的用餐體驗都很不錯,員工服務很好,令人感到很舒服~

2019-05-20 22 瀏覽
Le Reve主打法日Fusion菜,選用日本嘅食材,以正宗法式烹調方法炮製。呢度環境非常有情調,裝飾與店舖主題有關(Le Reve法文意思:夢想),仲有sky bar可以睇到夜景,而且食材同味道都非常高質素,絕對係Fine dining嘅理想餐廳。上菜嘅時候,Waiter會每樣菜都介紹,令你認識唔少法國菜嘅知識!我同朋友簡左佢地特別為法國五月藝術節所設計嘅Menu。Ackerman Saumur Blanc"Secret Des Vignes"2012 呢種白酒係來自南法,由於法國菜比較濃味,所以會飲呢種味道比較酸嘅白酒中和返個味道。先上一份迷你牛角包🥐同埋自家製芥末子餐包,係用一個麻布袋入住,Waiter話係法國serve麵包嘅餐桌傳統,好特別~ 一打開個袋,麵包香就撲鼻而來,牛角包內裡鬆軟外面一層層,十分香脆,再點上味道濃郁嘅自家製牛油👍🏻 另外第一次食芥末子麵包,保留法包嘅硬硬地,帶點鹹香,估唔到咁好味💓Veal Sweetbread with Escargot 第一道菜叫sweetbread 原來係牛嘅胸線咁解 係有三個月大嘅初生小牛入邊拎出黎 先試一啖 都幾鮮甜 另外再加新

Veal Sweetbread with Escargot
第一道菜叫sweetbread 原來係牛嘅胸線咁解 係有三個月大嘅初生小牛入邊拎出黎 先試一啖 都幾鮮甜 另外再加新鮮彈牙嘅螺肉 海苔脆 點少許cream sauce 一齊食 口味好夾🤤 然後就可以加埋旁邊嘅香脆嘅法國烤多士一齊食 一層脆一層鮮味 慢慢食 真心高級法國餐嘅享受🤤

Pan Seared Fole Gras
第二道菜係法國鵝肝 鵝肝用pork wine source 經過微微香煎 油份慢慢滲出 呢個鵝肝 夠厚身 表面煎到金黃香脆 內裡是鮮嫩微紅 入口好似牛油般滑嫩 最後個種甘腴油香係口入面溶化!而廚師都好貼心 特意加了Carnbeery、Plum同微煎嘅菠蘿等甜酸水果中和翻鵝肝嘅油膩😝

Fresh Onion soup
第三道係洋蔥湯 一般食嘅法國洋蔥湯係會先將洋蔥牛油一齊煮 但廚師想客人先品賞到洋蔥清新鮮甜嘅味道 後再加牛油 於是故意分開 呢個係我食過最鮮甜嘅洋蔥湯 令我愛上左清淡洋蔥嘅味道🤤

Sorbet de Jour
由於前菜都係偏濃味嘅野,所以中間會特意安排食呢個雪葩來清味。雪葩味道係酸酸嘅香橙味,帶有微微苦澀,十分清新。

Ackerman, Chinon Rouge"Secret Des Vignes" 2013
呢個紅酒係比食主菜嘅時候飲,比起一開始飲嘅白酒,呢個紅酒嘅酸味不太重,唔會搶去主菜嘅味道,令到主菜味道更重,有昇華味道嘅作用。

French Confit Duck Leg
主菜鴨腿係慢煮12小時炮製,外皮烤得微微香脆,鴨肉經過長時間慢煮後十分軟滑,伴以紫椰菜同特製嘅Morel Sauce,鴨肉嘅鹹味同個醬非常配合!

Profiterole
食左咁多道菜已經飽飽地,所以呢個甜品好小巧精緻,裡面有朱古力雪糕、泡芙、榛子醬、朱古力醬、Dried Raspberry,酸酸甜甜,口感豐富!

最後飲品有咖啡或茶可以選擇,我地選擇左伯爵茶,仲配埋棉花糖同冧酒Cupcake。