2019-07-01 110 瀏覽
為慶祝紀念日,來到這間主打法日Fusion的西餐廳,店名「Le Rêve」是法文『夢』的意思。餐廳以夢作為主題,柔和的燈光,配上白色羽毛、蒲公英、水晶球等,猶如置身於夢境一樣 。餐廳更設有户外位置,好天時會開放,可以一邊欣賞夜景一邊食飯。經店員介紹,我們點了二個6道菜的晚餐,價錢是$890/一位,我想價錢是中規中舉吧,有分子料理,也用上最新鮮的食材烹調。6道菜之中,其中兩道係Surprise Dish,就有如日本菜的omakase,廚師會選擇當造的食材為客人準備料理,到上菜一刻才知道,很有神秘感。餐前先上兩款自家製麵包,餐廳用粗麻布袋裝住暖暖的餐包,非常有特色!再配備自家牛油,香氣濃郁。前菜:玉米鼠尾草Pancake賣相可愛薄薄的迷你Pancake充滿牛油香味,食落帶香草味,味道幽雅,清甜爽口。第一道菜:Pan Seared Hokkaido Scallop整個擺盤都好精美,貝殼上的是很巨形的北海道刺身級帶子,煎至大概七成熟,鮮甜美味,厚肉飽滿,吃出熟帶子一絲一絲的口感,入口鮮甜甘香。 帶子上的三文魚籽晶瑩飽滿,放上舌尖輕輕咬破,隨住三文魚籽爆開,口腔充斥住鹹鮮。北海道刺身級帶子鋪滿青

前菜:玉米鼠尾草Pancake
玉米鼠尾草Pancake

北海道刺身級帶子鋪滿青豆蓉和少計芥末籽Cream Sauce點綴,也與帶子相夾。
旁邊色澤亮麗的小蟹不只是裝飾,更可以食用。小蟹十分香脆,像是零食一樣。

第二道菜:Surprise Dish
龍蝦殼內有乾坤,一打開龍蝦殼裡面不是龍蝦肉,而是另一道精緻的菜式。
最上層有食用紫蘇花、法國黑魚籽醬、日本水蜜桃片,而中間係松葉蟹肉,最底是日本蛋沙津。在兩旁點綴的是Mango sauce和rasperry sauce,酸酸甜甜,不同口感、味道衝擊味蕾。

第三道菜:慢煮波士頓龍蝦尾
被剛才的Surprise Dish騙過後,今道菜真的是龍蝦肉了。
波士頓龍蝦尾用慢煮的方法烹調,肉質鮮嫩爽滑,口感一流!面層淋上芥末籽Cream Sauce,另外再用上分子料理技術將菠菜汁打成泡沫,菠菜味就沒有,反而帶少許奶味,而底層另有Mixed pepper sauce伴碟,帶微微辣香,令龍蝦肉提鮮。
在旁邊輕微炸過既山葵葉味道帶點苦,口感則爽脆,也不錯。
慢煮波士頓龍蝦尾

第四道菜:Surprise Dish
12個鐘慢煮炙燒鮑魚配日式昆布高湯,上枱時鮑魚放置熱石上,店員會於鮑魚旁邊淋上中式玫瑰露酒,再點燃火焰,視覺效果非常豐富!輕微燒過的鮑魚入味軟腍卻不失彈牙口感,帶微微酒香味,不會濃烈嗆鼻。
昆布湯味道濃郁,蘿蔔將湯汁吸到非常飽滿,蘿蔔入口即溶,味道清甜。

第五道菜:Japanese Cod Fish
用上日本刺身級鱈魚,先輕輕煎過後放上蕃茄沙沙一起焗,外皮煎得焦肥香脆,內裡魚肉非常滑溜又鮮嫩,肉質不會太鬆散,吃得出魚的鮮甜味。墊底的蕃茄莎莎酸甜度適中,醒神開胃。
蕃茄莎莎,配上鱈魚又多一種口味!
Japanese Cod Fish

第五道菜:Kagoshima(+$198)
另一道菜加錢升級了做鹿兒島A4和牛。
A4和牛烹調至三成熟,肉質嫰紅,香氣撲鼻,口感軟熟且軟腍嫩滑。
牛味濃而不酥,油脂比較平均,油脂甘香而不膩,鮮嫩多汁,放入口中便立即溶化了,讓人齒頰生香,回味無窮。

第六道菜:Coconut Sweet
擺盤精美的一道甜品,椰子殼由朱古力製作而成,coconut mousse加了椰絲,甜度適中。伴碟還有Carrot cake、蛋白餅、白朱古力、橙皮、新鮮藍莓。

第六道菜:朱古力三重奏
碟上有三款以朱古力甜品,分別是朱古力雪糕配榛子慕斯芭菲,Chocolate brownie,法式牛奶朱古力奶,款款都各有特色。Chocolate brownie帶香蕉香味,朱古力奶則很濃稠。而伴碟有朱古力Gel、可可豆、朱古力碎,朱古力粉。
朱古力三重奏

Mignardises & Coffee or Tea
不算是6道菜其中1道,最後的熱茶和茶點為整晚豐富的晚餐畫上完美句點。
左手邊起是Terimisu Tart和紅莓藍莓吉士餅,味道不會太甜,非常滿足。
Mignardises & Coffee or Tea

店員識製造氣氛之餘,服務態度也很好。從一開始介紹餐廳意念和menu,直至上菜時間,每上一道菜店員都會細心解說當中食材和烹調方法,服務同食物都一流。
題外話/補充資料: 店員識製造氣氛之餘,服務態度也很好。
2019-06-24
紀念日
玉米鼠尾草Pancake
慢煮波士頓龍蝦尾
朱古力三重奏
2019-06-29 67 瀏覽
近日升左職 朋友話要帶我食一間好嘅餐廳好好慶祝一下去到餐廳入面 已經覺得個環境好靚 周圍都有羽毛裝飾 非常精緻坐低完之後先將一啲花露水放入毛巾比我地洗手 由呢個小細節已經令我對呢間餐廳好有期望侍應為我地介紹呢一間餐廳係以法式加日式作為結合 有法式嘅細微精緻 亦都有日本嘅頂級食材 佢哋餐牌好簡單只用三個 $590 - 四道菜 $890 - 六道菜 $1190 - 八道菜 我哋就揀咗中間嘅六道菜首先餐包係用粗麻布袋裝着 入邊係有兩款麵包 特別喜歡牛角包非常之鬆脆 配上牛油食非常正 !第一道菜; 半山熟帶子再加芥末青豆醬帶子超級鮮甜 軟熟 醬汁係青豆蓉同忌廉汁 下邊係用竹炭組成嘅小火差同開心果碎 再加上日本小蟹乾 好似置身係沙灘!!第二道菜:Surprise Dish話得有surprise , 又真係好surprise 廚師用一個龍蝦殼包住入邊啲材料 一開始真係以為係一隻龍蝦 原來入邊別有洞天 係有蛋沙律配蟹肉及魚子醬 新鮮香甜 配埋芒果醬汁 非常之滋味跟着係慢煮波士頓龍蝦尾 肉質爽口彈牙 配上用分子料理方法造成嘅菠菜汁同忌廉汁 好食到不得了!第四道菜係日本12小時慢煮鮑魚加高湯侍應將鮑魚放
近日升左職 朋友話要帶我食一間好嘅餐廳好好慶祝一下

我哋就揀咗中間嘅六道菜

第一道菜; 半山熟帶子再加芥末青豆醬

第二道菜:Surprise Dish

第四道菜係日本12小時慢煮鮑魚加高湯

侍應將鮑魚放喺熱石中 然後加上中國玫瑰露 紅紅藍火燃起 非常之吸晴! 湯有少少麵豉湯嘅感覺 蘿蔔非常之鮮甜
加上鮑魚一齊食 非常之正!

第五道菜係日本鱈魚 廚師微微香煎外皮 配上青口醬汁 魚肉非常新鮮鮮甜!

鹿兒島A4和牛

牛肉處理得非常靚 大概五成熟的口感非常之有肉味 再加上黑松露醬汁 再配上新鮮嘅蔬菜 超級正!

第六道菜甜品- coconut mousse

椰子殼上邊加上椰子布丁加椰絲

旁邊有橙味蛋糕 蛋白餅 橙皮同藍莓 一口都有驚喜嘅味道

最後以兩杯咖啡作結

這裏環境優美
侍應態度是數一數二的好
好久沒試過這麼窩心的侍應 水杯不會空 食物詳盡介紹 真的是一個夢的盛宴啊!

邊個唔想發一場好夢💭Le Reve係一間高級法日Fusion Fine Dining Restaurant🍽 而餐廳名係法文,意思為夢💭當晚,Waiter好有心機同我介紹餐廳既佈局、擺設等等既背後意思同意義🧡我自己就覺得好得意,好似又上左一課咁😂呢個係當晚既Menu,好記得Waiter講過餐廳希望客人係呢一餐飯到好似置身係夢人面,所以會有2個Surprise Dishes, um that’s right! You never know what will happen in your dream💭佢地將餐包放係一個麻布袋入面,好有Gimmick, 而且餐包嘅款式都好多,例如有牛角包同竹炭曲奇,仲要暖笠笠☺️之後就到呢個Appetiser, 係一個蕃茄仔配芝麻醬,蕃茄仔好新鮮,好清新👍🏻呢一個香煎帶子係我全晚最喜歡既一道菜,到而家都念念不忘😣佢地用左北海道既帶子刺身,輕輕煎到金黃色,完全食得出鮮味,配埋綠豆醬,出乎意料地夾🤤第一道Surprise Dish表面睇就係一個龍蝦,最surprise嘅係,藏係下底既蛋沙津配龍蝦肉,真係不得不佩服廚師嘅心思👍🏻當你以為Surprise Dish無
邊個唔想發一場好夢💭

Appetiser

Pan  Served  Hokkaido  Scallop

第一道Surprise Dish表面睇就係一個龍蝦,

當你以為Surprise Dish無比到你大大啖既龍蝦肉,點知之後就到Lobster Tail既出現。
龍蝦肉有配兩個sauces, 而我最中意就係mustard seed cream sauce💕
Lobster  Tail

而第二個Surprise Dish就係有燒鮑魚既湯,Waiter會係你面前燒一燒,再放係湯上面,好似一個高級版既關東煮,友人表示十分喜歡🧡
Surprise  Dish

主角到啦🤘🏻我同友人分別叫左唔同既main course share👅

日本和牛肉質好鮮嫩,個人認為配海鹽係最夾。
Kagoshima

Cod Fish我係其中一個好surprise到我嘅一道菜,魚既口感好嫩滑,配埋個saffron clam cream sauce, 味道層次更加提升👍🏻
Japanese  Cod  Fish

之後就係甜品既時間啦🤓

呢一餐真係名副其實可以帶你入夢中,唔單指係Surprise Dishes, 基本上所有菜都above我地既expectation, 完全感受到廚師嘅誠意同功夫💕 另外,當晚serve我哋嘅waiter都值十個like👍🏻

2019-06-18
Appetiser
Lobster  Tail
Surprise  Dish
Japanese  Cod  Fish
2019-06-26 130 瀏覽
同男朋友慶祝紀念日,估唔到👦🏻今次揀咗間咁有情調嘅西餐廳😍Le Rêve係法文<夢>嘅意思,餐廳以<夢>為主題,柔和嘅燈光,配上dream catcher,羽毛,蒲公英水晶球等,感覺浪漫又Fancy。呢到主打法日Fusion,仲加入分子料理,用上最新鮮嘅日本食材去烹調,聽完店員嘅介紹,的確好令人期待。晚餐有4道菜,6道菜同8道菜;價錢分別係$590/$890/$1190,是夜我地揀選咗6道菜作為我地嘅晚餐,6道菜之中,其中兩道係Surprise Dish,店員保持神秘感,話要留待上菜時嘅驚喜。先嚟兩款自家製麵包,麵包好有特色地用粗麻布袋裝住,唔單止熱辣辣而且好軟熟,配備自家牛油,香氣濃郁,格外開胃。每上一道菜,店員都會細心解說當中所用嘅食材同埋做法,令到食客可以詳盡了解自己所享用嘅菜色。先嚟前菜 : 玉米鼠尾草Pancake賣相可愛,玉米食落清甜爽口,鼠尾草嘅香草味道幽雅,唔會過份濃郁。第一道菜:Pan Seared Hokkaido Scallop整個擺盤都好精美,用上北海道刺身級帶子,烹調至半生熟,非常鮮味。 帶子上嘅醬漬三文魚籽,顏色鮮艷,味道略帶
同男朋友慶祝紀念日,估唔到👦🏻今次揀咗間咁有情調嘅西餐廳😍

先嚟前菜 : 玉米鼠尾草Pancake
Pan Seared Hokkaido Scallop
整個擺盤都好精美,用上北海道刺身級帶子,烹調至半生熟,非常鮮味。 帶子上嘅醬漬三文魚籽,顏色鮮艷,味道略帶點咸鮮,伴隨帶子有青豆蓉同Muster seed Sauce,兩者同樣清新。
貝殼底下係可食用嘅開心果碎同日本竹碳脆條,旁邊色澤亮麗嘅小澤蟹,用咗韓式醬油蟹做法再風乾,十分香脆之餘帶點甜。用食材巧妙營造出沙灘營火會場景,好有心思。
第二道菜:Suprise Dish
不得不提嘅係店員好識製造氣氛,上菜時叫我地估下龍蝦殼入面到底會係咩先可以令到食客覺得surprise呢?
一打開龍蝦殼入面竟然唔係龍蝦肉,係另一道精緻嘅菜式!
最上層有食用紫蘇花,之後係法國黑魚籽,日本水蜜桃小圓片,松葉蟹肉同日本蛋沙律;兩旁仲有好fresh嘅芒果同野莓汁,除咗視覺上嘅享受,味道亦都係完美,食材新鮮,不同質感嘅食物組織起嚟,多種口感,味道豐富有趣。
第三道菜:Lobster Tail
慢煮龍蝦尾肉,肉質嫩滑鮮甜,龍蝦肉面層淋上master seed cream sauce外,仲另用分子料理技術,用波菜做出一層泡沫放置於龍蝦頭位置,好有趣!碟上嘅pepper sauce,分別用上三種不同嘅pepper:黑胡椒/新鮮青椒/四川川椒製作而成,微微香辣,好有提鮮嘅功效。
第四道菜:Surprise Dish
慢煮鮑魚配日式關東煮,鮑魚慢煮12個鐘,上枱時鮑魚放置熱石上,店員會於鮑魚旁邊淋上中式玫瑰露,再燃點藍色火焰,視覺效果非常夢幻有驚喜!鮑魚入味軟腍卻不失彈牙口感,而玫瑰露揮發過後味道仲保留住淡淡嘅香氣,唔會濃烈嗆鼻;關東煮都係一絕!味道濃郁清甜,蘿蔔入口即溶,味道清甜。
第五道菜:Japanese Cod Fish
用上日本刺身級鱈魚,以先煎後焗煮法,外皮焦肥,內裡卻穩守鮮嫩肉質,食落非常滑溜。墊底嘅蕃茄莎莎,帶點酸酸甜甜,醒神開胃。
Kagoshima
第五道菜:Kagoshima (+$198)
鹿兒島A4和牛,大廚烹調至三成熟,顏色嫩紅,入口即溶,牛味濃郁,油脂分佈平均,油脂甘香而不膩,十分出色!
第六道菜:Coconut Sweet
椰子殼由朱古力製作而成,入面係椰子mousse同椰絲,伴碟仲有Carrot cake/蛋白餅/白朱古力/橙皮/新鮮藍莓,甜度適中,擺盤藝術感重,好精美。
Chocolate Trio
第六道菜:Chocolate Trio
由於7月7日係世界朱古力日,店員特意幫我地upgrade咗其中一個甜品做Chocolate Trio,等我地又可以試多一款甜品
三款以朱古力為題嘅甜品分別係朱古力榛子芭菲,朱古力香蕉蛋糕同,70℃法式朱古力特飲,款款都各有特色。
Mignardises & Tea
Mignardises
完滿句號: Mignardises & Tea
最後嘅熱茶&茶點為整晚豐富嘅晚餐畫上完美句點,好滿足。

最後要特別多謝店員嘅悉心安排,上菜時間從容準確,健談風趣,服務同食物都一流!
2019-06-23
紀念日
Chocolate Trio
Mignardises & Tea
Mignardises
2019-06-26 68 瀏覽
要慶生,老公帶左我去發夢!餐廳名是法文係The dream 甘解,希望食客用膳有夢、開心感覺。枱上仲有條毛,menu又好似故事書甘,成個氣氛都要你發夢。6個dishes$890,surprise dishes則是看當天食材定,係日本廚房推介的概念。第一道北海道半熟帶子伴醬油蟹仔帶子不用任何調味,輕輕煎一煎已經好香,加小小青豆蓉醬係底,入口即溶。最得意係蟹仔,成隻風乾左好脆!好食。第二道是驚喜,來上台有龍蝦殻,就以為係龍蝦肉啦。點知店員話係想設計到好似寶盒甘要打開。原來入面是蛋沙律蟹肉,勁多蟹肉加野苺醬,芒果醬又不同層次,設計得好有心思。之後就上返條真龍蝦尾比我地食,d肉好滑,唔係熟到好硬甘。第三道慢煮12小時高湯鮑魚本身以為有羅白湯,但原來好戲在後頭。有d石上面有鮑魚,係慢煮左12小時,店員係上面加上玫瑰露再點火,希望鮑魚吸到d味,之後再放入個湯一齊食。個日本大根湯好入味,羅白好軟,加上湯鮑魚好水潤,有啖啖玫瑰露味。第四道main, 日本鱈魚魚的肉質好鮮嫩,咬落仲有啖啖的魚油香,外皮酥脆,d肉好滑不是全熟都可以食用。入口即溶,再配埋sauce,帶出魚鮮,不過我冇點都好味好滑。主菜係鹿兒
要慶生,老公帶左我去發夢!

第一道北海道半熟帶子伴醬油蟹仔

最得意係蟹仔,成隻風乾左好脆!好食。

第二道是驚喜,
來上台有龍蝦殻,就以為係龍蝦肉啦。

點知店員話係想設計到好似寶盒甘要打開。

之後就上返條真龍蝦尾比我地食,d肉好滑,唔係熟到好硬甘。

第三道慢煮12小時高湯鮑魚

本身以為有羅白湯,但原來好戲在後頭。
有d石上面有鮑魚,係慢煮左12小時,

第四道main, 日本鱈魚

主菜係鹿兒島a4和牛

和牛煮到三成的程度,陣陣的牛香係口内擴散,十分推介!好soft 好soft的感覺!
再加上黑松露同配菜,呢個係重點之一。

甜品全部都係自家製。
因為7月7是朱古力節,有朱古力慕斯,布朗尼。重點係朱古力濃度不同,要順時針食。

椰子慕斯,有d脆左橙皮,勁多椰c,好似食椰子甘。

最後就叫左一杯咖啡,好滿足咁離開,真係好似發左好夢咁!

呢餐飯食左兩個中,好滿意。
2019-06-23 73 瀏覽
包子常常想與夫君去品嚐一下法國菜🍽,但是夫君覺得吃法國菜很浪費時間,一吃便要三四個小時,所以我們從來都沒有一起吃過法國菜😞。 但是夫君為了給包子一個驚喜,今次選擇了一家法國菜,和包子去吃過浪漫❤️的晚飯。這家餐廳在銅鑼灣,餐廳用了蒲公英和羽毛裝飾枱面,感覺特別💞!一坐下,便有一位專屬的侍應為我們講解餐牌,侍應為我們仔細介紹餐廳是法式🇳🇱的廚師發板,但是用上日本🇯🇵的材料。 講解過後,我們便選擇了六道菜的晚餐($890+10%),其中有兩道菜是surprise dish,充滿神秘感🧐。Amuse Bouche - 有日式醬醃蘿蔔,味道偏酸,但能帶出食欲。餐包 - 十分有趣的presentation,用上布袋盛載着熱騰騰的兩款餐包🥖,麵包🥐非常酥脆軟熟!輕煎北海道帶子配青豆醬- 用上了刺身級數的珍寶帶子,用了半煎煮的方法烹調,超級厚肉,而且鮮甜,外皮亦夠香脆,另外有魚籽鋪面,鮮味十足!以及有隻非常可愛的可食用的風乾小蟹🦀做伴碟,食落脆口!殼底有可供食用的竹炭條和開心果碎,佈置得像一個海灘🏝一樣!「Surprise Dish 」松葉蟹蛋沙律 - 是今晚第一道的驚喜菜式,外表看是龍蝦🦞但其實內有

「Surprise Dish 」松葉蟹蛋沙律 - 是今晚第一道的驚喜菜式,外表看是龍蝦🦞但其實內有乾坤,龍蝦殼只是用來掩飾內面的真正菜式😂!其實是由蛋和松葉蟹肉造成的沙律,上面有小粒的圓柱體水蜜桃🍑,伴碟則有紅莓🍓和芒果🥭汁。 水蜜桃粒能帶出蟹肉的鮮味,加上伴碟的醬汁不太甜,有淡淡的果香,令味道更加提升。

慢煮波士頓龍蝦尾- 龍蝦味🦞濃,肉質爽口彈牙,分別在龍蝦尾的上面和底部用上不同的醬汁,用分子料理方法造成的菠菜汁和忌廉汁鋪面,味道不太濃, 但能帶出龍蝦的鮮味。底下則有用龍蝦湯餚成的青辣椒🌶️汁,再增加了龍蝦的味道。雖然有多款不同的醬汁,味道複雜,但不違和。

「Surprise Dish」磯燒鮑魚昆布湯 - 這是第二道的surprise dish!磯燒的鮮鮑上枱的時候,侍應會為我們加入中式的玫瑰露,然後點火🔥,便能將玫瑰露香輕輕的加到鮑魚上。另外有一碗昆布湯🥣,裏面的大根煮得很腍很入味。鮑魚最後會放入湯中一起進食,鮑魚十分鮮甜彈牙,從來沒有嚐過的組合呢。

鹿兒島A4 和牛 - 有大量配菜伴碟 - 黑雜菌,姬松茸,炒豆苗🥬。旁邊亦有和牛汁和黑松露混成的醬汁。 因為用了日本和牛🥩,和牛入口的感覺嫩滑而不油膩,但正因如此,就欠了一點牛的油脂香味,感覺美中不足。

香煎日本鱈魚 - 用上刺身級數的鱈魚🐟,使用半煎煮的方法來烹調 。這樣的烹調方法,一來令鱈魚的外皮很香脆,又能令鱈魚的肉保持嫩滑。伴碟就有蜆肉番紅花汁, 有蜆肉做的汁,令鱈魚的鮮味提升不少!

鮮椰子mousse - 朱古力造成的殼盛載著鮮椰子🥥造成的mousse,造型和一個真的椰子一般。新鮮椰子造成的mousse,感覺清新,味道自然,不會太甜之餘帶點微酸,正好能中和之前主菜的豐富味道。蛋白餅,橙皮條,白朱古力🍫和甘筍小蛋糕做伴碟,除了椰子的黑和白外, 還為整個甜品注入了其他的色彩🌈!

跟著餐茶 還有一個小的西餅:紅莓mousse餅和菠蘿乾朱古力。

⁉️包子和夫君吃飽後非常滿足,用了三個多小時。這間餐廳除了食物質素好💯之外,侍應的細心講解也值得一讚👍🏻。所以吃法國菜的三、四小時,並不是時間長短的問題,而是值得與否!超級推薦大家一定要來試試,一起來尋「夢」。
  • Mignardises & Coffee or Tea
  • Surprise  Dish
  • 餐前麵包
  • Lobster
  • Hokkaido Jumbo Scallop
2019-06-22 171 瀏覽
好姐妹生日~ 係 Eatigo 搵下有乜好野食~ 無意中發現呢間餐廳好似幾靚而且今次book 仲有 50% off 所以試下12 點準時去到  staff 得1 個不過好好禮貌 好好招呼成間餐廳環境感覺好舒服,好夠空間感食物Display 好靚 味道都好好而且野食同D Source 既配搭好有心思~ Staff 每一道菜都解釋得好好好適合女仔~ Menu 主要分幾多course ~ 我地2 個選了6 個course〔6 Shades of Flavour )因為想試下個surprise Dish 先上麵包 有牛角包 x ( 扭紋包 ? 唔知佢個名係咩 =P 但熱辣辣好好食)之後上個好好好好精緻既餐前小食 ~ Pan Seared Hokkaido Scallop 北海道帶子Pan fried 到半熟~ 超嫩~  加埋個 Green Pea Puree (青豆醬 )source  好夾Surprise Dish 一開始以為係Lobster 點知一打開~~~ 原來係蛋沙律上面鋪上蟹肉,面層有水蜜桃+ 小小魚子Source  : Mango & Raspberry ~ 成件事一齊食出乎想像咁
成間餐廳環境感覺好舒服,好夠空間感
食物Display 好靚 味道都好好
好適合女仔~

之後上個好好好好精緻既餐前小食 ~

Surprise Dish
一開始以為係Lobster 點知一打開~~~
原來係蛋沙律上面鋪上蟹肉,面層有水蜜桃+ 小小魚子
Source  : Mango & Raspberry ~
成件事一齊食出乎想像咁夾

Lobster Tail
Slow cook 龍蝦尾 ,質地好好 唔會過熟
Source: Mix Pepper + Mustard

鮑魚 On Fire~

Surprise Dish
鮑魚燒完仍然好Juicy ~
with 甜鼓油Source 好濃好入味

終於黎到Main course la ~~~~

Kagoshima Beef
呢個main course 要加錢 不過好值得 日本牛本身無得輸
好嫩口好滑,重牛味~ Nice

Japanese Cod Fish 入口勁滑
配埋個saffron clam cream source 好重海鮮味~~ (心心眼)

甜品 Coconut Sweet
賣相已經好靚 有coconut mousse , chocolate rock ,bluberry 中和甜膩

Coffee or Tea ~~~

Birthday Arrangement
經Eatigo 訂台後打去同餐廳reconfirm 問下佢地如果朋友仔生日佢地話可以幫忙安排小小surprise ~
2019-06-08
生日
  • Kagoshima Beef
  • Japanese cod fish
2019-06-20 982 瀏覽
夢想?追夢?U-grad後,即使入了想入的行,在做想做的事情,夢想,似乎離自己愈來愈遠,因為工作日夜忙碌,夢想不知覺中被默默放下。但當然,仍對街上其他敢於追夢的年輕人給予支持與鼓勵,始終能追夢是褔氣,圓夢是努力。今次來到Le Reve,餐廳由4位追夢人而起,在香港做餐飲,門路廣但要做得精,不易。而在這間追夢人而建的日式fusion法式風情的餐廳,透過食物與用餐體驗,我深𣶶感受到4位追夢人的熱誠與心思。|6 Shades of Flavor|>Start with bread……先來一份餐包,很精緻,以粗麻布袋裝著,一打開便傳出香噴噴的麵包香,大概是直接放進爐中焗熱,麵包有兩款,當中我最偏愛牛角包,香酥鬆脆,配上枱上的牛油,瞬間溶化的口感很治癒!First >輕煎半生熟帶子配魚子漬加芥末青豆醬賣相的舖陳是仿效沙灘為場境,開心果碎與竹炭模仿小火埋,上方放著的是輕煎至7成熟北海道珍寶帶子,配上青豆蓉同忌廉汁及三文魚籽,口感鮮甜軟熟,配上青豆蓉味道相當清新。而一邊放上一個日本小鋼蟹乾作點綴,相當有心思!Second >Slow cook波士頓龍蝦配菠菜汁泡沫餐廳經理第一

|6 Shades of Flavor|
>Start with bread……

First >輕煎半生熟帶子配魚子漬加芥末青豆醬

Second >Slow cook波士頓龍蝦配菠菜汁泡沫
餐廳經理第一句便問:「您哋估下呢道菜係食咩?」
異口同聲:「龍蝦!」
賣相雖然是一大大個的龍蝦殻,但原來好戲在後頭,它蓋著的是真正的主菜-蛋沙律配蟹肉及魚子醬。兩邊配搭的是芒果醬汁同野莓醬汁,兩著甜中帶點微酸,相當開胃。

Thirth >日本12小時慢煮鮑魚加高湯
這道菜最特別的地方,大抵是視覺效果吧。待應先把原本放在熱石上的鮑魚淋上中國玫瑰露,再點火加熱,令玫瑰露的香氣散發至鮑魚上,令香味整體大大提升。然後再移至日本昆布湯中。

湯的感覺瞬間令人想起日本的關東煮,味道濃郁中帶甜,白蘿蔔鮮甜入味,鮑魚則鮮味十足,入口有淡淡口玫瑰露的香氣,口感嫩滑。

Forth >日本刺身級鱈魚
餐廳選用日本刺身級鱈魚,品質上盛自己不需多加調味都相當好味。只是稍稍輕煎左外皮,魚肉大約七成熟左右,便是最好的tasting moment。魚入口嫩滑,魚味香濃,配上醬汁及鱈魚底層的蕃茄他他,感覺清新又開胃

Five >Kagoshima鹿兒島A4和牛
牛的肉質色澤紅潤,大概5成熟的口感是最理想。牛味香而肉質軟熟,佐醬則是係A4和牛精華再加上黑松露而成,沾上牛味更香濃!

Six >Coconut Mousse
賣相相當特別,想起日本居酒屋的雪芭。這道甜品用上朱古力倒模裝成椰子殼,加上椰子mousse加咗椰絲 ,旁邊有 Carrot cake、蛋白餅、白朱古力、橙皮及藍莓等,夾著吃相當有特色。

• Kagoshima
  • Bread
2019-06-20 35 瀏覽
最近發生太多不愉快事件,令人思緒有點紊亂,總有吃不下咽的感覺。幸好這夜,男友帶我到銅鑼灣這家店,做了一場美夢⋯⋯聽說這家店的名字叫Le Rêve,據說是法文裡的夢,所以餐廳的裝飾都很夢幻,蒲公英水晶球也讓我聯想到了要給人做塔羅牌占卜的占卜師,翻一張牌,半信半疑地,就當夢一場?!上菜的時候,侍應叫醒了在做夢的我,作了一番介紹後,開始了⋯⋯前菜是酸酸甜甜的麻醬車厘茄,很多時候,我都相信酸甜之間總會有個界限,橫跨過去了,就是絕配。—正是如此先來一個熱辣辣的牛角包墊底,香香的牛油味。Hokkaido scallop很大顆,整份菜式除了貝殼跟兩塊葉子不能吃以外,其他都可以吃掉。小螃蟹是經過醃製後再焗,酥脆口感。連碟子上的小綠粉也是食用級別的竹炭。這份是沙律—有蛋和龍蝦肉,當下心想,外殼那麼大,怎麼就吃到這麼點肉了呢?原來,好戲在後頭。龍蝦驚艷登場!蝦頭頂了個分子料理,左芥末右胡椒,泡在了川式醬汁裡,看上去是準備到我胃裡來了。這道菜以辛為主題,但也沒有想像中那麼重口味,反而溫柔了許多。之後是慢煮長達15小時的鮑魚,到我面前的時候它還在享受炭火浴。侍應在它的周邊撒了一層玫瑰露酒,加了一層味道後,鮑魚
幸好這夜,男友帶我到銅鑼灣這家店,做了一場美夢⋯⋯

前菜是酸酸甜甜的麻醬車厘茄,

先來一個熱辣辣的牛角包墊底,香香的牛油味。

小螃蟹是經過醃製後再焗,酥脆口感。
連碟子上的小綠粉也是食用級別的竹炭。

原來,好戲在後頭。

龍蝦驚艷登場!

侍應在它的周邊撒了一層玫瑰露酒,加了一層味道後,鮑魚換了個浴缸。

轉投大根的懷抱,一起浸泡在日式高湯裡。
鮑魚經慢煮後口感特爽脆。

吃完鮑魚後,侍應給我們換了兩個熱辣辣的白色碟子,第四位主角登場了~

燒至三成熟的A4和牛,淋了黑松露和牛汁,配碟時令蔬菜,油花分佈均勻,入口即化,加上黑松露的濃香,回味無窮。

Japanese Cod fish 應該是全晚覺得最不夠特別的菜式,興許是其他菜色都太出色了,所以把它比了下去。
也是,夢也差不多該醒了⋯⋯

飯後甜品——侍應說應該這樣吃:
最左邊的朱古力三重奏、接著吃右邊的香蕉朱古力,之後到小杯裝的超濃朱古力特飲。
次序真的很重要,從淡到濃,從入夢到醒。

另外一份甜品是香橙椰子朱古力,
樣子有沒有很普通?內容可複雜多了,椰子的外殼是用朱古力模出來的,也就是說,整份甜品都吃掉了。

其實,人生不如意事總有二三,一定要好好對待自己。即使不能夢想成真,但起碼我們都有努力追尋過。

最後要多給幾個讚這裡的侍應生,對每道菜都瞭如指掌,態度親切,此等服務和味道,絕對值回票價了。
2019-06-19 169 瀏覽
辛苦工作一整天,下班時最想就是輕鬆一下。最近下班來到 Le Rêve,法文的意思是 dream。餐廳以蒲公英燈、羽毛等的裝飾營造 dream 的感覺,令到客人黎到感受夢一般的夢幻,所以一坐低已經好舒適。食物方面,會以法式烹煮,配合精緻的擺碟。餐廳提供4道,6道,8道菜的選擇,其中6道和8道菜更加入 surprise dish,用上seasonal 食材,而客人會在食物上枱後,才知道吃的是什麼食品,保持神秘感。Amuse Bouche日式汁煮粒貝(海螺肉)配青瓜粒粒貝配青瓜清新爽口,先給口腔refresh一下。新鮮出爐麵包配自家製牛油牛角包新鮮鬆軟,自家製牛油又香又滑。Pan Seared Hokkaido Scallop用上刺身級數的北海道珍寶帶子,煎至7-8成熟,配以日本青豆蓉,cream sorce,以簡單的調味帶出帶子的鮮味,上面再加上三文魚籽稍作點綴。帶子旁邊再有封乾日本小澤蟹,開心果碎,竹炭脆條,增加口感,豐富味道層次。Surprise Dish第一道 Surprise Dish 以龍蝦殼寶箱呈現,打開龍蝦殼是意想不到的日本溫室蛋沙律。沙律配上松葉蟹肉,新鮮白桃和法國黑魚子,
辛苦工作一整天,下班時最想就是輕鬆一下。

Amuse Bouche

日式汁煮粒貝(海螺肉)配青瓜粒
粒貝配青瓜清新爽口,先給口腔refresh一下。
新鮮出爐麵包配自家製牛油
牛角包新鮮鬆軟,自家製牛油又香又滑。
Surprise Dish
第一道 Surprise Dish 以龍蝦殼寶箱呈現,打開龍蝦殼是意想不到的日本溫室蛋沙律。沙律配上松葉蟹肉,新鮮白桃和法國黑魚子,其中白桃的鮮甜味道一試難忘,兩旁的 mango gel,raspberry gel,更在裝飾以外提升味道。
Lobster Tail
這道菜是慢煮波士頓龍蝦尾,烹煮過程保持龍蝦的鮮味,入口肉質爽滑。
白色的泡沫是芥末子的 cream sauce , 以分子料理技術打成菠菜泡沫,香而不膩。
下面深色的醬汁是 France paper sorce,以青胡椒、黑胡椒和四川川椒製成,帶輕微辛辣。
伴碟還有山葵葉和青胡椒粒,可以一試兩者的原味。
Surprise Dish
第二道 Surprise Dish 是日本磯燒鮑魚。以真空慢煮十二小時,上枱時才加上中國玫瑰露酒,出現火光,視覺效果一流,同時玫瑰露酒有助增加香味。
之後再放入由日式昆布湯和高湯混合的湯中,內有白蘿蔔、甘筍和大蒜,味道香濃。
Japanese Cod Fish
食材是刺身級數的日本雪魚,魚皮香脆,雪魚肉口感軟腍,配上兩種對比味道的醬汁:
番茄醬汁,酸醒開胃
芥末黃色的 cream sorce,味道香濃
Kagoshima +$198
鹿兒島A4和牛,原本屬於8道菜的菜式,用牛柳的位置,油脂分佈平均,脂肪不太多,酒紅的和牛口感香腍,配上由和牛肉汁和黑松露結合的香濃醬汁,令到牛味更突出。
伴碟有日本慕蓉菇,法國黑澤菌配洋蔥脆片和豆苗,同樣非常出色。
Coconut Sweet
以朱古力脆皮模仿椰子殼,中間是coconut mousse和椰絲。拌碟也好豐富,有甘筍蛋糕,白朱古力,蛋白餅,藍梅和Mango gel,為甜蜜的夢畫上句號。
最後也想一讚店員,服務殷勤,令客人可以享受這餐”夢”的晚餐。
2019-06-12
2019-06-18 43 瀏覽
終於返到香港,今日約朋友出黎呢間係銅鑼灣既Le Reve食晚飯Le Reve係夢既意思,聽講呢間餐廳係一班追夢既後生仔開既法日fusion菜,仲未開始食都覺得好有意思餐廳既擺設非常有藝術感,剩係台面既佈置例如白羽毛、水晶球同好似魔法書既menu 都令人好似置身係霍格華茲既晚宴一樣,係我食過咁多間餐廳入面,呢到既環境稱得上係no.1我地叫左個6 Shades of Flavour,當中會有兩個你唔會知食咩既surprise dishes,好有神秘感,就好似你唔知自己今晚會發咩夢一樣前菜係燒汁青瓜配螺肉,好fresh仲有個布袋裝住既酥脆牛角包,唔夠可以再添話咁快就第一道pan seared Hokkaido scallop帶子下面係日本青豆蓉,殻下面係開心果粉同曲奇條,感覺係突然黎左個小甜點咁,側邊既蟹仔可以食第二道係Surprise dish:松葉蟹蛋沙拉律,拎開偽裝用既龍蝦殻,沙律上面係魚子醬同桃肉,側邊配以芒果汁同莓醬Surprise 完就黎左隻真龍蝦,上面有d菠菜foam同芥末子,以中國山椒作擺碟第四道又係Surprise dish:日本磯燒鮑魚,配以玫瑰露酒燒,最後放入昆布湯一同

前菜係燒汁青瓜配螺肉,好fresh
仲有個布袋裝住既酥脆牛角包,唔夠可以再添

第四道又係Surprise dish:日本磯燒鮑魚,配以玫瑰露酒燒,最後放入昆布湯一同享用

第五道dish有兩款選擇,我同朋友叫左唔同既share,分別係Japanese COD fish 同Kagoshima
食材選用刺身級的鱈魚,食落非常滑身,配以青口汁,感覺新鮮

鹿兒島和牛配既係黑松露加和牛燒出黎既汁,油脂分佈平均,做到真正既入口即溶

最後係期待已久既甜品
Coconut sweet
椰子幕絲,外殻係用朱古力造成,好似真既椰子殻咁

因為黎緊7月7號係世界朱古力日,所以幫我地upgrade左一個甜品做chocolate Trio,有三款朱古力做既甜品,其中一款仲係可以飲既香滑朱古力奶

最後係mignardises and tea or coffee
我地叫左jasmine,估唔到配茶既小點心一樣咁出色
2019-06-17 675 瀏覽
我成日發白日夢、惡夢,但呢5位年輕人就係英國留學期間發下夢諗下就開咗呢間餐廳🎉 Pre男友生日飯,又點能夠馬虎呢,做咗research訂好枱,食完見到佢咁滿意,勁有滿足感😸今晚試左佢地6道菜menu,當中有2道係Surprise dish. 未上菜都晤知廚師👨🏼‍🍳為我地準備一個咩夢。前菜係一個日式汁煮蓮藕,麵包藍配自家制牛油,牛角包🥐!用布袋裝麵包都真係第一次見,蓮藕吸盡醬汁嘅精華,咬落爽脆。Surprise dish 係一個味贈混合海膽青口醬汁嘅焦糖布甸🍮,創新fusion做法意外地毫無違和感,而且對於怕甜嘅我,反而更愛呢個咸甜配!旁邊嘅蘇格蘭蟶子加上三文魚籽,呢道海鮮x甜品crossover好開胃,令我更加期待下一個夢⬇️開始入夢,進入深層睡眠,廚師為我地帶來香煎鵝肝,因爲我有堅果敏感,餐廳特意為我地準備咗兩種食法。貪咀嘅我知道hazelnuts蓉無我份,但原來用乳酪黎配鵝肝食都別有一番滋味,酸甜醒胃亦都有助減低罪惡感😇鵝肝甘香,外脆內軟,令人欲罷不能。美夢又點可以俾佢停😂 映入眼簾係一尾龍蝦尾,侍應每一道菜都為我地仔細介紹,用上黑椒,青椒同紅椒呢3種香料慢煮,加埋份子料理制作而成

前菜係一個日式汁煮蓮藕,

開始入夢,進入深層睡眠,廚師為我地帶來香煎鵝肝,

美夢又點可以俾佢停😂 映入眼簾係一尾龍蝦尾,
侍應每一道菜都為我地仔細介紹,用上黑椒,青椒同紅椒呢3種香料慢煮,加埋份子料理制作而成嘅菠菜泡沫。一路食一邊讚嘆廚師嘅功架,想必為呢道菜去研究嘅最佳煮法過程一定晤簡單🧐

另一道Surprise dish,係上菜前見到d擺設都知道晤簡單🤠 呢道菜果真色、香、味俱全!玫瑰露火熖配日本磯燒鮑魚,原來呢道火晤止為左制造效果,
食落已經滲岀陣陣玫瑰香,配埋昆布湯同關東煮,I miss JAPAN!

6道菜話咁快去到最後,但亦都係主角👻我食cod fish,男朋友就揀咗A4 鹿兒島和牛。兩個都各具特色。
條魚🐟嘅魚肉晤腥,夾埋d蕃茄蓉一齊食,口感就更有層次😇。食肉獸男朋友對佢份和牛都讚不絕口,牛味濃郁油脂豐腴,正👍🏻

食到捧住個肚,侍應再為我地帶黎一福好似畫一樣嘅甜品😸
中西合璧,煎堆仔同食用炭雪糕,兩者配埋原來都幾啱味,煎堆炸得夠乾身,晤會好油膩。雪糕味道比較淡,正好中和翻晚餐嘅飽肚感😂果然食甜品係第2個胃,我地又清左碟。

終於夢醒了,甜夢令人流曬口水,希望快d有機會再黎訓個靚覺,發個好夢啦🧡
2019-05-28
  • Surprise  Dish
  • Lobster Tail
今晚同男朋友黎左呢間Le Reve 這餐廳是屬於高格調既法國和日本fusion菜 餐廳名字是有獨特意思的 是指the dream成間店都充滿神秘感 另一方面又覺得佢好有追夢感 待應首先給我們介紹了一下呢間餐廳 就如發一場夢的過程 所以餐廳環境都佈置了很多關於夢的擺設 有水晶球和羽毛 而餐廳亦給餐牌添加上一些神祕感 客人可以期待著surprise dish😍餐廳環境令我好舒服 亦此停下來為自己尋找美夢-係呢間餐廳既餐廳主要有4道、6道同8道套餐 每一個套餐都會有不同數量的surprise dish🍴-點餐後待應先拿了一袋由布袋的自家製麵包給我們 好特別既放麵包方法 熱騰騰的 包括有牛角包好正好香牛油味和法包-前落🍴Amuse Bouche 首先來的是前菜 日式燒汁青瓜螺肉 螺肉好鮮甜同個醬汁好夾-第一道菜🍴Pan Seared Hokkaido Scallop原隻帶子連殼煎至7-8成熟 非常鮮味 帶子下面有青豆蓉開心果黑芥末子cream sauce 點上佢食又有唔同既感覺 仲有三文魚籽點綴-第二道菜🍴Suprise Dish I 龍蝦殼內入面有蟹肉有蛋沙津 中間包住松葉蟹肉配上面頭既白桃

前落🍴Amuse Bouche
首先來的是前菜 日式燒汁青瓜螺肉 螺肉好鮮甜同個醬汁好夾

第二道菜🍴Suprise Dish I
龍蝦殼內入面有蟹肉有蛋沙津 中間包住松葉蟹肉配上面頭既白桃和黑魚子醬 可以分別點上Mango or rasperry sauce食

第三道菜🍴Lobster Tail
慢煮lobster tail 加上 pepper sauce and Mustard seed cream sauce 配上分子料理Spinach foam lobser鮮甜新鮮彈牙

第四道菜🍴Surprise dish II
呢餐第二道surprise dish是鮑魚配大根味噌湯 待應放低dish後立刻將已經在石板上的鮑魚淋上玫瑰酒 便著了藍藍的焰火 燒完後 鮑魚連同大根味噌湯一起享用 鮑魚質感好好仲好彈口 大根味噌湯味道剛剛好好入味😋

第五道菜🍴我地分別各選了一款 Japanese Cod Fish and Kagoshima (+$198) 首先是日本高級鱈魚 魚肉很嫩滑 而且魚皮煎得很香口 配上番茄及硯肉汁 吃過最好吃的煮法😍
另一款是Kagoshima 則日本鹿兒島A4和牛配上黑松露醬 和牛本身已經充滿肉味 配上松露醬 非常好食👍🏻 非常建議加錢要佢

🍨Coconut Sweet
最後當然是甜品 今晚的甜品好豐富有椰子朱古力脆Coconut mouse, chocolate rock, blueberry and meringue 自己幾中意個brownie 是以香蕉作為餅底 好特別的 本身香蕉同朱古力就已經好夾😍😋

2019-06-15 49 瀏覽
大家都知耀華街係Happy hour既好地方🍻某次去依間餐廳shisha發現dinner set menu都好吸引,雖然價錢頗貴,但環境同食物質素都係反到,慶祝紀念日絕對有藉口同另一半食餐好既😚❤️而且侍應服務超好😍會每一道菜逐款介紹,希望我地了解每一道菜式既特色之處✌🏻-6 shades of flavour ($890/head)6款菜式當中有兩款係surprised dishes ,上菜個刻先知道係咩,但其實每款都好有驚喜😭首先會有一籃熱辣辣既麵包,其中牛角酥最好食,一層層既酥皮好鬆脆🥐第一道菜係紐西蘭蟶子, 旁邊係味噌cream brûlée 配馬糞海膽,兩種食物互相輝映,咸甜交替帶出蟶子鮮味,最特別既係味噌cream brûlée ,甜品既口感但帶有味噌口味,好出色😚第二道菜係香煎鵝肝多士,創新地配上自家製栗子蓉及乳酪雪糕,鵝肝油脂感重好juicy 配合乳酪雪糕好清新😍之後再有波士頓龍蝦尾,龍蝦肉新鮮爽甜,有兩款醬汁分別係pepper sauce & mustard seed sauce ❤️ 再有利用分子料理技術將菠菜打成既泡沫 成件事好match😚下一道菜就係充滿視覺同味覺效

下一道菜就係充滿視覺同味覺效果既日本磯燒鮑魚☺️亦係另一道surprised dishes~磯燒鮑魚利用15hr真空慢煮,十分嫩滑而且好彈牙😍配合昆布淆成既高湯,入面有大蒜蘿蔔好清甜👍🏻

終於到主菜 有日本刺身級數鱈魚配cream sauces 先煎再焗 充分鎖住魚肉汁 魚肉係超級嫩滑😍 而魚下面有蕃茄莎莎,同鱈魚一齊焗充分吸收鱈魚嘅鮮味~好好食啊!

另一道主菜係A4鹿兒島縣和牛柳 脂肪含量較少,加上和牛黑松露汁,side dishes 係日本慕容菇同焗香咗嘅洋蔥條👍🏻和牛柳煮得好淋好重肉味🥩

食到最後就係提子啫喱杯,底部配有乾冰,好靚😚❤️上面有手指提子同埋羅勒雪糕,好清甜🍇😍

食到最後最後就係Mignardises & coffee/ tea ☕️
每一道菜色好精緻好靚 好滿足既晚餐❤️

如果吾捨得食dinner 小編都十分推薦佢既shisha同cocktails🍸
2019-06-13 52 瀏覽
今晚係我同男友的週年紀念日,同佢浪漫一下,預訂左依間fine dining既西餐廳,以前同朋友食過一次覺得唔錯,所以今次同男友黎食晚餐慶祝我地既紀念日餐廳既主題係圍繞夢,所以餐廳既擺設都係關於夢既物件,例如羽毛、羽毛水晶球等等而餐牌分為四、六同八個course,我地選擇左叫 6 Shades of Flavour,而當中有兩道係surprise dish,即是餐廳以時令食材製成既驚喜菜式先送上法式前菜小食,來自北海道馬糞海膽伴左青瓜粒同蕃茄粒,海膽非常鮮甜,整體味道清新開胃之後就到餐包,用左一個小麻布袋裝住牛角包牛角包溫度依然係暖,食落非常香脆酥軟,好香濃既牛油味配埋天然石上既牛油一齊食更加滋味,另外不得不提天然石頭可令牛油一直保持唔會溶既狀態,非常有心思既器皿每款菜式店員都會清楚講解係用左咩食材同煮法,好快就黎左第一道菜Pan Seared Hokkaido Scallop用左北海道珍寶帶子配左青豆蓉同忌廉汁,帶子輕煎至七成熟,頂層配左三文魚籽,店員建議先食帶子本身既味道,帶子輕煎左味道好香,厚肉鮮甜好軟熟,連埋三文魚籽令整體鮮味提升,配埋清新既青豆蓉有解膩效果而配菜係日本小鋼蟹,小

之後就到餐包,用左一個小麻布袋裝住牛角包
牛角包溫度依然係暖,食落非常香脆酥軟,好香濃既牛油味
Pan Seared Hokkaido Scallop
而配菜係日本小鋼蟹,小蟹仔全隻風乾,食落脆卜卜,非常可口,好重蟹膏焦香味,旁邊有少少紫菜碎可以配食,而帶子底下就係開心果碎同竹炭都可以食架
我地選既6 Shades 其中有兩道Surprise Dish,先黎第一道,龍蝦殻蓋住主菜,店員打開殻後放到側邊
底層係蛋沙律,而中間個層夾住左蟹肉,頂層放左白桃肉同少許魚子醬,整體味道清新,點埋側邊既芒果醬汁同野莓醬汁一齊食帶點酸酸,估唔到味道幾夾,更加開胃
第三道菜係 Lobster Tail 慢煮波士頓龍蝦尾,龍蝦肉上面既係芥末籽醬,而泡沫就係用左分子料理技術打成既菠菜泡沫,係底層既係胡椒醬汁,龍蝦經慢煮後肉質嫩滑,可以見到龍蝦肉剔透色澤,食個時帶少許爽韌,龍蝦味道好出,配芥末醬汁同菠菜泡沫味道好鮮甜,我就比較點底下既胡椒醬汁,帶點微辣感,超滿分!
到第四道菜既第二道Surprise dish,係日本磯燒鮑魚,鮑魚用感真空慢煮,底層既石春淋上中國玫瑰露加多重味道層次
然後店員會將鮑魚放係日本昆布湯中,店員建議我地先飲湯,味道濃郁帶甘,當中配左白蘿蔔,非常入味軟熟,然後就到主角鮑魚,鮑魚鮮味十足,口感嫩滑,好入味,個下真係覺得自己返左日本咁,好正
我同男友都各叫左一份唔同既主菜,可以大家都食下唔同,其中一道係Japanese Cod Fish,餐廳用左日本鱈魚,輕煎左外皮,口感帶少許微脆,而魚肉大約七成熟左右,所以會有少少半生熟,魚質嫩滑,食落好重魚油香,而側邊係用紅洋蔥打成既醬汁,鱈魚底層係蕃茄他他,整體感覺清清地又開胃
另一道係Kagoshima鹿兒島A4和牛
點左medium,肉質色澤紅潤,焗完有少許生,但個人認為剛剛好,雖然牛味唔算好出,但食落好軟熟,肉質完全唔會覺得韌,旁邊既醬汁係用返A4和牛精華再加左黑松露,味道好香濃,而配菜係炸洋蔥炒豆苗同雞油菌,食完肉食返少少蔬菜清一清,唔錯呢
最後第六道就係今晚既甜品Coconut sweet,中間係椰子慕絲外層包左特濃朱古力,面頭撒左椰絲碎,旁邊有白朱古力,蛋白餅同甘荀蛋糕配乾橙皮,整體味道相當清新解膩,完全愛上啊
六個菜份量剛剛好,飲埋杯Earl grey 同餐廳自整既Mixed berry mousse cake同 house made cookies,超滿足啊!