Restaurant: U IZAKAYA
Terms & Details:
2023-10-23 843 views
cwb站5分鐘內,大廈10樓一出lift就到,環境令人一前一亮。二人要了一個set dinner再單點一個烏冬同2杯飲品,足以坐2小時1.角切魚生沙律魚生份量不少,雖然切粒但質素高。其實杯中無調味的菜,配上海鮮醬非常夾,好驚喜。2.刺身夀司盛賣相擺盤非常吸引,喂帶子好鮮甜,其他魚肉質感各有特色,份量看似不多,食落都有滿足感3.馬賽魚湯鮮味重,屬於厚身嘅質感4.最愛最驚喜-海膽三文魚籽茶碗蒸第一次試呢個配搭,鮮艷嘅色彩好奪目,海膽鮮味濃厚配上魚籽獨特口感,底部係滑滑蒸蛋,印象深刻!5.蠔、白鱔串燒、雞軟骨串燒調味輕手,食物嘅原味已經夠哂,白鱔燒得剛剛好,油脂保留到係入面!6.牛肉稻庭烏冬牛肉屬於比較瘦身,牛味濃,烏冬口感好好食,亦都係因為咁我哋單點咗另外一個煮法嘅烏冬7松葉蟹肉卡邦尼烏冬蟹肉份量非常之足夠,卡邦尼做得好香,呢個配搭嘅意粉食得多,但係烏冬更加大牙有咬口,亦都掛到好多汁,推薦呢個🥰當然唔少得靚靚cocktail,清新果味配搭上輕量乳酸,粉紅色好靚,係香甜加甜美嘅感覺!過程中店員好細心,主動留意我哋嘅需要,亦都會為每道菜式做少少簡介,有fine dining嘅感覺,枱與枱之間佢

1.角切魚生沙律

2.刺身夀司盛

3.馬賽魚湯
鮮味重,屬於厚身嘅質感

4.最愛最驚喜-海膽三文魚籽茶碗蒸

5.蠔、白鱔串燒、雞軟骨串燒

6.牛肉稻庭烏冬

7松葉蟹肉卡邦尼烏冬

過程中店員好細心,主動留意我哋嘅需要,亦都會為每道菜式做少少簡介,有fine dining嘅感覺,枱與枱之間佢哋亦都好闊,非常之適合情侶同朋友聚會慢慢坐慢慢傾偈。

仲設有戶外區,雖然當日有少少雨,但係望住都市夜景感覺到非常之舒服,下次有機會再去試吓

2023-10-18
  • 海膽茶碗蒸
  • Backpink
  • 松葉蟹肉卡邦尼烏冬
2023-10-21 37 views
今晚去左一間主打食海膽既日式居酒屋, 日本料理居酒屋當然唔少得壽司, 刺身, 而且呢度仲有其他西式料理, 樣樣都想試. 裡面西式裝修, 氣派不凡, 可以選擇坐西式吧檯, 仲有戶外露天座位, 感覺悠閒.活生蠔刺身西班牙銀堡, 加拿大Galliano, 美國黃寶石, 法國聖馬田西班牙銀堡帶微微金屬鐵銹味, 海水味濃加拿大Galliano亦帶有海水味, 容易入口, 質感Creamy, 肉質肥厚爽口油甘魚薄切刺身配無花果松露油第一次呢個配搭, 油甘魚鮮甜, 配甜甜酸酸既無花果, 口感好獨特, 一試難忘松葉蟹肉手卷蟹肉配蟹膏, 雙重蟹味, 味道鮮甜濃郁, 配埋脆身紫菜, 置身海洋既味道呢度既串燒都燒得好有水準, 每串既生熟程度啱啱好, 醬料仲好特別.黑燒羊西冷, 絕對唔羶, 肉質好冧, 配特製黑芝麻醬Wasabi橫隔肌, 牛味濃, 肉質同樣好冧, 個人認為牛肉其實配wasabi係絕配紫蘇雞皮虎蝦串, 燒到超級脆既雞皮, 包住虎蝦, 估唔到咁好食, 淨係塊雞皮都已經讚不絕口, 雞味濃, 而且將蝦既鮮味保留住蘋果豚肉卷, 豚肉冧, 入面蘋果吸收晒豚肉同豚汁既精華, 食多幾串都無問題海膽醬燒半殼蠔,

活生蠔刺身
西班牙銀堡帶微微金屬鐵銹味, 海水味濃
油甘魚薄切刺身配無花果松露油
松葉蟹肉手卷
黑燒羊西冷, 絕對唔羶, 肉質好冧, 配特製黑芝麻醬
海膽醬燒半殼蠔, 燒完都係咁creamy既蠔, 配上火炙海膽, 睇到都流晒口水
海膽茶碗蒸
雞蛋蒸到超級嫩滑, 配上海膽同魚籽, 簡單高貴, 無需任何調味, 一啖混合三種口味, 滿足!
立鱗燒配海膽汁
呢個菜真係盡顯廚師既功藝, 立魚肉質鮮嫩, 味道濃, 魚皮炸到非常脆身, 片片魚鱗都炸到豎起,
食到片片魚鱗都炸到通透, 入口鬆化, 配埋海膽汁, 極品!
波士頓龍蝦伴海膽醬
呢個龍蝦真係極品中既極品, 全隻起肉再用海膽汁烹調, 件件蝦球都充滿海膽汁, 連蝦鉗完整都去殼, 啖啖肉, 爽口鮮味, 再伴上海膽汁!
海膽雪糕
印象中第一次食海膽雪糕, 無法想象海膽可以製作成雪糕, 甜甜微咸, 味道獨特, 海膽控必定要試!
Sweet Land
成份有菠蘿汁, 青檸糖水, 雪碧, 味道清新香甜
2023-10-11
2023-10-16 14 views
🐽 日式刺身沙律新鮮嘅刺身配搭沙律蔬菜,真係好開胃。刺身肉質鮮嫩,大大粒好滿足,而沙律蔬菜嘅清爽口感更加增添食欲。🐽 日式刺身三點佢哋將三款不同嘅刺身放喺一個盤度,包括劍魚腩、鯛魚同甜蝦。刺身切得細細件,質感鮮美🐽 大根和牛tataki大根切得薄薄嘅,同和牛肉一齊涮,肉質鮮美,帶有微微嘅煙燻味,非常開胃。加上啲特製醬汁,更增添啲滋味。🐽 日式A5和牛壽司和牛肉嘅口感絕對係一流嘅!佢軟滑嘅質感真係令人難以置信,每一口都係一種享受。同壽司米配合得天衣無縫,真係絕配🐽 免治雞肉軟骨棒配玉子、特式玉子鰻魚卷免治雞肉軟骨棒香脆可口,配上滑嫩嘅玉子燒,味道絕對過癮。而特式玉子鰻魚卷就更加獨特,鰻魚同玉子燒嘅結合,帶出豐富嘅口感同層次。🐽 帶子茶碗蒸帶子鮮甜多汁,蒸熟之後更加鮮美,淋上啲醬汁,味道更加突出。🐽 煙燻芝士配牛舌如果你鍾意芝士同牛舌,一定要試下佢哋嘅煙燻芝士配牛舌。芝士濃香,牛舌嘅嫩滑肉質更加突出,兩者一齊食真係絕配。🐽 天草大王雞鍋同A5和牛蒸籠鍋天草大王雞鍋湯頭鮮甜,雞肉滑嫩,真係非常美味。而A5和牛蒸籠鍋就更加豪華,和牛肉質鮮嫩,蒸到岩岩好熟之後更加鮮美
🐽 日式刺身沙律

🐽 日式刺身三點

🐽 大根和牛tataki

🐽 日式A5和牛壽司

🐽 免治雞肉軟骨棒配玉子、特式玉子鰻魚卷

🐽 帶子茶碗蒸
帶子鮮甜多汁,蒸熟之後更加鮮美,淋上啲醬汁,味道更加突出。

🐽 煙燻芝士配牛舌

🐽 天草大王雞鍋同A5和牛蒸籠鍋
2023-10-12 18 views
為左慶祝周年紀念,我特別揀左呢間海膽主題專門店,因為我同我老公都超鍾意食海膽,呢間店食物超高質,仲可以遠望馬場景,係露台仲有個無面人既打卡位。活生蠔刺身 (西班牙 銀堡、加拿大Gailiano、美國 黃寶石、法國 聖馬田)叫左4款唔同既試下,每款都好有特色,美國既好鮮甜、法國既海水味比較濃、西班牙入口帶適量鑛物味、加拿大海水味偏淡,但肉質creamy肥美。油甘魚薄切刺身配無花果松露油油甘魚口感細緻甘甜, 油脂適中,富有彈性,而無花果營養豐富,可減少膽固醇在血管中沉積,降低患心血管疾病的風險。火炙帶子海膽手卷、松葉蟹肉手卷海膽鮮甜,帶子好大粒,火炙過更香,兩樣配搭起來真係好食,松葉蟹肉手卷用上頂級松葉蟹肉,賣相精緻。Wasabi橫隔肌、蘋果豚肉卷、紫蘇雞皮虎蝦串、黑燒羊西冷、海膽醬燒半殼蠔橫隔肌即肋骨內側,與橫隔膜相連的地方。牛味濃郁,配上微辣既Wasabi,好惹味,蘋果可以中和豚肉既油膩感,好夾,虎蝦肉質鮮甜,雞皮香脆,再配搭埋紫蘇葉的清香,三重口感。羊西冷肉質細嫩,估唔到配黑芝麻醬甜甜地又幾特別,將海膽醬放係燒熟既生蠔上,一次過可以食哂兩樣最鍾意既美食。立鱗燒配海膽汁立鱗燒就是在煎魚

油甘魚薄切刺身配無花果松露油

火炙帶子海膽手卷、松葉蟹肉手卷

立鱗燒配海膽汁

立鱗燒就是在煎魚時用熱油一勺勺淋在魚鱗上,讓鱗片層層立起、酥脆可食,而魚肉依然保持嫩滑,再配埋creamy既海膽汁。

波士頓龍蝦伴海膽醬

作為一間海膽專門店,當然所有野都會用到海膽,連龍蝦都可以配海膽醬,去殼厚肉既龍蝦,啖啖都係飽滿既龍蝦肉,又爽口又彈牙。

Fruit Body

有菠蘿,亦有莓味,好開胃。
2023-10-10 22 views
前菜醬汁用沙甸魚、多春魚、牛奶同蒜蓉製成,青瓜、紅蘿蔔同梨切成長條型,蘸上特製醬汁,味道幾特別。$98 Happy Hour 包括自選串燒4款同啤酒或飲品1杯,自選串燒種類包括有羊類、牛類、豬類、雞類同蔬菜類。我就揀咗新疆風羊西冷、蒜香橫隔肌、雞軟骨同雞頸肉。串燒控制火喉得宜,新疆風羊西冷辣辣地幾惹味,蒜香橫隔肌鋪滿蒜蓉同蔥粒,蒜香味直逼味蕾。雞頸肉入口軟嫩多汁,一吃便愛上。海鮮茶碗蒸茶碗蒸配三件魚肉,雞蛋入口順滑,蛋味濃郁。
前菜

海鮮茶碗蒸
茶碗蒸配三件魚肉,雞蛋入口順滑,蛋味濃郁。
2023-10-10 18 views
今次去咗銅鑼灣樓上日本餐廳食午餐,餐廳裝潢並非走一般日式簡約路線,反而走型格路線,設有户外露台位,天氣涼坐户外位都幾chill。今次叫咗個午市定食、前菜同茶碗蒸,定食包括沙律、主食、餐湯或飲品。沙律沙律菜新鮮爽脆,配以黑醋汁,酸酸地可先開開味蕾。壽司八貫 壽司包括有赤身、三文魚、牡丹蝦 、油甘魚、鰻魚、左口魚裙邊、松葉蟹膏蟹肉同黑松露帶子,啖啖充滿新鮮同獨特嘅風味。生蠔生蠔追加每隻$35,有西班牙銀寶、日本日之雪花同美國黃寶石生蠔,各地生蠔帶來各自獨特風味,西班牙生蠔味道層次豐富,入口有海水鮮味,口感爽滑。日本生蠔蠔肉飽滿,入口甜美鮮嫩。美國生蠔味道較清甜,每一啖都非常滿足。海膽茶碗蒸茶碗蒸舖滿海膽同三文魚籽,海膽入口即溶,啖啖鮮甜,再加上三文魚籽,口感層次更豐富。熱情果乳酸梳打熱情果乳酸梳打味道酸酸甜甜,夠曬開胃酸神。

沙律
沙律菜新鮮爽脆,配以黑醋汁,酸酸地可先開開味蕾。

壽司八貫

生蠔

海膽茶碗蒸

熱情果乳酸梳打
熱情果乳酸梳打味道酸酸甜甜,夠曬開胃酸神。
2023-09-30 34 views
朋友介紹,呢度個午餐抵食,lunchtime又冇時間限制壓力,可以慢慢食傾計。午市定食 - 烤豬肋骨配薯菜:這是一份獨特而令人滿足的午餐選擇。套餐包括了新鮮的沙拉和熱騰騰的湯,為整頓餐食增添了清新和溫暖的開胃體驗。而焦香的烤豬肋骨則是這道菜的焦點。每一塊肉都烤得酥脆外焦內嫩,帶著濃郁的烤制香氣,無需用力就可以將肉從骨頭上剝離。搭配著薯菜,既增添了口感的層次感,也讓這道午市定食更加豐盛。法國和日本生蠔:法國和日本生蠔的組合無疑是海鮮愛好者的極致享受。這兩國的生蠔各自帶來獨特的風味。法國生蠔通常帶有濃郁的海洋鹽味和鹹鮮感,而日本生蠔則以其甜美和鮮嫩而聞名。六顆生蠔的組合為你帶來了一場海鮮之旅,每一口都是對味蕾的享受,絕對值得一嘗。總的來說,這頓午餐套餐和生蠔組合提供了豐富多樣的口味體驗。從清新的沙拉、溫暖的湯到香脆多汁的烤豬肋骨,再到海蠔的美味,每一道菜都充滿了獨特的風味和飽滿的滿足感。這是一次美食之旅,帶來了對不同料理文化的品味體驗,無疑是一餐難忘的用餐體驗。

2023-09-27
Lunch
  • 生蠔
  • 豬肋骨
同朋友銅鑼灣行完街,揀咗呢度食晚飯,因為坐得舒服,服務好。Dinner set內容好豐富:1.角切魚生沙律:沙拉上擺滿了新鮮的切片海鮮,包括生魚片和其他美味的海鮮,以及豐富的生菜和蔬菜。海鮮的質地鮮嫩,每一口都是清新和爽口的體驗,爽口的海鮮與蔬菜的組合相得益彰。2.刺身壽司盛:魚片的新鮮度直接影響整道菜的品質,製作時每一片都精心製作,切割工序考究。魚肉的鮮甜中透著海洋的氣息,配上壽司米的粘稠,每一口都讓人回味無窮。刺身的排列既考究美感,又兼顧實用性,是一道視覺與味覺完美結合的佳餚。3.刺身•三文魚 油甘魚(阿根廷赤蝦,壽司•火炙腦天額!黑松露帶子1饅魚:三文魚絲滑入口,油甘魚嫩滑多汁,阿根廷赤蝦帶來甜美的驚喜,而火炙腦天額煙熏香氣和微焦的質地令人難以忘懷。黑松露帶子融合了奢華和鮮美,而饅魚為菜品增添了質感和層次。這道刺身盛宴是一場海鮮的盛宴,每一口都充滿新鮮和獨特的風味。4.馬賽魚湯:湯汁清澈而濃郁,馬賽魚的鮮美味道在其中顯得格外突出。每一口都充滿了海洋的醇香,仿佛在品味大海的美麗和寧靜。這碗湯無疑是溫暖和舒適的一道菜,完美的開胃。5.海膽三女魚籽茶碗蒸:海膽的濃郁味道與三女魚籽的鮮美
同朋友銅鑼灣行完街,揀咗呢度食晚飯,因為坐得舒服,服務好。

Dinner set內容好豐富:

5.海膽三女魚籽茶碗蒸:海膽的濃郁味道與三女魚籽的鮮美口感相結合,茶碗蒸的精湛烹飪技藝將它們巧妙地融合在一起。一口下去,海膽和魚籽的滋味在口中交織,帶來了深刻的滿足感。

6.味噌燒牛殼蠔:牛殼蠔的鮮美與味噌燒的獨特風味相得益彰,每一口都充滿了美味的鹹鮮。烤制讓牛殼蠔變得酥脆,而味噌的濃郁使其更加誘人。

7.鹽燒白鱔串燒:鹽燒白鱔串燒是串燒中的一顆明珠。白鱔烤得酥脆,搭配著鹽的微妙味道,每一口都帶來了美味的滋味,讓人不禁一口接一口。

8.雞軟骨串燒:雞軟骨串燒代表了日本串燒的另一種風味。雞軟骨烤得酥脆,搭配著獨特的調味汁,每一口都散發著濃郁的烤制香氣,讓人回味無窮。

9.牛肉稻庭烏冬:最後,牛肉稻庭烏冬為這頓美食之旅畫上了完美的句號。烏冬面嫩滑而有嚼勁,搭配多汁的牛肉,味道令人陶醉。這道讓人滿足又不沉重的主食,讓整頓餐食達到了巔峰。

10.日本雪糕:最後的日本雪糕是一道清爽又美味的甜品。細膩的口感和淡淡的甜味為美食之旅劃上了完美的句號。
2023-09-27
  • 海膽茶碗蒸
  • 刺身壽司盛
  • 生蠔
2023-09-25 28 views
勁抵食串燒配cocktail🍸嚟chill chill真係適合不過!環境都好舒適~檸檬香草烤春雞🐥配薯條🍟呢個春雞份量啱啱好,勁厚肉食落都好juicy😗仲有啖啖牛油香薯條超好食,勁厚身,外脆內軟Happy Hour 🍻 $98真係勁抵食😝😝😝呢個價錢已經包埋自選4款串燒+飲品蒜香横隔肌🐮呢個超高質!肉質好腍好有咬口😚雞頸肉🐥第一次試,食落都好juicy 雞翼尖 勁入味!一串有4隻~露荀 爽口 有蔬菜類真係好正!📍 U IZAKAYA (銅鑼灣)銅鑼灣耀華街38號ZING!10樓#銅鑼灣美食 #銅鑼灣串燒 #串燒控 #happyhour #抵食 #CP值高

勁抵食串燒配cocktail🍸
嚟chill chill真係適合不過!
環境都好舒適~

檸檬香草烤春雞🐥配薯條🍟
呢個春雞份量啱啱好,勁厚肉
食落都好juicy😗仲有啖啖牛油香
薯條超好食,勁厚身,外脆內軟

Happy Hour 🍻 $98
真係勁抵食😝😝😝
呢個價錢已經包埋自選4款串燒+飲品

蒜香横隔肌🐮
呢個超高質!肉質好腍好有咬口😚

雞頸肉🐥第一次試,食落都好juicy

雞翼尖 勁入味!一串有4隻~

露荀 爽口 有蔬菜類真係好正!

📍 U IZAKAYA (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街38號ZING!10樓

2023-09-25 42 views
今日同老婆大人book咗呢間喺銅鑼灣嘅居酒屋,為咗答謝老婆湊B嘅辛苦,知道老婆鍾意食、刺身同海膽專誠揀咗呢間浪漫氣氛居酒屋,兩公婆撐枱腳梗係要試吓季節性嘅清酒清酒有花香嘅味道 配搭刺身同海膽可以突出佢哋嘅鮮味星期一至六晚餐清酒720 ml仲有買一送一如果真係飲得嘅人都幾正,我同老婆兩個人都飲唔到好多,所以都係叫咗支細嘅300ml已經醉醉地呢個前菜我覺得幾好食,青瓜同蘿蔔清新不過係無味嘅,當配搭咗鯷魚醬我就覺得好開胃,不停係咁食鐵板燒北寄貝調味唔會好重,食得出佢嘅鮮,而且爽口,佢嘅火候啱啱好唔會話太熟,配清酒都係一個好選擇北海道海原來可以叫半板,所以我地試左半板白膽,入口即溶而且好香甜,吞咗之後海膽嗰種餘韻仲喺個口入邊徘徊,之後一啖清酒成件事勁開心串燒我叫咗黑毛豬豬肩,配以煙肉碎 、芥末醬係上面好夾;蒜香羊串有少少蒜嘅辛辣味,辟走咗羊肉嘅騷味鵝肝多士,鵝肝香味濃郁配無花果醬同粉紅色嘅魚鬆粉,甜甜地即時令到肥膩度減輕去到最尾食signature雪糕 海膽雪糕,少少咸開頭都有啲怪怪地,之後唔知點解就越食越好味
清酒有花香嘅味道 配搭刺身同海膽可以突出佢哋嘅鮮味
星期一至六晚餐清酒720 ml仲有買一送一

去到最尾食signature雪糕 海膽雪糕,少少咸
開頭都有啲怪怪地,之後唔知點解就越食越好味
2023-09-25 34 views
前2日同老公去呢間日式高級餐廳食飯,個人覺得佢有西式fusion菜嘅風格。我地2個都點左dinner set,好多野食點左一杯mocktail「love fire」有氣梳打配以甜甜嘅荔枝同菠蘿味,清新!前菜係角切魚生沙律,魚生有吞拿魚同油甘魚,切得好大粒;仲有八爪魚粒,幾爽彈以意大利醋為沙律醬汁,酸酸甜甜好開胃刺身壽司盛赤蝦同油甘魚都好肥美,厚切火炙吞拿魚腦天額好特別,呢個部位都係第1次食,炙燒逼晒啲魚油香出黎,入口嫩滑黑松露帶子壽司嘅黑松露味好出,帶子亦鮮甜馬賽魚湯有海鮮嘅鮮味,啲蜆肉大粒而且好嫩,唔會煮得好老海膽三文魚籽茶碗蒸呢個真係全晚最有驚喜,連蒸蛋都有溝埋海膽喺入面,好奢華嘅感覺一啖食落口有魚籽爆裂同滑溜蒸蛋嘅口感,海膽增加左整體嘅鮮甜味,完全唔腥串燒有雞軟骨、白鱔、味噌燒半殼蠔,白鱔配有馬山椒,皮燒得好脆,而魚肉都仲係有魚油汁滲出黎牛肉稻庭烏冬粉紅色嘅牛肉薄薄地係上面,好有食慾烏冬麵質係彈牙嘅 食晒成碗勁飽最後以綠茶雪糕作結,好滿足呀!

點左一杯mocktail「love fire」
有氣梳打配以甜甜嘅荔枝同菠蘿味,清新!

以意大利醋為沙律醬汁,酸酸甜甜好開胃

刺身壽司
赤蝦同油甘魚都好肥美,厚切

黑松露帶子壽司嘅黑松露味好出,帶子亦鮮甜

馬賽魚湯
有海鮮嘅鮮味,啲蜆肉大粒而且好嫩,唔會煮得好老

海膽三文魚籽茶碗蒸

串燒有雞軟骨、白鱔、味噌燒半殼蠔,
白鱔配有馬山椒,皮燒得好脆,而魚肉都仲係有魚油汁滲出黎

牛肉稻庭烏冬
粉紅色嘅牛肉薄薄地係上面,好有食慾
烏冬麵質係彈牙嘅
食晒成碗勁飽

最後以綠茶雪糕作結,好滿足呀!

2023-09-18 30 views
之前同朋友試過喺銅鑼灣Zing!大廈食飯,臨走見到呢一間餐廳嘅招牌,就已經一直好想試,難得放假就約朋友試吓佢哋嘅lunch ,餐廳空間感好大,坐落亦十分舒服,另外餐廳都有戶外位置,不過當日落雨就睇唔到出邊嘅環境。原來餐廳主打海膽嘅菜式,而且都有好多唔同食物嘅選擇,好豐富!🎈前菜好特別前菜唔係用沙律,而係切開左一條條嘅蔬菜,再點特製嘅醬,呢個醬係由牛奶混合沙甸魚多春魚,所以鹹香味十足,好特別!🎈 蒲燒鰻魚二重丼上枱嘅時候有少少嚇親!超級大條嘅鰻魚!份量超夠!紅燒象嘅味道同鰻魚肉嘅鮮嫩完美融合,令人不停一啖接一啖!🎈 精選串燒六款配白飯包括有豚肉秋葵卷中、紫蘇葉雞柳串、大蔥雞肉串等等,用串燒配白飲都幾特別,可以一次過滿足六個願望😂🎈 吉列炸蠔2件蠔肉鮮嫩多汁,金黃色嘅外皮炸得非常酥脆。🎈 海鮮茶碗蒸茶碗蒸三文魚,魚皮有燒過,所以好香魚油味。茶碗蒸亦都好滑,好鮮甜。🎈 Love Fire重荔枝味,而且仲有少少菠蘿汁嘅味道,酸酸甜甜,十分解渴。🎈海膽雪糕好搞笑,真係好似食緊海膽咁,味道超似,海膽粒值得一試!🎈日本抹茶雪糕茶和奶的比例剛剛好,不會太苦,好食!

🎈前菜

🎈 蒲燒鰻魚二重丼

🎈 精選串燒六款配白飯

🎈 吉列炸蠔2件
蠔肉鮮嫩多汁,金黃色嘅外皮炸得非常酥脆。

🎈 海鮮茶碗蒸

🎈 Love Fire
重荔枝味,而且仲有少少菠蘿汁嘅味道,酸酸甜甜,十分解渴。

🎈海膽雪糕
好搞笑,真係好似食緊海膽咁,味道超似,海膽粒值得一試!

🎈日本抹茶雪糕
茶和奶的比例剛剛好,不會太苦,好食!

2023-09-16 40 views
選擇這家在銅鑼灣鵝頸橋附近的居酒屋,不但因為他擁有便利的地理位置,室內的裝修十分乾淨利落,有別於一般的日式傳統風格,給人一種非常時尚的感覺。一般的居酒屋菜式這𥚃應有盡有,亦有比較歐陸的選擇。也有小黑板寫下了時令食材和特别備有的餐黑,而酒類也十分多樣。蔬菜條配鯷魚醬是鮮嫩的蘿蔔青瓜和鯷魚醬的搭配 ,手工製造的醬用沙甸魚、多春魚、蒜蓉、牛奶混合而成。我們點了生蠔,三款由西班牙、日本和法國的生蠔則有不同的口味,從淡口清爽到濃味,口感爽脆或是柔軟。赤貝刺身十分新鮮,貝類刺身的好壞十分能顯出他們鮮度。而北海道白海膽手卷配上三文魚子和帶子比較少吃到,口感亦很有趣。這家餐廳的壽司選擇繁多,我們點了油甘魚、燒左口魚和時令的燒吞拿魚腦天。油甘魚鮮嫩,而燒物的油脂帶有令人愉悅的風味。另外點的松葉蟹軍艦配上了蟹膏,清甜上中混合了濃厚色彩。甲羅燒配法包,鹹鮮味噌和脆脆的法包意外的搭配。燒物的蒲燒鰻魚、蒜香羊西冷和黑椒羊西冷配黑芝麻醬,肉品烤得恰到好處,細嫩多汁,搭配上獨特的醬汁更添趣味。有著蜜糖芥茉和新疆風味的橫膈膜肉,獨特的風味給人驚喜,每一口都讓人感受到肉質的豐富口感和醬汁的風味,帶來無比的滿足感。這家居

這家居酒屋有户外的坐位,也可以讓客人可以在室外呼吸一下,一眺外面的夜景。露台上還有無臉人的大型公仔,非常可愛,適合拍照留念。
2023-09-15 32 views
窗邊放滿各款酒瓶,好有氣派的感覺!設有室外室內位置,座位寬闊舒適!點了兩個lunch set,包沙律、甜品同飲品!👉🏻前菜有沙葛、蘿蔔同青瓜條,精華係自家製嘅醬,用左沙甸魚同呑拿魚等再加牛奶調製,非常特別!👉🏻野菜沙律新鮮,黑醋味濃,酸甜味道好開胃!👉🏻馬賽魚湯各款海鮮熬嘅湯,幾濃郁,唔會太咸!👉🏻蒲燒鰻魚二重丼 $168海鰻同蒲燒鰻魚,好大條,肉質嫩,醬汁好夾!👉🏻精選串燒六款配白飯 $188擺盤有心思,六款串燒形成一個星形,比較深刻嘅係西冷羊、紫蘇葉雞同蘆筍,肉味好岀!👉🏻海鮮茶碗蒸 (追加$35)小小嘅三文魚係面,仲有魚肉係入面,蒸蛋都算幾滑!👉🏻吉列炸蠔 (追加$25)共兩件,炸得夠酥脆,唔會太粉,個蠔無腥味!👉🏻Love Fire $68係荔枝糖水加荔枝果蓉加梳打再加菠蘿汁,好清新,有氣泡感!👉🏻海膽雪榚 $68係呢間餐廳嘅signature,好海洋風味,真係唔會係第二度食到!👉🏻日本綠茶雪糕 $58微甘口感,質地都算柔滑!

點了兩個lunch set,包沙律、甜品同飲品!

👉🏻前菜

👉🏻野菜沙律
新鮮,黑醋味濃,酸甜味道好開胃!

👉🏻馬賽魚湯
各款海鮮熬嘅湯,幾濃郁,唔會太咸!

👉🏻蒲燒鰻魚二重丼 $168
海鰻同蒲燒鰻魚,好大條,肉質嫩,醬汁好夾!

👉🏻精選串燒六款配白飯 $188

👉🏻海鮮茶碗蒸 (追加$35)
小小嘅三文魚係面,仲有魚肉係入面,蒸蛋都算幾滑!

👉🏻吉列炸蠔 (追加$25)
共兩件,炸得夠酥脆,唔會太粉,個蠔無腥味!

👉🏻Love Fire $68
係荔枝糖水加荔枝果蓉加梳打再加菠蘿汁,好清新,有氣泡感!

👉🏻海膽雪榚 $68

👉🏻日本綠茶雪糕 $58
微甘口感,質地都算柔滑!
為了慶祝妹妹生日, 所以特地挑了間不錯的餐廳, 環境非常好, 坐下就感覺很舒服。空間感十足。而且擺盤什麼都是很新式的日本餐廳風, 有格調叫了枝文佳人300ml, 入口很香濃的米香, 先是淡後來回甘重。感覺是能帶出後勁的一種, 不錯不錯。再來是生蠔套餐, 由西班牙,日本至法國吃, 才可以吃出每隻不同的味。西班牙較清香, 日本較淡中帶海產特有的香咸味, 最後才是法國, 是較濃郁但口感清爽的蠔。接下來是壽司, 先是左邊的油甘魚腩, 口感爽口彈牙, 咬下去魚油香味即出。接下來是火炙左口邊魚邊, 魚油燒得滲進壽司飯裡, 超惹味。接著是較為少有的火炙吞拿魚腦天, 是魚腦背後的肉, 口感結實彈牙得多, 跟魚腩完全不同, 但仍是有吞拿魚獨有的魚香味。最後是松葉蟹肉的壽司, 蟹肉一絲絲, 帶點海咸口感, 上邊配有海膽, 清淡中帶點香濃味, 配搭不錯。火炙帶子海膽跟三文魚籽海膽手卷, 海膽很香甜, 三文魚籽很香口, 帶子則清甜但火炙後更為惹味。味噌蟹甲羅燒, 燒得蟹膏很香口, 而且法包也很香脆, 兩者配上非常惹味。蒲燒鰻魚, 口感香軟, 而且燒汁很香口而不會太過蓋過鰻魚的原味。蒜香羊西冷及黑燒羊西冷, 黑

而且擺盤什麼都是很新式的日本餐廳風, 有格調

蒜香羊西冷及黑燒羊西冷, 黑燒是用黑芝麻醬, 有夠獨特。蒜香非常能帶出羊肉的香味, 而黑燒則將將兩種不同的香味混合一起, 令口感十足非常豐厚。
鹽麴豚腩肉串, 鹽麴令味道更為突出, 香而咸再加上油香, 咬下去肉汁滿滿, 感覺特別香口。
另外餐廳特製的海膽雪糕令人難忘, 是越吃越感覺到清香的海膽味留在齒舌間的香滑感, 很不錯~這間餐廳食物質素很高, 大家大可慶祝什麼來, 不會失望哈哈。