2023-08-22 1363 瀏覽
環境舒適,食物美味,廚師精心挑選制作,服務貼心剛進入餐廳的感覺,好舒服,座位不多,十分寬敞,服務員非常有禮和幾位朋友點了set lunch,之前會問你是否有食物過敏,或不吃什麼,給我轉了一些菜式,就是這份無微不至的細心,我已經給了他們滿分了。上菜了,服務員會給每道菜作簡單的介紹,菜式十分出色,像藝術品一樣,另外面包好好食,因坐在近廚房的關係,見到他們用心的制作,我的飯後感,yummy!這午餐,滿足了!
環境舒適,食物美味,廚師精心挑選制作,服務貼心

這午餐,滿足了!
2023-08-22
2023-08-20 1046 瀏覽
最近都幾鍾意同朋友食意大利野,每道菜都用心之餘,仲會為味蕾帶來新鮮感。呢間義大利菜用上特別醬料,配上唔同菜式上,令味道一吃難忘!set dinner大約每人$800可以食到sharing portion 嘅5道菜,慢慢品嚐同傾計,幾寫意。🥖Bread Basket- 其實呢樣係我幾鍾意的餐前小吃,有三款麵包類,特別喜歡脆脆地嘅麵包條🐷Testina‘s pig’s head & Salsa Verde- 說真的,豬頭真係比較少食!不過又幾特別,滿滿油脂香,加上脆皮外層,口感特別。仲配上青醬去膩!🐮Lingua Tonnata, Veal Tongue,Tonnata Sauce- 賣相好吸引,牛舌係整到剛剛好,有咬口得來又夠嫩!🐮 Charcoal Grilled Whole Bone Marrow, Toasted Bread, Aromatic Salad- 完全係比較少見的,牛大腿骨一節,滑滑地滿滿油脂香,真係想再食了下次再約朋友去chill🥂

呢間義大利菜用上特別醬料,配上唔同菜式上,令味道一吃難忘!

🥖Bread Basket

- 賣相好吸引,牛舌係整到剛剛好,有咬口得來又夠嫩!

下次再約朋友去chill🥂
2023-08-17 671 瀏覽
呢間位於係中環的意大利米蘭菜,咁細分的菜色真係少有,作為意大利第二大城市的米蘭,素有「美食天堂」之稱,而米蘭人也多以大米、魚類、玉米、牛肉等為主料烹制食物。室內環境方面裝修以復古的設計,店內掛滿畫像怎有意大利餐館的味道,座位有table seats及bar seats氣氛休閑1️⃣ Charcoal Grilled Bone Marrow, Toasted Bread, Aromatic Salad牛骨髓燒得好香,油脂滿滿,放係烘脆的多士上,啖啖牛的香氣及油脂,另外更配上沙律清新一下不錯2️⃣Tubetti pasta, ox tail ragu短管意粉每一條都包裹住濃濃的醬汁,而牛尾則非常軟腍,每一口都吃得到兩者的味道3️⃣ Beef Heart, Charcoal Grilled,Seasonal Vegetables米蘭菜最主打的食物係牛之一,所以點都要試吓,平時牛扒就食得多但牛心真係少食,每一片都是薄切利用炭燒的方法烹調,醬汁是濃濃的洋蔥🧅汁加上面頭的蔥段令到口感更香濃食物和環境都不錯,如果有慶祝活動或請客宴會都可以選擇這裡!

食物和環境都不錯,如果有慶祝活動或請客宴會都可以選擇這裡!
2023-08-10 548 瀏覽
懷舊米蘭風格高質意大利菜嘅Testina,Menu入邊大部份菜式都好有特色,懷舊風令到我覺得好舒服,佢地a la carte有幾樣我覺得幾特別🥢 "Trippa Fritta", Fried Honeycomb Beef Tripe & Rosemary牛肚表面都有啲微微嘅酥脆感,牛肚味道濃郁,質感彈牙,加咗啲迷迭香,增添咗香氣同味道,迷迭香嘅芬芳同牛肚嘅鮮味相輔相成,令味道更加層次豐富🥢Homemade Tagliatelle with Duck Ragù佢嘅自家製意大利麵非常彈牙,每條麵條都夠Q彈,同埋麵條嘅厚度啱啱好,配合佢嘅咖喱鴨醬更出色,醬汁味道啱啱好,鴨肉嘅鮮味同埋濃郁嘅肉汁完美融合🥢Chicken Liver Parfait, Saba & Dried Apricot濃郁嘅雞肝味,加上滑溜嘅質感,Dried Apricot嘅甜味同埋果香,令啲鷄肝醬嘅濃郁味道更加平衡,唔會感覺太膩。而啲脆脆嘅脆包餅底,配上乾杏脯,令食物嘅質感更加豐富

2023-08-10 474 瀏覽
今次嚟到中環試吓高級西餐廳,系擺花街個邊,有間鋪有tasting menu試吓,今次揀左其中幾款菜式覺得唔錯介紹下俾大家🙈🫕Minestrone:Minestrone是一道傳統的義大利湯品,以豐富的蔬菜和豆類為主要成分。這道湯通常使用番茄湯作為基礎,加入各種蔬菜,如洋蔥、胡蘿蔔、西芹、蘆筍和青豆等。有時還會加入意大利面或米飯增加飽足感。Minestrone湯煮至濃稠,通常會撒上帕馬森乾酪作為點綴。這道湯非常受歡迎,尤其是在冬天,可以作為一道營養豐富的主菜或前菜。🥖Bread basket:Bread basket(麵包籃)是一道常見的開胃菜,特色是提供各種類型的麵包和餅乾。麵包可搭配奶油、橄欖油、醋或其他醬料作為蘸料,讓客人在用餐前能夠品嚐到不同風味的麵包。👅"Lingua Tonnata", Veal Tongue, Tonnata Sauce:"Lingua Tonnata"(意大利文中的"Lingua"意為舌頭)是一道源自意大利的菜餚,主要以小牛舌肉為主要成分。這道菜的製作方式是先將小牛舌煮熟,然後切片。通常會用一種叫做"Tonnata Sauce"的調味汁搭配,這種醬汁是由鮪魚

🫕Minestrone:

🥖Bread basket:

"Lingua Tonnata"(意大利文中的"Lingua"意為舌頭)是一道源自意大利的菜餚,主要以小牛舌肉為主要成分。這道菜的製作方式是先將小牛舌煮熟,然後切片。通常會用一種叫做"Tonnata Sauce"的調味汁搭配,這種醬汁是由鮪魚、酸奶油、檸檬汁、油和鹽調製而成的。這種醬汁賦予了小牛舌肉豐富的風味和口感,通常作為前菜或開胃菜供應,非常受到意大利料理愛好者的喜愛。

🐮"Trippa Fritta", Fried Honeycomb Beef Tripe & Rosemary:
"Trippa Fritta"(意大利文中的"Trippa"意為牛肚)是另一道意大利料理,主要以蜂窩狀的牛肚為主要成分。這道菜的製作方式是先將牛肚煮熟,然後切成小塊,再經過油炸至金黃酥脆。通常會撒上迷迭香增添香氣。這道菜在炸製過程中牛肚的質地變得口感豐富,外酥內嫩。
2023-08-05 445 瀏覽
這家位於中環的特色意大利🇮🇹餐廳,主廚來自米蘭,主理北部意式家庭菜。走進餐廳有種特別的感覺,裝修走簡約風,但又有種高級感。Lingua Tonnata牛舌片牛舌薄片配上獨特的醬汁,酸豆加上吞拿魚醬,味道意外地夾,牛味特出,有咬口得黎又嫩滑,味道同口感好驚喜!牛骨髓配sourdough,表層燒過,香氣特出,滑膩醇香、味道獨特,同麵包都幾夾,不會覺得油膩,值得一試。Testina Pig's Head🐷,出面唔多見,油脂感十足的豬頭肉,外脆內軟,口感鹹香,肉質Q彈,肥而不膩,喜歡豬油香的朋友可以試試!時令水果Tart,滿滿嘅黑野莓酸酸甜甜加上pastry cream,yummy!酸甜度balance得好好,係食左肉類後好好嘅甜品選擇。
走進餐廳有種特別的感覺,裝修走簡約風,但又有種高級感。

Lingua Tonnata牛舌片

2023-08-05 402 瀏覽
米芝蓮法國星級大廚係香港都開左首間開外分店了。去到當然係試試佢哋的tasting menu啦!佢哋會根據唔同季節睇下咩材料靚,再決定每道菜,所以可能每人去的都會有d唔同。廚師善用食材每個部分,用唔同烹調手法煮出來,更加有好多的食材都係香港本地種植的👍🏻-Chia seeds - lemon tree kombucha. 用茉莉花茶做成的康普茶好清新,加埋檸檬樹葉調味,酸酸甜甜開胃。仲帶淡淡柑橘香氣,因為有柑橘葉同油帶出個主要的味道🍊-Crispy sweet potato, cinnamon, thyme. 連蕃薯都可以煮得咁出色🤩 炸過的蕃薯皮香脆非常,入面的蕃薯蓉都一樣酥脆又唔會炸到好乾身,好考功夫😋 蕃薯蓉加埋玉桂同百里香著,味道唔單調。食到最尾好似有d鹹酸咁,因為有酸忌廉加豉油,調味好特別🤣-Local clams, fresh green peas, and garlic flower. 本地的蜆好鮮甜,襯埋青豆的清甜,兩者互相輝映,令麻麻地青豆的我都好容易接受。加上大蒜花,味道帶點刺激,又再昇華左。-Homemade bread filled with pumpkin an

Homemade bread filled with pumpkin and sunflower seed. 每日新鮮烘培的招牌麵包外層香脆,入面鬆軟,加埋南瓜葵花籽,多左一種口感同香味😜 用多寶魚的膠原蛋白加青檸汁同刁草形成抹醬,非常之香😉

Grilled lobster. 即席炭燒的龍蝦肉質彈牙,味道鮮甜,好新鮮。沾上旁邊的茴香啫喱、薄荷油等味道出奇地夾😎 義大利青瓜花釀滿爽彈的龍蝦肉,加埋🦞膏、茴香等香氣十足。

Local turbot fish, wintermelon. 多寶魚肉質好堅實,輕輕煮熟再用牛油煎香,食到魚的油脂😆本地冬瓜用香芹籽油烹調,爽滑軟軟,同魚的肉質形成對比。呢道菜的香料都增添左整體的清新草本風味。

呢個set太多道菜,其他甜品頭盤都好出色,每個部分都好仔細,會將食材做成蜜餞糖漿、泡沫、粉末、啫喱等再組成,絕對值呢個價錢食心機菜👏🏻
2023-08-04 325 瀏覽
呢間主打用到內臟製作菜式既米芝蓮名店,真係第一次要咁早前預約,因為朋友驚無得食😂😂-鴨肉意粉❤最鐘意食意鋪滿曬醬汁,新鮮濃香蕃茄細,意粉係餐廳自家製,軟硬一半一半,係我個人本人喜愛口感,好唔鐘意太軟熟既感覺,無咩食過鴨肉意粉,配搭出味道驚喜融和,鴨肉嫩滑香口桑葚tart❤無諗個成個tart都係咁多粒mulberry ,比我想像中意外接受到,食落唔係好酸感覺而且唔膩因我本人食前都怕自己唔中意食,但餐廳將所有味道配合得好好!鱈魚肚❤雖然平時都會食魚肚但西式食開鱈魚多數炸同煎,鱈魚肚真係無係香港餐廳食過,完全唔腥,非常細膩、溫和,還略帶甜味,代替平時肉醬配搭薯蓉,多左層口感同獨特帶點海鮮鮮味

鴨肉意粉❤

桑葚tart❤

鱈魚肚❤
雖然平時都會食魚肚
2023-08-04 256 瀏覽
好嘅意大利菜香港唔多,今日俾我係中環又搵到一間,而且會專做一的牛嘅菜式。餐廳係3樓係舒服嘅裝修,安排咗去間private room,比較容易傾計,之後都係問咗你飲乜嘢再慢慢點菜。Beef Carpaccio 生牛肉薄片生牛肉薄片好多時會混入吞拿魚,佢就混合咗Piedmont 榛子,增加咗口感又有特別香味。Lingua Tonnata慢煮牛舌片牛舌切得好薄好淋,今個菜式就配吞拿魚醬,酸酸地咁Beef Heart , Charcoal Grill炭燒牛心平時好少食得到,牛心都幾爽口,值得一試Charcoal Grill bone Marrow炭燒牛骨髓牛骨髓揸係多士上面食,咸咸香香。餸下酒幾好兩個人唔計酒大約$1600到,中環嚟講算係咁。

Beef Carpaccio
生牛肉薄片

Lingua Tonnata
慢煮牛舌片

牛舌切得好薄好淋,今個菜式就配吞拿魚醬,酸酸地咁

Beef Heart , Charcoal Grill
炭燒牛心

平時好少食得到,牛心都幾爽口,值得一試

Charcoal Grill bone Marrow
炭燒牛骨髓

牛骨髓揸係多士上面食,咸咸香香。餸下酒幾好

兩個人唔計酒大約$1600到,中環嚟講算係咁。
2023-08-01 209 瀏覽
朋友推荐的一家意式小酒馆,说是很受意大利人的喜爱,于是就和朋友找时间一起来试一下。看到菜单便发现与一般的意餐厅不同,菜色里面有许多特别的食材。是日主要是饮酒,于是点的以前菜为主,分别有乳牛舌(非常软嫩好吃),鸡肝酱(这个非常哇塞,配面包一流,什么卡路里不存在的),炸牛肚(意料之外的好吃,炸的恰到好处,一点不油腻),炸鸭肉土豆泥(朋友点的我没看到菜单不是很确定,不过也挺好吃)。主菜部分只点了八爪鱼意粉和牛心。意粉非常好吃,口感弹牙,牛心没有任何腥味。最后分享了雪糕和杏仁蛋糕作为甜品,又是完美的一餐。

這間專門吃意大利菜的餐廳提供了多款少見的意大利餐點,每款都很有特色!麵包麵包一只有三款,分別是麵包脆棒、帶有橄欖油香味的義大利麵包和酸種麵包,前兩款非常鬆軟,麵包香味濃郁,後者偏硬脆口感!Charcoal Grilled Bone Marrow, Toasted Bread, Aromatic Salad 原條炭烤牛骨髓,烤麵包,沙律 原條牛骨髓烤原完以後入口即化,配上簡單的鹽和黑胡椒就能吃出香味,配上麵包和沙律來吃能中和油膩感!“Lingua Tonnata”, Veal Tongue, Tonnata Suace 慢煮小牛舌薄片,吞拿魚醬牛舌薄片慢煮以後,吃起來是非常嫩滑的質感,配上吞拿魚醬來吃,增加了不少的鮮味!Cuttlefish Palermitana Style, Bell Peppers & Onion 炭烤魷魚魷魚包裹上一層的麵包糠去燒,燒完以後表面特別香脆又帶點焦香,內裡肉質嫩滑彈牙!Codfish Tripe, Spicy Nduja & White Polenta意大利鱈魚肚,辣肉腸醬,紅椒 吃起來有點像平常花膠的感覺,質感滑嫩有彈性,配上濃香的辣肉腸醬,吃起來不

麵包

吃起來有點像平常花膠的感覺,質感滑嫩有彈性,配上濃香的辣肉腸醬,吃起來不會太單調!

Cannelloni, Pumkin, Parmesan Cheese 烤手工麵卷,南瓜蓉,巴馬臣芝士

表面一層烤到變焦的芝士配上麵卷和南瓜蓉,因南瓜蓉令整體吃起來是偏甜的,軟滑的南瓜蓉跟拉絲的芝士和彈牙的麵卷,味道出奇地搭!
2023-07-28 180 瀏覽
🍽️之前有做過資料搜集,找了一非一般的高水準意大利菜 – “Testina” ,食譜烹調經典的北意美食,追隨Trippa 的烹飪理念,充分利用動物的每一部分,包括內臟和稀有的肉塊,將被忽視或鮮為人知的食材呈現眼前菜單包含以豬頭肉、牛肚等,轉化為美食。“Testina”裝裝非常有70年代的米蘭風格,以水磨石地板、橄欖綠色傢具及上芥末黃色牆壁為主,更有包廂,而今餐廳安排了坐private room,更加有情調,提高了整體用餐享受。而菜式方面都令我非常滿意,而每一道菜都令我有驚喜別出心裁,而且材料及醬汁都調配得恰到好處,擺盤更非常美輪美奐,非常精緻。更好啱重口味的朋友們,既然嚟到,因為牛魔王愛好者,不能不錯過以牛為主打的傳統米蘭料理。菜式味道都非常之特別別出心裁,而且材料及醬汁都調配得恰到好處,擺盤更非常美輪美奐,非常精緻。🫀Beef Heart, Charcoal Grill Seasonal 最值得一讚的一道菜是炭燒牛心,很少會西菜裏吃到內臟(除了鵝肝),呢款炭燒牛心色彩用了都非常大膽,牛心用碳燒熟,再切薄片,入面更新粉粉嫩的,配上洋蔥秘製醬汁,入口不會乾身,而且彈牙,更帶有焦香味,非常驚

🫀Beef Heart, Charcoal Grill Seasonal 最值得一讚的一道菜是炭燒牛心,很少會西菜裏吃到內臟(除了鵝肝),呢款炭燒牛心色彩用了都非常大膽,牛心用碳燒熟,再切薄片,入面更新粉粉嫩的,配上洋蔥秘製醬汁,入口不會乾身,而且彈牙,更帶有焦香味,非常驚艷。

👅“Lingua Tonnata”, Veal Tongue, Tonnata Suace 牛舌大大片長形切成薄片,煮得恰到好處,入口溶化,後勁更有牛油的香味,與tonnata醬夾得一絕,酸味更解了牛酥,反而更加提升了另一層次。

🐮Tubbetti Pasta Oxtail Ragu,是用了自家製的Tubbetti pasta ,跟普遍的意粉相比較彈牙煙靭得多,濃濃的牛尾汁非常掛汁,上面舖滿滿滿的Parmesan cheese,更添一陣咸味👍👍👍

🐮Beef Carpaccio Piedmont Hazelnut
心生牛肉薄比起牛肉他他更有口感,博博的生牛肉上面配有hazehut的堅果香味令牛肉味道更加豐富。

🐌Snails, Celeriac Amalfi Lemon 及•Winter Cabbage 蝸牛肉配蒜香薯蓉就見得多,今次用了使用了蕃茄醬唔及根芹菜蓉,會蕃茄醬的鮮甜,根芹菜有點像西芹,零整道菜都非常有fresh 及 新鮮感

🥬Winter Cabbage,Butter Sauce Scented with Dill, Trout Eggs
出奇好味道的一道菜,選用材料簡單,但味道都非常豐富,有層次,White cabbage 特色是淡味,普遍都是需要靠醬汁煮淋入味,今次呢個醬汁以牛油打滑非常creamy, 上邊配上滿滿的三文魚子及蔥粒,更加豐富了成道菜。

整體用餐感覺都好好,無論食物、氣氛及服務都好高水準,而最意想不到的當然是碳燒牛心,如果大家鐘意試新的不妨一試,,真真正正震撼味蕾的高水準餐廳。
2023-07-25 138 瀏覽
今次來到擺花街樓上的一間西餐,主打米蘭菜,用唔同內臟透過特別的烹調方式煮成容易入口,又精緻的菜式,幾特別!餐廳裝潢好復古,偏黃調,掛上唔同掛畫,好有外國小餐館的感覺。-✅Bread Basket. 先送上的麵包籃有3款麵包,由軟熟的去到麵包條都有,沾啲橄欖油黑醋食,咀嚼下食到各款麵包的麥香👍🏻麵包條仲脆脆的,好食!-✅Beef carpaccio, piedmont hazelnut. 鮮紅色的牛肉被廚師精湛的刀工切成超薄片,遠睇好似肉醬的感覺。有別於一般切碎的beef tartare,呢個做法更食到牛肉的鮮嫩口感😋用小小蛋黃+酸豆葉調味,突出牛肉的滑嫩,味道上都唔會蓋過牛肉本身的味道。-✅Tubetti pasta, ox tail ragu. 短身管意粉質地剛好al dante,有咬口。管入面塞滿醬汁🤩 牛尾已經炆到入晒味,入口即化咁。面頭即場刨啲芝士落去,奶香味出晒來。-✅Lingua tonnata, veal tongue, tonnata sauce. 西西里酸豆+吞拿魚蛋黃醬整成的sauce好開胃,酸酸maymay,又唔會過濃味🤤 牛舌係用左乳牛的牛舌,食落特別軟嫩。大大

✅Lingua tonnata, veal tongue, tonnata sauce. 西西里酸豆+吞拿魚蛋黃醬整成的sauce好開胃,酸酸maymay,又唔會過濃味🤤 牛舌係用左乳牛的牛舌,食落特別軟嫩。大大片的牛舌唔會好韌,味道又唔臊,同個sauce好match好容易入口🤓

2023-07-25 115 瀏覽
店名: Testina地址: 中環擺花街8號3樓香港站C出口,行6分鐘環境: 4.5/5價錢: 4/5味道: 4.5/5今次黎到中環食米蘭菜,餐廳裝修走復古路線,職員態度友善,仲安排左我哋坐bar枱,望住佢地調酒就更加有feel🥰前菜嘅麵包籃有切片sour dough,麵包食落十分之鬆😚Charcoal Grilled Bone Marrow, Toasted Bread, Aromatic Salad❤️❤️❤️❤️❤️$188/pc呢道菜式十分特別,出面真係揾唔到,炭烤香牛骨隨,面頭烤得十分之脆,聞落陣陣超香嘅牛油味,加左鹽、迷迭香等等去調味😗配搭上蒜蓉包之外,仲有以多款香葉製作而為成嘅香葉沙律,有沙律🥗,可以中和翻油脂味,配搭啱啱好"Lingua Tonnata", Veal Tongue, Tonnata Sauce❤️❤️❤️❤️❤️$298平時都係叫小牛肉片多,今次佢哋係牛舌片,配上以橄欖油、醋等等整成嘅醬汁,帶有少少酸味,配搭牛舌片一齊食,一啲都唔油膩,超正😆Beef Carpaccio, Piedmont Hazelnut❤️❤️❤️❤️$228牛肉片十分入味,肉質嫩滑又一啲都唔腥,調味加上左香葉
店名: Testina

地址: 中環擺花街8號3樓
香港站C出口,行6分鐘

環境: 4.5/5
價錢: 4/5
味道: 4.5/5

分之鬆😚

$188/pc

牛肉片十分入味,肉質嫩滑又一啲都唔腥,調味加上左香葉😝更加突顯出肉嘅新鮮,令食落提升左一個層次😚
2023-07-25 108 瀏覽
早2日同老公試左間位於中環擺花街既餐廳,餐廳裝修以復古路線為主,最特別既地方係有private room,夠哂私隱度!不論傾生意定想靜靜地食餐飯都岩💁🏻‍♀️服務員好親切友善,細心介紹menu上既菜式比我哋,有幾款菜係我印象比較深刻!𝙇𝙞𝙣𝙜𝙪𝙖 𝙏𝙤𝙣𝙣𝙖𝙩𝙖 𝙑𝙚𝙖𝙡 𝙏𝙤𝙣𝙜𝙪𝙚 𝙏𝙤𝙣𝙣𝙖𝙩𝙖 𝙎𝙖𝙪𝙘𝙚呢款我幾喜歡,身為牛舌控既我極力推薦!牛舌味道好濃,又香牛味,爽口彈牙,肉質勁好食!𝙃𝙤𝙢𝙚𝙢𝙖𝙙𝙚 𝙋𝙖𝙥𝙥𝙖𝙧𝙙𝙚𝙡𝙡𝙚 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙊𝙛𝙛𝙖𝙡 𝙍𝙖𝙜𝙪手工意大利麵夠哂有口感,爽口彈牙,又夠香滑,加上配合雞同內臟,口感唔錯𝙃𝙖𝙯𝙚𝙡𝙣𝙪𝙩 𝘾𝙖𝙠𝙚 & 𝙋𝙞𝙚𝙙𝙢𝙤𝙣𝙩 𝙃𝙖𝙯𝙚𝙡𝙣𝙪𝙩 𝙕𝙖𝙗𝙖𝙞𝙤𝙣𝙚呢款榛子蛋糕好香滑,榛子味濃

呢款榛子蛋糕好香滑,榛子味濃
2023-07-23