The newly opened Smokehouse Bar & Grill in Langham Place is bringing the distinctive smoky flavors from the American smokehouse tradition to Hong Kong. The smokehouse in warm wood tones specialises in typical Texas-style cuisine. Signature dishes include 1️⃣ Beef brisket and ribs: washed down with smoked cocktails that deliver a twist on favorite bar drinks2️⃣ Smokehouse Platter: with dry-rub brisket, jalapeno cheese sausage, Bratwurst, smoked chicken, BBQ pork ribs, pulled pork, lemon slaw, and cor

Signature dishes include
2️⃣ Smokehouse Platter: with dry-rub brisket, jalapeno cheese sausage, Bratwurst, smoked chicken, BBQ pork ribs, pulled pork, lemon slaw, and corn ribs
3️⃣ Honey Ginger Cedar Plank Baked Salmon: lightly seasoned with salt, pepper, honey, and ginger, and baked on cedar wood to give the delicate fish a smoky element.

To celebrate the opening of Smokehouse Bar & Grill, renowned American chef Jay McCarthy – an expert in hearty Texas-style cooking – has been here for two weeks as a guest chef, cooking up limited-time specials such as Beef Rib-eye Jerky, Bourbon Cured Flank Carpaccio and Coriander Rubbed Lamb T-bone. His signatures will remain on the menu until March.

🔥Smokehouse Bar & Grill
📍Shop 05, Level 13, Langham Place, 8 Argyle Street, Mong Kok

#smokehouse #smokehousebargrill #langhamplace #mkfood #mongkokfood #smokehousegrillhk
2023-02-26 3795 浏览
無肉不歡的好友約食飯,首選當然要有高質素的肉肉啦;上年年尾在朗豪坊13樓開業的Smokehouse聞説水準相當不錯,咁就一於試試啦。店子空間感充足,熟成專櫃放有多款不同部位的牛肉,好友看到心花怒放!大家喜吃牛的什麼部位呢?看這個模型便一目了然。最喜歡這木系廂座,在天幕的燈光襯托下,份外有情調。為慶祝餐廳開幕,早前邀請了美國名廚Jay McCarthy到港,大家有幸能品嚐到他由德州帶來的煙燻風情和獨特的拿手菜式。進餐前先來點飲品,我揀了Smokehouse Ale 啤酒,清涼解渴,帶濃濃的麥香,配肉食一流。友人這杯Cocktail Red Apple以威士忌、蘋果泥、蘋果杜松子酒和蔓越莓汁調配而成,加上煙霧效果,又真係幾特別。這杯Pink Margarita雞尾酒以Tequila、鮮青檸汁及Rosé混合而成,當打開玻璃蓋時,同樣散發出陣陣煙霧,打卡必叫。餐廳會不定時送上Welcome Drink,真的未飲先「醉」。🤭首先上的兩款沙律分別是Smoked Tuna Belly Chargrilled Caesar Salad(煙燻吞拿魚腩炭烤凱撒沙律)及 Roasted Beets Sala
大家喜吃牛的什麼部位呢?看這個模型便一目了然。
最喜歡這木系廂座,在天幕的燈光襯托下,份外有情調。
首先上的兩款沙律分別是Smoked Tuna Belly Chargrilled Caesar Salad(煙燻吞拿魚腩炭烤凱撒沙律)及 Roasted Beets Salad(烤紅菜頭沙律),兩款也非常清甜爽脆,而後者更有我至愛的紅菜頭及金菜頭、另有松子、無花果、菲達芝士…等,當然更合我心意。
Chargrilled Whole Seabass(炭烤鱸魚),大廚將整條魚連皮帶肉烤至微脆,魚肉脂肪含量豐富,肉質彈滑鮮香,沾上少許松露牛油汁更加惹味;配菜有紅菜頭及薯仔,整體也非常好吃。
這個Smokehouse Platter(肉類盛宴),最適合大夥兒一齊享用,內容非常豐富,包括:烤春雞、墨西哥辣椒芝士腸、圖林根腸、燒粟米、手撕豬肉、檸檬椰菜沙律、烤原個蒜頭、煙燻牛胸肉及烤豬肋骨,旁邊有三款自家製醬汁,可根據個人喜好配合食用。
這個超大份的Pork Tomahawk(黑豚斧頭扒)不但juicy;且肉質鬆軟嫩滑,肉味香濃,墊底的椰菜花、白甘筍蓉、車厘茄更是健康又好味之選。
Mac & Cheese(燴豬臉頰芝士通粉),濃濃的芝士通粉配嫩滑鬆軟的豬臉頰,完美的組合。
這個Prawn Jambalaya(大蝦香料燴飯)辣度比預期中高,而米飯卻較濕潤;太黏糊,好在配上大蝦、辣肉腸、甜椒及番茄汁,味道還算不錯。
吃完這三味甜品(Velvet Strawberry Eton Mess、Smokey Toffee Banana 及 House Biscuit Gelato)便完滿結束這肉肉之旅!
對於無肉不歡的朋友來講,這裡是個不錯的選擇啊。

Smokehouse Grill
地址: 旺角亞皆老街8號朗豪坊13樓05號舖
電話: 29720078
2023-02-25 113 浏览
後生嗰時,每每喜歡大啖肉,加份足量甜品,美式餐廳最合心水。年紀漸長,飲食習慣亦趨向中餐或日餐,甚少再光顧美式嘢,不過今次例外。這次朋友揀既呢間,更加是在旺角朗豪坊,一個我也忘了多少年沒來的地方,讓我回味一下年少輕狂的日子。難得放肆,就來杯Cocktail吧! 餐廳叫得做Smokehouse,不少飲品也大玩煙燻,包括朋友的一杯Pink Margarita,以及我既呢杯Red Apple。Carpaccio不限於在意大利餐廳出現,在這裡亦可遇上,而且呢份生牛肉薄片,其牛味既香,質感之軟嫩,以及調味也相當合我心水,是個非常好的開始。之後是牛骨髓。廚子為減低膩既感覺,還會加入紅酒和牛、無花果及洋蔥醬汁等等,吃起來層次更加豐富,伴多士也合適。作為牛魔王,當然要一嚐呢度既Short Rib喇~ 份量一如預期的巨型,但肉質是勁軟腍,好重肉香,帶骨的Short Rib 真係無得輸。另外都叫左條烤鱸魚,同樣係有番咁上下斤兩。魚皮烤得香脆,肉質保持嫩滑,全無腥味,炭烤自然有分加。淨吃本身其實都夠味,不過沾些松露牛油汁,又有另一番滋味。甜品揀了我一向喜歡既Red Velvet Strawberry Eton
後生嗰時,每每喜歡大啖肉,加份足量甜品,美式餐廳最合心水。

甜品揀了我一向喜歡既Red Velvet Strawberry Eton Mess,都係幾經典的款式。House Biscuit Gelato贏在口感,結合埋士多啤梨及紅絲絨蛋糕,甜甜酸酸的味道可能令我多吃幾口。

同朋友大杯酒大啖肉,仲有大份甜品,呢啲時光永遠都係開心既,即使我已經年少不再。
2023-02-24 115 浏览
作為一個不折不扣嘅食肉獸尤其是對牛肉真係抗拒唔到!於是約埋一班老友去大杯大啖肉爽返一晚。今次去嘅餐廳叫做Smokehouse Grill,就喺旺角朗豪坊嘅13樓對我嚟講地點都算係好方便。餐廳特別用咗嚟自德國嘅BASTRA煙燻烤箱,相信有佢啲肉肉應梗更加有風味。餐廳入面仲有個熟成肉櫃入面擺咗好多唔同部位嘅牛肉喺道熟成緊,睇嚟今晚一定要來個大開食戒先得喇。再行入啲見到餐廳原來係用開放式嘅廚房,一眼睇晒清清楚楚廚師整嘢食時嘅情況。貼窗嘅卡位感覺好鬼浪漫真係幾正㗎!如果淨係同老婆大人嚟食飯坐呢個位就一流,不過今晚同一大班朋友梗係坐餐廳出面嘅大枱先至夠氣氛啦。一坐低餐廳嘅侍應即刻送嚟Welcome Drink,呢杯好似Margarita嘅歡迎酒味道都幾唔錯。不過食牛肉嘅夜晚我覺得隊啤先最啱Key,所以我就叫咗呢一杯Smokehouse Ale飲咁先夠爽皮㗎嘛。老婆大人仲戒緊酒飲冇酒精嘅雞尾酒就最啱佢喇,呢杯叫做Cool Min仲可以叫少甜啱晒佢嘆啦。朋友就揀咗呢杯用嚟打卡一流嘅雞尾酒,同佢嘅顏色好襯個名叫做Red Apple,呢杯用咗威士忌做底嘅果味雞尾酒上枱時侍應會喺你面前用煙槍喺杯上面打入有

朋友就揀咗呢杯用嚟打卡一流嘅雞尾酒,同佢嘅顏色好襯個名叫做Red Apple,呢杯用咗威士忌做底嘅果味雞尾酒上枱時侍應會喺你面前用煙槍喺杯上面打入有熱情果味嘅煙燻波波,篤穿嗰下真係好鬼療癒㗎啱晒有壓力嘅朋友飲。

仲有呢一杯Pink Margarita同樣係有煙燻效果嘅打卡嘢飲,呢杯就係用咗Tequila加鮮青檸汁同埋Rosé Mix成嘅雞尾酒,打開玻璃蓋即時煙霧迷漫用嚟溝女一流呀哈哈。

先來兩個沙律嘆吓呢個烤紅菜頭沙律入面有老婆大人最鍾意嘅金菜頭,仲有芝士無花果咁配埋個酸酸甜甜嘅香橙醋汁,就算平時唔算好鍾意食紅菜頭嘅我都覺得味道唔錯。

跟住呢一個煙燻吞拿魚腩炭烤凱撒沙律就比較特別,佢用咗成塊羅馬生菜然後上面擺滿煙燻吞拿魚腩、洋蔥醬、車厘茄、鵪鶉蛋仲有大量嘅巴馬臣芝士,生菜食落爽夾脆口感我勁鍾意加埋有煙燻香味嘅吞拿魚腩肉同埋其他配料真係好香口。

不過點都唔夠跟住呢兩個限時菜式咁正斗,點解有限時菜式咪因為餐廳開幕特登由美國請咗有牛之魔術師嘅名廚Jay McCarthy嚟香港兩個星期,所以我哋先嘆到由佢帶嚟嘅德州煙燻風味菜。

先食咗呢個波本威士忌醃生牛胸腹薄片甜椒阿根廷青醬,薄切嘅生牛肉有咬口肉味超級香濃,加埋啲甜椒同埋阿根廷青醬真係勁好味道。

跟住呢一個係自製手工乾牛肉片山核桃藍芝士醬,牛肉乾咬口十足越趙越有味,怕佢太乾身嘅話點啲藍芝士醬一齊食真係停唔到口。

跟住呢個係邪惡嘅烤牛骨髓紅酒燴和牛,香濃嘅牛骨髓上淋咗啲咗蔥洋醬同埋無花果,匹一羹上去薄脆嘅多士上面一齊食勁惹味。

雖然我係牛魔王咁都要顧吓老婆大人嘅!佢鍾意食海鮮所以就叫咗呢個炭烤鱸魚過佢嘆,條魚做得夠香脆魚肉亦都算滑,側邊有個松露牛油汁鍾意濃味啲嘅可以點埋嚟食,伴菜仲有啲檸檬蜜糖紅菜頭同埋香草薯仔,都係好食嘅嘢嚟㗎唔好錯過呀。

哈哈轉個頭都係返去牛肉嘅懷抱!呢條慢煮24小時煙燻慢煮牛肋骨用咗櫸木煙燻慢煮咗24個鐘,配咗三種唔同風味嘅自家製醬汁加埋啲薯仔西芹蓉真係好鬼豐富囉。

肥瘦都有嘅牛肋骨慢煮過後再煙燻,食落有啲煙燻味仲唔會韌啱晒我呢啲冇乜牙力嘅人。

雖然食肉係好開心不過有埋澱粉質會更加滿足,唔鍾意食意粉嘅我就叫咗呢個大蝦香料燴飯,啲飯食落去地酸酸地辣辣地咁幾開胃喎,仲有啲大蝦都好爽口鮮甜味道唔錯呀。

最後梗係要食甜品嘅呢個係胡桃朱古力曲奇蛋白餅海鹽焦糖雪糕,勁大塊熱辣辣嘅曲奇上面有一球凍冰嘅海鹽焦糖雪糕,邪惡到爆燈唔怪得知老婆大人掂都唔敢掂,唔緊要啦交俾我幫口食埋佢嗰份!最後食到捧住個大肚腩走真係好開心嘅肉肉晚餐,又係時候同大家講拜拜喇下次再約大家人齊出食去好嘢。

Smokehouse Grill

電話:29720078

地址:旺角亞皆老街8號朗豪坊13樓05號舖
2023-02-21 194 浏览
多時沒登上朗豪坊頂層吃飯,原來在這漂亮人工天幕下的樓層中新開了一間以煙燻美食為主角的新餐廳,名叫 Smokehouse Grill。到訪這餐廳的一晚,正值有「牛之魔術師」之稱的美籍大廚 Jay McCarthy 在餐廳獻技,我與數位朋友正好在這餐廳中開懷暢敘,把酒言歡,同時享受這高大威猛的大廚的廚藝。先來一個精彩的沙律,這「烤紅菜頭沙律」($125)除了紅菜頭和金菜頭外,還有煙燻菲達芝士、無花果、松子等為材料,配以香橙醋汁,清新開胃,煙燻芝士更為這流沙律帶來與別不同的特色。另一道前菜「波本威士忌醃生牛胸腹薄片」($128)是期間限定的菜式,牛味濃郁得來帶點兒酒味,調味又好,是這晚我相當喜歡的菜式。「烤牛骨髓」($168)以紅酒燴和牛伴以無花果、多士與洋蔥醬,吃時把腍甜的和牛肉與清甜的無花果放在香脆的多士上吃,份外好味。「肉類盛宴」($498)是這晚的重頭戲,這大大份的拼盤,陳容鼎盛,包括煙燻牛胸肉、烤豬肋骨、手撕豬肉、烤春雞、墨西哥辣肉芝士腸、圖林根腸、燒栗米和檸檬椰菜沙律,配以自家調配的醬汁,最適合多人分享,大夥兒大可各適其式,選擇喜歡的食物,大快朵頤,好好享用。原條上桌的「炭烤爐魚
原條上桌的「炭烤爐魚」($198)烤得皮脆肉嫩,加上不少的配菜,價錢又不貴,絕對是煙燻烤肉以外的好選擇。
最後的甜品就有特別的「煙燻拖肥香蕉」($75),這道甜品以獨特的方式上桌,只要把外層黑色的蓋子揭開,隨著縷縷輕煙飄送,裡面的餅乾雪糕、蜂巢脆糖和香蕉肉便立即呈現眼前。濃甜的味道一吃便知是美式的甜品
另一道「胡桃朱古力曲奇」($75)同樣具有美式甜品偏甜、大份的特點,我喜歡的海鹽焦糖雪糕配以味道香濃的胡桃朱古力曲奇餅和鬆脆的蛋白脆餅,甜是甜了點,但甜魔一定喜歡。
雖然這夜我沒喝這裡的特色煙燻雞尾酒,我點選的名為 Cool Mint Mocktail都幾清涼解渴,我喝的是少甜版本,味道不算太甜,清甜的荔枝肉、清甜的 Ginger Ale混和梳打水,同加上清新的薄荷葉。
其實在這餐廳旁邊,還有另一間同樣地以 Smokehouse為名的姊妹酒吧 Smokehouse Bar,要是只是想喝杯酒,吃點下酒菜或小食的話,也可以呢!
  • 波本威士忌醃生牛胸腹薄片
  • 烤紅菜頭沙律
  • 烤牛骨髓
  • 肉類盛宴
  • 炭烤爐魚
  • 煙燻拖肥香蕉
  • 胡桃朱古力曲奇
2023-02-21 2250 浏览
美國知名廚師Jay McCarthy號稱牛之魔術師,佢黎到香港,當然要試下佢手勢,來港擔任客席主廚一職,直到三月,有興趣要試吓。旺角朗豪坊都應該一段時間無去過,原來有間新主打smoke grill 嘅餐廳,Smokehouse Grill,呢到有幾個Jay McCarthy special 的菜式勁多朋友讚,於是唔試唔得,一於約朋友一大班去試吓。有幾個好signature嘅菜式,如Bourbon Cured Flank Carpaccio同肉類拼盤都好有誠意,唔係你一般認知嘅簡單煙燻食品,而且最驚喜嘅係埋單嘅時候出奇地比我想像中抵食好多。不過未食嘢之前,淨係Cocktail都令你花多眼亂,尤其是多種唔同嘅Cocktail,淨係叫一杯Grape & Grain 同old Fashion都已經係煙霧離漫,令到你不停打卡。前菜係法國魚子醬煙三文魚迷你筒,末睇餐牌見$288 / 6pcs以為會有啲貴,但食落去魚子醬加煙三文魚夾雜紛陣口感很一流,只怪太迷你。呢個特式煙燻豬腩生菜沙律係剛剛試到煙燻水準,個種好優雅的煙香,令到我更期待之後的煙燻菜式。Jay McCarthy 的另一個首本名菜,Bou

Jay McCarthy 的另一個首本名菜,Bourbon Cured Flank Carpaccio,個樣好特別,生牛肉你食得多,但呢種raw得黎又唔同口感又好重唔同配料香料嘅味,係香港應該只此一家。

肉類盛宴上場一刻,個個都不停打卡,當晚Jay McCarthy 介紹基本上每樣食物全部都經過最少八小時慢煮,講真,無論兩種唔同嘅腸仔,煙燻牛胸肉、墨西哥辣椒芝士腸、圖林根腸、烤豬肋骨、手撕豬肉、檸檬椰菜沙律、燒粟米個味道都同平時你吃到的有點分別,我自己個人最鍾意係兩個腸仔同牛胸肉,呢個signature可以話係必點。

雪松木板烤三文魚又係同你平時吃到的不同,我又冇問到究竟三文魚有冇經歷過慢煮,但其質感嘅獨特都係三文魚迷要試的東西。

大蝦香料燴飯,雖然同煙燻完全無乜關係,但係佢嘅飯質同同蝦嘅調味都係值得一讚,可能你會覺得無特別,但唔知點解佢會令我想起以前喺讀書時候米蘭嘅小店的意大利飯。

三種甜品煙燻拖肥香蕉、胡桃朱古力曲奇同紅絲絨士多啤梨餅乾雪糕各有千秋,但我個人一定最欣賞煙燻拖肥香蕉,因為佢跟番餐廳主題,又可以做到佢嘅效果,紅絲絨士多啤梨餅乾雪糕又係與別不同,如果你夠人腳,建議你都可以試多啲唔同嘅甜品
2023-02-21 259 浏览
好耐冇去過朗豪坊頂樓食嘢, 德國豬手都轉做美式煙燻燒烤, 睇IG見到佢哋邀請咗美國德州大廚Jay McCarthy過嚟, 有限定菜式就試試Bourbon Cured Flank Carpaccio - 薄切生牛肉片加波本威士忌用24小時醃製, 收乾水份牛肉味更濃同更有咬口 Coriander Rubbed Lamb T-bone - 生熟叫咗Medium, 可能太大火, 外層夠炭香但內裡太生, 大廚Jay行過見到都即時同廚房反映Smoked Tuna Belly Chargrilled Caesar Salad - 煙燻吞拿魚腩出色, 食少少蔬菜清新下都唔錯Roasted Bone Marrow - 多士超薄超脆, 和牛都燉到稔吸收哂紅酒汁同洋蔥味, 加埋牛骨髓好邪惡Smokehouse Platter - 最精彩有睇頭有實力嘅菜式, 有齊煙燻牛胸肉、手撕豬肉、煙燻豬肋骨、煙燻春雞、墨西哥辣椒芝士腸、圖林根腸、烤粟米、椰菜沙律、烤蒜頭, 自己最喜歡煙燻豬肋骨, 夠惹味之餘又軟稔唔黐骨House Fat Aged Bone-in Ribeye (600g) - 正門望入去有個熟成櫃掛住好

Bourbon Cured Flank Carpaccio
Coriander Rubbed Lamb T-bone (Medium)

Roasted Bone Marrow
Smokehouse Platter

House Fat Aged Bone-in Ribeye (600g) - 正門望入去有個熟成櫃掛住好多牛肉好吸睛, 就叫咗份半生熟試試, 用牛脂熟成顯得肉嫩軟滑多汁

Blush
Blush
2杯都係餐廳自家cocktails, Grape & Grain就用紅酒加威士忌, Blush就用氈酒、荔枝、士多啤梨, 打開個蓋除咗視覺效果同打卡非常一流, 煙燻香氣都好突出, 題外話如果店方有杯墊吸倒汗水就更完美
Pecan Chocolate Chip Skillet Cookie - 2款甜品都出色, 私心更喜歡呢個海鹽焦糖雪糕呢個配搭, 海鹽降低美式曲奇甜度同油膩感
Smokey Toffee Banana
Smokey Toffee Banana - 香蕉經過燻製, 加上用Lotus Biscoff造嘅雪糕同焦糖脆片, 香甜可口, 平時唔多食香蕉甜品都好滿意
另外大廚同店員會間唔中拎酒出嚟炒旺全場氣氛
Bourbon Cured Flank Carpaccio
Roasted Bone Marrow
Smokehouse Platter
Smokey Toffee Banana
2023-02-21 87 浏览
從好友得知朗豪坊頂層開了一間以煙燻慢煮作主打的餐廳,嗜好美食的我們當然不會錯過,而用餐當天遇到餐廳邀請美國知名廚師 Jay McCarthy 牛之魔術師逗留香港兩星期,由他親自介紹主要菜式。先來Bourbon Cured Flank Carpaccio,每片薄切生牛肉都用獨特手法去醃製,牛肉肉味濃郁,入口更有帶微微的燻香味,想味道更有層次,不妨加上三色椒、醃瓜。 特式煙燻豬腩生菜沙律沒有大量醬汁的沙律看似平平無奇,只利用本身材料的味道,煙燻豬腩、紅石榴,血橙、合桃等,已能帶出清甜不膩的口感。 法國魚子醬煙三文魚迷你筒 絕配的一道菜,魚子醬味道混入煙三文魚,味道更豐富更滋味。再來一道肉類盛宴,裡面有煙燻慢煮牛胸肉、墨西哥辣椒芝士腸、圖林根腸、烤豬肋骨、手撕豬肉。慢煮的牛胸肉需耗時30小時來烹調用上櫸木來煙燻,有加上辣椒粉、芫茜籽等配料醃製,煙燻味重,肉質相當嫰滑多汁,食到讚不絕口。而這款豐盛菜式只售$498,真係物超所值。雪松木板烤三文魚 ($198)三文魚主要以鹽、胡椒、蜂蜜及生薑等調味,用雪松木上烘烤,肉質細滑。大蝦香料燴飯一上枱已經感到色香味俱全,燴得煮得剛剛好,入口軟腍,大蝦新鮮

法國魚子醬煙三文魚迷你筒
絕配的一道菜,魚子醬味道混入煙三文魚,味道更豐富更滋味。

雪松木板烤三文魚 ($198)

大蝦香料燴飯
一上枱已經感到色香味俱全,燴得煮得剛剛好,入口軟腍,大蝦新鮮鮮甜。

最後點會少得甜品,煙燻拖肥香蕉和紅絲絨士多啤梨餅乾雪糕,大家不要以為只有主食才會煙燻慢煮,煙燻拖肥香蕉經過醃製和慢煮30分鐘,並加薰衣草進行燻製,配上拖肥糖醬和雪糕,簡直甜入心。食完較甜的,當時要食紅絲絨士多啤梨餅乾雪糕,入口微酸帶一點甜,總有一款岩你口味。

以上菜式只會供應到3月,想食就要快。
2023-02-19 1570 浏览
最近旺角朗豪坊頂層新開左一間以煙燻慢煮菜式作招徠餐廳早前更邀請美國知名廚師 J ay McCarthy 牛之魔術師逗留香港兩星期,呢晚更有機會一睹Jay風采,有幸聽到他親自介紹菜式煙燻雞尾酒出場亦有氣勢估唔到味道都幾好Bourbon Cured Flank Carpaccio用上獨特的醃製手法,製作而成的薄切生牛肉片牛肉帶有嚼勁、牛味濃郁醬汁帶微辣酸甜,加上唔少三色椒、醃瓜等配搭,令口感味道有更多層次法國魚子醬煙三文魚迷你筒賣相可愛,一口一件,魚子醬濃度一流肉類盛宴 有煙燻牛胸肉,墨西哥辣椒芝士腸,圖林根腸,烤豬肋骨,手撕豬肉,絕對是聚會必點菜式用上櫸木煙燻慢煮的牛胸肉,吸收了足夠的煙燻香味,食落肉嫩多汁,配上三種醬汁,口感清新解膩感,邪惡得來令人開心盡興另外手撕豬肉用上豬上肩肉配以香草及多款特色香料煙燻慢煮約15小時,個人都非常喜歡雪松木板烤三文魚以鹽、胡椒、蜂蜜同生薑等調味並在雪松木上烘烤,三文魚肉質很嫩滑以牛油果莎莎及香草薯仔作伴菜大蝦香料燴飯大蝦好爽口 ,飯粒軟腍再用上不少香料燴煮,雖然很飽,但都忍唔住食多幾啖紅絲絨士多啤梨餅乾雪糕微甜帶點酸,絕對好睇又好食煙燻拖肥香蕉呢個配搭
最近旺角朗豪坊頂層新開左一間
以煙燻慢煮菜式作招徠餐廳

煙燻雞尾酒出場亦有氣勢
估唔到味道都幾好

Bourbon Cured Flank Carpaccio
用上獨特的醃製手法,製作而成的薄切生牛肉片
牛肉帶有嚼勁、牛味濃郁

法國魚子醬煙三文魚迷你筒
賣相可愛,一口一件,魚子醬濃度一流

雪松木板烤三文魚
以鹽、胡椒、蜂蜜同生薑等調味
並在雪松木上烘烤,三文魚肉質很嫩滑
以牛油果莎莎及香草薯仔作伴菜

大蝦香料燴飯
大蝦好爽口 ,飯粒軟腍
再用上不少香料燴煮,雖然很飽,但都忍唔住食多幾啖

紅絲絨士多啤梨餅乾雪糕
微甜帶點酸,絕對好睇又好食

呢個配搭又係絕配
  • 肉類盛宴
  • 煙燻拖肥香蕉
  • 紅絲絨士多啤梨餅乾雪糕
  • 大蝦香料燴飯
2023-02-18 1265 浏览
車媽媽身形雖然係肉肉女但我絕對不是一個食肉獸,但對著美味的肉食又覺得無可抗拒,所以朋友叫到去吃靚肉當然一口答應啦。這天來到12月尾才開幕的Smokehouse Grill飯聚,餐廳座落於旺角朗豪坊13樓的天幕之下,主打各款煙燻肉類及燒烤美食,另外更設有特色的煙燻雞尾酒等供應。餐廳分成三個部份左手邊是Smokehouse Bar的位置,而右手邊則是Smokehouse Grill的所在,另外還有我們這夜安座的天幕下座位,每個位置也各有特色真的很有氣氛,Smokehouse Grill內有一個像日式廚師發辦的吧檯,這夜見到多位外籍人士在這兒吃喝玩樂感覺非常之Chill,踏入餐廳內碰上這隻牛牛的裝飾介紹了不同位置所在,吃飯之餘更能長知識有心思的佈置。而且還有現在流行的熟成肉專櫃內裏放置了各式各樣正在熟成的牛肉,食肉獸來到這兒必定兩眼發光。繼續往前走便是Open Kitchen的位置,可以清楚看見廚房內的廚師及團隊們努力地為客人烹調美食。為慶祝餐廳開幕特意請來了美國名廚Jay McCarthy,這夜我們能夠品嚐到由他帶來德州的煙燻風情,和獨特設計的拿手菜式實在太幸福了吧!我們這夜一行多人就被安

為慶祝餐廳開幕特意請來了美國名廚Jay McCarthy,這夜我們能夠品嚐到由他帶來德州的煙燻風情,和獨特設計的拿手菜式實在太幸福了吧!我們這夜一行多人就被安排座於天幕之下,齊齊一起於這美妙的環境中慰*肉*望。

大夥兒一起吃晚餐喝杯雞尾酒先是常識吧!無論選擇酒精抑或無酒精特飲也同樣令人Hyper。

戒酒中的我當然選擇飲Mocktail!點上這杯少甜的Cool Mint$78,用了荔枝肉、薄荷葉、Ginger Ale及梳打水來泡製而成,喝下去帶香甜的荔枝味加上薄荷葉來徒添清新香氣,加上點了少甜所以我挺喜歡這杯特飲。

車爸爸則選上Smokehouse Ale$88,一於大杯酒大塊肉啤住過這夜。

好友則選了杯超打卡的Cocktail Red Apple$128,以威士忌、蘋果泥、蘋果杜松子酒和蔓越莓汁調配而成,上檯時配合氣泡破後會瀰漫著浪漫的煙霧很吸睛。

還有這杯Pink Margarita$128同樣是吸睛打卡的雞尾酒,這杯以Tequila、鮮青檸汁及Rosé混成的雞尾酒上檯時同樣會散發迷幻的煙霧好正,雖然相我影唔到但係有片為證記得欣賞到最尾看片喇!

另外餐廳還會送上Welcome Drink真的未吃先興奮。

率先上㦉是Smoked Tuna Belly Chargrilled Caesar Salad煙燻吞拿魚腩炭烤凱撒沙律$148,原片羅馬生菜上鋪有煙燻吞拿魚腩、洋蔥醬、車厘茄、鵪鶉蛋及頂級巴馬臣芝士,口感豐富味道清爽絕對是一個非常清爽的沙律。

然後這個我更歡喜的是Roasted Beets Salad烤紅菜頭沙律$125,內裡除了有紅菜頭外還有我最喜歡的金菜頭,配襯煙燻菲達芝士、松子、無花果及芫茜和香橙醋汁,真的超級非常好味道大愛這個沙律啊。

朋友知道我吃不了牛肉貼心點來這份Chargrilled Whole Seabass炭烤鱸魚$198給我品嚐,烤魚烹得皮脆肉香一點腥氣也沒有,沾點松露牛油汁吃味道更加吸引,另外配菜有香甜的香檸檬蜜糖紅菜頭和粉淋可口的香草薯仔,這份豐盛的炭燒鱸魚真的弄得非常不錯。

接下來這個是最適合大夥兒分享的Smokehouse Platter肉類盛宴$498,內裡包括有烤春雞、墨西哥辣椒芝士腸、圖林根腸、燒粟米、手撕豬肉、檸檬椰菜沙律、烤原個蒜頭、煙燻牛胸肉及烤豬肋骨,再配上三款自家製醬汁份量真的大到一個點啊!

煙燻牛胸肉我就沒法品嚐了!但烤原個蒜頭我就可以用心細味,經烤過的蒜頭除去了辛辣味後吃下特别香甜好味道。

然後我急不及待品嚐這個烤豬肋骨吃它當然用手最滋味啦!香甜的BBQ醬總能令豬肋骨又香又淋,愛吃豬肋骨的朋友記得別要錯過喔!

這兩款香腸的口感很不錯咬下皮也很脆口,紅色的是墨西哥辣椒芝士腸帶上微辣非常合我口味,而圖林根腸則帶有蒜香味道亦非常迷人。

然後烤春雞和手撕豬肉也有不錯的表現,尤其是後者味道調教得宜濕度剛好,配襯那酸瓜同吃味道更加出色。

吃了這麼多肉嘴巴或許會有點油膩感,這時候檸檬椰菜沙律和燒粟米正好表現它們功能的時候,用來清爽肉味香濃的口腔一絕。

吃過拼盤後侍應端來的是Pork Tomahawk黑豚斧頭扒$238,斧頭豬扒啖啖肉配襯砵酒汁吃得我很爽皮,墊底的椰菜花白甘筍蓉健康又美味另外還有爽甜的迷你甘筍,這道菜式有肉有菜營養挺為均衡。

主食有邪惡的Mac & Cheese芝士通粉$178燴豬臉頰,充滿芝士香氣的通粉伴有脆豬皮和辣肉腸油吃下超級香口美味,而那豬臉頰弄得非常鬆化可口,令到平時嘴巴算乖的也我吃了兩口呢!

還有這個帶有點點辣度的Prawn Jambalaya大蝦香料燴飯$188,米飯口感是比較濕潤的那款雖然不是我愛吃的質感!但配上爽口大蝦,辣肉腸、甜椒及番茄汁吃下味道確實是很不錯的。

終於來到吃甜品的時候!先上檯是Red Velvet Strawberry Eton Mess紅絲絨士多啤梨$75,在House Biscuit Gelato上有忌廉芝士汁,配搭大量的草莓及紅絲絨蛋糕這份甜品非常合甜魔們的口味。

而我則比較喜歡這個Smokey Toffee Banana煙燻拖肥香蕉$75,以神秘的黑色的盛器秘密上檯好Sexy耶。

這是個充滿著煙燻香氣的一道甜品,內裡有香脆的蜂巢脆糖餅及甜美拖肥香蕉,伴以香滑的House Biscuit Gelato真的非常吸引。

這間Smokehouse Grill非常適合大夥兒來大吃大喝開心一夜,尤其是喜歡吃肉的朋友就更加不能錯過喔。
2023-02-08
如果是大伙兒用餐,這家新開約一個月的美國菜,集合地點、環境、氣氛和食物的可取性,人多多的聚餐再不是煩惱了!當晚九位朋友仔從不同工作地點來到「Smokehouse」聚餐,第一時間體驗到地利好處,不論港九或新界,破記錄首次無人遲到,勁啊!「Smokehouse」位於朗豪坊十三樓,地方寛敞,設有數個不同的區域。我們選擇在天幕下的長檯,仿如於天際中下用餐,更享戶外 Feel 帶來放鬆與無拘無束!若然三五好友的話,也有如室內餐廳 Feel 的用餐區,總之各式其色,有得選擇是最重要啊!「Smokehouse」的酒吧經常為客人帶來悅目的 Cocktails,餐前先來杯 Smoke gets in your eyes 的 Red Apple HK$128 作熱身吧!在我們用餐過程中,餐廳先後送來了兩批 Shooters,為原已喜悅的氣氛錦上添花,Cheers 聲源源不絕,正所謂有 Shooters 的地方,那會有冷場!餐前選擇了非常吸睛的 Pink Margarita HK$128,外籍侍應十分體胋及技巧一流,讓我們留下非常美妙的 Smoke gets in my eyes 效果!不過話時話,到底 P

餐前選擇了非常吸睛的 Pink Margarita HK$128,外籍侍應十分體胋及技巧一流,讓我們留下非常美妙的 Smoke gets in my eyes 效果!不過話時話,到底 Pink 在哪裡呢?莫非是紅了眼睛,哈哈哈!
食物方面,首先選擇確不少,而定價也不貴,如 Roasted Bone Marrow HK$168,我們九人要了兩份,兩人用餐 KO 一份也絕對無難度!烤牛骨髓伴隨紅酒燴和牛、洋蔥醬和無花果,放在脆脆多士上享用,味道與層次也相當不俗!

假如你喜歡 Bourbon 威士忌的話,那一定要享用 Bourbon 牛骨飲。店方會將 Bourbon 人倒入牛骨之中,嘗試混合牛骨髓的 Bourbon 的另一番風味!
九人也來了兩份的 Bourbon Cured Flank Carpaccio HK$128,無論牛香、牛質與調味也佳,是個人必吃的心水選擇!
「Smokehouse」打正煙燻與燒烤的旗號,肉類又怎會少,但體貼之處在於有不少出色的沙律,做到供獨立品嚐、以至中和肉類膩意的需要,女士們也不用擔心!

Smoked Tuna Belly Chargrilled Caesar Salad HK$148 非常美味,經過輕烤的羅馬生菜、混合鵪鶉蛋、車厘茄、Parmasen Cheese、脆包粒,還有超好吃的洋蔥醬和吞拿魚肉,九人兩大碟也全給掃光!
如果你喜歡水果口味的沙律,Roasted Beets Salad HK$125 是必然選擇!皆因選用了酸甜的香橙醋汁,配合甜香軟腍的紅黃菜頭、Feta Cheese 和無花果,同樣得到大家的喜愛,相信多來兩份也不是問題!
 論到烤肉了,Smokehouse Platter HK$498 大可滿足不同口味的需要。包含了烤豬肋骨、烤蒜、檸檬椰菜沙律、煙燻牛胸肉、酸青瓜、手撕豬肉、墨西哥辣椒芝士腸、圓林根腸、燒粟米、煙燻春雞,與及三款自家制醬汁!

肉的醃味充沛,不用蘸醬也能滿足,假如要挑一款的話,青醬會是我的選擇!

而個人特別欣賞烤豬肋骨和煙燻牛胸肉兩款肉類,至於煙燻味道,認為可以讓更重更多的 Smoke gets in my tummy,哈哈!而酸青瓜和帶有辣味的檸檬椰菜沙律也是我的心頭好!
不吃牛的人兒,沒有損失,「Smokehouse」有美味的 Pork Tomahawk HK$238 等待你!Pork Tomahawk 火喉恰好,質感嫩彈、輕柔醃味沾上砵酒汁,配合美味又健康的椰菜花白甘筍蓉和迷你甘筍 ,真的好吃啊!

美味的 Pork Tomahawk  成就了下次點 Beef Tomahawk 的信心!
主食選擇了 Mac & Cheese HK$178。感覺不是太膩,芝味可接受再燶香一點!通粉上的燴豬臉顂肉、脆豬皮和辣肉腸油,意外地帶來了驚喜!
鬧鬧玩玩,不知不覺便到甜品時間。食前經過煙燻處理的 Smokey Toffee Banana HK$75,香蕉的煙燻味甚為突出,以蜂巢脆糖拌送意大利餅乾雪糕,甜度雖不淺,但仍可接受!
Pecan Chocolate Chip Skillet Cookie HK$75 擁有超級好吃的胡桃朱古力曲奇。厚大的曲奇入口微溫、脆軟交雜、口感相當不錯,儘管甜度稍為超出我個人的標準,光吃著曲奇已是一個趣味,意大利海鹽焦糖雪糕和蛋白餅留給你們吧!

快來享受一個 Smokey Evening!
2023-02-08
  • Roasted Bone Marrow
  • Bourbon Cured Flank Carpaccio
  • Roasted Beets Salad HK$125
  • Pork Tomahawk
如果你是喜歡那種惹味香濃的煙燻美食,就不要錯過在朗豪坊的這間餐廳。Smokehouse Grill 主打的就是煙燻慢煮和燒烤美食餐廳前陣子更邀請了美國知名廚師.牛之魔術師 Jay McCarthy 逗留香港2星期。剛好遇上更有幸可以聽到他親自介紹菜式。而且他亦為我們帶來了巧手的人氣菜式,這些菜式只會供應到3月為止喔!包括 Beef Rib-eye Jerky、Bourbon Cured Flank Carpaccio & Coriander Rubbed Lamb T-bone,聽起來都覺得很吸引。我們吃了 - Bourbon Cured Flank Carpaccio 用獨特的手法製作而成的薄切生牛肉片,不論是醃製的時間還是心思都是滿分喔不止牛味十分濃郁,入口有嚼勁,邊邊位置更有香濃的燻材香氣。再加上其他的配料,像甜椒等讓味道提升到一個更高的層次也更豐富。如果你想大快朵頤地吃肉,可以點 肉類盛宴 ($498)其中的肉類有煙燻牛胸肉、墨西哥辣椒芝士腸、圖林根腸、烤豬肋骨、手撕豬肉。最好吃當然就是用櫸木(Beechwood)煙燻慢煮的牛胸肉,本身的肉用了辣椒粉、芫茜籽等以乾醃形式去醃製,
不止牛味十分濃郁,入口有嚼勁,邊邊位置更有香濃的燻材香氣。
Bourbon Cured Flank Carpaccio
如果你想大快朵頤地吃肉,可以點 肉類盛宴 ($498)
本身的肉用了辣椒粉、芫茜籽等以乾醃形式去醃製,再耗時30小時去烹調,吸收了足夠的煙燻香氣,所以才這麼肉嫩多汁。
可以配以三款醬佐食,推薦辣勁溫和不刺激的梅子辣椒醬。
肉類盛宴
吃肉的話又怎可以少了飲品,這裡的雞尾酒也有煙燻作主打的喔
Grape & Grain ($128) - 一打開蓋子就有煙散出來,還伴隨了甜橙味的煙燻香氣,很甜喲!
不喝有酒精的也有 Mocktail - Cool Mint ($78) 爽甜的,但薄荷不算太重。
Cool Mint
特式煙燻豬腩生菜沙律 ($138) - 沒有加醬汁的沙律,看似會很淡味。
但其實不然,因為當中加了血橙、合桃和香濃惹味而不膩的煙熏豬腩。
法國魚子醬煙三文魚迷你筒 ($288/6pcs) -
很不錯的小吃,魚子醬和三文魚在質感上很相配,頗滋味的喔!
特式煙燻豬腩生菜沙律
法國魚子醬煙三文魚迷你筒 (6pcs)
雪松木板烤三文魚 ($198) - 煙燻也可以用在海鮮上。
這個三文魚以鹽、胡椒、蜂蜜及生薑等調味,並在雪松木上烘烤,肉質很嫩滑。
很喜歡旁邊的香草薯仔,還有那個牛油果沙沙。
雪松木板烤三文魚
大蝦香料燴飯 ($188) - 這飯超軟,每一口都能嚐到醬汁內的香料味道。
吃落帶點微辣,大蝦都很彈牙的喔!
大蝦香料燴飯
只今吃到的煙燻美食都很有驚喜,原來連甜品同樣也有以煙燻技術來製作。
煙燻拖肥香蕉 ($75) - 因為太香甜可口,連不喜歡吃香蕉的我也覺得很好吃。
香蕉經過醃製和慢煮30分鐘並加入焦糖後再以木頭及薰衣草進行燻製,吃的時候再配上拖肥糖醬和雪糕,十分邪惡!
煙燻拖肥香蕉
嚐甜的話要選 胡桃朱古力曲奇 ($75)
想吃微甜帶酸的就選 紅絲絨士多啤梨餅乾雪糕 ($75) 吧。
每一道菜式都讓人一試難忘,如果你想吃到名廚的巧手人氣菜式,記得襯早囉!
2023-02-06
2023-02-11 143 浏览
看到社交網站主打煙燻慢煮及燒烤美食的 Smokehouse Bar & Grill就已經想去。今晚一班朋友去食,可以食多啲就最好。未食之前已經有好多打卡位,首先係d cocktail ,我叫左兩杯,朋友的old fashion 係最好飲。法國魚子醬煙三文魚迷你筒 $288 / 6pcs,呢個開頭睇價錢奇怪朋友點解叫,原來感覺唔錯,真係好食,魚子醬濃度一流。特式煙燻豬腩生菜沙律都幾正,個醋幾特別,而且我鍾意個豬腩,已經食到佢嘅煙燻香,試到個水平。呢個係美國知名廚師Jay McCarthy 的名作,Bourbon Cured Flank Carpaccio,我相信香港無乜地方有呢個。肉類盛宴上枱已經嚇親,價錢仲有驚喜 $498可以有咁有水準做得咁好嘅肉類,全部都係用左好多個小時準備,Jay話個牛肉係準備咗十小時,雞同腸都係八小時以上,講真,淨係心機都好緊要,絕對值得去支持。雪松木板烤三文魚 ,雪松木嘅香令三文魚有種好特別嘅味道,同平時加檸檬又或者其他味道都有點不同,而且好大件。大蝦香料燴飯,我唔知用上乜嘢香料,個味係好出色,而且個大蝦係爽口到一個點,雖然頭先食到好飽,但我都係清哂個飯。三個

三個甜品都幾好打卡,煙燻拖肥香蕉 $75又係出哂煙,影相好睇又好食。不過最好食係紅絲絨士多啤梨餅乾雪糕 ,個雪糕應該係hand made ,滑到入口有種溫馨感覺。

最後再點了胡桃朱古力曲奇,應該係人人愛的種類,不過最愛都係紅絲絨士多啤梨餅乾雪糕。
2023-02-10 844 浏览
曾經看過一個旅遊節目,介紹美國西部如何煙燻烤牛扒,看到那些煙霧及火焰、肉汁欲滴之片段,隔空也垂涎,至今難忘!得知旺角朗豪坊開了一間 Smokehouse Bar & Grill,主打煙燻慢煮及燒烤美食,配備的煙燻烤箱嚴選產自德國的 BASTRA,這款烤箱以精確的烹調及可靠性而聞名國際,能烹煮成各款不同風格的肉類,正中下懷!2月2至12號更邀請到美國名廚 Jay McCarthy 擔任客席主廚,烹調德州菜式,機會難逢,馬上動員! 德州式煙燻肉類果然與眾不同,那種濃烈的煙燻香、肉脂之香、加上美國牛肉之嚼勁,完全是德州牛仔的曠野風格,滿足感極澎湃。 個人最欣賞 Jay 的巧手人氣菜式之一的 Bourbon Cured Flank Carpaccio 薄切牛肉片色澤深紅,牛脂肪呈白色,若非擦覺邊位的煙燻烙印滿滿,酷似風乾火腿。 夾起方知身長而大片,入口有嚼勁,但又軟熟,味道濃郁,嚐到蜜糖甜,之後辣辣地,胡椒及煙燻香明顯,非常討好。 肉類盛宴 $498餐牌上的肉類盛宴,我認為是必吃之項目,盡顯主打食品煙燻之特性。 盛宴包括招牌煙燻牛胸肉、墨西哥辣椒芝士腸、圖林根腸、烤豬肋骨、手撕豬肉、檸檬椰菜沙

肉類盛宴 $498

肉類盛宴
盛宴包括招牌煙燻牛胸肉、墨西哥辣椒芝士腸、圖林根腸、烤豬肋骨、手撕豬肉、檸檬椰菜沙律、燒粟米及自家製醬汁,份量十足,多人分享亦足夠。
肉類盛宴
嚴選櫸木(Beechwood)進行煙燻慢煮,其木質帶有溫和特性,能令肉類帶出最自然風味。
煙燻牛胸肉
重點是煙燻牛胸肉,需要最少花耗足30 小時才能達致預期中的嫩滑感;配以辣椒粉及芫荽籽等以乾醃形式進行醃製。
煙燻牛胸肉
豪邁的大片,紋理綿密帶點脂肪,惹味十足。
慢煮牛肋骨
慢煮牛肋骨以煙燻慢煮長達 24 小時,肉質與脂肪比例剛好,入口即化。
墨西哥辣椒芝士腸
墨西哥辣椒芝士腸
喜歡墨西哥辣椒芝士腸的配搭,咀嚼間半溶芝士流出,令人開心的美味感覺。
手撕豬肉
手撕豬肉味道同樣豐富煙燻香味特出。
肉類盛宴
自家製的醬汁亦唔錯,有山胡桃燒烤醬、香草汁,而我最喜歡中間那款有果肉的酸汁,非常清新。
肉類盛宴
建議嚐嚐煙燻雞尾酒,因為出場有氣勢,組織合充滿創意,只不過個人口味而言,比較果甜、酒精量低!
Red Apple $120
Red Apple
成份包括威士忌、蘋果味的杜松子酒及小紅莓汁等,用上新鮮的青蘋果片作裝飾,並以煙槍在杯上加入帶有熱情果香氣的煙燻味道。
Red Apple
非常容易入口,果甜已蓋過了威士忌之霸氣。
Grape & grain $128
Grape & grain
威士忌混合及希拉茲紅酒、檸檬及青檸汁,配以帶有甜橙味煙燻香氣。
Grape & grain

此外,亦吃了以下菜式:

法國魚子醬煙三文魚迷你筒 $288 / 6pcs
法國魚子醬煙三文魚迷你筒
一口小吃,鹹香出眾,佐酒一流。
特式煙燻豬腩生菜沙律 $138
特式煙燻豬腩生菜沙律
煙燻豬腩是靈魂,把整個沙律的食味大大提升,變得香惹誘惑,配合血橙、合桃、蕃茄果不需要額外醬汁已經美味。
雪松木板烤三文魚 $198
雪松木板烤三文魚
以鹽、胡椒、蜂蜜及生薑等調味,並在雪松木上烘烤。
雪松木板烤三文魚
肉滑有汁,保留魚肉嫩滑感,全塊軟熟完全沒有乾枯的角落,更帶有煙燻香氣;以牛油果莎莎及香草薯仔作伴菜。

大蝦香料燴飯 $188
大蝦香料燴飯
味道豐富,啖啖肉的辣肉腸,甜椒蕃茄汁溶入飯內,飯軟帶汁但算分明。
煙燻拖肥香蕉 $75
胡桃朱古力曲奇 $75
紅絲絨士多啤梨餅乾雪糕 $75
紅絲絨士多啤梨餅乾雪糕
三款甜品中,喜歡拖肥香蕉的煙燻香、紅絲絨餅乾的煙靭口感。
煙燻拖肥香蕉
 Jay McCarthy 只在港逗留兩個星期,他的主打的巧手人氣菜式,包括 Beef Rib-eye Jerky、Bourbon Cured Flank Carpaccio 及 Coriander Rubbed Lamb T-bone,將會限時供應 至三月為止。
環境配合,氣氛熱鬧,約朋友聚會之好場地。

2023-02-07
紅絲絨士多啤梨餅乾雪糕
好友推介了新開幕只有2個月的新餐廳,主打慢煮煙燻烹調技術及燒烤烹調肉。近日更邀請美國知名廚師 Jay McCarthy 牛之魔術師逗留香港2星期,今次更有機會一睹Jay風采,真人好高大。另外仲有限定嘅Menu🔥Beef Rib-eye Jerky、🔥Bourbon Cured Flank Carpaccio 及 🔥Coriander Rubbed Lamb T-bone 。(供應三月份止)由好友發辦點菜,我當然最歡喜,因為不用煩惱。美國知名廚師Jay McCarthy - Bourbon Cured Flank Carpaccio獨特的醃製手法令牛肉鮮味提升,牛肉帶有嚼勁、牛味濃郁,醬汁調味帶微辣酸甜感,舌尖上的衝擊,加上三色椒、醃瓜等配撘,口感更多層次。法國魚子醬煙三文魚迷你筒 每次都對這種一口小食愛不惜手,方便食用亦不佔胃,可以多試幾種食物。迷你筒上裝滿煙三文魚粒,三文魚鮮甜軟嫩,法國魚子醬帶提鮮作用而不會蓋過整個菜式,打卡一流。肉類盛宴 期待已久的一道菜式,必定是這個肉類盛宴。煙燻牛胸肉、墨西哥辣椒芝士腸、圖林根腸、烤豬肋骨、手撕豬肉、檸檬椰菜沙律、燒粟米。用上櫸木(Beech

由好友發辦點菜,我當然最歡喜,因為不用煩惱。

肉類盛宴
期待已久的一道菜式,必定是這個肉類盛宴。
煙燻牛胸肉、墨西哥辣椒芝士腸、圖林根腸、烤豬肋骨、手撕豬肉、檸檬椰菜沙律、燒粟米。用上櫸木(Beechwood)進行煙燻慢煮,最少花耗30 小時烹調,令肉質吸收煙燻香氣,令肉質嫩滑,最後配上三種醬汁,口感清新解膩感、亦有濃郁肉汁襯托。

另外豬柳絲用上豬上肩肉配以香草及多款特色香料煙燻慢煮約 15 小時,肉質柔軟易於撕開。墨西哥辣椒芝士腸芝士味濃厚,滋味一流。
大蝦香料燴飯
三色椒加上香料燴煮,飯粒軟腍,香料帶微酸醒胃,大蝦爽彈。
煙燻拖肥香蕉
煙燻菜式由前菜到甜品都有,慢煮香蕉加入焦糖用木頭及薰衣草進行燻製,最後拖肥糖醬及雪糕,甜入心的一道菜。
紅絲絨士多啤梨餅乾雪糕
當吃完各種煙燻的菜式,便想清清口腔,這道甜品一定能滿足你。士多啤梨微酸帶甜的滋味可以refresh 口腔。