2023-10-25
前菜有酸酸甜甜嘅水雲,蜆湯睇落好清,但大蜆飽滿鮮甜,蜆同順菜嘅口感都令人難忘。平目魚晶瑩剔透,難忘背鰭位好爽。白蝦細細條,但逐條食都好甜,比一般甜蝦濃味。師傅拎咗原條八爪魚出嚟好壯觀,雖然大條但一啲都唔韌,同埋難得係omakase界出現咗我最鍾意嘅芥末八爪魚配搭,絕配。赤貝原味或配wasabi都好鮮。秋刀魚啱啱入季,本來唔係好高期望,因為好多時魚味都濃烈到唔係好接受到,估唔到又令我改觀。 秋刀魚夠晒肥美厚身,一啲都唔腥,基本上唔洗點薑蔥醬油都接受到。三文魚籽調味啱啱好唔會太鹹,加少少柚子皮碎好清新。炸粟米同炸蝦餅都睇得出炸嘢功力唔錯,皮薄餡靚,蝦餅足料幼滑。壽司有金目鯛、帆立貝、墨魚、甘海老、中拖羅、大拖羅、吞拿魚醬油漬、蜆同海膽,全部都同係日本食一樣咁新鮮。去完大阪之後愛上左墨魚刺身,白雪雪嘅墨魚𠝹左花好易咬,乾爽彈牙唔會粉。從來拖羅都係越油越正,但今晚師傅話拖羅怕會油到好膩,分別加重左wasabi同鹽,依然夠哂油,不過同就咁食真係有分別,食多幾舊都唔怕。 最鐘意見到大拖羅粉紅到好似生豬肉咁,蛇腹大拖羅同預期中一樣咁正,入口即融。蜆同湯嘅蜆一樣,前後食咗五六隻,覺得好滿足。海膽淡黃色
平目魚晶瑩剔透,難忘背鰭位好爽。
白蝦細細條,但逐條食都好甜,比一般甜蝦濃味。
赤貝原味或配wasabi都好鮮。
三文魚籽調味啱啱好唔會太鹹,加少少柚子皮碎好清新。
蜆同湯嘅蜆一樣,前後食咗五六隻,覺得好滿足。
海膽淡黃色有光澤嘅外表已經感覺到係好食,味道唔會好霸道,清甜而餘味濃郁。
最後嘅味噌湯用左唔少魚熬製而成,暖胃鮮甜。
甜品係standard嘅蜜瓜,南瓜布甸有驚喜,軟糯粉粉地似蛋糕,唔會太甜。