2020-12-11
是日晚上黎到尖沙咀K11 Musea的新派川菜餐廳「蜀客」,店內裝修高貴優雅,能飽覽維港景色,賞心悅目💕餐牌上有款式眾多嘅前菜、川菜、小菜等等,任君選擇鮮椒黑木耳黑木耳口感爽脆,配上酸酸辣辣的鮮椒汁及芫荽,清新開胃鮮椒海鮮匯此乃經典成都涼菜及此店最受歡迎的菜式其中之一,以川粵結合為主題,用成都傳統醬汁(二十種新鮮新辣蔬菜熬制) 為底,加入三款口感鮮嫩又爽脆的海鮮:南澳帶子、緬甸白蝦及迷你八爪魚。當中嘅醬油、醋、辣椒和韮菜有提鮮作用,能夠充分品嚐到海鮮嘅鮮味,又香又辣雲腿菜芯燉花膠花膠都幾大塊,滑溜得來帶彈性,富有骨膠原的感覺😍湯加入左菜芯同金華火腿一齊煲製而成,湯頭鮮甜中帶鹹香紅油抄手雲吞皮薄薄的而且好滑溜,包著豬肉餡料,鮮甜美味宮保蝦球擺盤賣相好精緻👍🏻緬甸香蝦炸好後配上自家調製醬汁、石柱紅辣椒乾及茂玟紅花椒,蝦球肉質好爽脆,味鮮且帶椒香乾鍋茶樹菇茶樹菇、豬肉片、蒜粒、韭菜、香蔥、辣椒等等材料一同炒香,鹹香中帶微微麻辣,佐飯一流擂沙湯丸最後甜品點左擂沙湯丸,一客有六粒。湯丸大小適中,表面沾滿綠豆粉,入口軟糯中帶煙韌,中間係流心芝麻蓉
鮮椒黑木耳
黑木耳口感爽脆,配上酸酸辣辣的鮮椒汁及芫荽,清新開胃
鮮椒海鮮匯
雲腿菜芯燉花膠
紅油抄手
雲吞皮薄薄的而且好滑溜,包著豬肉餡料,鮮甜美味
宮保蝦球
乾鍋茶樹菇