2010-08-24 192 浏览
和宴普遍的評語都是唔錯的,本來對那個"特選日本和牛拼盤"充滿期待,就打算到和宴一試。可惜水準只是一般,和牛肥得黎得個油字,感受唔到肉味,而且不同的部位口感都差不多,肉質又過份"林",根本唔值這個價錢。另外,牛舌厚切 $98,好un,原因可能是唔夠新鮮。從表面看得出整碟牛有一半變了暗紅色,好明顯唔新鮮的!另一半新鮮的,就好爽口。最新鮮的是生蠔,鮮甜多汁。網民又話和宴抽風好,吃完身上冇咩燒烤味,但一踏入店內就好濃味,食完之後成身都好大陣味。以這個價錢有大把好的選擇,所以唔會再試!
最新鮮的是生蠔,鮮甜多汁。

以這個價錢有大把好的選擇,所以唔會再試!

特選日本和牛拼盤 $450,好油,冇咩牛肉味.
牛舌厚切 $98,好un,有一半變了色,唔新鮮的!
燒生蠔 $68隻,好新鮮!
2010-08-23
纪念日
燒生蠔 $68隻,好新鮮!
  • 生蠔
2010-08-07 283 浏览
有一天, 突然心血來潮, 我朋友邀請我跟她來和宴食晚飯. 我們二個星期之前已經訂了位子, 一個星期之前和宴打過來confirm booking. 我真的很驚訝, 這麼早就跟我們確認booking. 最後到了星期五(8月6日), 我們開始我們的晚餐. 起初我沒有看manual, 因為我朋友來過, 所以我就叫她點菜吧. 她先叫了一個<和宴推介牛肉拼盤(澳洲的和牛)>, <和宴沙律>和<燒蔬菜拼盤>. 本來, 她在<和宴推介牛肉拼盤>和<特選日本和牛拼盤>之間想了很久, 不過最後也是選了<和宴推介牛肉拼盤>. 因為同一個價錢, 但是<和宴推介牛肉拼盤>的份量就比較多一點點, 就是350g和250g的分別. <和宴沙律>蔬菜很新鮮, 配上酸酸的醬汁, 可以令大家有開胃的感覺.<燒蔬菜拼盤> 看起來好像玩具一樣. 每一樣都硬硬的, 本來就沒有什麼期望. 但是沒想到, 食的時候, 全部的蔬菜也很鮮甜, 特別是王米和蕃薯片. 我不確定這個真的是蕃薯片, 可是

<和宴沙律>
蔬菜很新鮮, 配上酸酸的醬汁, 可以令大家有開胃的感覺.

<燒蔬菜拼盤>

看起來好像玩具一樣. 每一樣都硬硬的, 本來就沒有什麼期望. 但是沒想到, 食的時候, 全部的蔬菜也很鮮甜, 特別是王米和蕃薯片. 我不確定這個真的是蕃薯片, 可是味道真的很像, 好美味. 我本來不食青椒的, 但是也試試看這個青椒, 跟其他一樣, 水份充足, 真的不明白為什麼燒過之後也有這麼的效果.

<和宴推介牛肉拼盤>

這個拼盤包括有澳洲壺漬和牛排肉, 牛里脊肉, 牛排肉, 牛胸外腹, 一口和牛. 我食的時候, 我不知道它們來自什麼部位. 全部的牛肉都有一樣的感覺, 就是入口鬆軟, 肉味鮮甜, 柔滑如絲, 真的希望可以把它放在口中多一些時間. 喜歡醬汁的人可以隨便點一下餐廳安排的酸醬油. 特別令我喜歡的應該是圖片中左手邊的肉. 肥膩的部分不會太多, 剛剛好, 燒好之後第一時間把它放進口中, 肉汁和肥膏一齊融化在口腔裡面, 讓人有一種靈魂升天的感覺.

食完這三個之後, 我拿manual看看才知道<和宴沙律>和<燒蔬菜拼盤>只是$68, $58, 真的不算很貴呀. 只是食了三個食物當然不夠啦, 我決定再叫<鹽燒牛舌>和<日本山口縣紅雞肉>.

<鹽燒牛舌>
當我寫這篇食評才知道, 牛舌愈厚愈矜貴, 現在有一點點後悔沒有叫<厚切牛舌>. 我知道有一些人不會食牛舌, 因為感覺好像跟一頭牛的舌頭交纏撕扯. 我也是很少食牛舌, 沒有需要的話我都不會食. 不知道為什麼這次總是想試試看是怎樣的味道. 一片片本來看起來很硬的牛舌, 燒過之後便得軟軟的. 咬下去的時候, 舌肉是彈牙的, 嫩滑但爽脆, 果然沒有令我失望.

<日本山口縣紅雞肉>
我聽說過日本的雞肉嫩滑可口, 所以就很想試試看. 這個雞肉也是期間限定的. 雖然燒過之後雞肉一樣的嫩滑, 可是沒有太多雞肉的味道. 雞的皮也真的很肥美, 看起來很滑, 喜歡食雞皮的人一定會喜歡. 如果真的要比較的話, 我覺得Rickyさん開的板獎自家火鍋裡面的<日本菜彩雞>比較好食. 當然, 打甂爐跟燒烤是完全不一樣東西. 食的食物也可能會不一樣.

基本上已經飽了, 可是貪心的我真的好想食一點點飯, 所以最後叫了一個<和牛肉鍋仔飯>

<和牛肉鍋仔飯>
賣相跟韓國的石頭飯一樣. 食了一口之後, 我真的想問: 為什麼香港的牛肉沒有這麼好食? 隨便一個飯的牛肉也令人難忘. 生雞蛋跟飯混在一起之後, 飯就有一點點黏, 牛肉粒也是入口鬆軟, 肉味鮮甜. 跟石頭飯的感覺完全不一樣. 可是, 我們真的太飽, 最後真的食不完這個飯. 浪費了一點點東西.

二個人一共$950. 雖然貴了一點, 可是真的物有所值, 也真的有飽肚的感覺. 我跟我朋友說: 我應該回不去啦. 意思是, 食過這次的牛肉, 又怎可能再接受一點都不美味的牛肉吧!! 我朋友也說, 她也說她應該不會再浪時間去別的地方食日式燒烤了.
和宴推介牛肉拼盤 $450
燒後的牛舌
和牛肉鍋仔飯 $125
  • 燒蔬菜拼盤
2010-08-03 58 浏览
因為一肚氣, 所以一定要上黎講呢件事出黎!!話說我生日, 男朋友前一日已經打左黎呢一間野度訂位, 我地訂左下午12點, 男朋友打算同我預早慶祝生日, 我地當日11點59分就到左, 一推開佢地度門, 有個男待應同我地講, "仲有一分鐘, 我地未開門wo, 12點先開, 你地慢慢係出面等下啦!"wa, 我地聽到之後真係好嬲, 你間野就算係好好食都唔應該甘對d客, 況且唔係真係好好食囉!有寶咩, 好多餐廳如果唔係差好多未開市都會比d客入去坐住睇住meau先, 等開市廚房先做野!我覺得唔係呢度甘多網友講甘好服務囉!我地以後都唔會再黎幫襯囉!!!!
因為一肚氣, 所以一定要上黎講呢件事出黎!!

我覺得唔係呢度甘多網友講甘好服務囉!

我地以後都唔會再黎幫襯囉!!!!

2010-08-01
2010-07-18 91 浏览
見好耐冇食過,今日又冇咩特別嘢想食,就名同花老嘢去食喇.由於老嘢比較大食,次次都係叫2個牛肉SET,其中一個要加大.我其實唔係食得太多牛,因為我覺得好滯,我嘅主菜其實係D前菜,哈哈.前菜有芽菜,菠菜同泡菜.C奶我唔食泡菜.次次都會進貢俾老嘢,而佢就會俾芽菜同菠菜我食...基本上我食完D前菜已經7成飽....牛肉份量好多,好似食極都食唔完咁!咁當然我哋加大咗...不過好似都比以前多咁...牛肉好淋,醃得好入味,加埋佢D SOURCE,完全係PERFECT MATCH!其實鍾意和宴除咗佢D食物OK之前,就係因為鍾意佢冇油煙味.不過今日D抽氣系統好似唔係咁好,一路食隔離D油煙味一路不停咁飄過唻,食完成身成頭都係油煙味....
見好耐冇食過,今日又冇咩特別嘢想食,就名同花老嘢去食喇.
由於老嘢比較大食

2010-07-17
這餐飯因我而擾攘多時,第一次張羅屋企;第二次因我的腸胃炎;今次第三次我本想因生理痛作罷此飯局,但正因為數次都係因我而要向餐廳所預留的枱作出取消我又真的很不心息...店方對我說裝修過了<oh~這驅使我又想巡視一下哩!新的餐牌選擇更多元化,即使最普通洋室的環境亦坐得更舒服,傾偈、影相亦很有私密度。<日本豆腐海藻沙律>$68豆腐的數目告訴我它很矜貴,當然質感很軟、很輕沒港式的石膏味,點綴就是這樣。 海藻不見得像一般seaweed的墨綠色,很特別很靚的紫粉紅色。當中的沙律菜亦很清新,配上vinegar真的想添食,因不喜歡食菜的人不會喜歡本地菜的苦澀及啅極都唔爛,與配菜的蕃茄很清甜不帶泥味。<特選日本和牛拼盤>$450因人丁單薄得我們倆做不到散叫,擺得上枱燒的部位有咁多,散叫真係唔知要叫幾多款至夠!?這拼盤我試過三、四次,我覺得質素比早前更一番,其中一個因素當然今次我只係負責食,燒都係留給個技術比我好、耐性比我好的人。最重牛味、最肥美的牛係會在拼盤中零捨用一個碗仔額外裝著,數目只有三、四件。(食這幾件時記得慢慢品嚐)--肥美得我只會形容為像肥皂一樣滑得骨碌

<日本豆腐海藻沙律>$68

<特選日本和牛拼盤>$450

最重牛味、最肥美的牛係會在拼盤中零捨用一個碗仔額外裝著,數目只有三、四件。(食這幾件時記得慢慢品嚐)--肥美得我只會形容為像肥皂一樣滑得骨碌自動「跣」落喉嚨,齒頰留香。

除了這碗仔中的三數件牛係較特別外,而餘下碗仔外其餘的分別只係個肉身較薄,肉香一樣很重牛味,只係不至於滑得自動滑落喉嚨。

坊間我所去過的一般烤肉店所謂的肥美都係給予我的印象係打邊爐肥牛hot pot的肥美,咬完還要牙罅殘留一堆的牛肉渣滓留待我回家用牙線清潔一輪...但這裡牛肉的;肉的紋理切得好就不用廢嚼勁去咬,故此肉的渣滓沒痴牙。

<厚切牛切>$260

我倆三數年以來都係第一次試這個,這個都係比一般薄切牛舌貴$10-$20,但一試我倆覺得美味極了。值得一試!

入座不久遇見過往那位日文經理熟練的招呼,多口虛心請教這個怎樣才會燒得好,他很熱心耐性教我們,再約略一看網頁原來多數都對這厚切存有錯覺,我很替它可惜,故此我覺得值得分享想替它平反—根據經理所教,厚切並不會很快就熟,要耐性燒得它表面用筷子輕按帶硬、挺身,表面顏色角位帶金黃微焦脆口就最好。(其實這個我想了一會怎形容才會令人明白,我覺得用平日我們怎樣煎午餐肉形容會較容易心領神會,牛舌的角位就是因肉質的油水惹火就會金黃微焦就是了,所以我覺得用燶字又太嚴重,用微焦會較溫和。一咬落去我會形容成像食脆皮芝士腸外層那脆皮一樣「卜」一聲然後豐富的肉汁油水由內裡流出。

<白飯> $30
叫碗飯頂肚會較抵,記得同烤肉一齊上枱會最perfect!

<冷麵>--辛辣(進階版)
店方勁細心,原本menu的一碗預先幫我倆分成兩碗。

麵係蕎麦,同行說顏色帶微青,但橙黃燈下我看又覺得透明,質感很幼很滑,狀態很癡纏,藕斷絲連剪不斷理還亂。

舊版的係水冷麵,喜歡較濕口的叫這個舊版就對。而我叫的係新版,雖然都叫濕口,但我覺得這係叫混醬,即似撈麵多d囉!但汁係甜甜酸酸,我都係因食了這麼多肉想減油膩感才叫這個。才配上蘿蔔絲青瓜絲係很爽脆清新的,當然亦不會像本港的青瓜蘿蔔一陣臭泥味。因麵身較痴纏像食pizza的芝士一樣,加上係冷盤,我覺得汁再稀d再多一點會較好,放心~食到底個咀才算叫辣得慶合合!

食後感:
吁...純粹真的覺得有關肉類的補充才令我很多餘般再寫這食肆<<<一定俾人話我妳搞咩嚟?花費1k又食回這間!fxxx

但我覺得會再幫趁囉!嗱嗱嗱...我心水食肆真的空無一物,唔想俾人覺得我硬銷,我冇收錢收禮物,最近見過一個特別的朋友,他知我有寫OR但我冇同佢開我網名...分享嘛!覺得好食我又會寫,我眼中覺特別又會寫,不值一食、有合理的理由而令我不吐不快有時間我都會寫一寫(咁當然我唔希望發生啦!做人俾條生路人較好。)

我很坦白覺得係貴的,但當然同時問心我又會覺自己食下肚的東西都交回相約的貨式給我...只係我將心比己憑空想像若然我買護膚品、化妝品或內衣褲買到個價位咁款我的肉赤程度又會怎樣?不要忘記現在的日紙真係很金

長話短說,因這店子我都去了三數年才有信心一入就正題放血(雖然唔係我埋單我都係被請,但都要搵間較願意令人付錢才正路)

真正想試牛的一係散叫,一係澳洲和牛拼盤,一係日本精選和牛拼盤,不然會有空手而回的感覺。

希望會有下一次。

未加一都9xx,加埋一我諗約1k。(我無事挑剔就俾笑, 係唯獨個冷麵我留了意見, 咁這間係以烤肉作主打, 咁配角有待改進就即不礙事, 故我俾笑面)
影時牛舌火喉未夠, 還燒多了一陣
辛辣冷麵
2010-07-13
影時牛舌火喉未夠, 還燒多了一陣
  • 厚切牛舌
2010-06-20 72 浏览
男友生日, 上年已經食咗無敵鐵板燒, 而今年我就揀咗燒肉, 當然兩樣都係佢至愛啦, 响眾多日式燒肉店中, 揀 ”和宴” 既原因係傳聞既服務好, 環境好同食物質素高 ...<服務>簡直無得再好, 由訂位到慶祝當日至離開, 全部我哋都好滿意 - 首先講訂位吖, 我要求寧靜既地方, 佢哋都安排得好好, 仲安排4人榻榻米, 坐得舒服兼影得盡情; 另外我預先ORDER既甜品 (當蛋糕), 佢哋响好恰當既時間遞上, 完全唔需要俾任何提示, 無破綻, 令到男友有驚喜; 而進食期間, 佢哋加茶同收碟都相當快; 而尾聲抽奬既小玩意, 雖然抽唔中目標, 但佢哋搞氣氛一流, 令男友玩得好開心<環境>跟日本既燒肉店格局好相似, 好有私人空間, 所有枱都有板間隔開, 感覺就真係好似去咗日本咁, 而抽風系統絕對一流, 食完完全唔會有油煙味<食物>特選日本和牛拼盤 $450因為比較鍾意食牛, 一個拼盤有5款唔同部位 (有肉眼, 牛里脊肉, 雪花牛排肉, 牛排肉, 腰脊肉), 每款大約有3塊, 已經可以滿足我哋慾望, 每款燒 6-7成熟已經好正, 當然口感係雪花牛排肉比

<服務>

<環境>

<食物>

特選日本和牛拼盤 $450
因為比較鍾意食牛, 一個拼盤有5款唔同部位 (有肉眼, 牛里脊肉, 雪花牛排肉, 牛排肉, 腰脊肉), 每款大約有3塊, 已經可以滿足我哋慾望, 每款燒 6-7成熟已經好正, 當然口感係雪花牛排肉比較好, 有入口即溶既感覺, 每款部位都好有牛味, 同响日本當地食既和牛有得比

澳洲上等和牛厚切牛舌 $198 (6件)
平時多數食薄舌, 想試下厚切既味道同感覺, 不過有d食家覺得麻麻架, 初時我哋燒咗2塊都有同感, 再燒2塊後既感覺完全唔同, 因為第一次燒得比較耐, 出嚟既口感比較硬同乾, 而第二次燒既時間就縮短咗好多, 出嚟既結果係意想不到既好味, 入口軟身但帶少少爽口, 肉身仲保留咗豐富肉汁, $3x 一塊雖然貴, 但絕對值得一試

沖繩吉利豬腩肉 $88
呢個我覺得麻麻, 因為肉燒完出嚟比較乾身, 雖然都切得較薄, 但始終係豬, 燒得耐d比較安全, 結果要點一d醬汁嚟彌補肉既口感
白飯 $30
Size 比魚旦粉既碗細少少, 但絕對值得叫
, 因為佢哋用既係日本珍珠米, 之前有食家講過好好味, 但唔試過真係唔會知道點解咁好味, 齋食已經有種令人好想繼續食既感覺, 再加上和牛一齊食, 簡直係絕配, 可以有少少飽肚之剩, 仲可以減少食肉既油膩
菠蘿Sherbet $42
唔係日日都可以食到菠蘿味架… 因為覺得佢外型靚所以搵佢當做birthday cake
, 味道比平時食既雪葩濃, 質感就好似係雪糕+冰既混合版, 相當好味, 而且份量都唔少, 試得過, 仲有蘋果/西柚/橙味揀

整體嚟講 : 非常滿意既生日飯, 雖然價錢比較其他燒肉店高, 但我覺得物超所值

二人共消費 : $900
澳洲上等和牛厚切牛舌
菠蘿Sherbet
小玩意
  • 澳洲厚切牛舌
跟久違的劍友相約吃晚飯,根據「有大食大」的原則,理應由筆者做東,於是主張到上次筆者因為朋友要趕回家上網報名而牛嚼牡丹般吃完飯的「和宴」,今次下決心要細味美食。服務值得一讚,侍應生細心又有禮,劍友因為找不到彩星大廈而稍遲,侍應生不但沒有對獨坐的筆者露出半分不耐煩的神色,還主動提出在電話上給劍友「指點迷津」。雜錦拼盤:豬肉不太肥膩,爽口鮮美;雞肉眼看比較瘦,但燒起來脂香四溢;牛肉當然沒有和牛那麼入口即溶,不過其實筆者對像牛油多過像牛肉的那種神戶牛有點抗拒(請儘管嘲笑筆者品味欠佳),所以這種少許韌性而牛肉味濃郁的肉很合筆者脾胃。 海鮮拼盤:青口有兩隻老是不開殼,服務員親切地替我們換掉,但仍然有一隻「死不開口」(令人想到英文諺語"He's like a clam",哈哈),服務員不厭其煩地替我們再換,態度非常好,筆者和劍友終於成功吃掉最後一隻「堅忍不出」的青口時都大有成功感。連殼燒的帆立貝鮮美又惹味,切記拿捏時間,太生則不吃生食的人會腸胃不適(筆者經常茹毛飲血,不在此列),過熟又有暴殄天物之嫌。蝦和魚的水準都不錯,燒魷魚更是鮮甜有嚼頭。 總結:環境舒適優雅,服務貼心,態度親切有禮,食物至少達中

總結:環境舒適優雅,服務貼心,態度親切有禮,食物至少達中上水平,相對同類食店而言,價格算十分合理,筆者日後一定會再光顧!
2010-05-02
  • 海鮮拼盤
2010-06-01 43 浏览
好鐘意食日式燒肉,今次都係繼續encore,點左以下幾樣﹕和牛拼盤﹕一次能食到唔同部位,d肉依然好香,最愛加個白飯添海鮮拼盤﹕質素同以前唔一樣,賣相亦無以前咁吸引,配呢個價錢,有d唔值,下次會order另一樣牛舌﹕ok,哈哈,因為鐵男烤工一流,又有耐性去燒,比個佢!!!!菠蘿sorbet+柚子sorbet﹕好香好甜好有奶味!!!下次繼續encore,除左海鮮拼盤之外!!
好鐘意食日式燒肉,今次都係繼續encore,點左以下幾樣﹕
和牛拼盤﹕一次能食到唔同部位,d肉依然好香,最愛加個白飯添

牛舌﹕ok,哈哈,因為鐵男烤工一流,又有耐性去燒,比個
佢!!!!
菠蘿sorbet+柚子sorbet﹕好香好甜好有奶味!!!

下次繼續encore,除左海鮮拼盤之外!!
最愛!!!
2009-06-12
最愛!!!
彩星集團都有好幾間日本各式各樣嘅食店,但我覺得和宴係好味,平時一般嘅燒烤店都會攪到件衫同啲頭髮都成浸味,但呢間就唔會。佢啲蛋花湯真係好好飲,唔會覺得係清水咁有好香麻油味....我覺得拼盤肉好過食海鮮極力推介-----麪豉雞肉(最好味)如果係多人去的話,我建議散叫,唔好叫拼盤,因為拼盤好少肉....一定唔夠食,而且散叫都係差唔多價錢!
彩星集團都有好幾間日本各式各樣嘅食店,
但我覺得和宴係好味,
平時一般嘅燒烤店都會攪到件衫同啲頭髮都成浸味,
但呢間就唔會。
佢啲蛋花湯真係好好飲,唔會覺得係清水咁
有好香麻油味....

我覺得拼盤肉好過食海鮮
極力推介-----麪豉雞肉(最好味)
如果係多人去的話,
我建議散叫,唔好叫拼盤,
因為拼盤好少肉....一定唔夠食,而且散叫都係差唔多價錢!
雜菜蛋花湯
拼盤
雜菜蛋花湯
拼盤
2010-05-15 31 浏览
早前去了盛八 一直很懷念 很想再放縱一下周公的生辰 小妹特意上book了很相似的和宴 叫了兩個set dinner有前菜併盤1碟肉併盤2生牛+蛋 (唔知係咩)1份蔬菜2碗湯2碗白飯2份ice cream(芝麻)另叫了帶子 鹽味牛舌肉真的沒有特別 不會有驚喜 但不失望帶子 是普普通通 ...真的很普通 是我們燒烤的技巧未到熟練?牛舌 是我倆的最愛 怎樣燒 也很很很好吃送白飯 一流 日本米 很老套一句 很有飯味 哈哈~相片很不清楚 真sorry 沒有帶相機 只用手提拍攝而且入面較暗 不過位子坐得真舒服 兩行分隔著 是很private的看到在座也有很多日本人 總結: 味道 盛八食物種類 盛八環境 和宴服務 和宴(可能當日少人 服務很貼心)下次會去盛八~
早前去了盛八 一直很懷念 很想再放縱一下
周公的生辰 小妹特意上book了很相似的和宴

叫了兩個set dinner
有前菜併盤
1碟肉併盤
2生牛+蛋 (唔知係咩)
1份蔬菜
2碗湯
2碗白飯
2份ice cream(芝麻)

另叫了帶子 鹽味牛舌

肉真的沒有特別 不會有驚喜 但不失望
牛舌 是我倆的最愛 怎樣燒 也很很很好吃

送白飯 一流 日本米 很老套一句 很有飯味 哈哈~

相片很不清楚 真sorry 沒有帶相機 只用手提拍攝

下次會去盛八~
燒烤中
帶子 菜類
2010-03-25
原本想食盛八CWB,冇位,無計,女友鍾意即興,啲人氣排隊食店,唔使預佢因連串事故,明明book到盛八TST,都去唔到唯有去就腳啲嘅和宴因為已經9時,所以無乜人食完已經係尾二個檯,幾驚喺包尾怕阻住人地收工En呢個集團,係好多年前小弟已經係CWB個間沖繩料理食開對呢個group嘅餐廳有信心所以彩宴對我嚟講,雖然係第一次嚟,都有啲親切感今晚心情麻麻地,唔想諗,叫咗個set, HAPPY COURSE, 每位$260,menu寫咗有11樣野嘅內容有有2個前菜併盤1碟牛舌1碟肉併盤,有豬,牛,雞1碟蔬菜2碗湯2碗白飯1碟海鮮薄餅2份ice cream(芝麻)印象好似喺咁多到,記性開始差牛舌同雞肉好好味其他都係物"有"所值,雖然未到物"超"所值要注意,呢個course係食美國牛,唔係澳洲/日本和牛環境,同服務都好好可能小弟好迷信一樣野好多"在外日本人"都幫襯嘅餐廳,應該都唔會太差同埋餐廳有日本既工作人員,更可靠,因為日本人視佢地嘅"仕事"認真好多, 起碼無我地啲"差不多先生"嘅習慣題外話,呢間餐廳竟然有位後生啲嘅日籍女waitress,香港好似係我印象中,通常日籍都係啲歐巴桑佢仲向啲香港同事學緊既
原本想食盛八CWB,冇位,無計,女友鍾意即興,
啲人氣排隊食店,唔使預佢

因連串事故,明明book到盛八TST,都去唔到
唯有去就腳啲嘅和宴

因為已經9時,所以無乜人
食完已經係尾二個檯,幾驚喺包尾怕阻住人地收工

En呢個集團,係好多年前小弟已經係CWB個間沖繩料理食開
對呢個group嘅餐廳有信心
所以彩宴對我嚟講,雖然係第一次嚟,都有啲親切感

今晚心情麻麻地,唔想諗,
有2個前菜併盤
1碟牛舌
1碟肉併盤,有豬,牛,雞
1碟蔬菜
2碗湯
2碗白飯
1碟海鮮薄餅
2份ice cream(芝麻)
印象好似喺咁多到,記性開始差

牛舌同雞肉好好味
其他都係物"有"所值,雖然未到物"超"所值
要注意,呢個course係食美國牛,唔係澳洲/日本和牛

環境,同服務都好好
可能小弟好迷信一樣野
好多"在外日本人"都幫襯嘅餐廳,應該都唔會太差
同埋餐廳有日本既工作人員,更可靠,因為日本人視佢地嘅
"仕事"認真好多, 起碼無我地啲"差不多先生"嘅習慣

題外話,呢間餐廳竟然有位後生啲嘅日籍女waitress
香港好似係我印象中,通常日籍都係啲歐巴桑
佢仲向啲香港同事學緊既広東語既"いらっしゃいませ" --> Foon Ying "Kong" Num
點解我知??
因為佢地講得比較大聲
而其他香港同事啲日語水平都好高,surprise!!
2009-12-05
  • 牛舌
2009-12-06 16 浏览
父親大人生日, 決定一家人去食一餐好的平日都是食中菜比較多今次一於試試新野 - 日式烤肉我們4人叫一個和牛拼盤, 一個有雞牛豬的拼盤, 一碟什菌, 一份水冷麵, 同一碟海鮮煎餅水冷麵: 微酸, 很開胃, 4個人share每人都有一小碗, 份量挺多海鮮煎餅: 個人認為味道比較淡, 一定要點附帶的醬汁和牛拼盤: 非常肥美, 入口有融化的感覺, 不過媽媽平常食野比較清, 因此會覺得和牛太"溜", 附帶的疏果如南瓜, 洋蔥都很新鮮雞牛豬的拼盤: 這碟的牛沒有和牛那麼肥美, 媽媽比較喜歡, 豬腩肉很爽口什菌: 還可以, 不過下次再來會叫疏果, 感覺疏果比較新鮮服務方面: 日藉女侍應很有禮貌及笑容, 唯人手可能比較少, 需要服務可能要等一段短時間環境方面: 今次安排坐窗邊的位置, 是需要脫鞋的, 有點麻煩, 不過檯與檯的間隔分得挺開, 可以自成一角埋單合共$1200, 比預算便宜呢~
父親大人生日, 決定一家人去食一餐好的
平日都是食中菜比較多
今次一於試試新野 - 日式烤肉

海鮮煎餅: 個人認為味道比較淡, 一定要點附帶的醬汁
什菌: 還可以, 不過下次再來會叫疏果, 感覺疏果比較新鮮

埋單合共$1200, 比預算便宜呢~
2009-12-05
  • 水冷麵
  • 和牛拼盤
2009-12-04 12 浏览
今晚等一次來,叫了肉類拚盤同散叫了一些海鮮,d蜆很鮮甜!還叫了最平的和牛,比盛八的好食好多!但牛舌比較一般男廁也都好乾淨, 服務好好,離開時又幫我們由鞋柜攞定鞋出來放好!
今晚等一次來,叫了肉類拚盤同散叫了一些海鮮,d蜆很鮮甜!
還叫了最平的和牛,比盛八的好食好多!
但牛舌比較一般

2009-12-04
2009-11-15 138 浏览
So long time (around 1 year) did not go to Wa-En.today, suddenly very want to eat meat. Therefore, I went there for lunch. I surprised this resturant has so many HK people. (In past, mostly Japanese). Maybe this resturant really become famous in HK. Food: Taste still maintained. Environment: Much better than before. Clean and silent. Also can keep privatcy. Service: Staff can take care even many customerOverall: Can enjoy tasty meat.

Food: Taste still maintained.

2009-11-15
2009-10-23 61 浏览
食物:有質素, 與伊呂波同級, 但其他配菜還是伊呂波較好(可能是日式vs 韓式的關係, hk 人都係中意日式多d)。環境:還是難免與伊呂波比較, 這裡的環境比較private, 很好, 位與位之間有很好的分隔。衛生:環顧四周, 相當整潔, 枱及餐具亦很乾淨, 不錯。服務:最差的一環!!!未食完就問都唔問攞走你碟野, 一差!未燒晒就話同你熄爐, 二差!!落餐時話一定要即刻叫埋drink (why???), 三差!!!總結:食物是好吃的, 服務真的不行(以這個價來說不應是這樣的服務)。下次都係去返伊呂波。

衛生:環顧四周, 相當整潔, 枱及餐具亦很乾淨, 不錯。

服務:最差的一環!!!

未食完就問都唔問攞走你碟野, 一差!

未燒晒就話同你熄爐, 二差!!

青瓜生菜幾好, 其他無甚特別
和牛(加大)