2021-12-27 1045 瀏覽
店名起源出自古書,別具內涵搶眼,店舖位置十分方便在車站附近,於大街中非常熱鬧。😉先上醬料各式各樣應有盡有,其中的秘製腐乳醬十分香濃。蜂巢豆腐白湯鍋足料老火湯底,富含藥材與人蔘,開始前必先要嚐嚐靚湯,內有肥美嫩滑台式鴨血和索湯豆腐。😝極品安格斯肥牛(小)賣相一流,掛起肉紋和油脂分布清晰可見,入口即溶,輕灼一下軟淋帶香濃牛肉香味,小份已足夠二人享用。😋鮮甜桂花蚌新鮮非常,肥大肉厚,群邊清甜爽口,輕淥一下已夠,鮮味推介!😍五色丸丸拼盤流心鹹蛋黃豬肉丸,蛋黃流心濃郁,豬肉丸彈牙,蟹籽手打蝦丸口感爽脆清甜,法式龍蝦湯爆漿牛丸大推,像喝了龍蝦湯一樣濃厚,海味花枝丸鮮味,手打雙重芝心丸雙重享受,芝士香濃不膩。😙黑松露墨魚滑份量頗夠,黑松露濃烈,墨魚滑鮮甜彈牙。極品黑豚肉豬肉味新鮮濃郁,口感有層次,肥瘦分明,除了必食牛肉以外值得一試。超美味豬皮厚切依然爽口吸湯,把湯底精華都索光,整塊豬皮更加分。皇帝菜火鍋必備皇帝菜,大大盤夠新鮮,濃郁甘甜味道一流。冬瓜檸檬沙冰台風十足,酸甜檸檬冬瓜茶做成沙冰,味道開胃又解渴,沙冰狀和溶化後都一樣夠味。☺️杞子龍眼菊花蜜滋潤之選,菊花味清香,杞子龍眼爽甜,清熱必點👍🏻腐竹

先上醬料各式各樣應有盡有,其中的秘製腐乳醬十分香濃。

蜂巢豆腐白湯鍋

極品安格斯肥牛(小)

鮮甜桂花蚌

五色丸丸拼盤

黑松露墨魚滑
份量頗夠,黑松露濃烈,墨魚滑鮮甜彈牙。

極品黑豚肉

超美味豬皮
厚切依然爽口吸湯,把湯底精華都索光,整塊豬皮更加分。

皇帝菜
火鍋必備皇帝菜,大大盤夠新鮮,濃郁甘甜味道一流。

冬瓜檸檬沙冰

杞子龍眼菊花蜜
滋潤之選,菊花味清香,杞子龍眼爽甜,清熱必點👍🏻

腐竹雞蛋沙冰
華麗復古的唐代酒杯,把糖水做成沙冰,別有一番風味。

食物選擇多且精,有提供半份,適合不同人數組合,古色古香帶新潮菜色,推介!
  • 黑松露墨魚滑
  • 冬瓜檸檬沙冰
  • 蜂巢豆腐白湯鍋
  • 極品安格斯肥牛(小)
  • 極品黑豚肉
2021-12-22 109 瀏覽
之前去過中環和西環的分店,都覺得食物質素頗高,所以今晚便選擇了旺角的分店。祖傳秘製麻辣鍋拼酸菜白肉鍋$169,祖傳秘製麻辣鍋藥材味道濃郁,感覺有些辣而不燥。酸菜白肉鍋,酸菜鮮菜是自家製的,不會過酸,白肉肉質鮮嫩,用來做火鍋底,開胃有惹味。加鴨血$28、加酸菜白肉$28,唔應會將後加的配料,在客人面前落在火鍋內,非常均真。骰子牛肉粒$85,牛肉和脂肪分布均勻,以這個價錢來說,非常超值,值得推薦。黑豚肉$66,非常之肥美,肉質鮮甜可口。桂花蚌$62,爽口彈牙,味道鮮甜。白鱔片$63,非常新鮮,入口爽脆。新鮮紫淮山$39,健脾開胃。五色鮮蔬菜籃$52,在注重健康的年代,就算吃火鍋,都要吃些新鮮蔬菜為健康着想。腐竹雞蛋糖水贈送,糖水已經結成沙冰,飲完之後,感覺清涼。

黑豚肉$66,非常之肥美,肉質鮮甜可口。

桂花蚌$62,爽口彈牙,味道鮮甜。
白鱔片$63,非常新鮮,入口爽脆。
新鮮紫淮山$39,健脾開胃。

腐竹雞蛋糖水贈送,糖水已經結成沙冰,飲完之後,感覺清涼。
2021-12-08 191 瀏覽
原來對上一次食火鍋撚已經係兩年前,仲要咁多年來都係只食旺角呢間分店。🔸湯底:祖傳秘制麻辣鍋+蜂巢豆腐白湯鍋可能有人會覺得佢o地個湯底比較重口少少,但我同朋友都係重口人士,所以相對地覺得個湯底好正,夠晒濃味。祖傳秘制麻辣鍋偏台式既麻辣鍋,比較溫和既辣味,就算唔太食得辣叫小辣應該都可以接受。湯底已經有鴨血、蜂巢豆腐等,鴨血好滑,豆腐都可吸湯汁。蜂巢豆腐白湯鍋有一大條人參,湯頭濃郁但藥材味唔會好勁難以入口,加上有少少胡椒味非常暖胃,同樣配有鴨血蜂巢豆腐。火鍋配料有全份/半份選擇,人數少都一樣可以試多幾款,個人幾鍾意店家可以有半份火鍋料呢個選擇,因為有時得兩個人食,貪心少少想試多幾款。其他火鍋配料都唔錯,食材都幾新鮮,其中有幾款印象特別深刻。🔸手切肥牛(小) $238睇落無咩油花,但食落出奇地又幾嫩同有牛味。🔸牛脷托 $89幾有驚喜,因為呢個價格唔算好貴,但牛脷係爽脆果種,灼幾秒就食得。🔸順德魚腐 $39好抵食!! $39一大碟,而且係即叫即炸,所以可以即時食唔洗再煮。放入湯底吸收湯汁再食一樣好味。🔸鮮蝦雲吞 $39 +水餃皇 $41足料大隻, 鮮蝦雲吞蝦肉亦好爽彈。🔸其他火鍋配料🔸腐竹雞蛋沙

🔸湯底:祖傳秘制麻辣鍋+蜂巢豆腐白湯鍋

🔸手切肥牛(小) $238
睇落無咩油花,但食落出奇地又幾嫩同有牛味。

🔸牛脷托 $89

🔸順德魚腐 $39

🔸鮮蝦雲吞 $39 +水餃皇 $41
足料大隻, 鮮蝦雲吞蝦肉亦好爽彈。

🔸其他火鍋配料

🔸腐竹雞蛋沙冰
最後店員會送上用仿古代酒具裝住既腐竹雞蛋沙冰,飲落好明顯既腐竹雞蛋味,甜度剛好,係最後飲番杯成個人即時好有清爽感。每次來我最期待之一就係呢杯腐竹雞蛋沙冰,雖然佢都有一杯/一渣叫,但我堅信少飲多滋味,所以堅持唔叫要飲佢最後送呢杯

整體食物唔錯,湯底咁多年都keep得到,值得一讚。
2021-11-22 256 瀏覽
Happy hotpot night!! 好有特色既火鍋店,睇門面已經知! 大大個1比1既兵馬俑係度,古色古香既裝飾,當然要入去打個邊爐感受下! 我地叫左個招牌既蜂巢豆腐白湯鍋,飲落先知係養生藥材湯咁,有紅棗、人蔘同杞子等等,好滋補! 我淨係飲湯都飲左3碗🤣 另外叫左..🥩極品安格斯肥牛🐟脆鯇骨腩🐟新鮮白鱔片🍖酒糟五花肉🥖響鈴🍢海味花枝丸🍜紅薯寬粉🌼杞子龍眼菊花蜜🍋冬瓜檸檬沙冰🥚腐竹雞蛋糖水..食物選擇都幾多,而且都幾特別,安格斯肥牛肉味濃;脆鯇骨腩同白鱔片夠新鮮! 魚肉嫩滑! 酒糟五花肉口感彈滑仲有少少酒香味! 紅薯粉吸收哂湯汁,超入味,好好食!!..菊花蜜好好飲,清熱又滋潤;沙冰係餐廳自家制,夠足料夠味道! 冬瓜檸檬酸酸甜甜咁好解渴! 最驚喜莫過於佢地既甜品,賣相一流!! 超正呀!! 係古時既杯既造型,超有特色!! 即刻來一場合卺交杯先🤣 甜品係雞蛋腐竹糖水,但係以沙冰呈現!! 即係雞蛋腐竹糖水沙冰來的!! 超濃郁,真係好創新!!😍 不得不俾個讚佢地😎
🥩極品安格斯肥牛
🍢海味花枝丸
🍜紅薯寬粉
🌼杞子龍眼菊花蜜
🍋冬瓜檸檬沙冰
🥚腐竹雞蛋糖水.
2021-11-07
  • 御用手切肥牛
  • 紅薯寬粉
  • 脆鯇骨腩
2021-11-21 146 瀏覽
來到旺角打邊爐「火鍋撚」友人推介給我,去到時間尚早,6點但都已經好多人!湯底有好多選擇,選了鴛鴦鍋「養生白湯鍋」同「滋潤老火湯」,湯料十分重要,湯滾了還先盛了飲湯,好鮮甜,沒有味精,真係好有老火湯的風味。白湯有上了人參,黑血,藥膳等,飲下去好滑溜。黑豚肉,黃涉靚豬潤叫了半份,豚肉厚薄剛好,涮2涮就食得,肉味白濃!香滷牛筋好入味,又q彈,台式風味濃厚!蟹籽手打蝦丸又是驚喜,十分彈牙,咬下去還有蟹籽的卜卜脆,不是馬虎!五彩鮮蔬籃都有半份選擇,有粟米娃娃菜菜心木耳,好岩2個人share! 又幾貼心!最後是free既腐竹雞蛋冰沙,想不到好好食,甜甜地去了打邊爐的重口味,清一清口氣,如果可以再添加就好了!

2021-11-20 142 瀏覽
現在的天氣還是不算是很涼,但仍然沒有減卻我們對火鍋的熱情,加上我們早已嚐過「火鍋撚」火鍋的味道,我們二人都覺得相當不錯,所以今次再來一個火鍋夜。這裏設計都是走古代風,以古代風配襯火鍋的確是配搭得宜。而這裏的地方不算是很大,但卻相當舒適,所以我們都相當喜歡。我總愛點一些有辣味的湯底,而母親大人則比較喜歡滋補的湯底,所以我們便點了一個鴛鴦湯底,分別是台式古早沙嗲麻辣鍋和媽媽滋補老火湯鍋。不論是台式古早沙嗲麻辣鍋,還是媽媽滋補老火湯鍋,兩款湯底的湯料都非常豐富。台式古早沙嗲麻辣鍋 (小辣)這湯底帶微辣,充滿香料的香味之餘,又滲透出微微的沙嗲香,味道相當特別又惹味,而湯底內滿滿都是豆腐和鴨血。豆腐完全吸收了湯底的精華,所以吃上去濃郁之餘又美味。至於鴨血口感QQ的,吃上去還帶有湯底的香味,相當不錯!媽媽滋補老火湯鍋至於這個湯底來滿滿都是粟米、豬肉和紅棗等湯料,味道清甜可口,特別討得我們的歡心。火鍋撚御用手切肥牛(小)手切肥牛口感相當嫩滑,肉香味也頗濃郁,所以不論是配麻辣湯底還是老火湯底都配搭得宜。五色丸丸拼盤五色丸丸拼盤內包括手打雙重芝心丸、流心鹹蛋黃豬肉丸、海瑞香菇貢丸、蟹籽手打蝦丸和海味花枝

台式古早沙嗲麻辣鍋 (小辣)

媽媽滋補老火湯鍋

火鍋撚御用手切肥牛(小)

五色丸丸拼盤

五色丸丸拼盤內包括手打雙重芝心丸、流心鹹蛋黃豬肉丸、海瑞香菇貢丸、蟹籽手打蝦丸和海味花枝丸。
手打雙重芝心丸不但爽口彈牙,又充滿墨魚香,配上雙重芝士,的確是出色不已!
流心鹹蛋黃豬肉丸的豬肉味香濃,配上沙沙的鹹蛋黃,匹配美味之餘,感覺就像吃鹹蛋肉餅一樣,非常特別!

海瑞香菇貢丸口感爽口彈牙,香菇味濃郁之餘,又不失肉香味,所以喜歡貢丸的我,特別喜歡它!

蟹籽手打蝦丸非常爽口彈牙,配上蟹籽後,口感更為討好,加上蝦味極為濃郁,難怪我們對它都愛不釋手!

海味花枝丸同樣是彈牙無比,花枝味濃郁不已,真的不錯!

鴛鴦雙蚌

鴛鴦雙蚌內有貴妃蚌和珊瑚蚌,兩者都非常新鮮又爽口,自己則特別喜歡貴妃蚌,愛它鮮味突出又討好!
四寶餃餃拼盤

四寶餃餃拼盤包括韭菜餃、雲吞、水餃和魚皮餃。

韭菜餃的韭菜香味極為濃郁,但又沒有蓋過豬肉本身的肉香味,兩者配搭得宜又美味!
雲吞爽口彈牙,不論是蝦味還是肉味都非常濃郁,愛吃雲吞的我們都吃過不停!
水餃跟雲吞一樣爽口彈牙,而內裏增添了木耳,所以吃上去的口感更為爽口,美味得來又有層次感!

魚皮餃的餃皮煙靭討好,吃上去富有肉香味之餘,又帶甘香,相當不錯!
崧化炸芋件 (半份)

芋頭粉粉的又鬆化,不論是單吃還是配上火鍋一起吃都非常美味可口,難怪作為芋頭控的母親大人都對它讚口不絕!
順德魚腐 (半份)

順德魚腐炸得香口之餘,魚香味又濃郁,配上甜酸醬一起吃別有一番滋味!
本地生菜 (半份)

吃了這麼多東西,再吃一點清甜可口的生菜,感覺平衡之餘又美味!
腐竹雞蛋糖水

最後他們還送上腐竹糖水給我們品嚐,雖然糖水略為甜了一點,但是腐竹雞蛋味非常濃郁,所以我們都十分喜歡!

想不到第二次到「火鍋撚」吃火鍋,食物水準依然高,而這裏的丸類和餃類尤其出色,服務又好,難怪我們對「火鍋撚」都情有獨鍾!
2021-11-14
2021-11-17 112 瀏覽
今日有點返風,絕對係食火鍋好日子,這間店不但店名夠勁,連配菜相當有驚喜🥰 👍🏻😌湯底「養生白湯鍋」 特別奶白色,有藥材在內😌 仲要有人蔘😋「極品安格斯肥牛」外貌優雅,像掛起的衣物😆「響鈐卷」即炸鬆化,即食一流😍「原味炸魚皮」👍🏻👍🏻👍🏻好好味,即炸厚厚的魚皮,真係讓我難忘🥰「黑松露墨魚滑」爽口!內有墨魚肉🥳「四寶餃餃拼盤」大大粒,魚皮餃,九菜餃,雲吞,水餃🥟 足料😋「香甜粟来件」真係好甜好甜好甜❤️「崧化炸芋件」夠粉,好好味😚「金桔檸檬蜜」金桔味香濃😚「腐竹雞蛋糖水」沙冰感,打完邊爐解解溫,一流👍🏻 (重點:免費😍)備註:🔺門口可泊車🚙 (要爭位喔)🔺可叫半份,岩哂2口子👫

湯底「養生白湯鍋」 特別奶白色,有藥材在內😌 仲要有人蔘😋
「極品安格斯肥牛」外貌優雅,像掛起的衣物😆
「響鈐卷」即炸鬆化,即食一流😍
「黑松露墨魚滑」爽口!內有墨魚肉🥳
「香甜粟来件」真係好甜好甜好甜❤️
「崧化炸芋件」夠粉,好好味😚
「金桔檸檬蜜」金桔味香濃😚

備註:
🔺門口可泊車🚙 (要爭位喔)
🔺可叫半份,岩哂2口子👫

2021-11-13 177 瀏覽
今日一行四人吃火鍋撚,我們沒有預約,但是職員也安排給予我們座位。餐廳裝修10分美麗,座位舒適我們點了招牌湯底湯底濃郁,材料豐富,有不少豬紅及豆腐點了不同食物 樣樣都值滿分食得開心 所有食物都好食四人兩大兩小 埋單 898元,7點前離座有88折價錢係偏貴 但味道好正我飲左三碗湯底而服務員服務周到 服務滿分
餐廳裝修10分美麗,座位舒適

我們點了招牌湯底

湯底濃郁,材料豐富,有不少豬紅及豆腐

點了不同食物 樣樣都值滿分
食得開心 所有食物都好食

四人兩大兩小 埋單 898元,7點前離座有88折
價錢係偏貴 但味道好正
我飲左三碗湯底
服務員服務周到
服務滿分
2021-11-10 134 瀏覽
約咗好姊妹gathering, 打邊爐就最好不過, 可以邊傾邊食。多個月前食過火鍋撚, 主打養生湯底, 特別適合我地女士們, 於是今晚再去encore。火鍋撚旺角店位於樓上舖一樓, 需行樓梯上去, 幾乎每次去, 餐廳都定必爆滿, 幸好每次我都有預先book檯, 唔洗等好耐都可順利安排入座。餐廳環境佈置以中國古代格調設計, 很有特色。養生白湯鍋:奶白色湯底中, 有一支比手指更長嘅人參、多粒棗粒、彈滑鴨血, 同埋完全索咗湯汁嘅蜂巢豆腐。湯底味道甘甜, 兩個人飲咗半個湯底, 之後店員再對應我地嘅湯底再加湯, 可說是長飲長有, 亦唔會溝淡本身已選湯底味道。半份手切肥牛: 肥牛油脂偏少, 肉質厚實, 肉味偏重。半份黑豚肉: 色澤粉嫩冇雪氣, 肉質幾滑, 相比肥牛, 黑豚較為好食。半份脆鯇骨腩: 有鮮魚味, 魚肉爽脆, 不過半份份量較少, 只有兩三件有肉食。半份桂花蚌: 口感爽脆, 沒有腥味。半份蟹籽手打蝦丸: 蝦丸彈牙, 而且有唔少好爽嘅蝦肉粒, 食到蝦嘅鮮甜。半份鮮蝦雲吞: 外表雖然有水氣, 但熟後味道還可接受, 其中有隻半蝦肉做餡料, 足料有鮮味。最後每位更獲送一小杯腐竹雞蛋糖水沙冰做甜品,

餐廳環境佈置以中國古代格調設計, 很有特色。

半份手切肥牛: 肥牛油脂偏少, 肉質厚實, 肉味偏重。

半份桂花蚌: 口感爽脆, 沒有腥味。

最後每位更獲送一小杯腐竹雞蛋糖水沙冰做甜品, 很滿足!
2021-11-04 156 瀏覽
你會否想過一名90s 後的女生,他不愛Mirror 他不太鐘情Kpop 她竟然愛的是70 80 年代的歌手,這餐廳就很合適你帶她來,餐廳播著 <當我想起你> 這氣氛很合適簡單的晚餐。先點上一個鴛鴦鍋,每次可以選一半是辣,一半是養生的湯底。今次想吃牛肉也想吃豬肉,還有鵝腸,今晚的配料都很新鮮,最令我驚訝的是鵝腸,乾淨新鮮,入口不會腥,爽脆口感。牛肉味道濃郁,半份也不少。豚肉爽甜大腸反而沒有特別另外寬粉是一定要點上的,是吸附湯底味道。另外鴨血似果凍般滑溜嫩身,多汁。附送的甜品。星期一還可以免費追加,真的不錯的選擇。
先點上一個鴛鴦鍋,每次可以選一半是辣,一半是養生的湯底。

牛肉味道濃郁,半份也不少。

豚肉爽甜

大腸反而沒有特別
另外寬粉是一定要點上的,是吸附湯底味道。

另外鴨血似果凍般滑溜嫩身,多汁。

附送的甜品

星期一還可以免費追加,真的不錯的選擇。
2021-11-04 94 瀏覽
今晚去旺角打邊爐,真係好開心!呢間火鍋撚有唔同嘅分店,每次食親都覺得佢好高質!蜂巢豆腐白湯鍋湯底好好味,奶白色感覺好幼滑,打邊爐之前,我已經飲咗兩大碗湯!火鍋內裏仲有豆腐、鴨血,材料都幾豐富。極品黑豚肉黑豚肉質鮮嫩,口感細膩。每片豚肉切得好薄,極快熟,味道鮮美!脆鯇魚片鯇魚片肉質結實、清爽、脆口,肉味清香,味道鮮美。鴛鴦雙蚌鴛鴦雙蚌有桂花蚌同珊瑚蚌,兩隻肉質好爽,叫人一口接一口!即炸3秒響鈴卷響鈴卷極速放在熱騰騰的湯裡,迅速吸收湯底的鮮甜,蘸甜酸醬食,超級好味道!腐竹雞蛋沙冰食完飯之後送嘅甜品,非常有驚喜!呢個腐竹雞蛋口感好幼滑,甜甜地,好好味!

蜂巢豆腐白湯鍋

極品黑豚肉

脆鯇魚片
鯇魚片肉質結實、清爽、脆口,肉味清香,味道鮮美。

鴛鴦雙蚌
鴛鴦雙蚌有桂花蚌同珊瑚蚌,兩隻肉質好爽,叫人一口接一口!

即炸3秒響鈴卷

腐竹雞蛋沙冰
  • 極品黑豚肉
  • 即炸3秒響鈴卷
2021-11-04 72 瀏覽
差唔多兩年冇得去旅行 好掛住台灣嘅無老鍋雖然香港有非常多火鍋店都有類似嘅白湯 但吃火鍋撚係我係香港食過覺得個白湯最接近無老鍋嘅餐廳😍😍.🌟蜂巢豆腐白鍋湯湯底入面有好多藥材 仲有一條大人蔘 材料十足而且入面仲有好多鴨血同蜂巢豆腐😍個湯嚟到第一件事就係要飲返一兩碗如果唔係一陣落咗啲餸落去煮 個湯就會變到比較混濁同油膩🌟極品安格斯肥牛🐮上枱好靚 幫我買乾冰會係咁噴煙 仙氣十足牛肉係手切 切得比較厚身 牛肉味濃
差唔多兩年冇得去旅行 好掛住台灣嘅無老鍋

• 黑松露墨魚滑
  • 極品安格斯肥牛
  • 鴨血
2021-11-02 2938 瀏覽
這間走台灣風味的火鍋撚,裝修很有穿越古代的風格,門口有個兵馬俑跟你打招呼,環境不大,座位不多,七點多已經爆場。入座後,會有一盤的調味料上枱,每一樽調味料都會細心地貼有標籤。兩頁紙的落單紙有齊海鮮刺身,海產,肉類,丸類,餃子,豆品,蔬菜類等火鍋配料,要讚的是他們的配料份量有分一例或半例,這樣兩個人來的話都可以點多些不同款式的配料。點單後,食物上枱速度都頗快。湯底方面有六款,點了招牌的蜂巢豆腐白湯鍋($139),白湯是由雞湯,豬骨湯,海底椰,原條人參,藥膳,牛奶等熬至奶白色的效果,飲落好似牛奶般濃滑,藥膳味會淡一點。湯底內邊有蜂巢豆腐及鴨血,蜂巢豆腐就好似海綿般吸滿湯汁,好味。鴨血滑身無血腥味,另加$28就可追加。極品黑豚肉($66)及涮羊肉片($62),半例的份量對頗多,肉質賣相不錯,肥瘦適中,滾得耐一些肉質都仍然嫩滑,鐘意羊肉有少許羊羶味。即炸三秒嚮聆卷($35),會配上甜酸醬,可以當錦鹵雲吞脆卜卜食,但我比較喜歡放湯3秒食,吸收湯的精華更好味。水土魷魚($34),黑柏葉($44)夠爽脆,年藕($28)爽甜有拉絲感,是火鍋必點之選。香菇貝鮑鮮滑($45),這個鮑魚滑食落鮮甜彈牙,有粒粒

香菇貝鮑鮮滑($45),這個鮑魚滑食落鮮甜彈牙,有粒粒香菇及鮑粒,口感十足。

皇帝菜($28)夠嫩綠。
2021-10-31
地點比較偏,旺角東落好似會方便啲。雖然店舖比較細,但都安排四人枱比二位既食客,唔駛比啲野食逼住食野。鴛鴦鍋($175)湯底好足料!酸菜白肉鍋,有肉有菜仲有薯粉,份量十足,湯底仲好夠酸,中意酸既人一定要試!沙嗲麻辣鍋,有蜂巢豆腐同鴨血,叫左小辣,唔會覺得好辣,不過就冇乜沙嗲味,但食菜索哂湯就幾辣。麻辣鴨血($28)唔知鍋入面已經有鴨血所以仲另外點左,鴨血煮好耐都夾唔散,好滑。御用手切肥牛 (小) ($155)牛肉條紋好靚,唔多筋,質感嫩滑。黑豚肉 半份($66)本身酸菜白肉鍋已經有豬肉,可以唔駛另外叫都得。薄切,爽口有肉香。響鈴卷 半份($35)即炸響鈴配搭酸甜醬,可以即食,不過都係中意淥一淥,好薄但過一過湯都唔會好淋,有淡淡既豆香。皇帝菜 半份+娃娃菜 半份(各$28)黑松露墨魚滑($58)爽口彈牙,但可能湯底比較重味,食唔到黑松露味。手工啤 立秋+小滿 ($69+$66)立秋係東方美人茶釀製既手工啤,而小滿就係冬瓜茶釀製既手工啤,唔講未必飲得出係茶味,但就冇一般啤酒既味。唔記得影贈送既腐竹雞蛋湯水沙冰,因為仲有45分鐘先交枱,食得如火如荼既時候送上黎,店員話係送既湯水,我地就擺埋左一
地點比較偏,旺角東落好似會方便啲。

酸菜白肉鍋+沙嗲麻辣鍋 小辣

鴛鴦鍋($175)
湯底好足料!

鴨血(麻辣)

麻辣鴨血($28)

御用手切肥肉(小)

御用手切肥牛 (小) ($155)
牛肉條紋好靚,唔多筋,質感嫩滑。

黑豚肉 半份

黑豚肉 半份($66)

響鈴卷 半份

響鈴卷 半份($35)

娃娃菜 半份+皇帝菜 半份

皇帝菜 半份+娃娃菜 半份(各$28)

黑松露墨魚滑

黑松露墨魚滑($58)
爽口彈牙,但可能湯底比較重味,食唔到黑松露味。

手工啤 立秋+小滿

手工啤 立秋+小滿 ($69+$66)

唔記得影贈送既腐竹雞蛋湯水沙冰,因為仲有45分鐘先交枱,食得如火如荼既時候送上黎,店員話係送既湯水,我地就擺埋左一邊,到食完想飲既時候已經溶哂好甜。

Book位既時候話只可以book 18:15或者20:15,限時兩個鐘,book左18:15,照計應該食到20:15,就算我早左入座都應該照計兩個鐘(早左唔到5分鐘),但店員話我地8點要離座,溝通完,店員check完話可以食到20:15,但到8點又有第二個黎催……
2021-10-02
酸菜白肉鍋+沙嗲麻辣鍋 小辣
鴨血(麻辣)
御用手切肥肉(小)
黑豚肉 半份
響鈴卷 半份
  • 酸菜白肉鍋
2021-10-12 277 瀏覽
和朋友打完乒乓球,一起散步至旺角,吃火鍋。火鍋店的內部環境是以中國古代為主題,冷氣足夠,座位寬闊,店員服務友善。蜂巢豆腐白湯鍋139元,藥材香氣溢出,湯底主要有天麻味、人參味和咸味,內含蜂巢豆腐、鴨血、人參、杞子、八角等多款藥材。火鍋撚御用手切肥牛155元,有8片,油花分佈均勻,牛味濃,肉質不韌。脆鯇骨腩48元,魚肉新鮮,口感彈牙,味道鮮甜。黑木耳28元,口感爽脆,健康有益。香蒜粒炸魚皮54元,熱辣辣,脆卜卜,很惹味。流心咸蛋黃豬肉丸46元,肉丸彈牙,咸蛋黃甘香。至尊水餃皇41元,漲卜卜,皮薄饀正。杞子龍眼菊花蜜一樽70元,材料足,少少甜。免費豆腐沙冰,每人一杯,賣相美觀,味道清甜。總結:座位寬敞,食品新鮮好味,服務友善。
和朋友打完乒乓球,一起散步至旺角,吃火鍋火鍋店的內部環境是以中國古代為主題,冷氣足夠,座位寬闊,店員服務友善。

香蒜粒炸魚皮54元,熱辣辣,脆卜卜,很惹味。

杞子龍眼菊花蜜一樽70元,材料足,少少甜。
免費豆腐沙冰,每人一杯,賣相美觀,味道清甜。

總結:座位寬敞,食品新鮮好味,服務友善。
2021-10-10