餐廳: 鮨文
資訊:

2018-03-22 1439 瀏覽
雖然舊曆新年已經過左,朋友們相約團拜,他話今餐要食豪尐,全年都有Luck 😂餐廳雖然細細間,放左兩張吧枱,可以容納十多人,亦可以近距離看到師傅表演黑松露茶碗蒸,一點點金箔,非常吸精碗蛋入口滑溜,而黑松露香慢慢滲出,好味道岩手縣石蠔,大隻又厚身,新鮮爽甜,有口感,加左柚子及酸汁,更為惹味鱆紅魚表面微微燒過,炭香味濃,原來慢慢細嚼,魚味更濃海膽帆立貝,帆立貝原來炸過,香脆美味,加夾鮮味海膽一齊食,一冷一熱,口感好奇妙炭燒黑松露竹纖魚,用左炭燒方法,將魚油迫哂出來,口感豐富又唔膩鮑魚一尐都唔靭,咬落幼嫩多汁,比起刺身鮑魚,味道更為鮮甜,蘸了鮑魚肝醬汁,又是另一種鮮味將壽司飯和醬汁混在一起進食,一試難忘,十分惹味由於用左吞拿魚鮫魚肉製成,咬落外面香脆,而入面魚肉非常幼滑好想encore滿滿海膽杯,新鮮甜美大大啖入口,好満足魚湯稠身,鮮味十足店員為哈密瓜噴上whiskey, 甜味加埋酒香,非常夾今晚大家既盡興又滿足
黑松露蒸碗蛋
黑松露茶碗蒸,一點點金箔,非常吸精
碗蛋入口滑溜,而黑松露香慢慢滲出,好味道
岩手縣石蠔
鱆紅魚
鱆紅魚表面微微燒過,炭香味濃,原來慢慢細嚼,魚味更濃
海膽帆立貝

克松露竹纖魚
鮑魚魚肝醬
壽司飯和醬汁混在一起進食,一試難忘,十分惹味
魚肉棒
由於用左吞拿魚鮫魚肉製成,咬落外面香脆,而入面魚肉非常幼滑
好想encore
海膽杯
滿滿海膽杯,新鮮甜美
大大啖入口,好満足
魚湯
魚湯稠身,鮮味十足
日本哈密瓜
店員為哈密瓜噴上whiskey, 甜味加埋酒香,非常夾

今晚大家既盡興又滿足
魚肉棒
魚湯
日本哈密瓜
2018-03-18 408 瀏覽
今日同朋友來到元朗食好野,鮨文的Omakase出名好食,一早訂咗位要來試試。餐廳位於朗屏站行十分鐘路程左右,門面比較像隱世小店,用木的裝修,好有日式風格。餐廳入面主要係吧檯位,有十個位,另外仲有兩張四人檯,目的是可以同師傅方便交流,我地食的時候師傅真的很詳細耐心地為我地介紹每款食物。既然係Omakase, 就交比師傅為我地準備餐牌上每款最新鮮美味的食材。先黎一碗熱辣辣剛蒸熟的茶碗蒸,蛋滑溜到不得了,入口即溶,表面淋上黑松露味的清湯汁,再加上啲金箔,又靚又美味毛蟹絲和蟹膏,蟹絲已經撕成一條條,易夾易咬,鮮甜,蟹味香濃,撈勻新鮮的蟹膏,再點上醋一齊食,清新美味Otsukuti 六點:首先是米奇真蠔,蠔身大隻肉厚,肥美爽口,食落有少少海水鹹味,鮮美極至。之後是平目魚,師傅在表面撒上點點柚子皮,更帶出魚的鮮味,再點上用蔥粒製成的䜴油食,魚的肉質比較煙韌結實,味道十分清甜。再有深海池魚,顏色偏粉紅色,肉質清透,肉質嫩滑新鮮,魚味重。接着是海膽炸帶子手卷,一凍一熱,很特別,炸帶子即炸熱辣辣的,炸粉超薄的,咬落帶子肉清甜美味,另一半的海膽是凍的,海膽味重,清甜嫩滑,入口即溶的,夾紫菜食是很讚的組合。

Otsukuti 六點:
跟住是最期待的拖羅了,中拖羅,鮮紅色,是完全無筋的,用料上乘,脂肪分均在肉裡十分香滑,入口即溶,吞拿魚味突出。
還有是大拖羅,表面有一條條白色的筋,師傅用火槍燒一燒表面至微熟,再加上京蔥粒一齊食,惹味,嫩滑鮮甜。
今日的壽司五貫:
花竹蝦壽司,蝦已煮熟,彈牙,蝦味鮮甜,師傅擺咗蝦肉係蝦同飯中間,味道香甜,壽司飯的鬆軟度也掌握得十分好,唔會太多,醋味適中,睇得出師傅的功架好。
池魚壽司,加上京蔥粒,池魚是手釣的,非網撈,師傅解釋手釣的魚肉質會比網撈的更結實,而且唔會破壞肉質,咬落真的比咬嫩滑,魚味鮮甜。
三文魚籽軍艦,底部有上柚子皮,清甜,魚籽粒粒飽满鮮味,咬落像爆汁。
日本鱆紅魚壽司,肉質粉紅透澈,咬落爽口鮮甜,加上有柚子皮點綴,味道突出。
金目魚壽司加上金箔和俄羅斯魚子醬,魚子醬味道香濃,魚的肉質彈牙鮮甜,微微烤過,嫩滑。
螢光魷魚,細細隻的,入面卻多膏,咬落肉質爽口,膏味鮮滑。
今日的煮物是蕃茄,超鮮甜,糖度是比一般蕃茄高一倍的,點上岩鹽上食清甜,爽口多汁。還有燒春魚,燒南瓜,燒茄子,春魚肉質厚,結實,燒得剛好熟,鮮甜,南瓜同茄子都是當造的,淋身清甜。
最令我地眼前一亮的是呢個雲丹盛,即係海膽杯,一杯已經用咗半版海膽的,倒落杯真的满到瀉,顏色鮮艷橙色,足見清鮮,個杯的底是少少飯,吸晒海膽的鮮味,撈埋海膽食味道一讚,海膽入口即溶的,鮮味留在口中很久不散,令人十分回味。
左口魚手卷,紫菜清脆,左口魚是有燒過的,一咬即溶,份量細細的,可以兩三啖食晒。
魚蛋清湯,湯呈奶白色,可見是由魚肉煲成的,十分清甜,而且無味精味。
北海道溫室蜜瓜,完熟,肉質軟綿綿,多汁,清甜,店員會在上檯前再噴上威士忌,香甜美味。
用餐經驗十分好,店員服務親切有禮,細心,環境舒適清靜,食材豐富新鮮,價錢值得試下的。
去過4,5次都無寫食評,今次寫返喺因為見識過幾間Omakase店後,還是覺得你最好,服務窩心,食品一流,好過所謂嘅米芝蓮餐廳!!食品新鮮,配搭醬汁及次序看出有花心機,每次均有驚喜,小小店舖可照顧每位食客及有交流,每道菜亦有詳細講解食品來源,烹調手法,建議食法及與客人閒談,令人感到溫暖的食店,真心喜歡你地對食材的尊重,讓每道食物都讓人治癒懷心情的作用。 一間尊重食材,尊重客人,尊重自己廚師身份的食店,我會繼續支持!
2017-01-21
  • 海膽杯
  • 茶碗蒸
2018-03-14 1250 瀏覽
店舖位於元朗及朗屏附近,距離鐵站約十分鐘,經過一條河,幾段馬路直到看到公眾遊樂場。店舖外面以雲石瓦面舖設牆身,再以木質作門框及門身,吊掛藍色布簾,門牌倒不算顯眼。店內同樣以木質設計,L字型餐桌約擺設了十來坐位,巨型雪櫃佔據一邊牆身,另一邊即安裝了一些掛勾供客人懸掛衣服。入座呈上熱茶,熱毛巾及餐牌。店內只有一張餐牌, 正面標示omakase hkd1800 包含的料理,反面列出各種飲料及酒類。鄰座有一女性表示已差不多飽肚,店員即表示如客人吃不下可要求減少菜式,相對扣除相應金額,彈性處理。茶碗蒸:滑蛋飄逸淡淡蛋味,夾雜著乾瑤柱的清香,入口絲絲瑤柱鮮甜柔軟。Otsukuri六點:米奇真蠔: 原隻開殻,蠔身完整飽滿,蠔邊有韌性有口感,蠔肉色澤白嫩清澈,質地鮮嫩富彈性,入口天然海水味,新鮮鮮甜。平目魚:肉質軟淋柔滑,咬下越覺魚香味滲出,清甜美味,配上酸甜醬汁,魚香更揮發出來。深海池魚:師傅用網燒把魚邊微炙,魚肉肉質彈牙爽口,入口炭香味緩緩滲出。毛蟹肉蟹膏:絲絲毛蟹肉肉質幼嫩,入口鮮甜,蟹膏膏香味重。吃前把蟹膏與蟹肉攪拌,啖啖蟹肉滲膏香,讚。中呑拿魚腩:肉質油潤細膩,入口魚油香佈滿嘴內,柔軟軟滑大

入座呈上熱茶,熱毛巾及餐牌。

Otsukuri六點:
中呑拿魚腩:肉質油潤細膩,入口魚油香佈滿嘴內,柔軟軟滑
大呑拿魚腩:師傅把魚筋𠝹後再用炙燒處理,令筋融化更易入口,肉質嫩滑油脂味足。

燒鮫魚:魚皮香脆,肉質結實無骨,旁邊擺上軟熟柔順燒茄子及幼滑南瓜,盤內加面鼓醬供調料品嚐。

手握壽司-五貫
手握壽司採用日本米,調料比例剛好,不會鬆散也不會過於結實。
日本鏱紅魚壽司:表面抹上柚子皮,色澤透粉晶瑩,肉質清脆爽口彈牙,味道鮮甜
金目鯛壽司:表鋪岩鹽、俄羅斯魚子醬及金箔,師傳輕輕炙一下,魚肉肉質細膩油脂適中,味道鮮甜
花竹蝦壽司:蝦膏藏在蝦肉下,一口咬下蝦肉爽口蝦味濃郁,豐腴蝦膏香溢出
手釣池魚壽司:因手釣,把魚身表面損傷減至最低,肉質更為爽口結實,味道鮮甜不腥
三文魚子軍艦:三文魚子以日本 蔵 吟釀酒醃製,外皮脆身,內里甘甜鮮味

營光魷魚 魷魚內含豐富膏,入口鮮甜帶膏香。

雲丹盛-海膽杯:
最適合影相打卡之食,杯底有些許米飯,蓋上厚厚幾層海膽,上面再盤蝦,感覺華麗美味,單單兩個海膽杯已用掉整板海膽,店家出手豪邁。海膽鮮甜甘香,質地柔軟嫩滑,入口即融,香味化在口腔內。
鄰座女生吃不下,店員給予兩種選擇。1.除消海膽杯扣除金額2.海膽改用拍賣海膽製成壽司,全球限量板數,珍貴罕有。她們選擇拍賣海膽壽司,吃得歡快而滿足。

魚湯:新鮮魚熬成湯,顏色奶白而無油,質感薄滑,入口魚味香濃而不腥,香味撲鼻。

佐口魚手卷:紫菜脆身配上油潤甘香佐口魚,配搭得宜。
甜品-哈蜜瓜:店員會詢問是否需要灑上威士忌。咬下柔軟細膩充滿水份,味道超甜,因灑上威士忌,哈蜜瓜甜中帶酒香,味道濃郁。

整體,一分錢 一分貨,價錢不便宜但物有所值,環境舒服裝修保養佳,服務高端,廚師講解詳細親切,食物鮮味美,哄另一半或打卡必勝。
2018-03-04 633 瀏覽
相隔半年上次試完黃埔,一直都好想試元朗嘅總店~今日終於如願🤣店面感覺比黃埔細少少,閒日依然爆場!而我哋當然死都要坐師傅前面啦🤣對我黎講食Omakase最驚喜係每一次唔同嘅Menu,食到時令最靚嘅食材🤤茶碗蒸:對比上次我更加鍾意今次嘅黑松露配蒸蛋。日本章紅魚:用咗蘿蔔蓉、怱、醋調味,師傅建議我哋咀嚼多啲,真係越嚼越有鮮味!油甘魚用紫蘇葉葉過,再利用網燒嘅方法所以油份特別高,成口油香👍🏻九州嘅象拔蚌同北海道噴火灣嘅帆立貝,原來北海道嘅帆立貝味道比較濃而且爽口!呢個係我最鍾意嘅中拖羅,利用背部肉所以魚味好濃!將池魚切碎加入芝麻、蔥同金箔,再混合特製醬油!紫菜亦可以提升魚嘅鮮味!金線鯛即係日本嘅紅衫魚,面頭係Wasabi所以食落去會辣辣地刺激下味蕾!日本嘅魷魚面頭係烏魚子,盛產期係九月至十月,味道比較甘香。和歌山鮑魚蒸左三個鐘頭再加昆布同蘿蔔,記得點肝醬食味道更加濃郁望落去一件普通嘅三文魚子,其實係加左柚子呢兩種配合層次豐富,而且口感好清新。最後當然係以日本靜岡蜜瓜做結尾!

茶碗蒸:對比上次我更加鍾意今次嘅黑松露配蒸蛋。

呢個係我最鍾意嘅中拖羅,利用背部肉所以魚味好濃!

日本嘅魷魚面頭係烏魚子,盛產期係九月至十月,味道比較甘香。

最後當然係以日本靜岡蜜瓜做結尾!
  • 帆立貝天婦羅
  • 三文魚子
  • 深海池魚
  • 海膽杯
  • 大拖羅
2018-03-01 279 瀏覽
Since we don’t have to have family dinner on 冬至 so our group decided to try this omakase together. The Uni and toro is just amazing in which the sushi master gave us more than one piece each. Perhaps there isn’t too many people, the master could keep on drinking sake with us. The miso soup is rich with fish taste which helps to ends the meal with satisfaction.
2017-12-22
2018-02-28 537 瀏覽
在元朗開會中午老闆請吃飯,特意挑了鮨文😋老闆是鮨文的常客,所以我們是指定師傅的哈哈,都自來熟的問了一大堆有的沒的問題,師傅都超耐心地講解。比如說這個壽司上小蔥,是餐廳自己種了四天的蔥,夠嫩;三文魚子用清酒重釀過,入口有淡淡的酒香;看起來普通的湯是用白身魚滾的,濃濃的骨膠原;堆成山的海膽壽司⋯ 還有一個師傅說是用內臟做的壽司⋯一頓飯吃下來非常愉快,師傅很幽默,我們也漲了很多知識。很多時候,一頓飯吃得享受不除了食物質素之外,往往優質的服務能帶給更大的驚喜!這餐廳從此就列入我的口袋名單了!😍
在元朗開會中午老闆請吃飯,特意挑了鮨文😋

比如說這個壽司上小蔥,是餐廳自己種了四天的蔥,夠嫩;

三文魚子用清酒重釀過,入口有淡淡的酒香;

看起來普通的湯是用白身魚滾的,濃濃的骨膠原;

堆成山的海膽壽司
 還有一個師傅說是用內臟做的壽司

這餐廳從此就列入我的口袋名單了!😍
2017-12-22
2018-02-27 304 瀏覽
恨左好耐,終於有機會黎呢度食由師傅發板既 お任せ!menu成日都會轉,魚生只會用時令既食材。入到舖頭位唔算多一個師傅只係會serve 6-8個人所以一啲都唔覺得好迫,約會就岩哂啦左口魚三食一個係加左岩鹽,輕輕咁帶出魚既鮮味另一個係加左柚子汁,酸酸地,寧舍開胃最後一個係配埋鮮甜既海膽,口感又提升到另一層次野生油甘魚佢有一個別名係獅魚肉身更加有咬口,更重魚味現燒帆立貝新鮮既帶子,師傅即場燒外香內軟,配埋熱辣辣既紫菜,爽脆中拖羅重重既魚油香,係個口腔度唔想佢消失白子男仕食左朝氣勃勃女仕食左滋陰補腎池魚刺身配上蔥同埋薑蓉將池魚既味再提升天婦羅蝦與蟹糕醬脆醬夠乾身,一啲油益味都無抵讚!金目鯛配上名貴嘅金箔同埋魚子醬顯得格外高貴海膽杯除咗外觀好睇得味道一啲都唔輸蝕食完呢個海膽杯,好滿足一個好特別嘅蒸煮鮑魚唔好睇小呢個獎,佢係用鮑魚嘅肝臟制成加埋個飯團,啱啱好正宗日本三文魚顏色係偏粉紅色,食落有淡淡的魚香味同一般三文魚唔同燒左口魚邊用來做卷物,如有再加埋紫菜令人回味無窮因為本身仲有好幾樣嘢食顯示唔晒出嚟,成個晚膳過程係好享受
一個師傅只係會serve 6-8個人
所以一啲都唔覺得好迫,約會就岩哂啦

左口魚三食
一個係加左岩鹽,輕輕咁帶出魚既鮮味
另一個係加左柚子汁,酸酸地,寧舍開胃
最後一個係配埋鮮甜既海膽,口感又提升到另一層次

野生油甘魚
佢有一個別名係獅魚
肉身更加有咬口,更重魚味

現燒帆立貝
新鮮既帶子,師傅即場燒
外香內軟,配埋熱辣辣既紫菜,爽脆

中拖羅
重重既魚油香,係個口腔度唔想佢消失

白子
男仕食左朝氣勃勃
女仕食左滋陰補腎

池魚刺身
配上蔥同埋薑蓉
將池魚既味再提升

天婦羅蝦與蟹糕醬
脆醬夠乾身,一啲油益味都無
抵讚!

金目鯛
配上名貴嘅金箔同埋魚子醬
顯得格外高貴

除咗外觀好睇得
味道一啲都唔輸蝕
食完呢個海膽杯,好滿足

一個好特別嘅蒸煮鮑魚
唔好睇小呢個獎,佢係用鮑魚嘅肝臟制成
加埋個飯團,啱啱好

正宗日本三文魚
顏色係偏粉紅色,食落有淡淡的魚香味
同一般三文魚唔同

燒左口魚邊
用來做卷物,如有再加埋紫菜
令人回味無窮

因為本身仲有好幾樣嘢食
顯示唔晒出嚟,成個晚膳過程係好享受
2018-02-23 1196 瀏覽
情人節, 我既情人帶我去元朗鬼鬼祟祟, 原來帶我食我恨左好耐既OMAKASE!!!就咁睇MENU已經好興奮!! 每日MENU都唔同, 睇下時令魚生, 食物係D咩而定既,左口魚加左岩鹽同柚子汁入口D魚油即化開, 包住海膽食法又有唔同, 多一份海水的甜獅魚 即係野生油甘魚左面係柚子口味, 好有和風既味道右面係腩位, 背隻輕輕一燒, 迫左D魚油出黎, 好滿足好幸福池魚 魚味濃郁配上薑同蔥 回味無窮炸松葉蟹腳 再沾蟹膏好香濃 一d都唔heavy金目鯛配金箔俄羅斯魚子高貴又簡單 未食已經好滿足牡丹蝦蝦膏壽司食指咁長既牡丹蝦加上 蝦頭既蝦膏, 簡直絕配蒸煮過既鮑魚, 鮑魚一D都唔韌 配上鮑魚肝醬好creamy好香,食唔曬D鮑魚肝醬 用一細團飯混合鮑魚肝醬一齊食... 真係未試過呢個食法赤海膽杯同情人Share 剛剛好拍賣馬糞海膽 3000蚊底食到呢一件海膽壽司一D都唔易

左口魚
加左岩鹽同柚子汁

入口D魚油即化開,
包住海膽食法又有唔同, 多一份海水的甜

獅魚 即係野生油甘魚
左面係柚子口味, 好有和風既味道

池魚 魚味濃郁
配上薑同蔥 回味無窮

炸松葉蟹腳
再沾蟹膏
好香濃 一d都唔heavy
金目鯛配金箔俄羅斯魚子
高貴又簡單 未食已經好滿足
牡丹蝦蝦膏壽司
食指咁長既牡丹蝦加上 蝦頭既蝦膏, 簡直絕配

蒸煮過既鮑魚,
鮑魚一D都唔韌 配上鮑魚肝醬好creamy好香,

赤海膽杯
同情人Share 剛剛好

拍賣馬糞海膽 3000蚊底
食到呢一件海膽壽司一D都唔易
$2000
2018-02-20 362 瀏覽
週年紀念食咩好• 以為老公無安排•老公神神秘秘帶咗我入元朗•心諗元朗有乜好食•🤔心思思中•行下行下入咗間日本餐廳<鮨文>•望下menu •Omakase $1880一個人•廚師發板到底值唔值?茶碗蒸個蛋好滑好甜呀•內有乾坤•個蒸蛋加左蟹肉呀元貝呀•唔怪之得甘甜啦•岩蠔King size 蠔•好好好肥美•有淡淡海水味•🤤毛蟹 蟹肉鮮•蟹膏味濃•唔加醬汁已經拎滿分•酒煮煮螺 螺肉爽口彈牙•淡淡清酒味道•一個字「鮮」•大拖羅識食之人一定知道大拖羅特別肥美•油份特別重•加咗小小Wasabi莖碎•味道更加提升•深海池魚表面🔥一🔥• 淡淡炭香味•越咬越出味道•蜜瓜甜入心•甜品為我倆呢一晚畫上完美句號•廖師傅風趣幽默•令呢一晚笑聲滿戴•黎緊老公生曰•哈哈•再戰<Sushi Man >🎉🎉🎉掛住食😝有d食物唔記得相機食先🙈🙈
個蛋好滑好甜呀•

• 大拖羅
  • 深海池魚
  • 茶碗蒸
2018-02-17 1693 瀏覽
為咗食真係可以去到好盡🤞🏻。千里迢迢走入元朗。同閨蜜黎拜會人氣店「鮨文」。Omakase$1880 一個人。不🉐️了。開動啦茶碗蒸~眼見一絲絲蟹肉。有金箔鋪面。一(畢)有滑滑嘅蒸蛋。蛋入面仲有元貝粒。好豐富嘅口感。奢華嘅蒸蛋。真係第一次岩蠔~蠔creamy海水味重。好肥美啊。右口🐟裙邊(左)同刺身一樣爽囗。🔥咗嘅裙邊d油爆曬出黎。真係名符其實《朗》過油。右口🐟(右)煙un 爽口。個汁酸酸地辣辣地。帆立貝天婦羅~帆立貝外脆內嫩。配埋紫菜脆卜卜。十個脆石垣貝~上碟前師傅會拍打一下。石垣貝即刻鬆起了。味道鮮甜爽口。金目鯛~師傅首先用火槍燒一燒表面。仔細一睇。刺身光澤。魚油十足用岩鹽代替豉油。用咗俄羅斯魚子醬。好Grand呀。🤤清蒸鮑魚~鮑魚爽口。鮑魚肝醬味濃。撈埋啲飯好滋味。三文魚籽~平時食嗰d又腥又咸。「鮨文」嘅三文魚籽大粒鮮甜。海膽肥美份量多。幾乎連飯都睇唔到。(支)咗威士忌嘅蜜瓜好鮮甜好爽口。大滿足一生人點都要豪一次。「鮨文」真係值得一試。
Omakase$1880 一個人。不🉐️了。
開動啦

茶碗蒸~
岩蠔~
蠔creamy海水味重。好肥美啊
右口🐟裙邊(左)同刺身一樣爽囗。🔥咗嘅裙邊d油爆曬出黎。
真係名符其實《朗》過油。
右口🐟(右)煙un 爽口。個汁酸酸地辣辣地。
帆立貝天婦羅~
帆立貝外脆內嫩。配埋紫菜脆卜卜。十個脆
石垣貝~
上碟前師傅會拍打一下。石垣貝即刻鬆起了。味道鮮甜爽口。
金目鯛~
師傅首先用火槍燒一燒表面。仔細一睇。刺身光澤。魚油十足

用岩鹽代替豉油。用咗俄羅斯魚子醬。好Grand呀。🤤
清蒸鮑魚~
鮑魚爽口。鮑魚肝醬味濃。撈埋啲飯好滋味。
三文魚籽~
平時食嗰d又腥又咸。「鮨文」嘅三文魚籽大粒鮮甜。
海膽肥美份量多。幾乎連飯都睇唔到。
(支)咗威士忌嘅蜜瓜好鮮甜好爽口。大滿足

一生人點都要豪一次。「鮨文」真係值得一試。
  • 海膽軍艦
  • 金目鯛壽司
  • 清蒸鮑魚
  • 三文魚子
2018-02-05 851 瀏覽
今日第一次去試lunch ,試食左 500元位 15件壽司餐 ,開頭講明有乜食 ,有乜悟食,但師傅同服務員好似無心記住咁,3個師傅,不停吹水傾計,其中1個仲不停係度un 身un世,悟知聽左乜野音樂點解佢會咁興奮,食物普通,頭10件,其中有6-7件只係比d好普通既魚類壽司你 ,師傅技術差,件壽司飯有d散,師傅服務差,未去過食既朋友,真係悟值得拎錢去試尼間餐廳,是但去食元氣,板長 都一定好過尼間餐廳 (包括服務水準同食物質量) 尼間野簡直不知所謂

2018-01-31 403 瀏覽
今晚去左元朗omakase霸主「鮨文」食晚餐,早早之前食過一次,今晚再來回味。左口魚兩食。左口魚配蔥,魚味比較鮮比較輕,魚味突出。左口魚配海膽,海膽味甜入口整體比較重,鮮甜味強。鰤魚腩是我最愛,魚油重魚油香,油脂在口中散發,魚味濃郁。鮮帆立貝。刺身帶子大大一隻好厚肉,師傅切成兩件,入口滑嫩鮮甜味濃郁。白子。綿密白子入口鮮甜酸香,質感似豆腐花,好喜歡酸甜味道。松葉蟹天婦羅。松葉蟹腳炸香配蟹膏醬,蟹味極是濃郁,蟹膏醬更加令人感動,蟹鮮味極香濃。三文魚的BB,剛出生的三文魚,魚味清甜質感綿綿的。牡丹蝦配蝦膏。大大隻牡丹蝦極是幸福,蝦肉非常爽嫩爽口,蝦膏味道更是鮮香濃郁。鮑魚醬是最吸引的地方,濃香鮑魚醬配爽嫩鮑魚,入口唔乾唔鞋口,輕輕一咬就已經咬開。海膽杯是最吸睛,滿滿海膽入口極是綿密,鮮甜度高。師傅即燒左口魚邊手卷。魚油極香極濃,好幸福!鮨文魚湯不能不喝,濃香魚湯好足料。最後有日本蜜瓜。
鰤魚腩是我最愛,魚油重魚油香,油脂在口中散發,魚味濃郁。
鮮帆立貝。
刺身帶子大大一隻好厚肉,師傅切成兩件,入口滑嫩鮮甜味濃郁。
白子。
綿密白子入口鮮甜酸香,質感似豆腐花,好喜歡酸甜味道。
松葉蟹天婦羅。
三文魚的BB,剛出生的三文魚,魚味清甜質感綿綿的。
牡丹蝦配蝦膏。
海膽杯是最吸睛,滿滿海膽入口極是綿密,鮮甜度高。
師傅即燒左口魚邊手卷。
魚油極香極濃,好幸福!
鮨文魚湯不能不喝,濃香魚湯好足料。
最後有日本蜜瓜。
2018-01-31 302 瀏覽
今日黎到元朗再嚐香港omakase的霸主,香港最有名氣的「鮨文」。先來茶碗蒸。金萡加以點綴的蒸蛋,賣相夠哂華麗,蒸蛋滑溜加入海鮮非常滿意。左口魚。兩款不同食法的左口魚刺身,配上蔥和海膽。一濃一淡,魚鮮味愈嘴嚼愈濃郁。鰤魚。魚腩位置先燒香,魚油香濃味道濃郁,入口即溶的魚肉,極是幸福。中拖羅、大拖羅。拖羅是我最愛的魚。中拖羅入口滑溜綿綿,魚味濃郁,大拖羅油脂重,口感是最豐富。池魚切成魚片加入麻油等不同醬料調味,配紫菜食用,食法相當特別。魚味調味後更是濃香惹味。松葉蟹天婦羅。蟹肉炸香非常滋味,配上旁邊蟹膏更是令人驚喜,蟹味相當濃郁。金目鯛燒香簡單令人著迷。魚香配炭香,入口極是魚味鮮甜。大牡丹蝦配蝦膏。大大隻牡丹蝦入口全是蝦肉鮮味,口感澎湃豐富,蝦膏味道是極突出。三文魚籽。鮨文另一出色壽司,自家製用清酒製成的三文魚籽,鮮甜味極是無人可比。師傳製作手卷。大大件左口魚邊,燒香後魚鮮味極香魚油同樣極高。最後當然有壓軸海膽杯。半板海膽極是鮮甜豐富,海膽極是綿密,配上蝦肉鮮甜味竟是不能想像。
先來茶碗蒸。
左口魚。
鰤魚。
中拖羅、大拖羅。
拖羅是我最愛的魚。
中拖羅入口滑溜綿綿,魚味濃郁,大拖羅油脂重,口感是最豐富。
松葉蟹天婦羅。
蟹肉炸香非常滋味,配上旁邊蟹膏更是令人驚喜,蟹味相當濃郁。
金目鯛燒香簡單令人著迷。魚香配炭香,入口極是魚味鮮甜。
大牡丹蝦配蝦膏。
三文魚籽。
師傳製作手卷。
大大件左口魚邊,燒香後魚鮮味極香魚油同樣極高。
最後當然有壓軸海膽杯。
2018-01-30 1636 瀏覽
元朗有間好高級的日本料理「鮨文」,之前都有聽朋友講過呢間食材全部好新鮮,今次終於有機會一試,今次仲可以坐系師傅面前,又可以同師傅傾計,真是幾難得師傅又仔細講解每款刺身/壽司的來源。茶碗蒸上面放上金箔,下面有蟹肉蛋又滑溜,食落底有元貝粒。真鱸:上面灑上柚子皮和啱鹽,可以帶出魚的鮮味。毛蟹:拆出蟹肉和蟹糕搞均一起食好鮮甜,沾上一點點醋更加可以突出蟹肉的鮮味。帆立貝:天婦羅帆立貝好大粒又鮮甜又爽口彈牙,用紫菜包上食一點都不油膩。柱貝嚮螺:用醬汁燒爽脆鮮甜。牡丹蝦:用北海道的赤牡丹蝦,將蝦頭的蝦膏拆出來燒配上蝦子,蝦膏好香配埋赤牡丹蝦一起吃非常鮮甜。鮑魚:鮑魚肝醬好creamy好香,鮑魚又吾韌,最後用一細團飯混合鮑魚肝醬一起吃味道非常濃郁😋中拖羅:食落好滑身,沾上少少醬油已好美味。大拖羅:肉質肥美,入口即溶,中間根味道濃郁。海膽杯是用網田海膽舖滿晒好多海膽,海膽好香,上面放上一隻甜蝦。海膽壽司用拍賣回來的赤海膽比較creamy。最後以皇冠頭靜崗蜜瓜做結尾,蜜瓜噴上whisky 又唔會搶左蜜瓜的甜味,蜜瓜好清甜又有淡淡的酒香。
茶碗蒸
茶碗蒸上面放上金箔,下面有蟹肉蛋又滑溜,食落底有元貝粒。
真鱸
真鱸:上面灑上柚子皮和啱鹽,可以帶出魚的鮮味。
柱貝嚮螺:用醬汁燒爽脆鮮甜。
中拖羅:食落好滑身,沾上少少醬油已好美味。
大拖羅:肉質肥美,入口即溶,中間根味道濃郁。
海膽壽司用拍賣回來的赤海膽比較creamy。
2018-01-04
$2035 (晚餐)
真鱸