餐廳: 鮨文
資訊:

2018-05-17 725 瀏覽
吃了幾次 Omakase ,但今晚絕對是我最有所期待的,因為「鮨文」憑實力在短時間走紅,成為城中其中一間人氣高級壽司店,是我一直以來很想吃的。進去後地方比我相像中小,但卻可以更近距離地同廚師交流。我很喜歡這裡的醃蘿蔔,另外鮮淮山用wasabi醃漬,也好特別。🌸茶碗蒸表層裝潢有金箔突顯高貴,內裡有滿滿蟹肉,每一口都非常滑溜,很好吃。🌸三重縣生蠔多肉肥厚,吃下去爽身有海水味,很想再吃多一隻。🌸立魚淡紅色魚肉有著淡淡的甘甜味,肉身油分高,口感清爽,右邊包著芽蔥更具有獨特的香氣。🌸平靜魚口感爽口魚味濃郁,味道似油甘魚,左邊掃有柚子醬已經很好吃,想不到後者炭燒的更香更好吃。🌸赤貝 外表呈燈紅色,色澤亮麗,師博上碟前會大力拍一拍赤貝令其收縮,讓口感更加爽脆,味道則鮮甜濃郁。🌸大拖羅一邊用火槍燒過,另一邊是全生,魚油豐富,入口滑溜秒即溶,超級無敵好吃!加上少量Wasabi,沒有辣味,反而會有甜味。🌸吞拿魚面頰特別又刁鑽的吞拿魚部位,包住薑蔥再燒,質感充滿彈性,肉質味道都與牛肉相似。🌸鰹魚用稻草煙薰過,外熟內生,魚的味道好濃郁,軟熟鹹香,一點都無腥味。再加上蒜、京蔥、金箔、芝麻令口感更豐富。🌸盤鱔白鱔

🌸茶碗蒸

🌸三重縣生蠔
多肉肥厚,吃下去爽身有海水味,很想再吃多一隻。

🌸立魚

🌸平靜魚

🌸赤貝

🌸大拖羅

🌸吞拿魚面頰

🌸鰹魚

🌸盤鱔
白鱔切開一塊塊,繞成圈狀,肉質滑身,鮮甜味美,旁邊紅色不顯眼的是梅子醬,沾上吃更開胃。

🌸金目立魚
表面用火槍燒過,燒的過程中油脂像水花般跳動,可見油脂極為豐富。吃下微暖,肉質柔軟,表面再加上俄羅斯魚子醬,更顯矜貴。

🌸池魚
質感有彈性,本身魚味較重,加入醬油、芝麻、鮮花、梅子醬,味道帶酸甜,令池魚更為清香,並吊起了魚肉的鮮味。

🌸大蜆
大件到完全覆蓋壽司飯,入口爽脆,多汁帶甜,並有嚼勁。

🌸鮑魚
鮑魚肉質軟彈,重點是旁邊的鮑魚肝醬,濃濃的味道充斥口腔,連同飯團吃,非常滋味!

🌸三文魚籽
粒粒晶瑩剔透、飽滿,並加入了清香的柚子皮。師傅教我們用雙手握軍艦,三文魚籽先進口腔,一口吃下去,彷彿有千軍萬馬的魚卵在口腔中游走,滲出點點甜香,食法也能影響口感、味道。

🌸魚湯
魚片彈牙,湯呈奶白色,含有豐富的骨膠原,十分鮮甜,非常好喝。

🌸赤海膽
海膽杯非常吸睛,而且味道好鮮甜,喜歡吃海膽的就一定不能錯過,非常適合香港人口味,只是味道較快散開。

🌸白海膽
質量取勝的白海膽,是在魚市場中拍賣得來,全世界供應只有2-300板,一板就要四千元,有幸吃到實在幸福。比赤海膽大,色澤偏淡,味道醇香,吃後有持續不散的回甘海膽味。

🌸右口魚手卷
用火槍燒的過程看得見油脂比大拖羅更豐富,然後再做成手卷,紫菜清脆,帶炭燒味,肉質極之柔軟,介乎入口即溶。

🌸靜崗蜜瓜
吃前店員會噴上一層威士忌,蜜瓜完熟,肉質軟綿綿,多汁又香甜,捨不得的味道。

今晚又是難忘的一餐,店員服務有禮,環境雖小但舒適清靜,看得見和感受得到食材新鮮,雖然價錢有點貴,但當你用餐過後會覺得是值得的。
2018-05-07
$1980 (晚餐)
  • 海膽杯
  • 魚湯
  • 茶碗蒸
2018-05-15 361 瀏覽
每次行過門口都有一份神秘感,今次終於可以入去首先食嘅係茶碗蒸茶碗蒸上面舖有金萡,食落無味,但睇落就相當有貴氣食落少少會有元貝三重縣嘅蠔,唔連殼嘅蠔足足有手掌咁大,食落一D都唔腥。鱸魚刺身,師傅建議點酸汁食,而且食果陣可以咬耐D,因為愈咬得耐,魚味就會愈出。我食果陣每舊咬左成分鐘魚味的而且確係咬極都有網烤油甘魚,入口油香四溢,但係油而不膩伊佐木他他,份量岩岩好用兩塊紫菜包住,魚味清爽甜美,入口滑身。加左少少蒜同芝麻調味嘅鰹魚中拖羅師傅建議可以點1/4 舊WASABI去食中拖羅完全無筋,魚味超重大拖羅油香味更重,燒完後把魚油逼出更好食,不過我都係鐘意中拖羅多D食完個熱食就準備下一輪壽司啦海鰻魚同喜之次齊名嘅赤鯥魚,上面仲加左少少魚子醬師傅建議先食左鮑魚,然後再點鮑魚肝醬食埋個飯鮑魚本身味道唔太出,但點埋個鮑魚肝醬一齊食的話就鮮味出晒黎不過食完嘅同時都FEEL 到我嘅膽固醇都出晒黎LOL帆立貝好鮮甜帆立貝超鮮甜帆立貝勁鮮甜好食嘅要講三次,今餐我覺得最好食嘅就係中拖羅同埋呢個帆立貝夀司,食完之後令我懷疑我之前食嘅帆立貝到底係咩黎太刀魚天婦羅外脆內嫩,上面放左少少黑松露醬都掩蓋唔到魚嘅味道。滿滿
每次行過門口都有一份神秘感,今次終於可以入去

首先食嘅係茶碗蒸

茶碗蒸上面舖有金萡,食落無味,但睇落就相當有貴氣

食落少少會有元貝
三重縣嘅蠔,唔連殼嘅蠔足足有手掌咁大,食落一D都唔腥。

我食果陣每舊咬左成分鐘
魚味的而且確係咬極都有

網烤油甘魚,入口油香四溢,但係油而不膩

加左少少蒜同芝麻調味嘅鰹魚

中拖羅

師傅建議可以點1/4 舊WASABI去食

中拖羅完全無筋,魚味超重

食完個熱食就準備下一輪壽司

海鰻魚

同喜之次齊名嘅赤鯥魚,上面仲加左少少魚子醬

師傅建議先食左鮑魚,然後再點鮑魚肝醬食埋個飯
鮑魚本身味道唔太出,但點埋個鮑魚肝醬一齊食的話就鮮味出晒黎
不過食完嘅同時都FEEL 到我嘅膽固醇都出晒黎LOL

帆立貝好鮮甜
帆立貝超鮮甜
帆立貝勁鮮甜

滿滿嘅三文魚子下面有柚子皮,食嘅時候會感受到柚子嘅清香,當咬到三文魚子嘅時候係一D 腥味都冇,取而代之嘅係少少甜嘅味道。

壽司飯上嘅赤海膽勁滿,只食到海膽嘅鮮甜味但完全食唔到腥味,勁正

白海膽壽司

據師傅所講呢板白海膽係日本當地每日都限量供應,需要拍賣先至可以買得到,相當矜貴。
食落我覺得同赤海膽一樣都係食到鮮甜味但完全食唔到腥味,之不過味道會LAST喺口入面好耐好耐,有好似仲未食完嘅感覺

魚湯亦好重魚味

右口魚手卷

師傅將右口魚用火炙嘅方法將D油迫晒出黎之後,然後用紫菜包住壽司飯再淋少少魚油上面,最後再包埋右口魚就製成左呢個手卷。
手卷咬落啖啖都係魚油香味,最後食埋靜崗蜜瓜就非常滿足
2018-05-14
$2000 (晚餐)
  • 白海膽
  • 中拖羅
  • 伊佐木
  • 鱸魚
2018-05-11 252 瀏覽
正所謂食野講時令,食材新鮮好重要!所以廚師發板是正是我的心頭好!!儲左咁耐錢,終於可以再黎呢間我一直難忘既廚師發板餐廳-鮨文!  上次來這裏可以說是一試難忘~ 所以今天帶著期待來到這裏!餐廳依舊人不算多,全因為餐廳為提供最優質的服務,不會招待太多食客,可見他們重視客人和對客人的專重~店員當我坐下馬上送上毛巾抺手,最先品嘗前菜是芥末准山和漬蘿蔔.正好先清一清口腔!之後來的是我一直難望的荼碗蒸蛋,是我吃過最好味的蒸蛋,首先,蛋溫是非常夠熱,放入口中的微溫正好入口~蒸蛋內有三粒元貝仔,加入了鮮味蟹肉點綴,蛋花及金薄舖面,既美觀又好味!之後是來自岩手 米奇町的巨蠔,只能用一個字來形容(甜)蠔的肉質爽口 海水味重!飲茶後喉嚨才慢慢有回甘味,吃完更加回味!沖繩的石恒鯛廚師加入了酸汁,更帶出魚鮮, 而這款為白身魚的石恒鯛必需多咬才能吃到回甘香味,而石恒鯛肉厚實 魚油濃郁,廚師介紹時指這魚是專食貝殼蝦仔為生.所以更帶魚味!金木鯛,是章紅魚科類的一種,廚師在內加新鮮washabi,而口感炭香味撲鼻,醬汁入口清甜,魚油層次味增,肉質柔軟無比! 毛蟹蟹羔兩食,混著吃能吃到兩個層次,勁鮮甜!鮮甜的毛蟹加入醋一
正所謂食野講時令,食材新鮮好重要!

所以廚師發板是正是我的心頭好!!

店員當我坐下馬上送上毛巾抺手,最先品嘗前菜

是芥末准山和漬蘿蔔.正好先清一清口腔!

之後來的是我一直難望的荼碗蒸蛋,是我吃過最好味的蒸蛋,

之後是來自岩手 米奇町的巨蠔,只能用一個字來形容(甜)

沖繩的石恒鯛

毛蟹蟹羔兩食,混著吃能吃到兩個層次,勁鮮甜!

鮮甜的毛蟹加入醋一同吃,更能顥出清甜,而這個醋唔會太酸,好像桔仔的味道,個人喜歡加醋,更帶出鮮味!

而之後是這款野生的三文魚 ,名為時不知, 正常是在九月至十一月.三文魚游回北海道 ,因未生蛋,所 營養及 油份高
而這三文魚加入了日本大蒽 , 以火灸方式加熱燒 , 吃到濃濃油脂香味,入口溶化, 魚肉味濃,食後魚香依然留在口中
醬汁是先漬 芝麻,更香口!

新鮮的貝殼 ,生猛 的在你面前打開,活生生的時間馬上吃~即開即劏 .保證新鮮!
在中途的一個小插曲,廚師在打開其中一隻貝殼,發現不太新鮮,即時更換一隻更新鮮的,可見非常嚴謹
而貝殼味道超甜,肉質爽口!

有名的富山營光魷魚,時令是在三月中至五月中 !如佐酒食一流!簡單的以白水蒸已經夠好味,因細細的魷魚肚內,原來是爆膏!!!
濃郁魷魚膏香味 比蟹膏蝦膏更濃郁!

拖羅拼盤, 中間先吃,順時針食
中拖羅 加入了新鮮岩鹽 肉質柔軟,油脂豐富.不帶筋,入口溶化!
大拖羅 一點肥膩都沒有 加入wasabi.比起中拖羅更加入口即溶,魚油满口更是大滿足!

而最後吃的吞拿魚面部,吃的口感似牛肉,入味香味撲鼻,味道最濃!

燒九州鰆魚
魚味濃.味道有點似鯖魚,但肉質軟滑 .感似鱈魚般幼滑~

三文魚子,又名筋子!  粒粒都帳卜卜!而1粒粒咬開後都爆到成口魚油,清甜無比!

哈夷鮑魚, 廚師隻鮑魚足足用清酒煮左三小時,所以會帶有淡淡酒香,過左現在這個季節後,,要到7月才會有得食~所以要食襯早!

還記得上年來這裏試了永遠難忘的海膽杯,所以今次有點為了海膽而來!
現今次廚師特別推薦了一款名為白海膽既海膽,源自北海道函館!!!
這款白海膽出名的地方是因為是每日全球限量  300板,而且是經專家評分海膽的級數而分價錢!
而要吃的這款白海膽各方面評款在六及七名左右,大約要 4千多元港幣一板,能夠品嘗此等美食真的非常幸運!而廚師介紹時說第一名的白海膽要一萬元一板.真誇張!
這款白海膽味道可說甘甜味濃,入口之後立即化開,而香甜的味道會殘留在口中!口感濃郁,甘甜度極高! 可說是人間美食

2018-03-26
2018-05-10 189 瀏覽
要品嚐最鮮味的日本食材,選擇OMAKASE是不二之選,原因是廚師發板,他們會嚴選日本不同地區出產的季節時令食材,選用最好品質的食材!所以今天就來到了這家在元朗非常出名的OMAKASE日本餐廳----鮨文~ 這家小店位置不起眼,門外看似平凡,但其實內裏有玄機!就到店來,你會感覺到置身於日本築地的感覺,而廚師就在你面前.為你精心制作每一樣食材,既可品嚐頂級的食材,也可以目擊廚師精湛的手技,確是一大樂事~而我們一行2人點選了每位1800元的廚師發板套餐,這個價錢在香港人眼人可能確實感覺偏貴,但當你吃完每樣精緻的食物,你便會感覺到確實是值得的~茶碗蒸蛋,是來這裏的第一度食物,表面舖咗金薄,加上溫度剛好的蒸蛋,蛋香濃香,先來暖一暖胃部~來自日本既巨形生蠔生蠔本身食落口比較咸,海水味偏重,但當過咗海水味之後,就能夠真真正正開始食到生蠔既甘甜味,而且蠔又厚身,口感比較爽口!聽師父講,呢隻蠔最特別既地方係當你食完後,可以嘗試飯一啖茶入口,咁樣可以沖走蠔本身潺既味道,之後先真正食到蠔本身既回甘味,而呢種特別既回甘留於喉嚨有AFTER TASTE,相當正!沖繩石垣鯛魚貝殼及蝦類為糧食,所以比起平常食到既鯛

沖繩石垣鯛魚
貝殼及蝦類為糧食,所以比起平常食到既鯛魚更重魚味及更甘香,配埋師父特制既酸汁,更能夠帶出石垣鯛既鮮甜魚味,而鯛魚本身比較硬身有咬口,師父話要咬多幾口先真正食到魚香,而魚本身係越咬越有魚香,比較濃味,口感一流!

堪白,係宜家既時令魚種,同油甘魚係同一品種,而師父巧妙咁用火輕輕燒過魚既表面,食落口起初會嘗到炭火香味,其後再能嘗到魚既真正香滑味道,師父把wasabi已放入飯中, 就咁一下放入口就得,睇到師父既細心之處

時不知,係三文魚既一種, 佢特別既地方在於魚本身誤以會自己需要產卵,故游回北海道內海時被捕獲,因魚本身沒有卵,所以有豐富既油脂,在日本人眼中係鮭魚既極品!呢種魚係野生,所以肉質更有彈性,沒有養殖魚的腥味與油膩感!

富山灣既瑩光魷魚
口感非常彈牙而且非常鮮甜,現在正是時令季節,細細的魷魚,內裏原來是爆羔,超好味!

新鮮的貝類,吃到一點海水味,非常爽口!

拖羅
中間的是中拖羅,師父說是昨天才新鮮空運到港,非常非常難得,肉身比較紮實,吃到尾時發現一點點酸味,原來這是極新鮮的中拖羅獨有的安基酸,一般其他地方所能吃旳中拖羅因時間放長了,帶有點酸的安基酸會因而流失,所有只有極新鮮的拖羅才會有這種味道.這中拖羅確實味道比起平常吃的較濃郁,而拖羅帶有一點點岩鹽,更帶出鮮味,!
吃完中拖羅,馬上品嘗拖羅的極品-大拖羅!
即使大拖羅配合wasabi一起吃.依然只能吃到大拖羅的甘香油滋,沒有任何wasabi的強裂味道,反而吃到wasabi的甜味,和大拖羅互相輝映!
最後品嘗最濃郁味道的吞那魚面額, 肉質較爽口而且濃味,越食越有味道,吃上去的口感有點像牛肉,而經細心調味的吞那魚面額更是可口!

蝦夷鮑魚,源自北海道,尺寸唔算非常大,但味道的鮑魚怎能用尺寸來衡量呢,鮑魚柔滑且富彈性,口感一流,配合特製的鮑魚肝醬一同食,非常濃味!

重頭戲來到這個海膽杯,满满的海膽足足比碗的高度還要高,真是眼球的大刺激,根本就連飯到被完完全全沒埋了,而海膽鮮甜,一大啖放入口簡直是人生的一大享受!
最後是一個清清口腔的甜品,劃上一個完美的句號!
2018-03-26
2018-05-05 274 瀏覽
今日約左朋友去元朗食日本野,黎呢到食師傅發辦的OMAKASE好期待!頭盤係茶碗蒸。面頭有金箔,仲有好濃既黑松露味道,入面仲好足料,D蛋仲滑嘟嘟拖羅刺身:左邊是中拖羅,加邊是紫蘇葉大拖羅,中拖羅比較重魚味,大拖羅就更加多魚油,入口即溶,十分美味九州鰹魚:師傅話食完會有胺基酸金目鯛壽司:表面係用燒過既岩海苔,用糖同鹽煮成既汁,配合埋金目鯛,係十分夾!桑名大蜆壽司:超大件,又爽脆,佢無乜特別調味過因為要保持淡淡既鮮北海道蒸鮑魚:師傅話用左清酒同昆布蒸四小時,鮑魚肉質軟彈,仲用左鮑魚條邊整左個鮑魚肝醬,味道十分濃郁,師傅仲好細心俾舊飯我地撈埋D醬食鰈魚手卷:師傅整之前仲好細心咁問我地夠唔夠飽,我地話差唔多喇,佢就整左細舊D俾我地。呢隻魚另外個名叫右口魚,用火槍燒過佢表面,爆哂D魚油出黎,口感比一般食到既左口魚滑
好期待!

北海道鮑魚
鰈魚手卷
  • 日本蠔
2018-05-04 967 瀏覽
快到週年紀念了男朋友精心預約了這間餐廳給了我一個驚喜這間餐廳是廚師發辦的OMAKASE!師傅會按當天新鮮的食材再作烹調茶碗蒸茶碗蒸表面上帶有金箔,入口陣陣黑松露的味道,蛋十分日本蠔很大隻很鮮甜,而且好肥美池魚刺身左邊是網燒,右邊內裡包藏住一些蔥,兩者口感不同八爪魚師傅說是用白酒,麥茶烹調兩小時拖羅刺身左邊是中拖羅,加邊是紫蘇葉大拖羅,兩者入口即溶,魚油重,十分美味鹽燒金鯛魚皮十分香脆,但肉質十分嫩滑,十分出色金目鯛桑名大蜆壽司很大件,很爽脆,不會韌北海道蒸鮑魚:用清酒及昆布蒸四小時,鮑魚肉質軟彈,師傅還給了我們壽司飯,配合鮑魚肝醬十分濃郁三文魚子壽司入口味道鮮甜,不會很腥海膽杯是用赤海膽,很多很Creamy魚湯:用煎香白魚的魚頭,魚骨,十分鮮甜鰈魚手卷:師傅用火槍輕輕把鰈魚的表面燒過,很多魚油,很香口白玉蜜瓜在表面噴上威士忌,果味更突出
快到週年紀念了
男朋友精心預約了這間餐廳給了我一個驚喜
這間餐廳是廚
師發辦的OMAKASE!師傅會按當天新鮮的食材再作烹調

茶碗蒸
茶碗蒸表面上帶有金箔,入口陣陣黑松露的味道,蛋十分

日本蠔
很大隻很鮮甜,而且好肥美

鯛魚刺身

池魚刺身
左邊是網燒,右邊內裡包藏住一些蔥,兩者口感不同

八爪魚
師傅說是用白酒,麥茶烹調兩小時

鹽燒金鯛
魚皮十分香脆,但肉質十分嫩滑,十分出色
金目鯛

桑名大蜆壽司
很大件,很爽脆,不會韌
飯,配合鮑魚肝醬十分濃郁

三文魚子壽司
入口味道鮮甜,不會很腥

海膽杯
是用赤海膽,很多很Creamy
魚湯:用煎香白魚的魚頭,魚骨,十分鮮甜
鰈魚手卷:師傅用火槍輕輕把鰈魚的表面燒過,很多魚油,很香口

白玉蜜瓜
在表面噴上威士忌,果味更突出
2018-04-23
鯛魚刺身
2018-04-27 288 瀏覽
一般出去食飯都係有一半嘅費用會跌咗去租金,所以要覓食得醒,就要去偏遠嘅地方。今次去咗元朗食日本菜。超級贊!左口魚,切得薄薄地,配上酸甜醬汁,魚香味出晒,新鮮美味。而裙邊燒過,令到豐富的油味,食落口感更為突出岩蠔,超大size ,多肉肥厚,食落有海水味,爽身,食完仲有回甘味!平目魚,肉質柔軟,配上清香的柚子味,魚香味更為清甜,另一食法是碳燒過的平目魚,更為香口,碳燒味味道十分強。最好玩的是鳥貝,拍一拍,令到佢肌肉收縮,反而增加左d甜味。三文魚子,上面帶有清香的柚子,食落口中魚子唔會覺得有腥味加上蔥花,金箔,魚的味道好濃郁,一點都無腥味。中拖羅,入口油脂分佈均勻,好滑口。大拖羅,燒一燒,會更加香口,一路燒,燒左d根位,燒完方便進食,燒完將滴落魚油淋返上,加上蘿蔔,減少油感,但可加大量Wasabi,唔單止冇辣味,反而會有甜味。金雕,魚本身的味道唔強,反而好清淡,但切得幼細的皮好脆,口感一流,形成鮮明對比。和歌山鮑魚,口感煙韌,清甜,但要配上鮑魚肝醬,濃濃的味道直逼口中,最後用飯團吸晒剩餘醬汁,一點醬都唔放過白海膽,話說一版就要幾千,佢比赤海膽大,味道甘香及醇香。呢個魚湯師傅建議要飲晒,含有豐
今次去咗元朗食日本菜。超級贊!

最好玩的是鳥貝,拍一拍,令到佢肌肉收縮,反而增加左d甜味。
三文魚子,上面帶有清香的柚子,食落口中魚子唔會覺得有腥味
加上蔥花,金箔,魚的味道好濃郁,一點都無腥味。
中拖羅,入口油脂分佈均勻,好滑口。
白海膽,話說一版就要幾千,佢比赤海膽大,味道甘香及醇香。
呢個魚湯師傅建議要飲晒,含有豐富的骨膠原,補返下皮膚。
2018-04-18 1571 瀏覽
今日又同朋友嚟元朗食好西,特意挑選了呢間鮨文Omakase呢間喺元朗出名好味,品質保證特別好。Omakase盛惠$1800,真係不得了首先嚟一碗黑松露金箔茶碗蒸,一入口真係好滑,濃郁既黑松露味,入邊仲有瑤柱、冬菇,增添貴氣。Otsukuri六點首先嚟左岩蠔,原隻開蠔殼,蠔身真係好飽滿,一入口鮮甜,天然海水味上面:左口魚.裙邊,裙邊表面微微燒過,慢慢細嚼,好有魚味。下面:平目魚,一塊加了柚子,一塊燒過,我個人喜歡加了柚子的味道,更為惹味。鳥貝用刀拍一拍,收縮了,食若去好滑,好鮮甜。左上:中拖羅,鮮紅色,脂肪分佈好平均,入口即溶。右上:大拖羅,師傅用火槍燒過, 配上京蔥一齊食,十分香滑。左下:Sushi五貫師父話食壽司,要用手食。👍👍金立魚,配上俄羅斯魚子醬,帶出魚的香味。右下:蝦壽司好多隻細既蝦仔,豐富嘅口感。肝醬配鮑魚, 鮑魚好爽口,肝醬味濃,同飯一齊食好滋味。三文魚籽,師父話食三文魚籽要打側食 ,咁樣先唔會整到周圍都係。螢光魷魚,燒得很嫩滑,有膏,有鮮味。雲丹盛, 海膽杯, 最適合用嚟呃like, 底部鋪滿壽司飯,之後就用海膽一層一層鋪滿叠高,最後上面盤蝦,感覺好華麗。海膽鮮甜,入口
黑松露金箔茶碗蒸
Omakase盛惠$1800,真係不得了
Otsukuri  六點
Otsukuri六點
上面:左口魚.裙邊,裙邊表面微微燒過,慢慢細嚼,好有魚味。
鳥貝
鳥貝用刀拍一拍,收縮了,食若去好滑,好鮮甜。
左上:中拖羅,鮮紅色,脂肪分佈好平均,入口即溶。
右上:大拖羅,師傅用火槍燒過, 配上京蔥一齊食,十分香滑。
左下:Sushi五貫
師父話食壽司,要用手食。👍👍
金立魚,配上俄羅斯魚子醬,帶出魚的香味。
右下:蝦壽司好多隻細既蝦仔,豐富嘅口感。
肝醬配鮑魚, 鮑魚好爽口,肝醬味濃,同飯一齊食好滋味。
螢光魷魚,燒得很嫩滑,有膏,有鮮味。
雲丹盛, 海膽杯, 最適合用嚟呃like, 底部鋪滿壽司飯,之後就用海膽一層一層鋪滿叠高,最後上面盤蝦,感覺好華麗。海膽鮮甜,入口即溶。
跟住就嚟燒物,金雕,魚味微咸,但外皮燒得好脆。
魚湯, 用新鮮嘅魚熬成湯,顏色奶白色,無腥味好鮮甜。
果物,哈密瓜, 店員會預先詢問,是否需要噴上威士忌, 哈密瓜充滿水分,入口超甜,有酒香。
2018-04-09
  • 茶碗蒸
  • 三文魚籽
  • 海膽杯
2018-04-18 1697 瀏覽
今日好朋友又大一歳,不經不覺就識左咁多年,仲有聯絡真係好難得。要知道識得耐又keep得耐既友誼真係好少有,所以佢生日,我就預約左黎食Omakase。Omakase $1800先黎一隻日本產的蠔呀,大大隻的蠔,海水味濃,爽囗仲好鮮甜,正!帶點透明既石鯛魚,好有囗感,肉質好爽,而且又甜。鳥貝刺身,好有動感嫁!師博一拍,佢即時收縮,然後即時擺入囗,又爽又脆,超似鳥喙,所以稱為鳥貝。鰹魚好肥美呀,仲有啲蔥,即時好香,好鐘意這件!來自富山縣的螢光魷魚,入面有超多膏,小頭入面原來塞滿野,正!然後就到食壽司,金目鯛壽司竟然有擺黑魚子醬,好矜貴呀。金目鯛幾油,好香呀。下一件係野生三文魚壽司,唔係普通三文魚。厚肉又肥,配壽司飯,可以食多幾件。下一件係鮑魚壽司,鮑魚好軟好腍,而且好夠味,點知沾下個鮑魚醬仲好食,濃烈的膏味,好邪惡呀。終於到全晩既重點海膽杯登場啦,今晩仲可以選擇海膽食,實在好幸運呀。今日食既係赤海膽同白海膽,赤海膽係用黎放係海膽杯上,放到又高又滿,就黎瀉啦。粗略估計,師傳每杯海膽都放左一板海膽既1/4,真係好豪爽呀。海膽濃郁 , Creamy,真係啖啖都好滿足。另外仲有件白海膽壽司,白海膽質

Omakase $1800

帶點透明既石鯛魚,好有囗感,肉質好爽,而且又甜。

鰹魚好肥美呀,仲有啲蔥,即時好香,好鐘意這件!

另外仲有件白海膽壽司
,白海膽質感就結實爽一點,好大一片,平放係壽司飯上,其實都好有氣派呀。
2018-04-11
2018-04-17 1233 瀏覽
位於元朗的 鮨文,是一間鼎鼎大名的廚師發辦的日本料理店。最近是我的生日,是晩又來到全港最好吃的鮨文慶祝啦。廚師發辦$1800/位套餐包括: 茶碗蒸,刺身五種,壽司六件,熟食,海膽杯,手卷,湯,果物。每次來都有的茶碗蒸,蛋香依然濃郁甘甜,囗感滑溜,松露味道超濃,很美味呢。石鯛刺身,白淨的魚肉,越嚼越鮮甜,沾上酸汁,更開胃。平靜魚刺身,深海池魚刺身,魚味濃的平靜魚,有點像油甘魚,撒上柚子,味道更鮮。深海池魚有銀色亮邊,魚肉實淨,爽而鮮甜。鰹魚刺身,放上蔥碎的魚肉,傳來濃烈的香味。鰹魚油脂超重,味道也超濃,好好吃阿。金鯛刺身,師傳用大火炙燒,魚油滲出,放上芥末,放入囗的一刻,油香四溢,甘香爆發,嘩,好正哦。野生三文魚壽司,色澤鮮且帶橙紅的野生三文魚,較一般的三文魚,更鮮更甜,魚肉肥美,肉質軟嫩。鮑魚壽司, 鮨文除海膽杯,鮑魚膏拌飯,也是同樣美味阿。鮑魚肉質軟彈,入味富嚼勁,把壽司飯拌入醬中,濃郁回甘阿。然後就是全晩的重點,海膽杯啦。不過我不太好海膽,所以請師傳把它轉成其他啦。剁成蓉的拖羅,油脂甘香美味,質感黏稠,放上蔥末後,味道更好,拖羅蓉和米飯的比例約一比一,太開心阿。
位於元朗的 鮨文,是一間鼎鼎大名的廚師發辦的日本料理店。

最近是我的生日,是晩又來到全港最好吃的鮨文慶祝啦。

廚師發辦$1800/位

套餐

每次來都有的茶碗蒸,蛋香依然濃郁甘甜
,囗感滑溜,松露味道超濃,很美味呢。

石鯛刺身,白淨的魚肉,越嚼越鮮甜,沾上酸汁,更開胃。

深海池魚有銀色亮邊,魚肉實淨,爽而鮮甜。

鰹魚刺身

金鯛刺身
,甘香爆發,嘩,好正哦。

剁成蓉的拖羅
,油脂甘香美味,質感黏稠
2018-04-16
2018-04-14 866 瀏覽
喜歡食的朋友相信對元朗「鮨文」食店,會有一定的認識,階因經常從各方也會接收到他的(廚師發辦)吸引力為左2018來個好開始,就同友人預約食「鮨文」先坐底稍一會後就先奉上茶碗蒸先暖胃,蛋滑溜溜,還有黑松露、金泊作點綴及調味,即刻升呢左真鱸,添加柚子皮海鹽作調味帆立貝,炸帆立貝配紫菜,第一次食很大粒的帆立貝,配上紫菜食又可減少油膩感毛蟹,師傅建議我地第一啖先食原味,第二啖可再點少少醋食鮪 Toro,燒一燒越咬越岀 Toro 味花魚一夜干,即日本仔咸魚,配上檸🍋汁鮨文推介食壽司最好用手食,因空心飯!不過亦可選用筷子食羽太選用俄羅斯魚子醬,還有礦物salt牡丹蝦用上北海道亦牡丹蝦,蝦膏、蝦籽,成隻🦐放返落我個肚度鮑魚e洒蒸,先食鮑魚,配上鮑魚肝醬,最後再用飯糰仔look哂d醬右口魚邊手卷,燒完迫哂油份岀來,倒埋魚油俾我地,入口即溶,今餐食左好多 Omega-3 落肚湯,白身魚頭、用魚骨熬湯海膽杯用海膽赤拍賣海膽壽司、濃郁海膽味,一分錢一分貨(網田杯以量取勝)果物,用皇冠頭靜岡密瓜x威士忌令呢餐畫上完美句號同友人都意猶未盡唔想走,同師傅繼續閑談,分享他的食材心得

為左2018來個好開始,就同友人預約食「鮨文」先

茶碗蒸

真鱸,添加柚子皮海鹽作調味
Otsukuri

毛蟹,師傅建議我地第一啖先食原味,第二啖可再點少少醋食

毛蟹、帆立貝

鮪 Toro,燒一燒越咬越岀 Toro 味
花魚一夜干,即日本仔咸魚,配上檸🍋汁
海螺、鮪

鮨文推介食壽司最好用手食,因空心飯!不過亦可選用筷子食

羽太選用俄羅斯魚子醬,還有礦物salt
牡丹蝦用上北海道亦牡丹蝦,蝦膏、蝦籽,成隻🦐放返落我個肚度
金目鯛、牡丹蝦

鮑魚e酒蒸

海膽

湯,白身魚頭、用魚骨熬湯

手卷、湯

海膽杯

果物,用皇冠頭靜岡密瓜x威士忌
令呢餐畫上完美句號
果物

同友人都意猶未盡唔想走,同師傅繼續閑談,分享他的食材心得

2018-01-08
  • 黑松露蒸蛋
  • 牡丹蝦
  • 海膽壽司
2018-04-12 522 瀏覽
聽說元朗仲有間好出名既日本菜,早幾日同嘴刁姐妹講,呢位姊妹即刻答到我,由佢負責book位今日帶我來食omakase!第一個送上嘅係黑松露金箔蒸蛋,一打開已經聞到好香濃既黑松露味,加上金箔外表已經一流,滑蛋入口即溶,蛋內亦有幾粒瑤柱,配上黑松露非常有層次感!第二道開始係刺身,送上岩手縣真蠔,蠔身大隻飽滿,入口重海水味但又豐富蠔既鮮甜味!第三道,八爪魚,師傅用左柚子拌醬汁,八爪魚好爽口,另外送上吸盤點岩鹽食爽口彈牙!第四道,鱆紅魚兩食,將刺身鱆紅魚包住牙蔥加少少柚子帶出魚既鮮甜,而另外一片經過網燒, 微微燒過有炭香,魚肉厚嫩~第五道,北海道毛蟹,蟹肉上有蟹膏,師傅介紹攪拌食,亦可店旁邊既土佐醋,可以帶出蟹肉既清甜。第六道,櫻鱒魚,師傅先用醬油醃過令魚身更滑,由於係用咗bb魚既腩位,所以肉質更嫩更鮮甜。第七道,中拖羅,入口油份同肉各半,另外大拖羅 比較肥和帶點根,經燒過可燒出油分,上面加咗紫蘇葉帶出不同口感!第八道到了一品料理,燒鰆魚,加左牛油燒肉質比較厚實。跟住就到手握壽司。金目鯛,深海魚一種,上面加左梅醬可以帶出魚嘅鮮甜!車海老壽司,加上師傅用左甜蝦,牡丹蝦煮出來既醬汁,令蝦味更突出!北

第八道到了一品料理,燒鰆魚,加左牛油燒肉質比較厚實。

北海道鮑魚,師傅先將鮑魚用三至四個小時蒸煮,配上鮑魚肝醬,醬汁濃厚,師傅介紹將飯放入鮑魚肝醬令到飯吸入大量既醬汁,入口真係不能形容既感覺。
三文魚籽壽司,第一次食咁甜既魚籽,原來師傅將魚籽醃咗一日,令到魚籽更有鮮甜味!
赤海膽杯,用左大半板海膽,上面加去北海道甜蝦,入口海膽濃原清甜,真係超滿足!

再來係鰈魚手捲,因為鰈魚油脂比較多,先燒出些少油脂出來,但入口都係滿口魚油香!
食完呢個已經好飽喺呢個時候送上嘅就係魚湯,濃郁既魚湯!先問一下師傅,原來係用左多斤魚淆製而成完全沒有腥味只有濃郁既魚香味~可以係話魚汁!
最後送上靜岡既蜜瓜結尾,相當甜蜜

今次真係大滿足,師傅又好細心介紹食物來源,煮法同食法,係相當高質的日本菜。
2018-04-10 329 瀏覽
跟女友第一次品嚐 omakase (廚師發辦),雖然價錢不菲,但絕對值得! 一開始抱著懷疑的態度坐下,由第一道菜起每一道都給了我們很大的驚喜!每一款菜師傅都會詳細介紹,它的來源、故事、特色等,就好飲上了一日本料理課。
2018-03-26 711 瀏覽
搬左入元朗多年,今晚終嚐元朗名物鮨文,故立馬開文記錄這次經驗,評文較長。是夜廚師發辦,由一茶碗蒸開始。茶碗蒸乃是黑松露蒸蛋,相當滑溜,內有瑤柱有菇,並加有金箔,作為第一道菜已見誠意十足,令人更期待之後的菜式。接著是6款刺身。岩手縣真蠔,而非岩蠔。蠔身爽厚,海水味重,蠔味突出。新鮮八爪魚腳 ,靜看著師父用手拍打鮮八爪魚然後它收縮,相當有趣。拌以胡椒柚子醬油汁,八爪魚腳煙韌有嚼勁。 旁邊的八爪魚吸盤沾一下岩鹽,更見鮮甜,口感爽身,與八爪魚腳是兩種截然不同的口感。章紅魚,兩個食法。一食包著3日大bb芽葱,沒有青蔥般濃辣,加上柚子皮,章紅魚更清甜。二食網燒章紅魚,魚油香勁突出!北海道毛蟹加蟹羔,乃師傅自行為其拆肉,拌以土佐醋稍為調味,蟹肉更甜,蟹膏味更濃郁。櫻鱒,並非平時食的一般三文魚,醬油醃過的腩位櫻鱒更滑身更甜。中拖羅,少肥味香,上面加了山葵及薑蔥,十分惹味。大拖羅,經輕微火炙過後筋已斷,但濃郁魚油味仍能保留。刺身過後是料理鰆魚,屬馬鮫魚之一,掃抺了芥末籽牛油,燒過後又香又嫩滑。鰆魚背後的烤南瓜非常清甜。然後就到五貫手握壽司,看著師傅熟練地握製壽司,就像變魔術般令人著迷。金目鯛壽司,好肥美

接著是6款刺身

岩手縣真蠔,而非岩蠔。蠔身爽厚,海水味重,蠔味突出。

中拖羅,少肥味香,上面加了山葵及薑蔥,十分惹味。

大拖羅,經輕微火炙過後筋已斷,但濃郁魚油味仍能保留。

金目鯛壽司,好肥美,加了梅醬平衡了油膩感。

鳥貝壽司,貝味鮮甜,肉質細嫩易咬。

車海老壽司,蝦味香濃!

蝦夷鮑,用上三四小時的蒸煮 ,鮮甜無比, 更可沾一下鮑魚肝醬,味道香濃。 然後師父給我們握一口壽司飯,拌著餘下的鮑魚肝醬同吃,creamy與味濃程度好像在吃鮑汁risotto!

三文魚籽壽司,魚籽來貨後經店家再自行處理醃製一日半,因此沒有外間的鹹味和腥味,反而是甜甜鮮味。

雲丹盛,即海膽杯,是鮨文著名菜式。店家出手非常闊綽,我看著師傅用上大半板北海道赤海膽堆築成一杯雲丹盛,激烈的海膽上盤著北海道開屏甜蝦,賣相震撼澎湃,海膽味道濃厚香甜,口感幼滑,令人畢生難忘。

吃過多款冷菜後就來一碗熱煮魚湯,師傅稱用了十多廿斤白身魚頭魚骨敖製,有超特濃魚味而不腥,兼且有大量骨膠原,女士補身一流!

差不多來到尾聲,師傅最再給我們炙過的鰈魚右口魚手卷,魚香味濃!魚油多得爆出來!

結尾是靜岡蜜瓜,端上一刻噴了威士忌,但不覺酒味反而彰顯了蜜瓜的甜蜜味,是個絕佳尾點。

Omakase每位$1800,絕對合理,因食材高質有心思,服務優,師傅會主動為我們講解菜式,會為客人喜好及胃容納度而作最佳安排。每一道菜式都配搭極佳,非常精彩,非常讚嘆。鮨文能衝出元朗,客人眾多以致南北發展多開幾家分店,不無道理。

2018-03-19
$2000 (晚餐)
黑松露蒸蛋好滑,黑松露味唔係好濃,同蛋一齊食。仲有少少金箔喺上面,感覺幾豪華。真雕上面加咗柚子同花,所以有啲柚子同花既清香。魚肉好light,所以師傅會建議連埋柚子同花一齊食,令整體好清新。網燒鱆紅魚因為網燒,所以魚皮有好靚既網紋。一食落口,就有好香炭香味,咬落比較煙韌,不過愈咬,啲魚油呀,魚味就愈岀,好好食!海膽帆立貝帆立貝香脆,咬落一絲絲,海膽好creamy,一冷一熱,口感幾特別。燒拖羅面珠熱辣辣燒岀黎,一咬落口就感覺到油份好足,啲肉超嫩,好似食緊免治雞肉棒咁,但免治雞肉棒又點會咁油份咁足呢🤤。海膽杯大佬黎啦,傳說中既海膽杯。真係好膩,個人認為一個人好難食一杯😂,尤其係你已經食咗咁多野嘅時候。不過海膽杯真係好得,啲海膽好creamy,連埋飯一齊食,質感excellent。最後都係挑機失敗。🤦🏻‍♀️右口魚魚邊手卷師傅好貼心,見我挑機失敗,知小鳥胃差不多了,手卷特登問要唔要少飯,為我整咗份超少飯手卷,右口魚魚油好足,超級香,只可惜自己個胃唔爭氣,唔夠大。😭每次望住師傳拎啲野岀黎,都好似拎緊寶物岀黎咁🤤好鬼期待
黑松露蒸蛋

真雕

網燒鱆紅魚

海膽帆立貝

燒拖羅面珠

海膽杯

最後都係挑機失敗。🤦🏻‍♀️

右口魚魚邊手卷

每次望住師傳拎啲野岀黎,都好似拎緊寶物岀黎咁🤤好鬼期待