2018-12-28 69 瀏覽
老友嚟香港探我, 已經有三年冇見面, 我哋特登喺喺銅鑼灣行完街之後, 請佢食餐當係慶祝佢有新嘅開始 。呢度裝修簡潔呀, 我哋揀咗坐吧枱因為可以望住師傅喺你面前整壽司同處理食材。有時覺得食嘢真係唔知填飽個肚咁簡單, 會有一種好冶愉嘅感覺, 好似食左件藝術品嘅感覺。 於我哋嗌咗個"雲" 套餐。 好飽好滿足好開心。以下係我嘅分享。前菜三小碟明太子做特登做成一個西瓜嘅形狀, 栗子肉係微微煎個加上芝麻, 好脆身好甜。 仲有蒸蛋好滑溜。 壽司六件師父一件件咁整, 整一件食一件。 咁樣最新鮮, 師父又分享左魚生既知識同食壽司既方法。 令我對日本菜了解多左。 個赤貝好爽口, 食過會"索索" 聲。 個海膽就超香軟, 口感一流。 而每個魚生都好軟綿綿。 同連鎖店大量製作差好遠。煮物: 海膽汁帶子海膽汁香濃 配上清清地既帶子。 好享受壽司六件再黎6件, 今次多左肉質重既魚生同有蝦。 師父多左用燒既方式處理。令d魚油揮發出黎天香口。 最後有吸物同甜品。食omakase可以享受到當日最新鮮既食材同得到師父每件用心既處理。 真係冇得頂。 令老友十分讚歎, 我都食得好過癮。

前菜三小碟

壽司六件

煮物: 海膽汁帶子
海膽汁香濃 配上清清地既帶子。 好享受

壽司六件

最後有吸物同甜品

• omakase
2018-12-28 56 瀏覽
好喜歡食omakase嘅朋友又搵到新野,即刻去試下。位於銅鑼灣亨環,可能棟大廈仲新,大家無特別留意,但原來入面有好多餐廳選擇呢。電梯門一開就見到濃厚的和式裝潢,omakase胃口立即ready!!晚餐餐牌主要有「雲」、「丘」、「川」三款,第一次黎,我地就叫左價錢較低的「雲」試下。有前菜、壽司12貫、料理、吸物、果物~前菜3點海膽生湯葉生湯葉亦豆腐皮,口感於豆腐和豆皮之間,豆味濃郁;再加上新鮮海膽,入口鮮味!黃金粟米蓉以新鮮粟米磨成蓉,口感幼滑,非常清甜。明太子西瓜以青檸皮承托着明太子,賣相似西瓜,味道惹味,好特別呢!之後就到壽司了!一邊看着師傅將魚生切片,手握飯團,無論視覺同味覺都照顧到。左口魚色澤精瑩剔透,肉質鮮甜爽彈,沾上柚子汁,味道清新醒胃~針魚肉質結實,味道鮮甜,油脂豐富加上小量薑點綴,減輕油膩感。深海池魚肉質較軟,但厚切的魚肉令咬落口感增加,再散出淡淡油脂香,正!赤貝鮮甜爽脆伊佐木味道清爽甜美,配上黃金烏魚子添了點點鹹香!牡丹蝦極新鮮,肉質腍滑,配上蝦子更帶出鮮味然後係中場休息金線鯛拌海膽汁金線鯛外皮連魚鱗炸成金黃,魚肉鮮甜又有嚼勁,平時不吃魚皮的我都對魚皮另眼相看。沾上海膽
好喜歡食omakase嘅朋友又搵到新野,即刻去試下。

有前菜、壽司12貫、料理、吸物、果物~
前菜3點
海膽生湯葉
黃金粟米蓉
以新鮮粟米磨成蓉,口感幼滑,非常清甜。
明太子西瓜
以青檸皮承托着明太子,賣相似西瓜,味道惹味,好特別呢!

之後就到壽司了!
一邊看着師傅將魚生切片,手握飯團,無論視覺同味覺都照顧到。
左口魚
色澤精瑩剔透,肉質鮮甜爽彈,沾上柚子汁,味道清新醒胃~
針魚
肉質結實,味道鮮甜,油脂豐富加上小量薑點綴,減輕油膩感。
深海池魚
赤貝
鮮甜爽脆
伊佐木
味道清爽甜美,配上黃金烏魚子添了點點鹹香!
牡丹蝦
極新鮮,肉質腍滑,配上蝦子更帶出鮮味

然後係中場休息
金線鯛拌海膽汁
金線鯛外皮連魚鱗炸成金黃,
魚肉鮮甜又有嚼勁,平時不吃魚皮的我都對魚皮另眼相看。
沾上海膽汁,味道更加提升!
旁邊還附上本地農場種的舞茸菇,菌味十足。

轉眼間又回到壽司部分啦~
金目鯛
肉質豐厚嫩滑,油脂豐富肥美,表面輕輕燒過,味道更鮮。
帶子
超大隻帶子,肉質厚重,灑上竹炭鹽和柚子皮,肥美帶點清新!
喜之次
油脂豐腴,炙燒過的魚肉把魚油香迫出。
活北寄貝
口感爽脆,味道鮮甜!
赤鯥
三大名魚之一!先用火槍炙燒外皮,釋出油脂,肉質鮮甜。
呑拿魚腩
拖羅只睇賣相已經見到非常肥美!
配上洋蔥絲平衡膩感,入口即溶,好想添食呀!
左口魚邊
裙邊有嚼勁,咬落爽甜。
魚油濃郁甘香,不錯。
大蜆清湯
清湯香醇,中和一下壽司的膩感。
大蜆多肉無沙,正!
師傅特別介紹新鮮到貨的北海道馬糞海膽,當然不能錯過啦!
原隻海膽即叫即開,海水味十足,
加上白蝦和三文魚籽,超正。
日本富有柿
日本柿當造期,口感爽身,果肉像有一層糖水薄膜包住,甜而不膩!
2018-12-26 66 瀏覽
12月充滿著節日氣氛,不過一班人聚餐過節都離不開中西餐所以我倆口子選擇了日本菜作為冬至晚餐這一晚又來到渣甸街的Aura on Pennington 試吓上月才開業位於17/F 的鮨川。 甫進店,復古暖光既鎢絲燈,好自在既感覺,唔會感到焗促~呢度晚餐主要係omakase,有3個組合我地點左【雲】壽司為重點,會分兩個環節~有3位師傳負責三邊客人。師傅先了解我地對食既要求、口味,再決定食材。對於敢試、唔揀食既我地,師傅既創作空間應該又大點!先來前菜3點馬糞海膽。長芋長芋等同淮山、山藥只是不同地方有不同稱號長芋味道清淡,爽口帶黏性。配襯返長芋既鮮甜,馬糞海膽都特別挑選無咁濃味既~好香滑既黑芝麻豆腐。烘熱左既東京都栗子到壽司啦!睇住師傅好專注咁準備,我地都靜觀不敢打擾~店長為我們準備食壽司用的濕手紙以便用手吃~先來比較清淡的白肉魚左口魚壽司加上紫蘇葉。梅醬雖然紫蘇葉只係一小條,但其清香味更帶出魚鮮。深海池魚,入口質感爽脆, 味道鮮甜。金目鯛,肉質細緻鮮甜不膩~肥美的間八腩配上蘿蔔蓉,爽口彈牙。活赤貝肉質爽厚,鮮味十足師傅拍一下赤貝即收縮了,非常新鮮~帆立貝上面沾上抹茶海洋氣息配上淡香既抹茶味,鮮
12月充滿著節日氣氛,不過一班人聚餐過節都離不開中西餐
所以我倆口子選擇了日本菜作為冬至晚餐
這一晚又來到渣甸街的Aura on Pennington
試吓上月才開業位於17/F 的鮨川。
甫進店,復古暖光既鎢絲燈,好自在既感覺,唔會感到焗促~
呢度晚餐主要係omakase,有3個組合
我地點左【雲】
壽司為重點,會分兩個環節~
有3位師傳負責三邊客人。
師傅先了解我地對食既要求、口味,再決定食材。
對於敢試、唔揀食既我地,師傅既創作空間應該又大點!
先來前菜3點

馬糞海膽。長芋
長芋等同淮山、山藥
只是不同地方有不同稱號
長芋味道清淡,爽口帶黏性。
配襯返長芋既鮮甜,
馬糞海膽都特別挑選無咁濃味既~
好香滑既黑芝麻豆腐
烘熱左既東京都栗子
壽司啦!
睇住師傅好專注咁準備,
我地都靜觀不敢打擾~
店長為我們準備食壽司用的濕手紙
以便用手吃~
先來比較清淡的白肉魚
左口魚壽司加上紫蘇葉。梅醬
雖然紫蘇葉只係一小條,但其清香味更帶出魚鮮。
深海池魚,入口質感爽脆, 味道鮮甜。
金目鯛,肉質細緻鮮甜不膩~
肥美的間八腩配上蘿蔔蓉,爽口彈牙。

活赤貝肉質爽厚,鮮味十足
師傅拍一下赤貝即收縮了,非常新鮮~
帆立貝上面沾上抹茶
海洋氣息配上淡香既抹茶味,鮮中帶一份清香,且肉質富彈性。
見師傅開原隻海膽
原來將馬糞海膽起出做壽司
紫菜入口清脆加上鮮甜濃郁既海膽,令人回味!

豐腴香甜既牡丹蝦,師傅將蝦殼蝦頭烘乾磨碎,放喺蝦肉上,
將其鮮味昇華,入口不禁閉目細嘗。

鐵板大蝦
將蝦肉起出以鐵板煎香,啖啖肉爽甜彈牙
蝦頭則炸至香脆,實在惹味!
再來壽司環節了

平時食鯖魚大多先醃,呢一次試吓新鮮冇醃過嘅鯖魚壽司
鯖魚要非常新鮮先可以做壽司刺身的。
食返原味既鯖魚,油脂鮮滑可口~
大拖羅配上黑炭鹽
輕輕既鹽香跟魚油香氣一齊融化,魚味更突出又不膩。
喜知次
上面係蛋黃,好新鮮既配搭,蛋黃只屬微鹹,
並無蓋過魚既鮮味~
最後係肉質鮮甜既赤鯥,油脂豐富。
上面放有烏魚子
來一客鮮味既蜆湯暖暖胃。
甜品以時令生果作結
富有柿、日本草莓
以omakase來說,呢度可說勝價比高

質素、服務、環境都好好~
同師傅講飲講食,講埋去旅行,
感受親切
過左好開心既一晚~💕
2018-12-25 144 瀏覽
為慶祝公司出bonus, 約左同事食豪d慰勞下自己。一直想試試omakase, 今次睇中呢間鮨川, 高質素,真材實料。 唔係得個名。 前菜: 三小碟蒸蛋、明太子(西瓜樣)同栗子。壽司6件師父係你面前整壽司。 每一個步驟都好嚴格, 衛生, 每件壽司送到你面前就覺得好精緻同獨一無二。左口魚: 加左橙皮, 帶出魚香和鮮。 依早目: 十分新鮮赤貝: 好爽好脆好正。油甘魚: 成塊軟綿綿冇根。 帶子: 肥美, 海膽: 極愛, 紫菜好脆, 海膽融係舌上, 好幸福。 食完6塊壽司都飽飽地。 中場休息有熱盆:海膽醬魚子帶子, 帶子微煎好正。 再黎食既係帶有更重既魚味: (sorry有d字唔太識打) 深海池魚: 勁滑毛延蝦: 好厚肉咬落好滿足金目雕赤六: 微燒過魚味更出。熙之池魚拖羅: 超高質, 朋友見到好開心每件嘗心悅目, 食完感覺幸福。 湯物: 魚湯, 好甘香最後甜品係日本富有柿, 好清甜。 食過咁正既魚生之後真係返唔到轉頭。見到相都仲回味梗。 我同月事決定左, 以後年年出b仔就會過黎豪返次。
為慶祝公司出bonus, 約左同事食豪d慰勞下自己。

前菜: 三小碟
蒸蛋、明太子(西瓜樣)同栗子。

壽司6件

左口魚: 加左橙皮, 帶出魚香和鮮。

依早目: 十分新鮮

赤貝: 好爽好脆好正。

油甘魚: 成塊軟綿綿冇根。

帶子: 肥美,
海膽: 極愛, 紫菜好脆, 海膽融係舌上, 好幸福。

再黎食既係帶有更重既魚味: (sorry有d字唔太識打)

深海池魚: 勁滑
毛延蝦: 好厚肉咬落好滿足
金目雕

赤六: 微燒過魚味更出。

熙之池魚
拖羅: 超高質, 朋友見到好開心

每件嘗心悅目, 食完感覺幸福。

湯物: 魚湯, 好甘香

最後甜品係日本富有柿, 好清甜。

• omakase
  • 海膽
2018-12-21 81 瀏覽
好想食日本菜,就上網揾咗一間係銅鑼灣食Omasake既舖頭😆頭盤有生蠔,海膽同鴨胸,感覺好refreshing! 生蠔係超級好味👍🏻師傅會即場整壽司,仲一路同我地傾偈🤣 揾nice既師傅要黎呢度!先介紹下啲壽司,件件都咁新鮮!第一件係左口魚壽司,表面上有啲柚子醬油。比較有咬口,質感實在。赤貝壽司,好鮮甜好爽口。眼仁奈壽司,好滑,有入口半溶既感覺,仲有少少橙皮係上面,好fresh~帶子壽司,好滑,加埋哂上紫菜既小柱飯落好爽口,岩鹽都好襯。石垣鯛,上面加咗啲烏魚子,滑得黎都有少少嚼勁。北海道海膽壽司,好鮮甜creamy🤪深海池魚,比較實少少,但好爽口,好鮮甜。金目鯛,有少少辣味既柚子醬油,入口感覺好滑。赤鯥,加埋啲梅醬係上面,好香,油份都比較重。左口魚邊,燒完好香,入口即溶。呢件壽司係世界級好食🤤大拖羅,入口即溶,油份充滿係個口度,好香菠菜煮鮟康魚,好鮮甜既湯底,煮岀黎既魚都好甜蜆清湯, 好清,帶點咸但都好清甜,蜆肉仲係大大粒👍🏻最後就食埋個水果~富友杮

赤貝壽司,好鮮甜好爽口。

帶子壽司,好滑,加埋哂上紫菜既小柱飯落好爽口,岩鹽都好襯。

石垣鯛,上面加咗啲烏魚子,滑得黎都有少少嚼勁。

北海道海膽壽司,好鮮甜creamy🤪

深海池魚,比較實少少,但好爽口,好鮮甜。

金目鯛,有少少辣味既柚子醬油,入口感覺好滑。

赤鯥,加埋啲梅醬係上面,好香,油份都比較重。

左口魚邊,燒完好香,入口即溶。呢件壽司係世界級好食🤤

大拖羅,入口即溶,油份充滿係個口度,好香

菠菜煮鮟康魚,好鮮甜既湯底,煮岀黎既魚都好甜

蜆清湯, 好清,帶點咸但都好清甜,蜆肉仲係大大粒👍🏻

最後就食埋個水果~富友杮
2018-12-12 153 瀏覽
好掛住日本美食🇯🇵今晚同朋友仔去左呢間食Omakase🍣左口魚,加左柚子醬油,口感彈牙赤貝比平時嘅一般大而爽口眼仁奈偏腍身,因太肥美,所以用左檸檬,帶點清香,減低油膩感帶子味道突出,加左少少岩鹽,上面嘅小柱加左海苔,更香石垣鯛肥美可口,加上烏魚子令壽司帶點咸,唔洗加醬油直接食便可海膽,重頭戲黎啦,來自北海道,鮮甜度有保證,正鮟康魚,平時食得多鮟康魚肝,今次食菠菜煮鮟康魚,魚肉爽口但唔「鞋口」燒仙鳯指蠔,加左芥末汁燒,同頭盤嘅蠔係同一款,重點係燒完都係一樣咁大隻,唔乾身,帶點香口,好多汁牡丹蝦食到漿住個咀,重膠質,愈𡁻愈滿足,香甜喔金目鯛同赤鯥經過火炙,令到壽司更加香味四溢左口魚邊,最愛嘅壽司BB,咬都唔洗咬,入口溶化,正大拖羅無根,油脂當然較多,油脂係口腔爆發,放係最後食係最好不過最後來一客蜆清湯,畫上完美句號
好掛住日本美食🇯🇵
今晚同朋友仔去左呢間食Omakase🍣
左口魚,加左柚子醬油,口感彈牙

赤貝比平時嘅一般大而爽口

眼仁奈偏腍身,因太肥美,所以用左檸檬,帶點清香,減低油膩感

帶子味道突出,加左少少岩鹽,上面嘅小柱加左海苔,更香

海膽,重頭戲黎啦,來自北海道,鮮甜度有保證,正

唔乾身,帶點香口,好多汁

牡丹蝦食到漿住個咀,重膠質,愈𡁻愈滿足,香甜喔

金目鯛同赤鯥經過火炙,令到壽司更加香味四溢

左口魚邊,最愛嘅壽司BB,咬都唔洗咬,入口溶化,正

最後來一客蜆清湯,畫上完美句號

2018-12-09 149 瀏覽
男友係銅鑼灣預約了鮨川日式料理店。一入去已經俾店內簡潔又雅致既日式風格所吸引。四處亦擺放了小松樹感覺很悠閒寫意。男友說 omakase意思即係廚師發辦,選用既食材都係選用當季新鮮的食材與對廚師手藝的信心。呢一餐我地都食得很安靜。因為師傅係我地既面前製作料理。無論係捏壽司飯、刀工之純熟都超乎想像!每一道菜色也可說是色、香、味與視覺的享受。真係超正!首先係前菜三點:前菜一上菜已經俾咁靚既裝飾所吸引。經師傅介紹我們由鴨胸、再到明太子,最後食海膽。鴨胸用上柚子醬帶出了鴨肉味之外仲散發住淡淡既柚子清新感。而明太子被師傅製作成小西瓜的樣子。賣相超吸收亦盡顯心思。最後是小妹既摯愛海膽。海膽鮮味十足,入口即溶。配上魚子的點綴,恰恰增添了海膽的鮮味。食完前菜,便到了壽司部分。師傅係我地面前製作壽司,真係有種鬼斧神工既感覺。師傅捏壽司飯用的是感覺。而且手法超純熟。每一樣壽司都賞心悅目。魚生新鮮,即使魚肉保持於室溫亦不會有腥味。最令我印象深刻既一定係赤貝。最主要係師傅製作時既刀工而留下深刻印象。首先切開再用力拍了兩下。赤貝如同有生命般如花般盛放。而深海池魚就係小妹愛食既其中一種魚類。深海池魚非常鮮甜爽口,配
男友係銅鑼灣預約了鮨川日式料理店。

首先係前菜三點:

鴨胸用上柚子醬帶出了鴨肉味之外仲散發住淡淡既柚子清新感。

而明太子被師傅製作成小西瓜的樣子。賣相超吸收亦盡顯心思。

食完前菜,便到了壽司部分。
師傅係我地面前製作壽司,真係有種鬼斧神工
既感覺。師傅捏壽司飯用的是感覺。而且手法超純熟。

而深海池魚就係小妹愛食既其中一種魚類。
深海池魚非常鮮甜爽口,配上小小的醬油點綴。超美!

之後就係最經典既海膽壽司。海膽超大板、超肥美,入口即溶。紫菜仲好脆身。而小妹最欣賞既係海膽壽司的賣相,好骨子。連平時唔食海膽既男友都讚不絕口。

食左四件壽司之後,餐廳就上了海鰻天婦羅。
海鰻經輕炸外層變得酥脆,肉質依舊細嫩。

牡丹蝦真係好肥美,配上蝦子作點綴。食落彈牙又爽甜。

帶子真係好大塊又鮮甜。配合即磨清新的柚子皮與胡椒提升了味道的層次。

喜之次真係好少見。佢既肉質比較幼嫩又肥美。入口魚脂味十足。岩曬鐘意食重口味既小妹呀。

經火炙的金目雕魚肉鮮嫩又能食到微微燒焦的魚皮。顏色鮮豔,賣相十分可口。

之後就到了小妹最最最鐘意食既拖羅!拖羅魚脂如雪花般均勻分布。入口魚香香濃。配以青蔥調味。讚!👍🏻👍🏻👍🏻

蜆清湯蜆肉肥美,鮮味十足。

富有柿清清甜甜,果肉鮮甜。賣相精緻,富有禪意。

呢餐真係令我大開眼界。食物選料上尚,賣相精緻吸引。師傅手巧且在食物花盡心思。真係一場視覺享受既omakase盛宴。
2018-12-08 507 瀏覽
幾年前曾經去過日本築地連對魚生冇咩感覺既我都難以忘懷今日一試鮨川,竟令我尋回昔日既味道一入門口已經聞到濃濃既魚味呢種味係魚香而唔係魚腥而環境清幽既鮨川令人感覺好放鬆亦因為咁,客人先可以好好咁享受黎既緊一場盛宴omakase意思即係廚師發辦由師傅認為當日咩食材最新鮮而上菜可以話係對師傅最高既信任更加係有實力既師傅最高既自信==============================一間食店既好壞其實真係憑佢既一杯茶一道前菜已經睇得出分野濃濃既熱茶,配上賣相如此精緻既前菜為呢一餐揭起左令人期待既序幕帶有濃濃既鴨味既鴨胸唔好睇小上面小小既核佢淡淡而清新既香味令到鴨胸既味道更為突出呢個唔係西瓜而係一個好精緻既明太子辣辣地既明太子非常開胃而且仲有誘人既鮮味其實我一直好怕食海膽因為對於好少食海鮮,好怕腥味既我黎講海膽真係難以接受但係呢到既海膽令我完全改觀食完之後我不禁問一句:原來海膽係咁既味?原來海膽可以咁鮮味?甚至令我有一種感動既感覺依家呢刻先明原來D飲食漫畫既人物食到好味既野會感動到流眼淚係真係有可能發生==============================食完前菜就到今日既重頭戲啦可以
幾年前曾經去過日本築地
連對魚生冇咩感覺既我都難以忘懷
今日一試鮨川,竟令我尋回昔日既味道

一入門口已經聞到濃濃既魚味
呢種味係魚香而唔係魚腥
而環境清幽既鮨川令人感覺好放鬆
亦因為咁,客人先可以好好咁享受黎既緊一場盛宴

omakase意思即係廚師發辦
由師傅認為當日咩食材最新鮮而上菜
可以話係對師傅最高既信任
更加係有實力既師傅最高既自信

一間食店既好壞
其實真係憑佢既一杯茶
一道前菜已經睇得出分野
濃濃既熱茶,配上賣相如此精緻既前菜
為呢一餐揭起左令人期待既序幕
而係一個好精緻既明太子
辣辣地既明太子非常開胃
而且仲有誘人既鮮味
其實我一直好怕食海膽
因為對於好少食海鮮,好怕腥味既我黎講
海膽真係難以接受
但係呢到既海膽令我完全改觀
食完之後我不禁問一句:原來海膽係咁既味?
原來海膽可以咁鮮味?
甚至令我有一種感動既感覺
依家呢刻先明原來D飲食漫畫既人物
食到好味既野會感動到流眼淚係真係有可能發生

食完前菜
就到今日既重頭戲啦
可以坐係吧台到欣賞師傅細膩既刀功
除左滿足味覺,視覺都係一大享受
而師傅更加會係見到你食完一舊先會開始整另一舊
因為咁樣先可以呈上最新鮮既食材

(由於魚類品種太多,希望冇配對錯圖啦)
真鯛
食真鯛最緊要睇佢夠唔夠薄
因為佢既質感韌度較高而且較淡味
夠薄咁先可以突出鮮甜既味道
而呢到刀功上乘既師傅就能夠將最完美既真鯛呈現出黎
深海池魚
其實深海池魚同池魚
係兩種唔同品種既魚黎
深海池魚比起池魚更清,更爽,更鮮甜,亦更肥美
而呢到既深海池魚就正正將佢既優點呈現晒出黎

間八
色澤分明,新鮮度十足
師傅將佢切成兩層,令質感更爽口彈牙
再係上面灑上少少調味令鮮味更為突出

配上以香蔥製成既醬汁
更令突出海鰻既鮮甜美味

牡丹蝦
又彈牙又爽又甜既牡丹蝦
配上少許蝦子,除左本身既鮮甜味仲增添左少少鹹香
令人食指大動

金目鯛
淡淡的櫻花粉紅色既金目鯛
魚肉鮮甜嫩滑
師傅上台前輕輕火灸魚皮
令魚肉仍然鮮嫩,魚皮多份香脆
喜之次
喜之次(Kinki)係香港可能比較少見
但其實係日本係其中一種最受歡迎既魚之一
因為佢肉質細嫩且魚脂特別肥厚令佢好受日本人喜愛
所以入口會感受到好香既魚脂味

拖羅
食日本野又點可以冇吞拿魚呢
可以見到佢同平時見到既最大不同就係佢比平時既白好多
證明油脂分佈幾平均,幾豐富
所以入口果陣濃濃既魚脂香係口腔入面散發
加上佢既蔥絲
令人唔會覺得膩
真係好「蔥」明既一個配搭
鯖魚(好似係)
本身鯖魚因為魚腥味會偏重而以燒黎食居多
但新鮮既鯖魚加上師傅既手藝
令佢唔腥不突止仲比其他多左份魚香,真係一試難忘

蜆清湯
今日既壽司盛宴話咁快已經食完
飯後就呈上左一碗不輸壽司鮮味既蜆清湯

大大隻既蜆鮮味十足
而湯亦都吸收晒蜆既精華

富有柿
飯後甜品無需花巧
只需要一件新鮮,鮮甜多汁既柿即可
細緻既果肉,加上咬落去必出黎又香又甜既柿汁
為呢一餐畫上一個完美既句號

今日呢一餐
係我小數係香港可以食到築地味道既鋪頭
而且食咁多種唔同種類既時令海鮮
每人都只係一千蚊左右,仲要食到飽飽
不論肉體上也好,精神上也好
都感到非常滿足

都係果句:「唔好食既野,價錢再低都係貴; 好食既野,價錢再高都係平。」
而鮨川就係「好食既野,價錢再高都係平」
2018-12-03
  • 拖羅
  • 蜆清湯
  • 富有柿
2018-12-04 707 瀏覽
銅鑼灣最近又有幾間鮨店新開張,一直非常想去其中一間,奈何連續幾個星期打電話訂枱,皆獲回覆已經滿座。今天午餐實在非常想食壽司,臨時臨急打電話訂枱再次失敗,決定轉移目標去另外一間新鮨店,竟然有位,還要係壽司吧枱,於是就來到了「鮨川」。典型在香港開設的鮨店,位於一棟以飲食及美容業務為主的商業大廈樓上,每層樓的面積即使以近年銅鑼灣區的重建單幢式商業大廈來說,也屬於偏細。電梯門一打開,就已經見到設在餐廳正中央的壽司吧枱,完全沒有任何電梯大堂。壽司吧枱四邊皆有座位,反而靠玻璃幕牆那面就佈置了三張四人餐枱;這一種布置方法以鮨店來說十分少見,可能餐廳面積實在太細,需要盡量利用空間罷了。整體裝修環境也比較普通,即使壽司吧也只採用了複合物料,並非傳統木材,及不上其他大部份鮨店的格調。午餐定價合理($250 至 $380),即使是午市廚師發板,也只是 $580;與銅鑼灣其他同級的鮨店比較,更加顯得抵食。可能才開張了一個月左右,仍然在試業階段,客人並不多;筆者是第一批客人,就算到了下午一點,壽司吧仍然有空位。烤銀雪魚脆片($48)是近期很多鮨店喜歡採用的餐前小食;可能「鮨川」定價不算貴,所以沒有免費供應,不過
烤銀雪魚脆片($48)是近期很多鮨店喜歡採用的餐前小食;可能「鮨川」定價不算貴,所以沒有免費供應,不過小公主就十分喜愛。其實,所有銀鱈魚脆片都是日本進口現貨,鮨店自行裁剪後烤香,所以每一間鮨店的出品,味道都是極輕微的香辣;至於能否做到鬆脆可口就關乎是否即叫即烤,抑或預先準備好。這一碟烤銀鱈魚脆片就夠熱辣辣、兼且鬆脆香口。

鮨店午市定食必有的沙律、前菜及茶碗蒸當然少不了,至於味噌湯,「鮨川」是在食完主菜最後才奉上。沙律是日式胡麻醬蔬菜沙律,胡麻醬略嫌多了一點。前菜是紫菜炸雞肉卷,凍冰冰兼且加了一大抹勁酸的日式吉列炸豬扒醬汁,都幾難食。
茶碗蒸加了一抹很稀身的昆布芡汁,由於唔夠稠身,加上蒸蛋同樣太稀,已經做不到應有的口感;味道與其他鮨店所採用的蟹肉濃湯芡汁比較,就更加有一段距離。味噌湯是最普通的口味,只有幾粒豆腐及小量鮮海苔;味噌香氣一般,不過味道較淡,適合香港人口味。
沙律、前菜及茶碗蒸全部麻麻地,本來對壽司也沒有太大期望,估唔到特上壽司御饍($330)有驚喜。雖然並非什麼特色食材,但每一貫壽司的食材質素都非常新鮮,味道也在水準之上,只嫌造型未夠靚。

鮃(左口)深海池魚間八雖然只是普通食材,但色澤鮮明,很新鮮。赤貝更是剛剛入來坐低之後,親眼目睹小師傅在壽司吧枱後新鮮開殻、清洗及處理。
最鍾意食的海膽太凍,味略苦、唔甜,缺少了海膽獨有的鮮味,味道非常一般,實在有點失望。牡丹蝦配蝦籽,多了幾分鹹香。

醬油漬吞拿赤身配蒽白絲。由於吞拿赤身是即場浸漬,唔知是否處理時間唔夠長,亦沒有經過先浸漬、後熟成的過程,味道與普通赤身沒有太大分別。共有三件火炙壽司,分別是金目鯛左口魚邊赤鯥,也是造型最差的三貫。若果只論味道及油脂的豐富,其實全部在水準之上,但賣相就非常一般,無論魚鮮切功、壽司外型、火炙技巧(焦香唔明顯)皆處理得有點馬虎;需知道一貫美味的壽司必須味道及外型同樣達標。
大とろ之後就是吞拿魚腩蓉手卷。吞拿魚腩蓉竟然並非預先準備好,師傅從魚鮮木盒取出吞拿魚腩的零碎部份,加入蔥花即場剁出吞拿魚腩蓉,之後灑上芝麻再包制手卷,新鮮度爆棚。
與其他壽司刺身午市御饍比較,照燒牛扒御饍($260)額外多了一客刺身,有赤身及深海池魚各兩件,質素同樣喜出望外。
牛扒配搭一團橙黃色的南瓜蓉,顏色鮮艷、味道香甜,又可減低油膩感,很聰明的烹調方法。雖然只是普通美國牛肉,但選用的級數不錯,充滿牛味之餘、肉質亦夠鬆軟,黏附着牛扒的少許牛脂肪亦烤得夠香口。火喉控制在六七成熟左右,肉汁保留得很豐富;日式照燒汁未算非常甜,個人口味認為剛剛好。
甜品並非最普遍的日式雪糕,而是日式糯米糕,一粒沾了芝麻末、一粒沾了綠茶粉,煙煙韌韌、甜甜地,但又唔會太甜,都幾好味。
今日試了壽司,亦試了一款熟食;雖然沙律、前菜、茶碗蒸及味噌湯非常一般,水準甚至比不上其他同級數鮨店,但主菜質素就可媲美其他競爭對手;尤其是壽司所採用的食材更加是非常新鮮。雖然師傅手藝尚有改進空間,譬如壽司造型唔夠靚、火炙技巧亦處理得唔未夠好;但綜合價錢考慮,絕對有力在銅鑼灣的鮨店競技場陣腳陣腳。執筆期間才發現原來這一頓午餐共食了13貫壽司,可能因為過程中換了師傅,所以送多一貫。
2018-11-17
1K
近日我聽得最多就係有人會問我:「夠唔夠食,食飽未呢?」 每次嚟銅鑼灣「鮨川 Sushikawa」食Omakase 由廚師發辦都一樣,有30多年經驗老到廚師,不停問我夠唔夠食,會唔會係我個樣真係好食得下啦~哈哈,不過食得是福,而且仲食咁高質日本料理,食多d omega-3魚油可保持青春美麗。 “鮨川”在銅鑼灣渣甸街66樓17樓,即係我哋排隊食黑糖珍珠同一條街,剛11月20號正式新開業大概七天,餐廳已有熟客嚟食足3天,仲要不是香港人,是韓國人,真係識食,好厲害呀。究竟佢哋嘅廚師發辦程序又會係點呢?我叫嗰個餐以壽司為主,次序係首先有3款前菜,再來6款壽司,之後1款燒物,再來餘下6款的壽司,慢慢一道一道由廚師安排,味道由淺入深,由軟綿綿到結實爽口,非常有層次感。前菜擺設得好精緻,有魚肝、明太子(扮西瓜有得意呀)同清酒雞肉。壽司頭6款就有(希望冇記錯名啦,有時真係好冇咁專業,款款刺身海鮮都會認識,盡記啦~錯了勿打,求改正)1) 左口魚 - 未食先聞到柚子香,入口香甜。2) 深海池魚 - 鮮甜爽口,魚味很重。3) 赤貝 - 上碟時郁架,超新鮮,爽甜可口。4) 石垣鯛 - 魚味開始濃,加埋柚子的清香

究竟佢哋嘅廚師發辦程序又會係點呢?

1) 左口魚 - 未食先聞到柚子香,入口香甜。
2) 深海池魚 - 鮮甜爽口,魚味很重。
3) 赤貝 - 上碟時郁架,超新鮮,爽甜可口。
4) 石垣鯛 - 魚味開始濃,加埋柚子的清香,清甜交集。
5) 池魚 - 蔥味很香,魚好滑溜,質地可以爽彈。
6) 白蝦 - 好鮮甜,師傅就加上蝦殼,即時令到口感豐富,脆軟合璧。

燒物有吞拿魚下顎( 即係下巴啦),不得不大讚,燒到熱辛辣辣上檯,職員多加吩咐一定要食魚皮,咩事呀魚皮燒到咁硬點食呀~當我拆開一半時,我聽到很脆的聲響,似薯條嘅脆聲,咬第一口時,魚皮是脆卜卜,魚油及魚肉連繫在一起,一口裡有脆魚皮,滑魚肉同juicy 嘅魚油。

天呀~真。係。好。正。呀~

P.S. 師傅同講我,呢碟燒下顎用心製作, 鑽研良久,先掌握花約25分鐘才做到如此效果,老實講我覺得似食緊剛燒起的乳豬咁,好唔似魚囉~
再來餘下的壽司更精彩,似煙花匯演,鮮甜魚油四處散發。

7) 海膽 - 超新鮮,冇腥味,甜到不得了。
8) 北海道帶子 - 甜,好甜,好新鮮。
9) 牡丹蝦 - 爽甜彈牙,加埋蝦殼,鹹甜混合,你勝出了。
10) 吞拿魚 - 滑溜非常, 好似跣入口咁呀,好正。
11) 喜之次(北海道石班魚)- 質地更硬身,爽口甜香。
12) 赤鯥 - 從來食過,但魚味濃烈,香甜。
13) 拖羅 - 正到我隔離檯忠實擁躉都要再 encore。
14) 鯖魚 - 平時是重口味鯖魚,魚腥哋極濃,經師傅秘製處理後,竟然不腥,反而更帶出魚的香味,好勁呀~
15) 左口魚邊 - 肥美肉滑,口感豐富,油而不膩。

再來一個熱的魚豆腐湯,魚味充沛,很清甜不腥,沒有重薑味,好暖胃。

最後甜品是日本甜柿,超級圓滿,十分好食,我會掛念你的。
2018-11-18 363 瀏覽
星期天,難得閨蜜一家三口有空食飯。閨蜜話識食㗎,梗係食廚師發辦。結果信王生推介,到鮨川晚餐。姐姐放假,唯有帶住龍鳳兄妹赴會。但係又唔想二兄妹牛嚼牡丹,結果經理請師傅製作menu上沒有的牛肉烏冬做主食再配合壽司。王生又推介食第二貴的廚師發辦(因為同最貴的其實差不多,只是份量少一些),但係我們忘記了三個馬騮搶食,結果真係食唔飽,但係估唔到經理問我地飽唔飽之後,我哋居然可以加咗一啲壽司及手卷!即刻大滿足!王生最後推介,廚師發辦應該坐係吧枱食,一邊聽住廚師介紹一邊食,壽司嘅溫度又可以keep住最佳狀態!最後,不得不講一聲,食物精緻,好味,服務一流,值得推介!
最後,不得不講一聲,食物精緻,好味,服務一流,值得推介!
2018-11-10 264 瀏覽
水信玄餅透明如水晶,內有鮮花。黃豆粉及黑糖糖漿,紅黃黑,猶如比利時國旗新月般的盤子,更顯矜貴。朋友曾說,去到甲信越都找不到的水信玄餅卻在朋友的Facebook 發現香港居然可以食到這也算是緣份的一種?可惜緣份沒有讓我遇到一個有型靚仔的高富帥。幸好老實、憨厚、專業的廚師,配合年輕、貌美、博聞經理一唱一和,加上有時無厘頭式的日文(明明似粗口,卻有著一個「不為人知」的故事)真的讓我哭笑不得啼笑皆非甘拜下風
水信玄餅

透明如水晶,內有鮮花。
黃豆粉及黑糖糖漿,
紅黃黑,猶如比利時國旗
新月般的盤子,更顯矜貴。

朋友曾說,
去到甲信越都找不到的水信玄餅
卻在朋友的Facebook 發現
香港居然可以食到
這也算是緣份的一種?
可惜緣份沒有讓我遇到
一個有型靚仔的高富帥。
幸好
老實、憨厚、專業的廚師
配合
年輕、貌美、博聞經理
一唱一和,
加上有時無厘頭式
的日文(明明似粗口,卻有著一個「不為人知」的故事)
真的讓我
哭笑不得
啼笑皆非
甘拜下風

• 水信玄餅
2018-11-10 285 瀏覽
食物的用料非常新鮮同有質素,拖羅入口即溶,仲有好香魚油味。我就好愛海膽不過自從係日本食過新鮮即開海膽後係香港真係食唔返果種鮮味估唔到呢度可以食到,即刻encore多一份啦!壽司各方面都吾洗多講新鮮好味特別推介:白蝦 好有驚喜其實道道菜都好有特色不過比較令我覺得深刻係燒油甘魚餃 外皮夠脆咬落去魚油的香味即刻滲出嚟每款食物都好好味,感受到一份認真同堅持。飲左2支酒,因為選擇太多所以都係由經理推介!一支帶飲落清爽香甜,香氣較淡,酒感利落,第二支口感厚實,帶有米香2支都好岩女仔飲
食物的用料非常新鮮同有質素,拖羅入口即溶,仲有好香魚油味。

估唔到呢度可以食到,即刻encore多一份啦!

壽司各方面都吾洗多講新鮮好味
特別推介:白蝦 好有驚喜

其實道道菜都好有特色不過比較令
我覺得深刻係燒油甘魚餃 外皮夠脆咬落去魚油的香味即刻滲出嚟

每款食物都好好味,感受到一份認真同堅持。

飲左2支酒,因為選擇太多所以都係由經理推介!
2支都好岩女仔飲
2018-11-10 173 瀏覽
Why choose the 2nd best if you only have limited quota? Sushi Kawa is our latest choice of the best. Impeccable freshness and presentation. Chefs take great pride in their dishes and services.
2018-10-19 563 瀏覽
約了女神在銅鑼灣食午餐,咁當然是食日式啦!習慣按OpenRice 然後打電話訂枱,多口問了一句,時間未到可否早點坐下,結果沒問題,女神遲大到,百無聊賴個經理雖然年紀輕輕,但好好傾,完全不介意討論其他的日本餐廳(而且相信她去過很多日式料理取經)蔡瀾好似講過餐廳有三個靈魂經理、食物及環境經理能言善道,有專業知識及經歷。師傅用心而且細心,所以食物精緻、用料又好👍👍👍環境都算清靜幽雅(只可惜也是商場寫字樓的局限)最欣賞個Lunch set照燒鵝肝飯及軟殻蟹牛油果卷正以後銅鑼灣又多個好選擇
約了女神在銅鑼灣食午餐,
咁當然是食日式啦!
習慣按OpenRice
然後打電話訂枱,
多口問了一句,時間未到可否早點坐下,
結果沒問題,
女神遲大到,百無聊賴

蔡瀾好似講過
餐廳有三個靈魂
經理、食物及環境
經理能言善道,有專業知識及經歷。
師傅用心而且細心,所以食物精緻、用料又好👍👍👍
環境都算清靜幽雅(只可惜也是商場寫字樓的局限)
最欣賞個Lunch set
照燒鵝肝飯