2016-03-03
剛剛過左年,決定盡一下孝心,帶爸媽去食餐好的!佢地最鍾意食海鮮,咁就帶兩位老人家去試下創新得黎又唔難接受既。 阿媽一坐低見到呢舊野就問係咪樵夫頂帽⋯先選左南瓜排骨做粥底 之後再去選今日的重點—海鮮!我地點左半斤海中蝦,一串串好哂,都算大隻,蒸一蒸就食得!媽咪話果然係生猛,咬落口感爽彈,仲唔俾我點鼔油,話新鮮既海鮮係唔洗點調味料的,今次我buy佢。 我地亦點左蒜茸蒸大元貝,一黎到:哇!勁大隻!蒸完都同女朋友隻手掌差唔多大!!蒜蓉味好夠,為原先淡味的元貝帶來更激烈既味道。 兩老話冇米飯落肚唔似樣,於是點埋肉蟹蒸糯米飯。我地非常滿意呢個飯,蟹非常大隻,好好肉,好鮮好甜,啲肉好易就拉到出黎!而蟹油滲左去飯入面,令個飯都充滿蟹既香味! 最後,媽很大膽地點左足個梅菜蒸菜心,聽個名睇個樣,都覺得個配搭好騎呢!誰不知,味道又非常好啵!而且極高溫既蒸氣令到菜變得好lum,好岩冇乜牙力既人食!哈哈! 呢餐既價錢其實都唔算平,但食物既質素,店員既態度,環境既舒適度,都令我覺得呢餐係值呢個價錢既!
阿媽一坐低見到呢舊野就問係咪樵夫頂帽⋯
先選左南瓜排骨做粥底
之後再去選今日的重點—海鮮!
我地亦點左蒜茸蒸大元貝,一黎到:哇!勁大隻!