2022-01-10
週末午餐食既omakase! 2021九月先開 位於銅鑼灣 環境舒服 用到木系裝修 仲有和式榻榻米房 😌 omakase set有兩款 $688 kiku (以刺身為主) 同埋 $488 momiji (以壽司為主) 兩個set都試咗 內容好豐富食物又夠新鮮 性價比幾高 師傅亦好細心🤲🏻前菜為三點盛 味道不過不失;
甜品有兩款雪糕選擇 第一次見南瓜味雪糕 有驚喜 南瓜味頗出同時會較甜 而且有冰粒 另一個抹茶帶有抹茶香氣 質地較creamy-前菜-
前菜為三點盛 味道不過不失; 刺身好厚切而且夠新鮮 其中最鍾意劍魚腩 油脂豐富又有咬口 (師傅見我地鍾意食wasabi仲特登比咗wasabi莖我地 加咗山葵莖既辣同香落油脂較重既刺身 balance返好好食!!); 壽司逐件上的 一樣好新鮮 刺身同壽司飯中間會加上wasabi 壽司飯用上糙米不過略嫌唔夠醋 較鬆散; 燒物 值得一讚係西京燒 肉質好嫩滑 如果少啲醬油就更加能夠突出魚既鮮甜 不過銀鱈魚的確幾高質 燒至剛好 唔會太乾太熟; 煮物方面既蜆雖然大隻肥美但有沙 唔夠鮮甜;天婦羅好脆身 但油膩感較重; 魚生飯 刺身份量慷慨質素唔錯 魚麵質地彈牙爽口好特別 值得一試; 甜品有兩款雪糕選擇 第一次見南瓜味雪糕 有驚喜 南瓜味頗出同時會較甜 而且有冰粒 另一個抹茶帶有抹茶香氣 質地較creamy
-前菜-
·山葵菠菜