2023-09-21
今日週年紀念就book左呢間係跑馬地嘅omakase🌟一入到去師傅已經好親切咁招呼我哋👍🏻每道菜都會講解食材產地&食法,真係大開眼界🫢 dinner menu得miyabi ($1880), 包唔少前菜同刺身🤟🏻🌟前菜水雲藻山芋蓉 & 腐皮:酸酸甜甜幾開胃👍🏻炸沢蟹:殼炸得好脆,可以連埋一齊食👍🏻香脆可口,入面仲有啲蟹膏添🤤🌟季節京都名物:鱧魚順菜清湯配酸甜梅醬調味,湯好清甜,鱧魚肉質彈牙👍🏻 順菜外邊好似有層jelly包住咁,口感都幾特別😆🌟刺身五點師傅安排刺身順序由淡到濃味🤤平目:來自長琦白身魚,味道較淡,師傅建議可配酸汁食👍🏻魚質嫩滑,另外一個部位沿則就相對爽口彈牙,較有油香富山白蝦:完全係心機刺身🫶🏻一條已經=一隻蝦🤣食落好鮮甜,完全唔洗點鼓油😍金目鵰:用熱水灼過魚皮,迫出皮下油脂🤤入口微溶素揚白蝦:富山白蝦炸物 version🤣個人認為炸會更香脆,蝦嘅油香迫左出黎,每一啖都好幸福🥰佐賀赤貝 & 北海道見貝:見貝就咁食都好鮮甜😍 佐賀赤貝較爽彈同有咬口,個人覺得蘸鹽 & 檸檬汁更香鮮🫶🏻水八爪魚 & 吸管:因為好奇有幾長,師傅仲突燈show俾我地睇🤣整體爽口彈牙,吸管配醬油漬w
🌟前菜
水雲藻山芋蓉 & 腐皮:酸酸甜甜幾開胃👍🏻
🌟季節京都名物:鱧魚順菜清湯
🌟刺身五點
師傅安排刺身順序由淡到濃味🤤
金目鵰:用熱水灼過魚皮,迫出皮下油脂🤤入口微溶
水八爪魚 & 吸管:因為好奇有幾長,師傅仲突燈show俾我地睇🤣整體爽口彈牙,吸管配醬油漬wasabi更提鮮同match!
三文魚子 + 蘿蔔蓉:今晚mvp🌟 魚子咬落脆卜卜,同平時食嘅完全唔同😍新鮮鮮甜一啲都唔腥,問師傅先知原來係新鮮逐粒自己拆😳難怪食完齒頰留香啦🫶🏻🫶🏻
🌟季節料理
長琦粟米天婦羅:唔需要調味已經好甜😳
富山白蝦炸蝦丸:即叫即整,咬落外脆內軟配埋京都青椒口感更豐富
🍣壽司十貫
師傅安排嘅順序都係由淡味到濃味🤤
間八:產地來自鹿兒島,魚味較淡,食得出魚鮮甜同爽口
關鯖:冇醃製過,食落好濃魚香,唔錯!
日本青心帆立貝:加左啲wasabi,帆立貝唔洗講好清甜👍🏻
秋刀魚:加左少少蔥、薑調味,更突顯秋刀魚鮮味
新墨魚 :因為用細嘅墨魚bb,一件壽司等於一個墨魚,加左左紫蘇葉,爽口之餘紫蘇香氣同墨魚相得益彰
沙甸魚:來自日本神奈村,係今餐最濃味嘅魚🤣個人雖然麻麻濃味魚,但呢個濃得嚟冇乜腥味!又唔錯喎😳
甘海老:3隻甜蝦係上面,食落好甜好滿足😌
中拖羅:肥瘦剛好,咬落完全冇根,唔錯唔錯~
大拖羅:師傅加左少量wasabi& 鹽去油脂感,入口即溶,好似滑左落個口到咁🤣又甜又充滿油香,正😍
赤吞身魚:中身部位,用左醃吞拿魚醬油一齊整,食落香口極具風味🤤
🌟海膽手卷
見師傅即場開一盒馬糞海膽,啲海膽仲多過飯啊🤣食落好鮮甜,每一啖都好幸福🤤
🌟味噌湯
加左蔬菜& 鮮魚,飲落好清甜,亦消左食完壽司嘅膩感
🌟富良野赤蜜瓜🍈配南瓜蒸布甸
南瓜蓉微甜嘅口感配埋爆汁富良野赤蜜瓜令到今餐飯完美作結🤤🫶🏻
成餐omakase坐得好舒服,又可以同師傅吹下水交流下飲食心得🤤食材新鮮,師傅又迎合顧客口味作相應調整👍🏻 有週年紀念book呢間實冇錯啦🥰😆