2023-03-19 46 浏览
晚市omakase一般都較貴,見到呢間最近做緊優惠,所以約埋朋友嚟食下👨‍🍳Dinner Omakase $788《先付》螢光魷魚漬,口感唔錯,幾新鮮《刺身三款》▫️日本厚岸生蠔大隻厚肉,新鮮爽口,而且幾鮮甜▫️煙燻鰆魚肉質扎實細緻,配上洋蔥及乾蔥絲,味道更豐富😋▫️沖繩車海老配溏心蛋黃車海老彈牙鮮甜,配埋蛋黃一齊食又幾特別《壽司十一貫》▫️帆立貝:厚肉彈牙爽口,而且鮮甜▫️油甘魚:油脂充足,配搭柚子鹽非常唔錯▫️真鯛:肉質軟嫩,味道清新▫️金目鯛:肉質嫩滑,味道鮮甜▫️深海池魚:質感鮮嫩,油脂甘香▫️八爪魚:口感彈牙,調味剛好▫️鰤肉:肉質軟嫩,鮮甜▫️赤身:肉質厚實,魚味香濃▫️梳子魚:炙燒可帶出魚油嘅香味,口感幾特別▫️炙燒中拖羅:香味撲鼻,入口即溶,令人回味😋▫️海膽北海道根室海膽,味道鮮甜,非常滿足《食事》用火槍炙燒過嘅魚肉非常嫩滑,配搭少少柚子鹽令到個味道更出色🫶🏻《卷物》拖羅蓉手卷,香脆嘅紫菜包住油脂豐富嘅拖羅蓉,口感Creamy, 味道一流😋《吸物》麵豉湯,夠熱,味道濃郁,唔會太咸《甜品》熊仔最中餅好可愛😍香甜嘅粒粒紅豆配上煙韌嘅抹茶蕨餅🫶🏻喜歡▫️廚師發板魚生丼好精緻嘅魚生丼😍廚師會揀選當日最新鮮

👨‍🍳Dinner Omakase $788

《先付》
螢光魷魚漬,口感唔錯,幾新鮮

刺身三款》
▫️日本厚岸生蠔
大隻厚肉,新鮮爽口,而且幾鮮甜

▫️煙燻鰆魚
肉質扎實細緻,配上洋蔥及乾蔥絲,味道更豐富😋

▫️沖繩車海老配溏心蛋黃
車海老彈牙鮮甜,配埋蛋黃一齊食又幾特別

壽司十一貫》
▫️帆立貝:厚肉彈牙爽口,而且鮮甜

▫️油甘魚:油脂充足,配搭柚子鹽非常唔錯

▫️真鯛:肉質軟嫩,味道清新

▫️金目鯛:肉質嫩滑,味道鮮甜

▫️深海池魚:質感鮮嫩,油脂甘香

▫️八爪魚:口感彈牙,調味剛好

▫️鰤肉:肉質軟嫩,鮮甜

▫️赤身:肉質厚實,魚味香濃

▫️梳子魚:炙燒可帶出魚油嘅香味,口感幾特別

▫️炙燒中拖羅:香味撲鼻,入口即溶,令人回味😋

▫️海膽
北海道根室海膽,味道鮮甜,非常滿足

《食事》

《卷物》

《吸物》
麵豉湯,夠熱,味道濃郁,唔會太咸

熊仔最中餅好可愛😍香甜嘅粒粒紅豆配上煙韌嘅抹茶蕨餅🫶🏻喜歡

▫️廚師發板魚生丼
好精緻嘅魚生丼😍廚師會揀選當日最新鮮嘅食材去製作,分別有帆立貝、真鯛魚、深海池魚、金目鯛、赤身、煙燻鰆魚、梳子魚、油甘魚、拖羅、三文魚籽、海膽及溏心蛋🤩非常豐富,真係靚到唔舍得食😝刺身食落好新鮮,配搭埋微酸帶甜壽司飯,真係幾出色!快靚正!
2023-03-17 191 浏览
位於廣華街的藤 Sushi Téng 只設 10 個板前席,客人可以觀賞到師父料理的過程,而刺身及海產均每日由日本直送到港。小店除了有 omakase外,亦有不少單點菜式、丼飯和壽司盛合選擇。這次點了藤 omakase 和廚師發辦魚生丼,價錢相當親民✨🔸前菜先來了酸甜開胃的螢光魷魚佐水雲醋物。慢煮八爪魚軟腍入味,底下的湯葉令人驚喜,豆香濃郁美味。接下來是彈牙的花竹蝦,可以沾溏心蛋一併品嚐。蛋黃呈半流心膏狀,非常誘人。煙燻鰆魚配上洋蔥絲,肉質肥美。太刀魚經過炙燒處理,伴上紫菜醬及柚子胡椒,魚肉的口感不錯🔹壽司▫️真鯛肉質清爽,淡麗的魚味▫️金目鯛 加了焦糖洋蔥,令味道更有層次感▫️深海池魚肉質鮮嫩甘香▫️吞拿魚赤身色澤鮮紅,肉質細緻口感順滑▫️北寄貝貝肉香甜,口感爽脆▫️牡丹蝦蝦肉飽滿,鮮甜又彈牙▫️油甘魚魚味濃鮮,脂香十足▫️池魚鮮嫩肥美,味道細膩帶蔥香▫️梭子魚春夏季節的時令魚,師傅將魚皮輕輕炙燒,香氣四溢▫️燒大拖羅炙燒後將魚油迫岀,無筋而且入口豐腴細滑▫️海膽滿滿的海膽份量十足,甘甜鮮美,滋味一流▫️呑拿魚手卷 要趕快新鮮吃~ 紫菜脆脆的,裡面加了酸瓜去膩🔸吸物吃完壽司正好來喝一碗溫熱的麵豉湯🔹甜品賣相

🔸前菜

🔹壽司
▫️真鯛
肉質清爽,淡麗的魚味
▫️金目鯛
加了焦糖洋蔥,令味道更有層次感
▫️深海池魚
肉質鮮嫩甘香
▫️吞拿魚赤身
色澤鮮紅,肉質細緻口感順滑
▫️北寄貝
貝肉香甜,口感爽脆
▫️牡丹蝦
蝦肉飽滿,鮮甜又彈牙
▫️油甘魚
魚味濃鮮,脂香十足
▫️池魚
鮮嫩肥美,味道細膩帶蔥香
▫️梭子魚
春夏季節的時令魚,師傅將魚皮輕輕炙燒,香氣四溢
▫️燒大拖羅
炙燒後將魚油迫岀,無筋而且入口豐腴細滑

▫️海膽
滿滿的海膽份量十足,甘甜鮮美,滋味一流
▫️呑拿魚手卷
要趕快新鮮吃~ 紫菜脆脆的,裡面加了酸瓜去膩

🔸吸物
吃完壽司正好來喝一碗溫熱的麵豉湯

🔹甜品
賣相超可愛🐻 是小熊造形的最中餅加上抹茶蕨餅配蜜紅豆

🔸 廚師發辦魚生丼
這款人氣丼飯cp值也很不錯,用上多款時令食材,有海膽、帆立貝、真鯛、金目鯛、深海池魚、八爪魚、梭子魚、油甘魚、拖羅、鮟鱇魚肝、煙燻鰆魚和三文魚籽,華麗的配搭,相當豐富!

晶凝通透的三文魚籽粒粒飽滿,鮮味十足。厚切的新鮮魚料配搭酸度剛好的醋飯,吃完大滿足💓
廚師發辦魚生丼
今天给大家介绍一家在旺角的平民日料Omakase 店😍这家是在2021年才开的小店,而且不同其他的一样,🥹价格上非常的亲民,晚市的Omakase 只需要$788/人这在香港算是非常亲民😍——✅另外想说下这家给的饭真的非常的多,而且这里的米也不是一般的米哦,用的是高级Omakase中常用的赤醋饭,而且特选日本富士县A级天盛米,而且用的也是秘制赤醋,所以会比其他的粗饭多一些微酸的口感😄今天就给大家去试试!——✅鱿鱼搭配上非常爽口的水子,带着些许的酸味打开味蕾——✅烟熏鰆鱼 也是很少吃到一款前菜搭配上焦糖洋葱非常神奇的口感😘——✅长井生蚝 吃下去配上柚子醋下去非常的鲜甜爽口🤤—-✅花竹虾 其味道鲜甜,肉质弹牙,虾膏丰富,在日本早就被用做高级刺身食材品☺️一般才来说只有每年的1月-3月还有9月-10月才可以捕捉得到哦。—-✅接下来是寿司部分包括有帆立贝、深海池鱼、油甘鱼、金目鲷、活北寄贝、北海道牡丹虾、活赤贝、池鱼、吞拿鱼、海胆寿司。最喜欢还是深海池鱼和牡丹虾,每次吃牡丹虾的口感都是那种很绵滑散发那种海鲜自然的鲜香🥹——✅卷物是碎吞拿鱼蓉吹起来非常的有油香感而且到这一款基本都有点撑了,真的分量非

——
✅鱿鱼搭配上非常爽口的水子,带着些许的酸味打开味蕾

✅长井生蚝 吃下去配上柚子醋下去非常的鲜甜爽口🤤

——
✅卷物是碎吞拿鱼蓉吹起来非常的有油香感而且到这一款基本都有点撑了,真的分量非常多😘

—-
✅另外一份是厨师的鱼生丼饭,里面真的超级丰富有10款以上的鱼生如帆立贝、甜虾、鲷鱼、深海池鱼、金目鲷、烟熏鳝鱼、油甘鱼等等,另外还有很多的三文鱼籽和酱油渍生蛋黄☺️

——
✅最后还有一款甜品也是今天颜值之最抹茶蕨饼配红豆,这个用饼做成的小熊真的非常可爱,根据店员推荐将红都放上去会有不一样的口感哦,蕨饼也是非常的Q弹😘
2023-03-15 23 浏览
/📍hongkong 旺角親民 Omakase~ 室內設計簡約舒適,店鋪位置不多,記得要預定呀~<Dinner Omakase> $788先付水雲白子昆明湖紫菜配鮟康魚肝刺身三點煙燻鰆魚糖醋蛋黃配花竹蝦小長井生蠔壽司十一貫真鯛池魚甜蝦油甘魚帆立貝赤貝大拖羅北寄貝金目鯛魚子海膽卷物蔥吞拿魚吸物麵豉湯甜品綠茶蕨餅配紅豆價錢親民的 Omakase,但用料絕不馬虎!刺身都很新鮮,非常欣賞師傅對食材的講解,令我們更認識每種刺身的特色。我們印象最深刻的是鮟康魚肝,味道有點像沙甸魚,但一點也不會有腥味,入口軟滑又有一點油脂感,配搭紫菜口感非常豐富!另外海膽也很有驚喜,味道鮮甜;金目鯛有稍微燒過,油脂感滿滿,非常滿足<廚師發辦魚生飯> $388魚生款式跟 omakase 是差不多的,個人覺得性價比超級高,很推薦大家試這個!魚生飯份量很大,兩個人分享都覺得非常飽肚~ 刺身包括拖羅、油甘深海池魚、甜蝦、帆立貝、海膽等等@sushiteng_hk 🥢 Dinner Omakase / 廚師發辦魚生飯Price: HKD $788 / $328- - - - -藤 Sushi
📍hongkong

Price: HKD $788 / $328
- - - - -
藤 Sushi Téng
Shop 24A, G/F,
Yan On Building,
1 Kwong Wa Street,
Mong Kok
#CHRISTIEinhongkong
#CHRISTIE_旺角
2023-03-14 23 浏览
餐廳裝修以簡單日式為主,同出面嘅鬧市有種截然不同嘅感覺。晚市用$788食到Omakase,刺身壽司新鮮,仲要食到啲高級嘅魚,例如係金目鯛,真係好抵食👍🏻👍🏻∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ 先付 、刺身三品૪ 煙燻鰆魚 油膩豐富嘅肉質帶有彈性,除咗煙燻香,仲用咗醋洋蔥提味૪ 水雲螢光魷魚彈牙嘅瑩光魷魚稍稍燒過,配埋酸甜嘅水雲菜,作為開胃前菜真係唔錯૪ 厚岸蠔嚟自北海道嘅厚岸蠔,肉質肥美,鮮甜creamy૪ 沖繩花竹蝦配糖醋蛋爽口大隻嘅蝦肉,加埋酸甜溏心糖醋蛋、海帶同魚鬆,小編ready食跟住落嚟嘅壽司啦❥ 壽司૪ 帆立貝加咗柚子胡椒,味道新鮮甘甜、清新૪ 深海池魚原身,肉質細緻爽口,帶有甜味૪ 金目鯛喺一種較為高級啲嘅魚,肥美油脂較多,味道新鮮,仲加咗啲洋蔥醬,鮮味更香૪ 真鯛係白肉魚一種,本身味道較清淡,加咗啲酸梅醬作調味૪ 牡丹蝦大大隻,清爽彈牙,鮮甜濃郁૪ 池魚肉質色澤新鮮,較為緊緻爽口,味道鮮甜૪ 油甘魚油脂豐富平均,魚油味濃郁,甘甜清香૪ 活北寄貝口感緊實,味道爽甜,仲有海水嘅鹹味૪ 吞拿魚醬油漬將較多油脂嘅拖羅,用
餐廳裝修以簡單日式為主,同出面嘅鬧市有種截然不同嘅感覺。

❥ 先付 、刺身三品
૪ 煙燻鰆魚
油膩豐富嘅肉質帶有彈性,除咗煙燻香,仲用咗醋洋蔥提味

૪ 水雲螢光魷魚

૪ 厚岸蠔
嚟自北海道嘅厚岸蠔,肉質肥美,鮮甜creamy

૪ 沖繩花竹蝦配糖醋蛋

壽司
૪ 帆立貝
加咗柚子胡椒,味道新鮮甘甜、清新

૪ 深海池魚
原身,肉質細緻爽口,帶有甜味

૪ 金目鯛

૪ 真鯛
係白肉魚一種,本身味道較清淡,加咗啲酸梅醬作調味

૪ 牡丹蝦
大大隻,清爽彈牙,鮮甜濃郁

૪ 池魚
肉質色澤新鮮,較為緊緻爽口,味道鮮甜

૪ 油甘魚
油脂豐富平均,魚油味濃郁,甘甜清香

૪ 活北寄貝
口感緊實,味道爽甜,仲有海水嘅鹹味

૪ 吞拿魚醬油漬
將較多油脂嘅拖羅,用醬油漬嘅做法,令魚味更香,提升到另一個層次

૪ 海膽
色澤澄鮮橙黃、細膩綿軟,味道甘香

❥ 卷物
香蔥吞拿魚蓉卷,仲加入咗紫蘇葉,味道恰到好處

❥ 吸い物
麵豉湯豆味濃,仲飲到有陣陣魚嘅香味

甜品
今次係紅豆抹茶蕨餅,甜蜜蜜綿密嘅紅豆加上有咬口煙韌、充滿抹茶香嘅蕨餅,好夾

❥ Omakase 魚生丼 $328
表面鋪滿多款刺身同糖醋蛋,款式同Omakase嘅差唔多,例如有帆立貝、甜蝦、三文魚籽、深海池魚、真鯛等等
最驚喜嘅係三文魚籽好大粒,甜甜地爆漿之餘,彈力驚人,小編有粒跌咗係枱面,點知彈番上隻碟度😆

平時好少去食晚市既omakase,因為人均都差唔多要千幾蚊一位,所以覺得午市會稍微抵食啲🤭今次竟然發掘到一間係廣華街附近既日本餐廳,望望價錢只需要$788一位,仲要openrice有得買coupon再有折扣🥰想去既記住要去買左先了!!-🌟Dinner Omakase $788/pp🔹前菜🎈螢光魷魚🦑🎈日本厚岸生蠔🦪非常鮮甜,帶有淡淡的海水味~-🎈煙燻鰆魚入口細嫩,特別欣賞廚師還配上了焦糖洋蔥,把整個層次提升了不少😳-🎈鮟鱇魚肝 在魚肝上加上了紫菜、香蔥及少許辣椒油,整個配搭挺不錯!入口香滑,完全不會太腥🙆🏻‍♀️-🎈松葉蟹肉撈蟹膏配糖醋蛋一看便是邪惡組合,把糖醋蛋與蟹肉蟹膏撈在一起,滋味十足🤤-🔹壽司🔹🎈帆立貝在帆立貝壽司裡輕輕加上了柚子皮,從而提升其鮮甜度~-🎈深海池魚入口細嫩,味道香甜~-🎈真鯛口感細軟,這款相對味道會淡口一點!-🎈牡丹蝦第一啖真的超驚喜,只是輕輕加入了檸檬汁,已經好鮮甜及彈牙😋-🎈金目鯛配上香蔥很鮮香,油分豐潤~-🎈油甘魚配上柚子胡椒,帶有淡淡甘甜,油香十足!-🎈活赤貝鮮甜爽口😚-🎈池魚 口感紮實,味道甜美!-🎈中拖羅雖然未去到大拖羅般入口即融,但還是很肥美,油脂十
🌟Dinner Omakase $788/pp
🔹前菜
🎈螢光魷魚🦑
🎈日本厚岸生蠔🦪
日本厚岸生蠔

非常鮮甜,帶有淡淡的海水味~
🎈煙燻鰆魚

🎈鮟鱇魚肝
鮟鱇魚肝

🎈松葉蟹肉撈蟹膏配糖醋蛋
松葉蟹肉撈蟹膏配糖醋蛋

一看便是邪惡組合,把糖醋蛋與蟹肉蟹膏撈在一起,滋味十足🤤
🔹壽司🔹

🎈帆立貝
在帆立貝壽司裡輕輕加上了柚子皮,從而提升其鮮甜度~
🎈深海池魚
入口細嫩,味道香甜~
🎈真鯛
口感細軟,這款相對味道會淡口一點!
🎈牡丹蝦
第一啖真的超驚喜,只是輕輕加入了檸檬汁,已經好鮮甜及彈牙😋
🎈金目鯛
配上香蔥很鮮香,油分豐潤~
🎈油甘魚
配上柚子胡椒,帶有淡淡甘甜,油香十足!
🎈活赤貝
鮮甜爽口😚
🎈池魚
口感紮實,味道甜美!
🎈中拖羅
雖然未去到大拖羅般入口即融,但還是很肥美,油脂十足!
🎈海膽
餐廳用上松浦水產的海膽,也就是北海道馬糞海膽~入口味道濃郁,帶甘甜度,簡直回味十足🤤
🔹卷物🔹
🎈碎吞拿魚蓉
吃起來滿滿油香感!
🔹熟食🔹
🎈慢煮八爪魚🐙
慢煮八爪魚

八爪魚超軟稔配上湯葉在底,即是腐竹,別有一番風味🙆🏻‍♀️
🔹吸物🔹
🎈麵豉湯
🔹甜品🔹
🎈抹茶蕨餅配紅豆🫘
抹茶蕨餅配紅豆

一看到便迷上了熊仔最中餅(是有點類似威化餅的xd)~店員建議可以把紅豆放到熊仔身體裡一起吃,這樣甜度就剛好🤭如果直接吃上紅豆真的太甜了🥹而抹茶蕨餅稍稍煙靭,兩者相互配合還是挺可以的!
🎈廚師發辦魚生丼 $328
廚師發辦魚生丼

呢款魚生丼真係好精緻,靚到唔捨得食喔😳裡面有帆立貝、甜蝦、真鯛魚、深海池魚、金目鯛、煙燻鰆魚、池魚、油甘魚、拖羅、糖醋蛋,見到有咁多款食材都知道真係好豐富🤭推薦!必叫這款🫶🏻
🔸藤
📍旺角廣華街1號仁安大廈地下24A號舖
2023-02-21
日本厚岸生蠔
鮟鱇魚肝
松葉蟹肉撈蟹膏配糖醋蛋
廚師發辦魚生丼
餐廳位於廣華街 裝修得好有日本小店feel點咗一份omakase加一份廚師發辦魚生丼以晚市Omakase嚟講 價錢上都算親民 🔅Omakase $788➽水雲螢光魷魚配上酸酸甜甜嘅水雲菜 相當開胃➽鮟鱇魚肝口感綿密順滑 味道濃郁➽花竹蝦賣相精緻 蝦肉鮮甜又彈牙中間配搭糖醋蛋漬幾特別➽北海道厚岸蠔肉質肥美 口感creamy 淡淡海水味呢度壽司飯加入赤醋 質感亦較黏身➽帆立貝好厚肉 帶陣陣鮮甜➽真鯛魚清鮮甜美 配梅醬➽深海池魚肉質鮮嫩口感細膩➽牡丹蝦晶瑩通透 鮮味十足➽炙燒金目鯛 肉質肥而鮮美 伴上芥末籽 ➽活北寄貝口感爽脆 味道鮮甜➽炙燒左口魚邊魚油味香氣撲鼻 入口即溶➽煙燻鰆魚壽司質感柔軟幼滑 煙燻味道濃郁➽三文魚籽軍艦每粒都好飽滿 味道鮮甜➽大呑拿魚腩肉厚肥美 魚油香味重 ➽海膽軍艦味道鮮甜又creamy➽呑拿魚蓉卷有3小件 口感幼細香滑 ➽炭燒熟成魚 太刀魚魚味唔算重 伴有辣味柚子胡椒吊味就剛好➽甜品 抹茶蕨餅造型十分可愛 熊仔超吸睛蕨餅配上紅豆蓉幾香甜➽廚師發辦魚生丼 $328丼飯內嘅刺身種類繁多,包括:拖羅、帶子、左口魚、深海池魚、油甘魚、汁煮八爪魚、池魚、甜蝦、三文魚籽及蟹肉
餐廳位於廣華街 裝修得好有日本小店feel

甜品 抹茶蕨餅
造型十分可愛 熊仔超吸睛
蕨餅配上紅豆蓉幾香甜

廚師發辦魚生丼 $328
丼飯內嘅刺身種類繁多,包括:拖羅、帶子、左口魚、深海池魚、油甘魚、汁煮八爪魚、池魚、甜蝦、三文魚籽及蟹肉,都好豐富!魚生鮮甜味美,飯量剛好
2023-03-06 43 浏览
同朋友仔諗住食餐好。。。又見價錢不算太貴。。。便試試呢間餐廳嘅 Omakase!😁😁😁 結果未食就一肚氣先。。。原本諗住早咗少少到。。。可以入去坐住等朋友。。。結果,店員話要在外面等到夠鐘先入得。。。心諗。。。有位點解唔俾坐住先。。。要我係外面食西北風呢!?真心唔多高興。。。結果係外面食咗10 mins西北風。。。心諗無下次!後來入座後才發現應該是有人訂了枱。。。再加上 Full House,所以坐位位置不能隨便調動!心諗應該同客人解釋清楚嘛!唔駛等我無啦啦唔高興嘛!🤣🤣🤣應該係豆乳湯。。。但唔夠熱。。。擺盤幾靚。。。刺身都夠新鮮。。。只係頭盤麻麻。。。食物整體都不錯。。。

心諗應該同客人解釋清楚嘛!
唔駛等我無啦啦唔高興嘛!🤣🤣🤣

應該係豆乳湯。。。但唔夠熱。。。

2023-02-17
2023-03-02 38 浏览
店內以灰白色作主調,只有一張呈L形狀的實木壽司枱,滲出寂靜無聲的氛圍。餐廳配有一個霧灰色的信封卡套,提供置放口罩,心思巧妙。 1) 炙燒壽司盛合包括有:火炙三文魚壽司、火炙吞拿魚壽司、火炙帶子壽司、火炙蟹棒壽司、火炙左口魚壽司、火炙鰻魚壽司。另外附送麵鼓湯。 米飯粒粒分明,飽滿剔透。赤醋味道不算濃郁,但隱若帶有一份甘香微酸的氣味,配搭上魚生的油脂正剛好。 2) 加州卷已經有很久一段時間,沒有吃過如此豐盛的卷物。青瓜、玉子、蟹柳以及牛油果,每樣食材都恰到好處。卷物亦沒有過度擠壓,令米粒與蟹籽相映生輝。 3) 大吞拿魚腩壽司、吞拿魚赤身師傅手起刀落,沒有筋脈。大吞拿魚腩看似肥美,但沒有入口即溶的口感。 4) 油甘魚腩手卷相比起吞拿魚腩,油甘魚腩的油脂更為出彩。 5) 活赤貝壽司餐廳雖位置不多,但店員的比例也相當高,完全能照顧客人的需要。而且小店經營,更能夠專於食材的本身。

1) 炙燒壽司盛合
炙燒壽司盛合

2) 加州卷
加州卷

3) 大吞拿魚腩壽司、吞拿魚赤身
大吞拿魚腩壽司

4) 油甘魚腩手卷
油甘魚腩手卷

相比起吞拿魚腩,油甘魚腩的油脂更為出彩。

5) 活赤貝壽司
活赤貝壽司

三文魚壽司
2023-02-26
炙燒壽司盛合
加州卷
油甘魚腩手卷
活赤貝壽司
上星期去左藤品嘗Omakase,小店近旺角好景商場,所以非常方便店內環境清靜,與門外係兩個世界🤩🪵木系裝橫配L字枱,每個位置都可以同廚師近距離接觸❣️˗ˏˋ Omakase ˎˊ˗ 💰$788🇯🇵呢度嘅米飯加入初熟3年赤醋,味道酸中帶甜,質感亦較黏身🇯🇵壽司、刺身處理手法多變👏🏻 有原條魚厚切,鮮味十足、有火槍炙熱,帶出惹味、亦有灑上柚子皮,豐富味道❥ 刺身有三款花竹蝦-鮮甜爽口、配有高質糖心蛋黃八爪魚-小試八爪魚刺身,配上果凍好特別鰆魚-質感柔軟,有淡淡煙燻香味❥ 壽司有十一貫深海池魚-肉質細緻,有甘油香甜牡丹蝦-大隻、厚身、爽口,味道鮮甜金目鯛-質感柔軟,油份飽滿鰤魚-肉質粉嫩,鮮香突出,口感彈牙油甘魚腩-色澤均勻,口感厚實而嫩滑,帶點膠質真鯛-連魚皮入口,沒有腥味,肉質鮮甜,配有梅醬池魚-厚切刺身魚味清香,油脂滿滿❥ 食事海膽-份量唔算好多,既鮮甜又creamy魚籽-粒粒飽滿,鮮味突出❥ 卷物蔥吞拿魚腩-賣相普通,但有滿滿油甘,經火槍炙過更香溢❥ 甜品以抹茶餅紅豆🫘,每粒紅豆飽滿,味道濃郁,缺餅較少抹茶粉,略帶不完美,但有賣相好精緻嘅熊仔氹返我🐻˗ˏˋ 發辦魚生飯 ˎˊ˗ 💰$32

店內環境清靜,與門外係兩個世界🤩
🪵木系裝橫配L字枱,每個位置都可以同廚師近距離接觸❣️

˗ˏˋ Omakase ˎˊ˗ 💰$788
🇯🇵呢度嘅米飯加入初熟3年赤醋,味道酸中帶甜,質感亦較黏身

🇯🇵壽司刺身處理手法多變👏🏻 有原條魚厚切,鮮味十足、有火槍炙熱,帶出惹味、亦有灑上柚子皮,豐富味道

刺身有三款
花竹蝦-鮮甜爽口、配有高質糖心蛋黃
八爪魚-小試八爪魚刺身,配上果凍好特別
鰆魚-質感柔軟,有淡淡煙燻香味

壽司有十一貫
深海池魚-肉質細緻,有甘油香甜
牡丹蝦-大隻、厚身、爽口,味道鮮甜
金目鯛-質感柔軟,油份飽滿
鰤魚-肉質粉嫩,鮮香突出,口感彈牙
油甘魚腩-色澤均勻,口感厚實而嫩滑,帶點膠質
真鯛-連魚皮入口,沒有腥味,肉質鮮甜,配有梅醬
池魚-厚切刺身魚味清香,油脂滿滿

❥ 食事
海膽-份量唔算好多,既鮮甜又creamy
魚籽-粒粒飽滿,鮮味突出

❥ 卷物
蔥吞拿魚腩-賣相普通,但有滿滿油甘,經火槍炙過更香溢

˗ˏˋ 發辦魚生飯 ˎˊ˗ 💰$328
鍾意實際啲、快靚正嘅可以考慮廚師發辦魚生飯,魚生飯包含廚師發辦嘅11種魚生、味道同樣鮮甜、飽嘗不用魚類嘅油脂香
魚生新鮮、肉質細緻,油脂均勻飽滿
旁邊嘅糖心蛋黃係一絕❗️外層厚身煙靭,裡面有流心效果🤩
2023-02-24 21 浏览
去旺角煩惱唔知食咩好?去小店就最好~是日朋友想食日本嘢(其實無咩時間唔想食)就決定去藤試一試。店子位於廣華街,甫進去就有長長的木吧檯,可以近距離觀賞到師傅的手勢。餐牌上有壽司、丼飯,甚至Omakase都食得,靈活度高。◽️ 廚師發辦魚生丼賣相令人垂涎欲滴,刺身種類多多,包括:拖羅、汁煮八爪魚、深海池魚、金目鯛、池魚、甜蝦、三文魚、真鯛及蟹肉,鮮甜味美,影完打卡相即食,別忘了圓碌碌的醬油漬蛋黃,香濃味美。◽️ 先付爽口的水雲配略滑溜的白子,一口嘗盡兩種口感,微酸味道好開胃。◽️ 刺身刺身都各有特色,先嘗味濃鮟鱇魚肝,再吃鮮甜兼備的小長井生蠔,彈牙且鮮的沖繩車海老記得沾一點蛋黃更美味,最後是軟嫩的慢煮八爪魚配滑滑的湯葉,帶一陣幽幽豆香。◽️ 帆立貝厚肉的帆立貝帶陣陣鮮甜。◽️ 深海池魚亮亮的外表代表油分十足,食落果然不失望。◽️ 蜜柑鯛肉質嫩滑並散發少少蜜柑味,配梅醬令味道更突出。◽️ 油甘魚油甘魚滿滿的油分帶來好滿足。◽️ 赤貝Size大大有驚喜,集鮮爽脆於一身,本人表示相當滿意!◽️ 牡丹蝦鮮甜味在口內爆發,蝦肉亦很黏口呢!◽️ 池魚肉質緊緻且略帶油香。◽️ 金目鯛魚肉軟嫩,味道鮮甜,魚香口腔中久久不散。◽️
◽️ 廚師發辦魚生丼
◽️ 先付
◽️ 刺身
◽️ 帆立貝
厚肉的帆立貝帶陣陣鮮甜。
◽️ 深海池魚
亮亮的外表代表油分十足,食落果然不失望。
◽️ 蜜柑鯛
肉質嫩滑並散發少少蜜柑味,配梅醬令味道更突出。
◽️ 油甘魚
油甘魚滿滿的油分帶來好滿足。
◽️ 赤貝
Size大大有驚喜,集鮮爽脆於一身,本人表示相當滿意!
◽️ 牡丹蝦
鮮甜味在口內爆發,蝦肉亦很黏口呢!
◽️ 池魚
肉質緊緻且略帶油香。
◽️ 金目鯛
魚肉軟嫩,味道鮮甜,魚香口腔中久久不散。
◽️ 拖羅
粉嫩顏色見到想立即食落肚!!油香,魚香好美味,入口即化相當驚喜,想再encore呀!
◽️ 海膽軍艦
北海道根室海膽,味道濃郁又甘甜,加上脆脆紫菜,滿意又滿意。
◽️ 三文魚子軍艦
粒粒圓潤,一咬就滲出點點甜香。
◽️ 江戶前玉子燒配蔥吞拿魚蓉卷
前者軟綿有蛋香,後者食得吞拿魚的肥美,食完真係好飽肚!
🔸 甜品
かわいいね嘅甜品,熊仔最中餅好得意,配埋大中粒又甘甜的紅豆,以及煙靭麻糬,食得又影得。
牆上更有每日精選推介,可以參考呀!
依間位於旺角嘅人氣omakase,今日終於有機會嘗試,因為位置比較少,只有十一個位置,所以想嚟食的話,最好就早少少預約,唔係嘅話好容易冇位咁今次同朋友就試咗佢嘅午市廚師發辦;分別有先付(前菜)、刺身兩點、壽司十二貫、卷物、吸物(湯)、甜品,份量都好足夠首先,先付係水雲配白子;白子燒香咗,表面再配上蔥花和辣椒蘿蔔蓉,食落去好香之剩,也不會覺得腥,但係底下嘅水雲就會顯得太過平淡,雖然我覺得師傅的原意是想食完白子再食水雲可以清一清味蕾,但本人就不太好食完先付就到刺身;第一款刺身是鮟鱇魚肝配新鮮紫菜,表面橙色嘅應該都係辣椒蘿蔔蓉,依家季節正好是食鮟鱇魚肝,食落口好軟腍,油脂味也非常特出,個人就非常鐘意食,不過怕濃味或者唔食魚肝嘅人也不用擔心,因為鮟鱇魚肝配埋紫菜一齊食,紫菜味會蓋過鮟鱇魚嘅味道,所以唔會太過濃味第二款刺身係煙燻春魚;會有另一個師傅仔在後面煙燻好先(因為都比較重味少少,有機會影響到嗅覺一下,所以要離你遠啲)但係煙燻嘅時候,你依然會聞到好香嘅煙燻味,食嘅時候再配埋後面嘅配菜一齊食會更加有層次,而且調味剛剛好咁食完刺身就會到壽司;第一款壽司就是深海池魚,佢嘅壽司飯係赤醋飯,所以醋味比

水雲配白子

鮟鱇魚肝配新鮮紫菜

煙燻春魚

深海池魚

咁食完刺身就會到壽司;第一款壽司就是深海池魚,佢嘅壽司飯係赤醋飯,所以醋味比較重少少,而深海池魚冇加其他配料,淨係落咗少少醬油同柚子皮,食魚本身嘅鮮味

第二款是帆立貝,因為貝類唔適宜搽醬油,所以淨係配咗少少柚子皮,主要都係食返帆立貝嘅鮮味,同埋佢嘅彈牙,唔會好淋身

第三款是真鯛魚,表面配咗少少梅醬,味道出奇意料之外嘅適合,

第四款是甜蝦,肉質唔會好淋,都算係實肉,蝦味都好特出

三文魚腩

第五款是三文魚腩,面頭配咗少少鯛唐洋蔥,食落去洋蔥味唔係好出,但係味道就好特別,出面好少食到

金目鯛

第六款是金目鯛,師傅燒香咗表面,迫左佢啲油份出嚟,食落都唔錯,但係我覺得可以再肥美啲

第七款是池魚,因為屬於比較重魚味嘅魚,所以師傅配咗少少薑蓉同蔥花,如果唔鍾意食重魚味嘅,可以提早同師傅講,師傅會幫你轉過其他食材

第八款是鰈魚,師傅用火槍燒過,將佢啲油分迫晒出嚟,因為油分非常之充足,再加上配咗少少炸蒜,食落非常香口外,鰈魚燒完有入口即化嘅感覺

中拖羅

第九款是中拖羅,香港人嘅最愛,味道梗係冇得挑剔,非常肥美,就算冇加其他配料都已經非常美味

海膽

第十款海膽,唔會有苦味或者腥味,但係就唔算話好甜,反而海膽味比較突出

慢煮八爪魚

第十一款是慢煮八爪魚,今日令我最有驚喜嘅壽司;首先師傅會係一個雪櫃入面,拎一盒好似啫喱嘅嘢出嚟,再拿少少出嚟燒隔佢,滴喺八爪魚上面,味道好濃好香,而八爪魚又好彈牙

後來師傅解釋返先知道,個盒啫喱其實係八爪魚汁,因為汁太重骨膠原,所以說動咗先會好似變成一盒啫喱咁

蔥吞拿魚腩卷

最後就到蔥吞拿魚腩卷,係佢旁邊嘅助手幫佢包好咗放咗係一邊,師傅只係負責上枱,所以食嘅時候紫菜已經淋咗,但係味道都唔錯,食到好香嘅蒽吞拿魚味

旁邊嘅係江戶前玉子燒,味道比較淡身,食落去嘅質感有少少似食紙包蛋糕,本人就一般

抹茶蕨餅+ 最中餅

食完壽司,就會有碗麵豉湯俾你飲,俾你暖一暖胃,因為始終食咗咁多生冷嘢,最咪唔飲番啲暖胃嘅,好容易唔舒服

咁飲完個湯最後就會到甜品,咁甜品分別有抹茶蕨餅,味道唔會好苦,但都食到好明顯嘅抹茶香,再加上煙煙靭靱嘅口感,令人忍唔住食完一舊又一舊,而那熊仔係最中餅,可以配紅豆蓉一齊食,食落有少少似紅豆夾心餅咁,但係比較脆身,同埋可以食到真係一粒粒嘅紅豆

整體嚟講係一個好出色嘅omakase ,不管係食材定係服務方面都非常好,性價比又高,不論係平時都食開omakase或者想試吓omakase嘅朋友依間都係絕對推介一試

以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。
2023-02-08
水雲配白子
鮟鱇魚肝配新鮮紫菜
煙燻春魚
三文魚腩
中拖羅
抹茶蕨餅+ 最中餅
藤 - 旺角嘅親民價omakase呢度嘅𝐨𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞價錢相宜而且質素都唔錯而我覺得性價比最高嘅係$388嘅廚師發辦魚生丼🍣🍱!(有時openrice book枱會有優惠 可以留意下~)入面座位唔多,想去嘅話記得book枱了~✨廚師發辦 omakase $788有前菜、刺身、壽司11貫、卷物、湯同甜品(・∀・)- 先付 (前菜)水雲白子| 牡丹蝦 | 煙燻鰆魚其實係第一次食白子 ,廚師輕輕將佢炙燒處理過,食落口感軟滑,加入左水雲醋 酸酸甜甜都幾開胃牡丹蝦會配埋糖醋蛋一齊食煙燻鰆魚味道本身比較淡,所以煙燻處理左佢之餘仲加入左薑花同炸蒜一齊食伴碟有豆漿腐皮同埋洋蔥絲,令到鰆魚鮮味更出,質感細膩柔軟- 海鮮麵豉湯呢個湯好有驚喜,飲落聞到蟹味濃郁問左先知原來仲有蝦膏呢個湯好暖胃消滯而且鮮甜入味全晚最鍾意反而係呢碗湯🤫🤫- 小長井生蠔入口有濃厚海鮮味 大大隻肉質肥美 味道甘甜- 炭燒熟成魚 太刀魚會即席喺你面前燒~ 不過本身味道唔太重會提供辣味柚子胡椒沾黎吊吊味- 壽司11貫帶子 | 深海池魚 | 真鯛 | 甜蝦 | 金目魚鯛l 油甘魚| 中呑拿魚腩|左口魚| 海膽| 池魚 |三文魚子帶子 好厚
藤 - 旺角嘅親民價omakase
呢度嘅𝐨𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞價錢相宜而且質素都唔錯
而我覺得性價比最高嘅係$388嘅廚師發辦魚生丼🍣🍱!
(有時openrice book枱會有優惠 可以留意下~)
入面座位唔多,想去嘅話記得book枱了~

廚師發辦 omakase $788
有前菜、刺身壽司11貫、卷物、湯同甜品(・∀・)

- 先付 (前菜)
水雲白子| 牡丹蝦 | 煙燻鰆魚

牡丹蝦會配埋糖醋蛋一齊食
伴碟有豆漿腐皮同埋洋蔥絲,令到鰆魚鮮味更出,質感細膩柔軟

- 海鮮麵豉湯
呢個湯好有驚喜,飲落聞到蟹味濃郁
問左先知原來仲有蝦膏

- 炭燒熟成魚 太刀魚
會即席喺你面前燒~ 不過本身味道唔太重
會提供辣味柚子胡椒沾黎吊吊味

- 壽司11貫

帶子 好厚身,會有柚子皮灑喺面,食落好香好清新

深海池魚 肉質細緻爽口帶油份,味道甜美

真鯛: 白肉魚味道比較淡雅,厚身而且口感彈牙,清香鮮甜

甜蝦: 肉質綿滑,食落有黏黏地嘅口感,清甜美味

金目魚鯛: 質地非常柔軟細膩,有輕輕火炙過,
魚肉上面放左洋蔥🧅魚油脂豐腴細膩香濃,賣相好吸引

油甘魚: 食起黎非常幼嫩,肉質仲帶有甘甜嘅味道,鮮甜至極

中呑拿魚腩: 佈滿精緻魚油花紋,充滿油脂香,口感入口即溶而且無咩筋

左口魚: 魚肉較結實,炙燒後魚油滲出非常豐富,口感肥美爽口,食落濃郁甘香

海膽: creamy 味道甘甜,鮮味十足

池魚: 肉質緊致,爽口帶油份,味道鮮甜

三文魚子: 色澤透明清亮,味道鮮甜,口感脆嫩 ,豐富魚油甘香

- 卷物
吞拿魚蓉卷: 吞拿魚蓉幼細香滑,口感軟綿綿,加上豐富油香

- 甜品
日本栗庵風味堂嘅熊仔最中餅好可愛~
佢嘅餅殼係由糯米做成,並唔係普通一塊餅😆
配上紅豆蓉同十分彈牙嘅抹茶蕨餅,唔錯

廚師發辦魚生丼($328)
呢款Omakase魚生丼我覺得性價比真係好高
有好多款唔同嘅魚生,睇落已經超豐富好大碗,有成十款上整齊排列好,食完超飽肚。

同頭先omakase壽司嘅魚生差不多款,多左糖醋蛋八爪魚,蟹肉碎,糖醋蛋攪拌後嘅蛋漿拌入微酸赤醋壽司飯後口感更嫩滑。

十款魚生刺身包括中拖羅、帶子、深海池魚、甜蝦、池魚、真鯛、金目鯛、油甘魚等等,
覺得係上面omakase嘅入門版✨推薦食呢個!

藤 (旺角)
旺角廣華街1號仁安大廈地下24A號舖
2023-02-12 279 浏览
平時晚市如果想食omakase價錢都係至少要$1000以上,但最近見到油麻地開左間新嘅imakase店價錢好親民而且質素仲要唔錯!今日即刻趁早收工拉埋個朋友黎試試.水雲菜白子經微微炙燒過嘅白子綿嫩滑溜,配上酸酸甜甜嘅水雲菜相當開胃.煙燻鰆魚鰆鮮質感細膩柔軟,入口帶一陣滑溜感.配上底下洋蔥令鮮味更突出.長井生蠔肉質肥美厚肉且結實,味道帶出濃厚海洋鮮味及一陣甘甜.昆明湖紫菜配安鱇魚肝安鱇魚肝口感綿密順滑,味道濃郁.魚肝油脂豐腴香醇.入口唔會腥而且唔會覺得好膩.花竹蝦鮮甜又彈牙,蝦味濃郁.壽司帆立貝厚身彈牙,味道甘甜鮮味.深海池魚油脂豐腴細膩.油甘魚質感豐厚鮮甜.金目鯛色澤鮮紅且肉質細膩,帶住清甜香氣.活北寄貝爽身充滿貝鮮甜味.北海道牡丹蝦質感綿滑且富濃厚蝦甘香.活赤貝極爽脆彈牙嘅活赤貝,鮮味十足.池魚魚身肉厚而緊實,甘甜亦散發住陣陣脂香.大吞拿魚腩滿滿魚油脂香,入口無筋且帶住細膩口感.火炙吞拿魚魚腩炙燒過後魚油甘味更香溢.卷物蔥吞拿魚卷 吞拿魚嘅甘香配上青蔥嘅甜味絕配!甜品抹茶蕨餅Q韌彈牙,味道唔會過甜膩,配上紅豆蓉更香甜.中間嘅熊仔中餅搶晒focus!超可愛.廚師發辦魚生丼是日廚師發辦魚

水雲菜白子
經微微炙燒過嘅白子綿嫩滑溜,配上酸酸甜甜嘅水雲菜相當開胃.

長井生蠔
肉質肥美厚肉且結實,味道帶出濃厚海洋鮮味及一陣甘甜.

昆明湖紫菜配安鱇魚肝

花竹蝦
鮮甜又彈牙,蝦味濃郁.

壽司
帆立貝
厚身彈牙,味道甘甜鮮味.

油脂豐腴細膩.

油甘魚
質感豐厚鮮甜.

金目鯛
色澤鮮紅且肉質細膩,帶住清甜香氣.

活北寄貝
爽身充滿貝鮮甜味.

北海道牡丹蝦
質感綿滑且富濃厚蝦甘香.

活赤貝
極爽脆彈牙嘅活赤貝,鮮味十足.

池魚
魚身肉厚而緊實,甘甜亦散發住陣陣脂香.

大吞拿魚腩
滿滿魚油脂香,入口無筋且帶住細膩口感.

火炙吞拿魚魚腩
炙燒過後魚油甘味更香溢.

卷物
蔥吞拿魚卷
吞拿魚嘅甘香配上青蔥嘅甜味絕配!

廚師發辦魚生丼
是日廚師發辦魚生丼極豐富!!魚生新鮮而且充滿光澤,整齊地排好係壽司飯上極吸引.10款以上嘅魚生款式每款都好鮮甜.除左魚生外亦有安鱇魚肝同醬油漬生蛋黃. 醬油漬生蛋黃質感軟腍綿密,拌入壽司飯內極香.

• 廚師發辦魚生丼
  • Dinner  Omakase
餐廳細細,L字型bar枱,有日本小店feel🇯🇵座位唔多,想去嘅記住book點咗一個omakase,一個廚師發辦魚生丼👨🏻‍🍳.📍晚市廚師發辦($788) omakase包前菜、3款刺身、11貫壽司、熟食、卷物、湯同甜品。.🔹前菜🔹鮟鱇魚肝口感軟滑,配上紫菜食落好香白子表面燒過,口感軟滑,好新鮮.🔸刺身3品🔸日本生蠔🦪入口嫰滑味道鮮甜煙燻春魚柔軟幼滑,配上洋蔥絲同薑花好好食慢煮八爪魚鮮味軟腍好有驚喜🐙.🔹壽司十一貫🔹帶子: 配上柚子皮同岩鹽食落鮮味深海池魚、真鯛: 肉質鮮嫩口感細膩赤貝: 爽脆嫰滑牡丹蝦: 晶瑩通透,鮮味黏口金目鯛、鰤魚、油甘魚腩、碟魚邊:油潤嫰滑大吞拿魚腩: 顏色粉嫰,入口即溶充滿油脂香海膽: 味道鮮甜又creamy 🔸卷物🔸蔥吞拿魚卷有豐富油香,口感綿密🔹熟食🔹江戶前玉子燒外層帶點鹹香,口感非常鬆軟🔸吸物🔸魚湯麵鼓味好香,唔會過鹹🔹甜品🔹熊仔最中餅好可愛,配咗香甜嘅紅豆🫘同煙韌嘅抹茶蕨餅唔錯!.📍廚師發辦魚生丼($328)另外仲叫咗個魚生丼,一碗有齊10款以上唔同魚生,包括大拖羅、帶子、左口魚邊、深海池魚、甜蝦、春魚、真鯛、三文魚、金目鯛、油甘魚等等,仲有三文魚籽同
餐廳細細,L字型bar枱,有日本小店feel🇯🇵
座位唔多,想去嘅記住book
點咗一個omakase,一個廚師發辦魚生丼👨🏻‍🍳
📍晚市廚師發辦($788)
🔹前菜🔹
鮟鱇魚肝口感軟滑,配上紫菜食落好香
白子表面燒過,口感軟滑,好新鮮
🔸刺身3品🔸
日本生蠔🦪入口嫰滑味道鮮甜
煙燻春魚柔軟幼滑,配上洋蔥絲同薑花好好食
慢煮八爪魚鮮味軟腍好有驚喜🐙
🔹壽司十一貫🔹
帶子: 配上柚子皮同岩鹽食落鮮味
深海池魚、真鯛: 肉質鮮嫩口感細膩
赤貝: 爽脆嫰滑
牡丹蝦: 晶瑩通透,鮮味黏口
金目鯛、鰤魚、油甘魚腩、碟魚邊:油潤嫰滑
大吞拿魚腩: 顏色粉嫰,入口即溶充滿油脂香
海膽: 味道鮮甜又creamy

🔸卷物🔸
蔥吞拿魚卷有豐富油香,口感綿密
🔹熟食🔹
江戶前玉子燒外層帶點鹹香,口感非常鬆軟
🔸吸物🔸
魚湯麵鼓味好香,唔會過鹹
🔹甜品🔹
熊仔最中餅好可愛,配咗香甜嘅紅豆🫘同煙韌嘅抹茶蕨餅唔錯!
📍廚師發辦魚生丼($328)
另外仲叫咗個魚生丼,一碗有齊10款以上唔同魚生,包括大拖羅、帶子、左口魚邊、深海池魚、甜蝦、春魚、真鯛、三文魚、金目鯛、油甘魚等等,仲有三文魚籽同漬蛋黃🐣,睇落好豐富。魚生油潤軟滑,加上佢嘅三文魚籽醃得超香🧡整體都唔錯👍🏻。