2019-10-04 107 浏览
日式料理在香港非常受歡迎,而以法日式的鐵板燒為數卻很少,不過最近知道有間新開的日式料理,卻以法日式鐵板燒和廚師發板為主打,今晚便來到了。這間店位於灣仔商業區的地舖,這個是比較罕見的,因為地舖租金昂貴。不過看過價目表,價錢和樓上舖所差不多。店內樓底很高,既有兩張鐵板燒,更有十位享用的壽司吧,令人感覺如置身日本一樣。前菜:南瓜凍湯,口感軟滑,南瓜味道十足。海膽啫喱,包藏在啫喱內的海膽,沒有被啫喱搶去其鮮味,反而令到海膽濃淡皆宜。水晶南高梅鯊魚骨,鯊魚骨爽口香脆,南高梅酸酸甜甜,作為前菜,就合適不過。刺身:深海池魚、赤貝、拖羅。深海池魚,清爽鮮甜。赤貝爽口彈牙,配上日本芥末,味道更皆。拖羅油脂豐富,甘香清甜。金鯛以炸煮的方式,令到魚鱗變成香脆,再配上甘荀魚汁,令到其味層次更加豐富,確實是別出心裁的做法。昆布檸檬鹽焗鮑魚昆布是日本菜主要烹調的配料,廚師先用冬瓜鋪底,再以蟹肉和昆布煮成汁,而鮑魚以鹽焗方法焗熟。昆布和冬瓜,一清一淡,帶出鹽焗鮑魚的不同層次,這個做法創新又有驚喜,實在要讚一讚廚師的心思。醬汁白酒蛋黃醋虎蝦,虎蝦的蝦味突出,爽口又鮮甜,點些蛋黃醋,便造成一鮮一濃的對比。雪梨雪葩,味道

前菜:
南瓜凍湯,口感軟滑,南瓜味道十足。

刺身:深海池魚、赤貝、拖羅。
深海池魚,清爽鮮甜。
赤貝爽口彈牙,配上日本芥末,味道更皆。
拖羅油脂豐富,甘香清甜。

昆布檸檬鹽焗鮑魚

雪梨雪葩,味道清甜,為下一道和牛,清一清味蕾,重新出發。

和牛肉眼扒,三成的肉,七成脂肪的和牛,煮成五成熟,肉汁豐富,脂肪甘香,份量剛剛點到即止,就是最好的安排。

日式炒飯配牛蒡、蘿蔔、蒜頭和麵豉湯,炒飯香氣四溢,吃完已經飽了。

炒田園雜菜,吃完和牛,再吃些蔬菜,能夠平衡油膩感。

甜品是日本溫室蜜瓜、白桃啫喱杯、小蘋果蛋糕。
日本溫室蜜瓜,味道鮮甜。白桃啫喱杯,白桃被啫喱降低了甜度,更覺可口。
小蘋果蛋糕,外脆內軟,甜度適中。

2019-10-02 155 浏览
最近成日都經開灣仔,有次夜晚經過突然間俾佢嘅招牌吸引咗😳漆黑中螢火蟲咁,福川就咁將佢記著😊今晚終於就可以試下佢😋雖然呢度叫鐵板燒日本料理,但原來呢度分開咗兩個area: 鐵板燒&日式omakase,最後我地去食omakase ,比較少食😚😚呢度服務非常好,好似知道曬你想點,喺你想叫佢之前,佢已經做好了😆服務貼身之餘,但又唔覺得俾人望住,個距離感幾好😌前菜三小碟 - 水雲醋漬物 胡麻豆腐 南瓜凍湯個漬物酸酸地,又夠滑,做前菜開胃都好適合,胡麻豆腐顧名思義啦,就係有胡麻味,食起上嚟都幾amazing 唔知係點做到,而個豆腐質感比較堅挺,都方便夾上嚟食😙個南瓜凍湯真係好有南瓜味,而且啲南瓜蓉已經好完美融為一體,我就算對南瓜有保留,都好快飲哂一碗😉芝麻鯛刺身刺身上面師傅落咗檸檬汁,所以都唔駛點其他野,而個酸味同個魚味好夾,提升咗唔少魚味😉拖羅他他首先將魚蓉同柚子醬撈勻佢,然後再搽上去同多士一齊食,個吞拿魚味濃,配埋脆脆既多士一齊食,兩者比衡得好好~煙薰帶子呢個係好有西日fusion感覺,用黃椒醬做base,之後個面蕃茄沙沙,再將佢煙薰💨煙薰味突出,帶子再加黃椒醬,味道好新奇,又有甜又帶少少辛味

前菜三小碟 - 水雲醋漬物 胡麻豆腐 南瓜凍湯

芝麻鯛刺身

拖羅他他

煙薰帶子
呢個係好有西日fusion感覺,用黃椒醬做base,之後個面蕃茄沙沙,再將佢煙薰💨煙薰味突出,帶子再加黃椒醬,味道好新奇,又有甜又帶少少辛味😳

煮物
呢個以佢自家制既蓮藕饅頭為主,餡皮以日本蓮藕搓成,入麵包住明太子,味道幾特別,不過塊皮比較散,要小心啲食

之後就開始食壽司了,首先講既係每件魚肉都好厚身,飯係比較少食得好滿足~~

池魚王:肉質較實,啲魚味越咬越出,可以慢慢享受

金目鯛:魚皮有🔥彈過,逼咗啲油香出嚟,啲魚肉嫩滑,各方面都好好

真名鏗:第一次食,味道甘甜而帶爽軟,真係大開眼界👀

之後就上燒物,鯖魚再加蛋黃醬同松子仁一齊烤,味道豐富,有蛋黃醬加上面都第一次食,呢樣都相信係店家自創fusion野😆😆

跟著又上番壽司😳
赤鱸魚:用火炙方法處理,燒入口即融咁濟,啲魚油同嚿飯二合為一,好夾好好味😋

赤貝:食得出好新鮮,又爽又甜

胡麻油甘:同一般油甘唔同,有淡淡麻醬香味,唔知係天生定後加🧐

熟成醬油拖羅:呢個係呢度嘅signature dish,上面加埋黃芥辣,第一啖食落去好似食緊牛肉咁,而跟著啲魚香已經喺口腔散曬出嚟,果然👍🏻👍🏻👍🏻

海膽飯:海膽同飯比例1.5:1度,海膽多到基本上海膽食到最後都有唔少咁濟,只能講一如以往咁清甜,而且顏色呈金黃色,mean好新鮮🤩🤩

到最後一道料理,鏗魚湯,真材實料,滿滿既魚既甜味,確實令人回味不少🤤

甜品係夕張蜜瓜同香印提子,蜜瓜啲汁多到流曬出嚟,又甜又多汁,日本生果真係貴得有道理

最後多謝🙏🏻安師傅為我地準備呢個omakase同佢好詳細講解每一樣食物同煮法,呢餐好食之餘,仲學到唔少野🤓🤓
2019-10-02 127 浏览
我喺香港都食過幾次Omakase,但今次食嘅都算係最有特色嘅一次!呢餐計埋水果有成十八款食物,$1288呢個價錢算係好抵!前菜三點盛:胡麻豆腐口感好滑溜,重芝麻味,食完好開胃!南瓜凍湯:第一次飲冰凍嘅南瓜湯,感覺好新鮮,呢個湯微甜,南瓜味好香濃!之後呢個係芝麻鯛,係鯛魚嘅一種,肉質比較實,師傳加咗少少檸檬酸汁去調味,幾有鮮味!講明係crossover西式嘢,即刻上返個吞拿魚他他,底下個汁係柚子汁!將所有材料撈勻再搽上烘咗嘅多士上面一齊食,口感好豐富!下一個都係日式Omakase較少見嘅菜式,煙燻帶子,一揭開蓋就聞到好大陣嘅煙燻香味!調味係用咗蕃茄沙沙再加啲黃椒醬,食落好有層次!跟住就食咗一個煮物,呢個係餐廳自己整嘅蓮藕饅頭,將日本蓮藕攪碎再變成饅頭咁嘅樣,味道同口感同中式嗰啲完全唔同,師傅唔講我哋都唔知係咩嚟~~之後就上多三款刺身,分別係池魚王、金目鯛同埋真名鏗,三款都各有特色,最鐘意真名鏗,即係日本倉魚,入口好綿,好濃魚味!食完刺身就食返個熱食,燒鯖魚,睇外型成隻刺猬咁,好搞笑,面嗰啲其實係松子仁嚟,再加咗啲蛋黃醬,應該係餐廳嘅原創菜式,真係好有創意,而且味道仲要好唔錯!之後又上多四

前菜三點盛:胡麻豆腐口感好滑溜,重芝麻味,食完好開胃!

將所有材料撈勻再搽上烘咗嘅多士上面一齊食,口感好豐富!

之後又上多四款壽司,第一款係赤鱸魚壽司,因為赤鱸魚油脂較多,所以用火槍燒一燒佢個面會仲好食!

呢款係赤貝壽司,質感好柔軟,有獨特嘅鮮味!

呢個係胡麻油甘魚壽司,肉質好甘甜!

最特別係呢個醬油拖羅,上面加咗少少黃芥辣,加咗啲特製醬油去熟成,味道同就咁食拖羅分別好大,成個魚味濃厚咗好多,原來壽司唔一定係最新鮮就最好吃!

厚燒玉子

最後一個熟食係鏗魚湯,仲有啲菇,好鮮甜!

食完咁多嘢食,食返個雪凍咗嘅超甜蜜瓜同提子真係勁滿足!

2019-10-01 114 浏览
主打日式廚師發辦和西日融合鐵板燒,環境寧靜雅致,還設有兩間獨立廂房,私隱度高。喜歡坐吧台可以近距離觀賞食物製作的過程,令人對美味充滿期待,也可以和師傅交流。一開始的前菜有日本水雲、南瓜凍湯和胡麻豆腐,味道有濃有淡,由淡至濃開始品嚐。日本水雲帶酸味,非常醒胃;胡麻豆腐,味道濃郁;南瓜凍湯,味道香濃滑溜。牛油法包、吞拿魚他他配柚子他他汁法包鬆化酥脆,綿滑的吞拿魚他他鮮香味美,配上酸甜的柚子他他汁,味道清爽。兩者一脆一軟的口感成了強烈對比,層次豐富!秋刀魚配檸檬酸汁正合時節的秋刀魚,新鮮又有魚香,魚味極濃,放進口裡散發濃郁魚油芳香。高山核桃木煙燻帶子有機黃椒醬打開玻璃蓋時,縷縷輕煙徐徐飄出來,同時亦散發著陣陣高山核桃木的煙燻香氣。賣相精美、惹人垂涎,令人賞心悅目。帶子加上金箔點綴,給人一種高貴的感覺。入口外層焦香,內裡鮮嫩,配上有機黃椒醬,味道酸酸辣辣,惹味又醒胃。豚角煮配蘿蔔豚肉入味,味道帶甜,肉質軟腍鬆化,帶有脂香。金目鯛壽司肉質呈粉紅色,入口軟滑爽甜,彈牙有口感,鮮味十足,香氣慢慢從口中滲出,回味無窮。池魚壽司肉質緊實而爽口、魚味濃郁,鮮嫩肥美,甘香細滑。真名鰹壽司配柚子胡椒味道清新,

日本水雲、南瓜凍湯丶胡麻豆腐

高山核桃木煙燻帶子有機黃椒醬

賣相精美、惹人垂涎,令人賞心悅目。
高山核桃木煙燻帶子有機黃椒醬

帶子加上金箔點綴,給人一種高貴的感覺。

豚角煮配蘿蔔

豚肉入味,味道帶甜,肉質軟腍鬆化,帶有脂香。

金目鯛壽司
金目鯛壽司

池魚壽司
肉質緊實而爽口、魚味濃郁,鮮嫩肥美,甘香細滑。
池魚壽司

真名鰹壽司配柚子胡椒
味道清新,口感嫩滑,魚味相當濃郁,加上柚子胡椒令味道錦上天花。
真名鰹壽司配柚子胡椒

蛋黃醬燒春魚
肉質結實,加上蛋黃醬和松子仁,十分香口。
蛋黃醬燒春魚

墨魚壽司加了黑海鹽、柚子皮
已將墨魚切粒,方便客人進食。肉質富有彈性,有嚼口,加上黑海鹽和柚子皮,淡淡清香。
墨魚壽司加了黑海鹽、柚子皮

青口貝壽司
肉質爽口,帶有鮮甜味,亦很有咬感,加了青檸汁,味道清新。
青口貝壽司

胡麻油甘魚壽司
油甘魚用了胡麻醃製,本身已有味道,所以不用蘸醬油,便可直接吃。這個做法較古色,坊間較少有。油甘魚肉質結實爽口,味道更豐富濃郁,讓人唇齒留香。
胡麻油甘魚壽司

醬油拖羅配黃芥末
是餐廳的招牌,重點推介。很特別,在香港絕對少見;用醬油去醃拖羅,咬下去肉質柔軟,味道鮮美,油香滿溢而不膩。
醬油拖羅配黃芥末

迷你海膽飯
雖說迷你海膽飯,但海膽分量十足,滿滿蓋在飯上;還附有紫菜,可以紫菜包裹著,沾一點醬油及wasabi同吃。海膽金黃水潤,質感Creamy,紫菜香口,非常脆身。

海綿雞蛋
口感似蛋糕,帶有魚的鮮甜味。原來是焗出來的,新奇又充滿驚喜。
海綿雞蛋

𩶘魚湯

味道香濃,鮮味十足,湯的熱度剛好,熱騰騰的但又不燙口。
𩶘魚湯

最後以香甜的日本蜜瓜和香印提子作結。
日本蜜瓜丶香印提子

賣相不只精緻,味道更充滿驚喜,可以大肆地滿足味蕾,享受鮮味,店員服務夠主動,值得向大家推介。
2019-09-30 68 浏览
生活, 就是不同的時、人、事、物相遇並串連在一起。生活需要有個平衡,勿過於側重某個範疇。所以生活,除了忙碌的工作之外,亦要善待自己,不時為自己加加油,打打氣。好友相聚於福川 ~ 幸福川流不息,還是食福如川? 哈哈進店便有賓至如歸的感覺,店員殷勤招待, 剛坐下來,熱茶、毛巾便陸續送上。 細看店內酒紅色與米色配搭,莊重又柔和,感覺恬淡自然。整個用餐體驗,就是味覺與視覺的享受,像一個美味與藝術的旅程。首先送來貴氣的金色盤子,上面擺放前菜3點,而前菜又細意擺放在形狀、花紋各異的器皿內,很是漂亮。店員細心提示進食次序,先淡後濃。 胡麻豆腐上飾有小黃菊花瓣、紅色迷你蕃茄和深綠色海藻, 美觀又可口。玫瑰色的八爪魚漬頗有嚼勁, 配襯著淺綠與白相間的醒胃小蜜瓜漬 ,放在白底青花邊碗中,出色。風車花紋碟中的吞拿魚漬,味甚香濃, 配搭清新柚子香,不錯哦。接著是猜謎時間,玻璃蓋罩住白濛濛一片,究竟內裡藏了什麼來著?店員把蓋掀起,一股仙氣隨即四散, 呈現出一幅美美的圖畫。 深銀灰色碟子邊緣有一抹金色,碟上有放射線紋,中心點有一團橙,橙色上有白色的帶子,帶子上有點點金箔、紅椒與紫洋蔥粒,伴有2片中心呈網狀的蓮花莖
好友相聚於福川 ~ 幸福川流不息,還是食福如川? 哈哈

店員把蓋掀起,一股仙氣隨即四散, 呈現出一幅美美的圖畫。
深銀灰色碟子邊緣有一抹金色,碟上有放射線紋,中心點有一團橙,橙色上有白色的帶子,帶子上有點點金箔、紅椒與紫洋蔥粒,伴有2片中心呈網狀的蓮花莖,旁邊還佈了些小黃菊花瓣。
原來這是蘋果木煙薰帶子配墨西哥尖椒醬。帶子經輕炙味道爽甜,連同紅椒粒與紫洋蔥粒一起吃,增味添香,好吃。
第一次吃蓮花莖,感覺清新酥爽,醮尖椒醬吃又別有風味。

隨後,又是一幅盤子、食材與醬汁構成的藝術品。
 淡藍菊花紋盤子,中間一片奶黃色的甘筍汁,上放一件非常吸睛的甘鯛立鱗燒,綴以翠綠豆苗和一串食用紫蘇花,精美漂亮,有點捨不得吃哦。
甘鯛是可以連著魚鱗一起吃的日本馬頭魚,特別的烹調方式令魚鱗立起故名「立鱗燒」,魚鱗片片並排而立,賣相可愛。
這個也是第一次吃,魚鱗入口酥脆,魚肉嫩滑鮮甜,口感豐富,對比強烈,好吃哦。  配搭甘筍汁和紫蘇花一起吃也不錯。

煎大蝦放在漂亮耀眼的盤子上,蝦頭有點焦, 而蝦肉入口鮮甜,口感爽彈, 那一抹黃是味道微酸的荷蘭汁, 中間放一株深紫色的碗豆花,美!

南非鮑魚以平實的盤子盛載,內裡還有以新鮮海苔和蟹肉炆至入味的冬瓜件,鮑魚口感軟腍有彈感,味道鮮香,而冬瓜件亦清新可口,很出色的配搭。

托盤、盤子、食物的形狀和顏色碰撞出另一幅美術圖,就是香梨味道的雪葩,清甜鮮爽。

和牛薄燒卷的盤子是再次出場了,滿有牛香的和牛肉包裹著蒜蓉、蔥、洋蔥一起燒, 很是惹味,美味啊。而碟上的配菜也很好吃。

白飯魚苗高菜蛋炒飯好吃,炒飯滿有蛋香飯粒分明, 高菜與我們的雪菜相似 。

椰菜炒芽菜 清甜又爽口,不錯吃。

夕張蜜瓜、蜜柑果凍、朱古力布朗尼
最後的甜品一點也不馬虎,餐具配搭也很講究,口感與味道也很滿足,好吃!

一個心靈和口福都得到滿足的晚上,願此福如川,不息不止。
2019-09-18
2019-09-30 172 浏览
日式鐵板燒又無油煙又好食,仲要有人燒埋比我食,一向都係我最愛既食物。今次試呢間餐廳位於灣仔駱克道,主要食日式鐵板燒同埋廚師發板,坐位寬闊,我地兩個人擺左成張鐵板燒吧台。今次我地叫左個燒烤套餐,前菜方面,有蘋果醋番茄,同醋整成既啫哩加上爽甜的蕃茄,十分開胃。南瓜豆腐就好濃味,有d似南瓜味既豆花。佢仲有生蠔食,肥美既蠔配上特別醬汁,醒胃回甘。之後再黎既係蘋果木煙薰帶子,佢一打開就有煙出來,不愧為fusion菜,加上墨西哥尖椒醬,將帶子甜味帶出,超級好味。食完前菜就到戲肉,首先上既係北寄貝,佢將北寄貝少少燒過,鎖住鮮味,之後放係熱石春上面,再加上柚子泡沫,酸酸甜甜,令人回味。之後就到燒銀鱈魚,廚師輕輕煎香,去皮後再將皮燒到脆口,加上藏紅花製成既醬汁,引出銀鱈魚既油香,食完一舊想再食一舊。仲有燒巨型大蝦,蝦膏香濃,肉質彈牙,加上用蛋黃整成荷蘭汁,真係好好食。肉類方面佢有燒黑毛豬,切粒後加左d酒,好多肉汁而且入口即溶,仲好食過係日本食既黑毛豬!係炒飯同炒雜菜之前之就食左個梨子雪葩,清甜可口,而且可以消消滯。炒飯炒雜菜都有水準,都係好快就比我食曬。最後仲有日本甜品拼盤,有哈蜜瓜、白桃啫喱同埋蘋果脆

今次我地叫左個燒烤套餐,前菜方面,

炒飯炒雜菜都有水準,都係好快就比我食曬。

最後仲有日本甜品拼盤,有哈蜜瓜、白桃啫喱同埋蘋果脆脆,一向對哈蜜瓜高要求既我都覺得好甜,其餘兩款甜品都用左新鮮水果,甜而不膩。

2019-09-26
2019-09-29 143 浏览
友人介紹我呢間係灣仔新開既日本料理,餐廳分開食鐵板燒同食刺身omakase。呢個月小弟已經食過3間餐廳omakase,間間評價都係中上,唔知呢一間又會係點呢?即刻黎啦!首先講吓師父同侍應都好專業,會講解每一道菜係用咩整,同點食係最好。侍應係用餐期間不時會更換碟同提供濕毛巾,非常貼心!前菜三小碟:水雲漬物/ 胡麻豆腐/凍南瓜湯豆腐好重豆味,口感唔係一咬就散 係好有質感第一次飲凍既南瓜湯,整得非常杰 幾濃味芝麻鯛薄切好清甜新鮮,魚味唔係話好重 但個種魚既餘味一直係個口到!非常好食吞拿魚他他我食開用牛肉整既他他,印象中好似未試過刺身做既他他,唔好睇佢好似細細舊 份量其實都幾多點哂兩件都仲剩呀煙燻帶子+墨西哥尖椒醬呢個煙燻帶子不得了,好好好滑又甜!勁新鮮仲加埋個番茄醬同洋蔥粒!正呀蓮藕饅頭高級版關東煮!饅頭包住咗明太子配上芋頭,蝦,蔥頭,個汁又鮮甜又清新!燒春魚配蛋黃醬賣相精緻得黎又特別,啖啖肉又無骨,好有魚味!配合埋蛋黃醬令到成件事口感更豐富!壽司:金目鯛/赤肉魚/赤貝/真明見/黃油甘/招牌醬油拖羅壽司黎講全部都高質!唔洗點醬油加上唔會腥黃油甘魚!特別想講 非常肥美,口感結實同一般油甘魚唔同

前菜三小碟:
水雲漬物/ 胡麻豆腐/凍南瓜湯

豆腐好重豆味,口感唔係一咬就散 係好有質感
第一次飲凍既南瓜湯,整得非常杰 幾濃味

芝麻鯛薄切

吞拿魚他他
我食開用牛肉整既他他,印象中好似未試過刺身
做既他他,唔好睇佢好似細細舊 份量其實都幾多
點哂兩件都仲剩呀

煙燻帶子+墨西哥尖椒醬
呢個煙燻帶子不得了,好好好滑又甜!勁新鮮
仲加埋個番茄醬同洋蔥粒!正呀

蓮藕饅頭

燒春魚配蛋黃醬

壽司:
金目鯛/赤肉魚/赤貝/真明見/黃油甘/招牌醬油拖羅
壽司黎講全部都高質!唔洗點醬油加上唔會腥
黃油甘魚!特別想講 非常肥美,口感結實同一般油甘魚唔同!
仲有另一個係招牌醬油拖羅,油脂超級豐富
口感軟綿綿,入口即溶

海膽迷你丼
佢最利害既地方係飯粒都有加埋海膽汁嫁!
海膽完全唔腥同入口即溶,無冷藏味!一流呀
+++++
鰹魚清湯
成個廚師發板用呢個魚湯作結!食咗咁多野之後,呢碗湯都依然咁有魚味!滿足滿足
溫馨提示個魚肉入邊有微小嘅骨係可以食用嘅

生果:
提子/密瓜
蜜瓜超級香甜!提子好大粒!仲有細心位,剪咗小小底令提子可以企係碟到

總結,友人無介紹錯!由頭食到尾,無論食物服務環境都係中上級水平!
2019-09-24
2019-09-29 61 浏览
今晚黎到灣仔呢間日本料理餐廳食好野,裝潢走和風x西式路線,同樣餐廳分開兩邊,一邊主要食鐵板燒,另一邊就開放比客人食omakase,而今晚我就選擇了食omakase,店員安排座位後,見到眼前有幾師傅已經準備食材,十分專業!前菜三小碟:蘋果醋蒟蒻/ 冷胡麻豆腐/冷南瓜湯蘋果醋蒟蒻食呢個前菜三小碟都有分次序架!第一道食既呢個冷前菜主要品嚐蘋果醋的味道,酸酸甜甜,開胃!冷胡麻豆腐胡麻豆腐相信也不陌生,必食既日式前菜之一,呢個特色之處在於大豆味很突出。冷南瓜湯冷湯都係第一次品嚐!估唔到凍左既南瓜湯好好飲,完全展現到日式x西式的風格!芝麻鯛薄切呢一道芝麻鯛薄切加入少許秘製芝麻醬汁,香蔥和食用花瓣,提高鯛魚片的鮮味。吞拿魚他他接下來呢道吞拿魚他他絕對係我既心水推介之一!本身我比較怕吞拿魚個種腥味,但係呢一個吞拿魚他他完全無腥味,加入小小洋蔥粒,底層係西式feel既柚子沙律汁,兩者一齊食再配合脆口多士,正!煙燻帶子接下來呢道絕對要相機食先!一揭開蓋,煙飄曬出黎!主角當然係超大粒鮮甜帶子啦,配合埋三衡桃木和底層番茄醬,fushion得黎好睇又特別。蓮藕饅頭煮物出場,呢道類似關東煮feel,好有和風味道。

前菜三小碟:

芝麻鯛薄切

吞拿魚他他

煙燻帶子

蓮藕饅頭

煮物出場,呢道類似關東煮feel,好有和風味道。

壽司
池魚王,金目鯛,真鳴堅

燒春魚配蛋黃醬

食完三道較淡味既壽司之後,品嚐呢個燒春魚!精緻又特別,只能說師傅將多春魚煎到金黃色,啖啖肉,好有魚味!面層一粒粒既類似果仁,配合埋蛋黃醬,口感層次豐富,嘴裡仍然停留蛋黃醬creamy既餘韻。

壽司:赤肉魚/赤貝/黃油甘/招牌醬油拖羅
品嚐完燒春魚之後,再繼續食比較濃味的壽司壽司整體黎講,印象比較深刻既非招牌醬油拖羅莫屬!醬油拖羅既魚油鮮味突出,非常鮮味,首選推介。
海膽丼飯

接下來出場既係我最愛既海膽丼,連飯粒入面都混埋海膽汁架!鍾意食海膽既朋友應該會瘋狂吧!

鰹魚清湯

接近尾聲時,飲一口魚清湯,清清口腔。

最後還有甜品

甜品有新鮮青印提子和超甜哈密瓜!仲有特色焗海綿蛋!呢個玉子以焗既方式,同平時食到既完全兩種感覺,好似食緊蛋糕一樣,夠曬精緻。
2019-09-28 51 浏览
朋友最鍾意食日本嘢,今日佢生日特登揀咗一間喺佢公司附近嘅日本餐廳幫佢慶生!單睇門面已經非常有氣派, 入到座位寬敞 裝橫嘅好有日本風味。我哋嗌咗個二人套餐原來而家做緊promote 送咗2個海膽杯。北海道海膽嘅面層係羅蓉同三文魚籽,拖羅蓉同三文魚籽都鮮味十足,北海道海膽入口即溶, 最頂層嘅四季紅 大大提升咗味道層次。頭盤分為咗精緻嘅三小碗,有胡麻豆腐、凍南瓜湯同日本嘅水髮菜。胡麻豆腐入口滑溜溜,最得意嘅係胡麻香味似係已 吸收咗喺豆腐入面而唔係只係外表點咗胡麻醬。凍南瓜湯上嘅蕃茄令到南瓜嘅甜味更突出,感覺有啲似甜品, 凍飲嘅感覺好得意。最後係日本嘅小髮菜, 味道清淡嘅有口感, 作為前菜唔錯!煙燻日本帶子帶子係用核桃木煙燻過, 所以食落去有啲煙燻嘅香味, 配料係微辣嘅 Pepper Sauce 同蕃茄莎莎,味道更有層次。日本金目鯛魚配甘筍汁鯛魚係以半蒸半炸去製作,魚皮炸得甘香脆口, 而魚肉即係嫩滑無比,兩者口感對比強列。配菜嘅紫蘇花花瓣都可以食, 可以為菜式吊味,帶出魚肉嘅鮮味!大蜆配柚子泡沫大廚好巧妙咁用想搞成柚子汁攪成為大蜆作調味, 味道新鮮得意,大蜆口感非常爽口,清新好味。鐵板大蝦配荷

我哋嗌咗個二人套餐

最後係日本嘅小髮菜, 味道清淡嘅有口感, 作為前菜唔錯!

煙燻日本帶子

日本金目鯛魚配甘筍汁

大蜆配柚子泡沫

鐵板大蝦配荷蘭醬
龍蝦都相當大隻, 廚師好細心咁樣將龍蝦一分為二, 輕輕用叉一急一拉就可以將成隻蝦肉反出, 蝦肉爽口彈牙,加上荷蘭醬汁微酸, 濃味得嚟又唔會感覺好膩!
食完之後店員更悉心地為我地呈上柚子雪葩,等我地清下味蕾品嚐下一味菜式。

美國牛小排
我哋嗌咗五成熟, 牛肉煮得微粉啱啱好,油脂分佈均勻,肉味嫩滑,牛味香濃,旁邊有蒜片、粗鹽、芥末俾我地作調味,我較愛煎得香脆薄片嘅蒜片切成薄片煎得好香脆,非常match又唔會太咸,令人回味無窮。

魚苗高菜蛋炒飯
炒飯粒粒分明,配料雞蛋絲及酸菜,熱辣辣而且唔會話好油。入面嘅炒銀芽椰菜冬菇爽口又濃味。一啖飯一啖熱辣辣嘅麵豉湯, 非當滿足!

最後有個甜品併盤,分別係富良野蜜瓜、白桃啫喱
同埋自家製的朱古力布朗尼,蜜瓜香甜馥郁又多汁:而白桃啫喱滑溜溜甜味適中, 布朗尼蛋糕軟滑香濃朱古力味!

店員菜式同菜式之間都會為我地悉心介紹,服務亦都相當有水準!
2019-09-27 103 浏览
經過一季努力,當然要去食吓好嘢平衡一下啦,今次揀咗喺福川既鐵板燒!地方分開廚師發辦和鐵板燒,地方很大坐得亦很舒服!而且新裝修十分新淨!先來前菜十分精美的貝殼盛著水雲漬物,酸酸甜甜很開胃的水雲髮菜。胡麻豆腐,豆味極重!還有南瓜凍湯,湯打得幼滑,南瓜味極香濃!刺身盛特大帆立貝,鮮甜無比,金目鯛,淡淡粉紅色、魚肉鮮甜嫩滑,大拖入口即溶,滿口魚油,好邪惡!半蒸炸金鯛配甘荀魚湯魚肉嫩滑,魚鱗炸至脆卜卜,魚肉口感結實,配上少許胡椒和岩鹽,能吃到魚肉本身的獨有香味!加上紫蘇花和魚湯,鮮上加鮮!鮮北寄貝,用上柚子泡泡代替檸檬汁,非常爽嫩,底下是花生苗,感覺似露筍,十分特別!鐵板大蝦配荷蘭汁酸酸的荷蘭汁,蝦肉爽口彈牙,簡單得來又不失貴氣!中間會來個梨子sorbet,豐富的梨蓉,清解口中味道!熊本頂級和牛,雪花般肉紋,五成熟便可,用上即磨芥辣和岩鹽,味道卻很夾,加上日本青椒仔等配菜一齊食,不會覺得油膩!高菜炒飯,炒得乾身,粒粒分明!大蜆麵鼓湯,大蜆很大隻,湯底味道比較清甜!甜品用上日本赤肉蜜瓜 ,甜度十足,柑果凍非常清甜 ,和朱古力brownie甘香味十分夾!這裏新裝修,抽風亦很好,不會全身油煙味,師傅不

先來前菜

刺身

鐵板大蝦配荷蘭汁
酸酸的荷蘭汁,蝦肉爽口彈牙,簡單得來又不失貴氣!

中間會來個梨子sorbet,豐富的梨蓉,清解口中味道!

高菜炒飯,炒得乾身,粒粒分明!
大蜆麵鼓湯,大蜆很大隻,湯底味道比較清甜!

這裏新裝修,抽風亦很好,不會全身油煙味,師傅不會煮到過火,調味方面亦很健康,大部份只用少許鹽和少許醬油調味,可以保持食物嘅原汁原味!
店員換碟速度很快,店長和廚師經常都會和客人互動,氣氛很好呢!
風雨飄搖嘅日子裡,真係要錫自己多啲,食好嘢係好治癒架,今日就揀咗食鐡板燒。店內柔和木系米色裝潢,襯托牆上一幅水墨浪濤,既大氣又有生命力。由於大小鐡板都被預訂了,我哋就坐响壽司吧旁邊嘅卡位,店員勤快送上熱茶同毛巾。揀咗鐡板燒套餐 (松) $1,280前菜、剌身、甘鯛魚、大蝦、時令貝類、和牛薄燒卷、雜錦野菜炒飯、麵豉湯及漬物、甜品。前菜3點,器皿同擺盤都好靚:胡麻豆腐、八爪魚漬配蜜瓜仔漬、吞拿魚漬。店員提示由淡味嘅豆腐開始食,最後先至食吞拿魚漬。豆腐上面放咗海藻同迷你蕃茄仔,豆腐口感軟滑,芝味香濃。八爪魚漬煙韌有咬口,配埋酸甜嘅蜜瓜仔漬 ;好開胃。吞拿魚魚味香濃,配埋清新嘅柚子皮,好夾喎。剌身係蘋果木煙薰帶子上枱時用高身玻璃蓋罩住,望落一片白濛濛咩都睇唔到。一打開蓋,仙氣飄逸,擺盤好靚,橙色係墨西哥尖椒醬。厚切帶子輕炙,再襯上金箔,零舍矜貴。帶子輕爽鮮甜,點埋尖椒醬,更好味。甘鯛魚擺盤同器皿都好靚,甘鯛魚唔係金目鯛呀,係日本馬頭魚嚟架,佢出名味道鮮甜,配埋甘筍汁同紫蘇花,靚到呢..魚鱗炸到脆卜卜,全部都食得落肚,食落啖啖肉又鮮美,加埋清爽嘅甘筍汁好味!大蝦鐵板煎大蝦,蝦頭、身分開,蝦肉鮮甜

風雨飄搖嘅日子裡,
真係要錫自己多啲,
食好嘢係好治癒架,
今日就揀咗食鐡板燒。

店內柔和木系米色裝潢,
襯托牆上一幅水墨浪濤,
既大氣又有生命力。

由於大小鐡板都被預訂了,

我哋就坐响壽司吧旁邊嘅卡位,
店員勤快送上熱茶同毛巾。

揀咗鐡板燒套餐 (松) $1,280
前菜、剌身、甘鯛魚、大蝦、
時令貝類、和牛薄燒卷、雜錦野菜
炒飯、麵豉湯及漬物、甜品

前菜3點,器皿同擺盤都好靚:

胡麻豆腐、八爪魚漬配蜜瓜仔漬、吞拿魚漬。
店員提示由淡味嘅豆腐開始食,
最後先至食吞拿魚漬。

豆腐上面放咗海藻同迷你蕃茄仔,
豆腐口感軟滑,芝味香濃。

八爪魚漬煙韌有咬口,
配埋酸甜嘅蜜瓜仔漬 ;好開胃。

吞拿魚魚味香濃,
配埋清新嘅柚子皮,好夾喎。

剌身係蘋果木煙薰帶子
上枱時用高身玻璃蓋罩住,
望落一片白濛濛咩都睇唔到。
一打開蓋,仙氣飄逸,
擺盤好靚,橙色係墨西哥尖椒醬。
厚切帶子輕炙,
再襯上金箔,零舍矜貴。
帶子輕爽鮮甜,
點埋尖椒醬,更好味。

甘鯛魚擺盤同器皿都好靚,

甘鯛魚唔係金目鯛呀,
係日本馬頭魚嚟架,
佢出名味道鮮甜,

配埋甘筍汁同紫蘇花,
靚到呢..

魚鱗炸到脆卜卜,

全部都食得落肚,
食落啖啖肉又鮮美,
加埋清爽嘅甘筍汁好味!

大蝦

鐵板煎大蝦,蝦頭、身分開,
蝦肉鮮甜爽彈,
就咁食已經好好食,

加上微酸嘅荷蘭汁,
又係另一種風味。

時令貝類係鮑魚
鮑魚口感軟彈,味道鮮香,

下面嘅炆到入晒味嘅冬瓜,
配海苔蟹肉,
 一樣都咁好味!

香梨雪葩
雪葩好香梨味,冰涼清甜,
清一清口腔,好味。

我的黑豚肉薄燒卷

豚肉捲住薑、蔥、洋蔥,
肉香夾住菜香,清新唔膩,

就咁食已好夠味,
伴碟嘅蕃薯都好甜好食。

雜錦野菜、炒飯、麵豉湯、漬物
白飯魚苗高菜蛋炒飯,
炒飯粒粒分明好香,
配埋迷你魚仔同埋醃菜,
好夾又好食喎。

雜錦野菜係芽菜 炒椰菜 ,
爽口又清甜。

甜品係夕張蜜瓜、蜜柑果凍、朱古力布朗尼。
全部都好好食,

我腹滿足大滿足,
好開心嘅一晚。

题外话/补充资料: 10%服務費
2019-09-18
2019-09-26 55 浏览
食鐵板燒不能趕,只能講。講嘅意思係 面對著高質素嘅服務,等每一道又或者品嚐每一道菜嘅時間都會同朋友有傾有講,慢慢享受,唔會㩒電話黎渡過。今晚黎到灣仔嘅福川, 由於我哋無訂枱,一不留神鐵板燒枱已經坐滿,所以被安排到卡位, 雖然冇得睇師傅表演,但有寧靜嘅環境 用餐:) Menu可以自由更改,隨個人喜好。當然餐廳亦會提供時令嘅菜式前菜有三款,水雲發菜、合桃豆腐、南瓜凍湯擺設得像園境,充滿日本風味南瓜凍湯裏面仲有小蕃茄仔非常精緻隨後係三款時令刺身: 牡丹蝦、秋刀魚、拖羅秋刀魚係八月至十月嘅時令刺身,過咗就冇得食㗎喇食完冷盤及刺身之後,店員會主動幫客人換筷子, 著重衛生度滿分準備進入鐵板燒階段第一道鐵板燒 :銀鱈魚用以西班牙狀紅花做醬汁,味道帶少少辣 ; 魚肉好嫩滑,魚皮好香脆可口第二道鐵板燒 : 北寄貝無諗過以盤景擺設可襯托起北寄貝, 已經切開嘅北寄貝非常爽口鮮甜,配柚子泡泡香味,煮得恰好另一特別就係以花生苗托底,真係花生生出黎嘅莖,好好爽口第三道鐵板燒 : 伊勢龍蝦用龍膏做成醬汁,將龍蝦味道推到最高境界,龍蝦肉爽口彈牙,必食!!加入檸檬分子料理嘅珠珠,做裝飾之餘可以篤爆,將味道加入龍蝦肉一齊
食鐵板燒不能趕,只能講。

Menu可以自由更改,隨個人喜好。
當然餐廳亦會提供時令嘅菜式

前菜有三款,水雲發菜、合桃豆腐、南瓜凍湯
擺設得像園境,充滿日本風味
南瓜凍湯裏面仲有小蕃茄仔非常精緻

隨後係三款時令刺身: 牡丹蝦、秋刀魚、拖羅
秋刀魚係八月至十月嘅時令刺身,過咗就冇得食㗎喇

準備進入鐵板燒階段

第一道鐵板燒 :銀鱈魚

第二道鐵板燒 : 北寄貝
另一特別就係以花生苗托底,真係花生生出黎嘅莖,好好爽口

第三道鐵板燒 : 伊勢龍蝦
加入檸檬分子料理嘅珠珠,做裝飾之餘可以篤爆,將味道加入龍蝦肉一齊食,又另一番風味

食左幾道菜,餐廳offer水果雪芭,清一清味蕾,之後繼續食好西

第四道鐵板燒 : A4日本和牛
因為高級數嘅日本和牛都好少流出國外,所以一般我哋都會係食到A4級。
今晚食到嘅和牛都好多汁、油脂豐富,牛味香濃

最後 : 高菜炒飯及炒野菜

當然最最後要有甜品先可以為鐵板餐畫上句號
一般都是只有一款甜品,但係福川提供嘅係三款甜品,同前菜一樣,首尾呼應!

2019-09-02
2019-09-24 229 浏览
很想吃日式鐵板燒,但又不想要自己燒,反正出了糧,就吃餐好的!在灣仔上班的朋友說駱克道開了一家日式鐵板燒、omakase餐廳,我們這晚就去一試!餐廳裝潢好華麗,有點像酒店餐廳,分了兩邊,一邊吃日式鐵板燒,另一邊是omakase。我們這晚就選了吃鐵板燒餐,面前有非常大的鐵板,可以見到㕑司烹調食物!先來是前菜,有3樣。擺放得很精緻!蘋果醋番茄上加了金箔,醋啫哩酸酸甜甜,加上爽甜的蕃茄,很醒胃!南瓜豆腐很特別,凍凍地,很綿,質感有點像雪糕。厚岸蠔好肥美,上面有辣蘿蔔蓉和有醬汁簡單調味,都吃得出蠔的鮮味!然後這個十分厲害,仙氣飄飄,是蘋果木煙薰帶子!橙色的是墨西哥尖椒醬,不辣的,很有椒香,令鮮甜的帶子不至單調,味道更提升!北寄貝切粒然後輕輕燒過,下面墊住的是燒過的石春,令食物可以保持溫度!旁邊的泡沫是柚子泡,微酸,感覺有點像在吃分子料理!銀鱈魚煎得好香,魚油充滿整個口腔,醬汁是用藏紅花製成,有天然的味精作用!魚肉很肥美很滑,配搭這個醬汁更美味!師傅還把魚片煎到脆卜卜!超大隻的海老,師傅把頭、身分開煎,頭有蝦膏,蝦肉超級彈牙,加上荷蘭汁,不會搶去蝦的鮮味。黑毛豬用了煎焗的煮法,加了酒,香氣撲鼻,切

先來是前菜,有3樣。擺放得很精緻!

南瓜豆腐很特別,凍凍地,很綿,質感有點像雪糕。

師傅還把魚片煎到脆卜卜!

黑毛豬用了煎焗的煮法,加了酒,香氣撲鼻,切成一粒粒,很厚肉很多肉汁,肉質爽口彈牙!

之後來了梨子雪葩,順便可以清一清口腔,去去膩!

之後有炒飯,炒雜菜,漬物和麵豉湯。

最後還有甜品拼盤,有日本哈蜜瓜、白桃啫喱和Apple crumble,哈蜜瓜好甜,Apple crumble軟綿,為這餐飯畫上完美的句號!
2019-09-16
2019-09-24 75 浏览
今次同朋友去咗灣仔食生日飯,佢話要食日本料理,見呢間餐廳門面高檔,就入去試吓。座位可選擇鐵板燒枱或者卡位。豆腐,凍南瓜湯,日本髮菜先食胡麻豆腐,豆腐滑溜,胡麻香味喺口入面久久未散。凍南瓜湯上配有愛知縣蕃茄,蕃茄嘅酸甜味點綴咗濃濃嘅南瓜甜味,飲落似食緊甜品,味道又唔會漏。最後係日本髮菜,鹹鹹地,係作為餐前小食其中一個好嘅選擇。煙燻日本帶子帶子用核桃木煙燻過, 令香氣緊鎖, 配上微辣嘅 Pepper Sauce & 蕃茄莎莎,多層次嘅味覺享受。海膽拖羅蓉三文魚籽飯拖羅蓉口感綿滑細膩,配搭蔥碎、加入入口即溶嘅北海道海膽及三文魚籽再用微辣嘅四季紅釣味,十分完美。而且依個飯係叫晚餐set就會送,正!日本金目鯛魚配甘筍汁以半蒸半炸製作,金目鯛鱗魚鱗炸至甘香脆口並配有口感與嫩滑結實的蒸魚肉,造成一個強烈嘅對比。配襯左紫蘇花,向花絮頂用筷子將花瓣夾落嚟,配上醬汁混合味道更加有層次。大蜆配柚子泡沫以大蜆配上白色的柚子泡沫,大蜆的份量相當多滿得爽口,令人津津有味。鐵板大蝦配荷蘭醬龍蝦一分為二,煎出細膩而且啖啖肉油份亦不高,爽口彈牙好吃,加上荷蘭醬汁微酸。簡單得黎食到啖啖鮮味。吃過龍蝦後更會有柚子雪葩,可以

座位可選擇鐵板燒枱或者卡位。

豆腐,凍南瓜湯,日本髮菜

煙燻日本帶子

海膽拖羅蓉三文魚籽飯

日本金目鯛魚配甘筍汁

大蜆配柚子泡沫

鐵板大蝦配荷蘭醬
龍蝦一分為二,煎出細膩而且啖啖肉油份亦不高,爽口彈牙好吃,加上荷蘭醬汁微酸。簡單得黎食到啖啖鮮味。吃過龍蝦後更會有柚子雪葩,可以清下味蕾。

美國牛小排
牛肉牛油脂分佈均勻,肉味嫩滑,重牛味,而且以五成熟其血紅色超級鮮嫩。旁邊會有蒜片、粗鹽、芥末等三種食法,蒜片切成薄片煎得好香脆,或者可以揀全統西式食法點粗鹽,日式wasabi口感就比較刺激,令人回味無窮。

魚苗高菜蛋炒飯
炒飯油份不高,師傅細心咁將蛋漿分一半,一半直接倒入去炒,另一半煮熟咗先切成絲,令到口感更加有層次。而且炒飯粒粒精螢通透與雞蛋絲及酸菜,熱辣辣相當美味。以及有炒銀芽椰菜冬菇,相當爽口又濃郁。麵豉湯有豆腐、蜆肉等,材料豐富奉上熱湯大滿足。

最後甜品都有三樣,有富良野的蜜瓜香甜馥郁,而白桃啫喱滑溜份量亦恰到好處。另外還有自家製的朱古力布朗尼甜而不膩。

整體來說非常滿意的一夜,每上一道菜,職員哥哥都會詳細介紹材料同食用次序,殷勤的服務好專業,不停為客人換碟奉茶。而且由咬淡味吃至濃味,安排得很好。食物、環境、服務,完全是一個慶生的好地方之一。
2019-09-22 225 浏览
今天是老友和和我餞行,地點選了湾仔。前菜三款:鮮紅的蕃茄配蘋果醋啫喱,酸酸開胃。加上金箔點絕 賣相吸睛。胡麻豆腐,以海帶和小蕃茄配搭,味道可口。煮鮑魚,鮑魚清甜👍。花魚刺身很少吃到,—般是燒來吃。用作刺身,肉質鮮嫩,加上是季節所以魚脂豐滿,伴柚子啫喱,令味道更加豐富。煙燻鰹魚用上西法式做法,有視覺和味覺的享受。煙燻過鰹魚擺碟用西式上,土佐甜酸醬勾成圖案,加黃芥末,色香味俱全😋。紫蘇花磯煮昆布澳州鲍,鮑魚用了昆布湯煮,肉質軟腍入味,味鮮清甜👍。煮物,用蓮藕做餡皮,質感軟糯,内餡是明太子,新奇精美。立魚味淡,很清淡的鮮甜。金目鯛,輕炙後香氣油脂含量豐厚,肉質細膩。油甘魚,魚脂肥美,柚子胡椒减輕油膩感。燒尖魚配檸檬汁,  稍為燒得過火,肉質有點鞋。白蝦配柚子皮,膠口鮮甜蝦肉加上清新柚子皮😋。赤貝,顏色帶光澤夠新鮮,肉質脆爽,鮮味滿分。赤陸炙燒後,迫出油份,肉質細嫩滑溜😋。醬油漬吞拿魚, 醃漬過的吞拿魚更鮮味👍。海膽,甘香鮮甜😍。魚海绵蛋糕,,雞蛋和魚制成,入口軟棉棉,魚味十足。魚湯,清甜可口!幸水梨·巨峰,又是梨的季節,清甜滋潤。非常滿足的一餐,老友後会有期。
今天是老友和和我餞行,地點選了湾仔。

前菜三款:
鮮紅的蕃茄配蘋果醋啫喱,酸酸開胃。加上金箔點絕 賣相吸睛。
胡麻豆腐,以海帶和小蕃茄配搭,味道可口。
煮鮑魚,鮑魚清甜👍。

煮物,用蓮藕做餡皮,質感軟糯,内餡是明太子,新奇精美。

立魚味淡,很清淡的鮮甜。
金目鯛,輕炙後香氣油脂含量豐厚,肉質細膩。

油甘魚,魚脂肥美,柚子胡椒减輕油膩感。
燒尖魚配檸檬汁,  稍為燒得過火,肉質有點鞋。

白蝦配柚子皮,膠口鮮甜蝦肉加上清新柚子皮😋。
赤貝,顏色帶光澤夠新鮮,肉質脆爽,鮮味滿分。

赤陸炙燒後,迫出油份,肉質細嫩滑溜😋。
醬油漬吞拿魚, 醃漬過的吞拿魚更鮮味👍。

海膽,甘香鮮甜😍。
魚海绵蛋糕,,雞蛋和魚制成,入口軟棉棉,魚味十足。

魚湯,清甜可口!
幸水梨·巨峰,又是梨的季節,清甜滋潤。

非常滿足的一餐,老友後会有期。
2019-08-29