2023-08-25 14 瀏覽
期待嚟食已久試完絕對唔會失望新鮮魚生海產配合師傅用不同食材悉心泡製令食物更加鮮香甜!除了刺身、壽司當中嘅龍蝦茶碗蒸及甜品都十分驚喜!🩵甜品是我食過嘅omakase 當中最好味的!加上餐廳環境氣氛雅致服務又細心友善整個用餐體驗都好好👍🏻🔸沖繩水雲、北海道象拔蚌🔸鹿兒島平靜魚 配gin酒醬油汁、紫蘇花,令淡雅嘅白身魚更添香氣。🔸茶碗蒸❤️加入椰菜花蓉,令口感更creamy 藍龍蝦煮至半生熟,淋上蝦頭油、山椒葉 超級好食!!🔸壽司:▪️深海池魚 - 白身魚、口感爽身。▪️富山灣白蝦 - 當造清甜。▪️右口、燒魚邊▪️岩手縣石垣貝 - 肉厚爽甜。▪️池魚 - 赤身魚,魚味香濃。▪️北海道毛蟹 - 混合蟹膏,香味濃郁。▪️金目鯛 - 魚油豐富。▪️野生赤身 - 醬油醃漬,滑身帶微酸,正。▪️中拖羅 - 魚香油香適中,口感好滑。▪️根室海膽 - 超級足料,味濃creamy,大滿足!🔸手卷:包入滿滿大拖羅、中拖羅、燒過的大拖羅,魚香大爆發!加入黃蘿蔔、芝麻食落唔會好膩。🔸 木魚湯地甲湯用咗水果番茄、日本冬瓜好清香配埋日本漆器,更加有儀式感。🔸甜品❤️❤️❤️有荔枝紅茶啫哩、山梨白鳳桃肉,擁有夏季當造嘅水果清香味,配自家製乳酪、
期待嚟食已久
試完絕對唔會失望
新鮮魚生海產
配合師傅用不同食材悉心泡製
令食物更加鮮香甜!
除了刺身壽司
當中嘅龍蝦茶碗蒸及甜品都十分驚喜!🩵
甜品是我食過嘅omakase 當中最好味的!
加上餐廳環境氣氛雅致
服務又細心友善
整個用餐體驗都好好👍🏻

🔸沖繩水雲、北海道象拔蚌

🔸鹿兒島平靜魚
配gin酒醬油汁、紫蘇花,令淡雅嘅白身魚更添香氣。

🔸茶碗蒸❤️
加入椰菜花蓉,令口感更creamy
藍龍蝦煮至半生熟,淋上蝦頭油、山椒葉
超級好食!!

🔸壽司
▪️深海池魚 - 白身魚、口感爽身。
▪️富山灣白蝦 - 當造清甜。
▪️右口、燒魚邊
▪️岩手縣石垣貝 - 肉厚爽甜。
▪️池魚 - 赤身魚,魚味香濃。
▪️北海道毛蟹 - 混合蟹膏,香味濃郁。
▪️金目鯛 - 魚油豐富。
▪️野生赤身 - 醬油醃漬,滑身帶微酸,正。
▪️中拖羅 - 魚香油香適中,口感好滑。
▪️根室海膽 - 超級足料,味濃creamy,大滿足!

🔸手卷:

🔸 木魚湯地甲湯
用咗水果番茄、日本冬瓜好清香
配埋日本漆器,更加有儀式感。

🔸甜品❤️❤️❤️
有荔枝紅茶啫哩、山梨白鳳桃肉,擁有夏季當造嘅水果清香味,配自家製乳酪、薄荷羊羹酸酸甜甜好fresh,桃🍑雪芭 、噴上玫瑰水,香味更有層次,係我食過嘅omakase 中最好食嘅甜品
2023-08-24 14 瀏覽
這間高級omsakse店的裝修充滿了雅緻和精緻的氛圍。它可能擁有現代而優雅的室內設計,使用高品質的材料和精心挑選的家具,營造出一種舒適和奢華的感覺。炙燒北海道帶子、靜岡縣蕃茄、水雲菜配上紫蘇花:炙燒的北海道帶子擁有鮮甜的海味,配合靜岡縣的蕃茄和水雲菜的清爽,再加上紫蘇花的芳香,營造出一道豐富而和諧的口感。海鮮凍杯,面層的敖蝦帶來了彈牙的口感,上面的魚子醬提供了豐富的鮮味,中間的番茄凍增添了一絲清涼感,最底層的敖蝦蝦膏奶凍則為整道菜帶來了豐潤的口感。炭燒鹿兒島鰻魚配柚子,鰻魚香氣撲鼻,口感鮮嫩多汁。柚子芥末提供了一種微妙的辛辣和酸爽的風味,與鰻魚的豐富口感形成了美味的對比。金目鯛壽司,肉質細嫩,入口即化間八魚壽司,壽司的口感可能帶有微妙的韌度,同時保持了魚肉的鮮味和嫩滑感。北海道魷魚壽司配馬糞海膽,北海道魷魚可能帶有嚼勁和鮮甜的口感,而馬糞海膽則提供了一種奢華的濃郁風味,兩者的結合帶來了一種獨特而豐富的口感。炙燒大toro壽司,經過炙燒處理後,大toro的油脂更加豐富,口感更加鮮嫩。用稻草煙燻燒鰹魚配上酸汁,配寶菜花打成蓉:稻草煙燻的鰹魚擁有獨特的煙燻香氣,口感鮮嫩多汁。酸汁提供了一種酸

金目鯛壽司,肉質細嫩,入口即化

間八魚壽司壽司的口感可能帶有微妙的韌度,同時保持了魚肉的鮮味和嫩滑感。

用稻草煙燻燒鰹魚配上酸汁,配寶菜花打成蓉:稻草煙燻的鰹魚擁有獨特的煙燻香氣,口感鮮嫩多汁。酸汁提供了一種酸爽的風味,與煙燻的鰹魚形成了完美的平衡。寶菜花蓉的細膩口感則為整道菜增添了一絲豐富的層次感。

北海道毛蟹配上馬糞海膽、紫蘇花和青檸汁,北海道毛蟹肉質鮮美,配合馬糞海膽的奢華風味以及紫蘇花和青檸汁的清新風味,帶來一道豐富而鮮明的口感體驗。

法國多寶魚,大版紫菜包著多寶魚去焗,配魚骨製的汁,醋汁糯米蓉:法國多寶魚在紫菜包裹下經過烤焗,保持了魚肉的鮮嫩和多汁。魚骨製的汁提供了濃郁的風味,醋汁糯米蓉則增添了一絲清爽和口感的變化。

中toro壽司,肉質鮮嫩多汁,帶有一定的油脂,口感豐富而滑順。

吞拿魚太卷:這道太卷包含了赤身、中toro和大toro三種吞拿魚。赤身帶有鮮明的魚肉風味,中toro和大toro則提供了鮮嫩和豐富的口感,三者的結合帶來了一種豐富而平衡的口味。

日式湯,湯使用了大量的雞肉和水果配料燉煮而成。它可能帶有濃郁的雞肉風味,同時水果的加入為湯品增添了一絲清新的感覺,類似於法式清湯的口感。

雞蛋布丁:這道雞蛋布丁可能是輕柔綿密的口感,帶有濃郁的雞蛋香氣和甜美的味道,是一道美味的甜點選擇。
半鳥酒店聞名國際,能夠到當中的餐廳品嚐美食,一直是我的心願,今晚有幸朋友和我補祝生日,選了半島酒店的日本料理omakase餐廳,享用尊貴的美食和服務,令我一生難忘。步入酒店大堂,聽到美妙的live band歌聲,令這晚上變得浪漫,比起酒店大堂的華麗,釧則有溫馨明淨的和式裝橫,我們被安排在師傅面前,一邊欣賞師傅製作壽司,一邊和師傅交流。我們選擇了「瀧TAKI」dinner set,有三款前菜、三款主食、壽司八件、湯及甜品,價錢是$2,580。前菜三款北海道帶子沖繩水雲、靜崗水果蕃茄,配上炙燒過的北海道帶子,帶子鮮甜帶炙燒過的香氣,水雲酸微微幾開胃,水果蕃茄甜又多汁,紫蘇的花可拆下來吃。創意三層盒子玻璃容器十分高貴有皇室氣派,由三層組成,最底下是螯蝦蝦膏奶凍,然後水果蕃茄啫喱,頂層是新西蘭螯蝦蓉,最後加上Cristal Caviar,無論賣相、創意及味道均是一絕。螯蝦蝦膏奶凍味道香濃,配上清新的蕃茄啫喱,然後是鮮甜的螯蝦蓉,Cristal Caviar鹹鮮加添層次也成為焦點。特別一提店家的魚子都使用Royal Caviar Club提供的頂級的魚子醬。燒鰻魚不特別喜歡吃鰻魚,但這道燒鰻魚卻

前菜三款

創意三層盒子

燒鰻魚
不特別喜歡吃鰻魚,但這道燒鰻魚卻有驚喜,是我人生吃過最好吃的燒鰻魚,用上鹿兒島鰻魚,以梅子醬炭燒,另有黃金柚子胡椒調味,鰻魚皮燒得超脆,魚肉十分香嫩,滲出魚油,醬甜香,不用胡椒都好夠味。

壽司八件及三款主食

金目鯛壽司
金目鯛魚肉白嫩通透,口感清爽、鮮甜。

間八壽司
來自鹿兒島的間八壽司,魚肉切成兩層薄片,口感更佳,它肉質油潤、細膩,滿有魚香。

白魷魚海膽壽司
壽司飯上先放上北海道白魷魚,然後還有馬糞海膽,兩種不同口感,雙重的鮮味享受,海膽片片甘甜。

大吞拿魚腩(Otoro)壽司
Otoro是腩肉部分,炙燒過之後將油脂迫出來,令魚油香味更突出,也沒有了全生的油膩感,肉質柔嫩,入口即化,無筋無渣,豐腴甘美,餘韻在口裡久久不散,

鰹魚半敲燒
將新鮮的鰹魚去鱗去骨後插入鐵籤,放在半燃燒的稻草上燻製至香氣滲入魚肉中,再度點燃稻草以高溫大火一口氣炙熟鰹魚表皮,保留油脂飽滿的鮮紅魚肉,鰹魚肉質柔軟帶鹹香,配上清翠清新寶菜花醬,平衡了味道。

毛蟹海膽壽司
馬糞海膽壽司再次出場,這次配搭北海道拆肉毛蟹我更喜歡,毛蟹肉細緻鮮甜,加上鮮青檸汁更能提升蟹肉的鮮味,馬糞海膽柔潤鮮味,留有濃郁的味道於口腔。

紫菜焗法國多寶魚
法國多寶魚以大阪紫菜包著烤焗,醬汁由辣根海苔、昆布、醋漬蘿蔔蓉製成,多寶魚爽口,先吃到海苔醬汁香味後續有微辣。

赤利尻馬糞赤海膽壽司
北海道赤利尻馬糞赤海膽比較飽滿和色澤金黃,是更高級的馬糞海膽,師傅以紫色包飯再放上海膽,這赤利尻馬糞赤海膽比之前吃到的海膽更鮮甜,份量又足,有著令人感動的味道。

中吞拿魚腩(Chu toro)壽司
是腹肉部分,我們見到它有漸變淺的粉紅色,其脂肪中等,比赤身吞拿魚,多了一份油脂香味,質感是軟軟嫩嫩的。

生筋子壽司
生筋子新鮮的三文魚子,有黏膜將三文魚子連在一起,比較有咬口但沒有渣,淡淡鹹香鮮味,也吃到有點青檸香。

吞拿魚太卷壽司
薄薄的壽司醋飯包著赤身、中吞拿魚腩、大吞拿魚腩在一起,集齊不同部位的吞拿魚,師傅建議一啖吃下去,但我沒這麼大的口,只好分開咬,既有吞拿魚獨特的魚香,也有腩位的脂香,這配搭一絕!

湯品
以野鴿、大蒜、金筍、雞、蔬果熬出來的雞湯,啖啖都是精華所在,特別之處是它是蛋白吸走油份雜質,令湯一點油也沒有,就像滴雞精,好鮮味好濃郁。

甜品
店員送上黑茶幫助消化,說實話吃到這裡已經好飽,壽司部分已少飯,但來到甜品也不自覺默默地吃。三款甜品二人分享。

這款是餐廳研製的創意甜品,三款中是我的最愛,半液固狀態的豆乳奶凍,放在焗脆了的日本壽司腐皮中,造形有趣,加添金箔顯貴氣。豆乳奶凍香濃,腐皮香脆可口,加上胚芽朱古力脆脆,增添口感。

這一款是季節限定甜品,打卡超美,粉紅少女心,酸甜的桃雪葩,配上自家製乳酪,打成泡沫,口感較吸引,底下有日本山梨縣大糖嶺桃肉,香甜多汁,彩色小顆荔枝紅茶啫喱點綴得更美。

最後是十分濃味,口感實在的芝麻朱古力,完滿了今晚的半島omakase,人生必要嚐試的premium級omakase體驗,服務食物環境也是100分,店員還很可愛呢。
  • 燒鰻魚
  • 赤利尻馬糞赤海膽
夢寐以求咗好耐嘅餐飲體驗✨,就喺喺尖沙咀半島酒店食飯,而今次就去咗呢間位於地庫B1層嘅日式餐廳——釧 @kushiro_peninsula 食Omakase🍣釧開咗大概2年,希望做到以Service為先,每道菜都會詳盡介紹,俾你知道自己食緊咩落肚🤓。主打Omakase同Fusion菜,壽司同刺身做法比較傳統,希望保留海產嘅原汁原味,堅持食物新鮮度同味道嘅配搭🐟,逢星期一至六每日都有飛機貨到店🛫;熱食同甜品方面就行fusion路線🍰,米芝蓮級師傅有法國、意大利、泰國菜等多國菜式嘅廚藝經驗,可以將每個國家最特色嘅一面呈現喺食客面前👨‍🍳,仲專誠請嚟負責甜品嘅師傅,配合埋唎酒師團隊提供最合適嘅Wine Pairing配搭🥂,務求令食客喺每道食物上面都得到滿足同驚喜🎉晚市有3個Omakase Set可以揀,今次我就叫咗有2款前菜、1品料理、10貫壽司,同卷物、湯同甜品各1樣嘅「汐SHIO」Dinner Set($1980)🥢✝️沖繩水雲帶有順滑口感嘅沖繩水雲喺一款海髮菜,當中加入夏天先有、口感好似啫喱嘅日本棉花種籽,配上燒香過嘅爽口北海道帶子同清甜靜岡縣番茄🍅,微酸帶甜順喉非常開胃,仲有輕輕花香

釧開咗大概2年,希望做到以Service為先,每道菜都會詳盡介紹,俾你知道自己食緊咩落肚🤓。主打Omakase同Fusion菜,壽司刺身做法比較傳統,希望保留海產嘅原汁原味,堅持食物新鮮度同味道嘅配搭🐟,逢星期一至六每日都有飛機貨到店🛫;熱食同甜品方面就行fusion路線🍰,米芝蓮級師傅有法國、意大利、泰國菜等多國菜式嘅廚藝經驗,可以將每個國家最特色嘅一面呈現喺食客面前👨‍🍳,仲專誠請嚟負責甜品嘅師傅,配合埋唎酒師團隊提供最合適嘅Wine Pairing配搭🥂,務求令食客喺每道食物上面都得到滿足同驚喜🎉

✝️沖繩水雲
帶有順滑口感嘅沖繩水雲喺一款海髮菜,當中加入夏天先有、口感好似啫喱嘅日本棉花種籽,配上燒香過嘅爽口北海道帶子同清甜靜岡縣番茄🍅,微酸帶甜順喉非常開胃,仲有輕輕花香🌸

✝️鹿兒島燒鰻魚
食過最好食嘅燒鰻魚🤤,經過無數次改良,整成呢個皮脆同半入口即溶嘅肉質口感,燒嘅時候軟化咗鰻魚魚骨,面頭掃咗一層甜甜哋嘅鰻魚醬,加埋辛香柚子芥末,有無啲似食緊乳豬呢🐷

壽司方面,米飯用咗山形縣嘅白米加赤醋整成,陣陣醋香減少咗魚生帶嚟嘅油膩感,仲令到壽司鮮香味提升⬆️。
1️⃣將日本三重縣魷魚薄切成一片片🦑,既保持原有煙韌口感,又唔會太厚而咬唔開,柚子鹽同青檸大大提升咗魷魚嘅鮮香🍋;
2️⃣結實彈牙嘅鹿兒島縣間八魚鮮而無魚腥味👍;
3️⃣北海道筋子喺時令美食,由夏季轉秋季先有,
筋膜包住飽滿爆汁嘅鮮魚籽,仲有陣陣柚子香去除腥味;
4️⃣&5️⃣再嚟嘅喺野生藍鰭吞拿魚嘅赤身同中拖羅🐟,前者用醬油醃漬過帶出鮮味,
後者油份較重魚油甘香十足😋,色澤紋理相當吸引

✝️日本宮城縣鰹魚
間場送上禾稈草煙燻焗鰹魚,陣陣煙燻香味難以抵擋😍,配上自製寶塔菜酢漬醬油,加上柚子酸汁同北海道粟米苗🌽,口感層次豐富提升🆙

食完鰹魚繼續送上壽司壽司主廚Alex師傅嘅刀工巧妙精細🔪,
6️⃣富山灣縣嘅特產白蝦晶瑩剔透,有「白寶石」之稱,柔軟嘅口感配上竹炭鹽同青檸令蝦鮮味更加突出;
7️⃣之後有肥美肉嫩嘅鹿兒島縣深海池魚;
8️⃣黑鯥魚本身比較淡味,炙燒過可以將魚油逼出嚟🔥,食落更加香,煙煙韌韌嘅魚皮咬落口感過癮😬;
9️⃣鯖魚上面放上白板昆布,好似鋪上面紗咁,增加咗輕輕煙韌嘅口感,配搭埋薑蓉同蔥蓉,腥味完全癖走晒😗

✝️拖羅太卷
將赤身、中拖羅同炙燒咗嘅大拖羅放埋一齊,加上芝麻同爽口漬物包裹喺壽司飯同脆脆紫菜當中,一大啖放入口,一次過食到三款唔同部位嘅滋味,超級大滿足🤩

✝️法式野鴿清湯
用法式做法烤製野鴿🐦,再加入蔬菜去吊清,去除咗高湯嘅油份,飲落會比較清甜,仲帶嚟陣陣蔬菜清香🥬

✝️赤利尻海膽
最後第🔟款壽司喺嚟自市川赤利尻嘅頂級馬糞海膽,
喺日本三大標有「特等便簽」嘅最高級別海膽之一,每年只有6月去到8月先有得食,成排嘅鮮橙色飽滿海膽放上紫菜卷當中,每啖都充滿住鮮甜滑溜、入口即溶嘅口感,好幸福🥰

食完壽司,師傅送上自家製嘅玉子🥚,掌握好溫度同時間焗製成表面光滑、入口蛋香細膩嘅質感,口感與別不同

✝️豆腐福袋
將日本豆腐皮浸落鮮牛奶再炸香整成福袋🥛,當中倒入流心奶凍,加上唔會太甜嘅焦糖醬油,
用匙羹扑開脆脆嘅豆腐皮,連埋最底嘅黑白朱古力同杯芽一齊食就脆上加脆,陣陣牛奶同豆腐香喺我嘅至愛組合💕,值得一試

✝️真夏の桃染
賣相精緻嘅甜品唔難整,靚得嚟又好食先至喺真功夫😎。面頭嘅紗紙噴上食用玫瑰香水🌹,揭開神秘嘅面紗,見到自家製乳酪上面有薄荷同玫瑰啫喱做裝飾,中間喺用時令白桃整成嘅雪葩,底部仲有好多軟綿多汁而且甜度啱啱好嘅白鳳桃肉🍑,夏天食夠晒Fresh🌿

✝️黑芝麻朱古力
金箔粉令朱古力顯得特別高貴,咬開充滿黑芝麻香嘅外層,朱古力碎碎帶嚟香脆滋味,個人就覺得甜咗少少🤏,配埋店員換上嘅熱煎茶🍵,呢餐真喺令人意猶未盡😚
2023-08-17
15 分鐘 (堂食)
$2000 (晚餐)
2023-08-19 22 瀏覽
食完Kushiro之後,我真係有好多感受想同你分享!😍🍣首先,好期待嘅心情終於得到滿足!試過嘅每一道菜都令我驚喜連連,真係超越我嘅期望!🌟🤩而Kushiro嘅環境真係好舒適,令人感到放鬆同愉快!無論係裝潢、氛圍定係服務態度,都讓我有種置身於日本嘅感覺!真係一個令人難忘嘅用餐經驗!🌸🍽️✨食物方面,每一梯都好精緻可口!新鮮嘅生魚片入口即化,咬落去嘅燒烤更是美味無比!每一口都帶出濃郁嘅味道,真係令人回味無窮!而且,唔使擔心食物份量太少,食完真係夠肚啊!😋🍣💕總括而言,食完Kushiro真係留下咗好多難忘嘅經驗!我嘅期待得到完全滿足,環境舒適,食物精緻可口,而且食完都好飽足!真係一個令人心滿意足嘅用餐體驗!我一定會再去!🌟🍽️🎉
食完Kushiro之後,我真係有好多感受想同你分享!😍🍣

2023-08-16 24 瀏覽
第二次Omakase, 估唔到午餐都可以咁高質!象拔蚌拼土佐醋海草 - 這道菜以新鮮的象拔蚌和土佐醋海草為主角。將象拔蚌和海草一同放入口,享受到了酸酸甜甜的滋味,而紫蘇花的香氣也增添了層次感。法國藍龍蝦茶碗蒸 - 法國藍龍蝦被譽為龍蝦界的極品,而呢個茶碗蒸中加入了蝦油,更加凸顯了藍龍蝦的鮮美。蒸煮的過程保留了蝦肉的鮮嫩口感,配合埋個獨特醬汁, 將典型茶碗蒸嘅味道完全顛覆。 真鯛Kambachi柚子胡椒 - 這道菜以新鮮的真鯛為主角,搭配了柚子胡椒。柚子胡椒帶來了一絲微辣的刺激,而魚肉的爽硬質感讓人驚艷。富山灣蝦壽司 - 這道壽司以鮮甜無比的富山灣蝦為亮點,每一口都帶來了豐富的海鮮風味。 北海道毛蟹壽司with海膽 - 這道壽司以北海道毛蟹和海膽的組合為亮點,兩者味道分明, 冇衝突。 口感鮮甜順滑,讓人回味無窮。筋子壽司 - 廚師為這道壽司增添了柚子的風味,魚卵的彈性和柚子的清新口感完美結合,帶來了獨特的口味體驗。炙燒金目鯛壽包司 - 炙燒金目鯛的燒烤香味和魚肉的鮮嫩口感相得益彰吞拿魚壽司 - 魚味鮮香!拖羅壽司 - 只能用肥美嚟形容, 淡淡油脂滾動口腔內嘅味蕾。申子魚 - 呢款對比起其
第二次Omakase, 估唔到午餐都可以咁高質!

吞拿魚壽司 - 魚味鮮香!

申子魚 - 呢款對比起其他味道較重, 搭配了柚子醋。柚子醋的酸爽完美結合,帶來了一種獨特的風味體驗。

海膽壽司 - 這道菜以鮮甜的海膽為亮點。每一口都充滿了海膽的鮮美和濃郁的海洋風味,讓人陶醉其中。

拖羅卷物 - 是廚師為我準備的壽司卷,內部包含大、中、小Toro,加上炒過的芝麻和燒過的Toro,口感豐富多樣,每一口都帶來了不同的層次感和風味。

蛋布甸 - 呢個是甜品喺? 濃郁的蛋香和柔軟的口感,令人愉悅。每一口都充滿了甜蜜的滋味,是完美的結尾。

最後, 有三款甜品, 三款都非常出色! 夏日の桃染 和黑芝麻羊羹 。 夏日の桃染是以大糖嶺產的白桃為主角,搭配自家製的泡沫狀Yoghurt,帶來清新的口感和多層次的味道。黑芝麻羊羹則以黑芝麻的香氣和朱古力脆脆增添了口感和風味。 而另一道甜品係由腐皮炸成, 配上自家製乳酪, 味道特別。

#foodeie #hkfoodie #omakase #sushi #japanesefood #日本菜 #廚師發辦 #finedining
2023-08-11 47 瀏覽
今日同老婆去半島酒店地庫食廚師發辦,老婆生完仔都未同佢好好慶祝慶祝同二人世界,於是就帶佢嚟食餐好啦!我預先預約定餐廳,入到去安排咗吧枱位置,可以近距離觀賞師傅嘅手藝我哋揀咗$980嘅午餐,有三個前菜,10件壽司,一件卷物,一碗湯同埋甜品前菜既水雲菜配北海道象拔蚌十分開胃,間八魚夠鮮甜,法國藍龍蝦茶碗蒸蝦味十足!10件壽司由淡味食到濃味,要推薦右口魚,油香十足,入口即融甜品亦都驚喜十足!時令既日本大嶺桃用來做甜品!甜品帶陣陣玫瑰香,有雪葩、乳酪、紅茶啫喱名桃肉組成!見到老婆食得好開心,我都好開心,呢一餐值回票價!

10件壽司由淡味食到濃味,要推薦右口魚,油香十足,入口即融

甜品亦都驚喜十足!時令既日本大嶺桃用來做甜品甜品帶陣陣玫瑰香,有雪葩、乳酪、紅茶啫喱名桃肉組成!

見到老婆食得好開心,我都好開心,呢一餐值回票價!
2023-08-09
午餐
慶祝紀念
紀念日
今日朋友帶我去食好西,去左半島酒度地庫食廚師發辦,餐廳叫釧,就等我好好記錄我呢餐難忘既午餐!🎑環境餐廳門外黑色裝修,餐廳「釧」標誌就好似月亮一樣高掛。穿過日本庭園風格走廊,見到餐廳糅合不同月相形象的設計特色,沉浸於一種詩意與華美的氣氛下享用佳餚餐廳有卡位及壽司吧枱,另設有包廂,為左可以見到師傳的廚藝同埋可以同師傳多啲交流,我當然選擇吧枱位置。當日仲係行政總廚鄭師傅為我地主理食物!📝餐牌午餐有3個餐選擇,分別係川($1,680)、華($1,280)、幸($980),會有不同頭盤同一品料理、壽司等等。我地就揀左入門既幸,有3款頭盤、10件壽司、1件卷物、湯同甜品🍢頭盤 —水雲菜北海道象拔蚌、間八魚配氈酒紫蘇花、法國藍龍蝦茶碗蒸- 第一道菜係清爽帶酸的水雲菜配上鮮甜北海道象拔蚌,醒胃既菜式,為廚師發辦午宴展開序幕。- 間八魚配氈酒紫蘇花用了貝殼紫色碗盛載,配上紫蘇花,燈光影射下既間八魚發出炫彩,晶瑩剔透。- 法國藍龍蝦茶碗蒸充滿蝦油香,慢煮藍龍蝦爽甜肉嫩,內裡仲有鮮帶子,雞蛋滑溜鮮甜🍣壽司 —魷魚、深海池魚、岩手県產石坦貝、池魚、毛蟹、金目鯛、赤身、拖羅、右口魚魚邊、海膽- 由淡口食到濃味既

🎑環境
📝餐牌
象拔蚌
間八魚
茶碗蒸
- 由淡口食到濃味既壽司,醋飯調味得宜,師傅話每款食材都係當日新鮮採購運抵香港,亦會揀選時令食材,每款魚類都經師傅配合不同處理方法及調味,例如炙燒、切割方法、加上柚子鹽、醬油等等,去帶出食材最佳的味道!
是日食材
- 最令我難忘既係岩手県產石坦貝,師傅專登問:「準備好未?」,原來師傅會係我面前拍一拍隻貝,貝會好生猛地收縮豎起來,師傅話呢款貝只係7月同8月有得食!味道爽甜,肉質厚實!
- 另外右口魚魚邊都好驚喜,作為第9件壽司,呆詭當然好香濃,加上炙燒完迫出油份,魚肉閃令令,入口即融,食完魚油仍然有油香餘韻。
海膽
🍙卷物
師傅先鋪紫菜、要鋪飯、芝麻、炙燒和牛,醃蘿白、拖羅,純熟既技巧將卷物卷好!一口一件,炙燒和牛同拖羅油份充足,醃蘿白恰巧中和到,食落令人好滿足
卷物
🥚玉子
玉子好嫩滑,彈下彈下好似燉蛋一般!
玉子
🥣湯
湯由蜆肉、冬瓜及蕃茄熬制而成,加上少少花椒。蜆肉十分鮮甜,冬瓜亦好適合夏天食用
🍧甜品
甜品包括時令大糖嶺桃雪葩、豆乳福袋及黑芝麻朱古力。大糖嶺桃雪葩用圓形碗裝住,好似水晶球一樣,上面有粉紅「面紗」包住,打開時先見到粉紅既靚靚外貌,仲會聞到陣陣玫瑰花香,帶銀萡既雪葩下配有自製乳酪、紅茶啫喱、大糖嶺桃肉,職員叫我地要一啖食晒,口感豐富,雪葩既清甜,乳酪奶香幼滑,加埋香濃紅茶啫喱,仲有多汁既桃肉,味道好夾,係食得既冰桃茶!黑芝麻朱古力香濃到食完呼吸都聞刑黑芝麻味,帶住呢陣黑芝麻令我食完都可以回味住整個廚師發辦午餐
👨🏻‍🍳服務
由門口接待開始,職員笑容親切服務殷勤,令人有賓至如歸既感覺。每一枱客人也有專屬職員照料,所以可以即時回應我地既需求,服務亦十分貼心,亦會為我地介紹食材,令人感覺好舒服放鬆。師傳十分專業,對食材了解充足,我食壽司之餘更學識不同魚類及佢地既合時時令同食材配搭,酒有wine tasting,壽司就係omakase! 雖然以往食既廚師發辦都係日本師傅主理多,但香港師傅唔會有語言障礙,反而交流更好,所以我食完識食左,仲學多左好多魚同具類!

🤑價錢
$980+1/人

🤤總結
在一個伴隨月色的優雅空間內,觀賞師傅製作壽司既手藝,享受新鮮食材,同師傅交流同埋職員貼心服務,色香味俱備,食完會令人有滿足感同幸福感。
2023-08-09
是日食材
海膽
卷物
玉子
  • 右口魚
  • 岩手県產石坦貝
2023-07-08 68 瀏覽
幾個朋友關係所以選了房間 有說有笑 😁然後經理 Paul 招呼 友善 每道菜都講解清楚 有問必答 氣氛輕鬆 安排掌握出色 不會令我哋等候太久 更加沒有催促感覺 讚每道菜亦屬水準之上 色香味俱全 唔需要特別推薦 因為各款都好食 🤤 如果有朋友想食日本菜 我毫不猶豫推薦呢間
2023-07-08
午餐
2023-07-02 67 瀏覽
有朋自遠方來,想帶佢食d值得食而唔會浪費肚皮quota 既美食!坊間有無數的Omakase 分佈各區,大約shortlist 左十間,再參考大家既食評,最後揀左釧。一個月前訂位俾哂deposit, 今日午餐就靠佢啦。位於半島地庫商場,lunch 分別3個價位,$1680, $1280 同$980。我就中間落墨試左個$1280「華」,包括有 4個前菜,1個一品料理,10貫壽司,1個卷物,湯同甜品。每道菜都會特別介紹,由於同朋友實在太多嘢傾,所以其實冇特別記得邊度打邊度😂比較深刻d既例如第一個前菜係鮑魚加左d醋,好開胃。之後一個燒魚同埋蒸蛋入面有帶子同蟹肉,兩款都好好味。然後10貫壽司由淡味到濃味,之後幾味中toro 大toro海膽 同個卷物,真係心入面諗「好想食多件」。食到呢度其實已經飽飽地。講真出面可能平3幾佰蚊,不過呢度食物質素高,服務十分十分五星級,再加上視覺享受,坐又坐得舒服又唔會迫住晒,其實係值得嘅。好嘞,今日重有為夏天而設嘅凍湯,有d胡椒味又幾特別。成餐最需要打卡既就係今日既甜品,係橙同朱古力既雪糕,另外再有一人一塊既特濃橙味朱古力!個雪糕甜品望上去都好精緻,食埋落去就覺得今

好嘞,今日重有為夏天而設嘅凍湯,有d胡椒味又幾特別。成餐最需要打卡既就係今日既甜品,係橙同朱古力既雪糕,另外再有一人一塊既特濃橙味朱古力!個雪糕甜品望上去都好精緻,食埋落去就覺得今餐好正好值得!lunch 呢個價位嘅Omakase, 呢個質素服務地點,真心值,最重要係年紀大,唔想浪費肚皮quota, 呢度alright!
2023-07-02
2023-06-27 56 瀏覽
今日同大家介紹位於半島酒店嘅釧Kushiro今次係我第二次嚟 因為人氣太高嘅關係 每次都要預約半個月後 。呢度嘅料理非常豐富 食量小嘅朋友一定要空腹過嚟食 如果唔係就會品嚐唔晒。同埋呢度係由日藉師傅打理 同佢傾偈當中 原來佢哋大部份師傅都係過往來自唔同米芝蓮餐廳!日式慢煮鮑魚🩵🩵🩵🩵🩵好有記憶點既一道菜 鮑魚非常嫩口 冇平時印象中嘅韌嘅感覺,旁邊嘅醬汁係來自佢自己嘅膽汁精華 適合用飯攪拌再食 非常甘口 完全冇腥的感覺手拆毛蟹🩵🩵🩵🩵師傅拆得好靚好有心機 咁我就要食得落力D 海膽蟹肉啫喱🩵🩵🩵🩵🩵我相信呢個菜式係全香港其他地方都冇乜機會食到 食落去好清新 充滿海洋嘅味道 尤其是非常適合呢個夏天咁炎熱嘅香港縞蝦🩵🩵🩵🩵🩵北寄貝🩵🩵🩵🩵🩵師傅話食之前要打佢一下 咁佢就會更加爽口 我實測過 係真嘅釧 KushiroShop BW1,BW3&BW5,B1/F, The Peninsula Hotel, Salisbury Rd, Tsim Sha Tsui
今日同大家介紹位於半島酒店嘅釧Kushiro

北寄貝🩵🩵🩵🩵🩵

師傅話食之前要打佢一下 咁佢就會更加爽口 我實測過 係真嘅

釧 Kushiro

2023-05-17 93 瀏覽
預約了三點半入座,食量小的一定要空肚品嘗,料理真的很豐盛,由日藉師傅主理,能近距離欣賞師傅的手藝食物的賣相或味道也沒有我們失望!這次點了瀧 Taki $2480@1,包含三款前菜、三款一品料理、八貫壽司、湯物、卷物和兩款甜點。開胃菜各有特色,而且用料很新鮮,不好海鮮的我也吃很盡興🥳,印象深刻的料理有太多了,封面的大白鱘魚子醬馬糞海膽甘甜味美,盛着海膽的盒子精緻小巧,很可愛!上鋪的魚子帶一點鹹香,海膽下是清爽的松葉蟹腳啫喱,細膩有層次。一口天婦羅北海道雪場蟹腳也很有驚喜,粉漿很薄,外層炸得酥脆不油膩,最重要是蟹腳在高溫下烹煮依然鎖住了肉汁,非常鮮甜!碟上有少許抹茶鹽,和紫酥葉一併享用,帶微微的澀味,味道豐富得來又不會喧賓奪主。另一道個人最愛是海蔘釀墨魚肉牛蒡海帶羹,海蔘和墨魚肉也很彈牙,湯羹味道清甜,特別是接二連三品嘗了幾道味道濃郁的料理後,再喝這個湯有清掃味蕾的作用,不得不說廚師在料理的先後次序安排上也有很多的巧思啊。壽司也很出色,師傅手起刀落,盡顯功架。不過相較之下,開胃菜和一品料理的味道更驚艷,最特別的要數卷物,內有赤身、青森縣飼養的大拖羅和中拖羅,一啖即可品嘗三款肉質鮮甜肥美的刺

壽司也很出色,師傅手起刀落,盡顯功架。不過相較之下,開胃菜和一品料理的味道更驚艷,最特別的要數卷物,內有赤身、青森縣飼養的大拖羅和中拖羅,一啖即可品嘗三款肉質鮮甜肥美的刺身,真的是回味無窮🥺,喜歡omakase的這間一定能滿足你!

2023-03-31 168 瀏覽
半島酒店的日本餐廳一直很受歡迎,很難訂到位,朋友很早之前訂了位,等到今天終於有機會來吃晚餐,享受一餐美味無窮的廚師發辦Omakase。餐廳環境很高雅,服務週到有禮,可以坐在吧台位置和師傅聊天和觀賞師傅的廚藝。第一款前菜愛媛縣鰻魚苗配蓮芋絲,鰻魚苗晶瑩剔透,十分新鮮,入口滑溜無比,鮮甜可口。第二款前菜新鮮白蝦刺身,配玉露綠茶和 鰹魚清湯啫喱,白蝦肉質豐腴肥美,香甜嫩滑,入口即溶,蝦味濃郁,綠茶味令鮮味更突出。第一款料理北海道椰菜帶子卷,配料豐富,有日本冬筍,蟹肉湯和紫蘇花等,賣相精緻。椰菜清甜爽脆,包住帶子肉軟稔鮮甜。墨魚壽司墨魚肉切粒口感更佳,煙韌而鮮甜,壽司飯粒粒粒分明,香甜美味。北寄貝壽司北寄貝新鮮即開,鮮甜爽口,表面經過微烤更有香味。鯖卷壽司用箱壓方法製成,口感較結實有咬口,鯖魚鮮甜嫩滑,面經過火炙更有香味。赤鯥壽司赤鯥肉質嫩滑可口,入口即溶,彈牙香甜。煙燻鰹魚鯉魚切得厚身,口感滑溜,魚香味濃郁,配有茗荷和芝麻粒一起吃。鮟鱇魚肝 嫩滑無比,入口滑溜綿密,油香味散發,用甜豉油慢煮出來,配有柚子皮和新鮮芥末一起調味。 明太子蛋黃燒鱈場蟹腳一端上檯已經香氣撲鼻,明太子蛋黃醬香濃惹味,蟹
第一款前菜
第二款前菜
第一款料理
北寄貝壽司
北寄貝新鮮即開,鮮甜爽口,表面經過微烤更有香味。
鯖卷壽司
赤鯥壽司
赤鯥肉質嫩滑可口,入口即溶,彈牙香甜。
明太子蛋黃燒鱈場蟹腳
一端上檯已經香氣撲鼻,明太子蛋黃醬香濃惹味,蟹腳厚身鮮甜,彈牙爽口。
中拖羅壽司
肥美鮮甜,雪花油脂分佈平均,一點筋也沒有,魚香味濃郁。
大拖羅壽司
油脂雪花更為豐富,入口油脂香味散發,入口即溶,鮮甜而美味。
北海道毛蟹壽司
毛蟹用料豐富,蟹肉多而鮮甜,撕成絲狀入口更嫩滑,多汁美味。
馬糞海膽
整板海膽新鮮即開,鮮甜無比,味道香濃甜美,配上壽司飯用紫菜包住,香脆可口,口感層次豐富。
拖羅卷
紫菜卷住有赤身,中大拖羅,紫蘇葉,醃蘿蔔,芝麻等,飯粒煙韌彈牙,鮮甜肥美。
布甸焗蛋
蛋味香甜濃郁,美味可口。
水魚豆腐湯
豆腐切成一朵花的形狀,造型美觀,滑溜美味,湯鮮甜可口。
甜品
北海道豆腐奶凍,有腐皮和胚芽,造型已經很精緻,奶滑而香甜。
芝麻味巧克力
芝麻味十分濃郁,巧克力味道很配搭,味道甜美。
2023-03-27 2226 瀏覽
今晚是週年大日子, 特地提早預約了在半島酒店裡面的釧, 吃一餐精緻的廚師發辦。第一道前菜首先出場的是這道前菜, 來自愛緩縣的鰻魚苗, 顧名思義鰻魚苗是初出生的鰻魚, 在魚骨還未生出來的時候, 吃落口感嫩滑, 加上蓮芋絲一併吃質感爽彈。第二道前菜這碗白蝦的賣相精緻吸引, 還有金箔作點綴, 白蝦爽彈鮮甜, 與香濃的玉露綠茶味道交織, 配搭得宜, 而下面的是用鰹魚清湯製成的啫喱, 去膩之餘亦可清一下味蕾。第三道前菜而最後一道前菜, 我覺得師傅做得很用心很出色, 用鮮艷奪目的翠綠椰菜包著北海道帶子, 外面椰菜口感爽脆, 裡面的帶子順滑, 而且碟底的是清甜的蟹肉高湯, 擺上一小棵的紫蘇花, 令整體的外觀很優雅。墨魚壽司然後緊接的便是壽司部分, 打頭陣出場的是墨魚壽司, 別以為是普通的墨魚壽司, 這裡的墨魚並不是一塊過, 而是切成一顆顆小粒的, 令你吃起來會有全新的感覺, 而且令醬油可以更加平均地分佈, 味道更為平衡。北寄貝壽司光看相片, 感覺到北寄貝還在晃動, 沒錯的, 師傅用拍打的方式來處理北寄貝, 令其口感更緊致, 因為它會收縮一下, 令它放在你面前的時候仿似栩栩如生般, 吃落當然是爽彈無
第一道前菜
第二道前菜
第三道前菜
北寄貝壽司
光看相片, 感覺到北寄貝還在晃動, 沒錯的, 師傅用拍打的方式來處理北寄貝, 令其口感更緊致, 因為它會收縮一下, 令它放在你面前的時候仿似栩栩如生般, 吃落當然是爽彈無比。
鯖卷
由於鯖魚保鮮十分困難, 所以一般也會經過醋製的, 這樣做反而不會影響鯖魚原本的味道, 而且更能提升鮮味, 入口後魚油香氣瞬間充斥口腔。
赤鯥壽司
赤鯥是日本一種非常罕有的高級白身魚, 肉質油脂豐富, 吃落有一種獨特的鮮甜味, 肥美又濃郁。
一品料理 - 煙燻鰹魚
壽司部分稍作休息, 師傅製作以下三款一品料理, 首先這碟煙燻鰹魚配茗荷, 以煙燻的方法把魚肉表面烤熟, 增添一股煙燻風味, 帶出魚肉本身的香氣和滋味, 且中心部位仍是半生狀態, 吃起來入口即化。
一品料理 - 鮟鱇魚肝
雖然鮟鱇魚外表比較醜陋, 但裡面的鮟鱇魚肝卻是矜貴之食材, 師傅以甜豉油慢煮方式, 保留了鮟鱇魚肝的綿密細膩口感之餘, 味道香濃可口, 灑上柚子皮及沾上少許wasabi來吃, 提鮮之餘亦減去膩滯感。
鱈場蟹腳
一品料理 - 鱈場蟹腳
鱈場蟹腳肉多味道鮮甜, 上面放了明太子蛋黃醬一起燒, 份外惹味。
中拖羅壽司
然後又回到了壽司的部分, 中拖羅油分適中而無筋, 入口即溶而魚味濃郁。
大拖羅壽司
大拖羅在魚腩最前位置, 脂肪分佈好像雪花般, 富天然魚油脂的甘香, 入口即溶。
北海道毛蟹壽司
來自北海道的毛蟹薄殼肉多, 肉質鮮嫩柔和, 飽滿鮮嫩, 味道甘甜。
馬糞海膽壽司
馬糞海膽色澤為淺橙黃色, 味道濃厚甘甜, 回甘強勁, 海膽膏的瓣塊較小, 極其鮮美。
拖羅卷
吃到這裡老實說已經很飽了, 但看到眼前的這件拖羅卷, 還是繼續吃下。師傅用了類似箱押壽司的做法, 把拖羅粒都緊緊壓在一起, 吃起來味道非常有層次, 質感飽滿。
布甸焗蛋
吃完壽司後, 師傅拿來了這件布甸焗蛋, 質感絲滑, 蛋味濃郁。
水魚豆腐湯
有別於其他餐廳的麵豉湯或魚湯, 這裡提供比較清爽鮮甜的水魚豆腐湯, 豆腐的花紋很美觀, 清甜的鮮湯可以讓我解膩消滯, 感覺蠻不錯。
甜品
想不到吃到最後竟然還有一個大驚喜, 這間餐廳的甜品並不是一般的日本蜜瓜或者雪糕之類, 是專誠由法國藍帶廚藝學院的甜品師傅去製作的。這道芝士蛋糕甜品賣相吸引, 用來打卡一流, 除了外觀, 味道當然是極高水準, 碟上面擺放的花形麻糬及淡雪士多啤梨, 同樣地美觀又好吃。
鱈場蟹腳
2023-03-14 195 瀏覽
壽司、卷物、吸物及甜品。另外 華 HANA ($1280) 一共4款前菜、1款料理、10貫壽司、卷物、吸物及甜品;川 KAWA ($1680) 就再多1款前菜和1款料理。建議第一次去Kushiro的可以選擇KOU!性價比超高!𝐊𝐎𝐔 幸 ($880) -前菜-京都木棉豆腐喜好豆品的我,覺得豆味濃郁,口感綿密無豆渣,令我回憶起東京鐵塔附近的「豆腐屋」。真鯛用了日本Gin做sauce,特別得來酒味不會突兀,仲帶出鯛魚鮮味,反而幾清新,口感爽彈。龍蝦茶碗蒸茶碗蒸上面有一大塊輕輕煎過的龍蝦肉,口感彈牙新鮮有龍蝦鮮味,還有蝦頭油畫龍點睛。-壽司-石川針魚非常精緻,刀功非常細緻深海池魚爽口帶魚油油份白魷魚魷魚切絲,一度誤會係蝦鰆魚黏口感,甜赤陸炙燒過的赤陸本鮪魚質比較實有口感鯖魚炙燒過的,無加薑蓉都沒有腥味青森縣大間中拖羅大間中拖,魚質比養殖拖羅有口感青森縣大間大拖羅入口即化,魚油香中浜小川海膽海膽份量合理,甜,沒有多餘的味道-卷物-一般omakase都是以拖羅蓉手卷+脆脆結尾釧非常有誠意,每人一個大卷物,中拖羅大拖羅片佔據一半以上的卷物比例-湯品-鰹魚清湯舞茸菇加檸檬皮,非常清新解膩-甜品-大概
[一粒肉丁/尖沙嘴/Omakase]

位於尖沙嘴5星級酒店半島酒店地庫的釧Kushiro,由擁有超過25年日式料理經驗,曾主理米芝蓮一星餐廳的日籍大廚富山幸人坐鎮。今次3人好幸運,3個星期前book假日lunch有sushi counter位!餐廳麻雀雖小、五臟俱全,內部以日式庭園風格裝修,雅緻得來又配以櫻花牆紙和日本漆器,進食時忍不住一直偷拍師傅….的餐具同手法。師傅製作過程不停拿出好像「家傳之寶」一樣的器皿。

今次Omakase是由Kenneth師傅負責,師傅非常健談(其實是我一直聊師傅,師傅表示不想理我😂),整個流程非常順暢,我們當天不停問問問他都十分耐心解答,因為當天講中文的師傅只有他,所以師傅非常忙要同時幫忙其他師傅講解。

𝐊𝐎𝐔 幸 ($880)
性價比最高的一個set,3款前菜、10貫壽司、卷物、吸物及甜品。另外 華 HANA ($1280) 一共4款前菜、1款料理、10貫壽司、卷物、吸物及甜品;川 KAWA ($1680) 就再多1款前菜和1款料理。建議第一次去Kushiro的可以選擇KOU!性價比超高!

𝐊𝐎𝐔 幸 ($880)

-前菜-
京都木棉豆腐

真鯛

龍蝦茶碗蒸

-壽司-
石川針魚
非常精緻,刀功非常細緻
深海池魚
爽口帶魚油油份
白魷魚
魷魚切絲,一度誤會係蝦
鰆魚
黏口感,甜
赤陸
炙燒過的赤陸
本鮪
魚質比較實有口感
鯖魚
炙燒過的,無加薑蓉都沒有腥味
青森縣大間中拖羅
大間中拖,魚質比養殖拖羅有口感
青森縣大間大拖羅
入口即化,魚油香
中浜小川海膽
海膽份量合理,甜,沒有多餘的味道

-卷物-
一般omakase都是以拖羅蓉手卷+脆脆結尾

-湯品-
鰹魚清湯
舞茸菇加檸檬皮,非常清新解膩

-甜品-
大概是我吃過不下100次的omakase當中最有誠意的甜品了吧,通常omakase結尾都是水果或者日本雪糕,很少有自家製甜品!有姿勢有實際!
🌸草莓芝士蛋糕+麻糬+淡雪
杯狀的芝士蛋糕,味道清甜,口感細滑,上面的櫻花碎片有輕微咸味
🌸黑芝麻朱古力
好味的程度我覺得是可以出品一盒Kushiro牌朱古力,應該很多人會打包吧!

味道:🌟🌟🌟🌟🌟
價錢:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟🌟

[𝐢𝐧𝐟𝐨]
釧 𝐊𝐮𝐬𝐡𝐢𝐫𝐨
地址:尖沙嘴梳士巴利道半島酒店B1樓Bw1, Bw3, Bw5號舖