Restaurant: Wing Hap Lung Restaurant
Info:

比阿蘇講起呢間野d燒肉,突然挑起我條筋,加上好耐無食過,一於今晚去回味!排隊唔少得,今次等左大約半個鐘,條人龍約廿人,我位於中間位置,又落住細雨,真係等到腳都軟,但想食無計,點都值既$70。燒肉1條骨:水準無變,加上岩岩燒起新鮮滾熱辣,肉質好軟,唔會又韌又難咬,咸味也不錯,不會出現超咸狀況,層皮又夠香脆可口,幾好幾好。但當然間唔中一次好啦,話晒都唔多健康…少食為妙

2009-09-29
2009-09-21 34 views
睇呀蘇介紹講到好好味咁,就決定去買黎試下。 噙晚大約7:30去到,點知要大排長龍,我地排左大約半個鐘先買到,點知一食......食味讓人失望,d燒肉唔係好鬆軟,d皮又只屬普通好食,呢個價錢,我情願比多少少錢去食太興好過喇。唔會有下次。
睇呀蘇介紹講到好好味咁,就決定去買黎試下。

唔會有下次。
2009-09-20
$30 (Other)
2009-09-08 35 views
一間不起眼的燒味飯店,背後原來大有來頭,因為蘇施黃大力推薦該店的燒肉,於是扮瘦仔陪我去尋找這間店。炎炎夏日,加上路程十分遙遠,我們來到店內的時候已經是汗流浹背。本人對燒肉不太喜愛,原因是一般在坊間出售的燒肉,味道都會好咸,但這個就不會,味道不錯,加上燒肉本身不太肥膩。媽媽吃過之後,也有同感,同時讚嘆吃得出豬肉的鮮甜味。不過我買完之後,由太子乘火車回家,燒肉的表皮就沒那麼脆,而包裝時都不會替我開一個孔,以保持燒腩肉的表皮是香脆。以本人不愛吃燒肉來講,該店的燒肉真的做得不錯,值得一試!
一間不起眼的燒味飯店,背後原來大有來頭,
因為蘇施黃大力推薦該店的燒肉,於是扮瘦仔陪我去尋找這間店。

本人對燒肉不太喜愛,原因是一般在坊間出售的燒肉,
媽媽吃過之後,也有同感,同時讚嘆吃得出豬肉的鮮甜味。
不過我買完之後,由太子乘火車回家,燒肉的表皮就沒那麼脆,
而包裝時都不會替我開一個孔,以保持燒腩肉的表皮是香脆。

以本人不愛吃燒肉來講,該店的燒肉真的做得不錯,值得一試!
燒腩肉
2009-09-07
燒腩肉
2009-08-29 16 views
叉燒燒肉飯.叉燒都算差, 比起一般的差, 不腍, 不香.燒肉還好, 腍腍的, 有肥有瘦.用碗的確比較難去吃...因為碗子很小.叉燒很多平常的店舖都會比較好吃, 這兒的卻很乾, 大失所望.燒肉沒有期待中那樣好.但不算平...
叉燒燒肉飯.
叉燒都算差, 比起一般的差, 不腍, 不香.
燒肉還好, 腍腍的, 有肥有瘦.

用碗的確比較難去吃...因為碗子很小.

燒肉沒有期待中那樣好.

但不算平...
menu
2009-07-06 40 views
之前經過這間店, 爸爸已說這是老字號. 在某一期的飲食男女亦有小段編幅介紹所以今天便與他過來試試.根據資料顯示, 此店最出名是炭燒中豬, 所以我和爸爸都選了珍肝燒肉飯 , 只是一碗($32.00)和一碟($35.00) 的分別. 亦點了一碗菜乾豬肺湯($8.00)無論一碗和一碟的珍肝燒肉飯都十分足料, 其實也不盡是肝, 基本上是雞雜即雞腸雞腎之類, 雖說不是對身體很有益的食物但偶一為之亦可.回說燒肉味道不算咸, 層皮卜卜脆且偏瘦, 雞雜亦很新鮮美味. 至於菜乾豬肺湯爸爸說味道偏咸.根據同桌的街坊跟我說這裏的燒味基本上十分靠得住, 過時過節買燒味排隊排到出街. 總括來說是吃得過唯價錢也不便宜.

珍肝燒肉飯
2009-07-06
$37.50 (Lunch)
珍肝燒肉飯
2009-06-28 19 views
猶記得細個到此店,排隊排到氣咳.十多年後再幫襯,委實失望,買30$叉燒,指明要半肥瘦.但正如Samurai大大 (是我走食遍天下大江南北最差的, 韌得像豬肉乾, 沒有應有的肉味, 簡直不堪下嚥.),最慘係已經指明要半肥瘦.斬叉燒個阿叔全程講馬,都唔知返工定吹水,老店都有改革成功例子,此店應作借鏡.
2009-06-07 22 views
第一次來買燒腩好得,肉香皮脆。Very good. 因價錢貴,想試試爻祓尥叉燒,問斬燒肉亞叔,最少匹買怷多少,好cool說十元,買了20元,半肥瘦,點知亞叔給我的好 ... 好... 好... 瘦。不過燒腩得。雖然貴也要買。第二次,不知是否太夜,燒腩皮不脆,肥肉也多,味道不好,價錢又貴,不會再去了。
(Non-member)
2009-06-05 31 views
本來想到隔離間廣東燒味用餐,但無乜位,見到呢間野門面放住幾張報紙係地下吸燒豬油,都好唔衛生,比其他燒味飯店環境仲差,但諗住求求其其一餐,入到去見到餐牌30元一個單拼,例湯8元,貴人一截都想走人,叫左個切雞飯,碟飯D雞超肥,仲係不同部份,連雞脾最後個截無肉骨頭都搭埋,呢D質素敢賣30元!氣頂頂食完,見到收銀度擺滿好多明星相,好似好有名咁,心諗你間野D價錢同質素成反比,衰過隔離幾個快餐店,一定無下次!
2009-06-03
$30 (Dinner)
(Non-member)
2009-06-04 17 views
昨天晚上十時多經過,身邊朋友說這間是享負盛名的燒臘店,雖然本人不喜燒臘,但既然朋友想吃而我又不餓,那就進店一試吧~其實一進門見到肉枱上幾乎沒什麼掛出來,真有些擔心。不過坐下了阿姐也沒說有什麼已經賣光,也就照樣點菜了。朋友叫了一碟燒肉飯,三十元~貪吃吃了朋友一塊燒肉,皮脆肉嫩,咸香中有肉汁,單吃會太咸,配飯則剛剛好。連我這個最不喜歡吃燒肉的人都覺得好吃。特別是快關門的時間仍然有如此水準,真難得。可惜飯不熱(微溫),已經多汁了仍然是乾,害我的朋友因為飯太乾而吃剩了飯。豉油汁也真的沒什麼特別。說貴是真的貴,單併竟然要三十元。間中吃一下是可以接受的。另外,這店的衛生環境真的很差,穿球鞋的我一進門,就已經要扶著桌椅才敢前進!地面實在太油太滑!如果是我自己去吃,我一踏進店面就一定離開去別間了!填肚事小,滑倒受傷事大!店主呀店主,你既然有心機去燒出如此美味有炭香的燒肉,用些金寶綠水去把地拖一拖也不是這麼難吧?一間連店面都這般骯髒的店,令食客對你的食物衛生也有所懷疑呀。
昨天晚上十時多經過,身邊朋友說這間是享負盛名的燒臘店,

說貴是真的貴,單併竟然要三十元。間中吃一下是可以接受的。
2009-06-03
$30 (Last Night Supper)
2009-06-03 24 views
睇雜誌的介紹要食好的燒豬非到永合隆不可, 咁啱去太子, 也就去試食試食中午時間, 店入面好多人, 熱鬧地出出入入, 為的就係出名的燒豬肉! 好心急, 即刻叫碟燒肉飯來試試先雜誌已經介紹過特色係用炭燒, 好處當然係香, 但如果處理得唔好就會有好多"火屎", wow, 食件燒肉先, 好好味 皮燒得好脆, 但係肥油層仲好濕潤, 一點都沒有燒乾, 好野! 而最深層的肉有豬油滲在其中, 味道十分之好! 食燒肉食到炭燒的風味, 仲要係好食的, 難得!果然唔錯, 食完再買一斤返屋企食! $110, 不過貴得來值!

2009-05-16 31 views
除了在灣仔的「再興」外,其實不多在外間吃燒臘飯。今日來到太子附近,順道找間來一試,就選擇到以「燒肉」聞名的「永合隆飯店」。一進門已看見一隻「大燒豬」正正放在檯上,後來聽見其價錢為三千多元,而用來盛載燒豬的木底盤是要另計數百元費用。坐下來馬上向服務員阿姐點了「火肉飯碗」($28.00)再加一個「例」($8.00)。阿姐向我查問是否要「燒肉飯一碗」,未知她是「慣性複單」,還是不確定「火肉」就是「燒肉」?「例湯」先來,看一看材料,發現有「豬肺」及「菜乾」,馬上看一看餐牌,原來是「豬肺豬骨菜乾湯」,我也是首次喝由豬肺所煲的例湯。例湯清澈沒油,味道甘甜,菜乾沒沙,唯獨菜乾味道不夠香,但如以一碗例湯來評,已是有水準之作。而「火肉飯」方面,飯的表面放滿了大小不一的燒肉。當然,無論是點一碗還是一碟,也沒太大可能會有「燒腩」出現,這碗當然也不例外。另外「點一碗」的還有一件自覺有趣的事,就是第一口可以吃飯的機會不大,因為所有燒臘也霸佔了飯面。所以我的第一口就是「火肉」,外皮果然十分香脆,不過就只有脆而不夠鬆,但最少脆得來而又咬得開,因為有些燒肉皮脆而韌,完全吃得人氣結。肉質方面,帶著點點肉香,雖然厚身但仍

肉質方面,帶著點點肉香,雖然厚身但仍夠嫩,不會吃至滿口渣滓。皮跟肉一直連在一起,看來燒後待涼的功夫做得不錯。

白飯的質素沒甚麼特別,反而「豉油」方面則欠特色,感覺只是直接由豉油樽倒出來,這點與「再興」的「加工調味版」有天壤之別。

以價錢來說,廿八元一碗單拼飯真是有點昂貴,「再興」一碟雙拼飯只收廿二元。如以地區來比較,灣仔區的地價確實比太子區貴一點,再兒戲一點用「大富翁遊戲」的地圖作指引,旺角的地價是$2600.00,而跑馬地與銅鑼灣的地價是$3000.00,看來說她的價格偏貴亦不無道理。

看來這碗「火肉飯」未能真正令我「肉火焚身」。
「皮脆但不夠鬆、肉厚但嫩而香」
2009-05-16
$36 (Lunch)
2009-05-14 17 views
永合隆, 我細細過已經跟爸爸到此店食燒肉飯, 雖然我平時不太食燒肉, 我愛食叉燒多d, 但每次到永合隆都必定叫燒肉, 因為味道真係比其他燒肉好好多!!今次叫左叉燒燒肉飯我食燒肉最緊要皮脆, 今次同以往一樣, 掂!不過叉燒依然水準一般~~

今次叫左叉燒燒肉飯

我食燒肉最緊要皮脆, 今次同以往一樣, 掂!

不過叉燒依然水準一般~~
2009-05-04
$35 (Lunch)
  • 燒肉
2009-05-10 12 views
明天下午做牙, 媽媽到永合隆買了燒肉回家, 一份是拜神用, 另外切開四兩左右今晚食飯加料這間店的燒肉是媽媽聽朋友說之後去買的, 媽媽的朋友讚到佢天上有地下無咁, 今日特登撘車去買嚟食, 媽媽話呢間燒肉店都幾貴, 一斤差唔多要成百蚊咁滯, 但係當我地食左一舊之後, 都唔再覺得唔抵之前未食過咁好食的燒肉呢, 瘦肉的部份有很多的肉汁滲出, 肉汁係豬肉味的根源, 咁多汁, 令到燒肉更覺好味, 皮好脆, 肥油唔知點解唔覺得好漏, 係之前食燒肉不會的, 之前我食到第二件已經唔想食, 但今次竟然食完一件又一件....可以講, 咁大個女, 第一次食燒肉食到咁滋味

可以講, 咁大個女, 第一次食燒肉食到咁滋味

2009-04-21 49 views
真係好好好味!(有點誇張,自己都覺得好似賣近廣告咁。。。)**辛勞一天,又係時候買番條骨獎勵自己。七點幾行過,冇骨賣喎。又唔甘心吃差天共地的燒肉(但明明係同一隻豬,唔知點解差咁遠)兜個圈十分鐘再返來,新鮮燒豬剛剛出爐!!!前面兩位大兄都要一條骨。搭lift時已偷食了一舊:又香又軟綿綿又多汁,皮又脆卜卜。$90實在好貴,但冇法子,唯有佢既燒腩最得我心。。。要好味,真係要捱鬼野。P.S 記住要趁熱食!!!P.P.S 睇返Open Rice 2006年食評,個陣一斤燒腩先$90,依家要$130,真係百物騰飛。不過回頭說,以前OR食評話佢成日要排隊,返來香港呢幾個月,都冇再見過條隊去到隔離鋪位,最多都係小貓三四隻。可能真係海嘯,這種貴價燒味都少人幫襯。(相反,放工時間,隔離廣東燒味長期維持四五個等)
真係好好好味!

(有點誇張,自己都覺得好似賣近廣告咁。。。)

辛勞一天,又係時候買番條骨獎勵自己。

兜個圈十分鐘再返來,新鮮燒豬剛剛出爐!!!

前面兩位大兄都要一條骨。

搭lift時已偷食了一舊:又香又軟綿綿又多汁,皮又脆卜卜。

$90實在好貴,但冇法子,唯有佢既燒腩最得我心。。。

要好味,真係要捱鬼野。

P.S 記住要趁熱食!!!

不過回頭說,以前OR食評話佢成日要排隊,

可能真係海嘯,這種貴價燒味都少人幫襯。

(相反,放工時間,隔離廣東燒味長期維持四五個等)
2009-04-21
$90 (Dinner)
  • 燒腩
2009-04-21 19 views
吃永合隆的燒肉已經超過二十五年了,除了二十多年前曾在店內光顧外,每一次都是外賣。從朋友口中得知店內種種都未有改變,菜乾湯的湯是放在水煲內,當奉客時灌入放有湯料的碗內。老實說,除了燒腩外,其它燒味不敢恭維。要吃好吃的,就一定要等豬的胸骨正中的位置,稍前或稍後,就會過肥或過瘦。永合隆的燒肉是好吃的,雖然自老師傅退休後燒肉的質素跟以前相比有很大的差別,但這燒肉可說是我在世界上吃過其中之一個最好的。如果食家只求燒肉皮脆、肉嫩、多汁,相信此店之燒腩在剛出爐時吃之應不會讓人失望。要求高一點的話,細心品嘗下,會發現此店之燒腩有著豬肉的鮮甜和柔柔的炭香,這些味道是別處找不到的。唯一不足的是豬肚的咸香跟從前老師傅所做的還差很遠。觀此店,察興衰。從排隊購買的人龍可知一二。上茶樓,喝奶茶。怎會好喝呢?

觀此店,察興衰。從排隊購買的人龍可知一二。

上茶樓,喝奶茶。怎會好喝呢?