放工同老公撐枱腳,冬天最想食涮涮鍋~今次試下在尖沙咀The One新開的「牛氣」。之前聽朋友說旺角雅蘭中心的店不錯,除了牛肉好味,其他配料仲有好多選擇。來到新店第一個感覺是不會有油煙味,通風做得不錯!而且就咁睇都見到有好多食物等緊我,哈哈。說說價錢,同平常涮涮鍋差不多,是按任叫肉類的質素來決定價錢:我們選了極上美國牛肩肉放題。湯底都有好多選擇,點了2個湯底~一個昆布,一個是我最愛的壽喜燒~這裡+$20會有棉花糖湯,好有趣,不過又唔敢試XD。牛肉上桌!這極上美國牛肩肉,肉質甜美,不是最貴的和牛,但這個牛肉口感和味道都令我們十分回味!它嫩滑香濃,加上自己混的醬汁,每一口都好滿足。老公自己一個都食了差不多5碟牛,真的好誇張。雞同豬都ok,不親我同老公鐘意牛多D~其他配菜和熟食都有好多選擇:不得不讚是粟米、蟹柳都好甜好好味,蟹柳是大條,食到一絲絲的靚蟹柳!飲品除了汽水、茶水外,還有啤酒,仲有冰凍酒杯,老公好開心~留意如果想食Movenpick雪糕,只要做以下幾點就可以食啦~不過我發現時已經好飽,所以沒有食了。
放工同老公撐枱腳,冬天最想食涮涮鍋~

今次試下在尖沙咀The One新開的「牛氣」。

來到新店第一個感覺是不會有油煙味,通風做得不錯!

而且就咁睇都見到有好多食物等緊我,哈哈。

我們選了極上美國牛肩肉放題
這裡+$20會有棉花糖湯,好有趣,不過又唔敢試XD。
牛肉上桌!這極上美國牛肩肉,肉質甜美,

不是最貴的和牛,但這個牛肉口感和味道都令我們十分回味!

它嫩滑香濃,加上自己混的醬汁,每一口都好滿足。

老公自己一個都食了差不多5碟牛,真的好誇張。
雞同豬都ok,不親我同老公鐘意牛多D~
其他配菜和熟食都有好多選擇:
不得不讚是粟米、蟹柳都好甜好好味,

蟹柳是大條,食到一絲絲的靚蟹柳!
飲品除了汽水、茶水外,還有啤酒,仲有冰凍酒杯,老公好開心~
不過我發現時已經好飽,所以沒有食了。
2016-12-20
2017-01-07 360 浏览
黎到有個地中海男經理話好快有枱,下一張枱係我地。取票A017,號碼一早已到A016,點知等完又等!見佢放左好多人入去都未輪到我地!問佢點解,又話個條隊係訂左枱,問佢係咪入哂先入我地,又話唔係,好快有位,下一張比我地個男人嗌我地落單,又話叫最貴個兩個先有得坐卡位,唔叫就無!我地明白多人,但你無位就唔好呃我地下一張又下一張!去開旺角分店食過,今次門口個女我地都見過,個女都有解釋唔好意思有講對唔住,非常好服務,入到去其他waiter都好有禮貌,係門面個男人不知所謂!食物方面其實OK,我地選擇左極上美國牛肩肉放題,牛肩肉:牛肉味濃,番茄湯底:夠濃郁牛唔錯!我地都加左5碟左右!雞比預期中好,好滑好好味!可惜豬肉有D'酥'推介栗米,超甜!
黎到有個地中海男經理話好快有枱,下一張枱係我地。
個男人嗌我地落單,又話叫最貴個兩個先有得坐卡位,唔叫就無!
我地明白多人,但你無位就唔好呃我地下一張又下一張!

食物方面其實OK,我地選擇左極上美國牛肩肉放題,
牛肩肉:牛肉味濃,番茄湯底:夠濃郁
牛唔錯!我地都加左5碟左右!
雞比預期中好,好滑好好味!可惜豬肉有D'酥'
推介栗米,超甜!
2017-01-07 228 浏览
事源一早已經訂左枱,晏就有個小姐打黎confirm,話有機會可能要等,又話答唔實等幾耐但會比訂枱入先,黎到排哂隊,講左訂左枱,個小姐話張枱要等,佢同個男既講我地訂左枱3位,結果個男既叫我地企係後面跟住排(大家認住佢,個男人好高大架,問多幾問會兇你)一路等到8:00幾都無得入,問番門口個小姐,佢就解釋話係頭先個男經理安排次序,話會幫手問,個男既竟然問返我地幾多位,一直帶我地遊花園!後尾突然多左第3條隊,個條隊既人竟然入先過我地,見住walk in A同B飛都嗌過好多次,我地等左一個鐘以上都唔比我地入!好好地同朋友聚會搞成咁!嬲到震!以後都唔會黎badlist!其實個女既態度幾好,都好老實同我地解釋都想比枱我地,但係個所謂男經理好有問題囉!
嬲到震!以後都唔會黎badlist!
2017-01-06
2017-01-06 230 浏览
尖沙咀新開日式火鍋放題,由於附近無咩呢d店鋪,所以就想即刻試下。訂左枱7點半,黎到同個好高既男經理講訂左枱,佢就指我地去排隊。以為應該等一陣﹐但最後都要等好耐先入到場,其實明顯係佢地安排上面問題以致要等咁耐,一開始問個男經理要等幾耐,佢行過黎竟然伸個頭埋黎問我地齊人未,又話一開始訂枱遲左,所以我地要等。一直等我地一直睇到有攞飛同遲黎過我地既人都入先過我地,中途仲有個女人行埋去問個經理有無位,個女人都入先過我地,入到去已經企到腳軟,不過公道d講句食物都唔錯,尤其牛肉質素不錯,丸亦好好味,唯獨雪糕唔太ok。今次之後我都唔會去呢間餐廳住,如果佢安排改善好的話,或者會去下。。。

2016-12-31
庆祝纪念
除夕
2017-01-01 247 浏览
估不到第一篇的食評食負評。(可惜)今天跟我先生看完戲,見新開張就想試下。不過也是噩夢的開始。首先,等入位,前台職員其實見到我先生係度等,我先生差不多等左2-3分鐘,但個男職員只顧處理自己的工作,卻沒有理會我們⋯跟住有個女職員見到我們就安排了座位。我們叫了60min 的午餐,蕃茄湯底。老公出去自助位看有咩食物,我就等他(因為我已經有9個月的Bb 同埋剛剛肚子有少許痛),等了大約5-10分鐘,湯底仍未上台,跟住我們正想問職員時發現疑似係我們的湯及肉擺左係對面台。跟住我老公向職員確認是咩回事,原來他們係入錯台no. 所以攪錯左,跟住我老公話可唔可以幫手將個湯同肉擺落我們個位度,個職員居然系要我們坐返過去,我老公就認唔住跟他講咁做唔合情理,個男職員雖然最後有做到,但他就不斷強調'唔關我事,唔係我問題.......'其實我聽完真係好氣結,出錯點解仲唔認還要一套事不關己的態度。當時我完全無mood 想食囉.....咁講返食物質素,其實唔係好差的,湯底同食物都配合得唔錯,配菜的選擇都不少。如果係為左食的其實都ok的。不過一再強調,一間好食店除了有好的食物外,合理的顧客服務態度也是不可缺少。希望餐廳可
估不到第一篇的食評食負評。(可惜)
今天跟我先生看完戲,見新開張就想試下。
不過也是噩夢的開始。

我們叫了60min 的午餐,蕃茄湯底。

不過一再強調,一間好食店除了有好的食物外,合理的顧客服務態度也是不可缺少。希望餐廳可以再改善員工的服務質素。

2017-01-01
午餐
2016-12-30 217 浏览
我打電話訂檯時候個人既態度已經好差!我在預定時間到達,佢竟然番咬話我book既唔係個個時間,一再推遲我入座時間,仲好有道理咁話我錯,佢先岩哄埋黎想兇我咁!都費事同佢理論⋯好啦到入座食野,啲湯底有色無味、牛肉食到豬肉味、野食款式好少,食緊都係菜阿丸啊⋯⋯到1.5小時就準時趕人收檯想講好多都未食完!好趕!!!⚠️仲有啲雪糕係我食過最難食的好失望。
哄埋黎想兇我咁!都費事同佢理論⋯
想講好多都未食完!好趕!!!⚠️仲有啲雪糕係我食過最難食的
好失望。
2016-12-30
2016-12-26 2737 浏览
今年無在家冬至團年呀!改到開了不久的THE ONE牛気。地點方便,放工半小時便可火速開餐。7pm 過來只有1/3 客人呢!點了:牛小排+海鮮 (90分鐘任食)$308/每位昆布辛囗地獄湯及蕃茄湯。order 時說了昆布辛囗地獄湯只需小辣。先來肥美大件的三文魚生。推介它家的配料,都質素很高!牛小排味濃又嫩。加入小辣的昆布湯底,給它更多層次的肥美、滿足感。豬跟雞也是嫩口、美味。海鮮也沒有欺場,都是大size 及新鮮的。彈口大蝦,超大size 螺肉,yummy yummy。其他任食配料,也令我花多眼亂。芝士丸及黑色墨丸也很讚。中間濃厚流心,不是一般的好味,encore 了!要讚買手的用心,都挑了高質素的。飲品會推介樂天的蘆薈汁,感覺清熱呢!大家也不要忙了打咭,拿Movenpick雪糕確實很不錯的一間任食火鍋。
今年無在家冬至團年呀!

改到開了不久的THE ONE牛気。
地點方便,放工半小時便可火速開餐。

7pm 過來只有1/3 客人呢!

點了:
牛小排+海鮮 (90分鐘任食)

$308/每位
昆布辛囗地獄湯及蕃茄湯。

order 時說了昆布辛囗地獄湯只需小辣。
先來肥美大件的三文魚生。
推介它家的配料,都質素很高!
牛小排
牛小排味濃又嫩。

加入小辣的昆布湯底,給它更多層次的肥美、滿足感。
豬跟雞也是嫩口、美味。

海鮮也沒有欺場,都是大

size 及新鮮的。
彈口大蝦,超大

size 螺肉,yummy yummy。
其他任食配料,也令我花多眼亂。

芝士丸及黑色墨丸也很讚。

中間濃厚流心,不是一般的好味,encore 了!

要讚買手的用心,都挑了高質素的。
飲品會推介樂天的蘆薈汁,感覺清熱呢!
大家也不要忙了打咭,拿Movenpick雪糕

確實很不錯的一間任食火鍋
2016-12-20
2016-12-26 2128 浏览
難得可以平日休息,約了很久沒見的老友敍舊,約了在尖沙嘴區午膳;方便她之後上班。她推介到這裡午餐,還未待我回應便叫我放心,因那裡也有牛以外的選擇呢。這裏的午餐有豚肉及海鮮套餐供應,雖然只限時60分鐘,但以午餐來說是足夠的了。我們叫了「北海道昆布湯」做湯底,味道清清甜甜,襯海鮮就最適合不過了。A. 特級美國豚腩肉($78)~豚腩肉簿薄的,只要輕輕一燙便可,脂肪不多,可幸仍帶嫩滑,醮上麻醬就更加美味了。E. 海鮮套餐($128)(大海蝦、青口、帆立貝、廣島蠔和日本魷魚)全部俱是意想不到的新鮮,大大隻的海蝦,鮮甜彈牙;青口雖然小巧,但海水味濃;碩大豐滿的廣島蠔鮮度十足。自取食物款式多樣而吸引,有冬菇蟹肉素翅、紫米露、蘿蔔蓉、中華沙律、芝麻八爪魚和壽司。沙律菜選擇也不少,有車厘番、粟米粒、青瓜、菠蘿等。可配意式香草油醋汁或凱撒沙律汁各種火鍋調味料:七味粉、辣椒、炸蒜、豉油、麻醬、辣蘿蔔蓉。豐富多樣的菜蔬:油麥菜、娃娃菜、京蔥、唐生菜、銀芽、南瓜、翠肉瓜、蓮藕、秀珍菇、番茄、豆腐、冬瓜片、芋頭和金菇等。鱈場蟹腳棒、芝士腸、鳴門卷、黑墨魚丸、粟米、粟米心...等等。拉麵、公仔麵、手打烏冬、芋絲、綠茶

北海道昆布湯
A. 特級美國豚腩肉($78)~

特級美國豚腩肉
E. 海鮮套餐($128)

(大海蝦、青口、帆立貝、廣島蠔和日本魷魚)

海鮮套餐
自取食物款式多樣而吸引,有冬菇蟹肉素翅、
冬菇蟹肉素翅
紫米露、
紫米露
蘿蔔蓉、中華沙律、芝麻八爪魚和壽司
蘿蔔蓉、中華沙律、芝麻八爪魚和壽司
壽司
沙律菜選擇也不少,有車厘番、粟米粒、青瓜、菠蘿等。
可配意式香草油醋汁或凱撒沙律汁
意式香草油醋汁或凱撒沙律汁
各種火鍋調味料:七味粉、辣椒、炸蒜、豉油、麻醬、辣蘿蔔蓉。
火鍋調味料
調味料
拉麵、公仔麵、手打烏冬、芋絲、綠茶麵、白素麵和葛絲,種類繁多。
拉麵、公仔麵、手打烏冬
綠茶麵、白素麵和葛絲
每樣蔬菜各拿了兩件,好味便再添食。
不得了,幾乎全部也很好味,之後和侍應說起才知,原來老闆不惜功本,用上有機蔬菜,難怪味道如斯青甜,強烈建議喜歡蔬菜的人士,為了它而來也值回票價。

當中最喜歡南瓜、蓮藕、粟米、芋頭、冬瓜片、鮮東菇、豆腐和金菇;南瓜很甜美,食了好幾件;粟米鮮嫩無渣,味道清甜,豆腐嫩滑而富有有豆味,實在難得。
甜品選擇也不少,有法式焦糖燉蛋、北海道牛乳奶凍、雞蛋布丁、啫喱和紅豆麻糬。
法式焦糖燉蛋
北海道牛乳奶凍
雞蛋布丁
啫喱
紅豆麻糬
還有我至愛的軟雪糕(原味雪糕及抹茶雪糕),
軟雪糕
可另加朱古力醬、芒果醬、朱古力粒或粟米片。
北海道奶凍奶味濃而嫰滑
北海道奶凍
棉花糖~

侍應見我姐手姐腳,忍不住出手,真是感激不盡;最後弄了這個大大的棉花糖。
棉花糖
咖啡、奶茶、玄米茶、凍頂烏龍茶、韓式果汁汽水任君選擇。
咖啡
韓式果汁汽水
最後當然飲番杯熱茶解解膩啦
玄米茶、凍頂烏龍茶
非常滿意的一餐,好友還爭着找數;老友鬼鬼,也就不跟她客氣啦!
2016-12-13
雞蛋布丁
北海道奶凍
咖啡
2016-12-24 1515 浏览
這家涮涮鍋「牛氣」在旺角雅蘭中心的店已光顧過,知道其質素屬中上水平,近日知道在尖沙咀開了新店,便順道到訪。新店故然新簇,整體環境光猛闊落,從外面看已知店子頗長,被安排坐在近門口的四人枱,絕對方便出去取食物及飲品。先說說價錢,有一種「午市精選套餐60分鐘放題」($88-$188),指定肉類或海鮮(約100g)加自助放題,划算極,可是有星期一至五(公眾假除外)才供應。另一種「午市90分鐘放題優惠」($128-$288)則以全放題形式,套餐內所有肉類或海鮮無限量任點任吃,唯一限制就是全桌客人也需要選擇同一級別套餐。經表決,投下「美國極上牛小排」套餐一票。既然是放題,飲品也是無限量供應,多款汽水、熱茶任君選,吃涮涮鍋可能有點燥,選上冰糖雪梨潤潤吧。除了醬料,湯底亦是吃涮涮鍋的重點,7款湯底都甚具特色,北海道昆布、蕃茄濃湯、博多豬骨湯、昆布辛口地獄湯、韓式辛味泡菜湯、三文魚味噌湯及壽喜燒甜醬油湯,亦可以選鴛鴦湯底的,北海道昆布拼博多豬骨湯是我們的心水之選。雖然不是吃到最貴的和牛,但這極上美國牛小排已非常好吃,單看色澤、紋理已知很對辦,放在昆布湯中輕灼數秒,入口不單口應嫩滑,肉味香濃而帶少許油脂,
北海道昆布、博多豬骨湯
雖然不是吃到最貴的和牛,但這極上美國牛小排已非常好吃,單看色澤、紋理已知很對辦,放在昆布湯中輕灼數秒,入口不單口應嫩滑,肉味香濃而帶少許油脂,實在一流
極上美國牛小排
再下來是試試極上美國牛肩肉,牛肩肉感覺好像跟牛小排差不多,似乎油脂輕一點,但同樣很好吃。以三者牛肉中,以嚴選美國牛胸腩肉油份最少,但相信是腩肉關係,肉味重多一點,較有「吃肉」的感覺
輪到涮涮特級美國豚腩肉及精選巴西雞腿肉,前者豚腩肉切得透薄,看外觀脂肪又不多,所以,吃下全沒有肥膩感,再者,更估不到肉質十分嫩滑。至於後者,採雞腿肉,雖然是雪藏貨,但意外地滑而不韌,同樣好吃
特級美國豚腩肉及精選巴西雞腿肉
10數款素菜配料,都只是由朋友代為取三數款嚐嚐,吃罷吃得出食材新鮮,為之前吃下如此多肉而平衡一會。
甜品除了雪糕,就取了牛乳布丁及雞蛋布丁,以前者較為美味,因為牛乳味濃郁,而後者的雞蛋味卻不明顯。
牛乳布丁、雞蛋布丁
激戰了90分鐘, 我們吃下的各種肉類都真不少,實在大滿足
特級美國豚腩肉及精選巴西雞腿肉
2016-12-22 1001 浏览
繼前兩星期行完薄扶林水塘家樂徑,今次再同老友入粉嶺行流水響郊遊徑,天清氣爽,行山真喺好正、好舒服。友人揸車,直達起點,減少交通、轉車時間,麻煩晒!所以,午餐就出返尖沙咀食,而依幾日天氣凍咗,真正有番啲冬天嘅感覺,故一於食番鋪涮涮鍋。選址The One嘅牛氣,一來食過有信心啲,二來商場有兩個鐘免費泊車。餐廳鋪位幾長幾深,一室木啡,柔和舒服,卡位佔多數,而卡位背做得偏高少少,唔使同隔離枱你眼望我眼。午市有多種套餐選擇,「午市精選套餐60分鐘放題」就最抵食,由$88到$188,指定肉類或海鮮(約100克),再加配菜、飲品、甜點自助放題,唔喺食肉獸嘅就啱晒,不過只限星期一至五(公眾假除外)。星期六、日、公眾假嚟到,就可以揀「午市90分鐘放題優惠」,由$128-$288共5款價位選擇,質素就一分錢一分貨啦,餐內全部肉類或海鮮無限制添加任食,其他配菜、飲品、甜點自助放題照有,唯一注意同枱所有人要點同一價位套餐。先睇睇有咩湯底,分別有7款,北海道昆布、蕃茄濃湯、博多豬骨湯、昆布辛口地獄湯、韓式辛味泡菜湯、三文魚味噌湯及壽喜燒甜醬油湯,款款都各有特色。原來,依家仲可以加$10變成鴛鴦湯底,划算到極,結
先睇睇有咩湯底,分別有7款,北海道昆布、蕃茄濃湯、博多豬骨湯、昆布辛口地獄湯、韓式辛味泡菜湯、三文魚味噌湯及壽喜燒甜醬油湯,款款都各有特色。原來,依家仲可以加$10變成鴛鴦湯底,划算到極,結果就揀咗蕃茄濃湯及三文魚味噌湯,前者蕃茄味超濃郁
蕃茄濃湯拼三文魚味噌湯
如大多數涮涮鍋,點選好指定肉類或海鮮類套餐後,其他嘅配料就可以晌餐廳正中央嘅食物區任攞。有啲咩食?憑印象加相片輔助,大概有:芋絲、芝士腸、雲耳仔、嗚門卷、蕃茄、粟米、大蔥、魚蛋、娃娃菜、蓮藕片、秀珍菇、白蘿蔔、南瓜、銀芽、冬瓜、鮮冬菇、翠玉瓜、金菇、油麥菜、豆卜、餃子、公仔麵、拉麵、烏冬、蕎麥麵、薯粉……等等。
另一邊嘅凍櫃,放滿多款汽水自由取用,側旁更備有啡茶,怕生冷又健康少少,玄米茶或凍頂烏龍喺理想選擇。
汽水
此外,有煲冬菇蟹肉素翅,不過,就唔見曾光顧過旺角店咁有啲壽司小食,可能喺午市就唔搞咁多嘢,但趁湯底未滾起時,頂一頂肚食碗素翅都唔錯。
沙律

之但喺,餐前小弟就較喜歡食啲開胃嘢,所以揀咗沙律。一盤沙律菜,加幾款配料及兩款醬汁,唔可以跟自助餐嘅規模比,但有點醒胃蔬菜落吓肚就夠喇!餐前開開胃,可以加強戰鬥力
沙律
食涮涮鍋如打鞭爐,好多人對醬料都好睇重,但小弟就偏向食番食材嘅原咪,醬料都喺純粹過吓口癮,但點都介紹一下。「混醬」區晌入門口左邊當睇處,有日式醬油、酸汁、胡麻醬、辣椒、炸蒜、辣椒蘿蔔蓉、長蔥、七味粉。小弟就特愛以炸蒜、長蔥配胡麻醬!
醬料
既然食午市比晚市平,加上老友都算喺旅遊日本嘅達人,經常食好嘢,對食材質素喺有要求嘅人,所以,揀嚴選澳洲和牛套餐,$288包澳洲和牛、牛小排、牛肩肉、牛胸腩肉、多款海鮮、豚肉、雞肉及三文魚刺身任食任涮
挪威三文魚刺身

刺身唔喺今日所食嘅目標,但套餐包又送到上枱,食得就唔好嘥。挪威出品自己唔會差得去邊,色澤鮮艷有光澤,入口油潤鮮味,唔錯。
挪威三文魚刺身
嚴選澳洲和牛

油花分佈細密而平均,如雪花段綿密細膩,片片切得薄,輕輕灼幾秒就夠,入口真喺滿口脂香,又不失肉味。
極上美國牛小排

色澤比起澳洲和牛深,紋理清晰,但脂肪亦唔少,故口感一樣柔滑,油脂感無咁重,但肉味濃,所以,友人鍾意佢多過上面嘅澳洲和牛。
極上美國牛肩肉、嚴選美國牛胸腩肉

牛肩肉感覺偏向似牛小排,無咁多油花,入口脂香無咁重,但肉味絕不遜色。而牛胸腩肉則側似似哋平時食牛肉咁,油脂相對喺最少。所以,幾款肉都有唔同特性,正所謂各有所長。
極上美國牛肩肉、嚴選美國牛胸腩肉
海鮮拼盤

先嚟一份大海蝦、紐西蘭青口、日本魷魚及加拿大翡翠螺,唔夠喉可以再點。海鮮質素真喺正喎,尤其大海蝦,夠大夠爽,味道鮮甜;青口、魷魚及翡翠螺亦不俗,所以,整體海鮮食得出用料不賴。
海鮮
特級美國豚腩肉

豚腩肉切得薄到透光,脂肪唔太多,雖然喺豬肉,亦唔需要灼太耐,啲豚腩肉估唔到幾嫩滑,配三文魚味噌湯效果唔錯喎。
精選巴西雞腿肉

雞腿肉灼過後,肉質意外咁嫩嫩滑滑,一啲都唔嚡,又啖啖肉,皮下脂肪亦十分之少,沾炸蒜搭胡麻醬,非常惹味。
精選巴西雞腿肉
涮啲肉類、海鮮期間,我咃都食唔少蔬菜嚟平均番吓,真喺一碟又一碟蔬菜架。詳細就唔晌度唔多講,總之就樣樣食啲,而啲蔬菜都頗新鮮。
新鮮蔬菜
放醬料張食物枱尾,仲有白飯、炒飯及咖喱牛肉,啱晒啲「飯桶」,不過,小弟就留肚食番啲甜點,所以,影低相做個記錄,試就無試,味道如何就不得而知。當然,上述提過嘅公仔麵、拉麵、烏冬、蕎麥麵、薯粉等亦都無幫襯。
甜品

飲品個凍櫃放咗啲甜品,沙律枱上方亦都有啲,全部夾埋大概6、7款左右,款款都做得的的骰骰,試咗當中4款:焦糖蛋糕、牛乳布甸、泡芙及紅豆麻糬,始終甜品唔喺佢哋重點,質素只可以評為不過不失,純過吓口癮都OK嘅。
甜品
綠茶軟雪糕

甜品或者普普通通,但個軟雪糕真喺幾好食,成部雪糕機擺晌度等你慢慢搞,有原味及綠茶口味。啲軟雪糕頗軟滑,既有牛奶香,又有綠茶味,個雪糕筒亦好脆口,所以,一個人獨佔食晒佢。食完,真喺咩燥熱都無晒。
綠茶軟雪糕
藉機分享埋少少流水響郊遊徑之旅,成條徑4.4公里,約需2小時,不過,中段喺大斜路,超過30°、40°不斷上斜,行大概半粒鐘,叫做辛苦多少少,但一啲都唔難。其中,流水響水塘有一邊嘅林木,景觀幾靚
。(註:多謝友人嘅四葉妹妹又做住特約模特兒!)
基本上個涮涮鍋90分鐘都夠晒時間食,但由於我哋行完山過去都比較晏,食完剩低嘅客人都唔多,所以,都任得我哋坐晌度傾偈,無話要趕你走。此外,整體嚟講,服務、食物補充……等都好到位,食材質料又有番咁上下!天朗氣清行完山好舒服,又食咗一頓超豐富嘅午餐,真喺好戲連場。
2016-12-21 289 浏览
踏入秋冬天, 我就鍾意去食涮涮鍋, 給我一種暖笠笠的感覺, 早前趁天氣稍涼一點, 便去了位於尖沙咀的牛氣食放題. 踏入秋冬季節, 我就最鍾意去食火鍋, 早前便去了位於尖沙咀的牛氣食日式涮涮鍋. 這裡是任食放題, 時間為九十分鐘. 一共有五款不同的牛可以選擇, 價錢由$178至$378. 而有八款湯底選擇, 當中有兩款要另加錢$10. 最後, 我地選了極上美國牛小排與海鮮, 這個是$288, 而湯底就選了期間限定的山葵湯底, 從未試過, 所以加了$28試下. 店員會在客人面前磨新鮮的山葵, 磨的時候已聞到好香, 然後加入湯裡. 期間有需要再加山葵, 可以同店員講. 極上美國牛小排與海鮮套餐包括挪威三文魚刺身, 極上美國牛小排, 極上美國牛肩肉, 特級美國豚腩肉, 精選巴西雞腿肉, 大海蝦, 紐西蘭青口, 日本魷魚, 加拿大翡翠螺. 挪威三文魚刺身夠厚身, 又肥美, 友人話夠新鮮, 口感佳. 由於我唔食生嘢, 所以主攻我最愛的牛肉. 極上美國牛小排色澤好靚, 脂肪分怖平均, 切得又夠薄身. 由於我要食全熟, 滾的時間較長, 但肉質仍然保持腍身, 完全不覺得硬和乾身, 牛

山葵湯底

挪威三文魚刺身夠厚身, 又肥美, 友人話夠新鮮, 口感佳.

由於我唔食生嘢, 所以主攻我最愛的牛肉.

極上美國牛小排色澤好靚, 脂肪分怖平均, 切得又夠薄身.

極上美國牛小排
由於我要食全熟, 滾的時間較長, 但肉質仍然保持腍身, 完全不覺得硬和乾身, 牛肉味頗重.

靚的牛肉, 只需要簡單整熟, 不用點任何醬料已經好味道.

加上牛肉配上山葵湯底, 更加能突出牛的鮮美, 湯底真是無選錯.

接着, 就要食海鮮.

每款都好新鮮. 當中我特別鍾意食蝦和翡翠螺.

蝦夠大隻, 肉質彈牙和爽口.

翡翠螺好易整出來, 口感不錯.

由於我主力食牛, 所以只試了少許豚腩肉和雞腿肉.

兩者味道也不錯, 但對於愛食牛的我, 也是先選擇牛.

出面有不同蔬菜, 丸類, 飲品, 熟食俾客人選擇.

一口氣食了多款肉, 我也食了一些蔬菜和丸類.

最驚喜是有棉花糖食, 食埋就完滿.
山葵湯底
  • 挪威三文魚刺身
1K
2016-12-20 1168 浏览
日式shabu shabu是我最愛!通常在這裡都可以一次過滿足我吃牛的願望!The One牛氣新店裝修靚,卡座位置闊坐得很舒適,價錢不變當然要試一試新店! 先講牛肉!基本套餐有極上牛肩肉 $179一位,想食好一點,不妨試一下美國牛小排套餐$248,今天我們就點了這個,因為我朋友說,加錢高一級是最抵最後味。不騙你,我平時未必捨得,不過加了錢後就覺得真的好好味,絕對沒有後悔~ 牛肉只須在湯中拖三四下,即熟,入口超嫩滑,牛瘦適中(太瘦其實口感不好的)最近吃過的火窩或放題中的shabu shabu,完全給牛氣比下去!四人吃了六盤,我覺得戰績一般啦(因為其中一位朋友突然說要減磅…減低了整體的戰鬥力)湯頭要了辣味噌,辣勁是入門程度,不吃辣的朋友都應付得到的。不得不提,追加牛肉基本上服務員已經很醒目,會到清空了碟自動拿給你同品質的牛肉,絕對沒有其他日式shabu shabu「愈吃愈差」的騙案。 而牛小排餐還包豚肉和雞肉,說實話,在這個情景我只想到牛肉牛肉牛肉和牛肉,不過我覺得薄切的豚肉一樣好好味,也忍不住encore了一回~ 醬汁bar乾淨又齊全!要讚一下蒜粒和生蔥特別新鮮!胡麻醬沾牛肉亦

醬汁bar乾淨又齊全!要讚一下蒜粒和生蔥特別新鮮!胡麻醬沾牛肉亦是我非常喜歡的食法~

配料bar款式不少,refill快又新鮮。雖然吃shabu shabu我以吃牛為主,但有些配料如菜,粟米,蓮藕亦很重要的!

飲品應有的都有了,還有啤酒任飲(不是藍冰獅威啊!)我最喜歡熱飲bar,有玄米茶和咖啡等,超讚!

甜品都有不少選擇,我最愛的是芒果椰汁紫米飯和綠茶軟雪糕(和極多topping!!)再加一杯熱玄米茶解膩,除了大大滿足,真的沒有其他更好的形容詞。牛氣我不是第一次幫襯,每一次都十分滿意!90分鐘老實說是吃得有點急(不是瘋狂食不夠飽啦,是覺得如果想和朋友談天就有點不適合。)晚市人頭湧湧,想吃得舒適一點午市是不錯的選擇~
2016-12-17 943 浏览
天氣轉冷又是吃火鍋的好季節,今次來到尖沙咀The one牛気,因為喜歡這間餐廳座位夠闊夠寬敞,坐得舒服得放鬆享受火鍋。 預先訂了位,不用等可以即時入座,菜單、餐具都準備在座位上,入座後可選湯底及套餐。個人覺得極上美國牛小排+海鮮放題套餐最抵食,價錢只需$288,牛小排質素已經非常高! 點餐後先到自助食物區看看有什麼食材可取。有各式前菜。 醬料選擇也很多,日式醬油、酸汁、蔥花、麻醬、辣椒、蒜蓉等都有。 丸類、蔬菜、菇菌及麵食等,看上去新鮮又多選擇。 另外更有炒飯、日式咖喱等。 和果子及超好味芒果糯米飯。 各式汽水及甜品任飲任食。 開始上菜,先有三文魚剌身,厚切三文魚好肥美,油香濃郁沒有雪味。 牛肉上枱,單看賣相已好吸引! 我選了壽喜燒甜醬油湯底,甜甜的配肥牛特別惹味。 極上美國牛小排 ,肉質有彈性,牛肉味好香濃而且肉味鮮嫩,稍微灼幾秒就可以吃了,跟正宗壽喜燒一樣,沾雞蛋一起吃,可以增加味道層次。 另一碟極上澳洲和牛牛肩肉,雪花分佈細緻,牛味更香濃到無話可說,肉質又腍又滑,畢竟是和牛肉表現總不會差。 雖然特級美國豚腩肉及精選巴西雞腿肉只是配角,不過選的品質卻完全不遜色,特別是豚腩肉切

點餐後先到自助食物區看看有什麼食材可取。有各式前菜。

丸類、蔬菜、菇菌及麵食等,看上去新鮮又多選擇。

另外更有炒飯、日式咖喱等。

和果子及超好味芒果糯米飯。

各式汽水及甜品任飲任食。

牛肉上枱,單看賣相已好吸引!

我選了壽喜燒甜醬油湯底,甜甜的配肥牛特別惹味。

雖然特級美國豚腩肉及精選巴西雞腿肉只是配角,不過選的品質卻完全不遜色,特別是豚腩肉切,肉質偏瘦但口感一樣嫩滑。

海鮮拼盤,有日本魷魚、大海蝦、翡翠螺及青口。全部都好新鮮,是任食放題中少有的高質素。

大大隻海蝦口感不僅十分彈牙,也吃的到濃郁的蝦甜味。

火鍋配料只取了少量試一試,質素也是非常不錯,當中我最愛粟米,吃起來脆甜又多汁,而各丸類也很美味。

最後是甜品時間,有自助軟雪糕,原味及抹茶口味選擇。

最後以棉花糖作結尾,大滿足!!

2016-12-07
  • 極上美國牛小排
2016-12-17 369 浏览
小弟愛吃放題,亦戀上火鍋,最好當然是兩者兼得。最近以火鍋放題主打的《牛気》,在尖沙咀 The ONE開了新分店,當然要去試試。走進店內,佈置典雅,環境舒適,坐得舒服。任食放題 90 分鐘,有5款不同牛肉和海鮮選擇,價錢由 $178 到 $378 不等。此外亦有七款不同湯底選擇,有北海道昆布湯、番茄濃湯,三文魚味噌湯、昆布辛口地獄湯、韓式辛味泡菜湯、壽喜燒甜醬油湯和博多豬骨湯。今餐豪食,就選了個全場最貴的$378餐,肉類有極上澳洲和牛、美國牛小排、牛肩肉、美國豚腩肉、巴西雞腿肉,海鮮則有帆立貝、廣島蠔、大海蝦、紐西蘭青口、日本魷魚、加拿大翡翠螺及三文魚刺身,湯底要了博多豬骨湯,任點任食,還有其他自助火鍋配料,任君選擇。另有各式醬油可自行配搭。坐下先來個三文魚刺身,厚切三文魚入口新鮮嫩滑,吃了幾片,意猶未盡。再來主題牛気沖天,叫了極上澳洲和牛、美國牛小排和牛肩肉,實行三牛會粹。三牛都色澤鮮紅,肉紋分明,賣相吸引,放進火鍋輕輕涮涮即熟,肉質相當嫩滑,牛味充沛。跟來海鮮有帆立貝、廣島蠔、大海蝦、紐西蘭青口、日本魷魚、加拿大翡翠螺。整體海鮮水準不錯,大海蝦尤其大隻,肉質鮮甜兼爽口彈牙。其他火鍋配
三文魚刺身
極上澳洲和牛
牛肩肉
美國牛小排
海鮮拼盤
其他火鍋配料有墨汁墨魚丸、魚滑、鱈場蟹棒、鳴門卷、芝士腸、台灣香腸,菜蔬有粟米、雲耳仔、銀芽、冬瓜、蓮藕片、南瓜、金菇、唐生菜、翠玉瓜、芋頭、娃娃菜和油麥菜。面食有手打烏冬、芋絲和公仔麵。其中雪白的魚滑和墨汁墨魚丸特別味鮮可口。
另外還有牛肉炒飯、咖喱牛肉,小吃炸餃子、螺肉、墨魚仔等。
牛肉炒飯、咖喱牛肉
螺肉、墨魚仔
各式飲品,甜品如法式焦糖燉蛋、北海道牛乳奶凍、雞蛋布丁、啫喱、軟雪榚等當然不在話下,想清清腸胃更可選用自助沙律吧。
飲品,甜品
北海道牛乳奶凍、雞蛋布丁、啫喱、
今餐牛気沖天,印象材料上盛,物有所值,感覺良好。
2016-12-16 597 浏览
食過旺角分店的牛氣,覺得十分正斗,只可惜等位時間太長,好難即興光顧。是晚在The One行街,發現牛氣開了分店,唔使等位之餘,早入場仲有四十蚊減,咁抵即刻入去食先,點了極上美國牛小排放題(正價$248/位),我覺得呢個牛嘅級數已經夠正,不用食到和牛,不過如果想豪一點,和牛餐都係三百幾,食肉獸朋友們都讓著要試,佢地話好抵喎點了辣昆布湯底,情鮮橙色狀,味道不辣,對不太吃辣的朋友而言剛好。先來第一碟牛,幾正,好想快啲食呀。仲有豬同雞的併盤,味道不差,肉亦很滑,不過愛牛的我們還是尊攻牛肉外面有自助吧有各種配料,吃膩了牛肉可以試一點別的,冬菇厚身好正。蓮藕片,冬瓜等放湯慢慢滾吧~仲有各式雜丸,餃子,魚滑等,其實好多款式的。醬料亦是自己拎,整了一個混醬,大量麻醬超正啦。滾呀滾呀,進餐時間只有九十分鐘,二話不說就把所有火鍋料掉進鍋裏,哈哈,大混亂。好滑的牛,入口即化超勁好味,唔點醬料食做原汁原味。飲品有汽水,奶茶,咖啡等,但無罐裝茶,有茶包供應,自己泡一杯吧。食飽飽又要食下甜品,綠茶雪糕雖然綠茶味不強,但任食來計收貨有餘,另外仲有和菓子,芒果糯米飯,泡芙,奶凍,布丁等,都好多甜品揀全部任食,除了牛肉
先來第一碟牛,幾正,好想快啲食呀。
蓮藕片,冬瓜等放湯慢慢滾吧~
仲有各式雜丸,餃子,魚滑等,其實好多款式的。
醬料亦是自己拎,整了一個混醬,大量麻醬超正啦。
好滑的牛,入口即化超勁好味,唔點醬料食做原汁原味。

全部任食,除了牛肉要落order外,其他配料自助拎。牛肉都幾快有,無漏單的,食早場人少啲,啲侍應無咁忙吧
2016-12-11