2018-04-03 138 浏览
之前喺台灣食過佢呢一間燒肉店念念不忘,知道佢黎香港開咗分店之後我一直都想試,今晚朋友生日飯想食燒肉我就二話不說建議左呢一間,結果終於食到估唔到餐廳安排俾小朋友嘅餐具都咁特別,好細心首先叫一個胡麻水菜沙律,菜好爽口,而且個汁酸甜度適中,好清新喺呢度食燒肉有一個好處,就係唔駛自己落手落腳燒,可以全心全意咁傾計同享受食物,首先叫咗一個牛舌,油脂分布好平均,而且燒得好爽口椒鹽雞軟骨份量算多,而且燒完個口感同一般出邊食嘅燒雞軟骨好唔同,好有咬口,好入味跟住再食咗個肋眼牛扒,開頭見佢係按重量計價都擔心會好貴,但原來佢磅出嚟都唔算太貴,唔使$200,性價比算高,牛肉味好香濃,好有牛肉味墨魚香腸賣相好特別,好香墨魚味,外皮燒得香脆,正另外再叫左一個霜降松阪豬,佢嘅油脂分布好平均,另外個醬汁都整得好入味,基本上燒完之後唔使點任何調味料都已經好食到豬肉嘅香味松葉蟹腳每一條都好粗,而且燒出嚟唔會太乾,仲可以食到海鮮嘅鮮味最後飲埋佢個烏梅汁,酸酸甜甜感覺好舒服

估唔到餐廳安排俾小朋友嘅餐具都咁特別,好細心

墨魚香腸賣相好特別,好香墨魚味,外皮燒得香脆,正

最後飲埋佢個烏梅汁,酸酸甜甜感覺好舒服
2018-04-03 82 浏览
胡同在台北第一吃胡同已經驚為天人了!🧚🏻‍♂️香港終於也開了!😍 .跟我在台北吃的一模一樣!💕💕💕再看相片仍然囗水直流!🤤沒什麼好說的!去吃吃看就是了!保證不後悔!👍🏻👍🏻👍🏻 .強烈推介墨汁腸..吃過後會讓你掛念的!👉🏻👈🏻
胡同
在台北第一吃胡同已經驚為天人了!🧚🏻‍♂️
香港終於也開了!😍 .
跟我在台北吃的一模一樣!💕💕💕
再看相片仍然囗水直流!🤤
沒什麼好說的!去吃吃看就是了!保證不後悔!👍🏻👍🏻👍🏻 .

強烈推介墨汁腸..吃過後會讓你掛念的!👉🏻👈🏻
2018-04-03 63 浏览
之前一直聽人講去台灣一定要試胡同燒肉但之前一直都無機會今次男朋友就帶咗我來香港嘅分店勁興奮啊一入到去會有locker比你放野 勁貼心我地坐bar枱 有人幫我地燒 仲要係碳爐超鍾意食牛舌嘅我地 立刻叫咗普通牛舌同角切牛舌普通牛舌 上面加咗 葱同蒜 勁香角切牛舌又係勁正 口感一流之後就霜降松板豬D脂肪好香之後就牛肋條 一咬落去d油咇哂出來 不得了台灣北卷有得選擇刺身定熟我地各叫半份刺身就食到佢嘅新鮮 而熟就加咗調味 令佢鮮味再去另一個層次仲有雞軟骨同大腸 兩樣都十分出色未食過呢種雞軟骨 好味過平常個種
之前一直聽人講去台灣一定要試胡同燒肉

刺身就食到佢嘅新鮮 而熟就加咗調味 令佢鮮味再去另一個層次

仲有雞軟骨同大腸 兩樣都十分出色
未食過呢種雞軟骨 好味過平常個種

2018-04-01 88 浏览
台灣嘅胡同燒肉好出名,所以係佢黎左香港之後就一直都好想試,最近終於都book到有得食未黎之前一直都聽聞呢間野除左食物外,服務都相當有水準,食落又真係咁喎。未黎之前我已經諗定要點呢個蔥花牛舌,因為賣相非常之吸引。店員好細心同我地介紹,問我地想燒幾熟,仲幫我地燒埋😁非常之貼心。店員recommend我地食5成熟嘅牛舌,食落嫩滑之餘仲有濃烈嘅蔥香。最令我驚喜嘅可以話係呢個由日本直送和牛肩胛肉,就咁睇牛嘅油脂分佈已經覺得非常吸引。店員推薦我地食半熟,牛肉食落非常嫩滑,真係有和牛果種入口即溶嘅感覺,入口有好香嘅油香,5成嘅熟度真係剛剛好,店員冇推薦錯另外我地亦叫左牛五花,價錢相對較平,但係味道同樣出色我地揀左燒汁味,燒汁食落甜甜地,五花唔算厚身,但食落亦非常嫩滑,呢個我地就要求店員燒得熟一啲,食落更香口。食咁多肉當然就要食番啲菜黎中和下喇,我地就叫左個綜合野菜,有栗米、青椒、翠玉瓜等,咩都有啲咁幾豐富。平時最鍾意就係食雞翼,見到呢個手羽先好吸引就叫黎試下。店員幫我地燒到剛剛好,雞翼外層燒到金黃色,食落脆卟卟並帶有鹽香。雞翼已經去左骨,非常方便食用。五花腩更加係必點之選,我地揀左蒜香味嘅五花腩,店

另外我地亦叫左牛五花,價錢相對較平,但係味道同樣出色

五花腩更加係必點之選,我地揀左蒜香味嘅五花腩,店員亦都有親自操刀幫我地燒。

五花腩食落蒜香味都幾重,油脂分佈平均,食落唔會覺得太肥膩,非常之唔錯。
2018-04-01 240 浏览
來自台灣的橘焱胡同燒肉夜食,在全台已有不少分店,還開了過中國,而尖沙咀這家是第一家在香港的店。猛龍過江,開業前已經在不同社交媒體聲名大噪,到開業初期真的連訂座都有困難。過了一陣熱潮,我終於可以訂到枱試個究竟!門面已經很有氣派,黑紅的裝潢,古典得來帶點新潮,一點也不老土,是很大膽的色系。一進門,操台腔的女店員便親切地招呼我們,並把我們領到座位。雖然大家都是女生,其實是沒那個必要,女店員卻還是堅持替我們挪開高椅讓我們入座,禮儀做得很足。剛剛七點,吧枱已差不多坐滿,外邊的枱也不消一會被填滿了。到最後這個星期一的晚上,只有兩枱是空的,生意也不錯。做了功課才來,知道訂吧枱的話食物全都是店員幫忙燒,坐外邊的話則店員才會偶爾協助。雖然我倆對於煮食是略懂一二,不過面對高質素的肉,還是不要冒浪費的風險了。 加上用炭爐燒,店員一定比我們更有經驗,知道甚麼肉類要燒多久、要燒多熟,到最後我們都很慶幸訂了吧枱這個選擇呢!每枱會放一碟醃漬洋蔥碎和蔥花,別少看這個, 這個可是好吃得我們整頓燒肉餐中不禁要添加!原來洋蔥碎特別漬過後,即使這樣生吃也沒有那種難吃得刺辣味,反而是清爽的感覺。另外還有每人一碟的檸檬汁,是用來

每枱會放一碟醃漬洋蔥碎和蔥花,別少看這個, 這個可是好吃得我們整頓燒肉餐中不禁要添加!原來洋蔥碎特別漬過後,即使這樣生吃也沒有那種難吃得刺辣味,反而是清爽的感覺。另外還有每人一碟的檸檬汁,是用來吃較重脂肪的肉類如和牛肋條時,店員便會提示客人可以試試點著來吃。比起平常吃燒肉蘸蒜蓉豉油,這個絕對是清新十倍,令燒肉不會感覺那麼肥膩之餘,也不會在口腔留下難聞的口氣。

前: 鹽蔥牛舌 ($98); 後: 霜降松板豬 ($70)
在未開店前的推廣中已經看見這個鹽蔥牛舌賣相十分吸引,就算不好牛舌的我也忍不住要點來試試。生的時候牛向的色澤深紅,沒有瘀紅色。牛舌薄得來很大片,上面放上大量切得很碎的蔥花。

鹽蔥牛舌
店員提議替我們燒至五成熟便是最好,看店員小心翼翼地將牛舌連上面的蔥花放到炭爐上,卻不會掉落蔥花碎,我們已經讚嘆幸好是有他們幫我們燒呢。

鹽蔥牛舌
由於炭爐用的是白頭炭,火溫得來很均勻,不消一會兒已可以反起牛舌上碟。

鹽蔥牛舌
牛舌卷完整的包裹著蔥花碎,一口咬下去十分有肉汁,真的沒有吃過牛舌原來可以這麼多汁!
 半熟的牛舌肉質果然更為腍滑,配上脆口的細蔥花,香氣四溢,不用調味已經很好吃!

左: 霜降松板豬 ($70); 右: 和牛肋條 ($128)
左邊的霜降松板豬,店員提議我們點椒鹽口味,果然也是推介無誤。因為肉質比較肥,如果要了蒜味或烤肉醬的話,太濃郁個人感覺會很膩。這個松板豬的選位為豬頸的部分,油花稠密,烤出多餘的油份之後,吃下去十分爽口,味道甘香。
右邊的則是和牛肋條,用上和牛的前背部分,看上去沒有餐牌圖中那麼多脂肪。

和牛肋條
留意到烤網沒有任何殘物嗎?這裡店員每替客人烤完一次肉都會換一次烤網,味道不會重疊之餘,也確保客人不會吃到焦糟,超級一絲不苟!剛才的牛舌完全沒有蹤影,現在是和牛肋條的世界了。

和牛肋條
和牛肋條切成一小口的份量,很容易吃之餘也能夠保留肉汁,不會像平日吃原條豬肋骨般又鋸又咬的狼狽。所謂牛肋條,其實是肋骨之間的肉,內裡是沒有骨頭的,因此可以放心一口咬下去。本來肋條不是肥的部位,不過選料自和牛,因此帶點油甘香,不錯的吃。

伊比利豬肋條
因霜降松板牛試了椒鹽口味,這個豬肋條便點了蒜味,想不到蒜泥的份量是這麼多,完全把肉都淹蓋過了!這蒜泥跟平常零星的蒜蓉粒在醃肉方面是完全沒法比,蒜的味道整個滲入了肉裡面,但不會有刺鼻的生蒜味道。

伊比利豬肋條
烤的時候,店員是會撥開蒜泥才拿肉來烤的。有煮食的朋友就會知道,就這樣連肉帶蒜的放上爐烤的話,肉未熟蒜已經被烤焦了。所以蒜泥的作用其實就只在醃肉,份量卻也下得非常慷慨。豬的油份比牛更高,所以能夠烤至外邊帶點少焦的脆口,而內裡的脂肪則是入口即溶。配上漬洋蔥碎和蔥花吃,再蘸一蘸檸檬汁,沒想過豬也可以這麼好吃!

補回的伊比利豬肋條

烤的時候店員說有一塊不小心烤焦了,老實說看上去也沒有很焦,不過既然店員這樣說也就隨他了。誰知店員除了道歉以外,之後竟然重新拿過兩塊新的肉作補償!這種客人至上的頂級服務真的令我們心都要融化了

焱烤手羽先
燒烤總是覺得要吃雞翼才是燒烤哈哈,店員笑說這個應該是香港獨有的吧,幾乎每一枱客人都會點雞翼呢。這裡的手羽先是雞全翼,但雞中翼的位置是完全去了骨,只留雞翼尖的骨,卻仍然十分完整,連雞皮也沒有任何破損的情況。

焱烤手羽先
忍不住要唱一下「燒雞翼~我鍾意食」
 火候真的很均勻,比用燒烤叉叉著雞翼燒得一邊熟一邊未熟真的是兩碼子的事。雞是來自日本的雞,真的是雞有雞味,不是中國來的雪藏味,而且口感頗為彈牙。不過雞翼事先沒有醃過,就算再有雞味,味道難免單寡了點。

扇子肉

最期待的扇子肉出場了!看這酒紅色、帶光澤的鮮肉,就知道這扇子肉不簡單。取材自牛腹部份,卻沒有腩肉的肥膩,帶點輕微的雪花。

左: 扇子肉; 右: 焱烤手羽先
又是烤半熟便足夠的食材,看這粉嫩的顏色,便知道沒有烤過火。油花入口即化,肉的部分咬下去十分軟腍柔滑,牛肉味比其他部位都要濃,是這晚最好吃的肉!

扇貝
吃了這麼多肉,也要試一款海鮮過過癮。一客的扇貝有兩隻,二人分享剛剛好。扇貝十分大隻,肉連著殼而非後來加工放上去的。帶子有光澤,肉身飽滿,是新鮮貨色。

扇貝

原隻放上炭爐烤,店員分數次將清酒加入殼中,好讓帶子保持濕潤,逐點逐點吸收清酒的味道。

扇貝

店員把時間掌握的非常好,帶子剛好熟便拿起,不會煮得過老,因此煮熟的帶子沒有縮水太多。

扇貝

先喝一口清酒,其實已變成帶子汁跟清酒的混合,這絕對是精華所在,超級鮮甜可口!
 帶子肉除了清酒外沒有額外調味,清酒大大為其提鮮,酒精揮發後把帶子的原味表露無遺,絕對稱得上是真正的鮮甜,真的是味蕾的極級享受。

吃烤肉和海鮮已經十分滿足的我們,看到甜品頁還是被吸引了過來,雖然只得三款,但是三款都頗為特別。本想一口氣點兩款,但店員貼心提示我們可能會太飽,著我們先點一個吃吃,不夠才再加。在他的推介下我們先點了奶油起司地瓜,畢竟好像真的是第一次見這款甜品

奶油起司地瓜
店員隨即將一團錫紙包裹著的東西放在炭爐上,看上去好像石頭呢,十分神秘。

奶油起司地瓜

要烤了一陣子,店員打開錫紙才見到真身。只見攪拌著的是芝士和番薯粒粒,店員開始要不停攪拌才不會黏底。

奶油起司地瓜

相信攪拌的力也能令芝士更有嚼勁,看這輕易拉起這麼多芝士絲的狀況便知道很煙韌。

奶油起司地瓜

接著店員用湯匙把芝士蕃薯粒成形,變成一球甜品

奶油起司地瓜

份量真的多,兩個人吃絕對足夠。芝士帶些少鹹味,配合新鮮黃芯番薯的粉甜,味道是不錯的。不過始終芝士跟番薯好像沒有融為一體,兩者沒有產生化學作用,看比吃更為吸引呢。

托特斯芋泥卷

店員可能都不相信我們有這麼大胃哈哈 (因為甜品是另一個胃嘛),吃畢奶油起司地瓜後,還是多點了一客托特斯芋泥卷。因為即點即製,都要等上十至十五分鐘的時間,可是這個等待是完全值得的!味道可選朱古力、煉奶或是綜合口味,多心的我當然是選了綜合,所以這個賣相「混醬」的其實就是朱古力醬跟煉奶混合在一起。
 醬的份量真的不吝嗇,在這款材料較乾身的甜品中是非常需要的。

托特斯芋泥卷

在旁邊拍會更清楚,其實就是粉團包裹著芋泥。這陣子台灣很流行吃芋泥,除了本來就很紅的紫晶酥外,芋泥還出現於三文治、車輪餅等餡料裡,雖然澱粉夾澱粉好像很不可思議,可是真的好吃!

托特斯芋泥卷
外層的粉團其實沒有很厚,烤得很脆口乾身。內裡的芋泥十分細滑,芋頭粉得來味香濃,非常足料。雖然比較飽滯,但超級合我口味呢。

烤肉的價錢除了牛肉是比較昂貴之外,豬跟雞都是頗合理的,跟外頭的韓式和日式的散點燒肉店差不多。雖然看上去好像份量較少,但也絕對是吃得飽。而且肉類選料上乘,是從日本和澳洲等地進口而來,並非用中國來的冰鮮貨,難怪不用多調味也很鮮味。加上每一位店員的服務都是一流,這晚不知不覺坐了兩個半小時!不覺時間流逝,也就代表這頓盛宴真的是個享受,是我吃過最棒的燒肉呢。
庆祝纪念
纪念日
前: 鹽蔥牛舌 ($98); 後: 霜降松板豬 ($70)
扇子肉
左: 扇子肉; 右: 焱烤手羽先
2018-03-29 77 浏览
自從知道香港開左橘焱胡同,一直好想去食,之前去台灣旅行時專程去試,食完一直回味,終於約埋食肉獸姊妹一齊去食啦餐廳位於尖沙咀寶勒巷,地點方便易找~我地一行四人,安排坐一般的四人座位,每枱中間有一個電爐,食物上枱後會有店員為我地介紹及燒食物,全程不用自己動手~聽店員講,如果一行二人的話會被安排坐吧枱,吧枱無咁舒服,但就用炭爐燒食物,更有風味~蟹膏生干貝 $100我地叫左一份share,$100有兩件,帶子size屬珍寶大小,鮮甜,非常厚身,中間壤入鮮蟹膏,味道甘香~達拉斯 $188一格格既小四方體,食落爽嫩,肉汁一個唔覺意係咀裡大爆發,油脂香,牛味香...每日限量供應,好回味🤤🤤🤤外層燒得焦香,肉汁住鎖到中間~燒烤網每燒一款食物都會更換一次,確保每款食材都不會被其他食材影響到本身的味道,亦不會燒焦~非常推介厚切翼板肉 $228另外亦點了翼板肉,油花分布均勻,不會很肥,口感細嫩~白飯 $20食燒肉必點白飯~胡麻水菜沙拉 $55亦揀左份沙律,可以去除吃肉既油膩感~墨魚香腸 $110以大量墨魚製成,口感彈牙,有鮮味,真材實料的墨魚香腸~方間較少有,很值得試~綜合野菜 $50最後店員以為我地燒野菜

餐廳位於尖沙咀寶勒巷,地點方便易找~

蟹膏生干貝 $100

達拉斯 $188

外層燒得焦香,肉汁住鎖到中間~

非常推介

厚切翼板肉 $228

另外亦點了翼板肉,油花分布均勻,不會很肥,口感細嫩~

白飯 $20
食燒肉必點白飯~

胡麻水菜沙拉 $55
亦揀左份沙律,可以去除吃肉既油膩感~

墨魚香腸 $110

綜合野菜 $50
最後店員以為我地燒野菜,一客有齊粟米,翠肉瓜,青椒,茄子~

粟米香甜多汁,少少焦,非常香,作為今餐的結尾,好完滿~

K先生知我想試橘炎胡同燒肉好耐,上星期訂咗枱去試,服務同食物方面真係俾個like 佢,絕對係五星級服務,有專人幫你燒理。鹽蔥牛舌鹽蔥牛舌牛味香,口感一流牛五花牛味很濃,超新鮮又多汁,好好味。墨魚香腸外表黑色的墨魚香腸,很香墨魚味,好好食。牛肋條牛肋條啖啖肉,選了鹽味,K先生食到Lam Lam 脷和牛肋條望落去色澤非常靚,和牛肋條比較厚身,超幼嫩同好juicy,好好食甜粟米、青瓜食咗好多牛肉,點返d粟米青瓜清一清,粟米同青瓜非常鮮甜,我差不多一個人食曬成碟粟米焱烤掌中寶超喜歡食呢個,雞肉超嫰,口感似雞軟骨,好好食草蝦🦐很新鮮同爽口,鮮味十足甜品點了托斯特芋泥卷,外層麵包烤到外脆內軟,很香口,內里包咗香甜芋泥,口感一流,很適合做飯後甜品,非常滿足

鹽蔥牛舌

鹽蔥牛舌牛味香,口感一流

牛五花

牛味很濃,超新鮮又多汁,好好味。
墨魚香腸

外表黑色的墨魚香腸,很香墨魚味,好好食。

牛肋條

牛肋條啖啖肉,選了鹽味,K先生食到Lam Lam 脷

甜粟米、青瓜

焱烤掌中寶

超喜歡食呢個,雞肉超嫰,口感似雞軟骨,好好食

草蝦🦐
很新鮮同爽口,鮮味十足

3K
2018-03-27 1518 浏览
來自台灣的一間燒肉店,坐落於尖沙咀非常便利,裝潢帶有古典台灣風格。店內抽風系統雖然好,但也設置了儲物櫃在門口位置,讓客人可放物品免得被佔上氣味,好貼心。服務又是我最要稱讚的,店員會在客人面前細心地烹調,不時資詢客人要求的熟度,窩心啊!調味料有檸檬汁,喜歡的話可隨意加入蔥花和醃製過的洋蔥,用來蘸肉類可提升味道之餘又可減低油膩感。鹽蔥牛舌/ $98薄薄地的一片片,面上灑上了鹽和蔥花。我留意到店員只燒一面,不會反覆兩面來燒,原來咁様不會過份收乾水份, 食起來更如嫩滑。五花牛/ $168紋理勻稱,入口軟腍,牛味香濃。厚切翼板肉/ $228末食己口水流,燒得香噴噴,肉質軟熟,牛脂香濃,入口溶化。扇貝/ $80店員果然訓練有數,時間掌握得好,真係剛剛熟透。鮮甜嫰滑無比。胡同蟹堡/ $80跟甲羅燒只少少分別,少了隻鹌𪂹蛋多了蟹條。蟹膏香濃芳郁,那種食後的回味好強烈,不過淺嚐即可。波特菇/ $40食落充滿水份,燒得好味。綜合野菜/ $50蔬菜面預先灑上鹽,所以食起來不用調味己ok。好鮮好甜。整體好滿意,肉類頂級,服務一流,值得推介。

鹽蔥牛舌/ $98

五花牛/ $168

紋理勻稱,入口軟腍,牛味香濃。

厚切翼板肉/ $228

末食己口水流,燒得香噴噴,肉質軟熟,牛脂香濃,入口溶化。

扇貝/ $80

胡同蟹堡/ $80

波特菇/ $40

食落充滿水份,燒得好味。

綜合野菜/ $50

蔬菜面預先灑上鹽,所以食起來不用調味己ok。好鮮好甜。

整體好滿意,肉類頂級,服務一流,值得推介。
2018-03-26
2018-03-26 59 浏览
前陣子跟朋友來吃這個位於尖沙咀的胡同燒肉,性價比真的很高。胡同燒肉是台灣的知名日式燒肉店,而上年正式在香港開分店。這間胡同燒肉位於寶勒巷,地點很容易就找到了。一進店就覺得非常好服務,門口旁有儲物櫃供食客存放物品。裝修是很華麗的日式裝修,令食客有一個很好的環境用餐。一坐下來的時候,侍應熱心的介紹餐牌,並問我們是否需要推介,我們都很愛吃肉,所以大部分點的都是肉類。要認真說的就是每日數量限定的A5和牛老饕牛排!這裡的燒肉都是由他們去燒,不怕自己技街未到家,他們都能控制得剛好。只灸了兩邊,他就將和牛分給我們,入口軟綿,牛脂肪在口中散開,味道很好!另外一個就是翼板肉!這個都是和牛,不過並不是日本產的,但這個燒肉跟前者的A5和牛相比,口感是另一種,爽一點,而且肉味甚濃,非常香口。還有梅花豚肩排,這個豚肉跟想像的豚肉有點不同,因為吃下去不太像豬肉,肉味很輕,但口感奇佳,還以為自己在吃牛肉呢。他們除了燒肉之外,還有一些蔬菜可供選擇,如絲瓜、秋葵及粟米等等,也是非常不錯的選擇。雖然4個人一共吃了差不多1500元,可是非常滿足,肉類質素也很好,是朋友聚餐聊天的好地方。

2018-03-17
2018-03-26 90 浏览
這家赫赫有名的台灣燒肉店終於來港坐在吧枱可享受真炭火燒肉侍應有台藉也有港藉他們大都有一手專業的烤肉本領坐下來先點兩杯冰文山包種茶侍應就隨即為我們準備炭火牛類中點了角切牛舌和椒鹽牛肋條牛舌呈厚身極富口感牛肋條中間有筋膜肥瘦剛好恰到好處燒至七分熟味道最好餐廳更準備青蔥和洋蔥供伴食燒肉當然少不了白飯豬肋條來自西班牙豬肉味濃郁非常惹味雞類中點了去骨土雞腿肉和雞翼雞腿肉配上烤過的奶油肉質較硬沾上溶掉的奶油有點膩雞翼外皮烤得非常香脆都歸功於師傅的燒烤功夫草蝦味道很好燒得香口羊排大件但肉質不夠嫩滑飲飽吃醉後就是甜品時間點了有台灣特色的烤芋泥卷外皮烤得香脆芋泥軟綿綿能在香港吃到如此有風味的烤肉的確是完結週末前的小幸福
這家赫赫有名的台灣燒肉店終於來港
冰文山包種茶
白飯
雞翼
2018-03-25 637 浏览
想食咗來自台灣過江龍嘅橘焱好耐!終於book到!呢度專門提供日式烤肉,仲要係好味炭燒烤肉!呢間燒肉好細心, 響門口附近有免費嘅locker!避免大褸或者衣服有燒烤味!安排好窩心!呢度有吧枱或普通座位,兩者都會有台灣或香港店員協助燒烤,食殘廢餐一樣。餐廳採用炭爐,烤起肉來更有炭香,更添香氣美味!呢度點菜時有幾款烤肉可以揀調味,烤肉醃好後先出來,基本上不用再添加任何調味,肉類已經好食好鮮!不過餐廳會另外提供新鮮檸檬汁和蔥花等,讓你自行調味,又可以解解肉食的油膩感。牛五花 ($168)牛五花肥瘦適中,燒後油花仍相當充足!有𡁻口!肉味好濃! 餐牌說達拉斯是每天限量供應的,所以即刻點來試試。達拉斯即美國Dallas,牛肉比較厚身,師傅火候控制得好,先將四邊燒好,鎖定肉汁!所以牛肉仍保持嫰滑有肉汁,肉味濃郁!今晚最好味嘅非呢一碟莫屬!肋眼牛排!呢度大概70克,售價大約$280!肋眼牛排油花十足!一落鑊已經好惹火!牛排油份充足!職員將四邊燒好鎖定肉汁!呢一塊牛扒入口即溶!肉味香濃!超級好吃!食咗咁多肉之後,唔多唔少有點膩。所以我哋點左粟米!師傅同樣不會烤得過熟,粟米仍保持香甜多汁!胡麻水菜沙拉 ($

牛五花 ($168)
牛五花肥瘦適中,燒後油花仍相當充足!有𡁻口!肉味好濃!

肋眼牛排油花十足!一落鑊已經好惹火!

胡麻水菜沙拉 ($55)
想再食蔬菜,我揀左胡麻水菜沙拉,用的是日本麻醬,配以雞蛋、車厘茄和雜菜,感覺清新,也可解膩和下火,不俗。

食完呢餐燒肉之後真係大滿足!我下次一定會再嚟!
2018-03-24 64 浏览
今日同一班大學同學去食台灣燒肉!平時日式燒肉同韓燒就試得多,台式真係第一次,超期待啊!之前上網睇食評個個都讚不絕口,等我呢個肉食愛好者試一試先! 我地四個人點左招牌牛舌,每一塊牛舌上面都佈滿左蔥花同鹽,服務員幫我地燒到五分熟,肉質爽口又充滿蔥既香味,我地食完忍唔住再叫多一碟!食完牛舌之後服務員即刻換左第二個網幫我地燒烤肉味既牛肋條,超好服務!牛肋條一樣燒到五分熟,肉味好濃,燒到岩岩好,正!另外我地仲叫左骰子牛肉同牛五花,雖然份量比較少,但味道真係唔錯嫁!豬方面我地就叫左招牌梅花豚肩排,半肥瘦岩岩好,口感鬆軟,好味!除左肉之外,店員仲推介左墨魚香腸,好彈牙好有驚喜!仲有我從來都無食過既山藥,燒起上黎有d似厚切薯片,脆卜卜,值得一試! 總括黎講,野食高質,服務好好,店員好主動好有禮物,環境亦好舒服!不過一分錢一分貨,四個人大概食左$2000到,少少貴,但值得嫁!

2018-03-24 52 浏览
今日去左有「全世界最好吃的燒肉店」之稱嘅橘焱胡同燒肉,黎試試佢有幾厲害!店鋪有6人桌、4人桌,座位寬闊,都好坐得好舒服。而且仲可以坐吧檯座位,睇住師傳燒肉!台灣個間我就冇食過,但聽聞Menu就同台灣大致相同,肉類款式好多,牛、豬、雞、羊都有! 一黎就點左必試招牌牛舌,睇佢未燒個樣已經好吸引,牛舌佈滿蔥花及鹽,入口味濃又爽口,唔使點醬已經好夠味!另外仲叫左牛肋條,可選椒鹽、烤肉醬或蒜味,我地叫左烤肉醬,非常入味,牛亦嫩口。燒肉當然要瘋狂食牛,我地再叫左都係好受歡迎嘅骰子牛肉同牛五花,簡單來講就係我鍾意食嘅合種肉,一燒就出哂牛嘅香味,食落好鮮嫩多汁,正。豬方面就叫左熱門菜色梅花豚肩排,油脂分布均勻,雖然竟唔算大塊,但勝在都咁厚,食起黎口感都幾好。 特別推介除左肉嘅菜式,就係墨魚香腸,腸衣包住墨魚肉和墨魚漿,好有咬口,又彈牙!另外order左店員大推嘅山藥,將佢燒到焦香,食落脆脆地,再咬落就有Q度,仲拉堆絲,幾好味!再加埋野菜拼盤除了食物新鮮,唔同嘅肉質都算鮮嫩,胡同就真係Sell埋佢嘅Service。由一坐低就同你慢慢介紹菜式,推薦當日招牌菜式,食物黎到就教你唔同嘅肉要有唔同嘅燒法,極度重

再加埋野菜拼盤

除了食物新鮮,唔同嘅肉質都算鮮嫩,胡同就真係Sell埋佢嘅Service。由一坐低就同你慢慢介紹菜式,推薦當日招牌菜式,食物黎到就教你唔同嘅肉要有唔同嘅燒法,極度重視同食客既互動!想一班人圍埋傾計就要有心理準備,一定會有人企係側邊為你服務,但不得不提,有服務員幫忙燒肉就有保證,唔洗怕自己/朋友唔識燒,浪費哂天下間最珍貴嘅肉!
幾乎隔個月去台灣都一定要食嘅胡同烤肉,因為今年再無多餘嘅假去旅行~唯有喺香港止下渴先🤣Book左位都要等㗎~因為唔係得你一個識book枱~ 一上到去就見到人頭湧湧,不過有好野食等下又有乜所謂?而且都係等15分鐘左右啫,其間啲員工起碼過左黎兩次用好誠懇嘅態度話你知就快有位~非常有交帶,再等多15分鐘又點話丫❤食物種類大致上同台灣差唔多,味道都有返咁上下啦~服務當然一樣。。。有專人幫你燒埋,唔使擔心顧住同朋友傾偈搞到啲肉燒燶晒🤣蟹膏生干貝 – 100蚊2粒值唔值就見仁見智,不過我個人喜歡蟹膏又鍾意帆立貝,而且帆立貝夠鮮甜、蟹膏又多到好似要跌出黎,好難抗拒。鹽蔥牛舌 – 個人喜歡薄切,連埋蔥烤到5成熟啱啱好,薄切牛舌夠爽又有咬口,正!和牛筋條 – 肉質軟身得黎有口,仲有濃濃嘅肉味,食極都好似唔夠喉咁,又一推薦椒鹽雞軟骨 – 呢款同外面食嘅一粒粒雞軟骨好唔同,有少少雞肉黐住每條骨,又唔難~飲返杯一流手羽先 – 即係雞全翼,咪睇佢白白淨好似無味無道咁,佢肉質鮮嫩不特止,仲有啲咸香㗎😋牛五花 – 不得不點嘅item,今次叫左烤肉醬,油花好靚,入口好淋好甜、仲好有肉味❤扇子肉 – 每日限定供應,

扇子肉 – 每日限定供應,上次喺台灣食唔到今次就有口福喇! 油脂分佈好平均,一上枱就即刻請專人烤先,兩就’扇左’落喉嚨🙈

綜合野茶 – 食得肉多點都要嗌下啲蔬菜類,點解啲專人可以烤到咁多汁㗎?!如果自己烤一定係烤到又乾又皺皮😩

食完呢餐除左令我更有衝勁快啲去台灣旅行,更重要嘅係~即使佢所有野都係烤嘅,但一啲都唔覺熱氣👍
2018-03-24 86 浏览
胡同燒肉喺台灣好出名, 每次睇blogger的台北行程, 總會出現在懶人包。知道香港店新開業初期已經想試,不過訂不到檯子, 念頭又打消了。最近老公提議去,當然好啦。之前上網睇過坐bar檯好似比較有氣氛,所以訂左bar檯,入座時先放隨身物品喺locker,好貼心既感覺~ 中式既裝修,偏紅既燈光, 一排bar椅排列整齊, 整個氣氛好有格調招呼我們的是台灣人, 亦有一部分是香港的,方便溝通。他們有掛上名牌註明來自地方(我見有來自大埔,哈哈),及星座. 老公塞車未到,我先點食物,先跟店員說一聲,人齊才上菜~ 店員先準備炭爐及調味汁: 有檸檬汁,蔥及洋蔥原來分店遍佈整個台灣, 下月去台中可以再光顧一下~ 人齊可以上菜啦~ 先來蟹膏生干貝 用上北海道刺身級帶子,中間放滿蟹膏,切開2件, 鮮味十足, 推薦必點喔 ! 燒肉啦~~ 坐bar檯係全程由店員協助燒的~ 第1樣係角切牛舌一心想試鹽蔥牛舌, 不過見隔離上台就比佢吸引左要改單~ 角切比較有口感, 厚厚的, 一咬開鮮鮮嫩嫩,非常juicy 鹽燒霜降松阪豬松阪豬即係豬頸肉, 油脂豐富, 炭燒過後更嫩中帶脆~ 有別於泰式食法每燒完一份肉都會換網, 確保

老公塞車未到,我先點食物,先跟店員說一聲,人齊才上菜~
店員先準備炭爐及調味汁: 有檸檬汁,蔥及洋蔥

原來分店遍佈整個台灣, 下月去台中可以再光顧一下~

人齊可以上菜啦~
先來蟹膏生干貝
蟹膏生干貝

燒肉啦~~
坐bar檯係全程由店員協助燒的~
第1樣係角切牛舌
一心想試鹽蔥牛舌, 不過見隔離上台就比佢吸引左要改單~
角切比較有口感, 厚厚的, 一咬開鮮鮮嫩嫩,非常juicy

鹽燒霜降松阪豬
松阪豬即係豬頸肉, 油脂豐富, 炭燒過後更嫩中帶脆~
有別於泰式食法

每燒完一份肉都會換網, 確保唔痴網~

骰子牛肉
店員先問燒5成還是7成, 我們較愛5成熟, 佢地經驗豐富, 六邊燒得恰到好處, 鎖住肉汁有嚼勁

烤手羽先

已去骨~好香既雞皮, 急不及耐要先咬雞翼尖,
去骨部分更啖啖肉, 雞油流出好正吖

日本土雞心
鹽烤後, 特別嫩滑鮮甜, 煙煙韌韌~ 跟平時帶點甘甘的又有點不同

梅花豚肩排
雖然看似普通豬扒, 不過一口咬下, 肉質比較有彈性, 炭烤特別香滑

最後加影其他食客點的野生大草蝦, 大大隻, 好吸引呀

呢度雖然屬於中價, 不過值得既~ 無論食物環境服務都令人好滿足, 好貼心

走既時候, 去locker 拎返物品, 店員仲會推門, 幫忙按升降機添

好窩心滿意既一晚~
蟹膏生干貝