2021-08-03 87 瀏覽
壽司櫻細妹生日,要食餐高級啲,佢話好耐冇食過omakase,喺附近搵到呢一間試吓。夕食DinnerOmakase Gin $1280京都絹豆腐配胡麻醬有雪場蟹肉及蟹膏,食用花,蟹膏醬濃郁,雪場蟹肉紮實,配上豆腐有唔同嘅口感層次。金箔蟹鮑魚蟹子油味感重,鮑魚新鮮爽口彈牙,配上金泊,用料上乘,蕃茄切片日本小蕃茄清甜爽口,作為頭盤嘅結尾既可以清一清口腔,方便品嚐下一道菜,細心安排。蜜柑鯛配酸汁半個月前餵蜜柑比魚食,所以稱為蜜柑鯛,食開清淡嘅朋友仔,可以食到淡淡的蜜柑味,魚肉好軟熟,係牙縫之間有甜甜嘅味道,咀嚼之後淡淡柑香。第二種食法是配紫蘇及醬料,紫蘇花味道較重,適合食慣濃味嘅朋友仔。櫻花蝦溫泉蛋指定唔同嘅溫度去煮,灑上櫻花蝦,配上特製醬汁,驚人嘅手法蛋黃係比蛋白熟,但蛋黃生熟程度適中,蛋白絲質般幼滑,櫻花蝦帶出香口,完美組合。平政魚油甘魚同間白魚mix,第一件配四季紅,會帶點微辣,第二件配紫菜醬,有章紅魚嘅爽口,油甘魚嘅嫩滑。粒貝今日好好彩,有新鮮來貨,先有機會食到,灑上岩鹽、青檸汁及菊花碎,口感煙銀爽脆,普遍一般都係300g重量。配上菊花有少少甘味,唔配菊花更加品味到螺肉嘅鮮味。太刀魚和
壽司

夕食Dinner

Omakase Gin $1280

京都絹豆腐配胡麻醬

金箔蟹鮑魚
蟹子油味感重,鮑魚新鮮爽口彈牙,配上金泊,用料上乘,

蕃茄切片

蜜柑鯛配酸汁

櫻花蝦溫泉蛋

平政魚

粒貝

太刀魚
和風汁加紫蘇葉,使其更香口,紫蘇葉同魚嘅味道夾到,魚肉到口裏面有少少自然散開嘅口感。

鰹魚
屬於吞拿魚嘅種類,酸汁啫喱,紫蘇花,前湊功夫需要用火燒,用煙燻,有櫻花木嘅香味,肉味是吞拿魚,略酸。

舞茸清湯
細心安排,鰹魚熬製嘅高湯,用清湯過濾之前食嘅魚生味。

海膽蛋黃醬燒大蝦
配水菜,濃郁嘅蛋黃味。

沖繩豬手
上邊有爆香米粒,沖繩出名嘅阿古豬,用咗36小時熬製,好淋同軟熟,超多骨膠原。

壽司: 深海池魚,梭子魚,銀雪魚

北海道小川馬糞海膽
竹炭碎,滿滿嘅海膽,底下紫菜碎壽司,正!

魚奶湯
有豆腐,用高湯做底,加上魚嘅唔同部份再去熬製,超濃魚味。

燒拖羅配樱花蝦手卷
紫菜脆卜卜,配樱花蝦及蒜香,香口。

靜岡縣蜜瓜
飯後甜品,日本秀蜜瓜,青甜回甘。

整體而言完美的omakase,食材新鮮,環境一流,職員服務超水準,品嚐美味嘅美好回憶。
2021-08-01 76 瀏覽
星期日晚同男朋友食Omakase,我地叫左一個$1280+1既Omakase-Gin同一個期間限定優惠$780+1既Omakase。呢間性價比超高,感受到餐廳對食物品質好有要求,推薦。前菜有番茄配金箔、磯煮鮑魚配三文魚籽,白粟米。賣相精緻,味道亦唔錯,令人期待接下來既美食。Gin版有五款刺身,另一個有三款。岩手縣真蠔creamy肥美。粒貝爽口鮮甜。平政魚都好鮮甜。太刀魚啖啖肉,好食。煙燻鰹魚被煙籠罩,等十幾秒打開蓋食,特別得黎又美味。優惠版有一款唔同既係真鯛薄切,好考刀功。到左熱食。舞茸菇清湯、汁煮五花腩。五花腩煮到超級腍,值得一讚。Gin版多左海膽蛋黃醬燒大蝦,肉質結實有鮮味。到左刺身環節。池魚,刺身全部都好出色,而且好高質。北寄貝仲識郁架,超級鮮甜。北海道銀鱈魚好嫩滑。中拖羅夠肥美。白海膽水份較多,而且好清甜,正。魚奶湯煮左四五個鐘,真材實料。蜜瓜係溫室培植,非常juicy又夠甜。
呢間性價比超高,感受到餐廳對食物品質好有要求,推薦。
Gin版有五款刺身,另一個有三款。
岩手縣真蠔creamy肥美。
粒貝爽口鮮甜。
平政魚都好鮮甜。
太刀魚啖啖肉,好食。
煙燻鰹魚被煙籠罩,等十幾秒打開蓋食,特別得黎又美味。
優惠版有一款唔同既係真鯛薄切,好考刀功。
到左熱食。
舞茸菇清湯、汁煮五花腩。五花腩煮到超級腍,值得一讚。
Gin版多左海膽蛋黃醬燒大蝦,肉質結實有鮮味。
到左刺身環節。
池魚,刺身全部都好出色,而且好高質。
北寄貝仲識郁架,超級鮮甜。
北海道銀鱈魚好嫩滑。
中拖羅夠肥美。
白海膽水份較多,而且好清甜,正。
魚奶湯煮左四五個鐘,真材實料。
蜜瓜係溫室培植,非常juicy又夠甜。
2021-07-18
今日搵左姐姐陪我一齊黎哩間日式餐廳食Omakase,餐廳環境雅緻舒適,座位亦非常闊落,我地就揀左坐吧台,可以望到廚師製作食物既過程。一坐低店員會先比條熱毛巾你抹手,之後會再放一碟濕紙巾同紙巾係檯,亦會不停加茶,服務態度好好。今次我地一人叫左一個Omakase套餐。🥢夕食Dinner:Omakase-Gin $1280🎈先付3種盛🔸京都絹豆腐配胡麻醬·雪場蟹肉及蟹膏豆腐滑溜,蟹肉鮮甜結實,蟹膏濃郁味甜,配埋胡麻醬相當開胃。🔸汁煮鮑魚·三文魚籽·食用金箔鮑魚新鮮爽彈,煮得入味,三文魚籽相當新鮮,一啲都唔會腥。🔸高糖度蕃茄番茄係日本出品,味道甘甜。🔸櫻花蝦溫泉蛋滑溜既溫泉蛋灑上香口既櫻花蝦,配埋特製醬汁,味道一流。🐟刺身5種盛🔺蜜柑鯛食落有淡淡既蜜柑味,類似柑橘皮既清香,清甜好味,亦可以加啲紫蘇花穗落去,之後再點酸汁食。🔺平政魚油甘魚同間白魚既max,非常特別!第一件配上四季紅,帶有微辣,第二件配上紫菜醬,肉質鮮甜爽身,亦有油脂甘香。🔺粒貝切片後吱上青檸汁,再灑上岩鹽及菊花碎。入口質感爽脆,鮮味十足,味道鮮甜,有淡淡既菊花甘香。🔺太刀魚用上和風汁及灑上紫蘇葉。魚肉經過炙燒,充滿油脂香,完全係

今次我地一人叫左一個Omakase套餐。

🥢夕食Dinner:Omakase-Gin $1280

🎈先付3種盛
🔸京都絹豆腐配胡麻醬·雪場蟹肉及蟹膏
豆腐滑溜,蟹肉鮮甜結實,蟹膏濃郁味甜,配埋胡麻醬相當開胃。

🔸汁煮鮑魚·三文魚籽·食用金箔
鮑魚新鮮爽彈,煮得入味,三文魚籽相當新鮮,一啲都唔會腥。

🔸高糖度蕃茄
番茄係日本出品,味道甘甜。

🔸櫻花蝦溫泉蛋
滑溜既溫泉蛋灑上香口既櫻花蝦,配埋特製醬汁,味道一流。

🐟刺身5種盛
🔺蜜柑鯛

🔺平政魚

🔺粒貝

🔺太刀魚
用上和風汁及灑上紫蘇葉。魚肉經過炙燒,充滿油脂香,完全係入口即化。

🔺鰹魚
加上酸汁啫喱及紫蘇花。鰹魚經過燒製,再用櫻花木煙燻,打卡一流📸️鰹魚同吞拿魚係近親,肉既質感相似,味道微酸。

🥣舞茸清湯
食完所有刺身之後,會比一盅由舞茸、鰹魚熬成既湯你清一清口腔。

🍱和食料理2款
🔹海膽蛋黃醬燒大蝦
蛋黃味濃郁,醬汁質感creamy,大蝦新鮮彈牙,旁邊有水菜,可以用黎解膩。

🔹沖繩豬手
豬手熬煮左36個鐘,非常軟腍入味,味道香甜,上面有一粒粒炸過既稻穗(稻米)🌾

🍣壽司5貫
深海池魚、梭子魚、銀鱈魚、北海道小川馬糞海膽及燒拖羅配櫻花蝦

池魚爽身,添上新鮮柚子皮,有淡淡柚子味;梭子魚經過炙燒,魚味突出,肉質較腍;銀鱈魚經過炙燒,充滿油脂香;北海道小川馬糞海膽超新鮮creamy,入口鮮甜,超好味!底下仲有紫菜同壽司飯。燒拖羅炙燒後入口即融,櫻花蝦同紫菜都好脆,再加上生蒜,非常香口。

🥣汁物
魚奶湯有豆腐同魚肉,用高湯做底熬煮而成,魚味濃郁。

🍈果物
靜岡縣蜜瓜,係日本既秀級蜜瓜,入口超香甜,勁多汁,真係勁好食。

整體黎講,哩間日本餐廳既食物相當有質素,睇得出廚師製作既心思,服務態度亦好好,大家出開銅鑼灣都可以試下。

2021-07-29 53 瀏覽
櫻花是筆者最喜愛的花之一,曾經為了「お花見 (去賞櫻)」,在東京瘋狂跑點,跟着人群逛公園,在櫻花樹下吃喝。如要說到人們最早的賞花活動,應該是平安時代,日本皇室貴族間所舉辦的盛大「花見宴」,名門望族齊在櫻花樹下把酒,吟唱和歌。然而櫻花綻放後瞬息凋落,花期只維持一至兩星期,更有種說法指櫻花象徵了「日本人心目中那種僅屬剎那的美」。但在銅鑼灣的「壽司櫻」,這裏的櫻花不會凋謝,每一天都可以享受高質素的Omakase「花見宴」。環境:✨「壽司櫻」位於登龍街永光中心的16樓,門前只有一棵櫻花樹,有種樸素低調的神秘感。用餐環境乾淨舒適,除了設有餐桌區外,食客亦可在吧檯區一邊觀賞師傅的手藝,一邊用餐。服務:✨整個用餐體驗歷時3小時,師傅非常健談友善,職員積極收拾餐具及清潔檯面,氣氛非常愉快。我們分別點了兩個夕食Set👇🏻1️⃣ Gin ($1280)2️⃣ Promotion ($780)整體而言,每一款食材都是新鮮、鮮甜,令人滿意,回頭率甚高。食物:🥢 先付3種盛✨京都嫩豆腐配蟹肉✨汁煮鮑魚配飛魚子✨雞肉水菜卷🐟 刺身5種盛✨真鯛薄切:灑上柚子皮、搭配紫蘇花及柚子醋酸汁,作為第一道刺身,尤其開胃!✨活赤貝:放

環境:

服務:

我們分別點了兩個夕食Set👇🏻
1️⃣ Gin ($1280)
2️⃣ Promotion ($780)

整體而言,每一款食材都是新鮮、鮮甜,令人滿意,回頭率甚高。

食物:
🥢 先付3種盛

✨京都嫩豆腐配蟹肉
✨汁煮鮑魚配飛魚子
✨雞肉水菜卷

🐟 刺身5種盛
✨活赤貝:放入口前一刻真的還在動。
✨平貝:份量巨型,鮮甜彈牙。

✨平靜魚:軟嫩,魚味濃郁。
✨煙燻鏗魚:有淡淡的蘋果木香,味道香醇。

🍲 和食料理
✨沖繩豬手:炆煮得軟稔,附帶着厚厚的脂肪,醬汁甜而濃郁,配飯應一流。
✨海膽醬燒大蝦:一個字,好吃!

🍣 壽司
✨金目鯛

✨牡丹蝦
✨北海道養飼養銀鱈魚
✨Kama Toro
✨北海道海膽

💗好吃,沒有一點魚腥味。

🥣 魚奶湯

🍈 靜岡縣蜜瓜

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅👅
整體價錢💸💸💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️
2021-06-26
咁多種美食,唯獨是日本cuisine真係食極都唔厭🤤🤤做嘢咁辛苦,又冇得去旅行,香港勝在咩地方菜式都有,而廚師發辦更愈開愈多,真係啱哂我呀‼️最近食過好幾家都唔錯,個人覺得壽司桜🌸性價比幾高🔝店員服務唔錯,坐喺bar枱又可以一路同師傅交流同欣賞佢嘅手藝💯𝔾𝕚𝕟 ($𝟙𝟚𝟠𝟘)- 先付3種盛🍱▫️嫩豆腐配蟹肉蟹膏鮮甜蟹肉蟹膏鋪面,配埋胡麻醬嘅滑溜豆腐幾夾又開胃❣️▫️汁煮鮑魚煮得好入味,配上三文魚籽同金箔點輟下顯矜貴▫️溫泉蛋配櫻花蝦溫泉蛋香滑流心🥚加埋櫻花蝦同特製醬汁,好好嘅配搭👍🏻- 真 鯛加點點柚子皮好fresh,師傅建議可以連埋紫蘇花食,味道唔錯更添層次,蘸點醋食更帶出鮮味開胃👍🏻- 深 海 池 魚細心嘅師傅記得我哋唔食蔥類,用上兩種製法,分別wasabi同輕輕炙燒加紫菜醬,兩種唔同食法都一樣咁好味🤤- 太 刀 魚 輕輕燒過,油脂甘香,配上紫蘇葉同和風汁好好味- 平 貝 煎得剛好嘅熟成度,配上竹炭鹽,食到原有鮮味✔️ - 煙 燻 鰹 魚 賣相一流💯睇得又食得,以櫻花木煙燻過嘅鰹魚味道層次豐富,食得出香醇煙燻味- 沖 繩 豬 手嚟到熟食部分,沖繩豬手煮得好入味口感軟腍,滿滿骨膠原🆙 - 海膽蛋
咁多種美食,唯獨是日本cuisine真係食極都唔厭🤤🤤

𝔾𝕚𝕟 ($𝟙𝟚𝟠𝟘)

- 先付3種盛🍱
▫️嫩豆腐配蟹肉蟹膏
鮮甜蟹肉蟹膏鋪面,配埋胡麻醬嘅滑溜豆腐幾夾又開胃❣️
▫️汁煮鮑魚
煮得好入味,配上三文魚籽同金箔點輟下顯矜貴
▫️溫泉蛋配櫻花蝦
溫泉蛋香滑流心🥚加埋櫻花蝦同特製醬汁,好好嘅配搭👍🏻

- 真 鯛

- 深 海 池 魚

- 太 刀 魚
輕輕燒過,油脂甘香,配上紫蘇葉同和風汁好好味

- 平 貝
煎得剛好嘅熟成度,配上竹炭鹽,食到原有鮮味✔️

- 煙 燻 鰹 魚

- 沖 繩 豬 手
嚟到熟食部分,沖繩豬手煮得好入味口感軟腍,滿滿骨膠原🆙

- 海膽蛋黃醬燒大蝦
啖啖爽口大蝦肉,配上燒得惹味海膽蛋黃醬

- 北 海 道 馬 糞 海 膽
入口味道濃郁又鮮甜,配埋紫菜碎更突顯啖啖海膽,入口即溶🤤🤤

- 左口魚身右口魚邊/ 銀鱈魚/ 燒拖羅 / 牡丹蝦 配燒蝦膏
壽司🍣部分件件都做得精緻美味😋

- 湯 物
熱辣辣鮮甜又香濃嘅魚湯🥣呈奶白色,真係好想encore🤗
- 果 物
來自靜岡🇯🇵蜜瓜🍈清甜又多汁💦
2021-07-09
塵世裡有一種愛…係當你愈投入就會變得愈沉溺;即使筋竭力疲抑或歇斯底里,每日握幾多舊壽司、劏幾多條魚,或多或少都有d感情。所以我地更加唔好辜負師傅既愛心,一於今晚就係「壽 司 櫻」跟隨廚師發辦節奏,好好善待師傅用心製作既料理,咁就絕對對得住每一條魚,每一款食材同埋師傅既心意。👇📌おまかせ · 銀 - $1280/位♦️先 付 3 種 盛 -▪ 京都シルク豆腐、グレービーあわび、フルーツトマト -▫ 頭盤一開始就以三種唔同口感既食材,由味道淡到濃開始食起。第一個「京都·絹豆腐」面頭淋上和風胡麻醬,加少少蟹肉,食落口感幼嫩,淡淡既蟹肉香非常清新;中間既「汁煮·鮑魚」口感爽彈,面頭放左紫蘇花、三文魚籽,賣相吸引;最後「水果·蕃茄」加左酸汁,入口酸酸甜甜,認真開胃。♦️刺 身 5 種 盛 - ▪ 薄 り た い -▪ ツ ブ 貝 -▪ し ま あ じ -▫ keep住呢個節奏,輪到「刺身五品」出埸,第一款「薄切真鯛」面頭四季紅,係一種辣味既香草,再淋上酸汁,入口彈牙得黎,仲有淡淡濃香,好特別;而「粒貝」面頭帶少少竹炭鹽,將鮮味更加突出,口感仲煙煙韌韌,好食;「深海池魚」則用左紫菜醬調味,食落肥美鮮甜
塵世裡有一種愛…係當你愈投入就會變得愈沉溺;
即使筋竭力疲抑或歇斯底里,每日握幾多舊壽司、劏幾多條魚,
或多或少都有d感情。所以我地更加唔好辜負師傅既愛心,
📌おまかせ · 銀 - $1280/位
♦️先 付 3 種 盛 -
京都シルク豆腐、グレービーあわび、フルーツトマト -
先 付 3 種 盛
淡淡既蟹肉香非常清新;中間既「汁煮·鮑魚」口感爽彈,
面頭放左紫蘇花三文魚籽,賣相吸引;最後「水果·蕃茄
加左酸汁,入口酸酸甜甜,認真開胃。
♦️刺 身 5 種 盛 -
薄 り た い -
ツ ブ 貝 -
し ま あ じ -
壽 司 五 件
面頭四季紅,係一種辣味既香草,再淋上汁,入口彈牙得黎,仲有淡淡濃香,
好特別;而「粒貝」面頭帶少少竹炭鹽,將鮮味更加突出,
刺 身 5 種 盛
口感仲煙煙韌韌,好食;「深海池魚」則用左紫菜醬調味,
食落肥美鮮甜,每一啖都充滿油香。
ぶ り -
くすぶるかつお -
壽 司 五 件
▫ 仲有兩款刺身陸續送上,「鰤魚」肉質軟腍,面頭灑上柚子胡椒
份外甘香;最後「煙燻鰹魚」其實即係吞拿魚近親,師傅用煙燻
技巧將成個腥味僻走,食落魚味比其他刺身更加濃厚,
♦️和 食 料 理 2 款 -日本の沖縄テビチ -
ウニマヨネーズ焼イセエビ -
海膽蛋黃醬·燒大蝦
▫ 輪到和食方面,第一擊「日本沖繩·豬手」每一舊都切得好均勻,
豬皮炆得夠哂軟腍,每一啖都食到極豐富膠質,加埋鹹鹹甜甜既醬汁
完全滲透落豬手裡面,非常入味;而「海膽蛋黃醬·燒大蝦
日本沖繩·豬手
就咁睇賣相都覺得好邪惡,海膽蛋黃醬惹味得黎唔會蓋過大蝦既鮮甜,
加上蝦肉爽彈多汁,面頭擺左食用花同埋食用金箔,成個氣派即刻出哂黎!
♦️寿 し 5 貫 -
壽 司 五 件 -
壽 司 五 件
▫ 最後壽司環節,同樣由淡到濃食起,先由「左口魚」開始,
肉質紮實飽滿,鮮甜得黎有彈性,面頭放上蔥花,唔錯;「金目鯛」面頭
壽 司 五 件
食到粒粒烏魚籽,入口軟滑,油香適中;「火炙銀鱈魚」經火槍燒過後,
有種入口即化既感覺,加埋三昇漬一齊食,層次更豐富;「中拖羅」油脂
壽 司 五 件
分布均勻,魚香瞬間係口腔內爆發,好好食;最後先食「北海道馬糞海膽
濃郁甘甜,要大讚一下師傅手握技術,成個壽司都做得好結實,無得頂!
♦️吸 い 物 -
マイタケスープ -
魚のミルクスープ -
魚 奶 湯

▫ 分別有兩款汁物出埸,前者「舞茸菇·清湯」湯色清香透徹,
湯頭配上切得好精細既舞茸菇,飲落非常清新健康;
舞茸菇·清湯
後者「魚 奶 湯」明顯既奶白色,除左飲到濃厚既魚香外,
仲加入左魚片同埋豆腐,清甜到位,正!
♦️果 物 -
静岡ハニーデュー -
靜岡·蜜瓜
▫ 佢地既果物「靜岡·蜜瓜」香甜多汁,解膩一流。
2021-07-13
15 分鐘 (堂食)
2021-07-28 131 瀏覽
今日去咗壽司櫻, 品嚐廚師發辦,有一個期間限定嘅Promotion Omakase Set,只有星期日至四限量供應, 每位HK$780! 包括有先付3種盛, 刺身3種盛, 和食料理1款, 壽司4貫、湯及甜品!前菜三點 包括有白粟米、汁煮鮑魚配三文魚籽、胡麻醬絹豆腐配蟹肉蟹膏!白粟米可以生食,既清甜又多汁!汁煮鮑魚好軟淋,再加上三文魚籽咸鮮味,好夾!胡麻醬絹豆腐,配上蟹肉蟹膏,令平凡嘅豆腐變得精彩!刺身三款左口魚刺身肉質爽脆,再加上少許酸汁,更能提升魚鮮味!粒貝爽口彈牙,配上岩鹽及青檸汁,鮮甜美味!平政魚刺身肉質結實,味道清甜,油脂平衡!仲可以一味兩食,一片原味,一片加上紫菜醬,製作認真!和食料理一款燒巨型岩蠔 嘩!超級大隻,超過我手掌嘅長度!肉厚肥美,多汁鮮美!壽司四件壽司櫻選用赤醋飯,酸度柔和,更具層次感!伊佐木 味道清甜,入口微甜爽滑!而且保留魚皮,用熱水燙魚皮(湯霜造り),再加上少少紫蘇葉,好清新!手釣池魚 脂肪比例適中,帶魚油香!魚皮表皮有亮銀色嘅光澤,爽口鮮甜!帶子及海膽肥美軟嫩嘅帶子及濃厚嘅海膽,味道層次豐富!中拖羅粉嫩嘅中拖羅,魚脂比例較高,魚油香突出,又甘香,再配上魚子

前菜三點

包括有白粟米、汁煮鮑魚配三文魚籽、胡麻醬絹豆腐配蟹肉蟹膏!

白粟米可以生食,既清甜又多汁!

汁煮鮑魚好軟淋,再加上三文魚籽咸鮮味,好夾!

胡麻醬絹豆腐,配上蟹肉蟹膏,令平凡嘅豆腐變得精彩!

刺身三款

左口魚刺身

肉質爽脆,再加上少許酸汁,更能提升魚鮮味!

粒貝

爽口彈牙,配上岩鹽及青檸汁,鮮甜美味!

平政魚刺身

和食料理一款

燒巨型岩蠔

嘩!超級大隻,超過我手掌嘅長度!肉厚肥美,多汁鮮美!

壽司四件
壽司櫻選用赤醋飯,酸度柔和,更具層次感!

伊佐木

手釣池魚

脂肪比例適中,帶魚油香!魚皮表皮有亮銀色嘅光澤,爽口鮮甜!

帶子及海膽

肥美軟嫩嘅帶子及濃厚嘅海膽,味道層次豐富!

中拖羅

粉嫩嘅中拖羅,魚脂比例較高,魚油香突出,又甘香,再配上魚子,鮮上加鮮!

魚乃湯
奶白色嘅魚湯,濃厚甜美!

北海道夕張蜜瓜

果甜度非常高,而且超多汁,大滿足!
2021-07-23 48 瀏覽
女朋友生日訂了一間有格調的日式Omakase 餐廳慶祝。食Omakase最大的吸引就是一次可以食到不同種類的海鮮, 而且品質超棒。選了2個Omakase-Gin,價錢雖然貴了少少,但女朋友生日值了。先付3種盛:有嫩滑的緞豆腐配上已拆蟹肉和蟹膏醬汁;三文魚籽鮑魚和日本小蕃茄,三味前菜小食非常精緻而且新鮮美味。刺身5種盛左口魚, 肉質柔軟細滑, 甘甜肥美。間白魚, 比較少見, 味道偏淡, 口感清新。深海池魚, 分別有腩位及背位兩部分, 入口魚油甘香細膩, 魚脂令人齒頰留香。堅魚bb刺身, 打開玻璃蓋, 櫻花味白煙喺玻璃蓋旁邊跑出來,打咭一流。堅魚配紫蘇葉啫喱味的和風酸汁, 口感軟滑新穎。壽司5貫燒大蝦+海膽蛋黃醬, 用海膽燒大蝦, 鮮味double up。金目鯛壽司+烏魚子粉壽司;獅魚壽司;銀鱈魚壽司 和 大拖羅+魚子醬;每款壽司都各自有不同口感,唯一相同之處就是新鮮,,而且廚師安排由清淡至濃味,跟女友朋超級享受這頓Omakase。白色的魚奶湯,魚味濃郁鮮甜

先付3種盛:
有嫩滑的緞豆腐配上已拆蟹肉和蟹膏醬汁;

刺身5種盛
左口魚, 肉質柔軟細滑, 甘甜肥美。

間白魚, 比較少見, 味道偏淡, 口感清新。

壽司5貫

白色的魚奶湯,魚味濃郁鮮甜
最近因為疫情大家都無得去旅行,又有消費券的刺激,唔少唔捨得比一千幾百食OMAKASE的朋友都加入了關注組,一探簡約裝修的日式吧枱,枱下埋伏了多少鮮味技術正等大家依潮流如貫入場品嚐。壽司櫻 Sushi Sakura以刺身、壽司為主打,全店時尚日式風格為主。望着年輕的廚師發辦進行互動,用肉眼觀看整個料理流程,簡單直接又純粹。位於老銅正中心,價格算合理,印像深刻反倒是師承MARCO POLO酒店西村日本料理Nishimura Restaurant師傅,束著一頭利索短髮,由6點講到10點,不斷講解壽司和酒肴時,筆者我懂日文,師傅中間考我日文又講下日本文化,由佢學師的過程到傾食omakase材料歷史,整晚除了肚皮填滿了美味的壽司和魚生,更多旳是填滿了香港本地師傅對omakase的尊重和執著。雖然忘記了問師傅的名字,全程太好傾,反倒尷尬再問師傅貴姓!小妹贈言兩句,師傅你對食材和架步真係好有職人執著,好難响香港搵食!不過,這個心態做出品,對食客老饕來講係好事of course,但係你好難SUSTAIn回本讓我們再去找你覓食的!不過如果拍拖嚟怕悶親無乜話題食三個鍾,揀呢間都幾好,叫做入門級別,師傅毫不
最近因為疫情大家都無得去旅行,又有消費券的刺激,唔少唔捨得比一千幾百食OMAKASE的朋友都加入了關注組,一探簡約裝修的日式吧枱,枱下埋伏了多少鮮味技術正等大家依潮流如貫入場品嚐。壽司櫻 Sushi Sakura以刺身壽司為主打,全店時尚日式風格為主。望着年輕的廚師發辦進行互動,用肉眼觀看整個料理流程,簡單直接又純粹。

雖然忘記了問師傅的名字,全程太好傾,反倒尷尬再問師傅貴姓!

不過如果拍拖嚟怕悶親無乜話題食三個鍾,揀呢間都幾好,叫做入門級別,師傅毫不吝嗇教你食omakase,可以學完一套基本理論再去食鮨.齋藤 HARE 天鮨 ARAKI,一步一步登頂。

講食魚生前,想講一講呢間omakase的舍利,我已經唔想再提係鮨中本食到熱飯既回憶殺。

壽司櫻 Sushi Sakura唔係用魚沼越光米,亦唔係用華X結既銀河女王白米,反而採用秋田小町米,師傅由選米、洗米到炊飯,氣溫、濕度、保存方法都會影響米粒的品質。師傅有刻意將米粒氧化速度減慢,令米粒更香更鮮。
舍利しゃり溫度比室溫低少少,飯味酸度鹹度水份都適中。不過佢一個人,無助手,備料、上酒肴尚算流暢。不過失望是我個人喜歡偏酸的,師傅稱沒有赤醋的來貨,也作罷了。

飯粒係比較分明,味道比較清淡,唔會有偏酸或者偏甜,我自己個人比較鍾意稍為微溫嘅舍利しゃり。

夕食套餐分別係「Omakase – Kin」每位$1480及「Omakase Gin」每位$1280。是晚選了

Omakase - Kin, 包括先付3種盛、刺身6種盛、和食料理2款、壽司6貫、汁物、果物。(雖然最後朋友生日師傅私人請我地食多件壽司)

夕食套餐-先付3種盛
擺盤十分打卡able,木托盤放了松葉枝,冷色為主,由左至右,包括蟹肉豆付,磯煮鮑魚綴三文魚籽及金箔冷盛蕃茄。三款都各有千秋,集鮮香味一身,我最鍾意食磯煮鮑魚綴三文魚籽,雙重鮮美不會遮蓋,反而出奇地令鮮香double up,鮑魚彈牙入味不俗。

刺身6種盛
先上一件胖嘟嘟的日本岩手縣真蠔, 粒貝(黑椒),平貝(岩鹽蔥火炙),深海池魚 (海藻),牡丹蝦(蝦頭膏伴麵豉醬及菊花),小獅魚(紫蘇花)

真蠔配上正氣既紫蘇花,女士多食無妨,可以中和生冷食物對肚漲既感覺!肉質肥美鮮甜,口感Creamy,金屬味和海水味不重,配淡淡的醋啫喱更能突顥它的鮮甜

夏天向來都是吃超爽貝類的好季節,今次去選用粒貝加少少黑椒調味,清爽!
再來平貝加咗岩鹽加咗蔥, 平貝同一般貝類唔同嘅佢係屬於日本海產裏面體積比較大嘅師傅,是用作火炙,其實唔係想逼出佢嘅油脂,反而係想將貝類帶有少少燒魷魚嗰種焦香!
喺稍後會食一啲比較油分重既魚之前,食呢個比較香口嘅前奏,呢個安排都係恰當嘅。

深海池魚,味道比較重,食落喉嚨係舒服嘅。

牡丹蝦係我自己最鍾意食嘅私心推介!因為蝦肉鮮嫩,師傅亦都用咗牡丹蝦嘅蝦頭裏面嘅蝦膏,另外製作左一啲麵豉醬去到撈勻,所以成個配搭就會係幾有牡丹蝦,鮮嫩肉的爽脆,肉質亦都帶有蝦膏嗰種濃郁,齒頰回味無窮嘅效果。食咗之後唔好咁快飲茶 等佢快啲回甘!

鰤魚,其實即是油甘魚之類,我自己本身唔係咁鍾意食呢隻魚,感覺是細嫩甘甜,不錯。

刺身完,先暖胃,來一客舞茸菇清湯,菇味輕柔,魚鮮湯清。

和食料理兩款
1.燒波士頓龍蝦球,炸禾稻米花,口感像爆谷,富米清香,有驚喜!直程有想叫師傅另外再炸米花給我們吃,真的十分好味!好有驚喜的伴葉菜,叫人難忘! 龍蝦球啖啖肉,拉油以鎖住肉汁同去腥,咀嚼了彈牙的 龍蝦,好滿足的感覺!
2.北海道帆立貝三文魚籽海膽汁:香煎肥美的帆立貝,又香口又厚肉,海道海膽質感柔軟,入口時海水味道很重,入口即溶,配上醃製過的鮮味三文魚籽,更襯托出美味,

壽司6貫包括

真鯛,手釣池魚,金目鯛,根室馬糞海膽,關西鯖魚,大拖羅,及額外追加的乒乓波三文魚子(柚子皮)

真鯛係踏入5月份正值的鯛魚季節,OMAKASE就是不時不食。鯛魚是傳統日本人每逢喜慶不可或缺的料理魚種,外皮鮮豔,肉質細緻,鮮甜美味。

手釣池魚,來自北九州,一般池魚更細條更矜貴,豐厚油脂,入口滑,魚味重。

金目鯛,體色係淡淡嘅櫻花粉紅色,嬌嫩柔美肉質,油分甘香。

根室馬糞海膽,師傅不吝嗇放入手中,打卡一流之外,海膽放入口中隨即化開,味道甘香濃郁,回味無窮!呢個時候真係好想配清酒,但是要揸車,可惜!

關西鯖魚,是類似昆布箱押的口味,灰綠色有油光,身體緊實且飽滿,質地很細膩。鹽味鮮明。

愛吃拖羅刺身的人,必定最愛中拖羅!但今次師傅就有驚喜,用大拖羅來炮製壽司!大拖羅不負所望,油香味道濃,配合舍利的酸度,整件壽司增添層次。

乒乓波三文魚子(柚子皮)三文魚子壽司上一粒粒橙紅的三文魚子,師傅指出要挑選最彈牙且無添加的三文魚子,秘密地放了秘方,所以三文魚子可以好似乒乓波咁彈下彈下,仲即時示範了!好神奇!師傅一點也沒有誇張,魚子確是飽滿彈牙,加上柚子皮的加持,令這件追加之作提升了不少!

一輪生冷好滋味過後,待者送上一碗高湯,聽說這碗湯用掉了五十餘斤鮮魚骨熬製,難怪魚香撲鼻。

甜品 靜岡蜜瓜
蜜瓜瓜肉爆汁,軟滑如蜜, 女士限定的一件熊仔威化紅豆餅,可愛又都幾好食!糾結去食咗蜜瓜先好食。過紅豆餅不過我覺得其實淨係食蜜瓜都夠如果唔係鍾意食太甜嘅話可以要師傅唔好俾紅豆熊仔餅你其實係一個空心嘅威化純粹係啲紅豆餡俾阿偏甜係我自己好鍾意食紅豆餡十勝紅豆餡好甜嘅紅都係我自己好鍾意再睇返自己個人口味
熊仔餅是女士限定才有的,入面是甜糯的十勝紅豆餡

回想喺整個製作omakase嘅過程,我都見到師傅一板一眼,一個工序,每一個步驟,佢都好清楚自己要做咩。你唔會感到慌亂,呢一個,就係食廚師發板,我自己好鍾意睇師傅去工作嘅態度。呢一種日本職人有條不紊嘅工作次序大大增添左整個用餐嘅感覺 因為睇到佢認真用心去預備食物其實成個過程就好似製造緊一件藝術品,好似人哋玩陶藝喺度拉坯一樣。
這個價錢下,沒有用大量炙燒遮蔽技術或魚材質量,初入門的朋友,可以一試。
2021-06-09
慶祝紀念
母親節
  • 炸米
念日的感覺愈來愈強烈去不了日本 只好躲在日式餐廳吃頓豐盛的料理所以 要好好食先解到這思鄉情強調要好好食!覺得這次食之旅, 值了✨京都嫩豆腐 蟹肉 •機煮鮑魚未食第一道菜 賣相已經霸氣逼人從左至右食起豆腐很好吃 真的滑溜溜的~味道十分清新怡人鮑魚細心的已經分好4分 每一份都是一口的size 十分貼心! 鮑魚煮得剛好 也不會很乾 ⚡️再來是比較特別的一粒新鮮的蛋蛋 是日本初生蛋 蛋味特濃 加上櫻花蝦 口中有一股鮮甜味 ✨深海池魚廚師用了腩肉的位置加上特別地燒香 令魚油味更出飯已經沾了有醬油 不用額外再點也味道出眾✨初鰹 廚師特叮強調這是鰹魚bb 所以十分嫩口 加上酸汁的啫喱味道又更增層次食了不少冷盤, 是熱盤的份兒了✨熱菜🥘 首先是來碗菇菇的清湯熱騰騰的, 暖入心中 頓時解了剛才的魚生膩✨熱菜2本是大蝦 但因我不吃蝦故轉了豬手震驚了我的味蕾本以為日式餐廳煮”中菜”也只是普通想不到無論味道及口感也是一流的好入口即溶 單吃一點也不覺得油膩豬手也刮得十分乾淨 大讚 !✨熱食: 牛小排 牛小排意料之外份量的多燒得正口, 5成熟, 不點也不會生生又咬不開的加上炸蒜片 脆脆的 一口吃下所有也不會覺得太
念日的感覺愈來愈強烈

去不了日本 只好躲在日式餐廳吃頓豐盛的料理

所以 要好好食先解到這思鄉情
強調要好好食!覺得這次食之旅, 值了

✨京都嫩豆腐 蟹肉 •機煮鮑魚
未食第一道菜 賣相已經霸氣逼人
從左至右食起
豆腐很好吃 真的滑溜溜的~
味道十分清新怡人
鮑魚細心的已經分好4分
每一份都是一口的size 十分貼心!
鮑魚煮得剛好 也不會很乾

✨初鰹
廚師特叮強調這是鰹魚bb
所以十分嫩口 加上酸汁的啫喱
味道又更增層次

食了不少冷盤, 是熱盤的份兒了

✨熱菜🥘
首先是來碗菇菇的清湯
熱騰騰的, 暖入心中
頓時解了剛才的魚生膩

✨熱菜2
本是大蝦 但因我不吃蝦
故轉了豬手
震驚了我的味蕾

本以為日式餐廳煮”中菜”也只是普通
想不到無論味道及口感也是一流的好
入口即溶 單吃一點也不覺得油膩
豬手也刮得十分乾淨 大讚 !

✨熱食: 牛小排

來個fusion的組合

想不到黑松露一點也沒有搶了壽司的味道
還有extra的味道

✨大大舊海膽壽司

心心眼!!! 看! 海膽多得驚人!
一定是廚師心情很好了, 十分大方
廚師用了北海道北技海膽 還用了淡雪鹽

奶白奶白色的 每口都是全是膠質的感覺
鮮得來一點腥味也沒有

✨多飽還是期特著甜品

今天的甜品是靜岡蜜瓜
廚師己切好了一口一口的,
每口用叉子吉下去也是juicy爆汁的
入口十分清甜 置身於蜜瓜園的感覺
帶著甜物完結了今晚。

位置不多, 私隱度十足
廚房可細心地處理客人的需要, 用心烹調食物
也讓你有靜靜的空間去品嚐食物, 在繁忙的日子心身靈得以放鬆。
2021-07-21 55 瀏覽
第一次在香港試Omakase就在這一間!$780 可以在晚上吃到omakase,價錢不貴~是日晚上吃了以下這些:深海池魚 (腩+背位)初鰹魚+煙燻(蘋果木)平貝+竹炭鹽鯛魚 +柚子汁, 岩鹽, 紫蘇花伊佐木+魚子醬右口魚邊+松露鹽銀鱈魚 +蒜片, 蔥其實我已記不清哪一款對哪一款,我不太會認魚類,但只記得每一款都很新鮮,而且製作的很用心,又有用煙燻方法,又有灸燒,又以花入撰,一次過試了很多不同製法的壽司,值回票價!
第一次在香港試Omakase就在這一間!

$780 可以在晚上吃到omakase,價錢不貴~

是日晚上吃了以下這些:

深海池魚 (腩+背位)
初鰹魚+煙燻(蘋果木)
平貝+竹炭鹽

鯛魚 +柚子汁, 岩鹽, 紫蘇花
伊佐木+魚子醬
右口魚邊+松露鹽
銀鱈魚 +蒜片, 蔥

2021-07-21 47 瀏覽
壽司櫻嘅晚市廚師發辦,價錢唔算貴,包三道前菜、五款刺身、兩款和食、五件壽司、湯同埋甜品。整體用餐經驗良好,亦都試到一啲出面未食過嘅配搭,唔錯!Omakase.銀 $1280前菜三點 - 白粟米、汁煮鮑魚配三文魚籽、胡麻醬絹豆腐配蟹肉蟹膏可生吃嘅白粟米清甜多汁而且冇渣,用嚟清新口腔一流!汁煮鮑魚軟腍清甜,三文魚籽有提鮮作用!胡麻醬絹豆腐配蟹肉蟹膏嘅口味濃郁!刺身五款真鯛 - 以柚子皮調味,拌酸汁同吃,帶出真鯛嘅清甜味!北海道象拔蚌 - 原汁原味,清爽過人!火炙初鰹 - 口感軟腍,味道醇厚,加埋芽蔥同埋和風汁真係無得彈!活紫海膽 - 海膽肉肥大結實呈金黃色,仲要充滿光澤!入口軟綿而且鮮味無比!再加埋肥美拖羅蓉同埋三文魚籽,大滿足!炙燒金目鯛 - 油香豐富,口感柔嫩!烏魚子粉增添了咸香,效果唔錯!間場的清湯帶菇香,為下一道和食做好準備!和食料理兩款燒巨型岩蠔 - 真係好大好大隻,大隻到分咗件都唔可以一口咬晒!海膽蛋黃醬燒虎蝦超香口惹味,好食到連殼都要吮埋!壽司五件壽司櫻用的是赤醋飯,是女士的一口Size,可以成舊啪入口!深海池魚 - 以柚子皮調味,入口甘香細膩!左口魚配左口魚裙邊 - 左口魚

Omakase.銀 $1280
可生吃嘅白粟米清甜多汁而且冇渣,用嚟清新口腔一流!

汁煮鮑魚軟腍清甜,三文魚籽有提鮮作用!

胡麻醬絹豆腐配蟹肉蟹膏嘅口味濃郁!

刺身五款
真鯛 - 以柚子皮調味,拌酸汁同吃,帶出真鯛嘅清甜味!

北海道象拔蚌 - 原汁原味,清爽過人!

間場的清湯帶菇香,為下一道和食做好準備!

和食料理兩款

海膽蛋黃醬燒虎蝦
超香口惹味,好食到連殼都要吮埋!

壽司五件
壽司櫻用的是赤醋飯,是女士的一口Size,可以成舊啪入口!
深海池魚 - 以柚子皮調味,入口甘香細膩!

左口魚配左口魚裙邊 - 左口魚薄切上加上一塊火炙過嘅裙邊,左口魚嘅清甜同埋裙邊嘅油香相輝映!

炙燒銀鱈魚 - 刺身級嘅銀鱈魚來自養殖場,配三星漬,油脂四溢,魚香撲鼻!

炙燒拖羅 - 加入櫻花蝦和日本蒜蓉,完全中和了拖羅嘅肥油,能確切品嘗到吞拿魚嘅魚味!

牡丹蝦 - 軟綿嘅牡丹蝦鮮甜味十足,再加入燒蝦膏和烏魚子粉,鮮味一層一層的疊加上去,難怪師傅都話呢一件壽司極邪惡!

魚乃湯 - 鮮甜可口,多多都飲得落!

北海道夕張蜜瓜 - 當造的夕張蜜瓜,超級香甜,入口即溶仲要勁爆多汁,正!
2021-07-21 44 瀏覽
無得去旅行的關係真係偶意想食餐好D的日本菜去,朋友推薦銅鑼灣壽司櫻的Omakase,剛好餐廳推出呢個Omakase一道菜式配上一杯特定清酒!絕對適合曬慢慢嘆的我。頭盤菜色就係和風麻醬絹豆腐、汁煮鮑魚配飛魚籽、醋蛋黃醬雞卷!首先豆腐非常滑溜,鮑魚口感軟霖卻帶有彈性配送飛魚籽更是鮮甜無比。配上日本泉的新米酒,師傅話新米酒係無濾過生原酒,味道甜地帶令人非常期待接下來的美食。作為前酒挑選的不錯。跟住落來就係小編最愛嘅生蠔啦!生蠔非常新鮮肥美,食完之後淡淡嘅海水味在口腔慢慢散出,加上面頭灑少少蔥花,賣相吸引。第二道菜配上的係森嶋雄町 純米大吟釀,空口飲的時候味道帶點辛口和啃,但食完牡蠣再飲的時候帶沒有了辛口的味道,而是有種難以形容的水果甜味!與生蠔的鮮甜配合得很好。薄切刺身及池魚王配秘制醬汁!我本身就很喜歡吃池魚王,因為池魚王肉質鮮嫩肥美,脂厚油香又唔會好似拖羅那種滿口魚油嘅感覺,師傅的秘制醬汁令到池魚王嘅油香更出更甜。配上的係长崎美人 大吟酿,亦是整噸飯我最喜歡的酒!!长崎美人的口感非常順滑容易入口,帶有果香的甜味與生鱼片非常夾,師傅見我很欣賞仲額外比多左一小杯我,仲話呢款酒的酒精濃度有15%

薄切刺身及池魚王配秘制醬汁!我本身就很喜歡吃池魚王,因為池魚王肉質鮮嫩肥美,脂厚油香又唔會好似拖羅那種滿口魚油嘅感覺,師傅的秘制醬汁令到池魚王嘅油香更出更甜。配上的係长崎美人 大吟酿,亦是整噸飯我最喜歡的酒!!长崎美人的口感非常順滑容易入口,帶有果香的甜味與生鱼片非常夾,師傅見我很欣賞仲額外比多左一小杯我,仲話呢款酒的酒精濃度有15%!小心飲醉。

接著鹽燒紅蝦配(馬頭魚):紅蝦非常大隻,簡單嘅鹽燒就可以掉出蝦嘅鮮味。蝦肉肉質彈牙,而燒左嘅蝦膏非常更鮮味!配上純米吟釀感覺上能中和燒烤帶來的熱氣感。純米吟釀口感較清爽但飲落卻有溫和的香味,酒味醇厚是剛中帶柔的感絕。

最後就係3款壽司配菊姬冷卸純米,師傅話菊姬係加賀超過一千年連綿誇耀係歷史上都有記載!看來要認真品嘗!!菊姬味道感覺非常清新,微微的菊甜味在口中擴大餘韻芬芳,令人感覺意猶未盡。令人想這飩飯繼續下去。

眾樂樂不如獨樂樂,有時候自己一個吃飯,靜靜地吃,慢慢感受一下食物,何樂而不為呢!而且剛好這間有在做優惠,在openrice上訂位有8折優惠,那就更好了!Omakase - Gin (1280元)先付三種盛素肉他他想不到在這種地方也會吃上素肉,果然潮流的力量真的係利害!這個味道挺濃烈的,所以吃不出來本素肉的異味,而且吃起來有肉碎的質感,挺特別的!汁煮鮑魚鮑魚挺大的一隻,醬汁非常清淡,主要吃出鮑魚的香味,肉質爽滑彈牙,還有魚子增加了鮮味!海膽豆腐這個用上胡麻醬來作醬汁,海膽給的量也挺多的,入口鮮甜,而豆腐嫩滑又豆香。刺身5種盛蜜柑鯛這個真的是非常特別,聽師傅說是上市前一個月只餵蜜柑給鯛魚吃,所以蜜柑味會進入到鯛魚內,才會有這個蜜柑鯛的名字!師傅推薦吃法是什麼都不沾直接吃,這樣會吃到魚肉的嫩滑,又能感受到蜜柑淡淡的清香。當然還怕有人接受不到,所以也提供了酸汁,但就會破壞了鯛魚的蜜柑味了,變成普通的。所以試完兩款後,我也推薦吃原味就好!深海池魚這裡很特別的將魚身和魚腩分開來上,之前吃的都是一起的。前面的是魚身,吃起來魚味很種,餘味很足,又挺嫩滑的。之後的那魚腩部位,師傅有輕微火炙了一下魚皮,再

Omakase - Gin (1280元)

刺身5種盛

深海池魚
這裡很特別的將魚身和魚腩分開來上,之前吃的都是一起的。前面的是魚身,吃起來魚味很種,餘味很足,又挺嫩滑的。之後的那魚腩部位,師傅有輕微火炙了一下魚皮,再加上了芽蔥,所以吃起來會帶點焦香,而魚腩的部位不會像其他魚入口即化的感覺,而是慢慢散發出的油香和魚味,但魚味就沒魚身那麼多了,各有特色!

太刀魚
香港又稱牙帶魚,多數拿來作熟食的,但這裡用來作刺身,但師傅會將他燒到半熟,再加上了帶點酸的和風醬汁,吃起來會比較爽口,又有點油香,魚味不是太突出。

新鮮帆立貝
師傅說這個是由日本新鮮空運到港的,沒有經過冷凍的,所以吃起來的口感會特別好,會有一梳梳肉的感覺,吃起來真的會更鮮甜和嫩滑,而且又分了兩款不同的醬,吃起來味道也不錯,挺特別!

冷燻鰹魚
這個挺特別的,是師傅即場冷燻出來的,吃起來會特別多了陣煙燻味,但口感又是鮮魚的口感,而且魚味非常濃,再配上酸汁啫哩,吃起來味道層次挺豐富。

慕蓉菇湯
這湯鮮味挺足的,喝起來挺清爽。

和食料理2款
沖繩豬手
這道豬手是用上沖繩特產的阿古豬來弄的,豬手煮得非常軟爛,很輕鬆就可以脫骨了,醬汁是鹹甜口味的,吃起來豬手入口即化,滿口都是油香,不過就會有一點點的膩,看個人喜好!

海膽蛋黃醬燒大蝦
這隻蝦挺大的一隻,而且肉很厚,燒完以後,蝦味更突出,再配上海膽蛋黃醬,吃起來鮮味更加突出,醬汁濃厚,蝦肉爽滑彈牙,最後還撒了點蟹子上去。

壽司5貫
左口魚身右口魚邊壽司
這次左右口魚都齊了,用來完成一款壽司!平常左口魚邊就吃得多了,但這麼改成了吃魚味更濃的左口魚身,魚邊就改為吃魚脂更豐富的右口魚邊,大家互相配合!吃起來右口魚邊直接已經化在口中,然後是左口魚身的魚味非常突出,魚邊很好地幫他增加了油香,整體吃起來挺特別,好吃!

銀鱈魚
這個也特別配上了三星漬,是專門拿來配烤魚用的,但這就用上配壽司!銀鱈魚經詔火炙到半生熟的狀態,吃起來特別有焦香,魚肉嫩滑!

中拖羅壽司
這個特別的加上了魚子醬,感覺更加高級了,由於是中拖羅的關係,所以吃起來特別有魚味,但又不會缺少了油香,而魚肉帶點微酸,而魚子醬更提升了中拖羅的鮮味!

北海道馬糞海膽壽司
這個特別的是只可以用手來吃的,上面放了滿滿的海膽,再用上簡單的醬油和岩鹽的調味,吃起來全是海膽的鮮甜味,入口即化,而紫菜又很好地突出了海膽,吃起來真不錯!

牧丹蝦壽司
這個是我這餐最喜歡的壽司,這個牧丹蝦壽司特別用上了熟的牧丹蝦蝦膏,最頂還撒上了鹹香的烏魚子,吃起來滿口都是濃香的牧丹蝦蝦膏,再配以爽滑鮮甜的蝦肉,整個就特別好吃,喜歡重口味的一定會很喜歡這款壽司

汁物
這個是魚奶湯,是用上了鰹魚來煮製的,喝起來濃香奶滑的感覺,魚味十足,再配上新魚的魚肉,吃起來更加嫩滑!

果物
今天的是靜崗蜜瓜,味道清甜,不會膩,挺不錯!
2021-07-06
銀鱈魚
一向都好想找間出色的廚師發辦慶祝朋友生日,見這間「壽司櫻」的相片非常吸引,所以就和朋友去了!當晚由師傅「旭」發辦,食物超水準,還邊和我們聊天,有酒店級廚師發辦水準。原來他在酒店做廚師發辦多年,怪不得對日本料理和刺身非常有研究和要求!餐廳在做優惠,除平時的$1280 /$1680等的廚師發辦外,星期日至四還有$780的廚師發辦!當晚的魚生超高質,物超所值。 1️⃣先付3種盛非常精緻的擺碟,包了京都豆腐配蟹肉、鮑魚和番茄。鮑魚非常細心,是切了4塊上,方便食之餘,亦好夠凍,配上大粒魚子好鮮甜。番茄亦好甜香,配上醬料好開胃。2️⃣刺身5種盛($780餐只有3種)- 立魚:師傅用了2種拼法,給客人帶來由淡至濃香的味覺體驗。包了日本芽蔥的那片完美地帶出立魚的清甜口感,好新鮮。另一片加了北海道海膽和海鹽,魚肉襯托出海膽的鮮甜,吃過後在口中仍有鮮甜味。- 池魚王:有2片,第一片落了蟹膏,味道清甜之餘帶出新鮮口感。另一片落了柚子及豉油,比較濃味一點。🐟竹籤魚:非常打卡able的一款,慢慢打開蓋後,焗在內的煙會慢慢流出來。燒熟了的魚皮好香火炙味,配上半生熟的魚肉刺身,更能帶出魚的嫩滑口感。夾上旁邊的花瓣片一起吃,

1️⃣先付3種盛

番茄亦好甜香,配上醬料好開胃。

2️⃣刺身5種盛($780餐只有3種)

立魚

池魚王

竹籤魚

🐟竹籤魚:非常打卡able的一款,慢慢打開蓋後,焗在內的煙會慢慢流出來。燒熟了的魚皮好香火炙味,配上半生熟的魚肉刺身,更能帶出魚的嫩滑口感。夾上旁邊的花瓣片一起吃,吃過後鮮甜味留口中
牙帶魚

🐟牙帶魚
燒得好香,肉質非常嫩滑,而且頗肥美,有點入口即溶的感覺。

2️⃣和食料理2款($780的只有一款)

和食料理分別有沖繩豬手和蛋黃醬蝦,沖繩豬手非常出色,製作得非常入味之餘,口感軟香!原來他們用了超過36小時慢煮而成,非常有心思。

3️⃣壽司7貫($780的只有4貫)

🍣伊佐木壽司:上面加了松露醬,口感嫩滑,配上火炙燒香了的飯,幾出色

🍣鯖魚壽司:非常厚切,配上荷葉和白海帶,refreshing之餘帶出魚的鮮嫩

🍣銀鱈魚壽司:師傅專門配了松露鹽,銀鱈魚肉質肥美,入口即溶。點上少少wasabi,更能帶出鮮甜味

🍣金目鯛壽司:特別配了梅鹽,讓魚生的口感更突出的同時,帶來味覺多重層次

吞拿魚壽司

🍣吞拿魚壽司:非常精緻的配搭,上面加上香脆的蒜蓉,吞拿魚入口即溶,每一口都好滋味

北海道杜丹蝦

🍣北海道杜丹蝦 :非常肥美的蝦肉,上面是蝦的卵和蝦頭膏,充滿鮮味

海膽壽司

海膽壽司:單看外表已覺得非常吸引,舖滿面的海膽味道鮮甜,海水味重,配上海鹽更能帶出新鮮感覺。

感覺到他們是非常有心思及對食材的堅持。師傅還說壽司薑是他們自己醃製的,還會用水沖三日,帶來滑香口感。

另外,wasabi也是由4種wasabi溝出來,所以口感味道剛剛好,不好太攻鼻。

而各款魚生也用上不同的調味料配搭,沒有重複的。單單是心思,也值回票價!

立魚
池魚王