2024-03-27
今日預訂咗呢間喺尖沙咀半島酒店地庫商場嘅釧係一間主打Omakase嘅高級日式懷石料理店,入到去見到餐廳嘅裝修係日式庭園風嘅設計令人感覺精緻清幽充滿日式氛圍今次就叫咗佢哋嘅川套餐($1680)五味開胃小菜,兩道一品料理,八貫手握壽司,一件卷物同埋湯同甜品份量都非常之多,而且每一道菜都細緻儀式感滿滿沖繩水雲螢光魷魚水雲食落去滑捋捋再配搭上酸汁點綴清新開胃,螢光魷魚口感爽脆,鮮甜且有海水味日本油鰈魚刺身 白新嘅刺身食落去味道比較淡少少,但亦都更加試得出魚嘅鮮味煙燻鏗魚配日本沙律洋蔥鰹魚增添一股煙燻風味之後更加能夠引發出更重嘅魚香,再加上中心位置係半生嘅狀態食落去口感豐富增添層次感,再加上柚子酸汁令到成道菜更加鮮甜開胃清酒赤鮑魚配鮑魚肝醬 日本赤鮑魚經過長時間蒸煮入口煙靭富彈性而且質感細緻,再配搭綿滑Creamy嘅鮑魚乾醬撈埋醬油飯真係白飯神偷🫶🏻富山灣白蝦 呢道菜以白蝦刺身,魚子金箔鋪面再以鰹魚啫喱混合酸汁基底,三層一齊食白蝦鮮甜同融化的質感、魚子醬嘅鹹香同開胃嘅酸汁鰹魚啫喱令到成個味道層次感滿滿法國藍天使龍蝦天惠菇黑松露茶碗蒸呢個茶碗蒸係真係驚艷到我,蒸蛋做到非常滑嫩藍龍蝦熟度亦都啱啱好食
沖繩水雲螢光魷魚
日本油鰈魚刺身
白新嘅刺身食落去味道比較淡少少,但亦都更加試得出魚嘅鮮味
煙燻鏗魚配日本沙律洋蔥
清酒赤鮑魚配鮑魚肝醬
富山灣白蝦
法國藍天使龍蝦天惠菇黑松露茶碗蒸
呢個茶碗蒸係真係驚艷到我,蒸蛋做到非常滑嫩
藍龍蝦熟度亦都啱啱好食落去鮮甜水嫩配搭上天惠菇厚肉多汁,蜜糖黑松露汁更係令味蕾增添多一重層次感
醬油燒笛鯛魚
魚皮煎得金黃焦脆而且醬油更係非常入味而且即使經過燒烤魚肉依然保持柔軟嫩滑再送上紫蘇花花香清新同嘅配合🤤
手握壽司8貫及手卷
大拖羅
蟹肉蟹膏
北海道海膽
玉子
手握壽司呢一部份非常能夠體驗到師傅嘅刀工同心思配搭, 魚肉刺身由比較油脂感較淡白魚刺身到有大理石花紋油脂嘅大拖羅,味道由淡到濃層層遞進而且師傅會耐心咁講解每一道時令食材,嘅由來同食法👍
今次最令我難忘嘅係呢一個甜品,餐廳喺甜品方面亦都非常下功夫。用咗脆身嘅豆乳福袋再放入流心嘅豆腐奶凍淋上焦糖醬汁再配上白朱古力脆
濃郁嘅豆腐奶凍真係令人一試難忘另外仲有芝麻朱古力超濃郁嘅黑芝麻味👍香濃濃郁