2019-12-04 814 浏览
經常在中環出沒,無論係見客慶祝迎新歡送,我都會第一時間諗起 Foxglove。由於餐廳設計有特式,點心小菜精緻,容易令人留下深刻印象,加上價格適中,所以lunch time 都幾full。而今晚是首次在 Foxglove 食晚飯,有啲期待!前菜:麻辣牛𦟌和陳醋香菇牛𦟌筋肉勻稱,十分軟腍。麻辣汁也不太幸口,不嗜辣如我也能接受。我就好喜歡「陳醋燒香菇」!微微炸過的冬菇條香口之餘也有嚼頭!用陳醋汁拌勻後味道酸甜,食落有點像吃肉,陳醋排骨之類!湯:松茸竹笙燉雙蓮味道清甜,而且不油膩,口味清新!4道主菜:花雕粉絲蒸亞拉斯加蟹肉、酥香豆豉雞、素蟹粉炒蛋白、和牛炒飯。蟹肉長長而且飽滿!吸收了花雕酒的香氣,由嗅覺帶動味覺,雙重享受!蒸煮的蟹肉質地水潤軟綿,不用花巧的調味也襯托出食材的香甜。個人鐘愛炒蛋白!看似平凡的炒蛋白是考功夫的菜式。這個蛋白能做到香滑而不油膩,實為上品!最後,豆鼓雞及和牛炒飯都用了上乘食材烹調,惹味可口,讚賞!甜品:棗皇糕、黃金脆奶卷、湯丸。當中最出色的是脆奶卷!奶味香濃,一脆一軟口感配搭天衣無縫,沒有甚麼可以挑掦!在 Foxglove 用餐係一件賞心樂事!西式格局食中餐,趣味十足

前菜:麻辣牛𦟌和陳醋香菇

!用陳醋汁拌勻後味道酸甜,食落有點像吃肉,陳醋排骨之類!

湯:松茸竹笙燉雙蓮味道清甜,而且不油膩,口味清新

最後,豆鼓雞及和牛炒飯都用了上乘食材烹調,惹味可口,讚賞

Foxglove 用餐係一件賞心樂事
!西式格局食中餐,趣味十足!食品美味而且賣相精緻大體,絕對可令聚會加分
2019-08-12
2019-12-04 537 浏览
中環好多特色餐廳,今次就嚟到以皇家特工做主題嘅神秘中菜餐廳。有別於一般中菜館傳統嘅裝潢及氣氛,呢間餐廳更混合了西餐廳嘅元素,仲有酒吧同live band嘅area添~可以邊食中菜邊飲cocktail!第一道菜係桂花陳冷鮑魚,擺碟都好精緻,而佢地用上12頭南非鮑加上魚子醬係面,鮑魚處理得剛剛好,側邊再淋上桂花酒醬汁,味道更清香。第二道係湯品—羊肚菌水中花,看似好簡單清淡,但係用左竹笙、蟲草花、冬瓜、韮菜花製成,飲落仲好清甜。另外一道係我最喜愛嘅一道—鳳梨咕嚕西班牙黑豚肉,平時咕嚕肉可能用普查排骨或豬肉,但佢地選用西班牙黑豚肉,肉質好juicy!係一洗我舊有對咕嚕肉嘅觀感。朋友唔夠喉點左半隻脆皮炸雞,皮脆肉嫩好吸引!旁邊嘅檸檬汁同淮鹽可以提味~唔少得食碟菜—上湯浸時蔬,高湯做底再伴以瑤柱絲同蒜粒。再來一客黑松露翡翠炒飯,羽衣甘藍汁令炒飯變得碧綠,再加埋甘筍粒、西芹粒、蔥花同蛋炒呢個飯,口感更豐富。最後嘅甜品黃金脆奶卷係我最愛。薄薄嘅外層十分酥脆,內裡嘅鮮奶甜度剛剛好,可惜只有兩件,確係令我意猶未盡,正好成為下次再光顧嘅理由。

係一洗我舊有對咕嚕肉嘅觀感。

唔少得食碟菜—上湯浸時蔬,高湯做底再伴以瑤柱絲同蒜粒。

最後嘅甜品黃金脆奶卷係我最愛。
2019-12-04 452 浏览
周一晚上與幾位中老友來到這家位於中環的”FOXGLOVE”用膳,地點不算難找,沿都爹利街一直上就到。餐廳裝潢有氣派,雲石紋的枱面加上浪漫的燈光,如果沒看餐牌還以為在吃西餐吧。Antonio’s Charm (右) 及Hurricane Mania (左)先來的是兩杯cocktail,賣相喜人,天然水果香甜而不膩,佐餐一流。前菜 麻辣牛腱自家醃製的牛腱入口煙韌彈牙,加上麻辣汁及花生碎帶來的惹味及口感,很開胃的一道前菜。前菜 陳醋燒香菰另一款前菜亦很到位,天然的菰菌香味與陳醋的醇厚酸甜意外搭調,味道多變而統一。湯品 礦泉水松茸竹笙燉雙連不惜工本地以普娜天然礦泉水燉製的湯水,清甜入味,點滴都是食材的精華。花雕粉絲蒸阿拉斯加蟹肉厚肉彈牙的蟹肉加上香醇的花雕及煙韌的炒絲,口感細滑,味道鮮甜清新。酥香惹味豆豉鷄用上頂級的「羅定豆豉」製作的豆豉雞件,入口酥脆,內裡保持嫩滑多汁,豆香濃郁。素蟹粉炒蛋白周樣鮮嫩幼滑的抄蛋白,質感綿滑柔軟,清甜順喉。香蔥和牛炒飯 鑊氣十足的米飯炒得香軟乾爽,保持良好顆粒感,加上恰到好處的和牛油份,惹味飽肚。甜點 - 黃金脆奶卷、玫瑰棗皇糕及狀元湯丸即製的手工中式甜點亦很有

前菜 麻辣牛腱

前菜 陳醋燒香菰

湯品 礦泉水松茸竹笙燉雙連

酥香惹味豆豉鷄

素蟹粉炒蛋白

周樣鮮嫩幼滑的抄蛋白,質感綿滑柔軟,清甜順喉。

香蔥和牛炒飯

甜點 - 黃金脆奶卷、玫瑰棗皇糕及狀元湯丸

即製的手工中式甜點亦很有質素,甜而不膩,為這一餐晚飯好好作結。
2019-12-04 570 浏览
今晚和C&J 食dinner, J特别推薦在中環Printing House的Foxglove, 我和C都非常好奇這是一間怎樣的餐廳,但J神秘的跟我們說要賣一個關子🤫,結果我和C都帶着期待和興奮的心情去尋訪Foxglove甫進入餐廳大門外即見長走廊四邊玻璃飾櫃裏都擺放着來自英國自家品牌製造的雨傘,大部份兩傘的頂部均鑲嵌了金屬的動物頭像,有兔,狗,猫,羊,鴨子等,造型唯妙唯肖,非常Classic和有氣派!進入餐廳前還要用雨傘按一下地上的機關,餐廳的大門才會打開,好驚喜!餐廳的佈置甚有英倫風格,真皮梳化,雲石圓形餐桌,另一邊還有一排bar 枱high chair, 昏暗的燈光,優雅的裝飾,尤如置身特務片的場境,令整個環境籠罩着神秘的氛圍!想有privacy的話,更可預訂Frank's Library, 這個密室進去前也是要按密碼的,私隱度甚高,三五知己可以静静地談下心,好正!洗手間也是仿照船艙的洗手間設計,非常特色!先來杯Moctail先,Dew Paradise 以strawberry 和 raspberry為主,酸酸甜甜的,顏色和味道同樣令人喜愛!Summer Breeze 是以青瓜,

洗手間也是仿照船艙的洗手間設計,非常特色!

Summer Breeze 是以青瓜,青檸和梳打作主調,非常清新!

前菜: 麻辣牛~牛切得好薄,有少許麻辣味。

陳醋燒香菇~燒冬菇加上芝麻非常香口,配上香濃的陳醋,酸酸甜甜的非常惹味!

湯~ 礦泉水松茸竹笙燉雙蓮~用料有竹笙,松茸,杞子, 蓮子和天山雪蓮,蓮子入口即化,湯頭松茸味濃郁,清甜美味,非常滋潤,飲完人都靚D

主菜: 花雕粉絲蒸阿拉斯加蟹肉~揭開蟹蓋後即見一段段拆了肉的蟹腳,蟹肉鮮甜,肉質爽滑,真係啖啖肉,滲著淡淡的花雕酒味,再加上粉絲墊底,好美味呀!

素香惹味豆豉雞~雞肉, 羅定豆豉,紫蘇葉和波椒以 米網紙包裹後酥炸,外面非常酥脆,裏面的羅定豆豉
和紫蘇葉絕對是主角,味道非常濃郁惹味,加上滑嫩的雞肉,口感和層次都十分豐富。

素蟹粉炒蛋白~用金筍打成蓉,打造成顏色和形狀都與蟹粉十分相似,甘甜的味道和滑溜的蛋白極為相配。正!

主食~ 香蔥和牛炒飯~和牛粒加上香蔥炒飯真係冇得輸,飯粒充滿甜豉油與和牛油香的味道,好味!

甜點~ 黃金脆奶卷~外面金黃香脆,裏面充滿奶香

玫瑰棗皇糕~有好濃郁的紅棗味道, 亦滲著淡淡的玫瑰花香

狀元湯圓~炸脆的糯米湯圆包裹着香濃的芝麻蓉,好好味呀!

2019-10-28
  • 黃金脆奶卷
  • 狀元湯圓
  • 玫瑰棗皇糕
2019-12-04 401 浏览
生日要快樂。近來社會氣氛沉重 難得好姐妹生日 一定要對自己好一點 食餐好~又想飲杯野 但是又唔想食西餐 上網搜尋左一陣 Foxglove完全滿足曬所有期望~餐廳的裝潢好有特色 擺滿英倫風的雨傘 感覺很貴氣~ 要進入餐廳 先要考一考頭腦 破解小機關。內裡燈光柔和 吧枱適合知己傾下計飲下野 8:00前的happy hour 大家千萬唔好錯過 中環的高級餐廳 卻平民價錢飲到特色cocktail 真是好驚喜。Menu裡面冇mocktail list 只要同店員講你想要既口味 佢就會推介俾你。我呢杯酸酸甜甜 以berries為主 清新醒口 非常適合飯前享用。前菜 麻辣牛腱。川菜的味道 很醒胃。帶點麻油香 辣度適中 卻不油膩。牛腱爽口 質感不錯。再加上花生碎&芝麻 好想有碗米線撈一撈 唔好浪費左個辣汁。陳醋燒香菇。陳醋味道很香濃 香菇帶點脆口 好juicy 完全唔似食緊菇菌。酸酸甜甜 令人胃口大開。燉湯松茸竹笙燉雙蓮。松茸、竹笙爽口 配搭杞子、蓮子和桃膠,水準之作。清甜又有益 讚!主菜 花雕粉絲蒸阿拉斯加蟹肉。色香味俱全。遠遠已經聞到花雕酒香。啖啖蟹肉 鮮甜又彈牙。酥香惹味豆豉雞。豆豉炆雞就食得多

前菜

燉湯

主菜

酥香惹味豆豉雞。豆豉炆雞就食得多 炸豆豉雞都是第一次試。熱辣辣 豆豉很香。雞肉比想像中香滑有肉汁 很特別的配搭呢。

素蟹粉炒蛋白。蛋白非常滑,素蟹粉幾可亂真,其實係用南瓜蓉整嘅,感覺像吃賽螃蟹一樣。

香蔥和牛炒飯。炒飯夠乾身 粒粒分明。和牛肉味香濃 每一粒飯都沾滿和牛的香氣,實在大飽口福。

甜點
一頓完美的晚飯點可以缺少甜品呢。三款一口甜品 最驚喜的莫過於黃金脆奶卷 外脆內軟 配搭上鮮奶的滑溜 美味可口。玫瑰棗皇糕 一向係我嘅糕點至愛,軟熟而且帶有濃濃的紅棗味。

Foxglove 確實是一間特色的餐廳。中西合璧卻沒有違和感。無論想品嚐一頓舒適而有高級嘅中菜 還是跟三五知己把酒談天,都係一個好地方。
2019-12-03 3379 浏览
幾年前曾經光顧過 Foxglove,當時來吃的是西餐,沒想到現在的 Foxglove 煥然一新,轉了做高級 fusion中菜,但沒變的,保持固有特色氣派的裝橫,及 Foxglove 多款獲奬的 cocktail。 一入到餐廳外的 reception,職員會用隱藏的開關制打開餐廳之門,(就是移動雨傘桶內的雨傘),就能進入另一個神秘世界,私隱度高。之前到過 Foxglove 用餐,第一個深刻印象是以白色船艙設計的洗手間。餐廳還有一個以車廂為主題裝潢的包廂,很特別,跟大廳的昏暗氣氛完全不同,感覺這餐廳的私隱度做得相當好。餐廳大廳昏暗氣氛很有情調,某些時段更設有 Live Band Show,另設有 Bar 枱可以跟朋友摸下酒杯底。 < 陳醋燒香菰  $128> 沾滿醬汁的香菰堆砌如山,驟眼看看不出是香菰,而且挾香菰時還會覺得香菰又硬又乾身似的,怎知道這香菰的咬口非常特別,而且沾滿的杰身的陳醋醬,第一次這樣食菇,必推介!<礦泉水松茸竹笙燉雙連  $148/位>礦泉水松茸竹笙燉雙蓮湯 是用普娜天然礦泉水來煮,所以味道特別清甜。蓮子平時食得多,配天山雪蓮一起煮湯就很

< 陳醋燒香菰  $128>

<礦泉水松茸竹笙燉雙連  $148/位>
礦泉水松茸竹笙燉雙連

蓮子平時食得多,配天山雪蓮一起煮湯就很少地方有,雪蓮口感黏稠。
湯底松茸味濃郁清甜,最愛飲湯的我這個湯是必推之選!

<花雕粉絲蒸阿拉斯加蟹肉  $298>
花雕粉絲蒸阿拉斯加蟹肉

很入味的阿拉斯加蟹肉,蟹肉滲滿淡淡花雕酒味,蟹肉底舖了粉絲,蟹肉的鮮味都滲到粉絲當中,未食已經聞到陣陣酒香海鮮味被吸引著。

<酥香惹味豆豉雞  $268>
酥香惹味豆豉雞

平時食豆豉的菜式味道多數偏濃味及鹹,但 foxglove 的酥香惹味豆豉雞完全不會覺得鹹,這個 fusion 豆豉酥脆可口,裡面混有雞肉、紫蘇葉等食材,咬口有層次,再配豆豉醬汁更惹味。

<精選甜品(黃金脆奶卷、玫瑰棗皇糕、狀元湯丸) $48>
精選甜品(黃金脆奶卷、玫瑰棗皇糕、狀元湯丸)

一餐 fusion 中菜,以精美擺碟配上傳統中式甜點,完滿咗是夜晚餐。
三款之中我較喜歡玫瑰棗皇糕,不太甜,口感彈牙。
酥香惹味豆豉雞
精選甜品(黃金脆奶卷、玫瑰棗皇糕、狀元湯丸)
2019-12-03 291 浏览
上星期終於完成有一個大project, 老闆話請我哋team食飯。 佢搵咗一間中環嘅餐廳話畀啲驚喜我哋。當晚和同事嚟到門口,我地仲以為去錯地方, 因為走廊放著形形色色唔同價錢嘅雨傘,以為去咗一個賣遮嘅地方。打俾同事問先知冇去錯, 但我行曬成條走廊都搵唔到個門口入餐廳, 原來要拉一拉遮㗎個機關,餐廳嘅大門便會打開。一入到餐廳裏面燈光昏暗充滿浪漫氣氛, 以為係一間高級西餐廳啦 ,一睇餐牌原來係一間中菜廳。 這間餐廳真係驚喜處處。這裏走高格調中菜路線,但又有酒吧和 live band, 好適合在放工後來飲一杯聊天。雖然呢間餐廳外表係西式餐廳,但他們中菜做得非常出色 ,賣相精緻, 中西合璧, 除了食物質素高,煮法手藝也值得欣賞。starter:煙肉蘑菇焗釀鮮蟹蓋這個釀蟹蓋啖啖蟹肉 ,當中仲有芝士煙肉蘑菇調味, 吃下感覺充實滿足。羊肚菌水中花水中花係切成花嘅冬瓜 ,本身以為個湯冇肉味道會比較清淡,但估唔到菌味香濃, 羊肚菌將味道昇華 ,靚湯。主菜黑白蒜安格斯牛柳粒牛柳粒入口軟腍,牛味濃郁, 配合黑蒜 一齊食, 口感一流。雪裏紅我最鍾意食蒸魚, 雪裏紅就即係東星斑, 蒸嘅時間掌握得恰到好處, 魚肉

starter:

煙肉蘑菇焗釀鮮蟹蓋

羊肚菌水中花

主菜
黑白蒜安格斯牛柳粒
牛柳粒入口軟腍,牛味濃郁, 配合黑蒜 一齊食, 口感一流。

雪裏紅
我最鍾意食蒸魚, 雪裏紅就即係東星斑, 蒸嘅時間掌握得恰到好處, 魚肉又鮮又滑, 最好仲要冇骨。

上湯浸時蔬
一輪 熱葷過後,上海浸時蔬正好清清味蕾,津白既鮮又甜, 湯底香濃 ,簡單得來味道也不淡。

肉絲炒麵
平凡嘅食物煮出不平凡, 炒麵香脆可口, 唔會太油膩, 職員上菜嘅時候再三提醒我哋一定要快啲食否則個麵淋咗就會影響口感。

甜品
黃金脆奶卷
外皮香脆鬆化, 內裏奶味香濃 ,口感棉滑, 甜度適中, 口感一流,有別於一般嘅炸鮮奶。

這餐價錢不便宜啊, 但環境服務氣氛一流 。好彩有老闆請食飯, 工作辛苦亦都值得。
2019-12-02 271 浏览
今晚朋友帶咗我嚟中環食呢一間神秘嘅餐廳,個感覺就好似響特務餐廳一樣。入去都有機關!門口有幾把遮,用其中一把機關先開到大門。外面睇以為係一間遮舖。首先我哋第一個燉湯,礦泉水竹笙虫茸燉雙蓮勁鮮甜!材料十足,有好厚嘅竹笙,菇等材料,勁清甜,飲湯最緊要夠熱,真係好好味!之後來一味豆豉雞,豆豉味道好香,但雞好似芋條糕咁,幾滑幾特別。麻辣牛展唔算太辣,易入口,幾腍。陳醋香菇好特別,好開胃!一粒接一粒。花雕酒煮阿拉斯加蟹粉絲,花雕好香!蟹肉亦好鮮甜!打開蟹蓋,原來蟹肉已經一絲絲拆好,食得好方便,花雕入味,同蟹嘅鮮甜相映成趣。最後和牛粒炒飯唔會肥膩,牛油香,飯夠乾身,一粒一粒炒得好 !最後食埋甜品就心滿意足,值得一讚係個紅棗糕,煙煙韌韌,棗味四溢!

門口有幾把遮,用其中一把機關先開到大門。

外面睇以為係一間遮舖。

首先我哋第一個燉湯,礦泉水竹笙虫茸燉雙蓮勁鮮甜!

麻辣牛展唔算太辣,易入口,幾腍。

陳醋香菇好特別,好開胃!一粒接一粒。

花雕酒煮阿拉斯加蟹粉絲,花雕好香!蟹肉亦好鮮甜!

2019-11-27 272 浏览
近排社會氣氛熾熱, 放低工作上嘅包袱之後, 最好就係搵一間心儀嘅餐廳酒吧同朋友傾下偈, 品嚐一下美食, 調劑一下心情。呢一間位於中環都爹利街嘅《Foxglove 》, 係一間高級而且具品味嘅酒吧以及中菜館, 由裝修到擺設, 都經過精心嘅設計, 只要踏足過, 就必定會發現有驚喜。餐廳嘅外圍裝修以英國百年經典雨傘品牌Fox umbrella 作為設計藍本, 櫥窗裏面放有各式各樣金光閃耀嘅雨傘, 非常具特色。要進入餐廳需要考考智慧, 要尋找出機關先可以順利開門, 極具gimmick。進入餐廳感覺就如踏上郵輪頭等艙, 輕快跳躍嘅音樂, 令人頓時心情開朗。到咗happy hour嘅時段更係坐滿客人,Foxglove是香港知名明發樓Ming Fat House的第二間主題概念酒吧, 提供咗各式各樣經典嘅cocktail,味覺享受之餘, 打卡更是一流。酒吧配以粵菜呢個概念比較新穎, 餐廳推出咗tasting menu, 由前菜主菜到甜品都精心策劃。第一道前菜《麻辣牛展》, 薄切嘅牛腱食起嚟更加爽嫩, 配上四川嘅麻辣醬汁,集麻、辣、香於一身。 麻辣感覺於口腔內徘徊, 作為前菜, 卻不失霸氣。第二度前菜

第二度前菜 《陳醋燒香菇》, 香菇撲上薄薄嘅粉漿炸到金黃香脆, 食起來外脆內軟, 加上陳醋, 食起來酸酸甜甜,感覺有點似素肉,令人份外開胃。

呢一個燉湯名為 《礦泉水松茸竹笙燉雙蓮》 雙蓮係指雪蓮子同埋蓮子,雪蓮子含有豐富植物骨膠原,有植物燕窩之稱, 食起嚟除咗養顏之外, 口感亦滑捋捋。 至於蓮子就有清心健脾作用, 湯頭清澈,裏面滲出陣陣松茸清香, 係一道非常滋潤嘅食療湯水。

期待已久嘅一道主菜 《花雕粉絲蒸阿拉斯加蟹肉》, 阿拉斯加蟹意體型龐大見稱, 蟹腳非常粗壯, 一梳梳嘅蟹肉非常嫩滑, 味道鮮甜, 帶有少少海水鹹味, 非常之新鮮, 加入咗中式嘅花雕黎蒸, 更能帶出嗰份鮮味, 絕對令人一試難忘。

另一道主菜《蘇香惹味豆豉雞》 ,芋泥雞入面加入咗紫蘇葉同豆豉嚟調味, 紫蘇葉香氣突出, 豆豉惹味, 酥炸過後亦唔會有絲毫油膩感。

最後一道主菜《素蟹粉炒蛋白》, 味道較為清淡, 素蟹粉像真度十足,原來係由南瓜蓉所製成, 雖然冇蟹粉嘅獨特香氣, 但食起嚟更加健康。

最後嘅一道甜品非常有驚喜《黃金脆奶卷、玫瑰棗蓉糕、狀元湯圓》 脆奶卷熱辣辣, 裏面嘅牛奶餡料濃香。 玫瑰棗蓉味道清甜, 咬落煙韌。 至於狀元湯圓芝麻餡流心,和金黃嘅外皮形成強烈對比。

呢一間《Foxglove》仲有一間VVIP 秘密房間, 當然進入亦要經過關卡,可供人客包場。

呢一間餐廳機關處處, 令人充滿驚喜, 大家如果有興趣, 一定要嚟體驗一下, 必定能勾起大家無窮嘅好奇心。

2019-11-20 224 浏览
今日慶祝朋友生日,特登揀左間好正既餐廳賀一賀佢,餐廳坐落於中環蘭桂芳附近,唔好以為一聽到蘭桂芳,就係去蒲,得酒飲,事實並非如此,間餐廳除左有得飲酒之餘,仲有好正既中餐食! 餐廳門口非常特別,擺放左好多遮頭,每個遮頭都各具特色,手工精緻,係一件件既藝術品~而且餐廳老闆非常有心思,餐廳門口既進入方式好特別,係要用機關先可以入到餐廳,不過我賣個關子先,大家一定要親自去試一試,考驗一下大家的智慧。環境非常之舒服同好英倫風好似置身於英國餐廳般,自己好似英國紳士般咁,好特別餐廳座無虛席,有好多客人,尤其外藉人士,好有氣氛。麻辣牛腱.陳醋燒香菰麻辣味好香,但唔會好辣,而且牛腱好有咬口,好有口感,牛味好重。香菰好香菰味,加上用陳醋整,酸酸甜甜,作為開胃菜,一流!礦泉水松茸竹笙燉雙連 呢一碗燉湯,非常足料,而且好香,松茸味好濃,滋陰補腎,實屬佳品花雕粉絲蒸亞拉斯加蟹肉亞垃斯加蟹又大隻又鮮甜,用花雕粉絲蒸,花雕更能提升蟹肉的鮮味,粉絲吸收哂蟹肉的鮮甜,必點之選素蟹粉蛋白呢個素蟹粉蛋白非常滑,而且口感味道一流,正和牛炒飯用和牛去炒飯,整碟飯都有好有和牛既香味,而且毎一粒飯都沾上和牛的味道,炒到粒粒分明,實屬

餐廳座無虛席,有好多客人,尤其外藉人士,好有氣氛。

麻辣牛腱.陳醋燒香菰
香菰好香菰味,加上用陳醋整,酸酸甜甜,作為開胃菜,一流!

花雕粉絲蒸亞拉斯加蟹肉

素蟹粉蛋白
呢個素蟹粉蛋白非常滑,而且口感味道一流,正

和牛炒飯
用和牛去炒飯,整碟飯都有好有和牛既香味,而且毎一粒飯都沾上和牛的味道,炒到粒粒分明,實屬上品

黃金脆奶卷.玖瑰棗皇糕.狀元湯丸
呢幾款甜品,又特別又好味,為呢一餐晚餐畫上一個完美的句號。
2019-11-19 207 浏览
Foxglove 位於中環都爹利街印刷行二樓,餐廳由設計名師 NC Design & Architecture 工作室所設計,沿途你會見到好多以金屬同銅鑄造而成嘅遮柄,門口冠冕堂皇,入口兩旁嘅玻璃櫃內擺放住唔同款式嘅雨遮,而呢啲遮都係由成立於 1868 年英國經典雨傘品牌 Fox Umbrella 嘅出品,以全人手製作見稱。擺放喺陳列櫃內嘅雨遮不單止可供購買,客人更加可以按照自己嘅需要同喜好進行訂製,而且每一把都終生保用。Foxglove 既係雨遮店,同時亦係一間餐廳,造成陳列櫃一般嘅暗門個機關就收埋喺隔離個遮筒入面,打開後喺耳邊縈繞嘅係躍動嘅爵士樂,感覺既新奇又有誠意。入到餐廳望到近百年前嘅頭等艙設計,令我諗起經典電影鐵達尼號,呢間餐廳總共分成三個部份,當中包括一個以飛機頭等艙作為主題,設有吧台同埋能夠容納 80 人嘅大廳、一個以傳統火車頭等艙作為靈感設計,能容納 30 人,特別為款待貴賓而設嘅 V.I.P 房、以及一個用來款待非常重要人物嘅秘密貴賓V.V.I.P.房,裡面擺放住幾張豪華真皮座椅、書櫃同埋大理石吧台,不禁令我幻想自己係一位機智多謀嘅「金牌特務」,同電影中嘅主角喺特務巢

入到餐廳望到近百年前嘅頭等艙設計,令我諗起經典電影鐵達尼號,呢間餐廳總共分成三個部份,當中包括一個以飛機頭等艙作為主題,設有吧台同埋能夠容納 80 人嘅大廳、一個以傳統火車頭等艙作為靈感設計,能容納 30 人,特別為款待貴賓而設嘅 V.I.P 房、以及一個用來款待非常重要人物嘅秘密貴賓V.V.I.P.房,裡面擺放住幾張豪華真皮座椅、書櫃同埋大理石吧台,不禁令我幻想自己係一位機智多謀嘅「金牌特務」,同電影中嘅主角喺特務巢穴入面進行秘密會面。

餐牌由深藍色嘅皮套包住,格調高雅,同梳化上嘅用色首尾呼應。

前菜係欖角四季豆,欖角嘅味道同四季豆從來都係絕配。

麻辣牛腱,麻辣牛展辣度溫和,雖然看似一盤紅油,但係食落一啲都唔會覺得油膩,並帶著點點嘅麻香,牛展以薄切呈獻,口感很好。

陳醋燒香菰,切粒嘅香菰先以走油泡製,呢一下嘅走油令到個菰嘅口感有少少似肉類,醬汁味道酸酸甜甜,帶有陳醋嘅餘韻,同有啲似肉類嘅香菰非常配襯。

花雕粉絲蒸阿拉斯加蟹肉,新鮮阿拉斯加蟹腳,啖啖肉得嚟味道鮮甜,用少少花雕清蒸,最能夠食出蟹肉嘅鮮味。

酥香惹味豆豉雞,傳統嘅豆豉雞以極精緻嘅賣相呈現,香脆嘅外層包住嘅係嫩滑嘅雞肉,喺雞肉嘅罅隙中充斥九層塔,顛覆咗豆豉雞一貫俾人嘅印象。

素蟹粉炒蛋白,素蟹粉以鮮甜嘅甘筍造成,甜美嘅程度絕不比真正嘅蟹粉遜色,蛋白無落到太多油去炒,但係仍然能夠做到滑溜嘅口感,美妙。

香蔥和牛炒飯,和牛炒飯炒得乾身,飯粒粒粒分明,和牛嘅油香均勻咁樣撒滿喺每一粒炒飯上面,係一個充滿罪惡感但係又令人相當滿足嘅炒飯。

甜品一共有三款,分別係黃金脆奶卷、玫瑰棗皇糕以及狀元湯丸,個人覺得黃金脆奶卷做得最出色,脆奶卷嘅外皮酥脆,有少少似酥皮蛋撻嗰層皮咁樣,內餡牛奶味道香濃,甜度亦係我鍾意嘅程度;棗皇糕口感煙韌,紅棗嘅味道較重,配以少少清香嘅玫瑰味,有夠特別。

Foxglove 俾人一種容易親近,但係又不失紳士專屬嘅神祕風采。Foxglove喺呢度建構咗一個祕密嘅享樂天堂,但係又唔再需要有咁多門檻,只要有顆高貴奢華玩樂之心,就能達成。
2019-11-08 171 浏览
有時候工作忙左成日收工都想去搵個地方休息、放鬆下又想靜靜地傾下計男神就帶左我黎🌟Foxglove🌟Chill番晚😆🥂🥂🥂一入到去 已經即刻有人招呼我地呢間餐廳帶比人一種神秘又高貴既感覺🙈好似睇緊電影🎬一樣哈哈佢既裝潢好高貴、豪華~~~~今日仲好榮幸試到singleton既12、15、18年😍 🥃再配上小食邊聽歌一邊同男神摸住酒杯底談心🥃🥃又真係幾relax既☺️下次黎既話要試下佢地其他美食先🤔
有時候工作忙左成日
收工都想去搵個地方休息、放鬆下
又想靜靜地傾下計

男神就帶左我黎🌟Foxglove🌟
Chill番晚😆🥂🥂🥂
一入到去 已經即刻有人招呼我地
呢間餐廳帶比人一種神秘又高貴既感覺🙈
好似睇緊電影🎬一樣哈哈
佢既裝潢好高貴、豪華~~~~
再配上小食
邊聽歌一邊同男神摸住酒杯底談心🥃🥃
又真係幾relax既☺️
下次黎既話要試下佢地其他美食先🤔

2019-11-07 3052 浏览
朋友仔話帶我去個秘密基地食飯,即管跟去睇吓咩料子!入門口從只見到一行賣傘的櫃,仲奇怪緊邊度有飯食,佢就用一把傘打開機關,此時,傘子的display 櫃自動打開了....直情好似拍戲咁好神奇呀,真正食飯位置燈光偏暗,好有氣氛,sofa 椅加矮枱設計感覺似飲野地方,佢都有bar枱和vip房,現場所見很多老外在飲酒傾計。洗手間設計都好有特色,成個船艙咁樣。而洗手間旁邊仲有間密室,店員話要禁啱密碼先入得,裏面有好多珍藏,如果想入呢間房飲嘢,最好都係預先預約,因為佢話大廳星期二至日都有live Band(偏偏我今日就無),有啲客想靜靜地傾計就會入嚟呢度,所以有時都好爆。今晚全程朋友發板,到上菜時才驚覺咁西化既裝修原來食中菜!先黎個前菜「麻辣牛腱」和「陳醋燒香菰」,兩者都醃得好入味,尤其喜歡個陳醋香菰,個汁好濃又帶點酸味好開胃。跟住有「礦泉水松茸竹笙燉雙蓮」,好清但有濃郁松茸味,竹笙夠爽,雙蓮包括蓮子和天山雪蓮,又煮得夠腍,幾好!主菜方面,先黎個「花雕粉絲蒸阿拉斯加蟹肉」,賣相好吸引!個汁好味,蟹肉一絲絲的,惟味道略淡。「酥香惹味豆豉雞」相對濃味d,豆豉味重,食落唔似雞既質感,底面都係酥炸的
洗手間設計都好有特色,成個船艙咁樣。
而洗手間旁邊仲有間密室,店員話要禁啱密碼先入得,
今晚全程朋友發板,到上菜時才驚覺咁西化既裝修原來食中菜!
麻辣牛腱
礦泉水松茸竹笙燉雙蓮
花雕粉絲蒸阿拉斯加蟹肉
「酥香惹味豆豉雞」相對濃味d,豆豉味重,食落唔似雞既質感,底面都係酥炸的,好脆!相當特別既一道菜。
酥香惹味豆豉雞
「素蟹粉炒蛋白」驟眼看真的以為是蟹籽炒蛋白,其實嗰啲係煮好的甘筍。蛋白炒得夠滑,又厚身,好味呀!適合食素人士。
素蟹粉炒蛋白
仲有每人一碗「香蔥和牛炒飯」,抄得乾身,牛肉份量不少,幾好!
香蔥和牛炒飯
最後仲黎左個甜品併盤,包括「黃金脆奶卷」、「玫瑰棗皇糕 」和「狀元湯圓」,湯圓好好味,外皮煎過好似煎堆咁,裡面是流心的黑芝麻餡!正!
另外脆奶卷都炸得好脆,裏面有啲似鮮奶撻嘅餡,外脆內軟好味。棗皇糕都好煙韌,好有咬口。
「黃金脆奶卷」、「玫瑰棗皇糕 」和「狀元湯圓」
我其實仲叫左杯mocktail叫dew of paradise,係用士多啤梨、raspberry 及檸檬混制而成,味道甜甜酸酸,都幾開胃。
Dew  of  paradise
麻辣牛腱
礦泉水松茸竹笙燉雙蓮
香蔥和牛炒飯
「黃金脆奶卷」、「玫瑰棗皇糕 」和「狀元湯圓」
Dew  of  paradise
2019-11-05 1513 浏览
聽說中環有一家餐廳,十分特色,以特務為主題,暗藏機關、密室,有神秘的色彩,可以在西式餐廳、酒吧的環境和氣氛下,品嚐精緻特色的中菜,這晚下班,約了幾位好友一起去探索!當晚我們帶著好奇和期待,到達中環都爹利街。這條小街,座落於中區心臟地帶卻又較自成一角,只有一端可以通車,私隱度較高。街道南端的花崗石石階, 已有逾百年歷史。而最為人津津樂道的當然是豎立於石階起步點超越半世紀的4支煤氣燈,歷史悠久又在本港絕無僅有,多年前已列為法定古蹟。 步出印刷行2樓,長長的走廊兩旁玻璃飾櫃中,陳列了多把長雨傘,原來是英國製造的自家品牌兩傘,除用作裝飾之用,原來也供有興趣的顧客購買。頂部均有金屬製成的動物頭像,製作精美,型格中顯氣派!設計像私人會所,服飾上有要求(Dress code),私隱度較高 。大門不能隨意打開,原來設有機關,服務員指引下,以雨傘按適當的位置啟動開門。先來幾杯飲品,可以選擇有酒精成分的cocktail ,或沒有酒精嘅mocktail, 我們表達了各自的要求, 由調酒師發辨。 Mocktail - Summer Breeze~ 喜歡味道清新,要求有梳打成份 mocktail,調酒師送來

Mocktail - Summer Breeze~
喜歡味道清新,要求有梳打成份 mocktail,調酒師送來Summer Breeze, 青瓜、青檸、梳打,正合口味!
Mocktail- Dew Paradise~
同伴的Dew Paradise,賣相很好,忍不住分享嚐味一下。
士多啤梨和紅桑, 酸酸甜甜 , 顏色和味道都很吸引!

前菜1 - 麻辣牛腱 ~
牛腱肥瘦適中, 麻辣惹味,很醒胃!

前菜2 - 陳醋燒香菰 ~
香菰腍軟多汁,燒得很香,浸在陳醋中,酸酸的很美味!

湯 - 礦泉水松茸竹笙燉雙蓮 ~
以礦泉水熬的湯底特別鮮甜,竹笙渗滿松茸湯底的鮮香,蓮子粉腍,配天山雪蓮潤滑通透,十分滋潤!

主菜 1- 花雕粉絲蒸阿拉斯加蟹肉~
雖然分享到蟹肉不多, 但花雕的香味芳醇馥郁!

主菜2 - 酥香惹味豆豉雞~
雞肉、紫蘇葉、波椒,以米網裹著炸,製成了層層酥香,配羅定豆豉自家製醬汁,十分惹味!
主菜3 - 素蟹粉炒蛋白~
蛋白嫩滑,以甘筍煮成的醬汁,顏色和質感都很像蟹粉,吃得美味又健康!
主食 - 香蔥和牛炒飯
和牛入味,飯粒夠乾身不油膩,醬油帶微甜,再加上蒽香,配搭得很美妙!
甜點1- 黃金脆奶卷 (中) ~
特別喜歡黃金脆奶卷,奶黃香滑,薄薄外皮很香脆!
甜點2 - 玫瑰棗皇糕 (上)
紅棗的甜潤加玫瑰的芳香,美味又養顏!
甜點3- 狀元湯圓 (下)
脆口軟糯的外皮包著香滑的黑芝麻流心餡,皮薄餡靚!

座位以矮沙化為主,燈光有情調,飯局聚會,暢談笑飲,充滿氣氛! 有些晚上還有live band現場歌手獻唱。

設計走英倫風,水吧像有像在郵輪上,洗手間及通道像在船艙中。除了大廳之外還有,一個特別的VIP 房 , 在通道盡頭一個隱蔽的密室,設有機關開啟,需要由職員帶領,才能發現的。私隱度更高, 可預訂,甚至包房舉行私人派對

Foxglove

• 黃金脆奶卷
  • 玫瑰棗皇糕
  • 狀元湯圓
2019-11-01 146 浏览
Foxglove 是來自英國的雨傘老品牌,在中環的店鋪是一間隱蔽的私房菜餐廳,同學仔早早推介過這間餐廳,話玩味十足。 今晚終於約齊腳來吃晚飯。門口位於一條兩邊擺設雨傘的走廊,裝修隱蔽,豪華而有貴氣,入面燈光昏暗有氣氛。英倫紳士風的佈置,好high class。未入去,就已經有驚喜,要想下辦法才可打開這道門。打開門後,場地好開揚,仲有一張長酒吧枱,我地搵個舒服的梳化位坐低,再慢慢飲住雞尾酒等齊人。Old Fashioned Cinema, 係Vodka base, 飲住烈酒再配甜甜地的爆谷,係一種味蕾的衝擊,一種刺激的享受,幾特別。Waiter話平日有live band,除了禮拜一,下次可以再來聽歌,今日就可以靜靜地吹下水。前菜係麻辣牛腱,醬汁麻而香辣,煮得入味,牛腱肉質爽滑煙韌,咬落好彈牙,牛肉味濃郁,麻辣味滲入當中,加上有芝麻同花生粒,味道香濃。陳醋燒香菰,香菇軟稔厚肉,滑溜香甜,陳醋醬汁酸酸甜甜,燒得剛好熟,真的做到外脆內軟。礦泉水松茸竹笙燉雙連餐廳介紹是使用普娜天然礦泉水來煲成的,味道清甜鮮味,松茸香味濃郁,竹笙爽脆入味,係進補良湯。花雕粉絲蒸阿拉斯加蟹肉用新鮮阿拉斯加蟹肉整成,

花雕粉絲蒸阿拉斯加蟹肉
用新鮮阿拉斯加蟹肉整成,大大隻連蟹蓋無得呃,鮮甜美味,肉質彈牙爽滑,粉絲吸收醬汁精華,特別鮮甜,仲有淡淡的花雕味。

酥香惹味豆豉雞
係很有創意的一道菜,用酥脆的外皮夾住雞肉和豆䜴,豆䜴味道濃郁,而雞肉鮮甜嫩滑,味道好夾,第一次食呢個煮法。

素蟹粉炒蛋白
呢碟素菜份量多,蛋白炒得剛好熟,滑溜鮮甜,入口即溶,素蟹粉口感清新鮮甜。

主食:香蔥和牛炒飯
炒飯顏色較深色,師傅炒得乾身入味,飯粒飽滿分明,煙韌香甜,牛肉軟稔有口感,食得出係高質既炒飯。

最後係一道精選甜品,有黃金脆奶卷、玫瑰棗皇糕、狀元湯丸等三款,炸湯丸煙韌軟稔,入面的芝麻餡香濃滑溜,脆奶卷香口得嚟有濃郁牛奶味,好滿足呀。
  • 花雕粉絲蒸阿拉斯加蟹肉