2018-03-22 165 瀏覽
今晚同舊同學食飯聚舊, 梗係揀間好嘢食㗎喇。班同學又想打邊爐, 因為貪其可以慢慢食、慢慢傾, 於是上openrice左搵又搵, 畀我搵到間太仔食特色嘅火鍋,即四季文昌,主打特色湯底,由椰子水作湯底,配上馳名嘅原味海南椰子文昌雞煲, 未食已知係滋味無過人。原隻文昌雞, size確實不細, 面頭有幾塊椰子, 未食其他配料之前,先嚟食這隻文昌雞。 滾了大概十數分鐘,已經聞到椰香嘅湯味, 飲一啖分外清甜 ,而雞的口感非常嫩滑 ,肉質吸收了椰子及椰子水嘅湯味,分外鮮甜,雞味十足, 每人分享到六、七塊雞確實滿足無比。食過雞後,已經飽了七成,當然還有其他配料。先後分別點了 黑松露鮮蝦福袋、紫菜響鈴、七彩芝士流心丸和玫瑰花拼盤。 豐富極要,一於大飽口福。配料以黑松露鮮蝦福袋較為特色, 大量嘅黑松露金香味,配上了鮮爽嘅蝦肉, 食落雙重味道、雙重感覺, 非常特別,很特色的一道配料。而玫瑰花拼盤, 單看賣相已經極為吸引, 有豬有牛,肉質非常新鮮, 口感以豬頸肉較為 爽彈,肉味濃烈,味道好正。 最後紫菜響鈴,單食響鈴而非常香口,而響鈴入面還包上一層紫菜, 這樣嘴刁嘅食法真係第一次品嚐。 紫菜響鈴只需滾幾秒,吸

最後紫菜響鈴,單食響鈴而非常香口,而響鈴入面還包上一層紫菜, 這樣嘴刁嘅食法真係第一次品嚐。 紫菜響鈴只需滾幾秒,吸收了湯底嘅精華, 味道分外鮮甜, 超爽。

食過這間特色火鍋口, 除了配了新鮮外, 價錢還不太貴,睇嚟下次都會約其他朋友再來一次。
  • 黑松露鮮蝦福袋
  • 原味椰子雞鍋
我好鍾意食海南雞飯㗎, 又鍾意打邊爐嗰陣時食靚牛肉, 而家唔使海南雞同肥牛肉二選一啦!可次過食到(≧∇≦) 因為四季文昌用上等嘅海南雞來做湯底, 原來海南雞做出嚟嘅湯底再用嚟灼牛肉係特別好味㗎! 海南文昌雞是廣東八大優良雞種之一, 這裏有一個特別的食法! 先將鍋內的椰子水以大火煮沸, 之後加入海南文昌雞, 以慢火煮七分鐘即可享用! 而且唔使驚唔記得時間, 因為會有一個好得意嘅沙漏幫你計時, 個沙漏漏完就係嘆雞嘅時間喇! 一打開個鍋真係有股香氣噴出來。 因為這樣煮出來的湯底鮮甜無比, 椰子同雞可以講得上係perfect match, 椰子肉清甜雞味提鮮, 個湯真係清甜過飲糖水㗎! 飲落簡直覺得好似係老火湯一樣, 完全估唔到係煲咗只不過係十五分鐘時間度! 而且個雞肉好爽脆,even連塊雞皮都爽彈啲架!我覺得就咁食或者點少少豉油嗰味已經好正! 其實仲可以加啲青檸汁同沙薑落去, 聽過個鮮味更會提升到極點! 食完個咁正嘅文昌雞之後,就可以加湯打邊爐喇!打邊爐當然唔少得靚牛肉啦! 想一次過嘆齊咁多種好味的部位,學我咁叫番個極上和牛拼盤啦! 極上和牛拼盤啱曬我呢啲花心淺嘗的人喇!樣樣都有啲,仲要價

而且個雞肉好爽脆,even連塊雞皮都爽彈啲架!

食完個咁正嘅文昌雞之後,就可以加湯打邊爐喇!

極上和牛拼盤啱曬我呢啲花心淺嘗的人喇!樣樣都有啲,仲要價錢唔算貴,每種都有6件,而且來自不同國家的靚牛代表都集齊曬!連出曬名高級的佐賀a5都有架!無得頂啦!

極尚和牛拼盤包括:
佐賀a5和牛牛肩
澳洲m9和牛牛肩
安格斯牛頸脊
加拿大牛舌粒
安格斯牛粒

食嘅時候就最好由瘦食到肥,咁就每一種都會食到好享受,愈食愈享受架喇!如果唔係,由油花重食先,就會一下升到上天堂,之後就會覺得其他都會無咁好食架喇!

雖然話安格斯牛頸脊係三款牛肉之中價格最相宜的, 不過本身勁鍾意食牛肉味嘅我覺得呢一隻牛反而係最好食喎! 牛肉味滿滿而且兼顧到肉質 亦都夠嫩滑, 而且當中的雪花會在灼水期間已然融合在肉體中,淡淡的牛油香和肉香真係吃得我好滋味!

之後我就食咗厚切牛舌同埋牛柳粒, 個牛舌係超級正嘅牛舌心, 夠曬彈性得來唔會有渣。 如果個安格斯牛柳粒都好鬼正, 肉質非常爽實但係唔會韌。

澳洲m9和牛牛肩比日本的和牛油花明顯較少, 但係看起來牛肉質地相當嫩, 點知食落反而有啲韌, 應該是我不小心灼過熟了!浪費了m9...哭哭...

所以能到重頭戲佐賀a5和牛出場時我十分小心地煮, 心裏面數著十秒, 然後就即刻夾起嚟食, 反正靚牛生食都唔驚嘅, 係太熟唔得㗎啫!
果然佐賀無令我失望 !(≧∇≦)嘩! 軟綿綿的質感! 香噴噴嘅油花味! 一啖又一啖好似拍浪般衝擊著我的味蕾,正到暈低呀!

通常食完最好味嘅牛肉之後就開始識丸丸,呢度啲丸丸好有特色,除了自家製之外,還非常新潮地加入了不同的元素!令人覺得好有新鮮感呀!
七彩芝士流心丸口味包括有士多啤梨味, 芒果味,原味, 黑松露味, 紫薯味, 班蘭味, 墨汁味, 驟眼睇係咪好似七色彩虹呢?!
我自己就食咗士多啤梨味同黑松露味, 松露味非常之咁香,而且個芝士醬仲會嗶出嚟, 都幾香幾好食喎!
黑松露鮮蝦福袋 食落同一般糯米糍福袋質感好唔同, 但係內裡包住爽滑的蝦滑又幾好食喎衰鬼!
2018-03-19 2009 瀏覽
今晚同朋友係四季文昌食椰子雞火鍋做晚餐,叫咗半隻雞,七彩芝士流心丸,鬼馬蝦滑,和牛拼盤同豆苗。等咗陣,好香椰子嘅火鍋就到,店員將新鮮椰青水倒入煲到,等佢滾咗,就將鮮雞放埋入去,用漏斗計時,7分鐘到就有得食,係等佢熟期間,聞到陣陣椰子香,雞係用文昌雞,肉質好嫩,雞味好濃。和牛拼盤,有牛柳粒,牛舌,安格斯牛頸脊,澳洲M9和牛,佐賀A5和牛,好豐富,牛舌係一粒粒,口感好好。店員叫我地要由底開始食起,一層一層食上去,最後先食日本和牛,其實除咗牛柳粒同牛舌要淥耐少少,和牛真係淥一淥就食得,好有油香,油脂好均勻,入口即溶,好正。七彩芝士流心丸,七個味道,各有特式,不過淥咗後,個芝士仲好流心,朋友話好正。鬼馬蝦滑,油炸鬼釀咗蝦滑,面頭仲有蟹籽,蝦滑好爽彈,油炸鬼吸晒D椰子湯,又香又甜。豆苗,種完嘅豆苗未收割,要自己用胶剪剪,好特別,夠晒新鮮。食完火鍋,朋友見到隔離枱食臘味煲仔飯,好香,所以我地都叫咗一個,好足料,臘味好多,芋頭又綿,又有飯焦,口感一流,我地叫咗細煲,好大好多,四個人都夠晒食。最後飲埋椰青,好夠凍,勁解喝,成餐飯食完覺得好滿足。

豆苗,種完嘅豆苗未收割,要自己用胶剪剪,好特別,夠晒新鮮。

最後飲埋椰青,好夠凍,勁解喝,成餐飯食完覺得好滿足。

2018-03-13
2018-03-19 855 瀏覽
同大學同學老死共三人聚舊, 打邊爐一直都係我地首選既其中一個我地公認識飲識食既介紹我地去太子食D間四季文昌佢講到天上有地下無咁, 咁我地兩個梗係跟去試下D間野個位置超方便, 太子地鐵站行三分鐘就到一上去成間歐式圖書館, 係我地D班偽文青最LIKE既裝修!!!湯底唔係用水再放料去整個湯底, 而係直接用椰青水+椰皇肉做湯底然再上個文昌雞, 睇雞既肉色, 質地同平時有D唔同, 幾特別下然後放落文昌雞落去D椰青水度, 仲有沙漏計住七分鐘, 確保雞熟得黎又唔會過熟等左七分鐘終於食得, 先飲湯, 清甜到冇朋友, 我地飲晒成煲湯;而文昌雞既雞皮較一般既雞厚身, 而雞肉則較結實, 好有雞味, 我地三個好快就清晒D咁好食既雞極上和牛拼盤-$398我地班友仔係無牛不歡的, 分有佐賀A5和牛, 澳洲M9和牛, 客格斯牛肉片&格同埋牛舌粒, 每一隻牛都有D分別, 但都好好味, 口感同牛味都好正鬼馬蝦滑-$68因為蝦滑比較薄身,咁其實輕輕淥一陣就熟, 如果唔係油炸鬼就會過淋, 上面佈滿晒唔少既蟹籽, 增加左唔少口感紫菜響鈴-$48平時打邊爐食響鈴就食得多, 紫菜響鈴既紫菜香令響鈴進入左更高既境界, D個必試黑松
同大學同學老死共三人聚舊, 打邊爐一直都係我地首選既

其中一個我地公認識飲識食既介紹我地去太子食D間四季文昌
佢講到天上有地下無咁, 咁我地兩個梗係跟去試下

D間野個位置超方便, 太子地鐵站行三分鐘就到

湯底
唔係用水再放料去整個湯底, 而係直接用椰青水+椰皇肉做湯底

極上和牛拼盤-$398

鬼馬蝦滑-$68

紫菜響鈴-$48

黑松露鮮蝦福袋-$88
福袋入面裝左滿滿的材料, 鮮蝦超多, 而且松露既香味令人更有驚喜

臘味芋頭煲仔飯-$78
D個係2-4人份量, 但我幾肯定2個人係一定食唔晒的, 因為真係超多, 個煲仔飯火喉岩岩好, 每一啖飯都滲左好香既臘味芋頭味, 好正

海南島cocktail-$88
幾有驚喜既一杯cocktail, 酒味岩岩好, 邊打邊爐邊飲堅係爽

總括而言, 湯底超有驚喜! 其他材料都唔錯, 而且服務環境都非常好, 值得下次再來
2018-03-18
2018-03-16 557 瀏覽
之前看過食評,已經對海南椰子雞有好感,因為我屋企在我兒時,久不久都會煲椰子雞湯,那時我很喜歡飲這個雞湯,後來出來工作,有很長時間沒有喝過了。今晚專程六點就來到,是為了一償當年的味道。這間食肆位於太子直通巴士對面,所以很容易找到,上了樓梯才發現裝修好有書卷味,因為裝修設計中有很多書柜,而地方亦比想像中大很多,有幾千尺。飲品方面,我要了文昌道$68,太太要了海南島$88。文昌道用了伏特加、桃酒、姜汁、檸檬汁、蘋果汁打勻,味道有點似藍莓汁,容易入口,火鍋其間非常配合。海南島包含了茘枝酒、西瓜酒和柑桔,不過柑桔的香味太濃,非常搶鏡,我覺得可以幫助消化。要了半只椰子文昌雞鍋$128,上枱時,女侍應放了計時漏斗⌛️,待計時完成後,便把蓋打開,湯㡳有濃郁的椰青水的香味,非常清甜,混合文昌雞,變成了帶椰香味的雞湯,女侍應提醒先飲湯吃雞肉,文昌雞的肉好有嚼勁又雞味十足,連雞皮都好香。秘製醬汁由辣椒、沙姜粒、柑桔🍊組成,開始吃雞肉時,由於要吃雞肉的鮮味,所以沒有點,後來點了些醬汁,發覺味道層次提升了,我很喜歡這個秘製醬汁。差不多吃完雞,開始火鍋,如果要加椰青水,就要另外加錢,我們選擇了加水,不過都已經好好味

飲品方面,我要了文昌道$68,太太要了海南島$88。

文昌道(左)海南島(右)

秘製醬汁由辣椒、沙姜粒、柑桔🍊

差不多吃完雞,開始火鍋,如果要加椰青水,就要另外加錢,我們選擇了加水,不過都已經好好味。

七彩芝士流心丸$108,包括墨汁、原味、芋頭、班蘭、芒果、士多啤梨造成的墨魚丸,外表顏色鮮豔,非常有心思的設計,影相呃like之選,墨魚丸粒粒彈牙,內裡的芝士亦好流心,而味道我比較喜歡墨汁、原味。

七彩芝士流心丸$108
鬼馬蝦滑$68,用油炸鬼釀了蝦膠,上面再鋪了魚子,不過已經熟了,所以不用浸太耐,就可以吃了。
鬼馬蝦滑$68

紫菜響玲$48,紫菜卷在響玲中間,味道好特出,反而豆味被蓋過,喜歡紫菜就不要錯過。
紫菜響玲$48

極上和牛拼盤$398,有佐賀A5和牛牛肩、澳洲M9和牛牛肩,安格斯牛頸脊,加拿大牛舌粒、安格斯牛粒。
脂肪最多是A5和牛牛肩,牛味最濃是安格斯牛頸脊,澳洲M9和牛牛肩最腍身,加拿大牛舌粒沒有羶味,安格斯牛粒最有嚼勁。
極上和牛拼盤$398

臘味芋頭煲仔飯$78,想不到都很大煲,我想足夠三個人吃,臘味又多又香,非常低食。
臘味芋頭煲仔飯$78

到最後椰子肉吸收了肉汁和雞汁之後,味道變得仲鮮甜。
文昌道(左)海南島(右)
秘製醬汁由辣椒、沙姜粒、柑桔🍊
鬼馬蝦滑$68
紫菜響玲$48
極上和牛拼盤$398
臘味芋頭煲仔飯$78
2018-03-15 129 瀏覽
打邊爐已經變成一個無分四季,係朋友聚會的一種方式。而可以係環境同氣氛都好靚ge 地方聚會更係賞心樂事👍🏻至於地方,就係已經非常聞名ge 四季文昌一行入鋪頭,已經覺得好靚,感受到好配合店名的裝修。入座後,我地立即叫咗有名的椰子雞湯底,他們用的是新鮮雞,所以湯底十分清甜,之後就叫咗黑松露鮮蝦福袋,紫菜響鈴,七彩芝士流心丸,鬼馬蝦滑,玫瑰花併盤,極上和牛併盤,臘味芋頭煲仔飯。飲品方面,我地叫咗椰青,薄荷青檸梳打,四季魔法梳打👍🏻每樣材料都很新鮮,好好食,如果有需要仲有專人可以指導如何煮,可以令食物更好食👍🏻兩杯梳打仲好好飲不會太甜,又靚,讚!

一行入鋪頭,已經覺得好靚,感受到好配合店名的裝修。

2018-03-14 326 瀏覽
話時話,喺附做野,對上一次來打邊爐已經係年幾前嘅事?其實平時都有喺度食午飯,幾抵食架,加上行兩步就到,我同d同事都幾like。女朋友未試過,襯佢生日帶佢來試一試。平日夜晚客就唔算多,但我穩陣起見,都一樣有預訂位置。成間鋪頭面積好大,又有卡位,又有大枱,坐得舒服。加上一上樓已經感覺到股文藝氣息,裝修幾靚嘅。坐低之後,我地馬上點野食,因為好早食晏,大家都肚餓。店員好快手上左醬油、調味俾我地,係沙薑、青檸同椒絲。首先上左個椰子水湯底,除左椰子肉,仲有椰皇肉。(加湯係加清水)跟住好快就上埋個文昌雞,我記得上次黎大家都幾鐘意。為方便客人,每枱都會有個漏斗仔,由頭漏到尾,隻雞就食得當晚客人唔算多,店員好細心,過來幫我地撈走d油份,我地可以先飲椰子湯,湯底十分清甜,連飲幾碗,我仲驚之後會食唔到野文昌雞嘅雞皮厚身,晶瑩,好似啫喱咁,口感爽脆,同一般肥淋淋嘅雞唔同。雞肉紮實,比較瘦d,可能活動得多,但都唔會太老,兩個人食哂之後唔想煩惱,點左極上和牛拼盤,398有5款牛肉,啱哂牛魔王,分別有牛舌粒、安格斯牛粒,仲有佐賀a5和牛、澳洲m9和牛同安格斯牛。勁豐富,而且擺盤幾靚,食得又影得。兩款牛粒都好好食,淥

坐低之後,我地馬上點野食,因為好早食晏,大家都肚餓。

店員好快手上左醬油、調味俾我地,係沙薑、青檸同椒絲

跟住好快就上埋個文昌雞,我記得上次黎大家都幾鐘意。
為方便客人,每枱都會有個漏斗仔,由頭漏到尾,隻雞就食得

雞肉紮實,比較瘦d,可能活動得多,但都唔會太老,兩個人食哂

兩款牛粒都好好食,淥到嫩又lum,牛舌粒嘅口感爽身,牛味好濃;安格斯牛粒就有少少肥膏,又滑又香

另外安格斯牛肉雪花靚,食落都好lum,有6片。

澳洲m9比較瘦薄,女朋友就會幾鐘意,有6片。

最正梗係佐賀a5啦,肉汁juicy,有6片。

七彩芝士流心丸
108蚊七款唔同口味,全部都有芝士流心效果。分別係:墨汁、原味、紫薯、斑蘭、黑松露、芒果、士多啤梨
聽到係咪有少少驚驚,唔洗驚,基本上無伏!當中紫薯同斑蘭味比較弱,其他幾粒味道都唔錯。
墨汁、原味,黑松露自然係正常水準,食落亦都很彈牙,係手打,唔粉

最搞鬼當然係芒果同士多啤梨,味道強烈,鐘唔鐘意就見仁見智。

紫菜響鈴
48蚊又幾抵食,一份有6條,雖然唔係即炸,但裡面夾左紫菜,又幾香口。

鬼馬蝦滑
68蚊份鬼馬油炸鬼,面頭嘅蝦滑層好薄身,所以其實淥一陣就食得。淥過嘅油炸鬼就唔好諗住會脆,但蟹籽份量夠多,都唔錯。

臘味芋頭煲仔飯
千其唔好睇少呢度嘅煲仔飯,好大份量架,夠四個人食。
除左滿滿臘味,仲加左芋頭,所以都會幾香,而飯底都有少少我最愛嘅飯焦,正

2018-03-13 203 瀏覽
趁住重有少少涼嘅感覺 拿拿聲食多兩餐邊爐先今晚又去左四季文昌 嘆佢個椰子雞湯叫左半份原味棷子雞 整得好乾淨當沙漏倒完 就可以開餐lu 先飲碗湯先好清甜 雞肉好嫩滑 椰子越煮越好食食完椰子雞 終於到今晚嘅主角啦-極上和牛拼盤裡要全部都係靚牛 有佐賀A5同澳洲M5和牛牛肩安格斯牛頸脊 加拿大牛舌粒 同埋安格斯牛粒牛肩肉入口牛味好濃 而且好嫩滑牛舌粒煮極都唔會靭 勁好食食左咁多肉 當然要食返啲菜啦 日本溫室豆苗幼嫩又好玩 自己剪 而且好乾淨重有紫菜響鈴 三秒即食 最尾重加左個臘味香芋煲仔飯 勁足料 重有大量飯焦 香噴噴 完全大滿足
趁住重有少少涼嘅感覺 拿拿聲食多兩餐邊爐先

原味椰子雞
極上和牛拼盤
日本溫室豆苗
臘味芋頭煲仔飯
太子女眼見天氣似暖還寒,立刻抓緊冬天的尾巴,絕不錯過打邊爐的黃金時間。原味海南椰子文昌雞鍋128(半隻)雞件幾滑,而且不用肥雞,食落無咩肥膩感,加入椰青水做湯頭超清甜呀,就更食到其他野食既原味。而佐料是鮮沙姜辣椒仔同桔仔。黑松露鮮蝦福袋88主要是炸過既腐皮好嫩,估唔到會有驚喜,仲甜甜地,包住肉碎同蝦肉,索盡雞湯本來都唔錯,加左d黑松露,感覺更醒神。紫菜響鈴48即叫即炸,無炸得過火既油益味,真係三秒就食得,外軟內脆,加入紫菜真可口,正是雙重口感。七彩芝士流心丸108顏色繽紛,一共七個味,有士多啤梨芒果班蘭墨汁黑松露等,入面流心情況ok,芝士迷既我起勢咁食,要小心食,因住爆汁。極尚和牛拼盤398牛肉擺盤好靚,仲有雪花tim,感覺似去左食日式鐵板燒呢。牛肩牛頸牛舌粒等整体黎講入口即溶,牛味香,勁好味呀,雖然價錢貴左d😯個人主張後段時間先開始食牛,咁個湯底就唔會咁快咁多油俗曬浮面😝臘味芋頭煲仔飯78(細)即叫即煮的飯呀,吃得岀寧舍不同,臘味粒切得勁大角,廚師好捨得用料,芋頭就比較少既,飯好脆身,飯焦脆卜卜,滿足到愛飯焦既人。椰青42清甜冰凍,被我一不小心秒清。椰皇38友人的沒有偷喝食後感:具有

原味海南椰子文昌雞鍋128(半隻)

黑松露鮮蝦福袋88

紫菜響鈴48

七彩芝士流心丸108

極尚和牛拼盤398

臘味芋頭煲仔飯78(細)

椰青42
清甜冰凍,被我一不小心秒清。

椰皇38
友人的沒有偷喝
食後感:具有新派火鍋店既文青裝湟,樓底高,通風ok,加員工動作夠快手,服務非常周到,確實吸引到一班年輕新一代去光顧喔!
  • 紫菜響鈴
  • 極尚和牛拼盤
2018-03-08 119 瀏覽
朋友們心血來潮想打邊爐,上網搜尋,發現呢間都幾出名,而且太子又係中間站,方便大家返屋企…Book左4位7點鐘,都幾就腳,容易揾到,大大個招牌係門口,佢係樓上舖要行樓梯,入到去已經聞到陣陣椰子味~裝修到成間圖書館,好啱文青去…枱上已經有水,豉油同調味食材!最後揀左3~4人餐,另單點食材~等雞黎既時候,先吃小食~沙疆脆豬手😍 不過太大舊骨,有d難咬到d皮同肉,唔用手都食唔到…好快就上左半隻雞比我地,放入椰子鍋度,用沙漏計時,大約7分鐘,就可以開蓋~一打開蓋,陣陣椰子香傳入我的鼻,二話不說試飲個湯底先,好清甜椰子味d雞又好嫩滑,完全唔老~我地好快就清煲,之後滾其他食材~牛肉同豬腩肉,賣相就好靚,卷成玫瑰花形,但份量唔夠4個食肉獸,每人分到3塊牛同一塊豬腩肉左右~另外叫左個鬼馬蝦滑同七色芝士丸,味道普普通通,無乜特別,七色芝士丸味道粒粒都一樣,只係顏色唔同!其實仲叫左個豉汁白膳煲仔飯,好香豉汁味,白膳都好滑,但白膳有好多幼骨,要小心食用最後埋單每位 $252,價錢OK唔算貴!
朋友們心血來潮想打邊爐,
上網搜尋,發現呢間都幾出名,
而且太子又係中間站,方便大家返屋企…

Book左4位7點鐘,都幾就腳,容易揾到,
大大個招牌係門口,佢係樓上舖要行樓梯,
入到去已經聞到陣陣椰子味~
裝修到成間圖書館,好啱文青去…

枱上已經有水,豉油同調味食材!

最後揀左3~4人餐,另單點食材~

等雞黎既時候,先吃小食~
沙疆脆豬手😍 不過太大舊骨,
有d難咬到d皮同肉,唔用手都食唔到…

好快就上左半隻雞比我地,放入椰子鍋度,
用沙漏計時,大約7分鐘,就可以開蓋~
一打開蓋,陣陣椰子香傳入我的鼻,
二話不說試飲個湯底先,好清甜椰子味

d雞又好嫩滑,完全唔老~
我地好快就清煲,之後滾其他食材~

牛肉同豬腩肉,賣相就好靚,
卷成玫瑰花形,但份量唔夠4個食肉獸,
每人分到3塊牛同一塊豬腩肉左右~

另外叫左個鬼馬蝦滑同七色芝士丸,
味道普普通通,無乜特別,
七色芝士丸味道粒粒都一樣,只係顏色唔同!

其實仲叫左個豉汁白膳煲仔飯,
好香豉汁味,白膳都好滑,
但白膳有好多幼骨,要小心食用

最後埋單每位 $252,價錢OK唔算貴!
2018-03-07
2018-02-27 186 瀏覽
老友一行六人開年飯!比佢既文青裝潢吸引幫襯,平圴每人大概$360...真係唔係平囉!叫左個椰子雞套餐,但食物都真係好一般,最奇都係碟芝士七彩丸,味道不敢恭維!不過椰子雞煲都好夠味,但雞油太多,要諗辦法撇走啲油,好難攪,食咩都成嘴油,🤮,見到隔離檯既海鮮盤唔錯,後悔左無點到😔!但最後叫返杯 菠蘿椰子特飲🍹反而唔錯喎。環境係不錯,但係圖書館打邊爐有點怪,不過影相呃 like 一流!總之而家興九唔搭八,未去過就去下囉!😏
2018-02-26
2018-02-21 152 瀏覽
最喜歡過新年,喜慶節日,大吃大喝,熱鬧非常。新年大家都忙,有朋友會出外旅遊,所以新年前來個聚會團年飯。朋友已經來了數次,之前看到她的打卡照便想來了,這次投票選了這裡。環境很有書卷氣息,多拍照亮點。場內地方大,如果坐的位置再闊一點便更好。很快便全院滿座。朋友推薦醬汁入面加入青檸及蒜容。冷盤豬手,肉質鮮嫩厚肉。食材新鮮。主角出場,用椰子水做個湯底,清甜解膩。建議未放其他食物時可喝一碗湯,清甜芳香。之後可選擇加水或加椰子水繼續火鍋,注意:如要加椰子水是要加錢的。另外我們還點了魚米星斑煲仔飯,薑蔥豉油配搭出色,魚肉嫩滑美味。

環境很有書卷氣息,多拍照亮點。

場內地方大,如果坐的位置再闊一點便更好。

很快便全院滿座。

朋友推薦醬汁入面加入青檸及蒜容。

冷盤豬手,肉質鮮嫩厚肉。

食材新鮮。

2018-01-23
慶祝紀念
團年飯
  • 椰子雞鍋
2018-02-20 1211 瀏覽
自從同朋友黎過呢度打邊爐之後就愛上椰青水湯底,超級清甜不會好似豬骨湯底,沙爹湯底錦油膩,加上環境舒適,位置方便,所以今次帶條佬黎食佢餐生日飯右手邊就係始創~原來新年期間轉左menu ,以前2-3人套餐會有三文魚刺身&煲仔飯,但現在變左6-8人套餐先有~雖然款式比以前少左,但還是選擇2-3人套餐~食物陸陸續續已經到齊,最先係前菜同半隻文昌雞。麻香四季豆好爽脆,配麻醬簡單又開胃!水滾後,員工幫忙放文昌雞入鍋,然後用沙漏⏳計時。一打開鍋蓋就散發出好香既椰子味,正啊!!第一round 一定要勁飲!養生菇菌籃份量多又大大件,全部都洗得好乾淨;黃金滿屋原來係油炸鬼鋪上蝦滑蟹籽,口感豐富!黑松露鮮蝦福袋造型可愛,腐皮吸曬湯汁後變到脹卜卜,咬開有鮮蝦木耳,好有咬口!安格斯牛小排拼玫瑰黑豚腩片份量不算多,如果是食肉獸的人一定不夠喉,但對我們來說適量就夠了,牛小排肉質鮮嫩,肉味濃;黑豚腩片幼嫩又彈牙~打邊爐點都要食番D菜,野菜籃誠意十足,全部大大塊又新鮮,另外重有南瓜片,份外鮮甜~食埋稻庭烏冬己經飽飽地最後叫左椰子雪糕,椰子味香濃,連同朱古力醬一齊食重好味
自從同朋友黎過呢度打邊爐之後就愛上椰青水湯底,超級清甜

右手邊就係始創~

雖然款式比以前少左,但還是選擇2-3人套餐~

麻香四季豆

第一round 一定要勁飲!

養生菇菌籃份量多又大大件,全部都洗得好乾淨;
黃金滿屋原來係油炸鬼鋪上蝦滑蟹籽,口感豐富!
養生姑菌籃/黃金滿屋一

黑松露鮮蝦福袋

黑松露鮮蝦福袋

健康野菜籃

食埋稻庭烏冬己經飽飽地

日本稻庭烏冬

最後叫左椰子雪糕,椰子味香濃,連同朱古力醬一齊食重好味

2018-02-10
晚上跟我好朋友到這間店打邊爐, 又冇人理有冇人主動幫手我以為自己食緊自助餐, 見到個套餐好似好吸引但係唔抵食, 所以冇叫到套餐, 叫咗半隻雞一份牛一分响呤 一份炸魚皮, 服務員問我 炸魚皮係咪咁寫, 我心想炸魚皮三個字係咪咁難寫, 有餐牌畀佢睇佢都寫唔出,到半隻雞呢度又冇肉隻雞又冇人理, 感覺被拋棄, 隻雞食咗一半發現一隻烏蠅, 到最後埋單畀錢 , 個服務員呆咗擔天望地唔知喺度做乜, 一句多謝一啲服務都冇就收咗十個percent服務費, 食咗少少嘢就已經七百幾蚊, 好唔抵食。 我見這火鍋店裝修不錯還打算一家三口過兩日過嚟再食現在冇可能再幫襯。
2018-01-15 358 瀏覽
Lee 幾日寒風輕輕吹🌬🌬🌬💨💨💨識玩緊係打!邊!爐!🤤🤤🤤🤤🤤🤤一入門口勁大陣椰子既香味😎未食就feel 到好清新椰子雞就緊係唔洗講必食啦🤤🤤🤤D 食材真係多到花多眼又亂呀媽呀😌😌全部都好想食唷!😍😍😍😍😍落單一陣 雞已到!那有個小tips 既除左第一round 係免費椰子水比你打邊邊之外呢之後想加椰子水係另外收費的😌所以! 我唔客氣啦 🤪 先飲一碗椰子水先啦暖粒粒既感覺由心反番出黎🤪🤪🤗🤗一人一碗其實好快加清水lu留意版 lee 盤菜可以話係 你講得出同講唔出既菜都放曬入去😍😍😍😍 菜菜子表示 大滿足!🤗🤗其他食材都超級新鮮!比好大個like 佢地😍😍😍😍😍
Lee 幾日寒風輕輕吹🌬🌬🌬💨💨💨

識玩緊係打!邊!爐!🤤🤤🤤🤤🤤🤤

一入門口勁大陣椰子既香味😎未食就feel 到好清新

椰子雞就緊係唔洗講必食啦🤤🤤🤤

D 食材真係多到花多眼又亂呀媽呀😌😌

全部都好想食唷!😍😍😍😍😍

落單一陣 雞已到!

那有個小tips 既

除左第一round 係免費椰子水比你打邊邊之外呢