餐廳: 家傳滬曉
資訊:

2013-07-13 1387 瀏覽
平日星期四八點都要等位,好彩不太多人,2人枱等5分鐘就入得,等位時都有位坐,ok呀!入到去個位有D迫,因為係屏風旁邊,2人枱唔多,都無辦法啦!茶錢每位6蚊,2個人叫了小籠包,雞絲粉皮,排骨擔擔麵,揚州炒飯,高力芒果奶皇。小籠包皮厚中D,但好多肉汁同大隻。雞絲粉皮酸左D,但都不錯。排骨擔擔麵一般,個湯唔夠花生味,但有好多櫻花蝦仔係入面。而個掦州炒飯就好好味,D飯夠乾身。高力芒果奶皇就唔係好得,無咩餡,無味。但因為環境同服務都不錯,下次可以試下其他款式。
揚州炒飯
高力芒果奶皇
擔擔麵
2013-07-11
揚州炒飯
2013-04-22 989 瀏覽
自從星期6 我自己1個試左擔擔麵之後 睇黎已經上左引 所以星期日放假我都要食多碗 係大埔開左一排既家傳滬曉都未得閒去試 呢1日就係好日子 都ok多人 好彩我地得2個人 唔洗等位 睇1睇個menu tea set都幾抵食 1個冷盤小食 加個麵都係50蚊到 但味道就麻麻 今次我都認同男朋友 麻麻地 未必會再食

2013-04-21
2012-11-01 870 瀏覽
我當日同媽媽一起.本來佢唔想行..但都俾我哄到來大埔超級城.一到門口.我立刻話食呢間啦..因為最近.當日還末到吃飯時間,所以店內客人不多.環境設計富有中國的特色.位與位之間空間感足夠,全無壓迫感.而服務員也有禮貌同有效率.嫩雞煨麵.50元左右.包點心.加8元有飲品.嫩雞煨麵:材料一定不可太強求,一定菜比雞多.但全碗湯底鮮甜.菜也新鮮夠林.味道不俗,雞也鮮甜.多數是脾肉.肉質也嫩滑.麵亦不會太林.每一條也完整的.已足夠.意米水:真係水,料隔走的,我只可以說甜度低.夠清新.小籠飽:包得完整.夾上也不會穿,但沒有肉汁.內面只是豬肉丸,幸好豬肉丸味道也有鮮甜的肉汁.西洋菜餃:賣相包得好完整.味道亦充滿西洋菜的鮮甜.豬肉餡料亦肉味重,亦鮮甜,好食.午市一人50多元,服務品質都不俗.值得推介..
嫩雞煨麵.50元左右.包點心.加8元有飲品.
意米水:真係水,料隔走的,我只可以說甜度低.夠清新.

午市一人50多元,服務品質都不俗.值得推介..
2012-09-27 663 瀏覽
有一段時間沒來家傳滬曉,今天再來,下午茶餐牌轉了~叫了 雞絲拌粉皮配水餃擔擔麵 ($40)朋友則點了 自選點心下午茶($45) 1) 小籠包 2)鍋貼 3) 生煎包 4) 酒釀丸子 我與朋友SHARE食物,可以試多幾款~雞絲拌粉皮粉皮很夠凍,而且很煙UN,作為前菜很開胃~水餃擔擔麵餃子就一般,但麵條吃得出很幼滑,而且很有彈性,麻醬湯底內還有少少菇菌,份量很夠,一個女生應該不能吃完整碗~小籠包友人說味道不錯,而且內裡有豐富肉汁~鍋貼鍋貼很油,味道不及翡翠的鍋貼來得好~生煎包這款點心亦是很油,唯一優點係煎得香脆~酒釀丸子這款桂花糖水不夠熱辣,只是暖暖哋,於我來說食物温度不夠,就稱不上好食物,不值一提~這間店最好的地方是午後人流很少,可以坐著舒服的流發閒聊,真是一大樂事
有一段時間沒來家傳滬曉,今天再來,下午茶餐牌轉了~
叫了 雞絲拌粉皮配水餃擔擔麵 ($40)

朋友則點了 自選點心下午茶($45)

1) 小籠包 2)鍋貼 3) 生煎包 4) 酒釀丸子

我與朋友SHARE食物,可以試多幾款~

雞絲拌粉皮
粉皮很夠凍,而且很煙UN,作為前菜很開胃~

水餃擔擔麵

一個女生應該不能吃完整碗~

小籠包

友人說味道不錯,而且內裡有豐富肉汁~

鍋貼
鍋貼很油,味道不及翡翠的鍋貼來得好~

生煎包
這款點心亦是很油,唯一優點係煎得香脆~

酒釀丸子

2012-09-26
2012-08-19 440 瀏覽
食物質素難以接受。熏魚,一口咬下去竟然溢出一啖淡水,明顯是製作上出了問題,是用滾水烚熟了魚塊再拿去炸,口感味道難以接受。奶油娃娃菜的做法又是一脈相承,娃娃菜用水烚熟再淋上無味的豆槳糊,咬下去一啖水喉水味,大概是烚菜的水還未煮開。嫩雞燴麵,雞肉還有雪藏腥味紅油抄手,像實肉雲吞永不錄用!!
嫩雞燴麵,雞肉還有雪藏腥味
紅油抄手,像實肉雲吞
永不錄用!!
2012-08-18
2012-08-14 450 瀏覽
擔擔麵不辣,麵質爽口非常難得,其他食店經常煮到腍劈劈勁難食。湯底香甜,不錯,如果溫度可以滾燙一點就更好。宮廷醬爆雞丁包,炒得太乾,啲汁太少,咁大個麵包唔夠索呢 ﹗味道微辣,雞肉都夠嫩,跟大紅袍辣椒一齊啪落口,好刺激 ﹗總括黎講,不過不失,一試無妨。露筍蓮藕炒什菌,蓮藕好爽口,我由細到大一向都唔食蓮藕架,但依個真係好好味 ﹗露筍鮮爽無渣,香甜多汁。依個送好食又健康,推介。小籠包,灌湯小籠包,即叫即蒸最緊要 ﹗要滾熱辣,出晒煙先最好味 ﹗先放係醋上等佢略略降溫,仍係一整粒啪入口,每滴湯、每滴精華都唔會浪費 ﹗肉汁同上湯都充滿口腔,皮薄餡靚,正呀 ﹗本想食返上次既蟹粉小籠包,但依家唔係季節,暫時無得食。片皮鴨一隻,打電話訂枱時已經預留左喇,免得好似上次咁賣晒。隻鴨係廚房片完先上枱,鴨皮都幾厚吓,油份都好高,沒有味道,不香不脆。試吓卷埋青瓜同點鴨醬,肉質粗鞋,肉汁欠奉,麻麻地。厚油鞋乾,食幾舊已經好滯喇,其他野都唔洗食咯 ﹗話晒試過,知道水準到那裡。但期望太高,好失望 ﹗因為阿媽鍾意食片皮鴨所以尊登 order 架乍 ﹗

擔擔麵不辣
2012-04-08
擔擔麵不辣
露筍蓮藕炒什菌
2012-07-29 97 瀏覽
現在食晚飯有怪現象就是就算非放題的食店都有時限,家傳滬曉就是一例子,平時想book位晚飯有兩段時間,一係六點幾時段,另一就係八點幾時段,真係食之無味!欲與友相聚詳談真係冇可能!今日與友人食午餐,可能星期六時間尚早必夠一點,所以有位,與平日晚市比較分別很大!簡簡單單的午餐,點了鍋貼,紅油炒手,嫩雞煨麵,什菌炒年糕及四喜烤夫!上菜速度之快可與快餐睇齊!呢頭ORDER完果度就出菜!話雖如此,鍋貼是熱辣竦的鍋貼底煎得金黃,咬落脆脆的!四喜烤夫比較特別,吸滿醬汁濃濃的,味道不錯!什菌炒年糕夠熱,又是味濃濃的!但嫩雞煨麵就完全冇特別,同埋我覺得賣相真的有待改善,勁林,真係適合小朋友食!紅油炒手唔食唔係損失~~其實幾樣野要成300我覺得比較貴,last問左個經理拎單比免泊車,居然拋一句:得一個鐘喎!咁都係有得免丫,D態度真係唔好!去其他大埔中心的食店都冇佢咁態度! 冇禮貌!

上菜速度之快可與快餐睇齊!呢頭ORDER完果度就出菜

話雖如此,鍋貼是熱辣竦的鍋貼底煎得金黃,咬落脆脆的!

四喜烤夫比較特別,吸滿醬汁濃濃的,味道不錯!

什菌炒年糕夠熱,又是味濃濃的!

紅油炒手唔食唔係損失~~

其實幾樣野要成300我覺得比較貴,
冇禮貌!

2012-07-21 138 瀏覽
一至五先食到的平價下午茶依間<家傳滬曉>都嚟過好多次,晚飯同午飯就食得多,原來平日下午2:30後有茶餐~比個餐牌大家睇吓LA有前菜、主菜 飯/湯麵 及小食~價錢就視乎 你選飯OR 湯麵,飯 :$55 湯麵 $40今次2個人,就ORDER 飯及湯麵各一客~1. 前菜: 烤夫及雞絲粉皮烤夫熱熱地,唔錯AR粉皮夠凍,好味道~2. 老上海炒飯個名堂咁得意,問侍應咩係老上海 (有咩料既呢) 指一指隔離枱,明哂,有D蛋同蝦仔咁LA~ D飯炒到一粒粒分明,都幾好味WOR~ 3. 野菌牛肉湯麵沒有影相AR,太餓了,即吃~好大碗麵,其實一個人真的食唔哂,好多雜菌同牛肉片~不過湯底有D奇怪,甜甜的,想點先4. 小食:炸春卷& 紅油抄手炸春卷熱辣辣,不過炸得過燶,好似非州土人咁,內裡一D肉都無,點解唔係個MENU度寫係素WOR~紅油抄手,少少辣,不過D辣汁係甜既,唔係我杯茶LOR~不過總的來說,幾抵食,夜晚貴好多MA~ 下次再來試吓出他野SIN~
一至五先食到的平價下午茶

比個餐牌大家睇吓LA
有前菜、主菜 飯/湯麵 及小食~

價錢就視乎 你選飯OR 湯麵,飯 :$55 湯麵 $40

今次2個人,就ORDER 飯及湯麵各一客~

1. 前菜: 烤夫及雞絲粉皮

烤夫熱熱地,唔錯AR

粉皮夠凍,好味道~
2. 老上海炒飯

D飯炒到一粒粒分明,都幾好味WOR~
3. 野菌牛肉湯麵

沒有影相AR,太餓了,即吃~

好大碗麵,其實一個人真的食唔哂,好多雜菌同牛肉片~

不過湯底有D奇怪,甜甜的,想點先

4. 小食:炸春卷& 紅油抄手

紅油抄手,少少辣,不過D辣汁係甜既,唔係我杯茶LOR~

題外話/補充資料: 話說食個番尋味,過左幾日再去~ 記得係4:30 截單,4:10去到,有D人拖緊地,又無侍應係門口,咁我行入店內問個收銀仲有無得叫TEA,個女人話有,不過 4:30截單,我話OK~ 佢又講話<要5:15 還番台比佢哋> 我心諗 : 咁即係 4:10 - 5:15 ,有成個鐘比我食LA~ 乜都夠食喇掛,除非你D野食要OVER 半個鐘先出到LA~ 好,我忍你,今日心情好,唔話番你,係我錯LOR,阻住你埋數落場~ 點知,係我坐低後,陸續有人入嚟食TEA,仲唔只一枱,係幾枱,又唔見佢提其他人幾點截單同還枱~ 氣死人了,你蝦我妹妹仔,算,我原諒D老婦人LA,可能人哋更年期啊~ 唔該個經理好好咁TRAIN 吓D STAFF 啦,HAHA~
2012-06-13
2012-07-05 131 瀏覽
家傳滬曉春季十二和菜($2480)五福喜臨門有以下五款香露醉雞:酒香味不夠濃,雞肉一般。家鄉燻魚:魚肉味清,不會太甜。門前店醬蹄:原來是小分蹄配上特製醬汁,汁味較甜。蔥油海蜇:爽口彈牙,配上青瓜絲,有清新感覺,麻油味不多,較清怡。油炆竹筍:竹筍新鮮,入口不膩。鮮蟹肉雞絲燴生翅:味道偏濃,入口不太杰,吃不到蟹肉,魚翅是細針貨色。翡翠黑松露菌鮮蝦球:蝦肉鮮甜爽口,彩椒和露筍新鮮可口,黑松露味淡。碧綠原隻花菇拌海參:花菇和海參入味和厚身,芡汁較甜。捲蔥填鴨(一隻):片皮鴨沒有即場獻功夫,只是切好上,而且是最後一碟才到,影響食慾。粉皮太濕,鴨皮脆口。什果東星斑:以為是大條松子桂林魚,其實是東星斑,賣相可以,魚味無甜味。竹笙瑤柱雙寶蔬:有小棠菜和紹菜,竹笙份量較少,瑤柱味淡。上海咸肉菜粒炒飯:飯粒炒得爽口,入口有咸肉味,份量足。上海小籠包(十二隻):皮薄,餡肉不油膩,小籠包內湯汁甜美。珍珠黃金露:即是南瓜西米露,把南瓜纖維隔去,確實可稱為「金露」,入口香滑,有南瓜味,但偏甜。總體來說,份量不容,用料新鮮,味偏濃,出菜次序有待改善。
家傳滬曉
春季十二和菜($2480)
五福喜臨門有以下五款
香露醉雞
香露醉雞:酒香味不夠濃,雞肉一般。
家鄉燻魚
家鄉燻魚:魚肉味清,不會太甜。
門前店醬蹄
門前店醬蹄:原來是小分蹄配上特製醬汁,汁味較甜。
蔥油海蜇
油炆竹筍
油炆竹筍:竹筍新鮮,入口不膩。
翡翠黑松露菌鮮蝦球
碧綠原隻花菇拌海參
碧綠原隻花菇拌海參:花菇和海參入味和厚身,芡汁較甜。
捲蔥填鴨
什果東星斑
竹笙瑤柱雙寶蔬
竹笙瑤柱雙寶蔬:有小棠菜和紹菜,竹笙份量較少,瑤柱味淡。
上海咸肉菜粒炒飯
上海咸肉菜粒炒飯:飯粒炒得爽口,入口有咸肉味,份量足。
上海小籠包(十二隻):皮薄,餡肉不油膩,小籠包內湯汁甜美。
總體來說,份量不容,用料新鮮,味偏濃,出菜次序有待改善。

2012-07-05
什果東星斑
竹笙瑤柱雙寶蔬
上海咸肉菜粒炒飯
2012-07-03 94 瀏覽
在大埔區想找間出名的上海菜館確實不易,最近都要到沙田新城市廣場。不過最近發現原來「家傳滬曉」進駐了大埔超級城,而且從朋友得知口啤不俗,今晚約埋女友試試,不過門口實在太多人,結果等了差不多一小時,剛巧正是宵夜時段的開始,有許多菜式都有特價,真正是錯有錯著!這是我食上海菜的必定會點的菜式,年糕軟韌適中,沒有部份太硬或太過軟,煙煙韌韌而且乾身小油,最重要是夠彈牙,炒得恰到好處,雪菜和肉絲的味道亦沒有過鹹,咬下去的感覺蠻好,值得推介呀!這個湯麵是吃上海菜的開胃之選,湯底做得非常好,酸辣適中,酸味和辣味都調得恰到好處,味道不會被其中一方蓋過,麵湯頗杰身,濃度適中,而且材料絕對足料,有豆腐、肉絲、竹荀、冬菇、木耳,麵條又夠煙韌,夾起時卻不會太黏身,足料又夠開胃,正!鮮肉蒸餃的賣相不太警喜,都幾大件下,皮身亦很厚,不過這是上海餃子的特色,大家請記住「皮薄餡靚」是港式化後的餃子呀!豬肉餡料的味道不錯,點一點醬油吃更加好味,比一般小籠包更鮮味,我們很快便各自連吞兩隻,哈哈哈!這個兩面黃與之前吃到的不用,賣相有點似肉絲炒麵,材料以素菜為主,份量都幾足料,不過味道偏鹹過濃。麵食很香脆鬆化,不是煎而是炸令我們
雪菜肉絲炒年糕
酸辣湯麵
鮮肉蒸餃
素雜錦兩面黃
這個兩面黃與之前吃到的不用,賣相有點似肉絲炒麵,材料以素菜為主,份量都幾足料,不過味道偏鹹過濃。麵食很香脆鬆化,不是煎而是炸令我們有點出奇,雖然不太油膩,但始終不是我們想吃的兩面黃。

值得一讚的是店員的服務態度,雖然顧客很多,眼見他們非常忙碌的左奔右波,不過仍然笑容滿面,我們發現食物太久沒來怕漏單,店員都很耐心地為我們跟單,解釋進度,最後食物很快便上檯,我們都很滿意!
2012-06-29
60 分鐘 (堂食)
雪菜肉絲炒年糕
酸辣湯麵
鮮肉蒸餃
素雜錦兩面黃
  • 雪菜肉絲炒年糕、酸辣湯麵
2012-06-27 132 瀏覽
想試左好耐, 難得同同事慶祝生日, 一於試下我地主要想散叫比較有特色既小菜, 唔想叫餐咸肉炒九菜花 (午餐) - 叫左咁多肉, 特登揀返個菜, 無咁膩, 裡面有上海咸肉, 豆腐乾, 雖然簡單但勝在九菜花爽口無渣, 豆腐乾如果大條d 會更好樟茶鴨(半隻) - 就咁睇個樣, 好乾, 無諗過入口個皮好脆, 而且做得好乾身, 一d 油都無, 諗住肉會好"鞋" 口啦, 又唔會喎, 成年事處理得好好, 而且個包同個汁都好味~ 呢個絕對係必試砂鍋雲吞雞(半隻) - 份量好多, 我地四個每人飲到2碗湯....湯同雲吞唔差, 但反而係個津白最好食, 吸哂所有湯既精華, 正~~小籠包 - 太大粒, 我鍾意細細粒, 一啖一口, 太大反而要分兩啖食, 而且入面個汁唔夠熱....熱到辣口會過癮d杏汁香芒豆腐糕 - 個個都試豆沙鍋餅或高力豆沙, 成日食上海野都食呢類甜品, 我反而想試新野... 呢個甜品好清, 凍凍地, 微微既杏仁加豆腐既味道, 十分配合, 加埋小小芒果香, 好味!!!!!!!!! 絕對係成餐飯既美好總結~~~不過我覺得服務一般, 如果可以再殷勤少少會更好~~~~~
想試左好耐, 難得同同事慶祝生日, 一於試下

我地主要想散叫比較有特色既小菜, 唔想叫餐

個汁唔夠熱....熱到辣口會過癮d

不過我覺得服務一般, 如果可以再殷勤少少會更好~~~~~
咸肉炒九菜花
樟茶鴨(半隻)
砂鍋雲吞雞(半隻)
杏汁香芒豆腐糕
2012-06-25
咸肉炒九菜花
樟茶鴨(半隻)
砂鍋雲吞雞(半隻)
杏汁香芒豆腐糕
  • 樟茶鴨
  • 砂鍋雲吞雞
  • 小小芒果香
2012-04-13 187 瀏覽
大埔既新力軍 ﹗梗係要黎試佢一試啦,晚晚見佢排長龍牙,黎探一探佢既虛實先得 ﹗睇吓個 menu 先,又到蟹粉季節,好想全部都試 ﹗發現有個特別的填鴨餐喎,都幾抵食喎,係六位用架,但我地今晚得四個半,放棄。酒糟豬手,濃郁酒香,豬手爽而有趙口,不錯不錯,第一次食,好好味。醬油尖筍,爽口帶甜,開胃菜,不會太油膩,滿意。家鄉燻魚,冷盤甜紅燒汁,免免強強啦。 蟹肉海皇羹,底為南瓜湯,還好不太甜,幾鬼驚呀 ﹗有生拆蟹肉、帶子、豆腐,十分足料,飲落清甜,亦好有海鮮味,好味道,推介 ﹗香辣蝦球,好香但一點都不辣,只不過係用甜椒炒呢。蝦鮮爽,都不錯,好食過好多酒樓。上湯浸豆苗,簡單清甜美味,鮮嫩翠綠豆苗配埋杞子、蒜子同火腿,正呀 ﹗黑松露獅子頭,紅燒汁味濃,豬肉味亦香濃,質鬆軟。一向食此道菜都會有點膩,真係要撈飯先好食。樟茶鴨,其實即係茶葉燻鴨,香濃煙燻香味,已經浸入肉裡面,鴨肉非常嫰滑,皮香肉嫩,好好食 ﹗但伴碟的蝴蝶包較差,唔熱囉、麵粉香味不足,仲有點濕添,好失望呀 ﹗如果用熱辣辣既蝴蝶包包住涼涼既燻鴨肉係超好味架 ﹗本來想試佢地既片皮鴨,但今晚已沽清了,剛才打黎訂位時個侍應又話唔洗留牙 ﹗小籠包,

醬油尖筍,爽口帶甜,開胃菜,不會太油膩,滿意。

家鄉燻魚,冷盤甜紅燒汁,免免強強啦。

小籠包,好好味呀 ﹗真正灌湯小蘢包,皮薄半透明、豬肉味濃郁、上湯跟肉汁混和,整粒啪入口,湯汁灌滿整個口腔,甜美非常 ﹗食一打都唔會厭多呀。小籠包好好味呀 ﹗唔夠喉,大家要添食,淨係我一個人都食兩籠啦 ﹗小籠包上枱時真係出晒煙架 ﹗滾熱辣,即叫即蒸 ﹗即時諗起個幾星期前係鼎泰豐食既又乾又貴又細又唔熱既小籠包,劣劣劣。

蟹粉小籠包,完全唔會話有腥味,蟹粉甘香、甜美,皮薄餡靚,好味道 ﹗上次係鼎泰豐食,又腥又貴又細又唔熱 ﹗劣呀 ﹗家傳好佢百倍,家沙好佢千倍啦 ﹗

綠豆意米露,不太甜,無意見,有點像清心丸味道。

酒糟豬手
香辣蝦球
上湯浸豆苗
樟茶鴨
Menu
  • 蟹肉海皇羹、上湯浸豆苗、小籠包
這間餐廳在大埔開了好幾個月,但開張以來都大排長龍,想試也不是那麼容易…但我兩天前電話訂位也可以,訂了位以後等5分鐘便可以入座了!內部環境不錯,旁邊沒有桌子,感覺舒適。如果十人以上的聚餐還有靠窗的位置,也是很不錯的!樟茶鴨是個人的頭號推介,因為在上海吃過覺得很好吃!這個鴨的皮炸得很脆,旁邊貝殼形的包加上醬汁味道很配~這個小籠包價錢是有點貴,但物有所值!包在裡面的肉汁感覺有點像湯汁,但真的很容易穿… >.<黑醋排骨也不錯的選擇,而且份量蠻多!雞可選一隻或半隻,3-4人的話半隻就夠了~味道適中,而且速度超級快!還有另一個粗炒加了野菌的,但那個粉看上去有點太碎。侍應的服務也很好,儘管看見他們超級忙,但加茶結帳等的速度也很快,還有離開的時候他們那一句誠懇的「歡迎下次光臨」讓你有想再來食的衝動啊!
但我兩天前電話訂位也可以,訂了位以後等5分鐘便可以入座了!
樟茶鴨是個人的頭號推介,因為在上海吃過覺得很好吃!
這個鴨的皮炸得很脆,旁邊貝殼形的包加上醬汁味道很配~
這個小籠包價錢是有點貴,但物有所值!
包在裡面的肉汁感覺有點像湯汁,但真的很容易穿… >.<
黑醋排骨也不錯的選擇,而且份量蠻多!
砂鍋雲吞雞
雞可選一隻或半隻,3-4人的話半隻就夠了~
上海粗炒
味道適中,而且速度超級快!還有另一個粗炒加了野菌的,
但那個粉看上去有點太碎。

2012-04-09
慶祝紀念
生日
砂鍋雲吞雞
  • 樟茶鴨
  • 小籠包
2012-02-18 170 瀏覽
同事請食飯,一齊黎試新店,味道比預期中好,但貴了些呢。我地要左兩個 lunch set 再加小菜。烤夫:味道淡淡,食唔出咩味道。青瓜:脆口新鮮。雞絲粉皮:醬汁好香,青瓜絲和粉皮凍凍的好正,但火腿絲就微溫,配合得有點怪。酸甜魚柳:炸得外皮鬆化,酸甜比例適中,魚柳肉份量多d就好。燻魚:味道跟平時食既唔同,唔夠燻味,鼓油味太重。雲吞擔擔麵:麵的咬口好正,又唔會太重麵粉味,湯微辣野味。上海粗炒:粗炒好油,唔夠鑊氣香味,伴菜有苦味。小籠包:皮薄多汁,餡肉鮮味。煎餃:餡肉鮮甜多汁,但皮較厚。濃湯雞蓉腐皮卷:腐皮極厚又實,餡料少,濃湯無味,好差既一個菜。高力豆沙:鬆軟,豆沙甜度適中。味道雖然不是十分好,但大埔比較少呢類坐得舒服,食得精緻既食店,想寫意地食下 lunch,可以黎試下。
同事請食飯,一齊黎試新店,味道比預期中好,但貴了些呢。
我地要左兩個 lunch set 再加小菜。
烤夫:味道淡淡,食唔出咩味道。
青瓜:脆口新鮮。
酸甜魚柳:炸得外皮鬆化,酸甜比例適中,魚柳肉份量多d就好。
燻魚:味道跟平時食既唔同,唔夠燻味,鼓油味太重。
雲吞擔擔麵:麵的咬口好正,又唔會太重麵粉味,湯微辣野味。
上海粗炒:粗炒好油,唔夠鑊氣香味,伴菜有苦味。
小籠包:皮薄多汁,餡肉鮮味。
煎餃:餡肉鮮甜多汁,但皮較厚。
高力豆沙:鬆軟,豆沙甜度適中。
煎餃
酸甜魚柳
雲吞擔擔麵
高力豆沙
青瓜
較少吃京川滬菜式,此店於區內開業不久,便訂位試試,與朋友一行3人散點了海蜇手撕雞、小籠包、瑤柱蝦仁蛋白炒飯、砂鍋什菌腐竹豆腐湯及香蕉豆沙窩餅。海蜇手絲雞中的海蜇爽口,雞肉撕得很碎,薑葱味清淡,與青瓜及薑絲配搭起來,口味清新。小籠包皮薄,仍能包著湯汁,不錯,味道個人認為是水準之作。瑤柱蝦仁蛋白炒飯,飯粒「咽韌」乾爽,瑤柱味一般,蝦仁大小及新鮮度達標,蛋白可炒得更均勻,整體而言,算是不錯的。砂鍋什菌腐竹豆腐湯料足,喝下清淡夠味也健康,各種湯料亦煮得軟熟。香蕉豆沙窩餅有特色,餅皮亦做得乾身脆口,餡料幼細軟稔,趁熱吃味道較理想。綜合而言,食品製作用心,服務達標。

小籠包皮薄,仍能包著湯汁,不錯,味道個人認為是水準之作。

綜合而言,食品製作用心,服務達標。
海蜇手撕雞
瑤柱蝦仁蛋白炒飯