2018-08-05 65 浏览
之前見到有Friend話依間餐廳有驚喜,趁同朋友聚一聚就黎試一試依間較隱蔽嘅小店。我好少食葡國菜,頂多都係喺澳門食過兩, 但去過葡萄牙嘅朋友仔睇manu時就話佢唔太葡式。我地叫左3樣野:秘製柚子醬烤豬仔髀、傳統葡式海鮮燴飯同蒜香白酒鮮蜆意粉。葡式海鮮燴飯普普通通,豬仔脾個醬汁好清新,肉質都彈牙,但掛住傾計唔記得影相。但個意粉就真係成餐飯既敗筆了,本身都係一個咸蟲,但食落口都覺得好咸,意粉煮得太耐,麵嘅質地再加個咸味變出一種福字公仔麵嘅味道。店內裝修幾靚,都係一個適合朋友過嚟傾計食嘢聚舊嘅地方。

店內裝修幾靚,都係一個適合朋友過嚟傾計食嘢聚舊嘅地方。
2018-07-24 509 浏览
今日有朋友去完日本旅行返到黎每月聚加派手信朋友介紹一間長沙灣既葡萄牙菜.所以就BOOK定位去食餐好既沿著青山道一路行就會搵到入到去店員好快就安排座位俾我地個環境都算幾舒服,可以慢慢傾下計好喇重要時刻到了,就係叫野食我們叫左以下食物美國肉眼扒,傳統葡萄牙海鮮燴飯配是日西湯,招牌葡萄牙烤28日乳豬配黃薑飯,黑橄欖莎莎及燒汁,葡萄牙白酒煮鮮蜆,小食拼盤(炸馬介休球,炸蠔,薯條,洋蔥圈,魷魚圈)西湯加蒜蓉包小食拼盤(炸馬介休球,炸蠔,薯條,洋蔥圈,魷魚圈)--熱辣辣,夠晒脆口,個蠔都好香美國肉眼扒--我地選左7成熟,口感好好,牛香味濃加埋個汁非常正傳統葡萄牙海鮮燴飯配是日西湯--葡萄牙燴飯利用龍蝦汁去燴飯,提昇味道再加埋大量海鮮去煮真係好正招牌葡萄牙烤28日乳豬配黃薑飯,黑橄欖莎莎及燒汁--脆皮連肉一起食,個肉香味完全留在口中,個黃薑飯一起吃都配合得好好,唔會太油膩葡萄牙白酒煮鮮蜆--酒煮令到蜆既味帶到另一層次,個蜆既質感食落去滑到呢,同埋非常鮮味.必食Serradura--口感好好,入口少少甜又夠香食完店員仲同我地傾計,個感覺都幾好,會黎了解下食客既意見
今日有朋友去完日本旅行返到黎每月聚加派手信
朋友介紹一間長沙灣既葡萄牙菜.所以就BOOK定位去食餐好既

沿著青山道一路行就會搵到
入到去店員好快就安排座位俾我地
個環境都算幾舒服,可以慢慢傾下計
好喇重要時刻到了,就係叫野食
我們叫左以下食物
西湯加蒜蓉包
西湯加蒜蓉包

美國肉眼扒
招牌葡萄牙烤28日乳豬配黃薑飯,黑橄欖莎莎及燒汁
Serradura--口感好好,入口少少甜又夠香
食完店員仲同我地傾計,個感覺都幾好,會黎了解下食客既意見
2018-07-23
美國肉眼扒
  • 洋蔥圈
  • 魷魚圈)
  • 葡萄牙白酒煮鮮蜆
  • 傳統葡萄牙海鮮燴飯
2018-07-24 2124 浏览
今日同朋友食餐好既,就選左去長沙灣一間葡萄牙餐廳食好快店員就安排左座位最重要既野就梗係點菜啦小食拼盤(炸馬介休球,炸蠔,薯條,洋蔥圈,魷魚圈)葡萄牙白酒煮鮮蜆招牌葡萄牙烤28日乳豬配黃薑飯,黑橄欖莎莎及燒汁傳統葡萄牙海鮮燴飯配是日西湯美國肉眼扒配是日薯蓉,牛肝菌汁西湯配蒜蓉包,用湯一起食包係非常好食小食拼盤(炸馬介休球,炸蠔,薯條,洋蔥圈,魷魚圈)--炸物做得好出色,外脆內暖傳統葡萄牙海鮮燴飯配是日西湯--好足料,好多海鮮有蝦蜆帶子等等,個飯用龍蝦汁去煮都好好味美國肉眼扒配是日薯蓉,牛肝菌汁---肉眼扒夠晒香口之外個咬口都好好,配菜都好出色,連埋個汁就非常好葡萄牙白酒煮鮮蜆--首先個蜆好新鮮,再用泮蔥,芫西酒去煮個味道好正,蜆個口感都好好招牌葡萄牙烤28日乳豬配黃薑飯,黑橄欖莎莎及燒汁-乳豬個皮好脆,熱辣辣入口,有DD肥但都唔會肥膩,配合埋黃薑飯去食非常正甜品木糠布甸--唔算好甜,食落都幾正質感幾好,都幾香之後店員都有埋黎了解我地岩唔岩食,同我地傾下計都幾NICE
今日同朋友食餐好既,就選左去長沙灣一間葡萄牙餐廳食
好快店員就安排左座位

最重要既野就梗係點菜啦
西湯
蒜蓉包
西湯配蒜蓉包,用湯一起食包係非常好食

葡萄牙白酒煮鮮蜆

甜品木糠布甸--唔算好甜,食落都幾正質感幾好,都幾香
之後店員都有埋黎了解我地岩唔岩食,同我地傾下計都幾NICE
2018-07-23
西湯
  • 招牌葡萄牙烤28日乳豬配黃薑飯
  • 傳統葡萄牙海鮮燴飯
  • 美國肉眼扒
2018-07-23 73 浏览
以前好鍾意過大海去澳門,一來可以快閃輕鬆下,二來可以食葡國餐。我們竟然發現香港有家很有心既葡色餐廳位於長沙灣,食後很有驚喜。葡萄牙炸馬介休球很貼近香港人口味,不太咸但很有口感,熱騰騰香口美味。鮮菜沙律,凍檸茶新鮮的沙律菜加上檸味十足的凍檸茶,令整餐平衡油份,健康!招牌葡萄牙烤乳豬不能夠錯過這個烤乳豬,脆口,皮香肉滑,獨製的薑汁配以黑水欖,燒烤汁,香濃得不能言語。法式大虎蝦葡萄牙餐都偏西洋,法式大虎蝦質素早,喜愛食又怕肥怕飽這個是一個好選擇,有樣高質!木糠布甸特別喜愛澳門的木糠布甸,沒想到在香港也能尋回這種美道,香滑清香撲鼻。價錢合理,服務友善親切。很有家的感覺,大家可以考慮和朋友唱談或包場活動,又多一個好地方聚腳,大喜!

葡萄牙炸馬介休球
很貼近香港人口味,不太咸但很有口感,熱騰騰香口美味。

鮮菜沙律,凍檸茶
新鮮的沙律菜加上檸味十足的凍檸茶,令整餐平衡油份,健康!

法式大虎蝦

木糠布甸

價錢合理,服務友善親切。

2018-07-12
2018-07-22 82 浏览
對於葡國菜我真的沒什麼概念,因為在香港不算是普遍的菜式,於是這間餐廳真的帶給我不錯的體驗。一坐底內部的裝潢不錯、帶點工業風的。是日餐湯是粟米忌廉湯,有很濃的粟米香味,很特別。烤包烤得很脆很香口,非常開胃!香烤沙丁魚 $82現烤的沙丁魚熱滕滕又香,魚肉很飽滿而且味道甘甜!孜然烤牛脷 $68牛脷厚度適中,而且鹽味剛好不會太咸,但又可以和牛脷配合得很好,而且份量很超值,$68有四塊!秘製柚子醬烤豬仔脾 $138豬仔脾肉很彈牙,配上秘製柚子醬很清新,不錯不錯!蒜香白酒鮮蜆意粉 $128鮮蜆是很特別的蜆類,不是平常食到那種,很厚肉非常有海水的甜味,意粉炒得乾身充滿香香的蒜味!最後來個伯爵奶茶布甸,伯爵茶就是有股獨特的茶味,而且布甸非常香滑,令人不消幾分鐘就吃光光了。很喜歡這家葡國菜,食物質素很好,非常滿意的一餐!

一坐底內部的裝潢不錯、帶點工業風的。

是日餐湯是粟米忌廉湯,有很濃的粟米香味,很特別。

烤包烤得很脆很香口,非常開胃!

香烤沙丁魚 $82
現烤的沙丁魚熱滕滕又香,魚肉很飽滿而且味道甘甜!

孜然烤牛脷 $68

秘製柚子醬烤豬仔脾 $138
豬仔脾肉很彈牙,配上秘製柚子醬很清新,不錯不錯!

蒜香白酒鮮蜆意粉 $128

很喜歡這家葡國菜,食物質素很好,非常滿意的一餐!

• 現烤沙丁魚
  • 孜然烤牛脷
  • 伯爵奶茶布甸
2018-07-19 76 浏览
今朝返完教會,帶埋媽媽妹妹一家幾口去咗附近食個午餐,妹妹介紹呢間西餐廳係呢一區黎講環境好似唔錯Set lunch由A至I都有好多款選擇,價錢都OK唔太貴喎唔知係咪世界盃嘅關係呢周圍插左好多國旗濃濃的甘筍湯沙律菜好新鮮呀午餐牛扒質素好好,媽媽冇牙都食到,牛味比較重主角黎啦,招牌葡萄牙烤乳豬飯,乳豬甘香鬆化,皮脆肉嫩隨餐附送的鮮榨西瓜汁姨甥仔勁喜歡咖啡並非一般茶餐廳咖啡,可以睇得出老闆對客人的誠意食完主菜,估唔到仲有一件Tiramisu甜品奉上,雖然細細件,但是能夠為一個美好嘅午餐畫上完美的句號
唔知係咪世界盃嘅關係呢周圍插左好多國旗
濃濃的甘筍湯
沙律菜好新鮮呀
午餐牛扒質素好好,媽媽冇牙都食到,牛味比較重
主角黎啦,招牌葡萄牙烤乳豬飯,乳豬甘香鬆化,皮脆肉嫩
隨餐附送的鮮榨西瓜汁
姨甥仔勁喜歡
咖啡並非一般茶餐廳咖啡,可以睇得出老闆對客人的誠意
2018-07-08
2018-07-17 1543 浏览
小妹與友人很久沒有單獨見面今次專程抽空找個假日的下午吃個午餐好好聊聊天這家餐廳主打食葡國菜午市menu的選擇很多不同種類都有 不過小妹當然要試試很多人推介的1/招牌葡萄牙烤乳豬$108中間:田園湯律-沙律菜頗新鮮 ok右邊:當日special 附送的鮮榨西瓜汁鮮甜 食很出有西瓜蓉 不錯左邊:是附送的是日餐湯-羅宋湯味道不錯 配料份量還好 薯仔夠腍而且頗入味主角終於上場葡式烤乳豬配上黃薑飯 附上燒汁烤乳豬烤得非常香脆 烹調時間剛好能夠鎖住肉汁 乳豬皮仍能保持適當水份不會乾 吃落juicy 肉質鮮嫩啖啖滋味 非常邪惡黃薑飯黃薑味適中 加上燒汁和醬能夠提昇味道到另一層次口感豐富 份量不算多男士可能未必夠飽喔~友人的卡邦尼意粉見佢好滿意最後還有跟餐甜品藍莓芝士蛋糕味道很讚 雖然只是小小的一塊另外值得一提 餐廳員工態度都很友善和勤快
小妹與友人很久沒有單獨見面

啖啖滋味 非常邪惡
黃薑飯黃薑味適中 加上燒汁和醬
能夠提昇味道到另一層次

口感豐富 份量不算多
男士可能未必夠飽喔~

友人的卡邦尼意粉

餐廳員工態度都很友善和勤快

2018-07-15
午餐
2018-07-15 1552 浏览
今晚約了朋友聚舊,我們想搵一些有新意的餐廳,所以朋友便提議來這裡試試葡國菜餐廳位於長沙灣,餐廳內部裝修得很舒服,給人一種溫馨。家的感覺。而且店員跟老闆都很友善,會為客人推介美食。跟老闆一番話後,覺得她都想為食客們帶來平價又高質的葡國菜,看到她對食物對餐牌菜式的那份熱誠與堅持為了食客而作出不斷嘗試跟改良餐牌上款式很多我跟朋友點了數款食品再一起share來吃這款前菜很新鮮啖啖的清新白酒香氣,浸入了大大粒蜆肉當中,吃起來會聞到好香醇既酒香而蜆的數目都不少,大大隻,好吸引湯汁十分鮮甜滋味,我都飲了幾啖脆卜卜的外皮,炸蟹餅滋味無比加上了點點檸檬汁會更為帶出點點酸味,令蟹餅更為清新炸蟹炸外皮香脆,中間部分啖啖蟹絲,啖啖肉很滋味再配上了獨特的醬汁,令蟹餅的味道變得更立體更惹味我們對前菜都覺得好滋味,好能帶動我們的胃食,很開胃仲有個沙律,清新的主角來了烤乳豬三件烤乳豬跟飯放到鐵板上,鐵板有助保持食物的溫度。烤乳豬厚切的,而且食物的生熟程度控制得岩岩好,豬肉仲係十分嫩滑多汁最欣賞的是外皮十分香脆,脆卜卜,像是在吃燒肉的外皮,肉質部份厚切啖啖肉,肉汁又多又香,真是十分惹味除了口感肉質外,味道都十分滋味,配
為了食客而作出不斷嘗試跟改良
餐牌上款式很多
我跟朋友點了數款食品再一起share來吃
這款前菜很新鮮
而蜆的數目都不少,大大隻,好吸引
湯汁十分鮮甜滋味,我都飲了幾啖
炸蟹餅
脆卜卜的外皮,炸蟹餅滋味無比
加上了點點檸檬汁會更為帶出點點酸味,令蟹餅更為清新
炸蟹炸外皮香脆,中間部分啖啖蟹絲,啖啖肉很滋味
再配上了獨特的醬汁,令蟹餅的味道變得更立體更惹味

我們對前菜都覺得好滋味,好能帶動我們的胃食,很開胃
沙律
仲有個沙律,清新的
主角來了
烤乳豬
三件烤乳豬跟飯放到鐵板上,鐵板有助保持食物的溫度。
除了口感肉質外,味道都十分滋味,配上醬汁來吃,真是十分惹味
飯都很特別
配上醬汁來吃十分滋味
香煎帶子巴馬臣芝士香菇燴飯
十分豐盛,材料真是滿滿的
有大量帶子,菇菌類。意大利飯吃起來十分滋味,芝士味白汁味很濃很重,不過因為是以白汁為主,所以口感會較膩一點,但我們兩個人一同分享,所以份量岩岩好,而且香草芝士等的調味真是令整個意大利飯變得更為滋味
很快我們又把這一個飯一一掃光了

女生們飯後當然愛吃點點甜品,餐廳內有個玻璃甜品櫃,可能看到是日有提供什麼甜點
我今日選了木糠布丁,而朋友則選了雲石芝士蛋糕
木糠布甸
木糠布甸清清的,十分喜歡這種清新感覺,而且做得十分creamy幼滑,一啖又一啖的,又好快食曬了,如果仲食得落,其實都想再來一杯
雲石芝士蛋糕
朋友所點選的雲石芝士蛋糕。賣相不錯,十分精緻
芝士味濃郁,而且不會很膩
朋友都十分喜歡
地方舒適,食物質素又不錯,而且呢個價錢可以食到不錯的葡國餐
2018-07-10
炸蟹餅
沙律
香煎帶子巴馬臣芝士香菇燴飯
雲石芝士蛋糕
2018-07-11 1076 浏览
今次黎呢間係有同為愛好葡國式乳豬飯的友人推介,地址有點偏,不過都唔難搵。去到見到好多人已經在用餐,甜品櫃半空。店內樓底高, 而且好多飲酒優惠,例如某香檳買一送一 ,某酒精飲品like 餐廳facebook送一杯, 而且之後店主有來打招呼,原來 餐廳雖然有酒牌,但都歡迎食客自攜美酒,免開瓶費, 整體餐廳氣氛和樂融融。先點左兩個小食葡,葡萄牙炸馬介休球,蒜香片澳洲牛柳粒。 馬介休球做到細細粒,小橢圓形,比起係澳門 食到嘅圓球形,更加鬆脆香口,鱈魚味道更出。蒜片牛柳粒, 小食來說分量頗多,牛肉粒,粒粒味道均勻,唔會過老。 蒜片炸到金黃色,好香口。中間叫咗碗龍蝦湯一齊share。主食方面叫了白酒鮮蜆意粉,同埋主角,傳統葡式乳豬飯。白酒鮮蜆意粉,用的是大蜆,冇沙, 好鮮味煮得啱啱熟。 意粉我先放一陣才食, 一開頭覺得口感略硬, 之後拌勻底下嘅意粉汁之後很好味。乳豬飯分量不, 乳豬皮眼上去油亮光滑,很香脆,入口不油不膩,豬肉嫩滑香口, 聽店主講呢度烤乳豬非常著重溫度同耗時間,時間或溫稍有不合, 就會必咗肥油出嚟, 成個乳豬飯就會有 肥膩。 金黃色的炒飯內有多種配料炒過,味道一流。雖然最後飽到冇食甜

先點左兩個小食葡,葡萄牙炸馬介休球,蒜香片澳洲牛柳粒。

葡式炸馬介休球

蒜香牛柳粒

龍蝦湯

中間叫咗碗龍蝦湯一齊share。

主食方面叫了白酒鮮蜆意粉,同埋主角,傳統葡式乳豬飯。

白酒鮮蜆意粉

葡式烤乳豬飯

雖然最後飽到冇食甜品,但乳豬飯值得我再來。
葡式炸馬介休球
蒜香牛柳粒
白酒鮮蜆意粉
葡式烤乳豬飯
2018-07-10 75 浏览
今晚家人有的外遊,有的公幹,有的約了朋友,只剩我一人在家,所以約了友人出外吃晚飯聊聊天。我們去了一間位於長沙灣的小餐廳。餐廳地方雖然不大,但樓底頗高,不會給人有狹窄侷促嘅感覺。裝修簡潔利落,擺設以廚具掛牆,別具一格。店主吳小姐好親切,時常走到客人身邊和他們分享對食物的心得,從而亦了解客人的喜好,作為日後對選擇食物的藍本。她和朋友合資開了這間餐廳,只有兩年時間,主要以家庭式烹調葡萄牙菜和西班牙菜。據她所講最初開業,這裏的食客不大接受以傳統方式烹出來的食物,他們不斷去改良以迎合食客的要求。蒜香炒澳洲牛仔粒($98)澳洲牛仔粒甚有油甘香,肉質軟淋,味道出奇地有點清淡,但作為頭盤這樣的味道是相當唔錯,不會未食主菜就先滯。去骨凍豬手配蘋果醬($128)這個頭盤份量有主菜般大,豬手有鹹香味,豬皮爽脆,蘋果醬甜甜酸酸很開胃,還有車厘茄、橄欖和沙律菜伴碟。大蒜薯仔湯($32)湯底濃郁而香滑,沒有好勁的大蒜味,可能是薯仔湯,所以喝完有點飽肚嘅感覺。味道好好!香煎帶子巴馬臣芝士香菇燴飯($118)帶子份量不少,有五六隻之多,表面煎得焦香,但肉質又很鮮嫩,大廚功夫,一食便知。新鮮香菇夠厚肉,雖然有大量芝士,

蒜香炒澳洲牛仔粒($98)

去骨凍豬手配蘋果醬($128)

大蒜薯仔湯($32)

香煎帶子巴馬臣芝士香菇燴飯($118)

帶子份量不少,有五六隻之多,表面煎得焦香,但肉質又很鮮嫩,大廚功夫,一食便知。新鮮香菇夠厚肉,雖然有大量芝士,但都蓋不到香菇嘅菇味。燴飯不像其他餐廳的那麼濕,反而比較乾身。

招牌葡萄牙烤乳豬($172)
食葡國菜當然要試吓烤乳豬。這裏的烤乳豬做得相當出色。豬皮邊緣脆口而中心煙靭,甚有口嚼感。肉質嫩滑鬆軟,烤到剛好骨和肉容易分開。雖然皮和肉之間有一層肥肉,但肥肉入口即溶。沾上燒汁味道更佳。黃姜飯上放了黑水橄莎莎,配搭新穎又好味。

伯爵 panna cotta ($42)

伯爵茶味濃郁, 奶凍香滑而且不會太甜,以此甜品作晚餐終結,實在滿足。

2018-07-10
2018-07-10 89 浏览
星期日返完教會,又再於荔枝角遊走,搵吓各式美食。今日決定試一間位於青山道街角的一間葡式西餐廳—BOM Cuisine門外已見到這個優惠宣傳牌,啤酒買一送一確係亮點!仲送鮮榨西瓜汁咁解暑,正!我地一行四人叫了幾個午餐,食物都幾出色!今日餐湯係甘筍湯,仲有葡式乳豬飯餐餸嘅沙律!葡式乳豬外脆內嫩,個皮卜卜脆,乳豬啲肉好嫩滑,配上黃姜飯好夾!一個午餐係紅酒汁豬膝,個皮含有豐富骨膠原,相當野味!卡邦尼意粉有好多不同種類嘅菇菌,比較乾身,意粉硬度適中!牛扒我哋叫咗medium rare ,佢都煎得啱啱好唔會過火!其實已經飽到不得了,好彩佢個甜品係好細件嘅Tiramisu
一個午餐係紅酒汁豬膝,個皮含有豐富骨膠原,相當野味!
卡邦尼意粉有好多不同種類嘅菇菌,比較乾身,意粉硬度適中!
其實已經飽到不得了,好彩佢個甜品係好細件嘅Tiramisu

2018-07-08
2018-07-09 196 浏览
香港不算太多地方有葡菜吃,但想不到長沙灣竟然有得吃,說的就是BOM Cuisine。*************BOM是一間小店,店內只有可容納三十多位食客,而且座位都比較接近,不過小店環境尚算乾淨整潔,走小溫馨路線。小店提供沙律、湯、小食、飯麵、主菜和甜品,其中小食款式別多,有近二十款,而甜品都可在蛋糕櫃睇過才慢慢揀。葡萄牙白酒煮鮮蜆($88)蜆大小適中,還有點看頭,肉質嫩口,碟底的湯汁味道濃郁,帶有淡淡酒味,整體不錯。蒜香炒澳洲牛肉粒($98)澳洲牛肉粒點了五成熟,雖然中間肉質呈粉紅色,但有點過屬影響口感,幸好牛味搭救。招牌葡萄牙烤乳豬($172)烤乳豬原來有跟飯和沙律菜,乳豬約有三份二隻手掌般大,份量不算得別多,但人少少吃就啱。乳豬皮很薄很脆,皮下還連著少少肥膏,食落滿咀油香之餘又不會太膩,肉質軟嫩調味亦適中。旁邊的調味也剛剛好。輕煎大蝦辣番茄醬黑水欖意粉($108)意粉份量都幾多,上面有幾蝦大隻。辣番茄醬屬於BB辣,有辣香味但平常不吃辣的人都應該能夠應付,意粉軟硬適中帶點微彈,整體不錯。朱古力布朗尼($44)布朗尼朱古力味非常濃郁。Tiramisu($42)Tiramisu咖啡味

*************

葡萄牙白酒煮鮮蜆($88)

葡萄牙白酒煮鮮蜆
蒜香炒澳洲牛肉粒($98)

蒜香炒澳洲牛肉粒
招牌葡萄牙烤乳豬($172)

招牌葡萄牙烤乳豬
輕煎大蝦辣番茄醬黑水欖意粉($108)

意粉份量都幾多,上面有幾蝦大隻。

輕煎大蝦辣番茄醬黑水欖意粉
朱古力布朗尼($44)

布朗尼朱古力味非常濃郁。
朱古力布朗尼
Tiramisu($42)

Tiramisu咖啡味不算重,質地軟綿但如果濕軟一點更好。
Tiramisu
總結,雖然BOM的葡菜不是正宗葡菜,但食物整體不俗,都是一個止葡菜癮的好地方。
朱古力布朗尼
2018-07-07 531 浏览
以前喺荔枝角/長沙灣返工, 總覺得呢度係美食沙漠, 除咗茶餐廳, 根本冇乜好食, 今時今日已經完全唔同曬, 荔枝角及長沙灣一帶開咗好多特色食店, 中、西、日、葡、韓、法.....真系乜菜都有, 衹要你up 得出都有, 今晚同朋友嚟呢間BOM Cuisine食葡菜.....食我哋最愛嘅葡式烤bb乳豬。店鋪裝修新潮簡約, 喺度傾計都幾有氣氛架, 今日老闆娘帶埋個细仔嚟同客人打招呼, 傾傾下....佢講起前幾年同一班朋友去西班牙及葡萄牙旅行時去左一條特色葡菜食街, 回港後一班朋友便有了開這間葡菜餐廳嘅意念, 由於本人2年前也到訪過葡萄牙及西班牙, 所以同老闆娘傾葡萄牙及西班牙的美食傾得特別投契.......像朋友般親切。BOM Cuisine 除左葡菜, 還有一般西餐食物供應, 佢地啲小食很不錯。佢哋做緊德國酒Herbert Bretz品牌 promotion, 只要在facebook讚餐廳專頁及share, 便送一杯德國葡萄白酒, 仲有微甜、甜及dry 可選擇, 單叫每杯$68, 我就梗係唔蝕底啦, 即刻 share。Herbert Bretz 2015 Riseling Spatlese

Herbert Bretz 2015 Riseling Spatlese (Free)
我叫咗甜, 嗰真夠凍又夠甜, 好似飲緊果酒咁, 香甜冰涼, 完全唔似飲緊葡萄酒。

小食~葡萄牙炸馬介休球 ($88)
外型炸得焦黄靚仔
小食~葡萄牙炸馬介休球 ($88)

馬介休係葡國鹹魚, 齋食馬介休很多時都過鹹, 係澳門間某出名葡餐廳食2次, 過個人麻麻地鍾意, 但將馬介休同薯仔配搭, 入口就變得香而不鹹, 仲有粒粒薯仔, 有咬口, 鹹鹹香香幾好食。

招牌葡萄牙烤乳豬配黃薑飯及沙律($172)
招牌葡萄牙烤乳豬配薯菜及黃薑飯($172)

乳豬即叫即烤焗, 製作需時, 乳豬皮烤得金黃誘人, 一片薄薄的乳豬皮, 甘香脆口, bb 猪肉質嫩滑有肉香, 乳豬SIZE, 烤制口感及味道跟我在葡國那間百年老店有點似, 口感腍滑, 豬肉本身已有少少鹹味, 所以我冇再拈醬別, 但也有試佢哋嘅乳豬醬, 似輕型版/少鹹版的燒汁。

其他餐廳的烤乳豬很少配黃薑飯, 黃薑飯乾身, 粒粒圓潤有咬口, 可將飯上的橄欖醬撈埋黃薑飯食, 令黃薑飯更香口, 好味又飽肚。

香煎澳洲羊扒配薯菜 ($228)
食肉獸朋友叫的全熟羊扒, 實則係羊架, NOT羊扒。
香煎澳洲羊扒配薯菜 ($228)

見羊架金黃誘人, 全熟都要抽返一件水, 羊架煎得金黃焦香, 簡單的海鹽調味, 雖然系全熟, 可能羊架厚度夠, 還能保存少許肉汁, 完全唔鞋口, 仲好鬼騷香添, 時蔬下的薯溶都好香口, 仲滑不留口添。

伯爵奶凍($42)
伯爵奶凍係餐廳的自家製甜品, 伯爵茶香濃, 奶凍口感滑溜, 微微嘅甜度, 正!
伯爵奶凍($42)

Tiramisù ($42)
Tiramisù ($42)

Tiramisù 口感柔滑, 略嫌咖啡味不足, 兼冇乜酒香。
  • 葡萄牙炸馬介休球
2018-07-05 223 浏览
在香港吃西餐向來有很多選擇,各類扒房、法國菜、意大利菜、西班牙菜多如繁星,偏偏葡國菜卻少之又少,今天特意來到長沙灣的BOM Cuisine一嚐葡菜。菜單其實不只有葡國菜,同時亦有不少西班牙菜選擇凍去骨豬手配蘋果醬其實有幾分似中式燻蹄,入口鹹香有嚼頭,帶皮部位都做到清爽可口,還有豐富的膠原蛋白,而醬汁應該改了不是蘋果醬,但蒜香味道濃郁,亦可減低油膩感。葡萄牙炸馬介休球這種由銀鱈魚鹽醃而成的鹹魚,可說是葡國菜的代表食材,薯蓉充分吸收了馬介休的鹹香,外脆內軟,吃得出葡國菜的神髓。粟米忌廉湯是日餐湯是粟米忌廉湯,簡單的西湯亦能做出水準,粟米是主角,而忌廉配角的發揮同樣出色,口味柔和甘甜。招牌葡萄牙烤乳豬烤乳豬的皮當然是精髓,外皮比想像中更薄脆,皮下層脂肪入口即化,一咬肉汁隨即溢瀉出來,油脂香滿佈口腔,卻絕無肥膩感覺,沒有多餘的調味,吃的是乳豬的原汁原味。挪威三文魚墨魚汁意粉拌菠菜煎得好的三文魚魚皮必須要夠香脆,魚肉剛剛好金黃色,最重要的是中間的肉質能夠保持鮮嫩,這件三文魚做到以上三點,可算是上乘之作。墨魚汁意粉做到al dente,淡淡鮮香令味道層次頓時豐富起來。伯爵茶奶凍店家自製的伯爵茶奶凍
菜單其實不只有葡國菜,同時亦有不少西班牙菜選擇
伯爵茶奶凍
店家自製的伯爵茶奶凍,未有令人耳目一新的感覺,如果奶味可以更突出會更好。
2018-07-05
2018-07-01 64 浏览
一直都比較少於長沙灣覓食,但在網上找尋葡萄牙及西班牙菜時這間餐廳就深深吸引了我,所以今日就帶咗個朋友黎一嚐美食首先餐廳的位置是比較隱匿,而且門面不算醒目,令餐廳更加有一種隱世小店嘅感覺,入餐廳後覺得裝潢不華麗但雅緻,令人非常舒適。而餐牌嘅選擇都不少,同行朋友話未食過馬介休,所以首選我哋就揀咗一客馬介休球 $88, 而另一樣必叫的當然有葡萄牙烤乳豬 $178, 而其他食物我哋就叫咗蒜香炒澳洲牛肉粒 $98同 白酒煮鮮蜆意粉$128。係點菜嘅途中,餐廳嘅負責人好用心地向我哋介紹菜色,而且點菜後都有係等待食物嘅過程中同我哋閒談,除咗閒話家常都有講吓自己開依間餐廳嘅原因,談話中更加感受到負責人對餐廳食物嘅熱情,令到我哋對食物更加期待之餘,仲增添咗好多親切感。第一樣上嘅菜係蒜香澳洲牛肉粒,首先牛肉唔肥,但佢嘅肉質好軟,沒有太多醬汁但更加令到牛肉味突出不錯之後上嘅係馬介休球,一上枱個陣咸魚香味就湧晒出黎,非常好味,而且馬介休球炸得金黃,入面嘅口感好柔和,令到我個位未食過馬介休嘅朋友都眼前一亮之後期待已久嘅烤乳豬終於出場了首先乳豬皮已經拎滿分,非常脆又唔乾,而肉質肥肉少,但非常軟而且烤得骨肉分離,非

不錯

之後期待已久嘅烤乳豬終於出場了
首先乳豬皮已經拎滿分,非常脆又唔乾,而肉質肥肉少,但非常軟而且烤得骨肉分離,非常好味。而通常葡萄牙菜都偏咸,但這家烤乳豬就恰到好處,唔配汁都一樣好味。而且個飯嘅軟硬度亦都恰到好處,同乳豬好夾。

最後上嘅白酒煮蜆意粉,一樣無令我失望,蜆肉果然好新鮮,仲好多汁
而且意粉嘅熟度又係我嘅喜歡嘅軟硬度,有好濃嘅鮮味同白酒甜味,好滿意啊

最後忍唔住叫多兩樣$42嘅甜品,都好好味,但我更喜愛這個伯爵奶凍,一黎唔會太甜,二黎茶味好濃,又滑

食完我就更肯定自己會再幫襯佢,因為真係好好味,而且人均只需$316,希望仲有機會再黎試一試佢其他菜式。
2018-06-19