已經第三次黎仲係抱住好期待嘅心情黎食🥹 每年最少要黎一次嘅omakase 真係非佢莫屬!今次黎都係搵返Frank 師傅,食KAWA 套餐 ($1680 pp)🥳 — 前菜5品 —🌟水雲水雲酸酸地非常開胃!小柱口感彈牙,食落口感更加有層次👍🏻🌟真鯛魚 鯛魚味道清新鮮甜,中間夾左蓮霧非常爽甜!醬汁帶有酒,aftertaste 有d 酒味🍸🌟馬鮫魚 魚身油脂豐富,面頭燒過香味突出,辛洋蔥balance 返油膩感🧅 🌟 山口縣赤鮑魚 每次食到黎個鮑魚都仲係覺得超好食,鮑魚一攞出黎手掌咁大😍 鮑魚口感軟熟,味道濃郁,點埋鮑魚肝醬食鮮味更加突出🥹👍🏻🌟牡丹蝦每次最期待前菜之一🤣 之前食過兩次都係海膽杯今次唔同左!係牡丹蝦杯🦐 蝦肉鮮甜,加埋下面嘅鯛魚高湯啫哩食味道好夾,面頭仲有crystal carvier 鮮味十足!醬汁方面係柚子汁同埋柚子胡椒,所以會有少少辛辣感👍🏻— 一品料理2品 —🌟 藍龍蝦茶碗蒸 係我食過最好食嘅茶碗蒸🥹 個碗一上台已經覺得超靚!打開就見到係藍龍蝦🥹 藍龍蝦非常爽甜,茶碗蒸加左椰菜花蓉口感順滑!🌟 燕吻魚Dry age 左1日嘅魚🤣 肉質細膩,味道鮮美👍🏻加埋一支幾百蚊嘅

— 前菜5品 —
🌟水雲
水雲酸酸地非常開胃!小柱口感彈牙,食落口感更加有層次👍🏻

🌟真鯛魚

🌟馬鮫魚

🌟 山口縣赤鮑魚

🌟牡丹蝦

— 一品料理2品 —

🌟 藍龍蝦茶碗蒸

🌟 燕吻魚
Dry age 左1日嘅魚🤣 肉質細膩,味道鮮美👍🏻加埋一支幾百蚊嘅黃金鹽真係厲害🤣

— 鮨8貫 —

🌟 秋刀魚 👉🏻 滑身肥美,秋刀魚味道好濃,不過唔會覺得腥
🌟獅魚👉🏻 好鍾意佢嘅魚油香味
🌟 剝皮魚👉🏻加左肝醬,入面有蔥增加口感同埋香味
🌟北寄貝
🌟醬油漬赤身
🌟 Otoro👉🏻 dry aged 12 日,越咬越多魚油爆出黎🤣
🌟生筋子
🌟北海度馬糞海膽 👉🏻 份量驚人,又係每次黎最期待一個moment,一啖放入口味蕾真係跳舞,海膽好鮮甜飽滿🥹
🌟月子👉🏻 肉質嫩滑細膩
🌟 布甸焗蛋

其實食曬以上嘅嘢已經超飽,最後仲有卷物,係滿滿嘅吞拿魚蓉,湯就係地蛤冬瓜湯,未食過咁滑嘅蛤😳 湯味道清甜解膩!甜品就就食左季節限定嘅白桃甜品🍑 面頭一大個桃sorbet,旁邊係酸酸地嘅yoghurt foam, 裏面仲有好多桃肉😋 又甜又多汁!黑芝麻朱古力就依舊濃郁好食😋

整體黎講,服務依舊咁好,食物方面,第三次食依然有驚喜,真係每樣食材都好好食🥹 食完又已經期待緊下次再黎🥰
2023-10-08 51 瀏覽
半島酒店的「釧」口碑極佳,甚至被譽為廚師發板界嘅天花板,今次一試,果然難忘深刻,師傅秉持匠人精神,從食材至烹調煮法,一絲不苟,追求「色香味俱全」的完美食物質素,令食客有極致的餐飲體驗。👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻北海道的毛蟹,配上紫蘇醋、紫蘇花,以及大阪泉州市的水茄子。醋與紫蘇花的香味完美融入了茄子和蟹肉中,增加了香味和味道的層次,酸味讓人胃口大開。另一道主食是紐西蘭的螯蝦,配以魚子醬和蕃茄啫喱,並夾雜了龍蝦膏做的奶凍,最後加上少許的柚子汁。百合根真丈丸子,淋上了伊比利亞火腿高湯,並搭配北海道松葉蟹、紫菜、澳州婆參、海蝦蝦膠與烏魚子薄片。豐富而且有誠意,落足心思北寄貝壽司口感爽口,少許的灸燒再添上青檸汁及芥辣。獅魚壽司鮮甜且香氣濃郁,吞拿魚用醬油漬過。蛇腹拖羅飛左筋位,食落油香感豐富,每一啖都充滿油香。秋刀魚磯邊卷與黃蘿蔔漬以及河原蔥、炒芝麻一同上桌,芝麻的香氣貫穿其中,秋刀魚當造肥美可口!墨西哥劍魚用紫蘇醬油醃製,再加上胡芝與姜牙蔥,調味夠晒刺激烤松茸配以鮑魚醬燴飯、蒜片和鮑魚粒,加上山椒葉、筍片與檸檬汁,山椒葉極其香郁。筋子醬油漬三文魚籽壽司偏甜而不鹹,後加柚子皮,這是季節限定的菜品,有黏膜將

👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻

北寄貝壽司口感爽口,少許的灸燒再添上青檸汁及芥辣。

墨西哥劍魚用紫蘇醬油醃製,再加上胡芝與姜牙蔥,調味夠晒刺激

筋子醬油漬三文魚籽壽司偏甜而不鹹,後加柚子皮,這是季節限定的菜品,有黏膜將三文魚籽黏住,食落好似一抽抽咁樣!而且超有彈性

洋蔥汁醃的春魚壽司,魚皮經過灸燒處理,魚油香好豐富

然後是新鮮又當做北海道羽立海膽,仲有拖來愛好者必食嘅赤身、燒拖羅與拖羅太卷,與黃蘿蔔漬與炒芝麻配搭一流。

玉子布甸,濃厚的蛋味,口感嫩滑。

日本野鴿湯裡有蘋果、西芹、紅蘿蔔、菇、洋蔥與大蒜,還放有免治雞肉,都是足夠的食材煲製而成。遠遠就能聞到濃郁的香味。

甜品方面。桃雪芭是自家製的乳酪,搭配山梨縣大糖嶺的白桃,以及荔枝紅茶啫喱 ,

京都豆乳奶凍再配焗腐皮袋,加上炸胚芽白朱古力與匙油焦糖醬,是招牌甜點之一。

而黑芝麻朱古力,亦是招牌甜點之一!

人均消費 $2580/人
2023-10-08 48 瀏覽
位於半島酒店的鮨店「釧」果然是名不虛傳!預約總是爆滿,一位難求,今次早早預訂跟男朋友慶祝生日。原來餐廳以「花朝月夕」為題,中環亦是走日本庭園風格,配合極致的餐飲體驗,絕對是一大享受。今天享用taki瀧omakase set $2580/人,每道菜式都由廚師精心炮製,質素絕對有保證。  客人用餐還可以獲贈精緻小杯子!   ~~~~~一品料理三品~~~~ 第一道一品料理是北海道毛蟹、紫蘇花、紫蘇醋再加上大阪泉州市水茄子🍆。十分清爽,紫蘇醋有草本香氣,茄子有略帶咬口十分開胃!  ·第二道菜,深得我心, 有層次感!紐西蘭螯蝦配上柚子汁 ,最底層有龍蝦膏奶凍, 頂層再灑上魚子醬,中間是番茄醬啫喱,極富心思的配搭加上優質的用料,鮮味在口中爆發,底層的龍蝦膏奶凍是靈魂!  ·第三道菜,在坊間不常見,花足心思炮製而成!賣相是一粒丸子,泡在湯裏,這粒丸子不容小窺:由邊百合根、真丈打成的丸子 ,包著澳洲婆參雞蛋🥚海蝦蝦膠,再泡在伊比利亞火腿高湯、北海道松葉蟹,紫菜 ,最後配上薄片烏魚子調味!每樣食物的配合皆十分完美,有葷有素達到微妙的平衡感!    ~~~~~~魚生+壽司~~~~~~~  ·北海道北寄貝

~~~~~一品料理三品~~~~

~~~~~~魚生+壽司~~~~~~~

·北海道北寄貝  師傅以炙燒的方法處理,達到半生熟的效果,擠上青檸汁,作為第一道魚生,特別清新,有冰涼口感,嘴嚼釋放甜味 !

·獅魚 同樣是清甜的魚生,不用過到調味,亦能品嚐到其油脂豐盛!

·吞拿魚醬油漬 整體感覺滑溜,無酸味,漬製方式為吞拿魚帶來豐富的鮮味和鹹香,錦上添花!

·蛇腹拖羅  坊間鮨店大多會在廚師發辦套餐中安排港人最愛的拖羅;但蛇腹拖羅較為少見:廚師飛筋處理,拖羅的紋路一覽無遺,滑溜如雲石的表面一樣,油香豐富,更為香滑

·秋刀魚磯邊卷 不時不食!當造的秋刀魚,配上河源蔥、炒芝麻 ,漬蘿蔔,配料極度豐富,整個卷物可謂爆餡,味道相當融洽,慷慨的份量 !尤其是秋刀魚冰冰涼涼好清新,肉感滿滿

·墨西哥劍魚  特地選用厚切墨西哥劍魚,用上紫蘇醬油醃,使之風味更有層次,另外加上胡麻、姜芽蔥蓉,鮮味之中帶少少辣,刺激味蕾,調味相當益彰!

· 炭烤松茸釀鮑魚燴飯 步入秋天當然要試一試松茸菜式,松茸乃高檔料理中的表表者,松茸具獨特的堅果的濃郁香味。再加上山椒葉、鮑魚粒、蒜片還有荀片檸檬汁,層次豐富風味十足

筋子醬油漬 8月 開始,就是跟筋子當做的季節!經醬油醃製完全沒有腥味。保留了薄膜,口感豐富滿足,比坊間的筋子更為黏,更富彈性,作為魚生愛好者的我,也是一種全新的體驗!

· 春魚 洋蔥汁醃漬過 ,很特別的處理方法!春魚的味道相對濃郁,炙燒過之後釋放油鮨香氣!

北海道羽立白海膽  色澤金黃,味道清新又清甜,師傅以紫菜包上壽司飯,放上海膽,一口下肚超級滿足!

·赤身 拖羅 太卷 燒拖羅再加上無燒的拖羅各有千秋,拖羅控感到十分滿足,加上炒芝麻,更有層次!

湯品: 以野鴿、大蒜、洋蔥 ,紅蘿蔔、西芹、免治雞肉、熬成;令人雙眼發光的驚喜!乳鴿好濃郁,雖然材料多多,但是沒有油, 清爽至極

—————Seasonal dessert ——————
·Peach sober  蜜桃雪芭加了荔枝紅茶jelly丶乳酪,yogurt,其中Yogurt 是自家製作的,不得不提的是山梨縣大糖領蜜桃肉,香港好少見,十分之香甜,同樣令人雙眼發光!期間限定

!  ·Signature dessert 京都豆腐奶凍福袋 日式豆腐皮加Fired 胚芽白朱古力脆脆,入邊仲有好濃郁嘅豆腐味,真係好有誠意!

·Black seasame white chocolate
2023-10-06 41 瀏覽
個人一直認為初秋係品嘗omakase最好嘅季節,有好多嘅水產當造,可以一邊細味一邊欣賞師傅嘅手藝。半島嘅釧一直都係我bucket list,趁紀念日就同男朋友豪一次!餐廳裝修以日式森系為主,無論係師傅定侍應都俾到我一種賓至如歸嘅感覺。師傅會主動同你傾計,介紹食材產地成餐飯都有交流。汐 SHIO $1980/位前菜✨ 佐賀茄子配北海道毛蟹🦀✨ 百合根用伊比利亞火腿高湯熬海蝦蝦膠及澳洲婆參壽司🍣✨ 愛媛縣真鯛配昆布鹽✨ 北寄貝配青檸汁✨ 秋刀魚 秋天係食秋刀魚嘅季節,加埋加河豚蔥同生磨薑,魚肉滑身,油脂豐富,少少腥味都無✨ 靜岡鰤魚✨ 清森縣劍魚刺身 麻醬配上微辣好match好惹味,魚肉帶啲膠質✨ 大拖羅 肉味較淡,主要食魚根既香,有少少鹽吊味,咀嚼耐啲油香好重✨ 赤身佐醬油漬 肉味相對濃郁✨ 中拖羅 三款吞拿魚我最鍾意中拖羅😍半肥瘦,第一啖肉質比較實,咬開之後油香爆出黎✨ 醬油漬三文魚筋子 好少見到三文魚子會一大塊連筋,師傅未切之前仲特登拎起比我地打卡。因為用sake醃制過,有淡淡酒香,卜卜脆✨ 北海道白海膽 師傅建議我哋放喺手上面食,海膽超creamy同漿口,輕輕一咬即溶,食完心花怒放

汐 SHIO $1980/位

✨ 北寄貝配青檸汁
✨ 秋刀魚
✨ 靜岡鰤魚
✨ 清森縣劍魚刺身
麻醬配上微辣好match好惹味,魚肉帶啲膠質
✨ 大拖羅
肉味較淡,主要食魚根既香,有少少鹽吊味,咀嚼耐啲油香好重
✨ 赤身佐醬油漬
肉味相對濃郁
✨ 中拖羅
✨ 醬油漬三文魚筋子
✨ 北海道白海膽
師傅建議我哋放喺手上面食,海膽超creamy同漿口,輕輕一咬即溶,食完心花怒放😍
✨ 吞拿魚三兄弟卷物
由赤身、中拖羅同大拖羅組成,仲有醃漬過嘅蘿蔔。一啖放晒入口,一次過食齊三隻唔同口感嘅魚, 口感豐富。

湯🍲
✨ 野鴿清湯
用法式澄清雞湯熬煮,濃中帶清,一打開就傳出香味,飲落仲有少少膠質

✨ 布甸感玉子
表面勁光滑,蛋味清甜

甜品🍧
✨ 大唐嶺桃肉雪芭yougurt
我地好lucky,趕正呢隻桃嘅水尾,桃肉清甜,荔枝紅茶啫喱茶味好香。
✨ 豆乳奶凍福袋
腐皮福袋好脆,奶凍香滑,仲有啲焦糖漿
✨ 黑芝麻朱古力
味道最濃,由白朱古力製成,最估唔到係中間竟然有爆炸糖,咬落好脆

如果每個秋天都可以食一次omakase就好啦🥹
今次深探半島酒店地庫,發掘人間美食!位於地庫角落,有一家高質Omakase,一嚐之下完美享受! 餐廳食物都是由本地香港廚師親自發板, 所搜羅既食材、所製作嘅刺身、所切割既器皿等都非常講究,食材新鮮、迎合節氣;刀與刀藝、禮儀等都令食客感到高尚!整個Omakase品嚐十數件特色料理,熟食、壽司、刺身都會由師傅因應食材、時間來切換,非常用心!當中不得不提各款食材刺身,北寄貝沾上青檸汁;秋刀魚沾上河豚蔥;鰤魚以備長碳燒;劍魚帶柚子胡椒;吞拿魚細分每個部位赤身、中拖羅、大拖羅,每一道簡單刺身帶俾你無盡驚喜同埋味覺既衝擊,可能係意想不到未食過既味道!最有驚喜總結甜品位,唔係普通簡單一杯雪糕一個蛋糕了事,而係3個高質甜品:豆乳奶凍福袋配焦糖漿、荔枝紅茶啫喱乳酪帶新鮮桃肉、濃郁黑芝麻朱古力,為整個Omakase 畫龍點睛!

整個Omakase品嚐十數件特色料理,熟食、壽司刺身都會由師傅因應食材、時間來切換,非常用心!

慶祝紀念
紀念日
2023-10-03 44 瀏覽
尖沙咀奢華Omakase🍣 侍應都會配搭唔同嘅餐具 務求令到每一個食材都可以達到本身嘅味道,而唔會比其他上一道嘅菜式味道影響左😋汐💛 ($1980)前菜北海道毛蟹 意大利黃瓜 配上桂花啫喱 好味清新非常開胃🤤 蟹肉鮮甜 而且配上桂花中和 第一次嘗試呢一個嘅配搭好新奇😆百合根真丈🍲百合根整成嘅麵皮口感細膩,加入左蝦膠整既丸子口感軟綿綿,配合加咗鰹魚嘅高湯清得來好開胃煙燻拖羅🐟煙燻味好重 側邊位但有微微嘅焦香 配搭左海葵鰹魚熬製而成嘅醬汁唔會覺得好滯既感覺壽司鮮味十足 大拖羅肥美 油脂咁滿分海膽入口即溶嘅感覺 秋刀魚都好肥美 🤤白身魚配搭咗柚子醋食落去微微清香而且唔會蓋過咗本身魚嘅鮮味🐟豆腐奶凍福袋🍨豆香濃厚淋咗焦糖醬 配搭左脆皮嘅豆腐皮加埋胚牙脆脆口感昇華桃🍑期間限定嘅甜品🍧蜜桃加入做荔枝紅茶蒟蒻香甜清新餐廳做緊兩周年慶祝凡係去消費嘅顧客都會有一隻清酒杯送返🎉味道 8.5/10環境 8/10推介程度8/10 📍 釧 (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道半島酒店B1樓Bw1, Bw3 & Bw5號舖
尖沙咀奢華Omakase🍣 [釧]

開業到而家都好一位難求既omakase位於半島酒店地庫既餐廳由門口到舖頭入面都覺得成個服務同埋感覺都好頂級既感覺 🎉
值得一讚嘅位 每一道菜侍應都會配搭唔同嘅餐具 務求令到每一個食材都可以達到本身嘅味道,而唔會比其他上一道嘅菜式味道影響左😋

汐💛 ($1980)
前菜

餐廳做緊兩周年慶祝凡係去消費嘅顧客都會有一隻清酒杯送返🎉

味道 8.5/10
環境 8/10
推介程度8/10
📍 釧 (尖沙咀)
《 🌟推介 😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》有人話人生除咗工作同瞓覺 淨低嘅時間都係用嚟食嘢🤔所以我好注重食飯🤭今次嚟到半島酒店呢間大有名氣嘅日本餐廳享受一餐極致奢華嘅omakase😍餐廳由3位星級師傅主理 原本已經開咗業2年我哋叫咗$2,880一位dinner set - 釧 kushiro5款前菜4款一品料理8款壽司 仲有湯同甜品😮‍💨由食材、擺盤、刀功以至餐廳環境氣氛同服務都係5星級體驗🤩5款前菜🌟北海道毛蟹配大阪水茄子🦀🍆鮮甜嘅蟹肉配上紫蘇醋 味道酸酸甜甜 清新開胃🌟剝皮魚配蓮芋剝皮魚刺身肉質爽彈清脆嘅蓮芋夾住鮮魚配埋魚肝醬再加上紫蘇花香 令人食指大動🥹🌟深海蛪蝦龍蝦膏奶凍 👍👍呢道前菜賣相好精緻 一共有三層 每層都用上奢華嘅食材 帶嚟視覺同味覺嘅享受頂層係紐西蘭深海蛪蝦🦐配頂級Cristal Caviar 再加上柚子皮同汁中間係水果蕃茄啫喱 最底層就係龍蝦膏奶凍🦞一次過食到唔同嘅口感而且鮮味十足😍🌟鰹魚半敲燒禾稈草煙燻宮城縣嘅鰹魚 有陣陣煙燻香味滲入魚肉 味帶鹹香配搭清新嘅椰菜花柑橘醬油平衡味道🌟北海道帶子4款一品料理🌟百合根真丈👍將深海海蝦打成蝦膠加上澳洲
《 🌟推介 😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》
有人話人生除咗工作同瞓覺
淨低嘅時間都係用嚟食嘢🤔
所以我好注重食飯🤭
今次嚟到半島酒店呢間大有名氣嘅日本餐廳
享受一餐極致奢華嘅omakase😍
餐廳由3位星級師傅主理 原本已經開咗業2年

5款前菜4款一品料理8款壽司 仲有湯同甜品😮‍💨
由食材、擺盤、刀功以至餐廳環境氣氛同服務
都係5星級體驗🤩

上面放上烏魚子片 帶出鹹香

🌟岐阜縣鹽燒燕鰶魚👍👍
前一晚先封乾再用鹽燒
魚皮非常香脆 魚肉帶有油脂香🤤
仲配有炸薑絲、日本大蒜絲同茄子漬
最後灑上法國黃金海鹽 提升鮮味

油份比較重
🍣 北海道白海膽👍
カネ作村上商店係數一數二嘅海膽品牌
而大都01就係品牌嘅no.1海膽😍
能夠享用最靚最高質既海膽真係幸せ!
食落非常綿密 味道清雅帶鮮味

🌟卷物- 拖羅太卷👍
將赤身、中拖羅同炙燒咗嘅大拖羅
加上芝麻同爽口漬物包裹喺壽司飯同脆脆紫菜入面

服務: 8.5/10
回頭率: 9/10

👍=必食

📍 釧
地址: 尖沙咀梳士巴利道半島酒店B1樓Bw1, Bw3 & Bw5號舖
電話: 29578838
早排慶祝朋友生日,試左呢間位於半島酒店地庫嘅日式廚師發辦~ 成餐都食得好開心前菜有松葉蟹配茄子同百合根真丈打頭陣!鮮甜多汁嘅松肉蟹肉加入水果茄子點綴,配上紫蘇葉同酸汁,格外醒胃;百合根真丈以海蝦打成蝦膠,搭配伊比利亞鏗魚高湯,再加入毛蟹蟹肉、海苔同烏魚子,味道層次豐富,帶有陣陣菊花香,不錯品嚐前菜後,師傅逐一送上四款壽司,包括深海池魚、白蝦、秋刀魚、北奇貝。當中秋刀魚最為印象深刻,質感偏爽口,咬落啖啖油香,好肥美!接著就係最期待嘅吞拿魚五重奏,有蔥吞拿魚紫菜卷、大拖羅、赤身、中拖羅同吞拿魚太卷。大拖羅入口即溶,最重油香,但略嫌有筋~ 試左咁多款菜式後,師傅為我地準備左日本鏗魚過一過場~ 以禾稈草煙燻後,入口帶有濃烈嘅煙燻香,配上菠菜葉豆苗醬,令鮮味更能呈現然後,就要介紹當晚嘅MVP:北海道筋子同北海道羽立白海膽! 北海道筋子比較少見,除左粒粒晶瑩飽滿嘅醬油漬三文魚籽外,仲連住黏口嘅筋模,令鮮甜味更出!師傅將紫菜包飯再放上分量十足嘅海膽,味道甘甜可口,口感綿滑,好滿足!最後,店員為我地送上滋潤暖胃嘅湯品,加入紅蘿蔔、蘋果、日本菇、大蒜等熬製而成,有助解膩。而甜品更加有三款咁多,每款賣相都

前菜有松葉蟹配茄子同百合根真丈打頭陣!

最後,店員為我地送上滋潤暖胃嘅湯品,加入
紅蘿蔔、蘋果、日本菇、大蒜等熬製而成,有助解膩。

甜品更加有三款咁多,每款賣相都好精緻!有豆腐奶凍、水蜜桃雪芭同黑芝麻朱古力。豆腐奶凍最為特別,以香脆日本腐皮包裏住豆腐奶凍,再加入白朱古力脆脆同焦糖醬增加甜味
2023-09-28 28 瀏覽
每逢慶祝大時大節出街食飯 首選都一定係揀選omakase 今次老婆更一早book定位於半島酒店內的 釧 給我驚喜 的確喺食物 環境 服務都有五星級水準 高水準之作原來剛巧係餐廳開業兩週年 真係好有心思 餐廳特別為每位顧客送上日制紀念版清酒杯 酒杯遇冷仲會變色 非常特別 北海道毛蟹 配大阪茄子同紫酥花 紫酥花本身味道不會太濃 整個菜配合得剛剛好這道菜用上百合 深海海蝦蝦膠 以先蒸熟後炸的處理方法 配新鮮海苔做醬汁上面鋪上烏魚子 以伊比利亞火腿淆製上湯 配上松葉蟹肉 可見工序繁複 師傅處理一絲不苟 非常美味愛媛縣產真鯛 肉身鮮紅亮麗 吃下去肉質細緻 柔軟 味道甘甜鰤魚 野生油甘魚 冬天seasonal 剛剛才開始有 油脂非常豐富富山灣白蝦 肉質彈牙鮮甜美味赤身 肪含量相對較少 肉質有咬口拖羅 油脂非常豐富甘香入口即溶高知縣鰹魚 經過禾稈草煙燻 有著濃濃的煙燻香味 配上日本西蘭花蓉和粟米苗 更加能帶出鰹魚濃郁的味道 不得不提這裏的服務 外面的餐廳絕對不能比得上 職員會將每一樣都給你安排好準備好👍鮮活北寄貝 肉質非常爽口 有淡淡的海水香味 的確係鮮甜之極鰆(鮫)魚 北海道筋子 這個是seaso

愛媛縣產真鯛 肉身鮮紅亮麗 吃下去肉質細緻 柔軟 味道甘甜

富山灣白蝦 肉質彈牙鮮甜美味

赤身 肪含量相對較少 肉質有咬口

拖羅 油脂非常豐富甘香入口即溶

鮮活北寄貝 肉質非常爽口 有淡淡的海水香味 的確係鮮甜之極

鰆(鮫)魚

北海道筋子 這個是seasonal 平時一般食開的是經冷凍保存 這個是新鮮剛摘下來的 魚子串連在一起 更加增加視覺效果 令人食慾大增 師傅也將食材處理得非常好 帶出濃厚如子香味

秋刀 現在正時秋刀魚當造季節 粉紅色魚肉彈牙 有著獨特的甘香油脂

北海道白海膽 這個海膽入口清甜 非常高質

最後是卷物 餡料非常豐富有中拖羅大拖羅 口感一流 一啖食完非常滿足

之後仲有雞蛋布甸 野鴿高湯 味道清甜 暖暖的💖

甜品更加是喜出望外 每一款都非常精美 賣相一流 而且非常好食 比甜品專門店更勝一籌
尤其鍾意豆乳福袋胚芽白朱古力 有脆脆口感 之後問返師傅 原來餐廳聘請咗專門做甜品的師傅坐鎮

這裏的確有很多地方比出面做得更好 今次的確感受到餐廳付出的心思💖
Omakase餐廳試過唔少 這家位於半島酒店 釧 評價不錯😌開業兩週年仲有清酒杯送添 紀念版九天高木陶器 款式好靚 花辦部份遇泠變粉红色🤩服務酒店級服務 師傳仲係 米芝蓮嘅總廚坐吧枱 一路望住師傅 精湛都刀功 聽佢講解食材,真係大飽眼福、口福🥳🥳北海道毛蟹 配上醋啫哩 毛蟹鮮甜 份量亦都唔少 😌😌作為前菜 真係打開 味蕾百合根真丈 新鮮海苔做醬汁 用上高湯煮製 非常鮮味 鮮炸後蒸,口感軟綿綿🤤🤤高知縣鰹鱼 經過煙薰之後保留 濃農嘅煙燻味 魚肉非常紮實👍👍嚟到壽司環節,仲有時令食材添🥰真鯛 肉質比較紮實 爽甜有鮮味🥰白蝦 入口甜甜地嘅鮮蝦味 有少少爽脆 細細嘅白蝦令口感更加有層次🤤赤身 濃鬱魚鮮 而且非常厚身赤睦 omakase成日都會見到嘅一種深海魚 魚油豐富比較肥美北海道筋子 非常lucky 正正是根子嘅seasonal新鮮一板過真係第一次見 非常鮮甜卜卜脆🥰🥰北海道白海膽 鮮甜 回甘 creamy 最喜歡海膽🤩鰆魚 魚肉比較松軟 魚油豐富😅拖羅 真正做到入口即溶,魚油香蓋過全個口腔北寄貝 好期待 師傅芥花、非常爽脆 鮮甜 口感一流秋刀 亦是seasonal嘅季節 魚味好濃

服務酒店級服務 師傳仲係 米芝蓮嘅總廚

嚟到壽司環節,仲有時令食材添🥰

真鯛 肉質比較紮實 爽甜有鮮味🥰
赤身 濃鬱魚鮮 而且非常厚身

北海道白海膽 鮮甜 回甘 creamy 最喜歡海膽🤩

鰆魚 魚肉比較松軟 魚油豐富😅
拖羅 真正做到入口即溶,魚油香蓋過全個口腔

北寄貝 好期待 師傅芥花、非常爽脆 鮮甜 口感一流

秋刀 亦是seasonal嘅季節 魚味好濃郁,唔係人人喜歡

北海道野生鰤魚 冬天剛開始有 的確 比較少見

用上切邊食材做上吞拿魚手捲 好有創意 將幾樣 食高貴食材習於一身,當然無得輸🥳🥳

最後飲埋鴿湯 完全冇油 非常清甜

甜品亦都不怯場 聽師父講仲係得意搵甜品師傅整㗎

用咗日本🍑做個乳酪雪葩,解膩之余 來個甜美結尾🥰🥰
2023-09-22 32 瀏覽
釧Kushiro位於近百年歷史嘅半島酒店內,係一間主打Omakase嘅高級日式料理店,對客人嘅衣著亦有要求!是晚有幸由日藉行政總廚山口San主理,整晚用餐經驗良好,係約會嘅必然之選!炙燒過嘅北海道帶子,配上靜岡水果蕃茄,下面係沖繩水雲同埋順菜,集甜酸清爽於一身,好開胃!面層係紐西蘭嘅螯蝦刺身切粒、中層係水果蕃茄啫喱、底層係龍蝦湯奶凍,加埋Royal Crystal Caviar同埋金箔,䀆顯奢華!採用鹿兒島嘅鰻魚,以梅子醬烤至皮脆肉嫩,perfect!亦都可加少少辛口嘅黃金柚子胡椒,增添風味!來到壽司環節,赤醋飯調味及軟硬均適中!山口San嘅握功強勁,兩三下手勢就搞掂!而山口San亦喜歡以青檸輕點食材,為食材增添了一點橘子類嘅清香同埋甘甜!間八爽身而且魚油充足,口感一流!石坦貝一拍即收縮,扯到高一高,爽口鮮甜!深海池魚加咗少少烏魚子粉,增加咗咸香嘅味道!赤身嘅酸味怡人,口感柔軟,魚味香郁!炙燒煙燻鰹魚配日本寶塔花醬,以一條粟米苗作點綴!鰹魚軟身帶稻草嘅煙燻香氣,鮮味足!季初嘅秋刀魚唔算肥,魚肉反而更見彈性,唔錯!香煎過嘅法國野生多寶魚,以檸檬海苔醬帶出鮮味,再灑上紫菜粉,鮮味得到昇華!
間八爽身而且魚油充足,口感一流!
石坦貝一拍即收縮,扯到高一高,爽口鮮甜!
深海池魚加咗少少烏魚子粉,增加咗咸香嘅味道!
赤身嘅酸味怡人,口感柔軟,魚味香郁!
季初嘅秋刀魚唔算肥,魚肉反而更見彈性,唔錯!
時令嘅筋子,經山口San醃漬後,鮮味十足之餘,同時帶有果香同埋果甜,正!
炙燒過嘅大拖羅油香滿溢,入口即溶嘅感覺真係無得頂!
羽立水產嘅紫海膽,大size嘅瓣身口感綿滑,甜味清雅而悠長,大滿足!
一口氣齊晒赤身、中拖羅、同埋大拖羅嘅卷物,一啖轟落口,滋味無窮!
蛋香濃郁,口感綿滑,呢個蛋布甸真係正!
熱辣辣嘅野鴿清湯,肉甜同埋菜甜同時兼備!
命名為真夏の桃染嘅甜品,以日本蜜桃作主題,蜜桃雪葩加埋蜜桃肉,仲有綿滑嘅乳酪泡沫,最後再噴上食用玫瑰香水,真係好睇好食又好聞!
亦可選另一款甜品,焗到脆嘅日本腐皮中間塞滿豆乳奶凍,加埋大量嘅胚芽,甜度適中,仲充滿穀物同埋豆製品嘅香氣!
最後以黑芝麻朱古力作結,甜度怡人又唔黐口!
釧👻朋友帶我嚟半島食我omakase 原來呢日係呢間釧嘅開業兩周年正日當日都特別安排upgrade啲菜式真係好好彩有口福啦我每位客人都有送一隻清酒杯有自家logo精緻有格調🤩用餐成個體驗到勁愉快店員好有心思服務菜式安排照顧顧客嘅需要整體絕對對得住個價錢有機會都想再帶朋友嚟試吓😆.✨前菜5品🔅魚子醬 金箔 深海螯蝦 蕃茄凍 龍蝦高湯一層一層鋪好最頂係頂級魚子醬加咗柚子汁柚子皮提鮮螯蝦鮮甜 蕃茄夠fresh龍蝦高湯就夠濃味食起上黎口感好夾😛🔅秋刀魚磯邊卷 黃蘿蔔 河田蔥當造既秋刀魚先可以刺身肥美油份重配搭蔥同黃蘿蔔增加口感成個配搭好有心思🤣🔅 水果茄子 北海道紅蟹 紫蘇醋紫蘇花可以滅落去一齊食紅蟹拆好哂肉 啖啖肉好正🔅日本松茸 剝皮魚 剝皮魚肝醬炭燒既松茸香氣出哂黎剝皮魚刺身肉質爽彈配埋佢既魚肝醬濃濃地幾唔錯🔅禾稈草煙燻鰹魚 粟米苗 寶塔菜醬煙燻刺身鰹魚有淡淡香味厚肉啖啖肉 配埋寶塔菜既醬✨一品料理4品🔅百合根真丈伊比利亞火腿同埋蟹肉熬湯汁用澳洲婆參加深海海蝦做蝦膠用先蒸後炸既方式整成依件百合根真丈入口軟綿滑 頗新奇又好味😜🔅烤松茸鮑魚燴飯日本瓷器加哂分鮑魚燴飯再加啲麻油增加香味將啲燴飯燴
釧👻

黑芝麻夠香朱古力唔會太甜
好完美既作結🥰
整體而言:
極致享受 難忘體驗😚
🎈 釧 (尖沙咀)
2023-09-21 22 瀏覽
以為半島酒店只係得西餐或者中菜岀色,咁就錯啦。佢地有間係半島酒店Arcade地下一層,開業咗兩年嘅高級日本餐廳,專做廚師發辦omakase🤤。嚟到門口,已經比佢哋日本庭院設計風格吸引住😲。我地叫咗最豐富嘅釧Kushiro! 前菜有5樣、一品料理4款、 壽司8件、仲有湯同埋甜品😋🎏首先嚟嘅係前菜,北海道毛蟹配大阪茄子,味道清甜,配上酸酸地嘅汁,令人食指大動🥹🎏另一個前菜係剝皮魚,配蓮芊,上邊仲有紫蘇花。師傅啊。可以用蓮芊夾住剝皮魚,再加紫蘇花食。清脆嘅蓮芊夾住鮮魚,再加上花香,不得了😋🎏第三度係蝦膏奶涷,又高貴嘅日本玻璃盒裝住。分三層,最頂嗰層係新西蘭螯蝦蓉,中間係水果蕃茄啫喱,最底嗰層係龍蝦膏奶凍。面仲有金箔同埋魚子醬,可以分開一層層食,或者一次過食三層。鮮味滿分🥹🎏跟住呢度菜,亦都精彩。選用深海蝦,再打成蝦膠,再加上婆參去炸,可口得來亦鮮味十足,再配以由伊比利亞火腿加松葉蟹熬製成嘅湯底🤤,上面再放烏魚子片,帶出海鮮嘅鹹香🥹🎏之後就係壽司,有北海道北寄貝🎏 魚腩壽司、秋刀魚壽司上面再配有薑蔥蓉。秋刀魚油香再加上薑蓉,係一個唔錯嘅配搭😋🎏吞拿魚醬油漬壽司,入口即溶!🎏禾稈草煙燻過嘅鰹魚

🎏之後就係壽司,有北海道北寄貝

🎏吞拿魚醬油漬壽司,入口即溶!

🎏禾稈草煙燻過嘅鰹魚,煙燻嘅味道,再配上由日本西蘭花磨成嘅蓉,氣味濃郁得嚟又有幾分清甜🤤

🎏日本燕鰶魚配茄子漬,魚身前一晚風乾,再用鹽去燒。魚皮夠薄,皮脆肉嫩🤤

🎏之後呢度fusion菜,用上法國藍龍蝦🦞,再配上南瓜蓉。龍蝦特登煎到只有四至五成熟,所以食落去好有口感😋

🎏魚子壽司,呢件特別之處係一塊過連埋筋膜,亦都唔係每一季都有,上面配柚子醬。

🎏拖羅壽司,脂肪均勻,形容唔到嘅鮮味🥹

🎏拖羅太卷,壽司飯包住中拖羅、大拖羅,集齊唔同部位嘅吞拿魚,大滿足😋

🎏最後配埋玉子布丁

🎏甜品有三樣🫣。第一個係日本桃,上面有由桃汁打成嘅雪葩,再配上自製Yogurt,食落去會聞到玫瑰香味,係日本師傅自己調製嘅香水😲,呢個甜品係seasonal

第二樣係signature嘅豆腐福袋奶凍,用上腐皮焗成嘅福袋,再加上香滑奶凍,又滑又脆,令平時唔係好食豆乳嘅我都覺得好食,大開眼界🤤🥹

最後,每人一粒芝麻朱古力,充滿黑芝麻味嘅白朱古力,好似食緊芝麻糖水,但係又係白朱古力,為今晚畫上完美嘅句號😭

宜家去,仲有清酒杯送,慶祝開業兩周年,倒入凍水就會有粉紅色嘅櫻花😲
今日係釧訂左枱同老婆慶祝生日平時都好少食omkase因為見啲野好精緻驚食唔飽,點知今次都吃得好飽我地點左「瀧TAKI」有3款前菜、3款一品料理、8件壽司、湯同點品價錢係$2,580。打開序幕既第一道菜係北海道毛蟹配茄子加上少少酸汁瞬間打開咗味蕾,超級醒胃。第二道同樣係用酸味繼續衝擊味蕾,紐西蘭嘅蛪蝦配上高級嘅魚子醬同埋蕃茄啫喱3種味道配合得岩岩好非常鮮味。第三道菜海蝦蝦膠澳洲婆蔘制成既丸子配上伊比利亞火腿高湯同樣海洋加陸地既鮮味混合得剛剛好。然後就係重頭戲既開始北海道北寄貝表面輕輕燒過半生熟既口感同樣非常鮮甜北海道筋子醬油漬配柚子皮現在正是筋子既季節,平時只食到三文魚子,除了一粒粒既魚子係嘴到爆開,仲會有念念的口感😂。中吞拿魚腩油脂分布適中入口慢慢溶化,比赤身多了一份魚油既甘香大吞拿魚腩師父刻意係魚肉上鎅開筋膜令到壽司入口即溶。係口入面每粒壽司飯都比吞拿魚油包裹住,在整個口擴散開去。高知縣鰹魚用禾稈草煙薰過配油菜花柑橘醬油鰹魚一進入秋天就會大量覓食令到油份增加,這時再加上禾稈草煙燻,迫出油份,吃落去仲會聞到淡淡既禾稈草味。北海道秋刀魚卷中間加左啲河豚蔥,比一般既蔥少啲辛辣味,唔會搶左秋
今日係釧訂左枱同老婆慶祝生日

我地點左「瀧TAKI」

打開序幕既第一道菜係北海道毛蟹配茄子
加上少少酸汁瞬間打開咗味蕾,超級醒胃。

3種味道配合得岩岩好非常鮮味。

第三道菜

然後就係重頭戲既開始
北海道北寄貝表面輕輕燒過半生熟既口感同樣非常鮮甜

北海道筋子醬油漬配柚子皮

中吞拿魚腩
油脂分布適中入口慢慢溶化,比赤身多了一份魚油既甘香

大吞拿魚腩

高知縣鰹魚用禾稈草煙薰過配油菜花柑橘醬油

北海道秋刀魚卷
中間加左啲河豚蔥,比一般既蔥少啲辛辣味,唔會搶左秋刀魚既味,平衡得岩岩好,仲吃到黃蘿蔔既甜味。

岐阜縣鹽燒燕鰶魚
即台灣人叫既馬友,魚皮燒到脆卜卜,魚既油份極豐富,第一次食都覺得超正。

北海道油坊煮
聽都未聽過既魚,油份比較重,有啲咬勁,肉質有彈性。

炙燒赤鯥
同樣經過火炙逼出油份,白身魚之中係比較重魚味。

北海道白海膽
羽立係日本壽司之神御用既牌子,白海膽同赤海膽都係係海膽入面既頂級。食落口非常綿密,好似食緊雪糕咁滑。

吞那太卷
中吞拿大吞拿包在一起,加上燒過既大吞拿非常滿足。

雞蛋布甸
蛋香十足,彈下彈下,口感綿滑

乳鴿高湯
用左大量疏菜,味道十分濃郁

豆乳福袋
用左脆皮腐皮裝滿豆乳布甸加埋底下既
胚牙,口感豐富,滑滑既豆乳豆味濃郁。

桃味甜品白桃雪芭
自家製乳酪配上水洋酸啫喱,仲布大大粒既川中島桃肉。

最後食埋黑芝麻朱古力就完美咁結束
2023-09-12
慶祝紀念
生日
半島酒店 精品超高質 廚師發辦體驗 亞仔下星期生日 提早同佢慶祝生日😍 我哋訂咗喺半島酒店嘅廚師發辦 ~ 釧 😋🥰 餐廳裝潢高級別緻🥰 有卡位及吧枱設計 吧枱就可以睇住廚師製造美食 仲可以交流🤣🤣 剛巧今日係餐廳開業兩周年 有小禮物送 ~清酒杯 據講當遇熱會變色 小巧精緻👍 廚師發辦 $2880/位前菜5品 一品料理4品 鮨8貫 漬物 湯及甜品 🔆北海道紅蟹 水果茄子 紫蘇醋 一疏疏蟹肉 超鮮甜 紫蘇醋酸酸美美 打開味蕾🥰 🔆炭燒日本松茸 外面包住透明嘅剝皮魚 松茸香氣繚繞 正😋 🔆螯蝦料理 有蕃茄啫喱 底層龍蝦高湯 上面有金箔 魚子醬 螯蝦鮮嫩甜美🥰😋 🔆百合根真丈 蝦膠 澳洲婆參伊比利亞火腿 松葉蟹肉煮成高湯 做成球狀 軟腍口感 視覺先享受😎 再細品佳品😋 🔆自家製漬物姜甜甜地 青瓜准山 清新脆口😋 🔆鰤魚壽司🍣🔆北寄貝壽司🍣新鮮高質 肥美豐膄👍 🔆大拖羅壽司🍣🔆中拖羅壽司🍣厚肉肥美 鮮甜濃郁🥰 🔆煙燻鰹魚 寶塔菜 粟米苗鰹魚好厚肉 盡顯刀工👍 🔆時令秋刀魚蘿蔔漬 時令食材 新鮮味濃 😋 🔆山口縣鮑魚 配鮑魚肝醬 壽司飯鮮甜軟腍 簡直係一絕👍😋 🔆烤松茸 鮑魚粒燴飯用日本

半島酒店 精品超高質 廚師發辦體驗

鮮甜軟腍 簡直係一絕👍😋

🔆烤松茸 鮑魚粒燴飯
用日本瓷器盛載呢道料理 非常精緻 賣相味道雙贏🥰

🔆一品料理
法國龍蝦煎至六七成熟 保持爽口 配鮟鱇魚泡沫醬 及南瓜蓉酱 中間一粒粒嘅係咪分子料理 精緻味美😉

🔆炙燒赤鯥魚壽司🍣
🔆筋子壽司🍣
色澤粉嫩 新鮮甘甜😎

🔆羽田 01 海膽
🔆拖羅太卷
🔆玉子
今日嘅靚食材 ~ 拍賣返嚟 超高質 羽立01高質白海膽👍👍 我哋真係超幸運 今日可以食到🥰😋
拖羅卷 有大拖羅 中拖羅 漬飯 啖啖滿滿幸福👍
玉子口感似布甸 甜而不膩 超正🥰

🔆野鴿湯
有野鴿同幾種唔同蔬菜熬製 味道清新 滋補養顏 🥰

🔆甜品
豆腐豆乳福袋 仲有胚牙脆脆 好好味😋

🔆期間限定~桃
大糖嶺蜜桃雪吧 配上蒟蒻 乳酪泡沫 最底層係山梨縣新鮮蜜桃粒 完美配搭 🥰

🔆黑芝麻朱古力
芝麻飄香 仲有朱古力粒粒 真係有口感 有味道😋

整體嚟講 :食材高質 廚師用心製作 無論烹飪 餐具 擺盤 上菜次序 都非常講究 服務到位 絕對對得住個價錢👍👍

🎈釧 (尖沙咀)

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #香港美食 #香港必食 #hkfoodpic #hkig #food #foodie #foodstagram #foodblogger #meimei #852food #852foodie