餐廳: FUMI
資訊:

Weekend同家人/一班朋友好適合去呢間餐廳佢地假日既半自助餐放題,好吸引😍好岩慶祝生日🎂,節日✨✨自助區一d都吾hea,種類豐富首先有🌟 北海道原產鱈場蟹腳 🦀⭐️每一隻蟹腳都巨粗😳好新鮮,吾痴殼,味道👅好鮮甜佢地仲要refill都好快,服務好好👍🏻🥗前菜田園野菜沙律,牛油果蕃茄沙律,芝麻菠菜,元日式涼拌海帶,蟹籽青瓜沙律,煙燻鴨胸配創味鹽汁,日式泡菜、枝豆🇯🇵刺身鮮吞拿魚,噴火灣八爪魚🐙,帆立貝,油甘魚,馬刀貝,三文魚🍣卷物A4宮崎和牛壽喜燒卷 ,加州卷,雜錦辛香刺身太卷,火炙三文魚牛油果卷🔥燒物鹽燒宮崎雞翼,鹽燒宮崎豚腩肉,明太子翠玉瓜,鮮冬菇🍲吸物:味噌湯🍱 到主食方面,有12款選擇每人可以揀2款,真係好難揀🤣🤣每款都好吸引🤩好高質素✨北海道吉列十勝豚肉🐷日本既豚肉真係好軟熟吉列好皮薄香脆入面豚肉滿滿肉汁,好juicy😋✨A4和牛鐵板燒🐮和牛好高質,油脂分布平均燒爐熱力好夠,油脂加埋牛香好鬼正~~(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)✨ 極上吞拿魚五點壽司🍣當中有5款吞拿魚壽司蛇腹拖羅、火炙金三角拖羅、香蔥碎拖羅、鮮吞享魚中腩、赤身5款都有精心調配味道有唔同嘅配搭,好有驚喜✨ 銀鱈魚西京燒麵豉漬🐟銀鱈
Weekend同家人/一班朋友
好適合去呢間餐廳
佢地假日既半自助餐放題,好吸引😍
好岩慶祝生日🎂,節日✨✨

自助區一d都吾hea,種類豐富
首先有🌟 北海道原產鱈場蟹腳 🦀⭐️
每一隻蟹腳都巨粗😳
好新鮮,吾痴殼,味道👅好鮮甜
佢地仲要refill都好快,服務好好👍🏻

🥗前菜
煙燻鴨胸配創味鹽汁,日式泡菜、枝豆

🇯🇵刺身
鮮吞拿魚,噴火灣八爪魚🐙,帆立貝,
油甘魚,馬刀貝,三文魚

🍣卷物
A4宮崎和牛壽喜燒卷 ,加州卷,
雜錦辛香刺身太卷,火炙三文魚牛油果卷

🔥燒物
鹽燒宮崎雞翼,鹽燒宮崎豚腩肉,
明太子翠玉瓜,鮮冬菇

🍲吸物:味噌湯

🍱 到主食方面,有12款選擇
每人可以揀2款,真係好難揀🤣🤣
每款都好吸引🤩好高質素

✨北海道吉列十勝豚肉🐷
日本既豚肉真係好軟熟
吉列好皮薄香脆
入面豚肉滿滿肉汁,好juicy😋

✨A4和牛鐵板燒🐮
和牛好高質,油脂分布平均
燒爐熱力好夠,油脂加埋牛香
好鬼正~~(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

✨ 極上吞拿魚五點壽司🍣
當中有5款吞拿魚壽司
蛇腹拖羅、火炙金三角拖羅、香蔥碎拖羅、鮮吞享魚中腩、赤身
5款都有精心調配味道
有唔同嘅配搭,好有驚喜

✨ 銀鱈魚西京燒麵豉漬🐟
銀鱈魚好新鮮,肉質好嫩滑
帶鮮甜味道🫶🏻外皮燒得好香脆~~

✨ Yamazaki High-Ball 🥃
入面Yamazaki Whisky,梳打水
適合中意飲酒朋友,吾會有甜味

✨ Fuji Honey 🍹
入面有荔枝蓉、柚子蜜糖、菊花茶
吾會太甜,好滋潤喉嚨
2024-06-30
岩岩既長𝐖𝐞𝐞𝐤𝐞𝐧𝐝第𝟏日黎左個好開始🤗去左食𝐒𝐞𝐦𝐢-𝐁𝐮𝐟𝐟𝐞𝐭 𝐁𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡🍽依個半自助放題有埋日本🇯🇵四縣名產料理(主菜🍴)同無限量供應刺身 • 燒物 • 卷物 • 日式前菜🤩不過最推介位,係可以實現北海道鱈場蟹腳自由🦀食到最後仲有甜品盤做結尾🍓🍉🍡🍨當日仲有🪄魔術師@ieyel 互動表演,美好既一餐🥳~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 🌞SEMI-BUFFET BRUNCH 半自助早午餐放題🌞🔸成人$588/位 • 𝟑-𝟏𝟏歲小童$288/位🔸星期六 / 日 / 公眾假期 𝟏𝟐:𝟎𝟎 - 𝟏𝟓:𝟎𝟎.▪️自助區 ✨無限量供應✨▫️Chef's Special 北海道原產鳕場蟹腳 必衝,我地都食左唔少🤭原條起出黎,啖啖肉🦀勁爽呀!旁邊有蟹醋,但我覺得食鮮甜原味 • 帶少少海水鹹味,更正😝.▫️刺身 (鮮吞拿魚 • 油甘魚 • 帆立貝 • 三文魚 • 馬刀貝 • 噴火灣八爪魚)厚切又新鮮,鮮吞拿魚 • 油甘魚都好正,魚鮮味濃 • 鮮甜😚.▫️燒物 (燒得夠香口🔥)鹽燒宮崎豬腩肉(肥瘦適中) • 明太子翠玉瓜 • 鹽燒宮崎雞翼 • 鮮冬菇.▫️日
岩岩既長𝐖𝐞𝐞𝐤𝐞𝐧𝐝第𝟏日黎左個好開始🤗
去左食𝐒𝐞𝐦𝐢-𝐁𝐮𝐟𝐟𝐞𝐭 𝐁𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡🍽
依個半自助放題有埋日本🇯🇵四縣名產料理(主菜🍴)
同無限量供應刺身 • 燒物 • 卷物 • 日式前菜🤩
不過最推介位,係可以實現北海道鱈場蟹腳自由🦀
食到最後仲有甜品盤做結尾🍓🍉🍡🍨
當日仲有🪄魔術師@ieyel 互動表演,美好既一餐🥳
🌞SEMI-BUFFET BRUNCH 半自助早午餐放題🌞
🔸成人$588/位 • 𝟑-𝟏𝟏歲小童$288/位
🔸星期六 / 日 / 公眾假期 𝟏𝟐:𝟎𝟎 - 𝟏𝟓:𝟎𝟎
▪️自助區 ✨無限量供應✨
▫️Chef's Special 北海道原產鳕場蟹腳

▫️刺身

▫️燒物 (燒得夠香口🔥)

▫️日式前菜 (調味唔會過重🥗)
日式涼拌海帶 • 日式泡菜 • 煙鴨胸 • 牛油果蕃茄沙律 • 芝麻菠菜 • 枝豆 • 田園沙律菜 • 粟米粒...

▫️卷物 (細細件,飯量唔會太多🍣)
A4宮崎和牛壽喜燒卷 • 雜錦辛香刺身太卷 • 火炙三文魚牛油果卷 • 加州卷
▫️麵豉湯🥣
▪日本四縣名產料理 (每位可揀𝟐款)
四縣🇯🇵北海道 • 沖繩 • 關東 • 關西
▫️極上吞拿魚五點壽司(加+$50)
(蛇腹拖羅 • 火炙金三角拖羅 • 香蔥碎拖羅 • 鮮吞拿魚中腩 • 赤身)
𝟓件都咁好食🍣但最鍾意拖羅,甘香魚油 油脂夠豐富,入口即融💖

▫️A4和牛壽喜燒小鍋
𝟐大片𝐀𝟒和牛,肉味濃郁 • 肉嫩多汁,鍋中仲有豆腐 • 蒟蒻麵...🍲
A4和牛壽喜燒小鍋

▫️A4和牛鐵板燒
油花分佈均勻,燒至香口即食,好正💕

▫️銀鱈魚西京燒麵豉漬
魚油油香豐富,魚肉滑滑,加左西京燒醬甜甜地,好好食🐟

廚師精選甜品
上枱時, 店員會加上仙氣(乾冰)💨
盤上有𝐇𝐚𝐚𝐠𝐞𝐧-𝐃𝐚𝐳𝐬雪糕🍨 • 大福 • 蕨餅 • 士多啤梨🍓 • 西瓜🍉

▪Drinks
可加錢追加無限暢飲($98 • $238 • $428)
汽水&橙汁 • 清酒&有氣葡萄酒&啤酒 • 香檳&紅白酒&清酒&啤酒
▫️Purple In Love • Cocktails ($88/杯)
(蝶荳花茶 • 檸檬汁 • 檸檬汽水 • 西柚汁)
▫️Tyler • Cocktails ($88/杯)
(西柚汁 • 檸檬汁 • 薄荷 • 薑味汽水)
𝟐杯都唔會過甜,表面仲加左凍乾生果片,靚靚🍹

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
A4和牛壽喜燒小鍋
餐廳位於6樓,裝修精緻典雅,除咗放題平時都有做開omakase,所以環境都比較寧靜舒適,美食由魚生刺身、和牛、凍海鮮等等全部都由日本直送,定價每位$588,加埋Free flow都係$98起!半自助放題包括外面自助餐檯任食,仲可以點選兩款日本四大地區既主菜,例如北海道湯咖哩、沖繩苦瓜炒豚肉、關東壽喜燒鍋和關西串炸等等,讓食客享用到即叫即製既日本匠心美食外面的自助檯由刺身開始就好豐富,6款刺身包括赤身、馬刀貝和油甘魚等等,入口可媲美單點級數,見後面的師傅不時拿出原條魚生鮮切中間最震撼的就是北海道鱈場蟹蟹腳任食,每隻蟹腳都勁大勁長,白白滑滑引人入勝,好輕易就剪開拉出一大梳蟹肉,入口極度飽滿加鮮甜,小小海水鹹味令鮮味更出,食唔多都冇負擔卷物方面有A4宮崎和牛壽喜燒、火炙三文魚牛油果卷等等,燒物有宮崎五花肉、雞翼同爆汁冬菇,味道真係一絕沙律都幾清爽開胃,可以跟埋凍盤例如和牛片、鮮小蕃茄同埋沙律菜一齊食中段叫店員上埋主菜,第一款係北海道吉列十勝豚肉,擺盤同吉列豚肉專門店既不遑多讓,酸酸甜甜既沾醬同酥脆豬扒形成絕配第二款係A4和牛鐵板燒,上檯就見到大理石紋油花的宮崎和牛,先用油脂塗滿鐵板,和牛每面

第二款係A4和牛鐵板燒,上檯就見到大理石紋油花的宮崎和牛,先用油脂塗滿鐵板,和牛每面燒幾十秒就可,入口即融滿是幸福

第三款是吞拿魚五點壽司拼盤,由赤身、中拖羅、大拖羅、吞拿魚蓉到火炙吞拿魚都有,循序漸進地將整條魚的鮮味放進肚子內

第四款是銀鱈魚西京燒麵豉漬,是餐廳的招牌菜,份量適中不會太飽肚,肉質嫩滑帶點魚油香,食落惹味上癮

最後仲有一個dessert plate放咗雪糕、蜜瓜大福、士多啤梨同埋蕨餅,甜度適中唔會覺得漏,最後食哂好圓滿
2024-06-24
2024-06-25 277 瀏覽
位於中環蘭桂坊 California Tower 嘅 FUMI 提供 Semi Buffet Brunch ,性價比都幾高,無限量前菜、刺身、卷物、天婦羅 以及 燒物... 可以食足 3 個鐘,另外以鱈場蟹腳以及A4宮崎和牛作為主打。主食我地揀咗 ➽銀鱈魚味噌燒, 銀鱈魚夠哂油香,加上味噌燒過都幾香甜;➽咗 A4 宮崎牛壽喜燒小鍋有兩大片 A4 宮崎牛,濃郁嫩滑都有一定水準,湯底配料亦都唔少!前菜推介: 有烤 A4宮崎和牛(配柚子汁),口感鮮嫩多汁,柚子汁為肉質增添了清新酸甜;煙燻鴨胸(配創味鹽汁) 入口酥脆回味;蟹籽青瓜沙律同燒汁冷茄子都係清新之選,食落開胃。溫物推介: 日式芝士年糕外酥內軟;雞皮餃子酥脆多汁;海蝦同南瓜天婦羅都炸到酥香可口;秋葵清新爽口,各式炸物都做到口感多變,值得一嘗。燒物推介: 鹽燒宮崎雞翼肉質鮮嫩多汁;宮崎特產黑豚香腸肥而不膩;牛油燒粟米香甜可口;鮮冬菇味道就鮮甜。壽司卷物推介: A4 宮崎和牛壽喜燒卷 ;雜錦辛香刺身太卷;FUMI 素菜卷;鰻魚牛油果卷,各有特色,但飯類好易就食飽刺身推介:有馬刀貝、帶子、慢煮八爪魚、三文魚、油甘魚... 而北海道鱈場蟹腳鮮

刺身推介:有馬刀貝、帶子、慢煮八爪魚、三文魚、油甘魚... 而北海道鱈場蟹腳鮮甜肥美

溫物推介: 蟹粉茶碗蒸係必要,蒸得濃郁又鮮美;味噌湯,食開日式野,飲完有種完滿嘅感覺

整體而言種類都算多,而且食材都幾新鮮優質👌
2024-06-14 315 瀏覽
成日以為蘭桂坊California tower淨係得clubbing🤣,原來呢度有一間咁高質嘅日本式 semi buffet,食物同環境嘅高級程度媲美酒店級數✨️*A4宮崎和牛及北海道鱈場蟹腳 半自助餐* 食足3個鐘都係$588+10%半自助餐任食款式包括有 前菜&刺身&壽司卷物&炸物&燒物&溫物 最喜歡嘅菜式當然係鱈場蟹腳啦,蟹肉紮實又容易碌殼🤩,而且味道鮮甜A4宮崎和牛壽喜燒卷、雞皮餃子都好好味天婦羅亦都好有質素,喺香港好少食到咁出色🤩,外皮炸得薄脆,唔會覺得好油膩而且好乾身主菜可以每人選擇一款,我地揀咗A4宮崎和牛壽喜燒小鍋&迷你香蔥吞拿魚腩丼壽喜燒和牛非常大片😍雖然佢係A4,但係都唔會太油膩,比例適中👍🏻,鍋內嘅粉絲爽口彈牙,好有口感~香蔥吞拿魚腩丼雖然話係迷你,但其實我都覺得幾大個🤣,吞拿魚腩蓉份量好多,肥瘦比例均等甜品係廚師精選,上菜嘅時候氣派十足,打卡一流📸另外仲order咗飲品,分別係酸酸甜甜有酒精嘅Smoke C🥃 & 美味又打卡嘅mocktail Purple in love💜

自助餐任食款式包括有 前菜&刺身壽司卷物&炸物&燒物&溫物

A4宮崎和牛壽喜燒卷、雞皮餃子都好好味

甜品廚師精選,上菜嘅時候氣派十足,打卡一流📸

2024-04-21
  • 北海道鱈場蟹腳
  • 宮崎牛肉飯
2024-06-12 177 瀏覽
平時去LKF點都唔會係食野多,但係聽到有高質日式Semi Lunch Buffet就一於留港消費下Semi buffet可以食既食物種類超級多,包括有刺身壽司天婦羅餃子麵豉乾關東煮等等。今次食物大部份都由宮崎縣入口,等我介紹吓我今次食既裏面個人最欣賞嘅食物!天婦羅皮薄鬆脆,香港難得搵到咁好食嘅天婦樂,好食程度係好過出面成千蚊一位果啲!無限量添加北海道雪場蟹腳!每一隻都好鮮味,經過處理,好易就攞到舊肉出泥。關東煮方面我自己都好有要求,蘿蔔同埋有油豆腐我食唔停口!湯汁甜咸剛好,我前後都食左四轉。雞皮餃子不得了,皮薄又多粒。重點皮炸到頸香口,加埋蘿蔔用天婦羅汁解少少油膩,包你食唔停。A4宮崎和牛壽喜燒鍋唔記得叫店員遲少少先上,所以好早就上咗,結果我又食咗好多出邊嘅食物先再食個壽喜燒鍋搞到凍凍地。但係就算佢凍咗都係超好食!A4嘅和牛唔會太肥膩,入口啱啱好。仲整咗煎香咗嘅豆腐同埋一啲粉絲,其實嗰一刻我已經飽飽地,但係都成個食晒沖吞拿魚腩小丼雖然叫小丼,但係吞拿魚蓉都好多,加咗少少芝麻增香,必叫之算Cocktail Smoke C始終都係蘭桂坊,所以點都要飲一杯Cocktail,上枱精美,飲落去少

A4宮崎和牛壽喜燒鍋

沖吞拿魚腩小丼
雖然叫小丼,但係吞拿魚蓉都好多,加咗少少芝麻增香,必叫之算

Cocktail Smoke C
始終都係蘭桂坊,所以點都要飲一杯Cocktail,上枱精美,飲落去少少甜甜甜酸酸,好岩女仔飲

甜品有生果大福同HaagenDazs雪糕
一向都好中意蘭桂坊集團嘅餐廳,而呢間Fumi就係其中一間我bookmark咗好耐,但一直未去食過嘅蘭桂坊集團旗下餐廳。今個星期終於同大舊約咗Weekend brunch去大快朵頤。.一行入餐廳就覺得佢地採光度不錯,下午時間陽光明媚的,令人心情愉快。客人可以自選一款主菜,之後出面會有自助吧俾大家攞食物,最後佢哋再送上甜點。.主菜推薦銀鱈魚味噌燒,銀鱈魚質感嫩滑,只有大骨,無細骨,幾容易食。味噌燒汁香香濃濃,甜甜地。鍾意飲酒嘅話佢哋仲有無限暢飲套餐,不過下晝我就唔想飲太多酒,只想小酌一杯,所以只係叫咗一杯獺祭 45 純米大吟釀,雖然只係一杯,但服務員倒得非常大杯,幾乎滿杯而出,所以都飲得幾爽,入口甘香帶淡淡米香,不錯。.自助食物方面,性價比最高的當然是A4宮崎和牛及北海道鱈場蟹腳,前者牛脂豐腴,入口幾乎即溶,北海道鱈場蟹腳則鹹鹹鮮鮮,質感扎實,食得出用料唔錯。.季節限定嘅關東煮味道調配頗到位,蘿蔔爽身入味,係我嘅飛佛,除此之外,仲有獅子狗卷、墨魚餅、同埋豆卜等等。.前菜個人最愛係蟹籽青瓜沙律及日式泡菜,前者清爽怡人,加上大量蟹籽口感甚佳。後者就幾有特色平時食得韓式泡菜多,好少有機會食到日式

前菜個人最愛係蟹籽青瓜沙律及日式泡菜,前者清爽怡人,加上大量蟹籽口感甚佳。後者就幾有特色平時食得韓式泡菜多,好少有機會食到日式嘅泡菜,呢度嘅日式泡菜比起韓式冇咁辛辣,爽脆度再高一些。

刺身方面,每日現切嘅油甘魚非常受大家歡迎,切得夠厚身,令到入口嘅口感更佳。另外帶子亦都非常之鮮甜,食材喺自助餐黎講真心係有誠意。

串燒都係有師傅一路即燒,鹽燒宫崎雞翼彈牙有致、宮崎特產黑豚香腸肉味有明顯比平時嘅腸仔濃郁,鮮冬菇就做到保留多汁嘅同時,亦都將個菇香味燒到出嚟,不錯。

FUMI (中環)
中環蘭桂坊德己立街30-32號加州大廈6樓
📍FUMI 🔍中環蘭桂坊德己立街30-32號加州大廈6樓-----返工身心勞累,放假係要對自己好少少。呢間日式餐廳週末有Weekend Brunch,朋友推介話佢地嘅每日現切油甘魚好正,搞到我心癢癢想試下。餐廳裝潢行高級感日風,自助區食物擺放得井井有條,一路攞食物,可以沿路一路望住開放式廚房嘅師傅整嘢食。當中朋友大推嘅油甘魚,12點30前會先原條展出比大家相機先食,12點30之後就會開始現場原條即切,切好就會擺放出嚟比客人自取。🐟刺身:款式唔算好多,但係每一款都質素到位。現切油甘魚就唔使講,咁新鮮切出嚟,鮮甜度確係很不錯。三文魚雖然唔係現切,但入口魚脂豐腴,其實都唔輸油甘魚。另外,八爪魚冰爽彈牙,帶子貝柱肥厚,每一款都吸引到我encore多次。🍣壽司卷物:一共只有四款,但係款款出色。四款分別係A4 宮崎和牛壽喜燒卷、鰻魚牛油果卷、FUMI素菜卷及雜錦辛香剌身太卷。全部都係少飯多餡,而且飯醋調味恰到好處,個人尤其中意質感柔嫩帶微微辣香嘅雜錦辛香剌身太卷。整體嚟講佢哋嘅壽司都做得幾出色,每人一客嘅主菜order咗精選手握壽司拼盤,同樣係質素上乘,火炙左口魚邊更係入口即化。🍘炸物:由於場內客
📍FUMI
🔍中環蘭桂坊德己立街30-32號加州大廈6樓
-----

🐟刺身

🍣壽司卷物:

🍘炸物:
由於場內客人頗多,所以自助區嘅炸物turnover rate都頗高,因而可以保持良好熱度。推介一試日式芝士年糕,甜甜鹹鹹,外層香脆,內層帶點煙韌口感,雖然容易飽肚。但係都忍唔住食咗幾粒。

🍢燒物:
牛油燒粟米香香甜甜,牛油香氣濃郁;鹽燒宫崎雞翼飽滿大隻,咬落緊實多汁;仲有宮崎特產黑豚香腸亦不錯,肉脂比例高,入口油潤且肉味濃郁,係就係肥啲,不過好食都係要食😛。
午餐任食日本宮崎和牛🐮 +雪場蟹🦀😍😍😍🥢..時間關係。。Weekend 黎左中環食lunch🍴, 蘭桂坊California Tower 向來都多高質餐廳,今次就黎到吃高質日料既Semi Buffet Lunch 質素不錯呢,一個價錢可以任吃日本宮崎和牛🐮 +雪場蟹🦀,週末來個精彩的午宴吧🥳!【A4 Miyazaki Wagyu🐮 & Hokkaido King Crab Leg🦀 Buffet Brunch🍽】@12:00-15:00 $5882款主食😍😍😍無限量供應:日式前菜、刺身、卷物、天婦羅、燒物、鱈場蟹腳 & A4 宮崎和牛菜式😍,好滿足。前菜有:烤A4 宮崎和牛🐮 配柚子汁、煙燻鴨胸配創味塩汁、燒汁冷茄子、蟹籽青瓜沙律,前菜都有A4 和牛刺身。溫物熱食推介:蟹肉茶碗蒸🦀,味鮮又嫩滑,仲有味噌湯可暖身。炸物有5款:日式芝士年糕、雞皮餃子、海蝦、南瓜、秋葵,雞皮餃子值得一試。燒物有鹽燒宮崎雞翼、宮崎特產黑豚香腸、牛油燒粟米、鮮冬菇。壽司卷物:A4 宮崎和牛壽喜燒卷、雜錦辛香刺身太卷、FUMI 素菜卷、鰻魚牛油果卷,可以過過口癮。海鮮刺身方面,當然要吃主角北海道鱈場蟹腳🦀 刺身

午餐任食日本宮崎和牛🐮 +雪場蟹🦀😍😍😍🥢

@12:00-15:00 $588

2款主食😍😍😍

海鮮刺身方面,當然要吃主角北海道鱈場蟹腳🦀 刺身:馬刀貝、帶子、慢煮八爪魚、三文魚、油甘魚 (每日現場原條即切) ,呢個午餐好豐富。

2杯Cocktails🍸🧉。

最後仲有豐富既甜品💕
×××[FUMI]×××
©中環蘭桂坊德己立街30-32號加州大廈6樓

2024-05-19 173 瀏覽
最近認識到中環蘭桂坊一間日式餐廳「FUMI」,推出了升級周日早午餐Semi buffet lunch,以A4宮崎和牛北海道鱈場蟹腳半自助放題半自助餐,先有主菜6選1、再有無限量供應和式前菜、壽司和海鮮刺身,最後還有甜品拼盤,非常豐富。而且還可以添加無限𣈱飲,可嚐到繁多的香檳、紅白酒及清酒,由12點到3點,可以食足3小時!真係性價比極高。餐廳樓底超高,裝潢甚有氣派,融合和式和現代風格,舒適又富格調,而且枱與枱之間有一定距離,真係出出入入拎野食都好方便。Fuji Honey荔枝蓉、柚子蜜糖、菊花茶Mango Fizz芒果蓉、菠蘿汁、橙汁、梳打水坐低當然先拎野食啦…前菜沙律、A4 宮崎和牛、三文魚刺身、帆立貝刺身、卷物、天婦羅、燒物等,另外季節限定的關東煮。還有現場即切的油甘魚,真係新鮮又肥美。另一重點北海道鱈場蟹腳,大大件任食,而田Refill速度極快,大大隻啖啖肉,清甜多汁,唔食番幾轉都對唔住自己。來到主食的A4 宮崎牛壽喜燒小鍋,牛味濃郁嫩滑,再有冬菇、豆腐、蒟蒻粉,確令人更飽滿回味。最後還有甜品拼盤:Haagendaz雪糕、芝麻糕同抹茶蕨餅、士多啤梨、哈蜜瓜,為這餐畫上完美的句號。
最近認識到中環蘭桂坊一間日式餐廳「FUMI」,推出了升級周日早午餐Semi buffet lunch,以A4宮崎和牛北海道鱈場蟹腳半自助放題自助餐,先有主菜6選1、再有無限量供應和式前菜、壽司和海鮮刺身,最後還有甜品拼盤,非常豐富。而且還可以添加無限𣈱飲,可嚐到繁多的香檳、紅白酒及清酒,由12點到3點,可以食足3小時!真係性價比極高。
Fuji Honey
荔枝蓉、柚子蜜糖、菊花茶
Mango Fizz
芒果蓉、菠蘿汁、橙汁、梳打水
2024-05-18 127 瀏覽
自FUMI推出日式Brunch放題後,一直好評如潮,於是約埋朋友一齊來個Weekend Brunch!除了任食和式前菜、壽司刺身、天婦羅拼盤等,更包一客主菜及甜品拼盤,全部都超吸引!客人更可選擇追加無限暢飲,包括:汽水及橙汁/清酒,有氣葡萄酒及啤酒/香檳,紅白酒,清酒及啤酒。油甘魚更是現場原條即切,夠晒新鮮,肉質柔嫩,肥而不膩。刺身由日本直送,有油甘魚、三文魚、帶子、慢煮八爪魚、馬刀貝5款可選,款款厚切肥美,充滿光澤,非常新鮮。北海道鱈場蟹腳粗壯,殼薄肉多,食落啖啖肉,入口多汁。雜錦辛香刺身太卷內有數款刺身,微辛惹味;FUMI素菜卷由忌廉芝士配搭味道清新的青瓜,一點也不膩口,帶來滿滿芝味享受。日式芝士年糕外脆內軟,口感煙韌,中間芝士軟綿濃郁。除了味覺享受,還有視覺的滿足,甜品拼盤仙氣滿瀉,再加上駐場魔術師的表演,相當滿意。
2081 瀏覽
2093 瀏覽
油甘魚更是現場原條即切,夠晒新鮮,肉質柔嫩,肥而不膩。
北海道鱈場蟹腳粗壯,殼薄肉多,食落啖啖肉,入口多汁。
日式芝士年糕外脆內軟,口感煙韌,中間芝士軟綿濃郁。
2024-05-13 134 瀏覽
這家餐廳家人經常光顧,最近正有優惠,十分抵食。點了海鮮盛宴套餐,價錢非常優惠,一共有七道菜。⭐️⭐️⭐️⭐️先付海膽湯葉杯有海膽腐皮三文魚籽,新鮮鮮味。磯燒鮑魚炆煮非常腍,不用花咬勁。唐揚芋頭炸得柔軟不油膩。火炙三文魚壽司肥美。⭐️⭐️⭐️⭐️造身有鮮吞拿魚腩、牡丹蝦、油甘魚、鮟鱌魚肝。每款都非常肥美,鮟鱇魚肝配合特製醋汁能夠解膩,好吃,其他刺身都非常當造肥美。⭐️⭐️⭐️⭐️燒物燒鱈場蟹腳,不用費勁,全條都是蟹肉,非常享受。⭐️⭐️⭐️⭐️烤物龍蝦北海燒,非常貼心龍蝦已拆肉切件,然後再讓入蝦殼中並淋上特製醬汁烤焗,入口味道濃非常開胃。⭐️⭐️⭐️⭐️強餚慢煮A4鹿兒島和牛西冷,牛肉好像吃棉花糖般,不用費力咬便能把肉分開,每一塊肉進口中便溶化,非常美味,由於油脂分布多,吃三塊已經很飽足。⭐️⭐️⭐️⭐️食事日本野菜冰見烏冬接近尾聲以一碗熱辣辣的湯烏冬為主食作結,非常滿足已鰹魚湯、蔬菜煮一碗烏冬,清新不油膩,暖胃。⭐️⭐️⭐️⭐️甜品綠茶焦糖燉蛋綠茶味不算很濃,但又很濃的奶香,配上焦糖脆和奶凍不會太甜很滿足。
這家餐廳家人經常光顧,最近正有優惠,十分抵食。

點了海鮮盛宴套餐,價錢非常優惠,一共有七道菜。

先付

火炙三文魚壽司肥美。

造身

有鮮吞拿魚腩、牡丹蝦、油甘魚、鮟鱌魚肝。

燒物

燒鱈場蟹腳,不用費勁,全條都是蟹肉,非常享受。

烤物

強餚

食事
日本野菜冰見烏冬

甜品

2024-05-11 148 瀏覽
這家蘭桂坊的日式餐廳裝潢華麗,氣氛不錯。慘餐牌上選擇夠多,食材也很新鮮。⭐️Mango Fizz是一款清新的飲品,它融合了芒果蓉、菠蘿汁、橙汁和梳打水,帶來了豐富的水果風味和微妙的汽水氣泡感。⭐️Lychee Lover則是將清酒、荔枝酒、柚子蓉、青檸汁和乳酸混合而成。賣相十分有趣,這款飲品帶有微妙的酒精味道,配合上荔枝和柚子的香氣,味道非常獨特。⭐️宮崎牛肉眼配豆腐小窩這道菜融合了宮崎牛肉眼的豐富口感和豆腐的柔軟口感,搭配上大蔥的香氣,味道豐富而濃郁。牛肉入口很嫩滑,十分美味。⭐️雜錦松葉蟹棒天婦羅拼盤這道拼盤結合了松葉蟹棒、沙𩺬魚、日本墨魚柳和各種新鮮蔬菜和海鮮。每一個天婦羅都炸得酥脆,保持了食材本身的鮮嫩口感。這道拼盤不僅味道美味,而且提供了多種口感的變化,不俗。⭐️自家製雞蛋卷這道雞蛋壽司具有一定的厚度,讓人在咬下的時候能夠感受到濃郁的雞蛋味道。外層的壽司飯經過適度的醃製,口感綿密,與內餡的雞蛋完美結合。

⭐️Mango Fizz

⭐️Lychee Lover

⭐️宮崎牛肉眼配豆腐小窩

牛肉入口很嫩滑,十分美味。

⭐️雜錦松葉蟹棒天婦羅拼盤

⭐️自家製雞蛋卷

2024-05-11 101 瀏覽
放工又約咗朋友仔去食嘢傾吓偈,我哋就揀咗喺中環蘭桂坊嘅呢間日本餐廳,入到去覺得樓底好高好舒服,裝修好有日式嘅感覺🫶🏻佢哋有幾款晚市套餐都做緊優惠,我哋就揀咗海鮮盛宴 ($850 原價$1080)先付🥗海膽湯葉杯、磯燒鮑魚、六方芋唐揚、火炙三文魚壽司前菜都超級吸引,我自己最鍾意海膽湯葉杯,海膽好鮮甜,仲有少少紫蘇葉花,下便仲有腐皮墊底,味道好香濃,仲有蟹肉同埋高湯🫶🏻造身鮮吞拿魚腩、牡丹蝦、油甘魚、鮟齂魚肝刺身全部都好新鮮,我自己最鍾意鮟鱇魚肝,食落口感好滑身,仲加咗酸醋🥰燒物🦀燒鱈場蟹腳蟹肉超鮮甜,啖啖肉,仲帶陣陣海水味🫶🏻烤物🦞龍蝦北海燒龍蝦上面滿滿沙律汁,肉質結實彈牙❤️強餚🥩慢煮A4鹿兒島和牛西冷本身係配咗鹿兒島A4和牛,因為我唔識得牛,所以店員好好轉左豚角煮俾我,舊舊都厚身軟熟,仲配咗隻糖心蛋☺️食事日本野菜冰見烏冬甜品綠茶焦糖燉蛋

先付🥗
海膽湯葉杯、磯燒鮑魚、六方芋唐揚、火炙三文魚壽司

造身
鮮吞拿魚腩、牡丹蝦、油甘魚、鮟齂魚肝

燒物🦀
燒鱈場蟹腳
蟹肉超鮮甜,啖啖肉,仲帶陣陣海水味🫶🏻

烤物🦞
龍蝦北海燒
龍蝦上面滿滿沙律汁,肉質結實彈牙❤️

強餚🥩
慢煮A4鹿兒島和牛西冷

食事
日本野菜冰見烏冬

甜品
綠茶焦糖燉蛋
2024-05-09 100 瀏覽
香港地標中環蘭桂坊,唔單單只有酒吧,其實高級餐廳都好多! 這家日式料理,裝修日感強,環境空間大又舒適,晚市套餐由850起(6道菜加甜品) 選用高質食材,有龍蝦🦞、鱈場蟹、A4和牛、海膽等。先付一共4款,每款各有特色,最受歡迎當然是海膽湯葉杯,海膽份量都唔少,甘甜回味,下面還有嫩滑豆香濃的腐皮,好清新的前菜造身時令刺身厚切豐腴,新鮮甜美,鮟鱇魚肝,口感細膩滑溜燒物燒鱈場蟹腳,蟹肉鮮甜飽滿多汁,帶海水鹹味烤物香噴噴的龍蝦北海燒,醬汁滿滿,龍蝦肉爽彈鮮甜,已切粒好方便食強餚主菜的慢煮A4鹿兒島和牛西冷,油脂豐滿,香味濃郁,軟嫩多汁,有入口即溶的感覺食事~日本野菜冰見烏冬甜品~綠茶焦糖燉蛋

先付
一共4款,每款各有特色,最受歡迎當然是

造身
時令刺身厚切豐腴,新鮮甜美,鮟鱇魚肝,口感細膩滑溜

燒物
燒鱈場蟹腳,蟹肉鮮甜飽滿多汁,帶海水鹹味

烤物

強餚