2024-10-12 475 views
三訪尖沙咀嘅【割烹櫓杏】上兩次食過午餐套餐已經覺得好出色今次特登嚟試吓佢哋嘅晚餐🌟火山鍋 將五花腩疊埋一齊砌成個火山甘🌋五花腩肥瘦均勻 湯底味道香濃鮮甜加上有好多菜 夠哂開胃👍🏻 🌟鰻魚青瓜配土佐酢鰻魚燒到外皮微焦魚邊帶燶香 肉質彈牙鮮嫩加上青瓜夠晒清爽再配埋特製既醬汁 做前菜一流!🌟炭燒雞雞頸肉 外皮燒到香脆入面燒得好嫩滑 肉汁豐富夠哂juicy🌟新鮮刺身盛合 三款刺身都好新鮮鮮甜最鍾意肉質爽滑帶膠質且咬落爽脆既牡丹蝦
三訪尖沙咀嘅【割烹櫓杏】

🌟鰻魚青瓜配土佐酢
鰻魚燒到外皮微焦
魚邊帶燶香 肉質彈牙鮮嫩
加上青瓜夠晒清爽
再配埋特製既醬汁 做前菜一流!

🌟炭燒雞雞頸肉
外皮燒到香脆
入面燒得好嫩滑 肉汁豐富夠哂juicy

🌟新鮮刺身盛合
三款刺身都好新鮮鮮甜
最鍾意肉質爽滑帶膠質且咬落爽脆既牡丹蝦

2024-10-10 572 views
今日同事話想食日本嘢,話喺open rice搵到呢間餐廳有lunch set好吸引🤩地點近我哋公司,lunch time就即刻出發啦~同事叫咗醬油漬吞拿魚丼,套餐入面除咗主食之外,仲有茶碗蒸、小食、沙律同埋小甜品😋吞拿魚完全覆蓋住晒啲壽司飯,上面仲擺咗三文魚籽,咬落仲喺口入面爆開吞拿魚食落好鮮美,質素超高💯魚鮮味好突出,仲有魚脂嘅香味~茶碗蒸都好好味,滑溜溜嘅蒸蛋入口即刻滑入喉嚨;沙律都好新鮮,口感爽脆仲有陣菜甜味,清爽解膩鍾意食鰻魚嘅我無法拒絕呢個鰻魚丼及烏冬壽司飯+烏冬麵,碳水配碳水嘅快樂🧡🧡鰻魚肉質鮮嫩多汁,配埋濃郁嘅醬汁,鹹甜味十足!配住軟糯嘅米飯一齊食,簡直一啖銷魂‼️烏冬麵食落滑溜而且好有咬口,湯底清淡但唔會過鹹,都唔錯👍🏼
今日同事話想食日本嘢,
地點近我哋公司,lunch time就即刻出發啦~

同事叫咗醬油漬吞拿魚丼,
套餐入面除咗主食之外,仲有茶碗蒸、小食、沙律同埋小甜品😋

吞拿魚食落好鮮美,質素超高💯魚鮮味好突出,仲有魚脂嘅香味~

茶碗蒸都好好味,滑溜溜嘅蒸蛋入口即刻滑入喉嚨;

沙律都好新鮮,口感爽脆仲有陣菜甜味,清爽解膩

鍾意食鰻魚嘅我無法拒絕呢個鰻魚丼及烏冬

壽司飯+烏冬麵,碳水配碳水嘅快樂🧡🧡

烏冬麵食落滑溜而且好有咬口,湯底清淡但唔會過鹹,都唔錯👍🏼
2024-10-10 454 views
尋晚,我一個人去咗尖沙咀入邊嘅日式餐廳。呢間餐廳係朋友好多次推介俾我,聽講佢哋嘅套餐真係好抵,所以我決定試吓佢哋嘅dinner set。呢個dinner set有以下幾道菜係我覺得特別值得推薦嘅👇🏻首先係佢哋嘅牛腸鍋。湯底以清湯為基礎,仲加咗豉油調味,令到味道更加濃郁。佢嘅牛腸鍋食材好豐富,營養滿分。跟住係炭燒鶏頸肉。呢道菜經過炭火燒烤,帶出濃郁嘅炭香味。鶏頸肉燒得啱啱好,外面焦香,內裡仲保持滑嫩多汁,完全符合我嘅口味,係我最鍾意嘅料理之一👍除此之外,佢哋嘅鰻魚料理都好唔錯。鰻魚嘅外皮經過烤制,散發出焦香味,搭配清脆嘅青瓜同帶酸味嘅土佐酢,口感層次好豐富,味道一流。最後一定要提嘅係熊本天草鮮魚壽司三件。呢道料理入邊,拖羅同吞拿魚蓉軍艦係固定嘅食材,另一款就由廚師根據當日新鮮食材嚟決定。拖羅嘅脂肪分布均勻,口感滑嫩,而吞拿魚蓉軍艦就味道鮮甜。總括嚟講,佢哋嘅料理真係好正,食完之後真係會想再返嚟。下次我一定會帶埋屋企人一齊嚟試吓!
2024-10-09 355 views
前幾日,我同大學朋友約咗出嚟敘敘舊,順便搵間未試過嘅餐廳食晚餐。我哋就搵到呢間店,感覺幾唔錯,就介紹一齊嚟呢度食。從佢哋嘅擺設可以睇到係一間日本店,佢哋嘅布置走日本風,環境非常nice!佢哋嘅dinner set有好多又特別嘅選擇。不過今日出席嘅老同學唔多,所以只可以試幾道set。經過服務員嘅介紹,我哋點咗一set牛腸鍋嚟share,仲有刺身盛合、鶏頸肉同埋柚子雪芭做甜品。牛腸鍋一端上嚟嘅時候,嗰陣香味真係不得了,搞到我哋都想趕緊試,真係令人期待。入面有滿滿嘅料,豆腐啦,一啲菜,當然最重要嘅係牛腸!佢嘅醬油清湯非常可口,我越飲越上癮,最後食完嘅時候仲將佢飲乾哂。呢個牛腸口感Q彈,味道濃郁,我嘅老同學都話好食!😋刺身都好正,食材非常新鮮,食落去鮮甜唔腥。特別嘅係,除咗甘海老,另外兩樣食材會由廚師自己發辦,有啲似omakase,可以保持神秘感,下次嚟仲會再點嚟期待。鶏頸肉就好食到唔夠分,試過一塊,全部人都爭住食。太美味啦!最後用柚子雪芭做甜品,啱啱好。總體體驗非常唔錯,下次嚟應該會試下嗰個火山鍋嘅set,見到其他顧客食得津津有味。

鶏頸肉就好食到唔夠分,試過一塊,全部人都爭住食。太美味啦!

2024-10-09 278 views
期待咗好耐嘅日本菜,今日終於同男朋友嚟食啦!餐廳裝修得好有日式風格,簡約時尚,而且空 間好闊落。仲有啲嘢食都好好食,成餐飯食得好舒服~💛炒辣味熊本黑毛和牛 「和王」 最鍾意就係呢個啦!黑毛和牛本身質素就好高,好肥美而且仲有濃郁嘅牛肉味 辣辣地但係仲 喺我哋接受範圍之內,橙紅色嘅色澤睇落去就好有食慾!食落口感入口即溶,又嫩又軟仲有微微 辣味,好惹味!🤤💛特製火炙鯖魚棒壽司配海苔鯖魚燒到啲油脂逼晒出嚟,肥美又鮮嫩 軟腍嘅魚肉配埋壽司飯再用海苔包住一齊食,香氣逼 人!鯖魚一點腥味都冇,可能已經醃製過,所以魚肉有淡淡嘅鹹味~ 鍾意食魚嘅可以試吓呢個, 真係好驚喜😋🥰💛芦北名物 太刀魚味醂乾慢烤後嘅太刀魚,簡單用鹽調味就已經好鮮味 肉質細緻飽滿,魚肉嘅鮮甜配埋烤得香脆嘅魚 皮,簡直鮮美十足!如果再點埋少少蛋黃醬,口感酸酸甜甜,味道仲正!💛熊本蔬菜「天草大王」鶏麵團湯 雞湯熬製出嚟嘅鹹香味,配埋各種蔬菜同菇,簡簡單單嘅配搭但係好味到不得了!麵團又軟又糯 仲好有咬口,同鮮甜味十足嘅湯底一齊食簡直太幸福

💛特製火炙鯖魚棒壽司配海苔

💛芦北名物 太刀魚味醂乾

2024-10-08 302 views
外婆六十歲生日,就想帶佢去食佢最中意嘅日本菜。我哋平時都會去尖沙咀嘅餐廳。今次都系一樣去嗰度食晚餐慶祝。外婆話自己鍾意呢間嘅日式菜,因為有好特別嘅味道,每次食都係真材實料,所以覺得好抵食!而且店內嘅裝修都好有日式風格,一睇就知老闆有花心思去裝修,畀人一種喺日本食日式料理嘅感覺👍-今次我哋仲叫咗2小時任飲唔同種類嘅啤酒,一個人先250,好抵飲!唔好睇我外婆60歲咗,佢比我仲飲得![刺身盛合]呢個系廚師發辦嘅刺身組合,所以特別有驚喜感!每一款刺身都有獨特嘅味道,我全部都鍾意食!廚師發辦到我呢度嘅魚肉好新鮮,肉質有微微嘅彈性同時好軟糯,味道就係一個字:鮮。-呢個系一道日式嘅風味小食,蒸蛋放喺茶杯入面,好特別。味道都唔錯,好啱我嘅口味!呢個系我目前食過最特別,蛋香味最濃嘅蒸蛋,同出面嘅好唔同!-火山鍋真係擺到好似火山咁!滿滿嘅豬五花涮落湯度之後,湯底更加濃郁,好入味!我同嫲嫲仲發現咗最好食嘅食法,就系將豚肉同洋蔥撈埋一齊食,成個口感更加香!我哋兩個知道咗呢個食法之後,食得更加起勁!-呢個餸系外婆食得最開心嘅!鶏頸肉經過炭燒之後,香氣四溢,令人胃口大開!而我第一次試雞頸肉就發現佢嘅肉質口感好特別
外婆六十歲生日,就想帶佢去食佢最中意嘅日本菜。我哋平時都會去尖沙咀嘅餐廳[割烹 櫓杏]。今次都系一樣去嗰度食晚餐慶祝。外婆話自己鍾意呢間嘅日式菜,因為有好特別嘅味道,每次食都係真材實料,所以覺得好抵食!而且店內嘅裝修都好有日式風格,一睇就知老闆有花心思去裝修,畀人一種喺日本食日式料理嘅感覺👍
[刺身盛合]
[黒松露茶碗蒸]
[火山鍋]
[炭焼鶏頸肉]
呢個餸系外婆食得最開心嘅!鶏頸肉經過炭燒之後,香氣四溢,令人胃口大開!而我第一次試雞頸肉就發現佢嘅肉質口感好特別,仲好腍,系我食過最好食嘅部位。
外婆食得好開心,面上嘅笑容真係好可愛,下次仲要帶外婆食更多美食!

2024-10-07 289 views
今晚同同事一齊去餐廳享用晚飯,真係一個好明智嘅選擇!🙌🏻😊超級推介我哋揀咗晚餐套餐,首先上嚟嘅係一個新鮮刺身拼盤,啲魚肉質地滑嫩,鮮甜得來又唔油膩,份量又多真係幾抵食😁接著係黑松露茶碗蒸,香味四溢,蒸蛋口感嫩滑,松露嘅香氣令整道菜更添層次,食落去嘅口感都比較輕巧😗最適合女士再嚟就係熊本天草嘅壽司三件,當中拖羅特別出色,油脂分佈均勻,相當新鮮😝好鬼正主菜火山鍋絕對係今晚嘅焦點👍🏻鍋底嘅湯汁濃郁,白菜吸收晒精華,口感甜美。啲菇類各有千秋:椎茸肉質厚實,姬菇嫩滑,金菇清香,杏鮑菇則有獨特嘅咬感😆雖然份量都一樣好多,但係完全唔會覺得好肥膩好滯😋整體嚟講啲晚餐真係令人食到好滿足😌見到餐廳同廚師嘅用心菜式,精緻食物🥘質素都唔錯👍🏻好好嘅用餐體驗

好一陣冇食日本菜,今次同表姐出嚟逛街,就喺尖沙咀呢度發現咗呢間以熊本城為主題嘅【割烹 櫓杏】。晚晚佢哋有提供晚餐套餐,表姐話想試吓,就陪咗表姐嚟呢度食晚餐。 呢度嘅dinner set提供嘅menu菜品都唔少,嚟推薦一下令我印象深刻嘅幾味菜 【火山鍋】:就係豬肉火鍋,份量幾大鍋,尤其豬五花俾得特別多,睇賣相就覺得顏色好靚,有好豐富嘅配料。食起嚟一啲都唔膩,因為成鍋嘢都好清甜。 【熊本天草鮮魚壽司三件】:入面有三件壽司,魚肉都非常新鮮,然後配埋酸薑、wasabi同醬油,帶出咗魚肉嘅鮮香,非常鍾意佢哋嘅壽司! 【鰻魚同青瓜配土佐醋】:呢味我都係第一次食,亦係第一次聽到呢種搭配,但係冇諗到咁驚艷,鰻魚嘅鮮、青瓜嘅甜、土佐醋嘅香,可以咁好食,非常推薦! 【柚子雪葩】:作為飯後甜品,非常合格,佢可以解膩,因為帶有微微嘅酸,仲有少少柚子清香,重點係唔會太甜,調配得啱啱好。 我同表姐對呢度嘅印象都係非常好,之後佢仲帶咗老公再嚟食佢哋嘅lunch set,都係好好食。我都非常推薦大家嚟呢度食!

2024-10-04 287 views
我嘅女朋友一直都好鍾意日本餐,所以決定喺佢生日嗰日帶佢去食一餐好嘢嘅日本餐。上個星期有幸識到呢間店,覺得食物同裝修都幾唔錯,就決定帶女朋友嚟呢度慶祝生日啦。就喺前幾日,女朋友生日嗰晚,我哋嚟呢度食晚餐。一入門口,佢就發現咗好可愛嘅熊本熊,仲有好多日式嘅布置。然後就帶住歡樂嘅心情入去用餐。當晚,我點咗女朋友鍾意嘅牛腸。呢度有一set嘅牛腸鍋,入面有各種各樣嘅菜,豆腐,牛腸,然後醬油清湯做湯底。雖然呢個牛腸嘅味道非常正,但係煮透咗嘅湯底更加濃郁,更加吸引我女朋友嘅味蕾。佢居然將大部分嘅湯都飲晒。然後仲點咗佢鍾意嘅鰻魚。呢個鰻魚非常新鮮肥美,佢食得津津有味,顯露出一臉滿足嘅樣子。再嚟就係鮮魚壽司三件套,入面有拖羅同吞拿魚蓉軍艦,第三個會由廚師決定。佢哋嘅壽司處理得非常靚,鮮魚亦都好新鮮,鮮嫩多汁。由於都非常好食,感覺仲未夠喉,我哋最後仲加點咗一樣鷄頸肉。佢哋煮得啱啱好,睇落去就好有食慾,食起嚟亦都非常美味。食完咗,嗰個味道仲一直喺嘴度徘徊。我同女朋友都好鍾意呢度嘅食物,期待下一次嘅到嚟。

我同女朋友都好鍾意呢度嘅食物,期待下一次嘅到嚟。
2024-10-02
呢晚,我約咗公司嘅同事去咗割烹 櫓杏食晚飯順便放鬆一下。聽說呢度嘅set menu都受到好評,所以我哋決定嗌咗晚餐set menu, 順便試下佢哋嘅火山鍋呢個set包括有呢幾款我印像比較深刻嘅:刺身盛合因為係天草直接送達嘅刺身,所以每一片刺身都好新鮮,魚肉鮮甜,有種穿越去咗日本嘅錯覺🤤炭焼鶏鶏頸肉因為係炭焼,唔止有好香嘅炭烤味,外層仲係微微焦脆,入面保持住嫩滑多汁👍一啖咬下去好爽脆!😍火山鍋呢道火山鍋送上我們桌子時,大家嘅眼睛都亮起嚟,因為好似真嘅火山爆發咁🤣熱辣辣嘅湯底,濃郁嘅香味,我哋係一啖接一啖,停唔低🤣柚子雪芭呢個甜品——柚子雪芭好清新解膩,仲帶有淡淡嘅柚子香味。😍除此之外,我哋發覺呢間餐廳好chill好靚好舒服,真係讓我哋忘記忙碌嘅工作,好好享受呢個晚餐。食完呢餐精緻嘅日式料理之後,我哋嘅身心好似被治癒咗!🤣

呢個set包括有呢幾款我印像比較深刻嘅:
刺身盛合

炭焼鶏鶏頸肉
一啖咬下去好爽脆!😍

火山鍋

柚子雪芭
呢個甜品——柚子雪芭好清新解膩,仲帶有淡淡嘅柚子香味。😍

今日唔使OT,又系星期五,諗住去食餐好嘅獎勵嚇自己辛苦。公司啱啱喺尖沙咀附近,我就諗起我之前食過嘅日式餐廳。嗰度啲嘢食到依家我都好難忘,非常之好食,而且擺盤又靚,隨便影都咁靚。所以就諗住去嗰度食埋晚餐happy hour嚇。櫓杏特製火炙鯖魚棒壽司配海苔真係好得意!鯖魚棒帶咗唔同嘅口感,食落仲帶有魚油香味,令味道更加正!仲要加埋厚實嘅海苔做搭配,正到冇朋友!炸牛蒡帶住微微嘅鹹味同埋香味,食落特別爽口!而且食飽之後食,更加放鬆!蘆北名物 太刀魚味醂乾系我最快食完嘅一道菜!因為廚師炸得實在系太脆,非常爽口,好似自己喺度食零食咁!鹿児島式豚肉蔥涮涮鍋嘅湯好香,淥咗豚肉之後,仲帶住甜味,成個味道更加濃郁,好正!仲有啲菜都好新鮮,食落特別爽,系好完美嘅搭配!一個人嘅happy hour真係好正!我下個星期仲要嚟呢度放鬆食埋晚餐!
今日唔使OT,又系星期五,諗住去食餐好嘅獎勵嚇自己辛苦。公司啱啱喺尖沙咀附近,我就諗起我之前食過嘅日式餐廳[割烹 櫓杏]。嗰度啲嘢食到依家我都好難忘,非常之好食,而且擺盤又靚,隨便影都咁靚。所以就諗住去嗰度食埋晚餐happy hour嚇。

2024-09-27 375 views
難得同屋企人食飯,我揀咗割烹櫓杏嘅晚餐SET,食咗餐好正宗嘅日本菜。餐廳裝修得幾靚,啲木系元素整到個環境好溫馨舒適,令人好放鬆。牛腸鍋嘅鍋底醬油清湯好香, 湯色澄澈。牛腸煮得好軟, 口感軟韌有咬口, 吸收到湯汁嘅味道同精華。芽菜爽口, 牛蒡有獨特嘅香味同咬口, 菜心吸收到湯汁後更加鮮甜。淨係湯汁我都可以送兩碗飯, 真係令人胃口大開。鰻魚同青瓜配土佐醋放喺個精緻嘅小碟度, 鰻魚燒到有啲少少焦香, 外皮微脆, 入面軟熟, 同爽口嘅青瓜一齊食就有唔同嘅口感, 又軟又脆。土佐醋嘅酸甜味提升咗食慾。炭燒雞頸肉散發住好吸引嘅香味, 金黃色嘅表面有啲少少燶痕。咬落去又脆又香, 入面多汁飽滿, 令人忍唔住一舊接一舊咁食。熊本天草鮮魚壽司三件入面, 我覺得吞拿魚壽司係最好食。魚肉紅潤鮮艷, 質地緊實但唔會韌。入口即化嘅口感入面蘊含住新鮮魚肉嘅鮮甜, 一啖食落去就好似軟綿綿嘅豆腐花咁嘅感覺。

2024-09-27 365 views
今日胃口唔係好好,所以揀咗醬油漬吞拿魚丼套餐。一入到餐廳,映入眼簾嘅係寬敞明亮嘅佈置,日式簡約風格嘅裝潢俾人一種沉靜雅致嘅感覺。我坐咗近窗邊嘅位置,可以一邊食飯一邊欣賞出面嘅景色,心情都即刻好咗好多主菜吞拿魚丼非常賞心悅目,醬油浸漬過嘅吞拿魚呈現出誘人嘅光澤,師傅將每一片吞拿魚都切得好均勻同好整齊。第一啖咬落去,都係新鮮嘅鮮魚味。魚肉質地細膩,有油潤感。醬油嘅味道配合得啱啱好,完美襯托出吞拿魚嘅鮮味。令人驚喜嘅係丼飯上既大粒魚籽。咬落去嗰陣,魚籽喺口中爆開,釋放出魚嘅鮮甜味,同吞拿魚一齊食,簡直係絕妙嘅combo! 食完飯之後,我飽飽地就坐多咗一陣欣賞吓窗外面嘅景色。放鬆吓心情。就算係一個人食飯,都可以感受到生活嘅美好。離開嗰陣,我已經開始期待下次再嚟品嚐呢度嘅其他菜式

主菜吞拿魚丼

之前出街食日本菜,好多時都會中伏,不是太貴,就係品質唔好,所以之前一陣我同男朋友出街食飯,都會避開日本餐廳,中伏中到怕!但係好姐妹同我介紹咗呢間割烹 櫓杏,話佢哋嘅dinner set好正,今次就信咗好姐妹一次,結果真係如佢所講,好正!呢度嘅dinner set提供嘅菜色非常多樣,而且件件都係上等良品。我哋點咗火山鍋,睇落就好惹味,上面堆滿咗豬五花同其他蔬菜如白菜、椎茸等等。煮出嚟湯嘅味道非常鮮美,全部都係料嘅香氣,然後豬肉肥瘦均勻,又軟又滑,都幾好味!dinner set仲有幾道菜令我印象深刻,鰻魚同青瓜配土佐醋就好正。土佐醋口感非常綿密,同鰻魚同青瓜攪埋一齊,口感好豐富,有鰻魚軟嫩嘅口感同青瓜嘅清脆。炭燒雞頸肉好精緻,口感亦都好軟好嫩,而且炭燒香味非常足,將雞肉嘅味道提升咗一個層次。仲有佢哋上等嘅黑松露茶碗蒸,真係好好味,冇諗到黑松露同蛋味咁配,完全係另一種體驗。今次真係冇中伏,下次一定仲會同男朋友嚟食!

今次真係冇中伏,下次一定仲會同男朋友嚟食!
2024-09-26 428 views
喺偶然間一次下午喺iSquare廣場辦事,然後經過呢間【割烹 櫓杏】日本餐廳,俾我嘅第一印象非 常唔錯,裝飾好華麗嘅日式和風風格,仲有好出名嘅熊本熊作為主題,靠窗口嗰邊仲有風景睇, 真係一間好舒服嘅餐廳。反正午飯都仲未決定食咩,索性就直接喺呢度用餐,當作俾自己休息一 下,畢竟忙咗一整個早上。佢哋午餐時段有set lunch,選擇都幾多,然後我就俾呢道【特製吉列北海道豚肉咖哩御膳】吸引 咗。價位喺日本菜入面都唔算貴,而且從menu上睇分量好大,好抵食,絕對唔會覺得唔划算。上菜嗰陣佢哋仲俾咗幾樣小菜作為配菜茶碗蒸非常香甜,口感入口即化,非常滑,仲回甘,香氣會留喺口裡。附帶嘅沙律都好開胃,蔬菜 新鮮,非常爽口,食咗口腔好清新。仲有附帶咗一碗味增湯,味道係鹹嘅,有助豐富口味,俾每個 菜品食起嚟嘅口味唔會太過單一。主角睇起嚟就非常誘人,非常惹味,咖喱嘅香氣好濃郁,日式咖喱帶啲甜,食咗回甘。豚肉外酥里 嫩,外皮好脆口,裡面嘅肉質好嫩又多汁流油,拎嚟配飯好好食。呢次體驗好好,我非常推薦俾朋友同事家人嚟呢度嘗試,非常推薦大家嚟試一下,真係好正!
上菜嗰陣佢哋仲俾咗幾樣小菜作為配菜