2020-11-16 197 瀏覽
朋友住喺沙田附近,假日難得去探下佢,順便就喺佢屋企附近揀咗間新嘅日本餐廳來食。八爪魚刺身個八爪魚好鮮味,幾爽脆而又唔會韌,簡直難離難捨。日本蜜瓜蜜瓜好甜又大粒,食落口好滿足。帆立貝壽司帆立貝係極品,外貌已經好飽滿,食落入口即溶。吞拿魚赤身醬油漬貌相已經好鮮味,食落口啖啖肉。拖羅蓉櫻花蝦手卷啲蝦大大粒,配上拖羅蓉好夾。店內環境猶如酒窖,以磚頭砌成一樣,有黑色同古老嘅石磚做背景,相當有特色。而用嘅餐具都具有和風,食物用料考究,性價比高。

八爪魚刺身
個八爪魚好鮮味,幾爽脆而又唔會韌,簡直難離難捨。

日本蜜瓜
蜜瓜好甜又大粒,食落口好滿足。

帆立貝壽司
帆立貝係極品,外貌已經好飽滿,食落入口即溶。

吞拿魚赤身醬油漬
貌相已經好鮮味,食落口啖啖肉。

拖羅蓉櫻花蝦手卷
啲蝦大大粒,配上拖羅蓉好夾。

2020-11-09
2020-11-13 260 瀏覽
去到沙田石門,去到間鋪門口細細,係門口已經好似去咗日本嘅餐館咁,入到去,坐位好少,大約得10個位,所以去食真係要預早訂定位啦!☺️果度氣氛同服務,簡直完完全全好似係日本食嘢咁,真係可以一解我對日本思鄉之愁。🥰🥰🥰當日師傅係你面前即整,等你食完一碟再上一碟,中間仲要傾下傾,呢種氣氛真係一流。🤗鮨釧地址:沙田石門安群街3號京瑞廣場一期地下G07號舖北海道八爪魚外型佢想做到八爪魚咁,但我比較覺得以草帽多d,超爽脆,正👍。海膽我最鐘意海膽,超新鮮,好鮮甜,呢個係我最愛😍。深海池魚魚肉新鮮,爽口夠滑,鮮嘅鮮甜味突出😊。蜜柑鯛用蜜柑餵養長大,魚肉鮮甜嫩滑,食落仲有d蜜柑味道添😋😋😋。整體嚟講,全部食材都超新鮮,好好味,大家真係要去試吓😋。

鮨釧
地址:沙田石門安群街3號京瑞廣場一期地下G07號舖

北海道八爪魚

海膽
我最鐘意海膽,超新鮮,好鮮甜,呢個係我最愛😍。

深海池魚
魚肉新鮮,爽口夠滑,鮮嘅鮮甜味突出😊。

蜜柑鯛
用蜜柑餵養長大,魚肉鮮甜嫩滑,食落仲有d蜜柑味道添😋😋😋。

整體嚟講,全部食材都超新鮮,好好味,大家真係要去試吓😋。
  • 海膽
2020-11-12 207 瀏覽
今日老公帶我去咗新開嘅一間omakase 食佢嘅lunch set,食物都好好食好新鮮, 擺盤都好有心機好靚!! 我最鍾意食嘅係鯛魚,佢個油脂感好正!可能思鄉病發作好似食到日本嘅味道
2020-11-11 221 瀏覽
難得朋友請客,好開心可以享用人生中第一次的Omakase,既興奮又期待。來到沙田石門已經見到店舖位於地下,一眼已經望到招牌門口,而門口很有特色,很正宗嘅日本裝修。餐牌的晚市套餐有幾款選擇,而且套餐入面的食物很豐富,有我最喜歡的刺身壽司。店員服務殷勤親切先給我們兩杯熱茶,知道我們肚餓,先來一盤很精緻的前菜,當中大大件鮮紅色的水果蕃茄,中間呈現綠色的,味道很鮮甜,一條條很幼身的白色山葵珊瑚,口感黏口很特別。新鮮蒸好的松蟹茶碗蒸,師傅提議我們將裏面滿滿的蟹肉撈埋香滑的燉蛋一齊食,另有一番風味。刺身隆重登場,當中包括有八爪魚、八爪魚吸盤及赤貝刺身,各有不同的口感,赤貝很生猛質感很爽呢!即場睇住師傅親自製作的北海道帆立貝配上煙燻鰹魚,用蒸餾的烹調方法,很新奇有趣呢,帆立貝很新鮮鮮甜,而煙燻鰹魚好滋味好香口。睇住師傅即場整拖羅卷物,紫菜入面更有一塊紫蘇葉,味道與眾不同。很有份量的芝士龍蝦🦞,經過焗製後很香很香,肉質爽口彈牙,冇得頂!在六款壽司中,每一款都很特別賣相好吸引,當中經過師傅炙燒後氣味更香,有些更不用點豉油Wasabi,就能食出當中的鮮味,就好像當中的炙燒秋刀魚落咗海鹽,已經好夠味,而甘鯛

就好像當中的炙燒秋刀魚落咗海鹽,已經好夠味,而甘鯛壽司就像食甜蝦的質感,帶一點黏口,確實不能盡錄!

最後也是我喜歡的甜品時間,師傅建議我們先食香印巨峰提子🍇,食落去冇核,其後再食面頭燒香過的焦糖奶凍,很滑溜很濃郁呢!

#鮨釧
#HKOmakase
#Japanfood
#shatinomakase
#hkfoodie
2020-11-10 193 瀏覽
朋友介紹話石門最近多左好多野食,話有間Omakase新開,值得試下我地簡左一個叫既套餐(HK$1,380),有日本蠔&蘋果木煙燻赤身,7點刺身、8件壽司由廚師發辦、熟食等。我平時唔係幾食蠔,一開始見到都覺得無咩特別,因為好怕會有腥味,結果比想像中有驚喜,隻蠔好新鮮,有少少甜味,無個陣海水味,令我對蠔有改觀,食材新鮮果然係最重要!今餐我最鍾意食既係兩樣拖羅,第一種係就咁上既大拖羅,可以食到最鮮既味,第二種就係灸燒拖羅,燒香左既油脂味,會令口感更加多層次,灸燒既時間控制得岩岩好,夾埋好脆既紫菜真係好好味!

我地簡左一個叫[釧Kushiro]既套餐(HK$1,380),有日本蠔&蘋果木煙燻赤身,7點刺身、8件壽司廚師發辦、熟食等。

日本蠔&蘋果木煙燻赤身

2020-11-10
日本蠔&蘋果木煙燻赤身
2020-11-10 154 瀏覽
鮨釧好食嘅壽司店真係越開越多而家連石門都開咗間好有質素嘅壽司店廚師發板如果想性價比高當然係試吓呢度嘅午餐啦甘$398介紹吓其中幾件我最鍾意嘅壽司🍣帆立貝壽司呢件飯立貝壽司鮮甜無比肉質爽口彈牙 食得出係新鮮貨金目鯛🐟用火槍燒過之後 將魚油迫晒出嚟滿滿嘅油脂香加埋醋飯一齊食 平衡感十足白松露油甘魚🐟🐟第一次試到用白松露油調味嘅壽司感覺好新奇 而且兩者都好夾竟然仲有飯後甜品係日本蜜瓜食完之後為呢餐飯畫上一個圓滿嘅句號 😋
鮨釧

感覺好新奇 而且兩者都好夾

竟然仲有飯後甜品係日本蜜瓜
食完之後為呢餐飯畫上一個圓滿嘅句號 😋
2020-11-09 170 瀏覽
依間係一間新開嘅日本餐廳,專門做刺身魚生嘅舖頭,佢仲好近地鐵站添。係香港要搵到一間正宗同食材新鮮嘅日本餐廳好難,但依間做到,佢仲係日式壽司Omakase。係餐廳,你可以坐係bar枱睇住壽司師傅整壽司,有一種返左日本當地餐廳嘅感覺。點左個lunch set「葵」( $468),雖然有少少貴,但物有所值,有時比自己享受好味嘅野,係一種小確幸。甜蝦壽司隻蝦仲大隻份過壽司飯,生食食落有一種甜味,係同之前食過其他餐廳好唔同,食完嘅甜味仲停留住係個口到,好值得一試。炸池魚安康魚肝平時好少餐廳會有,所以都係第一次食。炸池魚係岩岩炸好,所以上碟嘅時候好酥脆,仲熱辣辣,佢魚味好濃。安康魚肝係日本嘅保健品,被譽為海產鵝肝,佢食落唔係好腥,口感好特別。岩鹽大拖羅一上到黎,我比佢嚇親左,真係好大份,厚度係冇法想像,每一啖,都要擘大個口黎食。拖羅真係好好味,雖然佢係魚腩,但唔會覺得佢係好肥,食落係冇筋同渣,依個係好重要,好少餐廳做到。平政魚壽司都係平時香港日本餐廳食唔到,原來佢被認為最高級壽司食材中嘅前三名,好開心可以係香港試到咁特別嘅壽司。魚肉食落幾甜美,有一種會溶係口到嘅感覺。

2020-11-09 125 瀏覽
適逢放假,約咗個朋友出嚟食lunch。我地都係鍾意食日本菜嘅人。從朋友身上得知石門最近有間可以食omakase嘅餐廳,仲要價錢算昂貴,就趁平日小人啲去試吓。自己唔係住喺沙田區呢邊,但都知道沙田區有得食omakase嘅地方應該都唔算多,今次黎到同朋友分別都叫左幸($398)個套餐。成個套餐就包括前菜, 12件壽司,卷物,湯同埋甜品。其中有幾樣我覺得做得比較出色嘅係吞拿魚醬油漬,經過秘製嘅醬油烹調過,吞拿魚食起來充滿鮮味,份量都唔算特別細;另外赤貝壽司上碟時相當精緻,令人都禁不住用相機留影一下。而卷物方便,個人都幾鍾意佢個拖羅蓉櫻花蝦手卷,個人來講,手卷最緊要紫菜夠脆,而且卷內嘅材料都要夠足料,而呢到既卷物喺呢方面都做得不俗。另外炸池魚安康魚肝都整的唔錯,炸池魚上粉得黎粉醬又夠薄,食落又不失魚既鮮味。而秋刀魚都能夠反映出食料的新鮮與否,都知道要夠鮮既秋刀魚先可以做成新鮮既刺生。總括嚟講成餐飯既體驗都算唔錯,平民價得黎又食到omakase。

2020-11-09 157 瀏覽
知道石門開咗間新嘅omakase就約埋朋友去試吓!清酒杯小巧精美,款款都咁靚,真係令人眼花撩亂,唔知點揀好!白子茶碗蒸omakase係不時不食,又到白子最肥美嘅時候,刺身食過幾次,都係第一次食熟嘅。口感軟綿嫩滑,入口即溶,鮮味十足。茶碗蒸滑嫩十足,口感細膩。炙燒拖羅拖羅經過輕輕火炙,燒出魚油嘅脂香,肉質肥美嫩滑,入口脂香澎拜持久,鮮味十足,好香口。北海道象拔蚌肉質清爽煙韌帶脆口,鮮甜彈牙,口感一流!
知道石門開咗間新嘅omakase就約埋朋友去試吓!

清酒杯小巧精美,款款都咁靚,真係令人眼花撩亂,唔知點揀好!

白子茶碗蒸

北海道象拔蚌
肉質清爽煙韌帶脆口,鮮甜彈牙,口感一流!
2020-11-08 136 瀏覽
石門新開好食omakase-鮨川黎到石門食野其實選擇都好多下,最近想獎勵自己工作辛苦,就同男朋友食咗間新開高質嘅omakase-鮨川。餐廳坐位唔多,得10個位,所要想食既朋友仔一定一定要預約呀!餐廳提供由298-千幾蚊既omakase套餐,食材都係由日本新鮮運送過黎,而餐單就由廚師發板~難得黎到,專誠試左個1380嘅套餐😋🔻金箔海膽壽司味道:9/10海膽好新鮮,食落去好香,而且冇一般海膽既苦澀味~海膽上面做有啲金箔做點綴,勁高級😍🔻蘋果木煙燻赤味道:9/10人生第一次試煙燻既刺生,剛入口時帶點甘甜既味道再加埋新鮮既刺生,食落口有豐富嘅口感😋🔻日本新鮮生蠔味道:9.5/10大大隻既日本生蠔,食落去好有鮮味,帶點甜味得黎又有濃濃既蠔香味😍正呀🔻白子茶碗蒸味道:9/10雖然白子對我黎講第一次食,好奇咁試左一啖,食落去又幾鮮甜同幾滑~口感幾特別。另外仲有我最愛既蒸蛋、蛋好滑,好食!🔻日本清酒味道:9/10好靚咁水滴滴落隻玻璃杯到,飲落口口感比較辛烈🤤地址:鮨釧 (沙田)沙田石門安群街3號京瑞廣場一期地下G07號舖
石門新開好食omakase-鮨川

🔻金箔海膽壽司

🔻蘋果木煙燻赤

🔻日本新鮮生蠔

味道:9.5/10

🔻白子茶碗蒸

🔻日本清酒

味道:9/10
好靚咁水滴滴落隻玻璃杯到,飲落口口感比較辛烈🤤

地址:鮨釧 (沙田)
沙田石門安群街3號京瑞廣場一期地下G07號舖
2020-11-07 150 瀏覽
👩🏻‍💻今日入黎搵個friend,咁耐無見,當然要豪食一餐開心下😋今次呢間真係夠晒豪,夠晒新鮮Omakase🥰💕係香港食一般都要上千元,但人一世物一世,咩都試下啦🥰💕​​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 🌸釧kushiro🌸​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 🌸板前おまかせ膳 HKD$1,380🌸​​P.s: 呢款餐有七款刺身、八款壽司、熟食、湯、甜品一道道咁上​​🍣灸燒拖羅​🌟佢可以選擇燒定唔燒,前幾道菜食咗刺身,呢一味就揀燒啦😋魚油味香滑濃郁,包住紫菜,口感真係軟滑鮮甜☺️💕💯除咗滿口魚油,仲有滿滿幸福感🥰​​🍣灸燒拖羅​🌟今次食既おまかせ主打都係拖羅,真係各式既做法都試到😋炙燒過,口感爽甜鮮味🤤💯香滑魚油真係齒頰留香🤤​​🍣赤身​🌟其實都係個統稱黎,魚肉白色叫白身,魚肉紅色叫赤身,食到中間真心想分享呢間Omakase,好多款都記唔到名就放咗入口🤣所以只能用赤身黎分別💯😋​​✒️小記:食Omakase,真係對主廚既信任,相信佢會將最優質既食材,用最完美既味道呈現俾客人😋💯成餐飯都令我哋食得好休閒,味道好豐富,過後留俾我既感受

🍣灸燒拖羅​

🍣灸燒拖羅​

🍣赤身​

✒️小記:食Omakase,真係對主廚既信任,相信佢會將最優質既食材,用最完美既味道呈現俾客人😋💯成餐飯都令我哋食得好休閒,味道好豐富,過後留俾我既感受係果種難忘既鮮味💯🥰​
2020-11-04
2020-11-06 112 瀏覽
早前在網上見到石門新開Omasake,價錢相宜,今天惠顧此店。雖然店鋪略小,但食物質素不比其他Omakase遜色。Lunch 有前菜,壽司,卷物,湯及甜品。今次揀了“彩”Omakase, 職員及師傅服務都很好,但壽司豉油不知是否漏了提供還是要主動問才有?最遜色是手卷,賣相極不吸引
2020-11-06
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
上網見到呢間新開嘅師傅發板日本料理,滿懷歡喜過嚟試一試,點知真係強差人意。總體來講,環境差,師傅零交流,同你去食板前差唔多啦首先講佢有三個餐,我食咗最平嗰個, $298 ,包前菜, 10件壽司,一個湯一個甜品首先講最大問題環境呢間餐廳其實係隔離餐廳嘅一個部份,佢重新裝修用趟門間開咗成為「高級師傅發板日式料理」。所以你入到去會覺得好嘈,細心啲留意發現Hui其實係連接着隔離一間餐廳,只係有一道趟門, 所以你會發現好嘈好嘈,因為隔離佢係做好普通嘅海鮮餐廳,晏晝lunch set只不過係$78 ,所以好多人食。你坐入呢間餐廳其實同坐喺隔離餐廳食緊$78冇乜分別。師傅零交流食師傅發板,其實希望同師傅有交流了解吓佢對食材同埋料理嘅介紹,食一啲特別啲了解多一啲,呢度嘅師傅其實真係Hea到爆,個感覺其實同你地喺板前一樣,擺低就走。師傅唔會同你介紹食材,亦都唔會同你介紹佢哋嘅來源食法整法。基本上佢就係講一講個食物名,就行咗去。其實同你去酒樓個阿姐擺低碟山竹牛肉,都會問吓你要唔要喼汁可能仲差啲。真心係差食物方面呢,個人覺得就冇乜特別。可能冇乜介紹又唔覺得佢好矜貴。師傅俾咗好多嗰個雕魚,呢啲係出面其實都好平

首先講最大問題環境

師傅零交流

食物方面呢,個人覺得就冇乜特別。
可能冇乜介紹又唔覺得佢好矜貴。師傅俾咗好多嗰個雕魚,呢啲係出面其實都好平常好平常,唔覺得特別新鮮又唔覺得特別好味。平凡平凡

催命符
最搞笑嘅係呢間餐廳佢Booking其實好滿,根本上就係一台接一台。所以你食慢啲呢其實係唔得嘅,好似我為例啦,師傅冇同我哋講第幾款壽司,或者係已經食完主菜,突然間就收咗隻壽司碟,就隊個麵豉湯過嚟。麵豉湯當然係set lunch嘅質素啦,你唔好諗住有三文魚,你唔好諗住有海鮮,真係一個好普通好普通嘅麵豉湯有幾舊油豆腐。
佢最搞笑嘅就係上咗個麵豉湯之後唔夠1分鐘,就想個甜品俾你。即係意思叫你食快啲囉,唔好阻住佢哋翻枱。其實呢個價錢,用呢個體驗,其實真係相當麻麻。$300食一個午餐,其實都可以有少少要求掛? ?

最後,我專登問師傅拎張卡片,幾個師傅為埋一齊商量幾句先比我。真係咁驚負評嗎?真心直說,你哋真係唔值得好評

2020-11-06 85 瀏覽
🔻 鮨釧沙田石門安群街3號京瑞廣場一期地下G07號舖/////沙田開咗一間高級日式料理,食精緻嘅omakase😍小妹都急急腳去試新野,師傅曾經向日本松島先生學藝,啲食材都係因應時節從日本直運過嚟。omakase包10至12件壽司、湯、小食同甜品,掛住食唔記得影啲壽司🤧即管用僅餘嘅相紀錄吓。/🧃牡丹蝦蝦膏壽司其中一件我印象最深刻嘅壽司,牡丹蝦好鮮甜爽口,上面嘅蝦膏用火焯過,蝦膏味道更加濃郁惹味,鮮甜濃郁,缺一不可。另外整體嘅壽司都好高質。/🧃蘋果木煙燻赤身首先視覺效果已經一流,赤身嘅煙熏味好濃郁,清香嘅蘋果木味,同赤身魚好夾。/🧃清酒好似滴漏嘅裝置咁,打卡一流,清酒壼大大舊冰,保証清酒一定凍,想飲嘅時候先斟,非常貼心!/🧃香印巨峰提子🍇、樁之葉和菓子超級巨型嘅香印巨峰提子,有幾鮮甜相信都唔使多講,和菓子本身比較甜膩,配上清甜爽身嘅提子,就可以平衡返。/////味道:⭐️⭐️⭐️⭐️賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️/

🔻 鮨釧
沙田石門安群街3號京瑞廣場一期地下G07號舖
/////
🧃牡丹蝦蝦膏壽司

🧃蘋果木煙燻赤身
🧃清酒

🧃香印巨峰提子🍇、樁之葉和菓子

/////
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
2020-11-05 235 瀏覽
今日嚟到沙田石門呢邊食晚餐~石門呢度有好多餐廳,見到呢間日式餐廳幾吸引,就入嚟試吓~餐廳主打日式壽司Omakase~全部都好高級嘅樣,感覺幾好味~赤身食落幾新鮮,幾有口感~配埋Wasabi,感覺幾正,幾好味😋拖羅好掛住日本嘅拖羅🙈呢個拖羅好有日本嘅風味☺️食落啖啖肉,幾滋味~淮山蓉水雲平時好鍾意食淮山🤣叫呢個菜式試吓~感覺幾特別,淮山幾淋甜,軟軟淋淋咁~蜜柑鯛有香甜嘅蜜柑味😋仲有新鮮嘅鯛魚☺️又唔會覺得腥🥰唔錯👍🏻

赤身
食落幾新鮮,幾有口感~配埋Wasabi,感覺幾正,幾好味😋

淮山蓉水雲

蜜柑鯛