2021-12-23 98 瀏覽
踏入聖誕周,特別多飯局,今次同朋友黎左Tapa Room尖沙咀分店,上次黎已經係佢新開將嘅時候。聖誕就到,門口位除左原先嘅彩色燈泡之外,仲放左聖誕樹同幾隻大大隻嘅熊bear bear,好啱打卡影相。作為一間西班牙餐廳,Menu入面大部份都係冷熱唔同嘅Tapas,不過佢地都有主菜同甜品,各式酒品當然亦唔少得。左: Oolong Island Tea($128) - 一杯Rum酒做base嘅cocktail,因為加左無花果,有少少甜味,酒味唔重,好易入口。右: Rose Royce($108) - 哩杯係用Gin酒做base嘅cocktail,入面加左車厘子同玫瑰花,成杯粉紅色好girlish,飲落同樣果味重,唔會有藥水味。薄切灸燒吞拿魚腩($98) - 吞拿魚腩只係輕燒過,中間仲保持半生熟,配埋下面嘅醋汁食,幾清新開胃。血橙燒牛柳沙律($68) - 雖然係沙律,但估唔到牛柳份量都比像中多,牛柳幾腍醃得都幾入味,沙律菜面頭一塊塊係春卷皮,食落脆脆地咁,整體都唔錯。炸黑毛豬火腿球伴蘋果蜜糖蛋黃醬($78) - 炸皮幾薄,脆得黎係軟身嘅,唔會太硬,中間係加左火腿粒嘅蘋果蛋黃醬,食落外脆內軟都唔

Oolong Island Tea & Rose Royce

血橙燒牛柳沙律

炸黑毛豬火腿球伴蘋果蜜糖蛋黃醬($78) - 炸皮幾薄,脆得黎係軟身嘅,唔會太硬,中間係加左火腿粒嘅蘋果蛋黃醬,食落外脆內軟都唔錯。
炸黑毛豬火腿球伴蘋果蜜糖蛋黃醬

西班牙肉腸及烤車厘茄炒青口($98) - 青口大細適中,唔會太老太痴牙,番茄酸甜味幾突出。
西班牙肉腸及烤車厘茄炒青口
烤原隻八爪魚腿配西班牙青醬($238) - 八爪魚腿好粗壯,但食落有咬口得黎唔會太韌,蘸埋青醬食鹹鹹香香咁好啱餸酒。
烤原隻八爪魚腿配西班牙青醬

總結,隔左一年再黎,Tapa Room仍然可以保持水準,Tapas款式幾多,全部幾十蚊有交易,味道唔差之餘亦夠飽肚。
2021-12-22 405 瀏覽
相機食先依家唔單止咁簡單,依家好多餐廳除咗野食靚仲要環境正,先留得住閣下歡心✨這間一入門口已經討好了我地💘🍴食物🍴1️⃣燒蠔$38/1: 分別是海膽汁及墨魚汁,蠔外皮脆脆地,入面咬落去唔乾,2個汁各有千秋同蠔都幾夾✨個人喜歡墨魚汁多啲😝2️⃣煎鮟鱇魚肝.羅勒些利酒醋漬汁$98: 怕腥既朋友唔使擔心,呢個我覺得一啲都唔腥👍🏻口感外脆內軟,加埋酒醋漬汁甜甜酸酸幾好味😋3️⃣檸汁白酒煮蜆$98: 蜆肉吸左白酒香味,好香~仲食到少少檸檬汁令味道更鮮甜!4️⃣黑安格斯肉眼牛扒配粉紅胡椒忌廉$228: 香濃牛味,Medium well口感嫩淋,已經預先切好,岩哂懶人既我5️⃣薄切炙燒吞拿魚腩:表面輕輕燒過魚腩,食落更突出到油香味,加埋沙律一齊食好岩。🍸飲品YU LOVE MI$98: 加入了白面豉很特別,飲起嚟又唔怪,酒味較濃。OOLONG ISLAND TEA$98: 味道較清新,易入口,無花果放係杯上我好喜歡💕💥環境💥一出電梯見到真係好有驚喜,仲要係大人小朋友最愛嘅大bear bear❤️加埋藍白色吊燈好有氣氛,室內都唔輸蝕,同樣有一隻大啤啤坐係酒吧枱,襯托霓虹色食鬼燈環境好正👍🏻

🍴食物🍴

🍸飲品

💥環境💥
2021-12-22 54 瀏覽
打開電梯門 天花板垂吊住多顆水滴形吊燈 彷彿回到日本的TeamLab一樣🎇這裡主打西班牙菜 多款菜式中較喜愛Scallop Ceviche 雖然份量過少 勝在帶子滑身爽口 配上酸甜的醬汁清新開胃🌿.黑毛豚肉則份量較多 外表烤至微焦身 肉味重帶嚼勁 鮟鱇魚肝煎得乾身 散發著一陣咸香味 配以日式醬汁 是不錯的佐酒小吃🐟主食點了原隻燒八爪魚 烹煮時間剛剛好 肉厚有彈性 伴以西班牙青醬 味道更佳🐙・這裡除了食物精緻外 Cocktail 外型也很吸引 雖然性價比確實不高 不過菜式多元化 加上環境舒適 裝潢有格調 是不失為與三五知己相聚聊天的一個好選擇🥂

2021-12-21 261 瀏覽
店位於佐敦,一出lift一定被它店門前的裝飾吸引,一定會打卡。店主打西班牙菜,名字都取自西班牙小食Tapas。📌海膽汁及墨魚汁燒蠔兩隻燒蠔分開上,一隻用海膽汁,另一隻用墨魚汁,海膽汁嗰隻味道特別鮮甜,而墨魚汁嗰隻就香濃,兩隻味道各自各精彩,賣相方面,海膽汁係鮮橙色望落一定靚,墨魚汁雖然黑色,但廚師加咗紅色椒同一點白色沙律醬,打卡都不錯,望落吸引。📌柑橘果汁浸漬珍寶北海道帶子帶子爽口嫩滑,亦有煎過嘅香味,加上獨特嘅柑橘果汁醬,少少酸甜,令帶子味道提升。📌煎鮟鱇魚肝,羅勒些利酒醋漬汁鮟鱇魚肝通常喺日本料理見到,但西班牙餐廳就比較少見,這裡將魚肝煎香,腥味亦會減少,大細厚薄適中,口感嫩滑並且入口即溶,如果沾一些羅勒些利酒醋醬,更係回味無窮。📌西班牙薯仔蛋餅簡單來講就係蛋包住薯仔,蛋皮有煎香並且夠蛋味,但裏面嘅薯仔一舊舊,食落口感差啲,如果係薯仔蓉可能更好,不過賣相係靚嘅。📌烤原隻八爪魚腿配西班牙青醬這碟足足有三條八爪魚腿,每一條都相當大,份量非常豐富,八爪魚肉質爽滑彈牙,香味嚟自烤熟,味道即嚟自西班牙青醬,簡單嘅食材配搭,但味道卻令人難忘。📌Sakekura這抔cocktail嗰底係sake

📌海膽汁及墨魚汁燒蠔

📌柑橘果汁浸漬珍寶北海道帶子

📌煎鮟鱇魚肝,羅勒些利酒醋漬汁

📌西班牙薯仔蛋餅

📌烤原隻八爪魚腿配西班牙青醬

📌Sakekura
這抔cocktail嗰底係sake同伏特加,加入鹽漬櫻花、日本醃姜同薑汁汽水,味道清新,有點甜味,易入口。

📌Pink Pineapple Cooler
海膽汁燒蠔
Pink Pineapple Cooler
Sakekura
2021-12-21 48 瀏覽
臨近聖誕,很多地方也充滿住聖誕氣氛!今日光顧的這間西班牙酒吧,門口的聖誕佈置非常特別!藍藍黃黃的吊燈、穿著聖誕裝的大大隻熊公仔、模仿冬日無葉的樹枝上掛滿了燈和聖誕裝飾,仲有下面的雪人、同禮物盒,像是走進了聖誕的夢幻國度。餐廳內部走的是型格路線。雖然面積不大,但乾淨企理,也充滿異國風情。到酒吧當然是先點打卡靚靚的cocktail! 點了🐱sakekura $128 (HH $98)那淡淡的櫻粉色係鹽漬櫻花薑味清酒、vodka 和ginger ale 混合而成,咸咸甜甜的櫻花味,略帶少少薑味,同vodka的酒香好夾。簡單兩粒大大的冰塊同一粒粒的鹽漬櫻花令成杯飲品的造型充滿冰涼的少女感。🐱oolong island tea $128 (HH $98)梅酒、冧酒清酒、烏龍茶、格雷伯爵茶、咸梅乾混合而成的oolong island tea有種日式fusion的感覺,香甜的梅酒味和茶的香味非常相襯,酸酸甜甜很容易入口。西班牙菜當然要試特色tapas!🐱grilled oyster duo sea urchin and squid ink sauce $38@好肥美的烤生蠔,配海膽汁和墨魚汁各有風味

到酒吧當然是先點打卡靚靚的cocktail! 點了

🐱sakekura $128 (HH $98)

西班牙菜當然要試特色tapas!

好肥美的烤生蠔,配海膽汁和墨魚汁各有風味,鮮味很突出。

🐱seared monkfish liver, alfonso sherry vinaigrette $98
鮟鱇魚肝魚香味濃,口感creamy, 雖然有一點腥,但點了甜甜酸酸的雪莉醋後很有風味。

🐱jumbo hokkaido scallop ceviche $138
色彩繽紛的賣相令人食慾大增!Ceviche是拉丁美洲的烹調海鮮的方法,靠青檸或檸檬汁的強烈酸度醃熟海鮮,再加入洋葱、辣椒與香草等配料增添風味。呢個烹調方法下的帶子非常鮮嫩,酸酸甜甜很是開胃。

🐱mojito lamb pintxos $78
份量挺多,啖啖肉。羊肉串烤得外脆內軟,帶羊獨特的鮮味之餘只有少少騷味。

🐱seafood paella$208
西班牙菜最著名的海鮮鍋飯。三隻大大大蝦非常吸睛,加上青口、魷魚和蜆很是鮮味。飯吸收左海鮮的精華很香,而且有飯焦很有口感。

2021-12-21 319 瀏覽
店外的佈置太有特式,很多可愛的大熊仔,還有不同顏色的燈光可供大家打卡留念。餐廳主打西班牙菜式,款式多元化。座位寛敞,播著輕快的聖誕歌曲,充滿歡樂氣氛。海膽汁及墨魚汁燒蠔:蠔肉海鮮味十足,雖然是炸,但不會太膩!非常香脆和爽口,配上海膽汁更突顯鮮甜美道;配上墨魚汁又有另一番感覺,沒有腥味。煎鮟鱇魚肝,羅勒些利酒醋漬汁:口感滑嫩,入口即溶。外層微燻,香味洋溢。如果怕腥,記得沾些羅勒些利酒醋漬汁,味道層次更豐富,我喜歡酸甜味道。魚肝賣相精緻,製作方法特別,鮮味香濃,柔嫩而滑的口感令人難忘。柑橘果汁浸漬珍實北海道帶子:這菜式適合作為前菜,令人胃口食慾大增,北海道帶子外層微燻,肉質嫩滑鮮甜,柑橘果汁浸漬才是特色之處,令味道昇華!西班牙薯仔蛋餅:材料有蛋、馬鈴薯、鹽,份量剛好,不会油膩,有西班牙地道風味的菜式。圓圓的外形很可愛,上面有和滑的沙津醬,內裡餡料豐富,薯仔是粒狀,熱哄哄更突顯薯味香濃,外層微焦香的蛋包著內層的豐富餡料,蛋餅厚實,切開後蛋汁流出,金黃色的蛋餅賣相吸引。烤原隻八爪魚腿配西班牙青醬(必吃):好抵值,三大條八魚腿很粗,份量充足有嚼勁。八爪魚腿很煙韌,外層香脆,本身的鮮味已很突出,沾
店外的佈置太有特式,很多可愛的大熊仔
,充滿歡樂氣氛。

柑橘果汁浸漬珍實北海道帶子:

烤原隻八爪魚腿配西班牙青醬(必吃):好抵值,三大條八魚腿很粗,份量充足有嚼勁。八爪魚腿很煙韌,外層香脆,本身的鮮味已很突出,沾一些檸檬汁或青醬更能突出其鮮味。

SAKEKURA :
這是雞尾酒,有鹽漬櫻花和日本醃姜,再混合清酒加薑汁汽水,酒味不會過濃,味道清新,甜味滿滿,很易入口,粉紅色飲品,打卡美呆!裡面的花和飲品中配料都可吃。

Pink Pineapple Cooler(必喝):飲品沒酒精,顏色鮮艷,喝下去是有汽菠蘿汁,又有點像益力多和菠蘿味的混合。甜甜酸酸的味道,感覺非常清新開胃。

內在環境:

門面:

門外打卡位:

• 烤原隻八爪魚腿配西班牙青醬
  • 海膽汁及墨魚汁燒蠔
  • 西班牙薯仔蛋餅配日式明太子
2021-12-21 104 瀏覽
尖沙咀玩味打卡酒吧周未去酒吧食好西chill吓,今日見到呢間冇乜人,座位舒適而且充滿藝術氣氛適合打卡,門口藍和黃色燈泡燈飾充滿夜景感覺,配上閃閃的聖誕樹🎄超級靚,感覺好夢幻。就入咗嚟試吓餐廳冷氣超足,裝修充滿異國風情,餐廳內有還有可愛的食鬼霓虹燈裝飾。高高的枱櫈座位舒適,燈光昏暗有情調,氣氛浪漫💕適合約會,背景音樂播放着不同的英文聖誕流行曲,感覺舒適休閒~提供清水、色彩繽紛的紙巾,另收加一服務費有特色Cocktail,唔飲酒嘅可以走酒。我揀咗綠色的max for matcha,好好飲嘅熱情果檸檬汽水,底層有輕微的抹茶味道,味道很配搭而且很特別。上層是甜甜的棉花糖和彩虹糖碎,推介#海膽汁及墨魚汁燒蠔 $38有點像天婦羅的脆卜卜,肥美好食😋#黑安格斯肉眼牛扒 $$28肥美的安格斯我點了五成熟,肉質厚實,蘆筍、蕃茄仔、花花伴碟非常漂亮,牛扒切好唔使自己切😃配粉紅胡椒忌廉汁,不錯#鵝肝比堅尼三文治 $78細細塊烘至脆卜卜的薄切三文治🥪包裹著鹹鹹的鵝肝醬,適合重口味朋友,值得一試😃記得叫杯水#西班牙黑毛豬火腿茄子卷 $68帕馬火腿幾香,配甜甜的柚子醋蜜,甜甜的鹹鹹的幾特別。用茄子卷包裹著生菜沙律
尖沙咀玩味打卡酒吧

#海膽汁及墨魚汁燒蠔 $38
有點像天婦羅的脆卜卜,肥美好食😋

#黑安格斯肉眼牛扒 $$28

#鵝肝比堅尼三文治 $78

#西班牙黑毛豬火腿茄子卷 $68
帕馬火腿幾香,配甜甜的柚子醋蜜,甜甜的鹹鹹的幾特別。用茄子卷包裹著生菜沙律有點辣感覺怪怪的😂個人喜歡上層的火腿

#煎鮟鱇魚肝 $98
三片迷你魚肝,醬汁幾特別,味道一般

服務質素:7/10
環境舒適度:8/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
2021-12-19
2021-12-20 129 瀏覽
一出lift就哇一聲,因為餐廳外面掛滿哂波波燈🔮好適合影相打卡📸我地預早book左枱所以一到埗就可以入座🧏🏻‍♀️餐廳環境偏昏暗,牆上有霓虹燈裝飾,甚有氣氛🔆棒棒鵝肝$𝟟𝟠 質感好似軟心朱古力咁順滑,外層裹住開心果粉,幾match同創新🤩但腎虧者注意⚠️重鹹🔆炸黑毛豬火腿球伴蘋果蜜糖蛋黃醬$𝟟𝟠 同想像好有出入😂原本諗住係一個個黑毛豬波,但一咬開裡面只係流心醬,唔認真點都食唔出有火腿粒🔆西班牙薯仔蛋餅$𝟟𝟠 薯仔顆粒幾大舊🥔食落有飽腹感。一切開就有流心蛋液流出🍳令整體無咁dry。有個挑剔位係蛋餅有點老🤏🏼🔆甜品拼盤$𝟙𝟘𝟠 共有三款甜品,水信玄餅內有士多啤梨🍓同藍莓🫐幾fresh。中間係肉桂多士,外層質地似西多士,但內裡非常鬆軟,灑上砂糖食落似沙翁😳右面係香脆嘅西班牙油炸鬼,配上朱古力醬甜甜地😋🔆Red Sangria $𝟞𝟘帶果香好易入口🍷但d冰溶左之後飲落後勁有d水味🤨酒味再厚少少會較好呢次無叫任何主菜,因為覺得tapas會較吸引🤪除左個火腿球令我跌哂眼鏡之外,其他都覺得ok😬但無預期中咁高質
一出lift就哇一聲,因為餐廳外面掛滿哂波波燈🔮
棒棒鵝肝

Red Sangria

🔆Red Sangria $𝟞𝟘

1K
2021-12-19 86 瀏覽
# #尖沙咀 相約放工後去飲返杯🥂...約個中間地方, 尖沙咀! 剛好有個 Seasonal Menu Fall 2021, 啱晒! 🦪海膽汁及墨魚汁燒蠔 $38/pcs ~ 好少機會食到以非蒜蓉燒蠔, 有新鮮感, 亦有不同口感! 以海鮮醬汁燒海鮮, 更能突出其鮮味!煎鮟鱇魚肝, 羅勒些利酒醋漬汁 $98 ~ 食時才淋上些利酒汁, 別有一番風味! 鮟鱇魚肝外脆肉軟, 鮮味非常! 🍊柑橘果汁浸漬珍寶北海道帶子 $138 ~ 超厚身又大粒的帶子, 滿滿的柑橘味, 好清新好爽口! 🐑莫希托羊肉串燒 $78 ~ 足有4串多, 無羊羶味, 肉質嫩滑, 油脂滿滿但不膩, 送酒一流! 🐖黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒 $188 ~ 店員推介, 豬鞍約8成熟, 軟嫩多汁, 肉質細緻, 外層煎得香脆, 完全無豬肉羶味, 伴上香脆炸薯粒, 外脆肉軟, 十級讚! 🍹Pink Pinapple Cooler $58 ~ 意想不到的味道, 必點!

2021-12-19 41 瀏覽
🌸尖沙咀美食🌸Tapa Room🇪🇸適逢佳節臨近,是時候約親友只進晚餐,今天到了尖沙咀一間主打西班牙菜的浪漫餐廳-「Tapa Room」享用是日晚餐❗餐廳鋪面非常寬敞,有巨型熊仔公仔點綴,座位舒適,裝修浪漫有情調,有聖誕佳節的飾物,還有色彩繽紛的寬虹燈點綴❗而店員們相當有禮貌,服務殷勤有禮。我們一行2人共點了以下餐點:1️⃣🌟黑安格斯肉眼牛扒配粉紅胡椒忌廉 $228黑安格斯肉眼扒肉質鮮嫩,充滿焦香,而且口感不會韌,肉眼扒預先經切割好,還有清新翠綠的露荀及香甜小蕃茄作配菜。美味指數:⭕⭕⭕⭕⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕2️⃣🌟十勝黑毛豚肉燒配彼卡他醬 $88十勝黑毛䐁肉經預先切割成小份,豚肉香嫩,配合香蒜彼卡化醬,十分滋味❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕️3️⃣🌟煎鮟鱇魚肝配羅勒些利酒醋漬汁 $98味道香濃的手鮟鱇肝,魚肝幼滑,鹹度適中,質地軟淋,還有香甜的羅勒些利酒醋漬汁,相當惹味❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕️4️⃣🌟海膽汁及墨魚汁燒蠔 $76這是一款包含兩款味道的燒蠔,一款帶有香濃海膽汁,而另一款帶有惹味墨魚汁,經燒炙後的蠔肉保持質地嫩
🌸尖沙咀美食🌸Tapa Room🇪🇸

3️⃣🌟煎鮟鱇魚肝配羅勒些利酒醋漬汁 $98
美味指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️
煎鮟鱇魚肝配羅勒些利酒醋漬汁
4️⃣🌟海膽汁及墨魚汁燒蠔 $76
這是一款包含兩款味道的燒蠔,一款帶有香濃海膽汁,而另一款帶有惹味墨魚汁,經燒炙後的蠔肉保持質地嫩滑,相當滋味。
5️⃣🌟檸汁白酒煮蜆 $98
檸汁白酒煮蜆十分滋味,配有開胃檸汁、清新洋蔥及香甜白酒,蜆肉肉質嫩滑,新鮮惹味。
檸汁白酒煮蜆

6️⃣🌟YU-LOVE-MI $128
這是一款以柚子蜜、味噌、清酒及湯力水等制成的特調雞尾酒,帶香甜柚子味香,入口容易,味道清新❗
YU-LOVE-MI
7️⃣🌟OOLONG ISLAND TEA $128
這是一款以梅酒、烏龍茶、伯爵茶等製成的特調雞尾酒,帶清新茶香及開胃梅子味,容易入口,還有清新香甜的無花果點綴❗
OOLONG ISLAND TEA
🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗

總括而言,此西班牙餐廳菜式高質,有多款特色精緻飲品,絕對是尖沙咀一帶浪漫西班牙菜之選❗

2021-12-18
5 分鐘 (堂食)
黑安格斯肉眼牛扒配粉紅胡椒忌廉
十勝黑毛豚肉燒配彼卡他醬
煎鮟鱇魚肝配羅勒些利酒醋漬汁
檸汁白酒煮蜆
YU-LOVE-MI
OOLONG ISLAND TEA
  • 黑安格斯肉眼牛扒配粉紅胡椒忌廉汁
2021-12-19 43 瀏覽
Black Angus Ribeye Steak In Pink Peppercorn Cream Sauce🥩$228黑安格斯肉眼牛扒配粉紅胡椒忌廉汁叫咗Medium Rare,生熟度啱啱好😆肉質鮮嫩,肥瘦適中,牛味濃郁😋Buta-Morunos Iberico, Picada Sauce🐷$88十勝黑毛豚肉燒,彼卡他醬黑毛豚肉,肉嫩鮮甜,肉味香濃😁肉質較為結實,脂肪比例較低😌Foie Gras Bikini Sandwich🥪$78鵝肝比堅尼三文治雖然望落份三文治比較薄身😁但一啖咬落去,鵝肝香味已經湧緊出嚟😝完全感受到鵝肝響口腔內溶化😬口感絲般幼滑,油脂甘香豐腴😇Grilled Oyster Duo: Sea Urchin & Squid Ink Sauce🦪$38/件海膽汁及墨魚汁燒蠔海膽汁味道有少少腥😆相比之下墨魚汁味道比較好,甜甜地😋Seared Monkfish Liver, Alfonso Sherry Vinaigrette🐟$98煎鮟鱇魚肝,羅勒些利酒醋漬汁鮟鱇魚肝口感細嫩,鮮甜美味,入口即化😝配埋羅勒些利酒醋漬汁,味道更突出😌Orange Juice🍊$38 Pin

黑安格斯肉眼牛扒配粉紅胡椒忌廉汁
叫咗Medium Rare,生熟度啱啱好😆

肉質鮮嫩,肥瘦適中,牛味濃郁😋

十勝黑毛豚肉燒,彼卡他醬
黑毛豚肉,肉嫩鮮甜,肉味香濃😁

肉質較為結實,脂肪比例較低😌

Foie Gras Bikini Sandwich🥪$78
鵝肝比堅尼三文治
雖然望落份三文治比較薄身😁
但一啖咬落去,鵝肝香味已經湧緊出嚟😝
完全感受到鵝肝響口腔內溶化😬
口感絲般幼滑,油脂甘香豐腴😇

海膽汁味道有少少腥😆
相比之下墨魚汁味道比較好,甜甜地😋

煎鮟鱇魚肝,羅勒些利酒醋漬汁
鮟鱇魚肝口感細嫩,鮮甜美味,入口即化😝
配埋羅勒些利酒醋漬汁,味道更突出😌

Orange Juice🍊$38

Pink Pineapple Cooler🍹$58

Tapa Room (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道176號The Nate 2樓B號舖

2021-12-18 45 瀏覽
話說早排朋友約小妹去尖沙咀行街, 仲話帶小妹去食餐好既, 原來佢就係帶我Tapa Room食西班牙菜! 其實小妹早排都有同其他朋友去食🤣 於是小妹就負責做點餐人!🌟Pink G&T🍸自從上次試過Tangueray gin一試難忘, 所以今次叫左2杯唔同味道試下! 血橙同西柚嘅Citrus味非常突出, 加埋gin酒同angostura bitters嘅微微甘苦味, 飲落非常特別🌟Smokey & Spices🍸由於有好多紅椒粉關係, 令賣相非常突出, 小妹以為會好辣, 實際係突出左gin酒嘅味道, 入面仲用左檸檬, 八角, 丁子香, 飲落除左會有陣紅椒粉嘅煙燻味仲會有好重嘅spices味🌟鵝肝比堅尼三文治薄薄嘅一層麵包外脆內軟, 中間夾住軟滑嘅鵝肝醬味道不錯🌟海膽汁及墨魚燒蠔燒蠔連隻碟都係蠔殼形狀, 朋友大叫好可愛🤣 燒蠔外脆內嫩幾juicy🌟煎鮟鱇魚肝鮟鱇魚肝煎得幾香, 配搭羅勒些利酒醋漬汁食落酸酸地幾特別 🌟十勝黑毛豚肉燒豚肉燒厚厚的, 肉質軟腍, 肉味濃郁, 配彼卡他醬食落非常夾🌟黑安格斯肉眼牛扒配粉紅胡椒忌廉汁牛扒煎至5成熟, 食落肉質鮮嫩多汁, 配胡椒忌廉汁食落幾惹味

🌟Pink G&T🍸

🌟Smokey & Spices🍸

🌟鵝肝比堅尼三文治
薄薄嘅一層麵包外脆內軟, 中間夾住軟滑嘅鵝肝醬味道不錯

🌟海膽汁及墨魚燒蠔

🌟煎鮟鱇魚肝
鮟鱇魚肝煎得幾香, 配搭羅勒些利酒醋漬汁食落酸酸地幾特別

🌟十勝黑毛豚肉燒

🌟黑安格斯肉眼牛扒配粉紅胡椒忌廉汁
2021-12-11
午餐
一出lift門口就有好多水滴型波波吊燈,大熊bear bear,霓虹燈,超吸引呀😍 未食嘢已經可以打卡喇!📸 餐廳主打西班牙菜同fusion菜式,除佐一般menu宜家仲有日式seasonal menu😋📋𝑆𝑒𝑎𝑠𝑜𝑛𝑎𝑙 𝐷𝑖𝑠ℎ𝑒𝑠:✦ 𝐺𝑟𝑖𝑙𝑙 𝑂𝑦𝑠𝑡𝑒𝑟 𝐷𝑈𝑂 - - - $𝟳𝟲海膽汁及墨魚汁燒蠔連隻碟都係蠔殼樣☺️ 幾有特色既2款蠔,面頭有層薄薄既炸皮,少少外脆內軟既感覺,分別日本特色既海膽汁同西班牙嘅墨魚汁2個味道,墨魚汁偏香甜幾好食!✦ 𝑆𝑐𝑎𝑙𝑙𝑜𝑝 𝐶𝑒𝑣𝑖𝑐ℎ𝑒 - - - $𝟭𝟯𝟴柑橘果汁浸漬珍寶北海道帶子賣相好靚,帶子都幾大隻❤️ 以starter黎計呢款最醒胃🥰 好中意佢個汁,酸酸甜甜有啲蕃茄粒~✦ 𝑀𝑜𝑛𝑘𝑓𝑖𝑠ℎ 𝐿𝑖𝑣𝑒𝑟 - - - $𝟵𝟴煎鮟鱇魚肝配羅蘭些利酒醋漬汁味道同鵝肝好似,不過就冇咁油膩感,乾身好多!食魚怕腥既朋友,可以配小小酒醋漬汁酸酸地❤️𝐻𝑜𝑡 𝑇𝑎𝑝𝑎𝑠✦ 𝑀𝑜𝑗𝑖𝑡𝑜 𝐿𝑎𝑚𝑏 𝑃𝑖𝑛𝑡𝑥𝑜𝑠 - - - $𝟳𝟴莫希托羊肉串燒𝑀𝑎𝑖𝑛 𝐶𝑜𝑢𝑟𝑠𝑒:✦ 𝑃𝑖𝑟𝑖 𝑃𝑖𝑟𝑖 𝐻𝑜𝑛𝑒𝑦 𝑆𝑝𝑟𝑖𝑛𝑔 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 (𝑂𝑛𝑒) - -

📋

煎鮟鱇魚肝配羅蘭些利酒醋漬汁

𝐻𝑜𝑡 𝑇𝑎𝑝𝑎𝑠
莫希托羊肉串燒

𝑀𝑎𝑖𝑛 𝐶𝑜𝑢𝑟𝑠𝑒:
✦ 𝑃𝑖𝑟𝑖 𝑃𝑖𝑟𝑖 𝐻𝑜𝑛𝑒𝑦 𝑆𝑝𝑟𝑖𝑛𝑔 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 (𝑂𝑛𝑒) - - - $𝟭𝟴𝟴
霹靂蜜糖烤法國黃油春雞

羊肉串用青檸及薄荷葉調配,完全冇羊肉個種蘇味👍🏻 黃油春雞推薦!佢個醬汁令我諗起少少似印尼巴東牛肉個種辣香,但佢係甜既唔辣,雞整得好滑☺️

🍹
𝑇𝑎𝑝𝑎 𝑅𝑜𝑜𝑚 𝐺𝑖𝑛 + 𝑇𝑜𝑛𝑖𝑐 𝑊𝑎𝑡𝑒𝑟:
✦ 𝐵𝑒𝑓𝑜𝑟𝑒 𝑆𝑢𝑛𝑟𝑖𝑠𝑒 - - - $𝟳𝟱
✦ 𝑇ℎ𝑒 𝐶𝑙𝑎𝑠𝑠𝑖𝑐 - - - $𝟳𝟱

大大杯🥃 Before Sunrise啱晒女仔飲,甜甜地莓果味,red currant+mixed berries+rosemary💗
2021-12-14 82 瀏覽
老公放假一家出去尖沙咀行街買嘢,知道Tapa room 而家連尖沙咀都有分店,當然要去品嘗下😍一出電梯🛗就見到超靚打卡位!即刻影相先~Tapa room好啱朋友聚會嚟食,因為環境靚,又多唔同款嘅小食,每人揀一兩款,一齊開心share,原來最近又加咗新款,分別係:海膽汁墨魚汁燒蠔、煎鮟鱇魚肝配羅勒些利酒醋漬汁、柑橘果汁浸漬珍寶北海道帶子。燒蠔外脆內軟,海膽汁同墨魚汁都好鮮香!鮟鱇魚肝我係第一次食,魚香味未食已經嗅到,諾諾好鍾意食😋我就好欣賞呢個靚靚帶子小食,加咗食用花點綴,顏色好繽紛,味道清新,少少酸酸地好開胃,女仔都應該鍾意❤️另外我哋仲叫咗羊肉串,羊肉調味得好合宜,惹味又唔會鹹。主菜我哋叫咗西班牙海鮮鍋飯同黑毛豬鞍架,西班牙海鮮鍋飯有足足三隻大蝦,重有好多海鮮,十分足料,飯粒吸滿海鮮汁,而且粒粒都有咬口,好好味!黑毛豬鞍經慢煮,肉味濃郁肉感依然軟綿,炸薯粒依然咁好味👍🏻我order嘅青瓜特飲味道好Fresh,同今餐 #西班牙菜 好夾,每食完一個菜飲兩啖都好似淨化口腔咁,推薦比大家

西班牙海鮮鍋飯
豬鞍架
西班牙海鮮鍋飯
2021-12-13 25 瀏覽
友人最喜歡尋找打卡餐廳,網上看到Tapa Room 門口位「藍調燈飾」,照片帶浪漫風格,即相約至餐廳相聚,打卡集郵吃飯兩不誤。餐廳菜品不少,各式各樣的前菜、小食、主食、肉類、海鮮,價錢幅度也大,可以隨心選擇。Monkfish Liver鮟鱇魚肝平日鮟鱇魚肝多以日式凍食為主,餐廳以香煎料理,外皮煎至香脆,內里魚肝鮮香柔嫩綿密,油潤香口。Scallop Ceviche屬於西班牙傳統地道煮法,以酸橘汁或南美檸檬漬海鮮。今次店家以青檸汁、青蘋果配上香煎帶子,酸甜開胃。Grill Oyster Duo蠔肉似半燒半炸,外皮煙韌脆身,蠔肉水份充足,海膽汁及墨魚汁點綴,鮮甜香滑爽口不腥。Piri Piri Honey Roasted Spring Chicken霹靂蜜糖烤法國黃油春雞原隻開邊黃油春雞個頭小,雞皮薄肉質嫩滑多汁,刀刃一下即切開,黃油香滲出,鮮嫩香滑。Buta Morunos Iberico極高性價比的主食,伊比利亞豬排厚切肥美、肉質爽口富彈性、油潤鮮美不柴,不到百元一碟肉食,還是滿划算。White Sangria店里Sangria選取的酒味清爽甜度高、水果味亦較重,入口香甜飄淡淡青蘋果、

Monkfish Liver
鮟鱇魚肝

Scallop Ceviche

Grill Oyster Duo
蠔肉似半燒半炸,外皮煙韌脆身,蠔肉水份充足,
海膽汁及墨魚汁點綴,鮮甜香滑爽口不腥。

霹靂蜜糖烤法國黃油春雞

Buta Morunos Iberico

White Sangria
店里Sangria選取的酒味清爽甜度高、水果味亦較重,入口香甜飄淡淡青蘋果、荔枝、熱情果香。

Red Sangria
Red Sangria紅酒鮮甜不澀,香醇不苦,以蘋果、桃、橙等高甜度水果浸泡,更香更甜。