開業有十年的樓上鋪🍴廚師發板Tapas版!七款小菜各有特色👍🏼每次上菜都會有詳細講解🔸乳酪醬薯仔沙律(welcome dish)用yogurt同蒜香去調味,係輕盈惹味之選🔸意式多士伴香草蕃茄醬🍅多士口感鬆脆,配上自家製清新香蒜番茄醬,令人食不停口😆🔸魚湯煮蜆蜆肉肥美、奶白魚湯有鮮甜味🔸炒墨魚粒配番茜蒜蓉醬爽彈墨魚粒伴超濃蒜香空氣感泡沫醬🧄用氣槍打出嚟空氣感😆十足好似食緊棉花糖 蒜控必食 !!🔸墨汁釀吊桶🦑吊桶中釀入牛肝菌同肉碎,再淋上墨汁同番茜油🔸水波蛋大啡菇🥚切開流心水波蛋啲蛋醬會流入中間的洋蔥及火箭菜,令厚身的大啡菇更juicy🔸炸蟹肉球外脆內裡係足料蟹肉絲,食落好濃蟹膏味又熱辣辣🔸橄欖油蒜片大蝦🦐燒熱的蒜片橄欖油大蝦好香而不斷發出吱吱聲😍大蝦爽彈👍🏼橄欖油同蒜片好岩點麵包食🔸甜品最特別係Crema catalana一款傳統西班牙甜品🇪🇸好似焦糖燉蛋但外層焦糖好脆而內裡係十分流質,有蛋黃、肉桂及柑橘的香味

開業有十年的樓上鋪🍴廚師發板Tapas版!
七款小菜各有特色👍🏼每次上菜都會有詳細講解
🔸乳酪醬薯仔沙律(welcome dish)
用yogurt同蒜香去調味,係輕盈惹味之選

🔸意式多士伴香草蕃茄醬🍅
多士口感鬆脆,配上自家製清新香蒜番茄醬,令人食不停口😆

🔸魚湯煮蜆
蜆肉肥美、奶白魚湯有鮮甜味

🔸炒墨魚粒配番茜蒜蓉醬
蒜控必食 !!

🔸墨汁釀吊桶🦑
吊桶中釀入牛肝菌同肉碎,再淋上墨汁同番茜油

🔸水波蛋大啡菇🥚

🔸炸蟹肉球
外脆內裡係足料蟹肉絲,食落好濃蟹膏味又熱辣辣

🔸橄欖油蒜片大蝦🦐

🔸甜品最特別係Crema catalana
一款傳統西班牙甜品🇪🇸好似焦糖燉蛋但外層
焦糖好脆而內裡係十分流質,有蛋黃、肉桂及柑橘的香味

2023-03-07 123 浏览
同朋友慶生,搵咗一間位於上環的私房菜西班牙餐廳,十分有情調,同場仲見到另外有幾枱都係慶祝紀念日或者生日, 每張枱都有開酒飲,原來呢度係免開瓶費,可以盡情飲!Sangria-用咗新鮮水果浸6小時以上,果香十分濃郁-紅酒嘅質素非常好,除咗飲到果香味,飲到清純的紅酒味Welcome Toast -toast 鬆脆有口感,就算沾上汁食,亦能保持脆口-有兩種sauce,第一種係薯仔Yogurt同smoked ham, 薯仔綿綿,再加上Yogurt非常之滑。另一種係鮮甜的蕃茄sauce, 係食到大量蕃茄的甜味Pepper chicken with ham -雞味十分濃郁,雞肉好嫩滑-個汁好特別,真係會食到好多燈籠椒的鮮甜味,加上煙肉的鹹香味作對比,一啲都唔膩墨汁海鮮飯 -賣相平平無奇但食落口非常有驚喜。可以話係姐人生食過top three的海鮮飯-墨魚飯用左海鮮汁炒,除咗有本身的墨汁香再加上大量的海鮮香味 -意大利飯係傳統粒粒分明有咬口的口感,十分正宗,真材實料Churro -用咗玉桂糖,冇咁死甜,朱古力醬係72度黑朱古力,唔會太甜外亦有朱古力香-另外要一讚Churros 的口感, 煙韌得來完全唔

-用咗新鮮水果浸6小時以上,果香十分濃郁
-紅酒嘅質素非常好,除咗飲到果香味,飲到清純的紅酒味

Welcome Toast
-toast 鬆脆有口感,就算沾上汁食,亦能保持脆口
Welcome  toast

Pepper chicken with ham
-雞味十分濃郁,雞肉好嫩滑
Pepper  chicken  with  ham

墨汁海鮮飯
-意大利飯係傳統粒粒分明有咬口的口感,十分正宗,真材實料
墨汁海鮮飯

Churro
-另外要一讚Churros 的口感, 煙韌得來完全唔粉
Churro
喺上環嘅呢間傳統西班牙私房菜餐廳 唔只有開放式廚房 裝修都好有情調 夠晒浪漫💕情侶嚟飲杯酒傾吓偈 就最啱🙌🏻.📌Chef Tapas Menu $650/person佢地分別有Chef Tapas Menu同Sabor Mix Menu 大廚會提早sd menu比食客選擇👨🏻‍🍳兩款同樣會有七道菜 仲可以tailor made餐單 好貼心🫶🏻兩款價錢相同 仲免加一 食物質素高 環境靚 服務態度又好 性價比超高🤑大推‼️.📌前菜餐前麵包 外脆內煙韌🥖配埋蒜油味香濃嘅蕃茄醬 幾開胃🥫薯仔沙律加左蒜蓉醬 蒜味好濃 仲有辛辣後勁 口感好滑🥔巴馬火腿好高質 鹹香十足冇騷味 又唔會好肥 啱啱好🥓.1️⃣Grilled Cuttlefish with Aloli Green Alioli墨魚粒好煙韌彈牙 原本都有調味 就咁食都好惹味🐙蕃茜蒜頭醬 口感勁綿密creamy 好似泡泡咁🫧辛辣蒜香 出奇地超夾 昇華左成個味🧄.2️⃣Stuffed Squid in Black Ink魷魚吊筒好爽口彈牙 墨汁好夠鮮味🦑中間釀左牛肝菌同豬肉碎 好香菇菌味 豬肉都好綿 夾埋食口感好豐富🍄🐷.3️⃣Portobello Mush

📌Chef Tapas Menu $650/person
📌前菜
前菜

2️⃣Stuffed Squid in Black Ink
Stuffed Squid in Black Ink

3️⃣Portobello Mushroom Benedict (with egg)
大啡菇厚肉又juicy🍄鋪滿醃製過嘅清甜洋蔥🧅仲有一隻勁流心滑溜嘅五成熟蛋🍳配上清香芝麻葉同少少胡椒粉調味🌿🧂一啖食 好有層次感😍

4️⃣Beef Cheek
慢煮牛面肉 煮到好腍好嫩滑 仲有啲筋膜嘅口感 牛味比想像中濃🐮底係粟米合桃蓉 先食到合核味 再有粟米嘅清甜 帶微酸🌽仲帶點香草味🌿慢煮青椒仔 微微甘苦 配埋牛一齊食幾正🫑珍珠洋蔥幾爽甜🧅
Beef Cheek

5️⃣Crab Croquette
炸蟹丸好好食🥹外層炸到勁香脆 但完全唔油膩 內餡包滿一絲絲蟹肉同creamy蟹膏 好鮮甜甘香🦀
Crab Croquette

6️⃣Garlic Shrimp
上枱個鍋仲滾緊 渣渣聲 熱辣辣🔥新鮮虎蝦好爽口彈牙🦐即使埋配橄欖油, 辣椒, 蒜片都冇蓋過蝦嘅鮮味🫒🌶️🧄最後仲可以用麵包點埋橄欖油一齊食 好惹味🤤

7️⃣churros
最鍾意嘅西班牙甜品一定係西班牙炸油條❤️炸到外酥內軟 夠乾身 唔油膩👍🏻外層沾滿玉桂砂糖 配埋個甘香橙汁底同濃郁70%朱古力醬 平衡返個甜味 一流🍫🍊但私心想玉桂味再濃啲😆

8️⃣加泰隆尼亞燉蛋
呢個燉蛋望落好似crème brûlée 但口感完全唔同🤫淨係用蛋黃 冇放入焗爐焗 口感好軟滑 有啲似忌廉texture 加埋薄薄焦糖脆面 另有一番風味🍮食唔只得蛋奶香 仲有肉桂同檸檬味 都幾特別🥚🥛🍋

前菜
Stuffed Squid in Black Ink
Beef Cheek
Crab Croquette
2022-12-09 288 浏览
呢間係朋友食過覺得唔錯既,呢日就再同我地去Encore🤭記得要提早訂檯,餐廳會提前係電話度提供Menu參考,主要有兩款,每款都要兩位起,所以一行四人黎就可以試多啲款😌當日侍應熱情介紹菜式,唯獨係我地八點幾先開始食,尾段會比較趕急🫠首先前菜會有薯仔沙律,同埋香脆麵包,配自家製嘅蕃茄蒜頭醬,因為係新鮮蕃茄所以有少少出水,但調味酸酸地好開胃🍞▪️ Chef Tapas Menu(8/10)💲650 Per Person (Each Menu is 2 Heads Up)1️⃣ Clams in fish sauce(8/10)岩滾起就上檯所以都仲係噴緊煙,蜆肉大粒飽滿,新鮮清甜無沙或者腥味,個湯係用鰹魚熬製,最後仲可以飲埋佢添,飲完亦都唔會話味精口渴🐟2️⃣ Grilled cuttlefish with green allioli foam(8.5/10)令我念念不忘既炒墨魚粒,肉質好爽口,完全唔會韌,用氣槍打出黎既芫茜蒜蓉醬又好匹配,質感好輕盈,而且充滿蒜香🧄3️⃣ Stuffed squid in black ink sauce(7.5/10)唔記得左影呢個🦑釀左牛肝菌同埋豬肉碎係墨魚入面,侍應溫馨

1️⃣ Clams in fish sauce(8/10)
Clams in fish sauce

唔記得左影呢個🦑釀左牛肝菌同埋豬肉碎係墨魚入面,侍應溫馨提醒我地要記得食完要抹走嘴上既墨汁👄🤪

4️⃣ Portobello mushroom benedict(7/10)

Portobello mushroom benedict

平時食Brunch老是常出現既,係度相比之下就較為失色,唔係話唔好味,但有少少格格不入既感覺😳水波蛋有流心蛋漿,加上焦糖化洋蔥絲、大啡菇同埋火箭菜🤨

5️⃣ Crab croquette(7.5/10)

Crab croquette

外皮脆身但略乾,咬開有濃郁既蟹膏同埋絲絲既蟹肉🦀️

6️⃣ Garlic shrimp(8/10)

Garlic shrimp

上檯仲係吱吱聲既橄欖油蒜片蝦,大隻爽口彈牙,而且好香濃既蒜片同埋黑椒味,又唔會話好油膩,最後仲可以用麵包沾黎食🦐

7️⃣ Dessert

掛住慶生影人完全唔記得影甜品🤯
- Tiramisu Foam(6/10)
頂層係用氣槍打出黎既Cream,空氣感都幾重,中層係蛋糕而非手指餅,感覺實在比較乾身,唔算好岩我口味,再配上自家製既藍莓雪芭同埋椰子雪糕🥥
- Catalonia Cream(7/10)
呢個西班牙焦糖燉蛋都係有層脆面,底下會偏向流質濕潤啲,亦有少少檸檬同肉桂味🍳
- Chocolate Lava Cake(7.5/10)
最得我歡心既甜品非佢莫屬,用上咗七十二度嘅黑朱古力,切開有熱騰騰既朱古力漿流出,味道甘醇🍫

▪️ Sabor Mix Menu(8/10)💲650 Per Person (Each Menu is 2 Heads Up)

1️⃣ Clams in fish sauce

3️⃣ Garlic shrimp

4️⃣ Soup of the day

Soup of the day

因為我地一行四人,侍應特意安排返四碗比我地,服務認真唔錯既😲
- Mushroom soup(6.5/10)
面頭有層蛋白泡沫同埋松露油,不過飲落感覺比較稀身,個味無預期中咁香濃🍄
- Spanish cold soup(8/10)
本身對西班牙凍湯印象麻麻哋,曾經飲過好重草青味,但呢碗反而有驚喜,飲落酸酸地既蕃茄味為主幾醒胃😗

5️⃣ Mix fruit sherbet(7/10)

是日係火龍果雪芭,可以清下味蕾🤫

6️⃣ Seafood paella(7.5/10)
Seafood paella

用左魚湯同埋蝦湯去煮,個飯吸收左啲精華都幾入味,會有蜆肉、墨魚粒同蝦,如果海鮮份量再多啲就更好🤭

7️⃣ Dessert

▪️ Suckling Pig in Segovia Way(7.5/10)💲200 for 2 persons
Suckling Pig in Segovia Way

要提早兩日預訂既烤西班牙乳豬🐷呢碟份量係二人份量,雖然擺盤同賣相平凡,但皮薄脆身,肉質鮮嫩,伴碟有軟腍既薯仔片🥔

🔎 整體評分(8/10)
Clams in fish sauce
Seafood paella
Suckling Pig in Segovia Way
💬特點 : 上環高質私房菜, 醬汁全部自家製,正統西班牙🇪🇸菜🔸交通,環境🔸位於上環永樂街,金龍中心附近,其實位置應該在永樂街1號,附近的永和街為入口。上到6樓,環境有梳化,和今次坐的窗旁,佈滿花的位置,若為情侶,頗適合談心。店員服務很有禮,厨師也願意在餐後和像分享心得,讓你能有所得益。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔸食物🔸次序上,餐廳是從麵包,湯,前菜,主菜,甜品上。由於相片排版關係,從圖片美觀度排序圖一,二為 #Tapas 🔹Grilled Cuttlefish with Allioli🔹Cuttlefish ,烏賊,口感其實和魷魚相同,為地中海沿岸非常傳統的美食,清洗過程非常麻煩,因此若在餐廳可謂必點。餐廳用上切粒,烤的形式上,配上傳下達的,自家製的Alliolo醬汁 芜茜粒新鮮生蒜頭🧄製成的芥辣,好味到不得了,為全晚最愛。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌗圖三 : 🔹Seafood Fideo🔹中文為海鮮麵條,若以流行程度作比喻,揚州炒飯就好比西班牙海鮮飯(Paella),Fideo 就像干炒牛河般普遍,特點為黃金包,短身,薄身程度像Angel Hair 般,用上熱熱的鐵鍋盛載,配上自家製的蒜蓉醬,

🔸交通,環境🔸

評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑

🔸食物🔸

評分 : 🌕🌕🌕🌕🌗

圖三 : 🔹Seafood Fideo🔹

中文為海鮮麵條,
若以流行程度作比喻,揚州炒飯就好比西班牙海鮮飯(Paella),Fideo 就像干炒牛河般普遍,特點為黃金包,短身,薄身程度像Angel Hair 般,用上熱熱的鐵鍋盛載,配上自家製的蒜蓉醬,以及檸檬角,以酸味帶番出麵條的甜味。

海鮮食上去都新鮮,一讚。

評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑

圖四為🔹Welcome Toast,Tomato Garlic Toast🔹

酥脆麵包條,配上也是自家製蕃茄醬,繼續配上蒜蓉醬,中和了蕃茄的酸味,即使只是麵包,也表現出不一樣態度。

圖5為🔹Chorizo Soup🔹

西班牙香腸咸咸的,未必人人喜歡此高卡路里湯,但邪惡的,總很惹味,若喜歡重口味的湯。個人推薦,總比不停加調味粉好。

評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑

圖6為 🔹Wild Mushroom Soup🔹

黑松露蘑姑湯,賣相精美,朋友喜歡此湯,相信比Chorizo Soup 更大眾化。

評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑

圖七為🔹Tiramisu Foam with Homemade Gelato(mix berries favors)🔹

和傳統的Tiramisu比較起來,上面的cream由汽槍打出來,綿密度會增加。

圖八 : 🔹Cream Catalonia 🔹

西班牙Catalonia 出產的燉蛋,
Cream 和法式相比,除了有Vanilla 外,也會加上香橙,或檸檬,或玉桂,而且只用蛋黃,用口感更豐富一點,個人會更喜歡西班牙式的Cream Burlee。

🔸後感🔸

作為一間隱世私房菜,比起中菜私房菜。價錢會比較便宜,而且厨師所有醬料都為自家製,這一點已經很費功夫,每道菜都非常精美,而且品嘗到更正統的西班牙菜,很值得光顧。

Tomato  Galic  Toast
Seafood Fideo
Cream Catalonia
  • Catalonia cream
  • Tomato Garlic Toast
  • Grilled cuttlefish with Green Allioli
  • Seafood  Fideo
2022-12-03 102 浏览
Sabor Spanish Touch Private Kitchen.Tomato Bread食剩指數:0/100呢個係welcome bread切開左4條唔會搞到好飽麵包鬆軟加左新鮮既蕃茄蓉好開胃.Potato Sabor with 63c Egg食剩指數:0/100薯仔切左片之後炸香加埋63度既溫泉蛋仲有咸香既煙肉撈埋真係好香好融洽既味.Garlic Shrimp食剩指數:0/100呢個tapas算係西班牙餐廳常見蒜片炸到薯片咁脆配上爽口彈牙實肉既蝦真係好好食仲有配一舊脆脆既麵包可以點埋底果啲汁食.Chorizowith pineapple cider食剩指數:0/100呢個腸單吃比較咸但係一加埋個薯蓉成件事即刻好合理薯蓉質地介乎蓉哂同有顆粒感中間睇落少少油食落又無油膩感Suckling Pig (Segovia way)食剩指數:0/100西班牙烤乳豬有兩件外皮脆到咬落去可以錄ASMR肉質好嫩滑油脂感都好香.Catalonia Cream食剩指數:0/100呢個燉蛋係西班牙既傳統甜品同Crème Brûlée唔同佢嘅texture 係比較稀身表面有層焦糖下面既蛋漿好香又唔會好
[上環] Sabor Spanish Touch Private Kitchen
Tomato Bread
成件事即刻好合理
薯蓉質地介乎蓉哂同有顆粒感中間
睇落少少油
食落又無油膩感

Suckling Pig (Segovia way)
西班牙烤乳豬有兩件
超濃蜜瓜味
比起平時雪糕唔算快溶
用呢個結尾好正
2022-12-02 82 浏览
有關注筆者IG的朋友一定知道筆者在世界盃賽事中挺日本隊,昨晚特意早睡,半夜起床看「死亡E組」的關鍵賽事:日本對西班牙。原本連晉級亦顯得岌岌可危的日本隊,最後分別力壓為歐洲傳統勁旅的德國及西班牙,以小組首名出線,令筆者今天的心情特好!!雖然在這場賽事中,筆者偏心日本隊,但在現實中,其實也蠻喜歡西班牙的建築及食物。今天為大家介紹位於上環的「Sabor Spanish Touch Private Kitchen」是一間西班牙私房菜餐廳,堅持採用西班牙食材及忠於原味道,他們更推崇慢吃主義,用餐時間不會只有「90分鐘」,希望每一位食客能細味品嘗食材,掌握自己的生活節奏和品味。環境:✨餐廳室內裝潢走簡約藝術風路線,以灰白色及紅色為主調,牆上掛有藝術畫及一盞盞歐陸小燈,餐廳內擺滿酒瓶,在晚間顯得額外有情調。服務:✨當天正值晚市,店內坐滿客人,樓面職員較年輕,態度誠懇有禮,積極收拾檯面及斟茶。當晚的菜單為主廚決定的最佳配搭,人均$650起。食物:🥗 Potato Salad ✨有點像日本的家常小菜,但味道上沒有日式調味般濃膩,較清爽淡口。🍞 Tomato Bread✨Welcome bread,非常薄

環境:

服務:

當晚的菜單為主廚決定的最佳配搭,人均$650起。

食物:
🥗 Potato Salad

🍞 Tomato Bread

✨Welcome bread,非常薄脆香口,帶微麥香,配以由兩種不同番茄、欖欖油及蒜蓉製成的醬汁,風味成熟清新。

🐷 Ham Croquettes

✨混入西班牙黑毛豬肉粒的炸忌廉薯球,呈金黃色,外脆香內軟糯,以具代表性的Parma Ham作點綴賣相,增添鹹香感;再蘸上自家製的順滑蛋黃醬,有減膩之用。

🥔 Potato Sabor

✨脆薯片、西班牙腸及水波蛋的組合,味道上香濃鹹鮮,帶焙烤的回甘氣息,適宜配酒食用。

🍄 Mushroom Soup
✨以新鮮蘑菇打成的湯,富松露香,講究口感的微粒設計,自然無調加,面層是蛋白泡沫,是低卡而又擁有足夠飽足感的素食選擇。

🥣 Chorizo Soup
✨番茄蔬菜湯為基調,分別加入兩款西班牙蠟腸 (一辣一不辣),以及香料,為暖身的料理。

🦑 Seafood Fideos

✨簡稱西班牙海鮮短麵,吸收了魚蝦湯、蒜頭醬的精華,短脆的麵條跟米粉的質感相似,但多了一份焦香滋味,上面放有一隻大大的鮮魷魚,爽彈而帶海水味。

🍫 Churros

✨新鮮炸起的油條外表金黃香脆,散發肉桂香,蘸上濃郁的巧克力醬更可口。

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅
整體價錢💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️
2022-11-27
餐廳:Sabor Spanish Touch Private Kitchen (上環)地址:上環永樂街1-3號世瑛大廈6樓601室上環世瑛大廈呢間開咗接近十年嘅傳統西班牙私房菜餐廳——Sabor Spanish Touch Private Kitchen @sabor.private.kitchen,佔咗大廈6樓兩個單位,一邊啱晒家庭同成大班朋友聚會,有開放式廚房;另一邊嘅裝修就比較elegant同浪漫,最適合情侶密密針享受慢食文化🇪🇸話說10年前香港無乜正宗西班牙餐廳,當時嘅大廚跟咗一個西班牙師傳學藝之後回港創業開咗呢間餐廳,輾轉就已經咁多年。「Sabor」喺西班牙文解作「味道」,亦喺餐廳嘅宗旨,希望喺食物味道上面落足功夫同心機💕,以美味為上,比香港人可以喺到食到最好食又夠晒傳統嘅西班牙菜餐廳設有一個Chef Tapas Menu同Sabor Mix Menu,而因為食材要提早準備以確保新鮮,如果想嚟食飯就要提早WhatsApp 訂位,大廚會Send當日嘅Menu比食客,有要求嘅話仲會Tailor-made客人嘅需要去design唔同嘅餐單👍,非常貼心。我今次就叫咗個免加一嘅Sabo
地址:上環永樂街1-3號世瑛大廈6樓601室

餐廳設有一個Chef Tapas Menu同Sabor Mix Menu,而因為食材要提早準備以確保新鮮,如果想嚟食飯就要提早WhatsApp 訂位,大廚會Send當日嘅Menu比食客,有要求嘅話仲會Tailor-made客人嘅需要去design唔同嘅餐單👍,非常貼心。我今次就叫咗個免加一嘅Sabor Mix Menu($650/person),當中包括七道菜,另外仲有前菜同解膩小食

✝️Clams in Green Sauce
食完酸甜開胃、有陣陣橄欖油香、而且用咗香脆Crystal bread整成嘅前菜——Tomato Garlic Toast之後🍅,就品嘗餐廳每日新鮮熬製嘅魚湯蜆,佢哋用咗清甜嘅沙白,食落無乜沙而且魚嘅鮮香同香料幫助癖走蜆嘅腥味,食完緊喺飲埋啲精華——鮮甜濃鹹嘅魚湯啦😋

✝️Grilled Cattletich with Green Allioli Foam
新鮮切粒再炒嘅彈牙墨魚🦑,無論色香味都俱全,配上用唧唧槍唧出嚟嘅番茜蒜蓉醬,口感介乎喺軟雪糕同泡沫之間,令墨魚嘅鮮味提升左唔少😌

✝️Garlic Shrimp in Olive Oil
上枱嗰陣啲橄欖油仲喺滾緊「滋滋」聲,用炸蒜片、辣椒🌶️、多款香料炮製虎蝦🦐,蝦肉新鮮,蝦腸已經挑走咗,爽彈嘅蝦肉因為香料嘅關係顯得特別惹味,最後用埋Crystal Bread蘸吓啲橄欖油嚟食就更能夠品嘗到個汁嘅滋味

✝️Wild Mushroom Soup/Chorizo Soup
再嚟嘅喺磨菇湯同西班牙腸湯,前者用咗足料嘅雜菌加上蛋白泡沫同松露蓉調製而成,每啖都食到粒粒蘑菇蓉🍄;
後者用咗兩款一辣一唔辣嘅西班牙腸整成,配埋蔬菜湯底味道就相對清新

✝️Seafood Paella
食完充滿柑香嘅Tangerine Sherbet清清味蕾🍊,就到食西班牙菜基本上必叫嘅西班牙海鮮炒飯🥘 。
用咗魚湯同蝦湯去煮個飯,當中有八爪魚粒🐙、烤虎蝦、蜆等海鮮,撈勻飯底,有需要加埋檸檬汁,海鮮嘅鮮味真喺好食到難以形容🤤,我就最鍾意食埋痴住鐵鑊邊邊嘅飯焦😝

最後以Cremá Catalaña同Tiramisu Foam with Homemade Melon Gelato兩款自家製甜品作結,前者喺加泰羅尼亞版嘅焦糖奶凍,除咗面頭陣陣焦香味嘅焦糖,底層嘅奶凍質感比較稀,食落有啲似奶昔口感;
後者嘅Tiramisu用咗透明玻璃盒裝住,有少少泡沫加Cream嘅形態,Espresso同Rum酒嘅香味相輔相成,食埋冰凍清甜嘅哈密瓜味雪糕🍨,今餐真喺非常滿足🥰

2022-11-29
2022-11-28 92 浏览
又到左一星期嘅第一日啦🙈辛苦完返完一日工,又係時候搵啲好嘢食啦😋今次就係上環搵到間隱世高質西班牙菜店「Sabor Spanish Touch Private Kitchen」番茄蒜蓉醬配多士秘製橄欖小食多士非常香脆,再加上蕃茄醬同蒜蓉同洋蔥,一齊食好開胃!😋Garlic Shrimp in Olive Oil橄欖油蒜片蝦+多士啲大虎蝦非常彈牙,而且大大隻!再加上揸到脆卜卜嘅蒜片,將多士點落橄欖油度,別有一番風味😋西班牙腸湯有兩款西班牙腸,一隻辣一隻唔辣,湯主要係菜湯,所以飲落會比較清新😋蘑菇忌廉湯,法式泡沫,松露面有一層蛋白嘅泡沫,係呢層泡沫上面仲加入左松露,將個湯嘅味道昇華🤤Seafood Paella in Black Ink海鮮墨汁飯:用上魚湯同蝦湯做底,有帶子同魷魚,啲鮮味滲哂入啲飯度😋而且啲飯粒粒分明!Home Egg Flan With Citrus Strawberry Sauce焗蛋白有自家製酸酸甜甜嘅士多啤梨醬,食落嘅口感係似芝士蛋糕咁😋好特別☺️Crema Catalana呢個甜品睇落好似焦糖燉蛋但食落就比較流質啲,好特別嘅口感😋

番茄蒜蓉醬配多士
秘製橄欖小食
多士非常香脆,再加上蕃茄醬同蒜蓉同洋蔥,一齊食好開胃!😋

Garlic Shrimp in Olive Oil
橄欖油蒜片蝦+多士

西班牙腸湯

蘑菇忌廉湯,法式泡沫,松露

Seafood Paella in Black Ink

Crema Catalana
呢個甜品睇落好似焦糖燉蛋但食落就比較流質啲,好特別嘅口感😋
2022-11-28 1694 浏览
特意挑選上環呢間西班牙私房菜同大少慶祝周年紀念🧛🏿🧛🏻‍♀️餐廳環境雅致,光線柔和,氣氛浪漫致極❗️ 預約時已經whatsapp 傾好菜單~大廚亦可以替客人Tailor made Menu,夠晒貼心🫶餐廳免開瓶/服務/切餅費👍🏻小店果然充滿人情味Sabor mix menu $650/pp 第一次食大廚建議先試signature menu ,下次再根據個人口味更改menu~乳酪薯仔沙律 x 意式多士伴蕃茄醬麵包燒得焦香且非常香脆🍞蕃茄醬酸酸甜甜,好清新~薯仔爽口,內裡有蒜頭🧄淡淡辛辣,做前菜夠晒開胃❗️魚湯煮蜆湯底清甜、魚味突出~蜆肉脹卜卜,最重要係乾淨冇沙✨炒墨魚粒配番茜蒜蓉醬呢度菜大少都讚👍🏻 未食已經傳來陣陣香氣~墨魚鮮味、彈牙而唔會好硬,老人家都食到🦑旁邊sauce 有蕃茜成份,綠色好靚💕 泡沫醬汁口感幼細,內裏加了蒜蓉,惹味又好食😋炸蟹肉蟹膏蟹丸蟹丸用蟹肉蟹膏去做,剛炸起入口仍然熱燙🔥外脆內軟🦀蟹肉鹹香十足,加埋濃郁蟹膏,滋味無窮❗️橄欖油蒜片蝦繼續食海鮮🦐菜式熱辣辣上枱📸 不斷發出吱吱聲好吸引~蝦煎得夠乾身而且香味十足❗️雖然被橄欖油浸住,但唔會覺得好油膩水波蛋配大啡菇切開蛋黃,蛋漿

Sabor mix menu $650/pp

乳酪薯仔沙律 x 意式多士伴蕃茄醬

麵包燒得焦香且非常香脆🍞蕃茄醬酸酸甜甜,好清新~
薯仔爽口,內裡有蒜頭🧄淡淡辛辣,做前菜夠晒開胃❗️

魚湯煮蜆

湯底清甜、魚味突出~蜆肉脹卜卜,最重要係乾淨冇沙✨

炒墨魚粒配番茜蒜蓉醬

呢度菜大少都讚👍🏻 未食已經傳來陣陣香氣
~墨魚鮮味、彈牙而唔會好硬,老人家都食到🦑

炸蟹肉蟹膏蟹丸

橄欖油蒜片蝦

繼續食海鮮🦐菜式熱辣辣上枱📸 不斷發出吱吱聲好吸引~

水波蛋配大啡菇

切開蛋黃,蛋漿隨隨流出~
大啡菇juicy 爆汁,剛好清清之前飽滯感👏🏻

西班牙烤乳豬 +$80/pp

未食乳豬已經開始覺得飽❗️烤乳豬沒有太多調味,肉嫩而油脂豐富~乳豬味道香濃,吃原味已經好好食👍🏻推介‼️

Tiramisu x Sorbet x Strawberry tart
甜品都唔會令人失望💕一次過有齊三款,絕對滿足到貪心嘅二小姐🧛🏻‍♀️
Tiramisu咖啡酒濃郁,口感幼滑,鍾意佢內裡濕潤但ladyfinger唔會淋晒~

Strawberry tart 細細件,味道唔會太甜🍓Sorbet冰涼、口感清新,剛好替今晚作個完美ending🍦

中途大廚會跟食客談談菜式、意見或交流一番~喜歡這種互動,怪不得店內大多數都是熟客,亦要預預約才有位~
2022-11-09
2022-11-28 1118 浏览
🇭🇰Sabor Spanish Touch Private Kitchen·Chef Tapas Menu $650pp呢間我之前見到勁多人推介 所以就嚟咗食啦🇪🇸佢喺係上環嗰啲樓上舖嚟嘅 但係裝修超有格調🥰我哋呢個nenu係有6款tapas 1個welcome toast同埋2個甜品 超級豐富而且所有tapas都幾有驚喜 食得超滿足🤩🤩·Welcome toast and snack首先會有一個蕃茄多士既 佢個多士係烤到好脆 配埋佢個酸酸甜甜嘅蕃茄蓉超級開胃🍅之後佢另外仲有個蒜蓉醬薯仔粒食落都唔錯🥔·Clams with fish soup之後第一個tapa我已經超中意 大家睇相見唔見到佢啲蜆幾飽滿幾大隻😍而且佢食落超級鮮甜 個魚湯都係好濃好甜 完全唔會腥 我哋最後係飲晒所有魚湯🤤·Grilled cuttlefish in green allioli foam呢個我之前睇相既時候以為係薯仔粒嚟嘅 原來佢係墨魚粒黎既🤣🤣佢個墨魚口感好好 而且佢出面係煎到好香口🦑配埋隔籬嗰allioli超夾 佢呢個醬係打到起泡嘅 所以食落勁輕盈 好似食緊泡泡咁 超特別☁️·Portebello mush
Chef Tapas Menu $650pp

Welcome toast and snack
Welcome toast

Portebello mushroom benedict

之後呢個都相當唔錯 佢係蘑菇上面放左隻水波蛋 中間仲有啲焦糖化左既洋蔥 點少少蛋汁再一啖啪入口個口感超好🍳
Crab croquette

呢個我都超中意 佢入邊係超級多蟹肉 而且蟹肉蟹膏個比例好好 食落去超濃蟹味 望到都開心🦀
Chorizo with mashed potato
Chorizo with mashed potato

呢個相對上我自己就無咁中意啦 佢下面個薯仔其實質感幾好食既 不過我自己覺得佢落得太多橄欖油啦 所以食落偏油少少 唔可以完全中和chorizo本身既鹹 所以失色少少🫢😂
Garlic shrimp

最後呢個蝦都超級唔錯 佢呢個個蝦本身都好有蝦味 而且幾彈牙 配埋個蒜油相當唔錯🦐佢仲配左啲麵包比你點既 加埋少少蒜片好正🧄
Tiramisu foam l Homemade egg flan with citrus strawberry sauce
Tiramisu foam

最後佢個甜品都好精緻 佢個tiramisu又係打到起泡 所以食落超級輕盈 質感好好 唔會好重負擔☕之後佢另外個egg flan都唔錯 佢呢個蛋味好出 配埋上面既士多啤梨幾好食 唯一係我自己覺得佢質地偏硬左少少🍮🍓
#rbyeat
#rby西餐
#rby上環
📍上環永樂街1-3號世瑛大廈6樓601室
Welcome toast
Tiramisu foam
2022-11-18 135 浏览
位於上環有一間好浪漫又私隱度好高既西班牙私房菜✨無論係想慶祝或者係談心都係一個好選擇😊服務極好,還會講解每一道餸菜既食法,大家去之前記得要提前預約啊❣️🍽食物$650 per personTomato Garlic Toast: 多士非常香脆,蕃茄醬加了蒜蓉和洋蔥,配一齊食非常夾好開胃😋Iberian Ham 36mth: 100%純種黑毛豬,肉味好香濃,充滿油香,油而不膩。Portobello Benedict: 水波蛋蛋漿加上大啡菇係無敵嘅組合,再加埋中間有洋蔥最底下層係火箭菜🌿香味十足,口感又好有層次。Garlic Shrimp in Olive Oil: 大虎蝦好彈牙,加咗辣椒同蒜片令到味道提升✨旁邊嘅麵包可以點橄欖油一齊食。Seafood Paella in Black Ink: 墨魚汁海鮮飯好有睇頭,海鮮有帶子及魷魚,鮮味滲透了飯內,而且飯粒軟硬度剛剛好👍🏻Crema Catalana: 口感同平時食開嘅燉蛋唔同,這款西班牙燉蛋係比較水身,加了肉桂同檸檬味道幾清新。Home Egg Flan with Citrus strawberry sauce: 焗蛋白既感覺好似食緊芝士

🍽食物$650 per person

Home Egg Flan with Citrus strawberry sauce: 焗蛋白既感覺好似食緊芝士咁,都幾特別呀,再襯埋士多啤梨醬酸酸甜甜幾好食😋
2022-11-18 77 浏览
上環隱世高質傳統西班牙私房菜餐廳性價比高 絕對有驚喜👍🏻🌟Tomato Toast酥脆既蒜蓉多士 配上salsa同薯仔沙律 好醒胃🌟Ham Croquette with Salmerjo🇪🇸式可樂餅 炸到好脆口 內餡亦好juicy配埋鹹香十足Parma ham 口感層次豐富🌟Grilled Cuttlefish with Garlic Foam將墨魚切成方形再加香草去烤咬落更爽口彈牙 蘸埋用氣槍製既garlic foam更滋味👍🏻🌟Mushroom Soup, Chorizo Soup有兩款熱湯 蘑菇湯口感順滑重菇味Chorizo雜菜湯 酸酸辣辣好暖胃🌟Lobster Paella呢道🇪🇸海鮮飯真係好好味用左新鮮龍蝦,鮮蜆,蝦煮成既海鮮飯味道鮮美之餘 飯粒軟硬適中有咬口💯🌟Catalonia Cream傳統西班牙甜品 入口好滑兼蛋香濃郁🌟Egg Flan with Citrus ,Strawberry Geléé質地有啲似布丁 跟🍓食落酸酸甜甜 幾特別
上環隱世高質傳統西班牙私房菜餐廳
性價比高 絕對有驚喜👍🏻

🌟Tomato Toast
酥脆既蒜蓉多士 配上salsa同薯仔沙律 好醒胃

🌟Ham Croquette with Salmerjo
🇪🇸式可樂餅 炸到好脆口 內餡亦好juicy
配埋鹹香十足Parma ham 口感層次豐富

將墨魚切成方形再加香草去烤

🌟Mushroom Soup, Chorizo Soup
有兩款熱湯 蘑菇湯口感順滑重菇味
Chorizo雜菜湯 酸酸辣辣好暖胃

🌟Lobster Paella
呢道🇪🇸海鮮飯真係好好味
用左新鮮龍蝦,鮮蜆,蝦煮成既海鮮飯
味道鮮美之餘 飯粒軟硬適中有咬口💯

🌟Catalonia Cream
傳統西班牙甜品
入口好滑兼蛋香濃郁

質地有啲似布丁 跟🍓食落酸酸甜甜 幾特別
2022-11-14 960 浏览
同bobo慶祝生日揀咗間私隱度高嘅樓上西班牙私房菜🇪🇸 餐廳裝修典雅,$650/pp就可以享用大廚精心安排嘅七道菜,成晚都好有氣氛🤎一坐底侍應先送上welcome toast同pre-order嘅Sangria,香脆麵包配新鮮茄蓉非常開胃,而Sangria係以新鮮生果浸泡六個鐘所以要提前預訂,超好飲啊🍹🥰.Grilled cuttlefish with green alioli墨魚粒爽口彈牙,旁邊係特製嘅番茜蒜蓉醬,夾得黎亦多咗種creamy嘅口感,香口惹味🦑.Stuffed squid in black ink吊筒仔釀入牛肝菌同肉碎,脹卜卜非常飽滿,每啖都滿滿牛肝菌嘅香氣,點上parsley oil 味道更有層次!.Garlic shrimp一上枱已經聞到蒜香味,橄欖蒜片蝦熱辣辣爽口彈牙,個汁正到要喺咁用麵包點一滴都唔嘥得🤣.Squid black ink paella食完tapas就到主菜環節!墨汁海鮮飯份量十足,飯粒有咬口,邊位有飯焦,必須大讚面頭嘅帶子,煎香後清甜超高質👍🏻同員工講係慶祝生日,佢地會喺甜品碟度寫birthday msg🥳 心太軟係由72度嘅黑朱古力製作而成,外層

.Stuffed squid in black ink

.Garlic shrimp

.Squid black ink paella

同員工講係慶祝生日,佢地會喺甜品碟度寫birthday msg🥳 心太軟係由72度嘅黑朱古力製作而成,外層香脆,入面係濃郁嘅朱古力熔岩,同時會食到好立克味,好特別🍫

另一款甜品係crema catalana,姐係西班牙燉蛋,佢比傳統crème brûlée水身啲,檸檬味都出啲,幾特別🍮
餐廳裝潢高級而且有情調,面積唔大但有種好舒服嘅感覺,好有慶祝節日嘅氛圍❤️Chef Tapas Menu$650 p.p💠先上welcome toast,自家製salsa醬配埋餅仔酸酸尾尾好開胃😋💠Clams in fish sauce每日用新鮮嘅魚骨熬製,上菜時個湯都仲係滾緊,蒸發上泥既煙充滿着魚嘅鮮味,蜆嘅份量都非常多,肉質非常新鮮彈牙,食得出無特別加調味料,海鮮本身嘅咸鮮味已經好出色💠Grilled cuttlefish with green alioli蒜頭醬汁用氣槍打出嚟,泡沫感超輕盈,蒜頭味道濃烈而且唔辣🤩橄欖油炒新鮮墨魚粒,爽口又彈牙!💠Stuffed squid in black ink新鮮吊桶釀咗肉碎牛肝菌洋蔥,將墨汁打成一個醬汁。口感和味道層次非常豐富💠Portobello mushroom benedict (with egg) 四成熟流心蛋配上醃製過嘅洋蔥,又咸又甜好好味😋。超流心蛋汁加上火箭菜,健康又好味💠Cheese platter Mahon (Cow Milk cheese)Truffle manchego (Goat Milk Cheese)食芝士就緊

Chef Tapas Menu$650 p.p

💠Clams in fish sauce

蒜頭醬汁用氣槍打出嚟,泡沫感超輕盈,蒜頭味道濃烈而且唔辣🤩
橄欖油炒新鮮墨魚粒,爽口又彈牙!

💠Stuffed squid in black ink

💠Cheese platter
Mahon (Cow Milk cheese)
食芝士就緊係要叫翻杯紅酒配撘🍷,黑松露芝士味道好出色❤️

💠Garlic shrimp
橄欖油炒蒜片蝦,蝦肉大大隻又彈牙。蒜片炒到乾身脆卜卜。將蒜片同橄欖油放喺麵包上面食,雖然好邪惡但係超香口食唔停😍

💠Dessert
🔸️西班牙焗蛋白
質感同味道似cheese cake,唔會太甜膩
🔸️Tiramisu 配自家製雲呢拿雪糕
質地係用咗泡泡嘅感覺,第一次食感覺好新鮮,自家製嘅雲呢拿雪糕都非常之好味
2022-11-07
  • Garlic Shrimp