2023-08-31
今日同朋友預約左呢間位於銅鑼灣既omakase , 大概係上年11月搬入黎, 前身係澳門逸園中心營業前菜宮崎縣迷你蟹 、 水雲漬物、腐皮卷、新鮮蜆肉:- 蟹仔鮮味十足, 有少量甘甜既蟹膏味, 食落去好脆口, 猶如初生既軟殼蟹一樣- 水雲漬物好似食緊昆布咁, 好清甜, 方便refresh一下口腔- 腐皮卷好fresh好重鮮腐竹味道- 蜆肉好彈牙, 完全無泥沙/海水腥味湯 鱧魚、蒓菜吸物: - 魚肉質鮮嫩, 口感有少少魚骨feel, 但師傅講明唔係骨刺黎, 本身魚既天然肉質就係咁, 絕對可以放心食用- 蒓菜質感好新奇, 好嫩滑, 有一層薄薄既"衣"包住刺身四國愛媛縣: 石鯛魚刺身 :- 師傅刀功好西利, 切風好薄, 配埋淡淡既柚子汁+檸檬香, 絕耐!九州櫻島間八刺身:- 厚切刺身, 肥而不膩,鮮美中流露出上品的味道北海道水八爪魚 (身、腳)醬油漬山葵+即磨山葵:- 第一次食到咁新鮮既水八爪魚腳, 非常香脆爽口, 而水八爪魚身食落去非常香甜, 再配少量山葵食, 完全刺激到我既味蕾 白蝦3食富山縣素揚白蝦炸物:- 食落去好香口, 作為小食一流!白蝦刺身:- 非常清甜, 師傅講到基本上有4
前菜
宮崎縣迷你蟹 、 水雲漬物、腐皮卷、新鮮蜆肉:
- 腐皮卷好fresh好重鮮腐竹味道
- 蜆肉好彈牙, 完全無泥沙/海水腥味
湯
鱧魚、蒓菜吸物:
- 蒓菜質感好新奇, 好嫩滑, 有一層薄薄既"衣"包住
刺身
四國愛媛縣: 石鯛魚刺身 :
九州櫻島間八刺身:
- 厚切刺身, 肥而不膩,鮮美中流露出上品的味道
北海道水八爪魚 (身、腳)醬油漬山葵+即磨山葵:
白蝦3食
富山縣素揚白蝦炸物:
- 食落去好香口, 作為小食一流!
白蝦刺身:
- 非常清甜, 師傅講到基本上有40-50即剝白蝦, 完全真材實料, 需要用師傅大量既精神+時間先做到咁出色既菜式!
白蝦真像 炸蝦🍤丸:
- 超級新鮮彈牙, 成粒乒乓球咁, 第一次食到咁新鮮蝦丸!!
三文魚筋子配蘿蔔蓉
- 漲爆效果非常突出, 鮮味十足, 再配蘿蔔蓉一齊食, 層次感更為豐富
長崎縣粟米🌽天婦羅
- 好清甜好juicy, 真係好似飲緊新鮮粟米汁咁
Sushi
-鮎魚: 肉質細嫩、美味濃郁
-熱海金目鯛: 細嫩甘甜,鮮味成分高,連皮一齊食, 吸引大量豐富營養素
-新墨魚bb: 好爽口彈牙,配埋紫蘇葉一齊食, 味道更佳
-青森縣帆立貝: 肉厚鮮甜,無可挑剔
-岩手縣石垣貝:充滿彈性既石垣貝, 食落去感覺口腔都郁郁下既感覺
-中吞拿魚:渾然天成,不會滿口油脂
-大拖羅:超級肥美,成個口腔充滿油脂香,讚
-赤身醬油漬: 有沉降效果, 食落去好有層次感
-北海道根室市海膽: 非常甘甜,入口即化,完全唔會有任何腥味!
味噌湯:好重魚油香味,新鮮熬制
富良野蜜瓜🍈 紅豆糕:天然清甜,為呢頓飯畫上完美句號!