吃「廚師發板」 Omakase二十多年,由早年見城、鹿悦、灘萬⋯至近十年中環、銅鑼灣、尖沙咀的日本料理百花齊放,有今村、志魂、壽司德、壽司廣。再到近年多去的元朗日本料理,鮨文、鮨無雙、壽司源、壽司之神等,大多未曾有大失望。 但今見在美孚的友樂鮨卻是大失所望,誠言的確只可以評「劣」,不單用料欠佳,製作亦欠心思,可以說是馬虎!很難想像,在日圓匯價低下的情況下,仍然選用低檔次的材料,我認為是有愧於食客,普遍魚類刺身都欠缺鮮味,而海膽更是低下貨色,比吉之島的加拿大膽質素更低,我自己也未曾訂購過此等貨色海膽,在吃 Omakase 中也可算是「一絕」。當然三文魚籽、拖羅壽司的用料也是心裡有數。當然,食材欠佳,若果製作搭夠也尚算可以,但又未見有任何好的處理,怎不令叫人失望。若然大家仍未能明白,即管試一試,再去我上述提及的任何一間比較一下,就知道什麼葫蘆賣什麼藥,是騙不了人的,亦不能長久下去⋯當然香港及九龍的 Omakase 價錢較高,但也差距不遠,或許到元朗試一下,價錢更化算,但卻是另一番享受。午市:$640 ,我相信去千両食,質素好更多,亦都更加豐富。講真,即使其他方面,一枱一凳,裝修陳設,餐具筷
講真,即使其他方面,一枱一凳,裝修陳設,餐具筷子,還有服務,完全未有質素去做 Omakase, 唔通真係自己呃到自己就得!
  • 唔好再食
2022-08-10 35 浏览
七夕緊係食好D - Omakase!!!!叫左兩個set ,$1280 (Deluxe) & $1400 (Supreme)時令前菜 1)黑梅螺 2)蟹膏味增豆腐 3)野生海髮菜梅螺好濃烈 蟹膏豆腐好好食 而髮菜最後食真係好開胃 蚝係兵庫縣室津蚝 非常肥厚 口感係爽口型 但食落好creamy梅子果凍好夾! 蠔味極重! 刺身五味 蝶魚+鞍安魚肝、日本白肉象拔蚌、深海池魚、牡丹蝦、野生拖羅一定最靚 好好食exp.火炙拖羅油脂豐富 真係入口即溶!煙燻鰹魚 好重煙熏味 好香口 而且過程好打卡able 壽司🍣帆立貝、金目鯛、將油漬吞拿魚、石垣貝、 沙甸魚、北海道海膽、鹿兒島A4和牛海膽、碎蔥拖羅蓉手卷 一品料理Deluxe有大飽魚 Supreme有大蝦餅 好好食最後蟹肉茶碗蒸 、雕魚濃湯/清湯、 甜品 完美句號🍨 整體都好滿意 好新鮮 好食!📍 美孚。友樂鮨 (美孚) 美孚美孚新邨蘭秀道5號地鋪
七夕緊係食好D - Omakase!!!!
時令前菜
1)黑梅螺 2)蟹膏味增豆腐 3)野生海髮菜
梅螺好濃烈 蟹膏豆腐好好食 而髮菜最後食真係好開胃

蚝係兵庫縣室津蚝
非常肥厚 口感係爽口型 但食落好creamy
梅子果凍好夾! 蠔味極重!
刺身五味

蝶魚+鞍安魚肝、日本白肉象拔蚌、深海池魚、牡丹蝦、野生拖羅
一定最靚 好好食
exp.火炙拖羅油脂豐富 真係入口即溶!
煙燻鰹魚 好重煙熏味 好香口 而且過程好打卡able

壽司🍣

一品料理Deluxe有大飽魚

Supreme有大蝦餅
好好食

最後蟹肉茶碗蒸 、雕魚濃湯/清湯、 甜品
完美句號🍨

整體都好滿意 好新鮮 好食!

📍 美孚。友樂鮨 (美孚) 美孚美孚新邨蘭秀道5號地鋪
2022-08-04
2022-08-03 25 浏览
朋友生日就帶佢食Omakase,之前食過一次覺得食物質素同餐廳環境都不錯,所以一早book了位。餐廳主要有三個套餐,我們選擇了廚師精選$1280,廚師特選$1400,分別是多了兩款刺身及廚師特選一品料理。時令前菜三款有汁煮黑梅配東風螺,蟹膏玉子豆腐和水雲,上枱時賣相不錯,螺肉師傅已經起肉之後再切粒,容易入口,好爽甜,水雲酸酸地好開胃呀,蟹膏玉子香濃幼滑。兵庫縣蠔蠔身上卜卜,蠔味香濃帶點爽口,加入梅子啫喱口感好清新。刺身有鮫鰈魚,深海池魚、中拖羅、北寄貝,鰹魚包鮟鱇魚肝,樣樣都好新鮮,特別鍾意食佢嘅中拖羅入口充滿油脂嘅甘香,有即溶嘅感覺,另外鰹魚包住鮟鱇魚肝入口好Creamy,口感豐富,好好食😋壽司帆立貝壽司-師傅加入了竹炭鹽做調味,都幾清甜!北寄貝壽司-清甜帶點爽口😋吞拿魚赤身壽司-吞拿魚色澤紅潤,肉質嫩滑。沙甸魚壽司-食落十方重魚味,非常高質。A4鹿兒島和牛配海膽-高質素嘅和牛配上海膽,軟綿甘香,入口即溶,鮮味無比。清酒煮北海道赤鮑魚-鮑魚配上蟹膏醬,好爽口彈牙,正!碎蔥吞拿魚腩手卷-一張紫菜包住份量十足的吞拿魚腩同黃瓜絲,入口充滿魚嘅鮮味,每一啖都好滿足。蟹肉茶碗蒸蛋蒸得又香又滑,
朋友生日就帶佢食Omakase,之前食過一次覺得食物質素同餐廳環境都不錯,所以一早book了位。餐廳主要有三個套餐,我們選擇了廚師精選$1280,廚師特選$1400,分別是多了兩款刺身廚師特選一品料理。
時令前菜三款
兵庫縣蠔
蠔身上卜卜,蠔味香濃帶點爽口,加入梅子啫喱口感好清新。
刺身
壽司
帆立貝壽司-師傅加入了竹炭鹽做調味,都幾清甜!
北寄貝壽司-清甜帶點爽口😋
吞拿魚赤身壽司-吞拿魚色澤紅潤,肉質嫩滑。
沙甸魚壽司-食落十方重魚味,非常高質。
清酒煮北海道赤鮑魚-鮑魚配上蟹膏醬,好爽口彈牙,正!
蟹肉茶碗蒸
蛋蒸得又香又滑,每一啖都食到蟹肉。
舞茸白魚清湯/鯛魚濃湯
清湯同濃湯都好好飲,完全冇落任何味精,湯底採用多條魚骨熬製而成,所以特別鮮甜又養顏。
最後食埋杯雪糕,這一餐非常滿足🥰

2022-07-30 28 浏览
🎈廚師精選 Deluxe Omakase $1280🎈廚師特選 Supreme Omakase $1400上篇講咗廚師精選/廚師特選都有嘅前菜、刺身5款、壽司5貫、熱食、湯及甜品… 而家就講埋廚師特選先有嘅刺身2款、海膽和牛杯、清酒煮北海道赤鮑魚、甲鑼燒、特濃魚湯… 🌟日本牡丹蝦:蝦肉爽口彈牙,配埋蝦頭膏,蝦味香濃❣️🌟蘋果木煙燻鰹魚:打開蓋,仙氣飄飄咁,打卡一流📸 煙燻味風味更顯鰹魚嘅鮮香💕 配茗荷入口,味道、口感更上一層樓!🌟海膽和牛杯:清甜海膽,配鹿兒島a4和牛、金薄,好夾🤩 和牛焦香,入口即溶🌟北海道赤鮑魚:清酒煮,口感彈牙,帶酒香,配埋鮑魚肝醬,鮮味滿滿💖🌟甲鑼燒:加埋鵪鶉蛋、蔥未一齊攪勻,配烘烤得金黃嘅麵包塊,好好味🤭🌟鯛魚濃湯:成30條魚去淆,零調味,香濃鮮甜,不得了!
🎈廚師精選 Deluxe Omakase $1280
🎈廚師特選 Supreme Omakase $1400

🌟日本牡丹蝦:蝦肉爽口彈牙,配埋蝦頭膏,蝦味香濃❣️

🌟鯛魚濃湯:成30條魚去淆,零調味,香濃鮮甜,不得了!
2022-07-30 21 浏览
今次同屋企人食Omakase,事前做咗唔少research… 搵到呢間高質廚師發辦,食得超滿足🥰 大推!🎈廚師精選 Deluxe Omakase $1280🎈廚師特選Supreme Omakase $1400以下先介紹廚師精選/廚師特選都有嘅食材 ^_^ ✨前菜3款:味道由輕至重,打開味蕾,迎接呢晚嘅美食之旅🤤🥢日本鮮茄:微酸清甜🥢蟹膏味噌豆腐:香濃軟滑🥢水雲:滑捋捋,酸味味咁,好開胃✨刺身5款:🥢日本室津蠔: 生蠔超肥美豐滿,鮮嫩creamy,蠔味濃😍 配埋梅酒啫喱、紫蘇花,正!🥢鮫鰈魚:口感比左口魚更豐潤嫩滑,食落有啲爽彈🥰 加上柚汁、檸皮,fresh嘅口感好啱夏日食💦 OMG💘 🥢深海池魚:肉質幼細,口感鮮美🥢燒拖羅:油脂甘香,加咗柚汁,帶啲酸甜,唔會膩🤤 🥢白象拔蚌:爽脆,鮮味十足✨壽司5貫:🥢活北寄貝:比平時食到嘅,更爽甜(見上圖)🥢火炙金目鯛:魚肉紅嫩,口感細膩🥢吞拿魚面頰肉:肉質帶彈性,師傅火炙令魚肉味更濃郁(見上圖)🥢沙甸魚:肉質結實,配茗荷、紫蘇葉入口,味道更鮮香🥢海膽:好清甜creamy😋最後,廚師精選/廚師特選仲有以下野食🤭 勁豐富!✨碎蔥吞拿魚腩手卷香蔥拖羅,吞

🎈廚師精選 Deluxe Omakase $1280
🎈廚師特選Supreme Omakase $1400

以下先介紹廚師精選/廚師特選都有嘅食材 ^_^

✨前菜3款:
味道由輕至重,打開味蕾,迎接呢晚嘅美食之旅🤤

🥢日本鮮茄:微酸清甜
🥢蟹膏味噌豆腐:香濃軟滑
🥢水雲:滑捋捋,酸味味咁,好開胃

刺身5款:

🥢深海池魚:肉質幼細,口感鮮美

🥢燒拖羅:油脂甘香,加咗柚汁,帶啲酸甜,唔會膩🤤

🥢白象拔蚌:爽脆,鮮味十足

壽司5貫:
🥢活北寄貝:比平時食到嘅,更爽甜(見上圖)
🥢火炙金目鯛:魚肉紅嫩,口感細膩

🥢沙甸魚:肉質結實,配茗荷、紫蘇葉入口,味道更鮮香

🥢海膽:好清甜creamy😋

最後,廚師精選/廚師特選仲有以下野食🤭 勁豐富!

✨碎蔥吞拿魚腩手卷
香蔥拖羅,吞拿魚腩蓉上面鋪上
我層蔥末,口感綿柔香滑,蔥碎令其更鮮香😚

✨松葉蟹肉茶碗蒸
茶碗蒸好香滑,絲絲蟹肉配香菇、粟米仔等,口感勁豐富。

✨魚湯:真材實料,相當清香鮮甜~

甜品:Ginger/芝麻雪糕亦出色,尤其薑味😳 我唔太好薑味,純粹好奇一試。出事!好好味!必試🤣
食Omakase對於一啲大胃口既人黎講真係會怕唔飽,依間位於美孚既隱世Omakase 絕對係可以飽到你食唔落!抵食🥰✨Dinner Omakase:Deluxe$1280/Supreme$1400✨另設加一-🥗 時令前菜3品水雲醋物:酸酸甜甜,海藻爽口👍🏻玉子豆腐:好香滑有蛋香,滑溜到似食緊雪糕🍦鹿兒島蕃茄 :微微酸得黎好鮮甜🍅-💕 刺身5品(Deluxe) / 7品(Supreme)日本兵庫縣室津蠔:生蠔肥美鮮甜🦪,配上梅酒啫喱同紫蘇花,醬汁酸甜開胃🥰蜜柑鯛:散發出淡淡的蜜柑味,柔軟滑嫩😍配上啫喱,味道更清新。象拔蚌:好清新爽口,食落「索索聲!」👍🏻深海池魚:好厚切好厚肉☺️火炙後魚皮焦香,肉質細緻,魚油甘香。拖羅:口感柔軟細膩,油香鮮甜😍 (Supreme)牡丹蝦:質感黏口彈牙😍面層加上蝦頭膏同魚籽,味道好夾🍤 (Supreme) 蘋果木煙燻鰹魚: 蘋果木香氣撲鼻,鰹魚軟滑厚身,海藻底都充滿蘋果香🍎- 💕 壽司5款火炙金目鯛:肉質細緻嫩滑,火炙後充滿魚油香🥰活北寄貝:肥美厚實,清爽甘甜☺️海膽鬼池魚:甜美油脂含量剛好而不膩,配上海膽,口感極豐富!😍吞拿魚面頰肉:火炙後口感細膩,入口即溶
✨另設加一

🥗 時令前菜3品
水雲醋物:酸酸甜甜,海藻爽口👍🏻
玉子豆腐:好香滑有蛋香,滑溜到似食緊雪糕🍦
鹿兒島蕃茄 :微微酸得黎好鮮甜🍅

💕 刺身5品(Deluxe) / 7品(Supreme)

象拔蚌:好清新爽口,食落「索索聲!」👍🏻

拖羅:口感柔軟細膩,油香鮮甜😍

💕 壽司5款
火炙金目鯛:肉質細緻嫩滑,火炙後充滿魚油香🥰
活北寄貝:肥美厚實,清爽甘甜☺️
吞拿魚面頰肉:火炙後口感細膩,入口即溶🥰
(Deluxe)海膽壽司:海膽多到完美蓋過飯,甘甜順滑絕對唔腥!❤️
(Supreme)海膽鹿兒島A4和牛壽司:海膽杯造型好吸精,甘甜海膽面放上金箔,下層放上重點A4和牛,肉質柔軟多汁,油脂四溢,超滿足!🥰😍

💕 清酒煮北海道赤鮑魚(Deluxe)
鮑魚口感彈牙爽口😍鮮甜得黎有清酒香。另外仲配上鮑魚肝醬,醬汁好濃郁,連埋飯一齊食就剛好了。

鵝肝多士

💕 廚師特選一品料理(Supreme)
鵝肝多士
鹿兒島既鵝肝,油脂感重入口即溶😍
多士烘得好香脆,依個配搭真係一絕!
碎蔥吞拿魚腩手卷

💕 碎蔥吞拿魚腩手卷
師傅先烘一烘熱紫菜,再毫不留手放滿哂吞拿魚腩蓉😍同黃瓜絲,形成手卷,紫菜食落香脆,吞拿魚腩蓉口感綿密,入口即溶🥰,配埋黃瓜絲,中和油膩感。

💕 蟹肉茶壺蒸
蟹肉味鮮甜,蒸蛋好滑溜
暖笠笠飲落好舒服

時令清湯

💕 時令清湯
舞茸白魚清湯(Delux)
清湯用金目鯛敖製而成,加上舞茸,味道好清香,解膩一流。
鯛魚濃湯(Supreme)
奶白色既濃湯冇落仼何味精,只用鯛魚熬製而成,口感順滑香濃。

雪糕

💕 甜品
雪糕可以簡香蕉/咖啡/薑🍦

香蕉雪糕🍌
香濃得黎清甜,唔係好假既香蕉味😍質地綿密!
咖啡️雪糕☕
咖啡味濃郁,食後仲有餘韻香氣🥰

日本兵庫縣室津蠔
拖羅
海膽鹿兒島A4和牛壽司
火炙金目鯛
2022-07-27 21 浏览
-crab meat puddingRich flavourWith sesame to elevate the texture -コウナゴA perfect match with walnutthick layer of honey is coated on top to balance the oiliness -pickled Seaweed Super soothing for the summerSlides down your throat with a blasting effect-hyogo oyster Delicate oysterSubtle flavour and medium in sizeDefinitely need to consume with the sauce (sea grapes / plum wine jelly) to add extra complexity to the flavour -“搞掂魚”A refreshing startPerfectly cut with no tendon at all-uni rollLove th
-crab meat pudding

Delicate oyster

-“搞掂魚”
A refreshing start

-uni roll
Love the greens between the fish and uni
It’s awesome to have uni not alone but in a sashimi sandwich

-Scallop sandwich
It’s seasoned with pickled herbs
Full of umami
Love how it’s cut into half so it can be a friendly small bite for ladies

-シマアジ
This is my favourite type of fish!
extremely thick and chewy

-spot shrimp
The saucing is crazily rich
If you want to balance your palette
You can eat it together with the seaweed (although it’s supposed to be just for decoration )

-toro
It’s smartly seasoned to reduce the heaviness
Fat but not overloading

-smoked tuna
Very fulfilling texture and exciting to see the strong smoking effect

-Sushi selection
I like how the sushi is slightly warm in your plate
Can feel the hearted messages from the chef haha
The rice is slightly acidic to bring out the umami of the fish
Todays highlight : kinmedai ,Hokkigai,akami tuna ,sardine roll,uni wagyu rice bowl, Hokkaido abalone in sake rice bowl

Set at $1480/pax

2022-07-25 78 浏览
Monday blue 就係要食啲好嘢🤤Omakase 係咪唔錯?先食前菜:先來汁煮黑橋貝,爽口入味;味噌蟹肉豆腐;仲有酸酸甜甜嘅水雲,為你打開味蕾,準備迎接豐富嘅晚餐🤭每一道菜都好令人期待,期待師傅帶俾我哋嘅驚喜!然後就到刺身!日本兵庫縣嘅武事蠔配少少紫蘇花,味道鮮甜濃郁。鮫鰈魚口感爽身但魚肉亦有油分,配少少青檸花,味道更加清新。日本倉魚包鮟康魚肝,加少少日本蔥點綴,口感同味道都好豐富,魚肝好食,食完齒頰留香。竹炭鹽配粒貝味道好鮮甜,師傅先拍一拍粒貝令佢收縮,肉質食落更加爽脆。深海池魚真係唔使介紹,肉質鮮嫩,魚味突出。牡丹蝦配蝦子令到牡丹蝦味道更濃,非常好嘅配搭。中拖羅油脂豐富,近乎入口即溶,好回味!蘋果木煙燻鰹魚,成個過程嘅視覺效果都好正!!!然後就到壽司~黑北寄貝係非常鮮甜爽口,好想追加🤤金目綢經過火炙之後,魚油香味好突出👍🏻吞拿魚腦天,即係頭頂嘅肉,魚味好濃,口感軟滑多油脂,又係勁回味嘅一件!沙甸魚相比之下就比較平淡了😌最後出場的是A4鹿兒島和牛配上海膽,兩者嘅味道竟然好夾,和牛嘅油香同海膽嘅鮮味一齊衝擊我嘅味蕾,超級正😍已經食到七成飽,跟住有份量唔少嘅清酒煮北海道赤鮑魚,點少
Monday blue 就係要食啲好嘢🤤
Omakase 係咪唔錯?

每一道菜都好令人期待,期待師傅帶俾我哋嘅驚喜!

然後就到刺身

日本兵庫縣嘅武事蠔配少少紫蘇花,味道鮮甜濃郁。

鮫鰈魚口感爽身但魚肉亦有油分,配少少青檸花,味道更加清新。

深海池魚真係唔使介紹,肉質鮮嫩,魚味突出。

牡丹蝦配蝦子令到牡丹蝦味道更濃,非常好嘅配搭。

中拖羅油脂豐富,近乎入口即溶,好回味!

蘋果木煙燻鰹魚,成個過程嘅視覺效果都好正!!!

然後就到壽司

黑北寄貝係非常鮮甜爽口,好想追加🤤

金目綢經過火炙之後,魚油香味好突出👍🏻

沙甸魚相比之下就比較平淡了😌

已經食到七成飽,跟住有份量唔少嘅清酒煮北海道赤鮑魚,點少少鮑魚肝醬汁,味道一流。

師傅之後整咗個超足料嘅碎蔥吞拿魚腩手卷,有圖有真相👍🏻

再食埋茶碗蒸、飲埋碗魚湯、再食一球日本雪糕,真的非常滿足了。
2022-07-25
2022-07-25 17 浏览
見到位於美孚呢間omakase餐廳有好多好評 今晚一於去左試下🥰 餐廳有唔少街坊朋友支持 睇得出店員同客人相處融洽☺️ 晚市坐到吧枱位 可以近距離欣賞到師父製作我哋嘅晚餐😋晚市omakase分左3個價錢 $680 $1280同$1400🤩 今晚我地就試左$1280嘅Deluxe同$1400嘅Supreme👅 2者嘅分別在放Deluxe有5款刺身同一道清酒煮北海道赤鮑魚 而Supreme有7款刺身同一道廚師一品料理 今晚係鹿兒島鵝肝🤤🥢時令前菜三款黑梅貝 日本東風螺 已經取出螺肉 加上醬汁幾鮮甜🐚鮟鱇魚肝玉子 少有玉子配搭 鮟鱇魚肝嘅濃味同玉子帶來味道上嘅衝擊👅水雲醋 酸酸甜甜非常開胃👍🏻🐟刺身五款/七款日本兵庫縣室津蠔 配上梅酒啫喱同紫蘇花🦪 飽滿鮮甜 梅酒啫喱酒味都幾重 非常突出😍真名鰹/鮫鰈魚 兩款皆為薄魚刺身 鮫鰈魚卷上鮟鱇魚肝 味道層次稍勝😋白象拔蚌 屬於味道非常清新嘅貝類 點唔點醬油都好食👅帆立貝 好厚身 加左竹炭鹽突顯鮮甜🤤深海池魚 超正 好肥美 一口食落去口腔充滿油脂😎中拖羅 加左炸紫蘇葉係上面口感有加分👍🏻 拖羅質素好高好肥美😋牡丹蝦 加上蝦頭膏同魚籽 成隻蝦嘅精華一啖食

🥢時令前菜三款

深海池魚 超正 好肥美 一口食落去口腔充滿油脂😎
牡丹蝦 加上蝦頭膏同魚籽 成隻蝦嘅精華一啖食晒🦐
蘋果木煙燻鰹魚 蘋果木嘅香氣完全深透左喺鰹魚內 好香😌

🍣壽司五款
蜜柑鯛 師傅提醒我哋只需要點非常少量醬油就可以 咁樣先可以食到蜜柑鯛本身嘅甜味😋 口感爽甜
金目鯛 睇到魚生嘅色澤就知真係好新鮮 肥美 加咗蒜蓉醬都好夾🤭

沙甸魚卷 比較少食 加左醃蘿蔔味道都唔錯👍🏻
海膽壽司 deluxe嘅普通海膽壽司份量已經好多😍
海膽鹿兒島A4和牛壽司 海膽加上入口即溶嘅和牛 超幸福🤭

🐠碎蔥吞拿魚腩手卷
吞拿魚腩口感線密 本身以為咁大量吞拿魚腩會好膩 但係入邊加咗醃蘿蔔 食落少少脆口又唔膩 好好食🥳

🍶清酒煮北海道赤鮑魚
見到師傅拎咗非常大隻原隻鮑魚出嚟😍 清酒味道突出 加上鮑魚肝醬食味道昇華👍🏻

👅 廚師一品料理
鹿兒島鵝肝 焦香嘅鵝肝放咗喺多士上面食 入口即溶感覺多好🤤

🦀蟹肉茶碗蒸
滑捋捋嘅茶碗蒸入邊有多款食材 加上蟹肉鮮甜美味 食完多款壽司刺身正好暖一暖胃😌

🥄時令清湯
舞茸白魚清湯 Deluxe menu嘅湯 舞茸味道比其他菌類特別 敖製清湯味道清甜🥰
鯛魚濃湯 一定要最後飲 因為係非常非常非常香濃嘅魚湯😍 奶白色嘅鯛魚濃加上滑豆腐 飲完一啖接一啖😆

🍨甜品
雪糕可以揀芝士 豆腐 香蕉同埋炭燒杏仁咖啡 揀咗出邊比較少有嘅芝士同埋炭燒杏仁咖啡☕️ 兩個都非常好食 芝士鹹香 咖啡味炭燒口味出眾 第一個完美嘅句號🌟
2022-07-24 59 浏览
之前食過 友樂鮨 嘅午市套餐及午市廚師發辦, 覺得高質又抵食! 今次決定試下晚市Omakase, 品嚐一下優質日本菜, 重拾返去日本旅行嘅味道!廚師特選Supreme Omakase $1,400/位廚師精選Deluxe Omakase $1,280/位時令前菜三款黑梅貝、蟹肉豆腐 及 野生水雲, 鮮味中帶點酸甜, 係開胃嘅前菜!刺身七款(廚師特選) / 刺身五款(廚師精選)兵庫縣室津生蠔生蠔肉質較為爽身, 礦物味突出, 配上梅酒啫喱及紫蘇花, 唔錯!汁煮八爪魚八爪魚煮至軟淋入味, 伴碟嘅蘿蔔粒都唔可以錯過呀!蜜柑鯛魚味清雅, 慢慢散發著淡淡橘香!真名鰹 卷 鮟鱇魚肝魚味清淡嘅真名鰹 卷著 細膩濃郁嘅鮟鱇魚肝, 再點少許酸汁, 口感味道層次豐富, 有驚喜!日本白象拔蚌味道鮮甜, 口感爽脆, nice!深海池魚入口充滿魚油香,yummy!牡丹蝦、蝦籽、蝦膏 (廚師特選)牡丹蝦 鮮爽口彈牙, 再加上蝦籽、蝦膏, 甘甜濃郁!火炙拖羅 炙燒後嘅拖羅 魚油香及鮮味充分發揮, 配上紫菜、柚子胡椒 及 岩鹽, 令人一試難忘!蘋果木煙燻鰹魚 (廚師特選)鰹魚融入淡淡煙燻味道,加上少許醬汁,好滋味!壽司

廚師特選Supreme Omakase $1,400/位
廚師精選Deluxe Omakase $1,280/位

時令前菜三款

刺身七款(廚師特選) / 刺身五款(廚師精選)

兵庫縣室津生蠔
汁煮八爪魚
八爪魚煮至軟淋入味, 伴碟嘅蘿蔔粒都唔可以錯過呀!

蜜柑鯛
魚味清雅, 慢慢散發著淡淡橘香!

真名鰹 卷 鮟鱇魚肝

日本白象拔蚌
味道鮮甜, 口感爽脆, nice!

深海池魚
入口充滿魚油香,yummy!

牡丹蝦、蝦籽、蝦膏 (廚師特選)
牡丹蝦 鮮爽口彈牙, 再加上蝦籽、蝦膏, 甘甜濃郁!
火炙拖羅

蘋果木煙燻鰹魚 (廚師特選)
鰹魚融入淡淡煙燻味道,加上少許醬汁,好滋味!
壽司五款

金目鯛壽司
色澤鮮紅嘅金目鯛,味道鮮美,加上ilome植物醬,好味道!

鮮帆立貝壽司
肉厚軟嫩嘅帆立貝,配上青檸汁及竹炭鹽,清甜美味!

黑鯥魚壽司
先連皮微微火炙帶出魚油脂香味,肥美帶甜!

花鯖魚卷
將花鯖魚製成卷物,感覺酸爽!

海膽 (廚師精選)
根室馬糞海膽濃郁鮮美,帶少許回甘!

海膽及鹿兒島A4和牛 (廚師特選)
海膽加上金箔,倍感矜貴,再配上肉味香濃嘅和牛,正!

鮑魚肝醬撈飯 (廚師精選)
鮑魚口感彈牙,肝醬濃厚,有特色!

鐵板鵝肝多士 (廚師特選)
外層煎至微脆,內裡軟滑,充滿油香!
碎蔥吞拿魚腩蓉手卷
中拖羅蓉分量非常多,加入少量京蔥、黃蘿蔔及芝麻!中拖羅蓉入口軟綿幼滑,啖啖脂香,久久不散,令人回味無窮!
松葉蟹肉茶碗蒸
蒸蛋入口即溶,加上鮮味嘅蟹肉,唔錯!

鯛魚白湯 (廚師特選)
奶白色嘅鯛魚白湯,入口滑溜,富有魚香!

舞茸魚湯 (廚師精選)
清湯內有魚肉及舞茸菇,十分清新!

甜品
芝麻雪糕、芝士雪糕,夠晒滿足啦!
2022-07-23 332 浏览
今日去探朋友食咗omakase😛分別有兩個set ,$1280// $1400,兩個都試曬咁就唔使爭😚❁時令前菜汁煮黑梅貝即係類似東風螺,酸爽彈牙,水雲 ,蟹膏玉子豆腐呢個好讚!蟹黃凍同蟹肉鋪面濃濃既蟹味係口久久不散🦀❁ 蚝係兵庫縣室津蚝蠔身厚實既口感配左紫蘇花同梅子果凍更帶出爽甜❁ 刺身五味鱸魚好肥美,油脂雙間真名堅包裹住鞍安魚肝,金黃色油脂真係好creamy、日本白肉象拔蚌好似羊脂白玉爽口彈牙。另外兩款係深海池魚同野生拖羅正常發揮❁ 另外Supreme會比Deluxe多兩款刺身分別係牡丹蝦刺身同煙熏鰹魚,玻璃樽一打開好煙熏味哂泥,鰹魚被熟成後口感更軟綿,味道香醇配上洋蔥絲更有少少甜味❁ 壽司🍣今晚師傅都好有心思✨✨-帆立貝輕輕掃左柚子醋係帆立貝上面再撒上和歌山竹炭鹽作調味-火灸金目鯛經火灸既金鯛色澤亮麗,魚身油脂遍佈成個壽司無得彈😋-火焰吞拿魚魚身部位吞拿魚後腦部位,魚脂比例比較重經火灸後,油脂同紫菜完全混合埋一齊😚-飄干卷沙甸魚卷入面有醃蘿蔔包裹壽司飯清脆唔油膩❁ Supreme 既一品料理係鵝肝多士,准山絲炸至金黃色拌以鵝肝,爽脆既准山鵝肝軟糯,個口感好得意,食到好滿足。❁ 蟹

❁時令前菜

❁ 蚝係兵庫縣室津蚝
蠔身厚實既口感配左紫蘇花同梅子果凍更帶出爽甜

刺身五味
鱸魚好肥美,油脂雙間

壽司🍣
今晚師傅都好有心思✨✨
-帆立貝
輕輕掃左柚子醋係帆立貝上面再撒上和歌山竹炭鹽作調味
-火灸金目鯛
經火灸既金鯛色澤亮麗,魚身油脂遍佈成個壽司無得彈😋
-火焰吞拿魚
-飄干卷
沙甸魚卷入面有醃蘿蔔包裹壽司飯清脆唔油膩

❁ 蟹肉茶碗蒸 - 蟹肉絲鋪滿蒸蛋,上湯好濃郁,茶碗蒸入面有菌類同粟米芯。

甜品
日本雪糕,簡左少見既香蕉味,雪糕質地比較濃稠綿密,濃濃香蕉味,唔會死甜,為呢餐畫上完美句號🍨

📍 美孚。友樂鮨 (美孚)
美孚美孚新邨蘭秀道5號地鋪
  • 時令前菜三款
又到對自己好啲嘅時候😌去咗撐枱腳點咗兩款Omakase一齊歎💘💘分別係✨Supreme Omakase $1400 & ✨Deluxe Omakase #$1280 (各加10%service charge)行到門囗已經feel到同附近住宅區嘅氣氛有所不同😃步入即刻切換至日本mood!!. ✨前菜黑梅貝:紮實口感!讚↗️↗️象拔蚌沙律:彈牙嘅象拔蚌肉配以微酸漬汁!爽!水雲: 海髮菜酸酸咪咪!好稱職咁打開胃口!. ✨兵庫縣室津蠔梅酒啫喱&紫蘇花花萃!口感較爽口!內裏creamy!蠔味重!!. ✨真名鰹刺身沾柚子醋同食!魚肉軟腍!逐片慢慢品嚐係一種享受😋😋. ✨日本白象拔蚌爽口彈牙到一個點❣️鮮味❣️. ✨深海池魚刺身大愛其口感!紮實豐富飽滿質感😍😍. ✨牡丹蝦刺身面頭有蝦膏蝦籽!♥️鮮味爆發!!. ✨煙燻鰹魚打卡-able嘅一道😍😍帶有陣陣煙燻香氣.✨火炙拖羅以微微磯燒過嘅海苔包住用火槍炙過嘅拖羅🔥🔥魚油脂四溢!入口即溶!.✨活北寄貝上面放咗粒元貝份外吸睛!單睇顏色已經係鮮活嘅證明😉. ✨金目鯛壽司魚皮閃閃發光好矜貴嘅模樣🤩🤩魚味出!!. ✨吞拿魚面頰肉壽司質感果然夠特別👍🏻經過火炙令口感味道都更

✨前菜
黑梅貝:紮實口感!讚↗️↗️
象拔蚌沙律:彈牙嘅象拔蚌肉配以微酸漬汁!爽!
水雲: 海髮菜酸酸咪咪!好稱職咁打開胃口!
✨兵庫縣室津蠔
✨真名鰹刺身
沾柚子醋同食!魚肉軟腍!逐片慢慢品嚐係一種享受😋😋
✨日本白象拔蚌
爽口彈牙到一個點❣️鮮味❣️
✨深海池魚刺身
大愛其口感!紮實豐富飽滿質感😍😍
✨牡丹蝦刺身
面頭有蝦膏蝦籽!♥️鮮味爆發!!
✨煙燻鰹魚
打卡-able嘅一道😍😍帶有陣陣煙燻香氣
✨火炙拖羅
✨活北寄貝
上面放咗粒元貝份外吸睛!單睇顏色已經係鮮活嘅證明😉
✨金目鯛壽司
魚皮閃閃發光好矜貴嘅模樣🤩🤩魚味出!!
✨吞拿魚面頰肉壽司
質感果然夠特別👍🏻經過火炙令口感味道都更出眾!!
✨沙甸魚壽司
夾雜住紫蘇葉☘️嘅獨特香氣!好清新!
✨海膽壽司
望到已流口水🤤🤤無腥但唔算超級甘甜!
✨和牛海膽杯
估唔到Uni同和牛油脂組合埋一齊食會咁夾😘入口即溶且味蕾滿足!!
✨清酒煮北海道赤鮑魚
彈牙鮑魚滲住淡淡清酒香!點埋鮑魚肝醬汁!令鮮味更上一層樓!
✨吞拿魚蓉手卷
😍😍好食到溶化咗Be嘅心!一咬入口魚脂滿佈口中!加埋勁脆嘅紫菜!滿分!!
✨松葉蟹茶碗蒸
熱辣辣!滑溜溜!絲絲蟹肉伴隨香菇等材料!唔錯嘅一道熱食!
✨海鰻天婦羅
炸得好靚😛唔太油膩且夠卜卜脆!Good!
✨鯛魚濃湯
滲出淡淡魚味道!唔錯!
✨舞茸菇白魚清湯
Be更傾心呢碗白色湯🤭舞茸味令整碗湯點睛!魚味濃且有滑滑豆腐!好飲!
甜品
芝麻雪糕:芝麻香溶於口腔!creamy幼滑!
香蕉雪糕:微微甜度🍌同樣滑溜!
2022-07-15 25 浏览
晚市有兩款Omakase:廚師精選$1280廚師特選$1400分別在於貴嘅會多2款刺身、1款一品料理🥳我就點左各一,今餐真係超級精彩!食材新鮮、較多樣化,每款的醬料配搭亦有不同,刺身相對大件。完全係視覺藝術同味覺嘅享受,非常值得一試!時令前菜3款🌸賣相十分精緻,最難忘係鮟鱇魚肝豆腐,甘香嫩滑,醋漬番茄酸甜開胃!刺身7款💕黃金武士蠔👍🏻比一般蠔更鮮甜爽口,蠔味濃郁平政魚🥢魚味特出,點上柚子酸汁更清新餃蝶魚👍🏻細膩爽口(面係醋啫喱包住鮟鱇魚肝)深海池魚👍🏻油脂鮮香,嫰滑拖羅👍🏻油脂肥美,入口即溶象拔蚌👍🏻超級爽嫩鮮甜,一試難忘煙燻鰹魚👍🏻煙燻效果打卡一流,魚身飽滿鮮香壽司5款🍣蝦、蝦膏、蝦子👍🏻多重鮮味,甘甜之最新鮮凡立貝👍🏻鹽唔使點野,鮮甜火炙金目鯛🥢魚油香味撲鼻北寄貝🥢爽口鮮甜沙匈魚👍🏻肥美中帶清新口感(包住薄荷葉、蘿蔔)碎蔥吞拿魚腩手卷💫廚師非常慷慨,比嘅份量超多,入口軟綿細滑,油脂感豐富,但出奇地沒有油膩感!期待已經嘅主角終於出場🌟普通海膽👍🏻甘香鮮甜,超級creamy!日本A4和牛馬糞海膽👍🏻入口即溶,鮮甜無比!廚師特選一品料理🔥鰻魚雜錦天婦羅✨炸衣薄脆而不影響鰻魚嘅鮮嫩!清酒煮
晚市有兩款Omakase:
廚師精選$1280
廚師特選$1400
分別在於貴嘅會多2款刺身、1款一品料理

🥳

時令前菜3款🌸

刺身7款💕
黃金武士蠔👍🏻比一般蠔更鮮甜爽口,蠔味濃郁
平政魚🥢魚味特出,點上柚子酸汁更清新
餃蝶魚👍🏻細膩爽口(面係醋啫喱包住鮟鱇魚肝)
深海池魚👍🏻油脂鮮香,嫰滑
拖羅👍🏻油脂肥美,入口即溶
象拔蚌👍🏻超級爽嫩鮮甜,一試難忘
煙燻鰹魚👍🏻煙燻效果打卡一流,魚身飽滿鮮香

壽司5款🍣
蝦、蝦膏、蝦子👍🏻多重鮮味,甘甜之最
新鮮凡立貝👍🏻鹽唔使點野,鮮甜
火炙金目鯛🥢魚油香味撲鼻
北寄貝🥢爽口鮮甜
沙匈魚👍🏻肥美中帶清新口感(包住薄荷葉、蘿蔔)

碎蔥吞拿魚腩手卷💫

期待已經嘅主角終於出場🌟
普通海膽👍🏻甘香鮮甜,超級creamy!
日本A4和牛馬糞海膽👍🏻入口即溶,鮮甜無比!

廚師特選一品料理🔥
鰻魚雜錦天婦羅✨
炸衣薄脆而不影響鰻魚嘅鮮嫩!

清酒煮北海道赤鮑魚💫
清甜煙靭嘅赤鮑魚,加上鮑魚肝醬同食,層次更豐富更提鮮!

蟹肉茶碗蒸✨
口感滑溜,味道較清淡,咁能特出蟹肉鮮甜原味!

時令清湯✨
鯛魚濃湯用上大量鮮魚熬製,清甜滋補嘅感覺!
海苔清湯味道清淡,可解解膩!

甜品💫
試左豆腐同芝士味雪糕,兩者都出色,芝士味更特出,咸香奶味濃郁!
Time to have Omakase❤️👨🏻‍🍳🍣🍣🍣🥢..估唔到美孚都有一間隱世Omakase 餐廳🥢,今次趁黎左荔枝角上完Gym,近近地來試試由廚師👨🏻‍🍳 悉心準備既日式料理,人不多私隱度高又寧靜之下,享受一頓廚師發板吧!🔸Deluxe Omakase $1,280🔸Supreme Omakase $1,400晚餐設有2個grading 既Omakase,一場黎到當然要試勻晒佢先不枉此行👻,屬區內罕有既精緻日本菜。🔹時令前菜3品:黑梅貝 (磯煮東風螺爽口入味)、松葉蟹肉+安康魚肝 (濃郁惹味)、水云 (日本開胃菜酸酸甜甜)🔹刺身5款 / 刺身7款:🔸生蠔來自兵庫縣,脆口爽身又濃味鮮甜。(Seasonal) 配以清新啫喱 & 紫蘇花帶獨特香氣。🔸搞鰈魚 配安康魚肝🔸平靜魚🔸白北寄貝 (象拔蚌)🔸牡丹蝦 配蝦膏蝦籽 配上春菜 & 紫蘇花香🔸深海池魚🔸煙燻熟成鰹魚 (重煙燻木味)🔹壽司5款:拖羅、活北寄貝、帆立貝、蜜柑鯛魚、金木鯛 配蒜頭漬蓉、雲丹海膽壽司 配青瓜紫蘇葉鹿兒島和牛 拼瀨戶商店海膽 (北海道根室)🔹廚師特選一品料理:🔸清酒煮北海道赤鮑魚 (配鮑魚肝醬 & 紫蘇花

🔸Deluxe Omakase $1,280
🔸Supreme Omakase $1,400

🔹時令前菜3品:
黑梅貝 (磯煮東風螺爽口入味)、

🔹刺身5款 / 刺身7款:

🔸生蠔來自兵庫縣,脆口爽身又濃味鮮甜。
(Seasonal) 配以清新啫喱 & 紫蘇花帶獨特香氣。
🔸搞鰈魚 配安康魚肝
🔸平靜魚
🔸白北寄貝 (象拔蚌)
🔸牡丹蝦 配蝦膏蝦籽 配上春菜 & 紫蘇花香
🔸深海池魚
🔸煙燻熟成鰹魚 (重煙燻木味)

🔹壽司5款:

鹿兒島和牛 拼瀨戶商店海膽 (北海道根室)

🔹廚師特選一品料理:
🔸清酒煮北海道赤鮑魚 (配鮑魚肝醬 & 紫蘇花)
🔸A4 和牛 (大理石花紋、柔軟而豐富牛膩香)

🔹手卷1款:
碎蔥吞拿魚魚腩手卷

🔸蟹肉茶壺蒸 (嫩滑充滿蟹肉)
🔸時令清湯 (分別:鮮海苔豆腐湯 & 鯛魚濃湯)
🔸咖啡及甜品 (芝麻 & 芝士雪糕)
總體來說。。在美孚區內吃到Omakase 確有驚喜❤️,環境寧靜、服務用心,菜式豐富,區內朋友想足不出區都可以吃到精緻廚師發板喔!

l[蝶豆檸檬梳打]l $65
Butterfly Pea with Lemon Soda
另外仲加配左清新梳打特飲,蝴豆花🦋 色彩夢幻,味道清新開胃,吃過一系列Omakase🥢 清清味蕾吧!
×××[美孚。友樂鮨 -Yu Raku Sushi]×××