2018-01-14
今日難得友人放假,而我們又十分喜歡吃車仔麵,於是到了這間砵砵車仔麵嘗試一下。幸好過了中學生吃飯的時間,店內人潮減退,一入到去,位置寬闊空敞,佈置簡單,挺乾淨企理。一坐低,店員便很快手地招呼我們入座,並介紹我們吃這裏的招牌花膠碗仔翅,我們先點了一碗花膠碗仔翅($30),再看一看這裏的餐牌,這裏的車仔麵餸最少選擇三款,淨餸最低消費$30,麵底每款$8,餸的價錢分為$14 、$10、$8,價錢十分合理,另外仲有二人套餐,自家製即炸嘅餃子,有第一次見嘅自創白榨餃,同埋其他小食。我同友人都諗住留肚嗌多啲車仔麵同埋食碗仔翅,於是冇嗌其他小食了。車仔麵的麵底選擇與其他店差不多,共有六款,有:油麵、幼麵、粗麵、河粉等等。湯底有六款,仲有少見嘅雲南酸辣汁。而配料方面卻有很多選擇,張點單紙有成30款選擇!! 我睇到嗰時都嚇親,選擇多到我嘅選擇困難症又出嚟啦我和同行的友人都十分肚餓,最後我嗌了五個餸一麵配沙嗲汁湯底,油麵跟雞翼尖、蘿蔔、咖喱魷魚、滷水豬腸、冬菇,全部都係經典嘅車仔麵組合。友人就嗌左河粉配咖喱汁湯底,有滷水雞翼、五香牛腩、五香牛筋、南乳腩肉同自創白榨餃。落完單好快就上咗碗花膠碗仔翅,上菜時配上
湯底有六款,仲有少見嘅雲南酸辣汁。
落完單好快就上咗碗花膠碗仔翅,上菜時配上左一支麻油。實物同個名真係一模一樣真係好足料,大大碗,一碗已經夠2人食,裏面嘅材料都好豐富,有:肉絲、雲耳、冬菇絲、粉絲,重點黎啦!! 係有足足三大件花膠,炆得夠冧,十分厚肉,爽口,夠晒粘,食完即刻覺得補充晒骨膠原,確實係真材實料,啖啖食到裏面嘅配料,而碗仔翅個底唔會太重口味或濃味,清淡容易入口,更加食得出材料嘅原本嘅味道,加少少麻油更加香添,呢個花膠碗仔翅真係十分推介大家試吓,而且又唔貴,$30一大碗真係好抵,真材實料👍🏻。
之後我碗車仔麵就上枱啦,油麵份量超級多,男士們真係一啲都唔驚唔夠食。我個湯底嗌左沙嗲汁,好濃沙嗲味,偏重口味,適合嗜沙嗲人士!! 而上面嘅配料令我最感到驚喜,分量超級多,個碗好似就來滿瀉咁,雞翼尖有成八隻,非常入味;蘿蔔有成三大件,夠冧,十分清甜,重點係冇渣架;咖喱魷魚都有三大件,爽口,一啲都唔韌,抵讚👍🏻;冬姑有兩大件,唔係平日細細粒嗰隻,十分厚實、爽口、香甜;不過講到我最鍾意食嘅都係呢度嘅滷水豬大腸,整得好好好入味、爽口又冧,處理得好乾淨,最怕係出面食到啲勁唔乾淨嘅豬大腸!! 不過喺呢度唔怕,好味道👍🏻👍🏻
而朋友個碗就嗌咗咖喱汁湯底,我就偷偷地都試左啖,甜甜地唔會過份地辣,適合唔食得好辣既人,餸有兩大隻雞亦,朋友特別稱讚牛腩入味同冧、牛根外爽內冧、南乳腩肉肥瘦均勻,另外仲有自創白榨餃,個味道好特別,裏面好似有椰菜係入面,幾好味。我試咗少少佢啲餸的確唔錯,不過我都係比較鍾意食經典車仔麵餸
後尾仲嗌咗個郊外油菜($15),味道正常
最後我哋每人各嗌咗一杯特色飲品,華田脆爆同埋奶茶脆爆,十分少見。華田脆爆的華田味道不會過甜,再加上 上面脆脆有一定的甜度,配埋一齊味道啱啱好。
奶茶脆爆都同樣好味,奶茶夠香,的確唔錯👍🏻。
不過個人比較喜歡華田脆爆呢!
呢間車仔麵食物味道同店員服務態度都唔錯,效率都好快,幾推介大家黎嘗試一下